Томат Кумато: опис сорту, фото, правила вирощування, плюси і мінуси

Томат Кумато – чорноплідний індетермінантний сорт без вмісту ГМО. Привертає увагу городників завдяки чорному кольору плодів і підвищеному вмісту корисних речовин. Наприклад, містить у 2-3 рази більше вітаміну C, ніж жовті та червоні сорти. Чим же зумовлений такий склад Кумато, як його вирощувати та використовувати, розберемося далі.




Історія виведення та поширення

Походження цього сорту досить неоднозначне. Згідно з основною версією, його батьківщиною є Галапагоські острови, де томат росте в дикій природі. У нинішньому ж своєму вигляді він з’явився на європейському ринку завдяки науковій праці бельгійських селекціонерів, які без жодної генної інженерії схрестили дикі томати з “одомашненими” сортами помідорів. Плоди мають чорний колір у зв’язку з вмістом пігменту на основі ожини.

Згідно з іншою популярною версією, конкретні роботи з виведення цієї гібридної форми були розпочаті майже 50 років тому генетиком Луїсом Ортего. У 1970-х роках фермер об’їжджав свої поля в селі Агра (узбережжя Альмерії, Іспанія) і помітив, що томати в останніх рядах, де переважає солоний ґрунт і найменше вологи, мають інший колір, але інтенсивніший смак і яскравіший аромат. Відтоді Ортего вирішив вирощувати лише такі томати, створюючи для цього специфічні умови, що було нескладно на Середземномор’ї.

Надалі право на розведення чорного помідора отримала іспанська компанія Syngenta. Виведений томат отримав назву Olmeca F1, проте в багатьох країнах він більш впізнаваний під торговою маркою Кумато.

Великою популярністю сьогодні сорт користується в Європі, Туреччині та Австралії, а ось у країнах СНД особливого поширення не набув.

У сорт не занесено до Державного реєстру селекційних досягнень, проте його можна вирощувати по всій країні, особливо в південних регіонах.

Опис сорту

Томат Кумато належить до середньостиглих сортів, ближче до пізніх. Урожай можна збирати на 100-120 день після появи перших сходів. Як же розвиваються кущі, чим відрізняються плоди, крім чорного кольору, розглянемо окремо.

Кущі

Зовнішні якості цієї рослини традиційні й відповідають категорії високорослих сортів:

  • Висота. За типом росту Кумато є індетермінантним і заввишки досягає 2-2,5 м. Верхівку пагона потрібно прищипувати до досягнення ним 2 м, щоб забезпечити сприятливі умови для розвитку плодів.
  • Кореневище. Густе, буйно розвивається на всі боки більш ніж на 0,5 м і займає площу діаметром до 50 м. Його поширення відбувається без заглиблень.
  • Стебло. Є стійким, щетинистим і ліаноподібним (з вигляду нагадує ліану) із середньою облиственністю. Продовжує рости навіть у період плодоношення.
  • Листя. Мають малі розміри, звичайну структуру, характерну для більшості томатних сортів, зморшкувату комірчасту поверхню і темно-зелений колір. Опушення відсутні.
  • Зчленування. Є простим і проміжним, тобто перше суцвіття утворюється над 8-9 листком, а наступні – через кожні 1-2 листки.
  • Китиця. На одній рослині може з’явитися до 8 простих квіткових кистей. На кожній з них формується по 6-8 томатів.

Плоди

Зібрані в китиці плоди відрізняються екзотичним виглядом і оригінальним смаком:

  • Колір. Незрілі плоди мають блідо-зелений відтінок, без плям і вкраплень, рівномірний біля плодоніжки. У міру їхнього дозрівання колір починає поступово темніти, спершу перетворюючись на темно-бордовий, а потім і на шоколадний. Іноді забарвлення може бути неоднорідним і мати тонкі смужки зеленого кольору.
  • Форма і розміри. За формою плоди можуть бути і округлими, і овальними з невеликою кількістю ребер. Їхні розміри середні: діаметр – близько 5-7 см, маса – в середньому 80-100 г. Усі стиглі помідори мають практично однаковий вигляд.
  • М’якоть. М’ясиста і щільна, але ніжна. Має насичений темно-червоний колір, але іноді проглядаються зеленуваті нотки. За кількістю ребер можна визначити кількість насіннєвих камер всередині стиглого томата. Їх буває 2, 3 і рідше 4. Таким чином, насіння займає меншу частину плода і рівномірно розподілене по камерах. Частка сухих речовин у томатах становить понад 5%, що значно більше аналогічного показника у звичайних червоних помідорів.

    За структурою м’якоть цукристо-масляниста з товстими стінками і великим вмістом соку.

  • Смак. Чорні помідори мають оригінальний смак – солодкий з легкими фруктово-ягідними нотками та кислинкою, що доповнює. Аромат яскравий і насичений. Примітно, що смак зберігається навіть після термообробки.
  • Застосування. Кумато належить до десертних сортів і більше призначений для вживання у свіжому вигляді. Плоди можна подавати на стіл у вигляді нарізки або в складі різних салатів. Тим часом, їх можна також використовувати для приготування супів і других страв. Деякі фермери також вважають за краще консервувати помідори, які добре переносять термообробку завдяки своїй високій щільності.

Плоди добре зберігаються і легко переносять транспортування, оскільки не тріскаються завдяки щільній шкірці.

Який вигляд мають чорні помідори, можна побачити на наступному відео:

Таблиця характеристик

З основними характеристиками томата Кумато можна ознайомитися нижче:

Параметр

Опис

Основні якості Індетермінантний, середньостиглий, десертний сорт
Термін дозрівання На 100-120 день після появи перших сходів
Урожайність Стабільна та висока. З одного куща можна зібрати до 8 кг практично однакових за розмірами плодів. Урожайність з 1 кв. м посадкової площі – в середньому близько 15 кг.
Особливості вирощування Рослина обов’язково вимагає підв’язування до опори і пасинкування. Найкраще формувати сорти у 2 або 3 стебла. Кущі у висоту можуть досягати 2,5 м, тому їх обов’язково потрібно прищипувати до досягнення 2 м.
Стійкість до хвороб Висока – сорт не боїться більшості томатних хвороб
Лежкість Томат зберігається непогано – до 2 тижнів при кімнатній температурі. Тримати всі плоди в холодильнику небажано, оскільки при такому зберіганні вони втрачають свою солодкість.

Корисні властивості

Томат Кумато не є генномодифікованим продуктом (без ГМО)!) і має покращений хімічний склад порівняно з іншими домашніми та дикими сортами помідорів. Завдяки цьому він має такі унікальні властивості:

  • Містять антоціани, які надають помідору характерного кольору. Ці речовини важливі для здоров’я людини, проте самостійно не утворюються і не здатні накопичуватися в організмі, тому вкрай важливо отримувати їх з їжею. Антоціани зміцнюють стінки судин, знімають набряки, зміцнюють імунну систему і покращують зір. Крім цього, вони належать до сильних антиоксидантів, тому допомагають запобігти раку.
  • Містять у підвищеній кількості вітамін C – потужний антиоксидант і стимулятор імунітету. Таким чином, вживання томату допомагає зміцнити захисні властивості організму, а також серцево-судинну систему.
  • Містить спеціальні пігментні речовини, які стимулюють регенерацію тканин і пригнічують злоякісну активність.

Томат Кумато

Завдяки вмісту великої кількості вітамінів і мікроелементів томат володіє якостями афродизіака – речовини, що стимулює або підсилює статеву активність.

Агротехніка

Під час вирощування такого оригінального сорту томату варто враховувати такі правила:

  • Сіяти насіння на розсаду потрібно за 60-65 днів до передбачуваної висадки на постійне місце. Залежно від регіону оптимальний період припадає на кінець березня – першу декаду квітня.
  • Садити Кумато потрібно у відкритий ґрунт з можливістю утеплення або в теплицю. У другому випадку рослину потрібно вкорочувати у зв’язку з її високим ростом.
  • Сіяти насіння потрібно в добре підготовлений ґрунт, попередньо схвалений фосфором, знезаражений і пропарений від патогенної мікрофлори.
  • Після посадки ґрунт потрібно зволожити і накрити поліетиленом або склом, щоб створити сприятливі умови для проростання насіння. Тримати ємності з саджанцями в добре освітленому і теплому місці.
  • При посадці розсади у відкритий ґрунт варто виходити зі співвідношення до 4 рослин на 1 кв. м. При цьому оптимальна відстань між ними – 50 см.
  • Догляд за саджанцями полягає в їхній підв’язці до опори за допомогою синтетичного матеріалу, правильному поливі, підживленні добривами, видаленні бур’янів тощо. п. Формувати кущ не потрібно, проте потрібно пасинкувати бічні та нижні відростки.

Чорний томат вирощується так само, як і звичайний, проте його потрібно рідше зволожувати, щоб він виріс солодким і з гармонійною кислинкою.

Збір насіння і закладка на зберігання

Посадковий матеріал можна придбати в садовому магазині або підготувати своїми руками, дотримуючись такої інструкції:

  1. Акуратно зібрати насіння за допомогою зубочистки.
  2. Промити насіння чистою водою, щоб зняти помідорний наліт.
  3. За бажання замочити посівний матеріал у слабкому розчині марганцівки, щоб знезаразити його.
  4. Підсушити насіння протягом 2-3 днів, загорнути в газету і зберігати до весни.

Деякі садівники не промивають насіння, а відразу викладають його на зберігання, проте це груба помилка, оскільки після його замочування в марганцівці та посадки в ґрунт помідорний наліт почне відшаровуватися, що негативно позначиться на показниках врожайності рослини.

Як виростити розсаду

Приступати до підготовки найчастіше можна з кінця березня. Вирощування розсади проводиться в кілька етапів:

  1. Передпосівна підготовка насіння. Замочити насіння на кілька хвилин у 5% сольовому розчині. Те з нього, яке підніметься наверх, видалити, а решту знезаразити в блідо-рожевому розчині марганцівки, а після промити і на добу замочити в стимуляторі росту. Коли насіння набрякне, провести його загартовування на нижній полиці холодильника.
  2. Підготовка субстрату. Його можна купити в садовому магазині або виготовити самостійно, змішавши торф, перегній і річковий пісок у співвідношенні 60:30:10. У готову суміш додати склянки деревної золи. Далі її потрібно обробити від хвороботворних мікроорганізмів, прогрівши кілька хвилин у розігрітій духовці.
  3. Посадка насіння. Підготовлений субстрат потрібно висипати в просторий ящик або окремі стаканчики і зволожити теплою водою. Його оптимальна температура – 22°C. Насіння потрібно заглибити на 2 см, витримавши між ними відстань також у 2 см. Посіви полити, накрити плівкою або склом і перекласти в добре освітлене місце, де температура повітря тримається на рівні 25°C.

    Деякі городники не накривають посіви захисним матеріалом. У підсумку, це призводить до поганого проростання насіння в результаті зайвої сухості ґрунту.

  4. Догляд. Приблизно на 5 день, коли з’явиться більшість сходів, покриття потрібно зняти. Коли виростуть 2-3 справжніх листочки, пікірувати саджанці в окремі одноразові стаканчики або торф’яні горщики. Великий плюс другого варіанту полягає в тому, що розсаду можна відразу в них висадити у відкритий ґрунт. Після пікіровки саджанці поливати в міру висихання ґрунту (зволожувати його, не допускаючи потрапляння води на самі сходи)!) і дворазово удобрити мінеральними підживленнями з проміжком у 2 тижні. При недостатньому освітленні розсади кілька разів на день використовувати лампи денного світла.
  5. Загартовування. За 2 тижні до висадки на постійне місце паростки слід загартувати, щоб вони змогли швидше адаптуватися до нових умов. Для цього їх потрібно щодня на пару годин виносити на балкон або на вулицю.

Розсада томатів

Вирощування розсади займе близько 1,5 місяця. Їх можна висадити у відкритий ґрунт або на тепличні грядки. При цьому вони повинні мати висоту близько 35 см, здоровий зовнішній вигляд, розвинену кореневу систему, міцні стебла і не уражену хворобами листову пластину. Стандартно, на розсадному кущі має бути 8-10 листків товщиною близько 0,6 см.

Пересадка розсади на постійне місце

Саджанці пересаджують на грядки з середини травня. При вирощуванні у відкритому ґрунті пересадку можна відкласти на 2 тижні, щоб загроза повторних заморозків повністю минула. Таким чином, її можна здійснити в останніх числах травня або навіть на початку червня. Пересадка розсади здійснюється в такому порядку:

  1. Підготувати лунки на відстані 50-60 см одна від одної. При цьому краще використовувати схему 50х50 або 60х60 см. Оптимальною є висадка в шаховому порядку.
  2. Підготовлені лунки удобрити комплексами з вмістом фосфору. Забороняється вносити під рослини свіжий гній.
  3. Пересадити саджанці, заглиблюючи стебла на 2,5-3,5 см, а ті, що переросли з них, – ще глибше.
  4. Посаджені рослини рясно зволожити і мульчувати торфом.
  5. Кожен саджанець відразу підв’язати до індивідуальної опори, використовуючи для цього тільки синтетичний матеріал.

Якщо при підв’язці рослин використовувати не синтетику, а інший матеріал, можна спровокувати його гниття.

Догляд за саджанцями і збір врожаю

Щоб отримати гарний урожай гібридного томату Кумато, необхідно забезпечити саджанцям грамотний догляд, який полягає в проведенні таких агротехнічних заходів:

  • систематично поливати рослину теплою водою в міру утворення тоненької скоринки на верхньому ґрунтовому шарі;
  • після зволоження проводити неглибоке розпушування ґрунту і видалення бур’янів;
  • ґрунт навколо кущів мульчувати (наприклад, органікою) для створення сприятливих умов для росту і розвитку кущів;
  • підгодовувати томат коров’яком та іншими мінеральними комплексами строго за графіком – 1 раз на 10 днів;
  • пасинкувати бічні та нижні відростки, не формуючи куща, оскільки томат росте у 2-3 стебла;
  • з метою профілактики обприскати саджанці спеціальними магазинними засобами проти хвороб і шкідників (знезараження насіння і ґрунту дасть змогу запобігти багатьом основним захворюванням, проте профілактичною обробкою саджанців нехтувати не варто!).

При дотриманні всіх правил догляду за саджанцями вже наприкінці липня можна отримати перший урожай чорних томатів з прекрасними смаковими якостями. Їх варто своєчасно збирати, щоб рослина могла плодоносити і далі. Дозрілі помідори потрібно оглянути на предмет пошкоджень, щоб вибрати найкращі з них, які можна зберігати в ящиках протягом 14 днів.

Плюси і мінуси

Любителі всього екзотичного часто пробують виростити чорний томат Кумато, хоча в він не включений до Державного реєстру досягнень селекціонерів. Тим часом, крім оригінального зовнішнього вигляду, цей сорт має низку переваг. До них належить:

  • висока врожайність (близько 15 кг плодів з 1 кв. м). м грядки);
  • високі смакові якості;
  • вміст групи речовин, які відповідають за відновлення клітин і омолодження організму загалом;
  • підвищений вміст вітамінів (наприклад, концентрація вітаміну C у 2-3 рази більша, ніж у звичайних помідорах);
  • відсутність у складі ГМО;
  • хороша переносимість високих температур;
  • стійкість до транспортування на далекі відстані;
  • стійкість до багатьох поширених томатних хвороб; – стійкість до.

Що стосується недоліків, то дехто вказує на той самий оригінальний колір, адже не кожному сподобаються чорні помідори.

Однак оригінальний смак томата з фруктово-ягідними нотками перекреслює цей нюанс. Крім чорного кольору, сорт має такі особливості:

  • практично всі плоди мають однакову округлу форму, що серед інших сортів зустрічається досить рідко;
  • насіння проростає досить швидко, проте далі його зростання сповільнюється.

Відео: вирощування чорного томата

У наступному відео досвідчений городник поділиться своїм досвідом вирощування Кумато, приділяючи увагу всім етапам цього процесу – від підготовки насіння до збору врожаю:

Томат Кумато – індетермінантний середньостиглий сорт, який плодоносить солодкуватими помідорами зі щільною шкіркою і м’ясистою м’якоттю. Їхня головна відмінна характеристика – чорний колір і оригінальний смак із фруктово-ягідними нотками. Цей сорт вирощують так само, як традиційні помідори, але він потішить додатковими корисними властивостями, оскільки стимулює клітинну регенерацію та активує омолоджувальні функції.