Груша Чижовська: опис, посадка, догляд і збір врожаю

Груша Чижовська – перевірений часом сорт, витривалий і зимостійкий. Його особливо цінують садівники з центральних і північних регіонів нашої країни. А головне, досить мати в саду одне дерево, щоб повністю забезпечити себе смачними і соковитими грушами.

груша Чижовська

Походження та селекція

Сорт виведений у Московській с/г академії ім. І.М. Чижова. К. А. Тимірязєва вітчизняними вченими-селекціонерами в 1956 р. Автори – С. Т. Чижов і С. П. Потапов. Свою назву груша отримала на честь одного з творців, який створив.

При створенні Чижовської були використані сорти груш Ольга і Лісова красуня. Від останнього новому сорту дісталася невибагливість, самоплідність, висока врожайність і чудовий смак плодів. Сорт Ольга передала Чижовській морозостійкість, стійкість до парші та лежкість плодів.

Опис і характеристики груші Чижовська

Чижовська – витривалий пізньолітній сорт, що має класичний вигляд. У нього середньої висоти дерево і звичайнісінькі грушоподібні плоди. А ось зимостійкість і врожайність у цього сорту видатні, за що він і полюбився садівникам із регіонів із суворими зимами.

Характеристики плодів і дерева

Груша Чижовська протягом багатьох років користується заслуженою увагою вітчизняних садівників. Незважаючи на конкуренцію, цей перевірений часом сорт, як і раніше, популярний і затребуваний.

Короткий опис сорту Чижовська:

  • Дерево. Середньоросле, штамбове, висотою до 2,5 м. Крона густа, вузька, пірамідальної форми. Кора на стовбурі та скелетних гілках сіра, на молодих пагонах – червоно-коричнева.
  • Листя. Гладкі, темно-зелені, овально-подовжені, густоростучі.
  • Квітки. Білі, середнього розміру, зібрані в суцвіття по 5-7 шт.
  • Плоди. Мають класичну грушоподібну форму. Вони жовто-зеленого кольору, іноді з рожевим рум’янцем. Шкірочка гладенька, тонка, суха, без блиску, з дрібними підшкірними крапками. М’якоть світло-жовта, масляниста. Вага одного плоду – 100-140 г. Смак – кисло-солодкий. Аромат тонкий і ніжний.

Плоди Чижовської містять 16% сухих і 13% розчинних речовин. У 100 г грушевої м’якоті міститься 9,1 г цукру, 166 мг активних речовин і 0,45 г кислоти.

Сорт Чижовська підходить для вирощування на продаж – його плоди смачні, красиві, добре зберігаються і транспортуються.

Терміни дозрівання

Цвіте дерево пишно і рясно. Плодоношення настає в другій половині серпня і триває до середини вересня. Дозрівають плоди дружно, у стадію технічної стиглості одночасно входить приблизно 90% врожаю.

Дозрівши, плоди довгий час продовжують висіти на гілках – не псуються і не обсипаються. Але, навіть упавши, вони продовжують зберігати свої якості близько тижня – так вони і лежать у траві, чекаючи, коли їх зберуть і пустять у переробку.

Дегустаційна оцінка

Професійні дегустатори оцінюють смак плодів Чижовської на 4,1-4,2 бала з 5. У складі плодів досить багато цукру – 9,1%. Смак збалансований, десертний, гармонійний, освіжаючий, кисло-солодкий.

Плоди груші

Найкращі запилювачі

Сорт майже самоплідний. Дерево здатне плодоносити навіть у повній самоті. Але якщо поблизу (на відстані 4-5 м) будуть рости груші різних сортів, плодів буде набагато більше, а плодоношення – більш стабільне. Найкращі запилювачі – Рогнеда, Лада, Сіверянка.

Урожайність

Сорт вирізняється регулярним і стабільним плодоношенням. Максимальна врожайність – 50 кг з однієї дорослої груші. При істотному збільшенні кількості плодів спостерігається деяке зменшення їхніх розмірів. Плодоношення настає на 3-4-й рік після висадки.

Районування

Держсортортовипробування сорт Чижовська проходив з 1980 р. До офіційного реєстру його було занесено тільки в 1993 р. Сорт районований у Середній смузі . Він призначений, зокрема, для Центрального, Північно-Західного, Середньоволзького і Волго-Вятського регіонів.

Стійкість

Чижовська відрізняється непоганою зимостійкістю і легко переносить морози до -30°С. Дерева, які досягли п’ятирічного віку, стійко переносять затяжні посухи і спеку. Завдяки витривалим прабатькам, сорт отримав високий імунітет до більшості інфекцій – грибкових і бактеріальних.

Переваги та недоліки

Груша Чижовська має значний список переваг, що з лишком перекриває наявні недоліки. Однозначно, цей сорт заслуговує найпильнішої уваги садівників і буде хорошим придбанням для будь-якого саду.

Переваги:

  • висока морозостійкість;
  • скороплідність;
  • хороші смакові характеристики;
  • урожай можна збирати без застосування спеціальних засобів;
  • плоди після дозрівання слабо обсипаються;
  • чудовий товарний вигляд;
  • плоди добре переносять транспортування;
  • невимогливість до догляду;
  • високий імунітет до парші;
  • універсальне призначення плодів.

Недоліки:

  • груші дрібнішають разом із віком дерева;
  • на перших роках життя погано переносить дефіцит вологи.

Особливості посадки

У посадці саджанців груші немає дрібниць – будь-яка помилка може звести нанівець усі зусилля. Ріст, розвиток і плодоношення дерева залежить від безлічі нюансів – від рівня ґрунтових вод до якості ґрунтосуміші, закладеної в яму. Завдання садівника – правильно вибрати місце і посадковий матеріал, і провести посадку, дотримуючись правил агротехніки.

Вибір саджанця

Від вибору саджанця багато в чому залежить подальше життя і плодоношення дерева. Рекомендується купувати посадковий матеріал тільки у перевірених постачальників, найкраще в спеціалізованих розплідниках.

Купівля саджанця Чижовської груші

Як вибрати якісний і життєздатний саджанець:

  • огляньте кору – на ній не повинно бути пошкоджень або слідів хвороби;
  • зверніть увагу на коріння – вони мають бути здорові, без сухих корінців, наростів і здуття;
  • рекомендований вік – 1-2 роки, такі саджанці найкраще вкорінюються.

Вибір ділянки

Щоб дерево благополучно росло і плодоносило, важливо правильно вибрати місце посадки. Якщо умови зростання будуть несприятливі, дерево стане давати погані врожаї, хворіти, а то й зовсім загине.

Вимоги до місця висадки:

  • хороше освітлення;
  • простора і відкрита ділянка;
  • загородження з північного боку – для затримання крижаних вітрів;
  • відсутність тіні та протягів;
  • протипоказані низини, що підтоплюються дощовими і талими водами;
  • мінімальна відстань від поверхні до ґрунтових вод – 2 м;
  • рекомендовані ґрунти – пухкі, родючі, багаті гумусом суглинки;
  • кислотність – нейтральна або вкрай слабка рН 5,5-6,5;
  • мінімальна відстань до стін будівель або парканів – 3-4 м;
  • максимально допустимий ухил – до 10 градусів.

Терміни посадки

Грушу Чижовська висаджують навесні або восени. Вибір термінів залежить від уподобань садівника й особливостей клімату в регіоні.

Час посадки:

  • Весна. Посадкові роботи починають до набрякання бруньок. Точні терміни залежать від регіону. На Півдні посадку проводять наприкінці березня, в регіонах з пізньою весною – на початку травня. Головна умова – прогрівання ґрунту до +5…+7°С. Весняна посадка рекомендована для регіонів з холодними зимами.
  • Осінь. Висадку саджанців проводять за 4-5 тижнів до настання серйозних морозів – цей час необхідний для приживання і адаптації. Груші, посаджені восени, виходять більш загартованими і морозостійкими.

Закладка посадкової ями

Ділянку, на якій буде рости дерево, перекопайте з осені. Внесіть у нього органіку – 6-8 кг на 1 кв. м. м. Яму під посадку готуйте як мінімум за 2-3 тижні до посадки.

Посадкова яма під грушу

Як приготувати посадкову яму:

  1. Викопайте яму діаметром 60-80 см і глибиною 70-100 см. Чим бідніший ґрунт, тим більшою має бути яма. Викопану землю відразу розділяйте на дві купи. В одну складіть пухкий родючий шар, в іншу – землю, викопану з нижньої частини ями.
  2. На дно насипте дренаж шаром 10-15 см. Використовуйте для цього биту цеглу, каміння, черепки тощо. п. Якщо висадка проводиться в пісковики, нездатні утримувати воду, замість дренажу зробіть прошарок із глини.
  3. Знятий родючий шар використовуйте для приготування ґрунтосуміші. Змішайте садову землю, отриману при копанні ями, з перегноєм і торфом (1:1:1). Додайте в нього Суперфосфат (300-450 г), а також деревну золу (600-750 г) або калійну сіль (100-150 г).
  4. Отриманий субстрат висипте в яму – заповніть її приблизно на 2/3. При цьому у вас має залишитися ще трохи поживної ґрунтосуміші – для засипання коренів.
  5. Накрийте яму плівкою або руберойдом, щоб її не розмило дощем. Через пару тижнів, коли земля трохи вляжеться, а добрива розчиняться, можна буде приступати до посадки.

Азотні добрива в посадкову яму не закладайте – вони негативно впливають на процес укорінення і приживання.

Підготовка саджанця до посадки

У саджанців перед посадкою обріжте всі поламані та засохлі пагони. Зверніть увагу на бруньки – вони мають перебувати в стані спокою. Якщо на саджанці з’явилося листя, до посадки він не годиться – через деякий час загине.

Коріння саджанців у день висадження замочіть у глиняній бовтанці на 2-3 години. Ця процедура збільшить приживлюваність. Суміш приготуйте з води, землі та Гетероауксину (стимулятор росту). Болтушка повинна мати консистенцію сметани.

Перш ніж занурити коріння в бовтанку, ретельно огляньте його. Обріжте всі сухі та пошкоджені ділянки – до білих зрізів.

Висадка саджанця

У день посадки саджанець, вимочений у воді або розчині стимулятора росту, ще раз огляньте на придатність. Посадковий матеріал із закритим корінням – у контейнерах, просто полийте.

Порядок посадки саджанця груші:

  1. Зніміть з ями укриття і по центру ями сформуйте невеликий пагорб із засипаної в неї раніше ґрунтосуміші.
  2. Відступивши приблизно 15 см від центру ями, вбийте в землю опору – наприклад, дерев’яний кілок. Він підтримає молоде деревце, захистить його від вітрів у перші роки життя. Через 3-4 роки опору можна буде прибрати.
  3. Поставте коріння саджанця на вершину земляного пагорба й акуратно розправте їх по його схилах – загинів бути не повинно. Саджанець поставте так, щоб його коренева шийка опинилася над землею приблизно на 3-5 см. Коли ґрунт осяде, він опуститься вниз до потрібного рівня.
  4. Засипте коріння ґрунтосумішшю, періодично ущільнюючи її та струшуючи саджанець – щоб не залишалося повітряних пустот між корінням.
  5. Сформуйте пристовбурне коло, щоб вода при поливі не витікала.
  6. Полийте саджанець. Норма – 20-40 л (залежить від стану ґрунту).
  7. Після того, як вода вбереться, присипте пристовбурне коло шаром мульчі. Можете використовувати будь-який природний матеріал – скошену траву, солому, тирсу, перегній тощо. п.

Посадка груші

Догляд за грушею

Щоб груша Чижовська повністю розкрила свій потенціал, необхідно забезпечити її стандартним доглядом. Нічого особливого цьому сорту не потрібно, достатньо звичайних агротехнічних заходів.

Полив

Груша має глибоко розташоване коріння, але цього недостатньо, щоб дерево благополучно переживало посухи – якщо дощів немає, рослину необхідно поливати.

Рекомендації з приводу поливу груші Чижовська:

  • Перші 3-4 роки життя молоде дерево потребує регулярних поливів – по 10-20 л води. Зволоження проводять у міру підсихання ґрунту.
  • За сезон, залежно від погоди, доросле дерево поливають 2-6 разів.
  • Норма води на 1 кв. м – від 20 до 50 л (залежить від стану ґрунту і віку дерева).
  • Якщо осінь стоїть суха, в жовтні проводять вологозарядковий полив.
  • Поливи мають бути рівномірними – різкий перепад у вологості ґрунту призводить до розтріскування плодів.
  • Після поливів і сильних дощів ґрунт у пристовбурному колі розпушують, прополюють і посипають мульчею.

Видалення порослі

Нерідко на стовбурі груші – нижче місця щеплення, з’являються порослі. Їх ще називають дичками. Якщо відразу не обрізати, вони почнуть впровадження в крону. Дикі пагони поступово пригнічують культурну грушу, призводячи до дрібніння і погіршення смаку плодів. Виламувати або вирізати поросль треба безпосередньо біля основи.

Внесення добрив

Щоб отримувати якісні та екологічно чисті груші, великі та смачні, дерево рекомендується підгодовувати органікою, використовуючи якомога менше мінеральних добрив.

Рекомендації з приводу підживлення:

  • Рано навесні, перекопуючи пристовбурне коло, вносьте 20-60 л перегною під одну грушу. Добриво рівномірно розподіляйте по всій площі кола. Якщо органіки недостатньо, додайте 20-40 г аміачної селітри на 1 кв. м. м.
  • Восени під перекопування внесіть сірчанокислий калій і Суперфосфат – по 20-30 г і 40-60 г відповідно.
  • Якщо у дерева спостерігається раннє плодоношення, під нього внесіть комплексний мінеральний склад.
  • При нарощуванні деревом великих пагонів з великим листям – на шкоду плодоношенню, його слід підживити фосфором і калієм.

Таблиця 1. Рекомендовані норми добрив:

Період внесення Добриво Норма на 1 кв. м (у грамах)
Весна сечовина 10-20
Літо суперфосфат 20-30
Осінь сірчанокислий калій 20-30

Якщо для підгодівлі використовуєте переважно мінеральні добрива, органіку можете вносити, поєднуючи підгодівлю з мульчуванням – підсипаючи в пристовбурні кола перегній.

Обрізка

Від своєчасності та правильності обрізки безпосередньо залежить врожайність груші та якість її плодів.

Обрізка грушевого дерева

Рекомендації з обрізки груші Чижовська:

  • Навесні, поки не розпустилися бруньки, проведіть санітарну і формуючу обрізку. Приберіть усі сухі, підмерзлі та пошкоджені гілки, а також виконайте формування крони. Восени робіть тільки санітарну обрізку – дереву перед зимівлею стрес не потрібен.
  • У перший рік молоді деревця обріжте до висоти 1 м.
  • На другий рік залиште на дереві 3-4 великих гілки. Обріжте їх на 1/3. Усі дрібні гілки видаліть. Цю процедуру повторюйте щовесни протягом 2-3 років щовесни. А коли дерево виросте до бажаної висоти, обріжте центральний провідник.
  • Кількість гілок, що обрізаються за раз, не має перевищувати 25% від загального їхнього об’єму, інакше дерево отримає занадто сильний стрес і не зможе повноцінно відновитися.
  • У дорослих дерев проріджуйте крону, щоб уникнути її загущення. Також вчасно обрізайте гілки, що ростуть усередину крони або горизонтально.
  • Після обрізки обробляйте місця зрізів садовим варом – щоб запобігти проникненню інфекції.

Дивіться також відео про обрізку груші навесні:

Підготовка до зими

Сорт вирізняється зимостійкістю, тому зимових укриттів не потребує. Але молоді деревця на зиму все-таки вкривають. Це рятує їх не тільки від зимових морозів і сонячних опіків, а й від гризунів.

Рекомендації з приводу зимових укриттів для 1-2 літніх саджанців Чижовської:

  • зберіть сухе листя і опалі плоди в пристовбурних колах – джерела інфекцій і ласощі для гризунів;
  • обгортайте стовбури ялиновим гіллям, спанбондом або іншим покривним матеріалом – у кілька шарів, і обв’яжіть мотузкою;
  • перед тим, як вкривати стовбур, побіліть його і нижні гілки – побілочний запах і смак відлякають гризунів;
  • замульчуйте пристовбурне коло – товщина мульчі 10 см (цей захід можна провести і для дорослих дерев).

Утеплення молодих груш є обов’язковим для регіонів із суворими зимами. Якщо не обернути стовбур і не присипати ґрунт мульчею, деревця напевно замерзнуть, а то й зовсім загинуть.

Збір і зберігання врожаю

Плоди Чижовської добре транспортуються – за умови своєчасного збору, а ось лежкість мають невисоку.

Рекомендації з приводу збору та зберігання врожаю:

  • Груші, перезріваючи на дереві, втрачають товарність і лежкість. Плоди краще знімати злегка недозрілими і тримати їх у прохолодному приміщенні. Тут вони дозріють за 7-14 днів і набудуть потрібної кондиції, стануть соковитими і смачними.
  • Щоб груші довше зберігалися, тримайте їх за температури 0…+2°C. Рекомендована вологість – 80-90%. У таких умовах вони зберігатимуться близько 4 місяців, у звичайних – близько місяця, не більше.
  • Закладаючи груші на зберігання, пересипайте їх сухою соломою – це підвищить відсоток збереження.

Груші Чижовської можна не тільки їсти свіжими, а й використовувати для різного роду заготовок. З них виходять чудові компоти, соки, вина, мармелад, варення, джеми, конфітюри тощо. п.

Хвороби та шкідники

У груші Чижовська є одна важлива перевага – вона не хворіє на паршу, тому їй не потрібні профілактичні заходи від цієї хвороби. А ось від багатьох комах-шкідників, сажистого грибка і плодової гнилі вона не застрахована. Щоб запобігти масовому ураженню, важливо регулярно оглядати дерево і вчасно вживати відповідних заходів:

Таблиця 2. Хвороби і шкідники, і як з ними боротися:

Назва Симптоми/опис Як боротися
Попелиця грушева Дрібні комахи, що харчуються соками рослин. Знищувати мурах, залучати сонечок, обприскувати Інта-Віром.
Грушева плодожерка Невеликий сірий метелик відкладає личинки в плоди. Гусениці виїдають насіння. Ставте ловчі пояси, прибирайте опалі плоди, спалюйте опале листя, обприскуйте Інта-Віром.
Мідяниця грушева Дрібні сисні комахи. Очищайте стовбур від старої кори, спалюйте опале листя, обприскуйте інсектицидами
Плодова гниль На плодах – бурі плями, що розкладають плоди. Перекопуйте пристовбурні кола, обприскуйте 1%-вою бордоською рідиною на етапі розпускання бруньок.
Сажистий грибок На листках з’являється чорний наліт. Знищуйте попелицю і мідяниць, змивайте наліт із листя водою.

Обприскування груші

Інта-Віром (1 таблетка на 10 л води) грушу обробляйте двічі – на етапі розпускання бруньок і після цвітіння. Пам’ятайте, що обробка фруктових дерев хімічними отрутами небажана. Намагайтеся обходитися екологічними методами профілактики.

Груша Чижовська однозначно входить до групи найкращих морозостійких сортів, рекомендованих для вирощування в помірному кліматі. Вона стає справжньою знахідкою для регіонів з коротким і нежарким літом. Садівники, які посадили хоча б одну Чижовську на ділянці, з лишком забезпечують себе свіжими грушами і сировиною для зимових заготовок.