Капуста Ринда: опис гібрида з фото, вирощування, збір врожаю, плюси і мінуси

Ринда – гібридний сорт капусти, що користується популярністю у садівників завдяки високим показникам врожайності, відмінному смаку і можливістю перевозити без втрати товарного вигляду. Плодоносить качанами округло-кулястої форми, кожен з яких має масу 3-7 кг, ніжне темно-зелене забарвлення, тонке листя і короткий качан. Капуста універсального призначення, тому може споживатися у свіжому вигляді або піддаватися переробці.




Історія виведення

Ринда F1 – це гібрид білоголової капусти (Brassica oleracea var. capitata) середнього терміну дозрівання. Був виведений голландськими селекціонерами агрофірми Seminis Vegetable Seeds. До 2005 року компанія була одним із найбільших виробників і рослинників у світі з часткою ринку понад 20%. Основна продукція фірми – гібридне насіння фруктів і овочів.

У 2005 році Seminis стала частиною більшої структури – Monsanto Company. Ця компанія з головним офісом в американському штаті Міссурі прославилася як виробник популярного в усьому світі гербіциду Раундап.

У 1993 році Ринда була занесена до Державного реєстру РФ для вирощування у двох регіонах – Центральному і Вятському. При вирощуванні в інших областях, можливо, не проявить всі свої позитивні якості.

Опис Ринда F1

Гібрид придатний для вирощування у відкритому ґрунті навесні-влітку і влітку-восени. Який же урожай він приносить, розберемося докладніше.

Зовнішній вигляд

Для опису зовнішнього вигляду качанів увагу варто звернути на такі характеристики:

  • маса – в середньому 3-7 кг, але іноді садівникам вдається отримувати екземпляри вагою до 8-10 кг;
  • форма – округло-куляста;
  • цвіт – світло-зелений, досить однорідний, а при зрізі забарвлення жовто-біле;
  • листя – соковите і ніжне, але водночас щільне і пружне, з тонкими прожилками;
  • зовнішній качан – коротка;
  • розетка – компактна, наполовину піднесена, середньої розлогості, з красивою внутрішньою структурою.

Сорт має сильний ріст і компактний однорідний розмір, причому вигідно відрізняється від своїх побратимів високою стійкістю до розтріскування при повному дозріванні.

Наочно побачити, що являє собою сорт капусти Ринди F1, можна в наступному відео:

Загальні характеристики

З ключовими характеристиками гібрида можна ознайомитися нижче:

Параметр Опис
Термін дозрівання Ринда належить до середньостиглих гібридів, тому дозріває через 75-85 днів після появи перших сходів. Загалом, період від посіву до технічної стиглості капусти становить 120-130 днів.
Урожайність Сорт дуже врожайний, оскільки з 1 кв. м. З однієї ділянки можна отримати 10 кг качанів, а з 1 га – до 900-115 ц. Їх дозрівання дружне, що значно спрощує процес збору врожаю.

Особливості вирощування Рослина відрізняється невибагливістю, стійко переносить перепади температури, росте в різних кліматичних умовах і невимоглива до стану ґрунту. До того ж Ринда стійка до хвороб і шкідників.
Легкість Качани здатні довгий час зберігатися на корені, але зібраний урожай можна тримати до 4-5 місяців. Однак деякі городники відзначають, що при дотриманні оптимального температурного режиму і вологості капуста буде зберігатися без порушення зовнішності та вигляду до квітня.
Транспортабельність Представники цього сорту добре переносять транспортування на далекі відстані, без втрати зовнішнього вигляду і смаку. У зв’язку з цим Ринда підходить для вирощування з метою реалізації на ринку.
Призначення Капуста придатна для вживання у свіжому вигляді та приготування кулінарних страв, особливо голубців, оскільки тонке та еластичне листя не ламається в процесі приготування, а страва виходить відмінною. Капусту можна також маринувати та квасити.

Найкращим способом переробки капусти цього сорту вважається квашення, оскільки вона виходить соковитою і смачною. Однак квасити її потрібно у свіжому вигляді, а не через кілька місяців після зберігання в льосі, оскільки в цьому разі кількість соку, що виділяється, буде невеликою, і квашена капуста вийде несмачною.

Агротехніка

Щоб отримати хороший ранній урожай, при вирощуванні Ринди варто враховувати такі агротехнічні правила:

  • Виростити капусту можна двома способами – розсадним або через прямий посів у ґрунт. Посадкові роботи проводити з кінця квітня до середини травня.
  • Культивувати овоч на добре освітлюваних і безвітряних ділянках, оскільки недолік світла негативно позначиться на показниках врожайності. До того ж для цієї культури небажані низинні та піднесені місця, оскільки вона погано переносить як застій вологи, так і її нестачу. Бажано, щоб ґрунтові води розташовувалися на рівні 1-1,5 м від поверхні.

    Ділянка, де вирощують капусту, з ранку до вечора має освітлюватися сонячними променями, причому тіні від сусідніх дерев, кущів, паркану або високорослих культур бути не повинно. Річ у тім, що в тіні Ринда не зав’яже качанів, а дасть тільки пишну розетку листя.

  • При виборі ділянки дотримуватися правил сівозміни. Капусту можна висаджувати на колишнє місце тільки через 3-4 роки. До того ж поганими попередниками культури є томати, буряк, турнепс, гірчиця, крес-салат, редька і редис. Що стосується найкращих попередників, то до таких належать:
    • злакові;
    • бобові (квасоля, горох);
    • картопля;
    • баклажан;
    • кабачки;
    • патисони;
    • гарбуз;
    • огірки;
    • морква;
    • ріпа;
    • часник;
    • цибуля.
  • Ділянку потрібно заздалегідь підготувати для висадки капусти. Для цього восени ґрунт перекопати на багнет лопати і внести на 1 кв. м. м по 30-35 г подвійного суперфосфату, 40-50 г сірчанокислого калію, 1-2 склянки деревної золи, 1,5 відра перепрілого гною або перегною. Для зниження кислотності в ґрунт слід також внести вапно-гідрат, товчену крейду або доломітове борошно з розрахунку 1-2 склянки на 1 кв. м. м. Рано навесні ділянку потрібно розрівняти граблями. Якщо ж вона не готується з осені, під час перекопування в ґрунт варто внести 45 г сечовини або 1,5 відра перегною на 1 кв. м. м.
  • Ринда невимоглива до типу ґрунту, але під неї варто обирати нейтральні та слабокислі ґрунти (pH в межах 6,5-7,5). Для визначення кислотності можна використовувати лакмусовий папір (продається в магазині хімреактивів). З цією метою застосовується і 9% столовий оцет. Жменю землі, взяту з глибини 35 см, потрібно помістити на скло або дошку і злегка полити оцтом. У разі лужної землі реакція буде бурхливою (з шипінням і численними бульбашками), а нейтральної – помірно піноподібною. Якщо ж ніякої реакції не спостерігається, значить, ґрунт кислий.

Саджанці

Якщо родючість ґрунту підтримується щороку, дози мінеральних добрив можна знизити в 2 рази, оскільки капуста погано їх засвоює і навіть накопичує шкідливі нітрати. При використанні органіки від мінеральних добрив можна і зовсім відмовитися.

Посадку проводити помірної щільності, а надалі забезпечити рослині регулярний полив і розпушування. Не менш важливо дотримуватися всіх профілактичних заходів для його захисту від капустяних хвороб і шкідників.

Підготовка насіння

Якщо насіння не забарвлене в яскравий колір і не пройшло обробку у виробника, його доведеться знезаражувати самостійно, причому незалежно від способу вирощування капусти. Для цього потрібно виконати такі дії:

  1. Відібрати життєздатні екземпляри. Для цього насіння залити розчином солі (40 г на 10 л води). Ті з них, які спливуть на поверхню, відбракувати, оскільки вони або порожні, або пошкоджені.
  2. Насіння, що залишилося на дні, калібрувати, тобто відібрати серед нього середні та великі екземпляри розміром 1,5-2,5 м.
  3. Відібраний матеріал на 20 хвилин замочити в гарячій воді (50°C) і на 5 хвилин у холодній. Далі викласти насіння на рушник і висушити. Для прискорення проростання його можна на 12 годин замочити у воді кімнатної температури, але міняти її доведеться через кожні 4 години. Для загартовування замочене насіння слід добу протримати в прохолоді (+1-2°C), наприклад, на нижній полиці в холодильнику. Після цього його потрібно підсушити, щоб усунути липкість.

Щоб підвищити схожість, насіння можна додатково обробити в розчині гуматів або ЕМ-препаратів.

Як зробити безрозсадну посадку

Такий спосіб вирощування капусти оптимальний у тому випадку, якщо відсутні всі необхідні умови для підготовки розсади. Якщо тримати її в тіні або в погано опалювальному приміщенні, вона сильно витягнеться, а при пересадці на постійне місце захворіє. Так, у цьому випадку доцільніше насіння сіяти відразу у відкритий ґрунт.

Посадкові заходи проводяться навесні, коли ґрунт стає вологим після дощів. Найбільш сприятливим періодом є кінець квітня – початок травня.

Якщо провести посів у травні, то качани Ринди досягнуть технічної стиглості вже наприкінці серпня – на початку вересня.

Підготовлене насіння потрібно сіяти у відкритий ґрунт у такій послідовності:

  1. Підготувати невеликі лунки глибиною 2-3 з інтервалом у 25-30 см. Оптимальна відстань між рядами – 80-100 см.
  2. Зволожити борозни водою, щоб ґрунт був вологим на глибині 20 см.
  3. У кожну лунку кинути по 3-5 насінин і присипати землею, що залишилася (можна тирсою або перегноєм).
  4. Кожну лунку накрити пластиковою пляшкою з відрізаним дном, намагаючись глибше вставити її в землю. Для провітрювання щодня кришку пляшки потрібно відкручувати на кілька годин. Коли ж з’являться перші сходи, її потрібно і зовсім зняти. Тепличку можна прибирати лише після того, як загроза заморозків повністю мине, а рослина підросте і почне торкатися стінок пляшки.
  5. При появі декількох сходів у кожній лунці залишити по одному найсильнішому і найміцнішому паростку завдовжки 15 см, а решту відщипнути або акуратно зрізати ножицями. Висмикувати зайві пагони не можна, оскільки таким чином можна пошкодити незміцнілу кореневу систему рослини.

При безрозсадному вирощуванні вегетаційний період скоротиться на 15-18 днів, до того ж урожайність капусти підвищиться завдяки утворенню потужної кореневої системи, здатної витягати вологу з глибоких шарів ґрунту.

Вирощування через розсаду

У російських умовах Ринда частіше вирощується через розсаду. Час проведення посадкових робіт залежить від конкретного регіону, але найчастіше припадає на початок квітня, оскільки висаджувати насіннєвий матеріал потрібно за 30-35 днів до пересадки розсади у відкритий ґрунт.

Підготовка розсади

Вирощування сильної розсади проводиться в кілька етапів:

  1. Підготовка субстрату. Відповідну ґрунтову суміш можна придбати в садовому магазині. Вона має бути поживною і легкою, з хорошою здатністю пропускати воду і повітря. Звичайно, субстрат можна зробити своїми руками, з’єднавши такі інгредієнти:

    • 1 частина дернової землі;
    • 1 частина перліту, тирси, річкового піску для більшої пухкості ґрунту;
    • 2 частини перегною, торфу або біогумусу.

    До складу варто додати деревну золу з розрахунку 10 ст. л. л. на 10 кг ґрунту. Зола підвищить антисептичні властивості субстрату, а також наситить його макро- і мікроелементами. Готовий склад потрібно знезаразити, протримавши кілька хвилин у морозильній камері або нагрітій духовій шафі. Його можна просто полити розчином Фітоспорину, що має антисептичні властивості.

  2. Посів. Субстрат висипати в тару з дренажними отворами. Це може бути дерев’яний ящик або піддон, касета або окремі стаканчики розміром 5х5 см. На поверхні ґрунту зробити лунки глибиною 1-1,5 см, викласти підготовлене насіння (по 2 насінини в кожну борозну), засипати землею і полити. При посадці в загальну тару дотримуватися схеми 2х3 см. Якщо проросте все насіння в одній лунці, потрібно залишити тільки найсильніший паросток, а решту – відщипнути або зрізати ножицями.
  3. Організація оптимального температурного режиму та освітлення. Відразу після посіву температуру повітря в приміщенні потрібно підтримувати на рівні +20…+22°C. До того ж розсаді потрібно забезпечити хороше освітлення (12 годин на добу) з використанням ламп. При появі перших сходів температуру повітря в приміщенні знизити до +15…+17°C вдень і до +8…+10°C вночі, інакше паростки надмірно витягнуться.
  4. Полив. Повинен бути помірним, але регулярним, щоб ґрунт не пересихав. При цьому не можна допускати і її перезволоження, інакше розсада може захворіти. У разі зайвої вологи ґрунт краще поверхнево рихлити. Рослину також варто поливати перед кожним підживленням, інакше незміцніле коріння молодих сіянців може обпектися.
  5. Пікіровка. На 14 день після посадки розсаду треба пікірувати в окремі стаканчики, якщо насіння висаджувалося в загальну тару. Перед пересадкою кожен саджанець щедро полити. Розсада капусти
  6. Підживлення. Розсаду потрібно підгодовувати 3 рази за такою схемою:

    • через тиждень після пікіровки – удобрити розчином, приготованим з 4 г суперфосфату, 2 г калійних добрив і аміачної селітри на 1 л води (літра такого складу вистачить на обробку 50-60 сіянців);
    • ще через 2 тижні підживити розсаду тим же складом, проте з подвоєною кількістю інгредієнтів на 1 л води;
    • за 2 дні до висаджування на постійне місце підживити сіянці складом для кращого вкорінення паростків, використовуючи для цього розчин з 3 г аміачної селітри, 5 г суперфосфату і 8 г калійних добрив на 1 л води.

    Склад підживлення можна замінити комплексним добривом у готовому рідкому вигляді.

  7. Загартовування. Подібна маніпуляція посприяє приживлюваності рослини на новому місці і кращому розвитку коренів. Проводиться за 10 днів до пересадки. Спочатку протягом 2 діб у приміщенні потрібно відкривати кватирки на 3-4 години. У наступні кілька днів розсаду краще виносити на 2 години на балкон або на вулицю, але не можна допускати, щоб сонце її спалило. На 6-8 день сіянці можна зовсім переставити на відкритий балкон і скоротити частоту поливів.

    Розсаду з 6-8 справжніми листочками і висотою 15-20 см можна пересаджувати на постійне місце.

Пересадка у відкритий ґрунт

Розсаду у віці 30-45 днів можна пересаджувати у відкритий ґрунт. Як правило, цей термін припадає на кінець травня – середину червня. Роботи проводяться в похмурий дощовий день, причому вранці або ввечері, щоб рослина не постраждала від сонця.

Лунки на грядці варто розташовувати через кожні 30-40 см, щоб на 1 кв. м. на м припадало не більше 3-4 рослин. При більш густій посадці Ринда не зможе повноцінно розвиватися.

У кожну ямку варто кинути по жмені торфу і піску, по 2 жмені перегною і деревної золи. Переносити саджанці в лунки разом із земляною грудкою, щоб корінці не постраждали. Далі присипати їх землею, злегка ущільнити і рясно полити.

Землю під розсадою бажано замульчувати торфом або перепрілою тирсою, щоб запобігти втраті вологи. Якщо ж погода сонячна, то протягом перших кількох днів саджанці потрібно притіняти, щоб вони краще прижилися.

Догляд за саджанцями

Гібрид білоголової капусти досить невибагливий у догляді, проте вимагає своєчасного проведення всіх агротехнічних прийомів.

Полив

Ринда вологолюбна, тому саджанці потрібно регулярно і рясно поливати відстояною теплою водою. Якщо вона буде холодною і зі шланга, то може призвести до розвитку різних захворювань і уповільнення росту рослини.

Саджанці потрібно поливати у вечірній час кожні 3-4 дні, вносячи на 1 кв. м по 8-10 л води. У міру розвитку капусти частоту поливів варто скоротити до 1 разу на 7-9 днів, але водночас збільшивши кількість води до 12-14 л на 1 кв. м. м. Полив повністю припинити за 2 тижні до повного дозрівання качанів.

Розпушування і підгортання

Після кожного поливу землю потрібно розпушувати на глибину 8-10 см, щоб на поверхні ґрунту не утворювалася кірка. Разом з тим варто також видаляти всі бур’янисті рослини.

Капуста також потребує підгортання, оскільки цей прийом сприяє зміцненню стебла й утворенню корінців, які надають їй додаткові сили. Підгортати капусту в безвітряний день таким чином, щоб новий шар землі мав висоту 25-30 см. За весь період росту овоча провести 2 підгортання:

  • в перший раз – на 10-15 день після посадки у відкритий ґрунт;
  • вдруге – через 45-40 днів після першого підгортання.

Щоб у ґрунті зберігався оптимальний рівень вологи, капусту варто мульчувати (за допомогою торфу, перепрілої тирси або скошеної трави). Оптимальна висота шару мульчі – 8-10 см.

Підживлення

Капуста підживлюється ще на стадії розсади. Після пересадки на постійне місце вносяться ще 2 підживлення:

  1. На стадії активного росту листя полити рослину розчином аміачної селітри (20 г на 10 л води). Під кожен кущ вливати по 0,5 л добрива.
  2. На стадії формування качана провести комплексне підживлення, приготувавши розчин із 8 г сульфату калію, 10 г суперфосфату і 4 г сечовини на відро води.

Захист від хвороб і шкідників

Ринда стійка до багатьох хвороб, але все ж загрозу для неї можуть становити:

  • Чорна ніжка. Грибкове захворювання вражає стебло і кореневу систему рослини, призводячи до сповільнення її росту і загибелі. Проявляється чорною гниллю на місцях ураження. Хворі екземпляри потрібно видалити, оскільки чорна ніжка не лікується. З метою її профілактики насіння і ґрунт потрібно знезаражувати, а також дотримуватися сівозміни.
  • Несправжня борошниста роса (пероноспороз). Проявляється великими сірими або жовтими плямами на листках, які поступово сохнуть і відмирають. На стадії розсади хворі екземпляри можна обприскати 1% розчином бордоської рідини, Фітоспорином або фунгіцидом Цінник.
  • Кіла. Грибок вражає кореневу систему рослини і призводить до утворення білих наростів, що перешкоджають всмоктуванню поживних речовин. У результаті, листя жовтіє і в’яне, а качани виходять недорозвиненими. Уражені екземпляри потрібно знищувати, викопавши з грудкою землі. З метою профілактики восени ділянку потрібно вапнувати (200 г вапна на 1 кв. м). м), а навесні розсаду полити 3% розчином бордоської рідини.
  • Мозаїка листя. Поширене вірусне захворювання, при якому на бадиллі рослини з’являється мозаїчна сітка. При цьому листя зморщується, його краї темніють і відмирають. Захворювання не лікується, а пошкоджені качани не можна вживати в їжу, тому їх доведеться знищити. З метою профілактики потрібно вчасно прибирати бур’яни і знищувати комах, що переносять вірус мозаїки. Такими є кліщі та попелиці.

Шкідники капусти

На жаль, гібрид може піддатися атаці таких шкідників, як:

  • Попелиця. Висмоктує з капусти всі соки та поживні речовини, внаслідок чого листя деформується, скручується і засихає. Попелиці нагадують попіл і переважно оселяються на тильному боці листя. Уражені екземпляри потрібно обробити інсектицидом або розчином господарського мила (40 г на 10 л води). Серед народних засобів допоможуть настоянки тютюну, картопляного або томатного бадилля.
  • Хрестцева блішка. Атакує рослину ранньою весною, вигризаючи дірки на бадиллі, чим призводить до засихання і загибелі молодих паростків. У боротьбі з блішкою допоможе їх запилення сумішшю золи з тютюном у співвідношенні 1 до 1 (30 г на 1 кв. м). м). Потрібно провести 3-4 обробки з інтервалом у тиждень.
  • Листоїд. Це жуки, які оселяються на листках, висмоктують з них поживні соки, призводячи до засихання і загибелі рослини. У боротьбі з листоїдами потрібно проводити запилення сумішшю тютюну і золи (20-40 г на 1 кв. м). м), а також обприскування рослини розчином інсектициду Актеллік (20 мл на 10 л води).
  • Совка. Ненажерлива гусениця, яка прогризає качан до центру. Уражені екземпляри потрібно знищувати, оскільки вони не придатні для вживання в їжу і зберігання. За перших ознак появи гусениць рослину потрібно обробити інсектицидом.
  • Хрестоцвітний клоп. Жук із чорним малюнком на жовтому або червоному тлі, який прогризає листя і залишає не менш небезпечні личинки. Призводить до ослаблення і поступового відмирання листя. При появі шкідників посадку потрібно обробити інсектицидом.

Щоб уберегти капусту від навали перерахованих шкідників, потрібно своєчасно прибирати і знищувати залишки капустяних качанів після збору врожаю, проводити прополку бур’янів і ретельно перекопувати ділянку восени. До того ж капусту варто полити водою з лійки і провести опудрювання золою, тютюном або махоркою.

Якщо капуста уражена шкідниками, проти них можна використовувати новий біопрепарат широкого спектра дії – Фітоверм. За період вегетації рослину варто 2 рази обприскати розчином, приготованим з 4 мл препарату на 1 л води. Оброблений таким чином овоч можна вживати в їжу вже через 2 доби.

Збір і зберігання врожаю

Дружне дозрівання капусти Ринди настає до кінця серпня – початку вересня, коли і варто проводити збір врожаю. У суху погоду дозрілі качани потрібно зрізати гострим ножем і відправити на зберігання в темне і прохолодне місце, наприклад, у льох або підвал. Оптимальна температура зберігання – від -1 до +2°C, а вологість – 80-85%.

Приміщення потрібно провітрювати 1-2 рази на місяць, щоб капуста не запліснявіла і не пожовкла.

Щоб зберігати качани аж до наступної посадки, їх можна викласти як у полотняні мішки, так і в дерев’яні або пластикові короби. В умовах обмеженого простору головки можна підвісити за качани за допомогою мотузки або щільної мотузки. Переваги такого способу в тому, що капуста менше гниє і краще зберігається.

Качани можна зберігати і на полицях, попередньо загорнувши в аркуші паперу для збереження в них вологи. Бажано також провести їх опудрювання з метою захисту від раннього гниття.

Плюси і мінуси

Ринда F1 користується популярністю завдяки таким своїм перевагам:

  • має високу врожайність (10 кг качанів з 1 кв. м). м);
  • відрізняється дружним дозріванням головок, що полегшує процес збору врожаю;
  • невибагливий до погодних умов і стану ґрунту;
  • рідко хворіє і піддається атакам шкідників;
  • добре переносить транспортування на тривалі відстані (не розтріскується);
  • приносить солодке листя, яке можна використовувати для приготування салатів, квашення і тушкування.

Гібрид не має особливих недоліків, але потрібно пам’ятати, що це вологолюбний сорт, який погано переносить тривалу посуху. Його не можна обробляти на височинах, інакше йому буде не вистачати води. При цьому несприятливі й низинні області, яким притаманні застої вологи. Підвищену вимогу сорт має і до сонячного світла, оскільки при вирощуванні на затінених ділянках його врожайність різко падає.

Капуста Ринда F1 – це гібрид з терміном дозрівання 75-85 днів, який рясно плодоносить кулястими качанами вагою 3-7 кг. Їх можна зберігати протягом 4-5 місяців, використовувати для переробки або споживання у свіжому вигляді. Агротехніка нескладна, але для отримання здорового і багатого врожаю вимагає неухильного дотримання всіх правил.