Груша китайська: опис сорту, фото, види, правила вирощування

Китайська груша – відносно новий для російського ринку фрукт, що приваблює споживачів приємним смаком і незвичайною формою. Округлі плоди, солодкі та хрусткі, коштують недешево. Але виявляється екзотичні плоди можна виростити самостійно – гібриди цього сорту здатні плодоносити в середній смузі.

Китайська груша

Опис китайської груші

У китайської груші багато назв – продавці часто називають її японською, пісочною, тайванською або неші. Достеменно відомо, що сорт створено на основі Яманаші – лісової груші. Плоди прародительки, хоч і великі, були дуже кислими і твердими. Селекціонери, взявши від Яманаші високі адаптивні здібності та морозостійкість, наділили ними новий сорт – неші.

Китайська груша, порівняно з лісовим предком, вирізняється чудовими смаковими якостями. Сьогодні неші популярна не тільки у садівників Китаю або Японії, цей сорт вирощують у багатьох країнах. Головна умова вирощування – відповідний клімат.

У для неші сприятливі умови тільки на півдні. А ось її гібриди, більш стійкі до морозів, можуть плодоносити в середній смузі. Так, гібрид китайської та далекосхідної груш можуть витримувати морози до -35 °С.

Смак плодів неші вважається неповторним. Ці груші – відмінна сировина для кулінарії. З них готують десерти, варять варення, додають у салати та випічку.

Дерево і плоди

На основі лісової груші було створено багато сортів, які успадкували її морозостійкість. Усі сорти, маючи масу відмінностей, мають набір загальних особливостей:

  • Велика висота дерева. Підвиди китайської груші досягають висоти 4-10 м. Дерева класичного сорту – високорослі. А ось гібриди – їх і вирощують у , набагато нижчі.
  • Самоплідність. Практично всі підвиди неші самоплідні і не потребують запилювачів. Відсутність груш-запилювачів не позначається на врожайності. А ось на зовнішньому вигляді плодів відбивається – без запилювачів вони більш дрібні та нерівні.
  • Морозостійкість. Є гібриди, які здатні витримувати низькі температури, інші можуть пережити зиму тільки в утепленому стані – їх загортають соломою або обкладають ялиновим гіллям.
  • Час життя. Дерево живе близько півстоліття. На термін життя щеплених дерев впливає підщепа – з карликовими дерево живе до 20 років, із сильнорослими – 50 років.
  • Урожайність. Поки дерево не плодоносить, воно жваво росте вгору. Коли з’являються плоди, дерево росте повільніше, а врожайність поступово зростає. До 5-го року життя дерево дає до 80 кг плодів, до 30-го – до 2 ц. Зафіксовано врожаї до 0,5 т з одного дерева.
  • Стійкість до хвороб. Усі сорти відрізняються високим імунітетом. Вони практично не хворіють на паршу, гниль, паразити та інфекції.
  • Циклічність плодоношення. Урожай знімають із дерева щорічно. Якщо обрізка проведена неякісно, рослина втрачає силу і врожайність.

Плоди неші мають незвичайну форму – вони являють собою щось середнє між яблуком і грушею. Особливості плодів китайської груші:

  • У соковитої і запашної м’якоті чудовий смак, що поєднує солодкість і кислоту. У післясмаку – пряні нотки.
  • У плодів тонка шкірка.
  • Недостиглі неші кислі та неїстівні. Вони навіть небезпечні для організму, оскільки містять багато органічних кислот.
  • Колір, залежно від сорту – від ніжно-зеленого до бронзового.
  • Середній розмір – 4 см у діаметрі.
  • Маса – 120-300 г.
  • Універсальність – плоди смачні свіжими та переробленими.

У магазинах зазвичай неші продають у паперових пакетах – у них недостиглі фрукти доходять до кондиції. Зберігають їх за кімнатної температури, а після дозрівання – в холодильнику.

Плоди неші не можна їсти натщесерце. Їх також не рекомендується поєднувати з м’ясними та молочними стравами.

Склад і калорійність

У плодів неші калорійність типова для груш – 42 ккал у 100 г. У цих фруктах відсутні крохмалисті вуглеводи, тому вони підходять для дієтичного харчування. Фрукт рекомендується їсти по одній штуці тричі на день.

100 г свіжого плоду неші містить:

  • води – 45 г;
  • харчових волокон – 2 г;
  • золи – 0,2 г;
  • вітаміни та мінерали.

У китайській груші багато цинку, селену, кальцію, марганцю, міді, магнію. Особливо багаті плоди неші фосфором і калієм. Причому калію в цьому фрукті вп’ятеро більше, ніж усіх інших мікроелементів. Плоди також багаті холіном, вітамінами С і К.

Переваги та недоліки сорту

Європейські сорти груш безсумнівно смачніші, соковитіші та красивіші за китайські аналоги. Але в останніх є маса переваг, важливих для наших широт:

  • стійкість до погодних катаклізмів;
  • високий імунітет;
  • невибагливість до догляду та умов зростання;
  • високі та стабільні врожаї;
  • морозостійкість набагато вища, ніж у європейських сортів;
  • затребуваність у кулінарії – тверді сорти гарні в салатах, соусах і гарнірах, їх тушкують, запікають, консервують;
  • висока здатність до вегетативного розмноження.

Недоліки сорту:

  • недостатньо хороша лежкість;
  • у стиглих груш легко пошкоджується шкірка.

Різновиди сорту

Селекціонери вивели десятки сортів китайської груші. У вирощують найбільш зимостійкі та невибагливі сорти. Садівники вибирають неші, невибагливі до ґрунтів, які благополучно переживають суворі зими, стійко переносять посуху і шкідників. Розглянемо докладніше сорти, найпопулярніші у вітчизняних садівників.

Додаткову інформацію про популярні сорти груш для нашого регіону можна отримати тут.

Косу

Kosui – літній сорт, що плодоносить у другій половині липня. Переваги сорту Косу:

  • морозостійкий;
  • стійкий до хвороб і шкідників;
  • ранньостиглість – дозріває раніше, ніж усі інші китайські сорти.

Плоди середнього розміру – до 160 г. Колір – насичений бронзовий. М’якоть у плодів соковита – ідеальний літній фрукт.

Сорт Kosu

Хосу

Hosui – сорт самозапильний, але присутність поблизу інших сортів китайських груш сприяє зростанню врожайності. Дерево радує своїх власників плодами вже на другий-третій рік висадки. Сорт вважається осіннім, але збір врожаю починається вже в другій половині серпня. Плоди достигають недружно, тому збір врожаю проводять у кілька етапів. Закінчується збирання в середині вересня.

Плюси сорту Хосу:

  • стійкість до шкідників;
  • морозостійкість;
  • великоплідність;
  • скоростиглість – груші з’являються на 2-3 рік посадки;
  • відмінний смак, м’якоть соковита і солодка, містить до 12% цукру.

Плоди важать 160-200 г, але можуть досягати і 300 г. Колір – насичений бронзово-коричневий. М’якоть щільна – під час розрізання плоду ножем доводиться докладати силу.

Сорт Hosui

Олімпік

Olimpic – осінній сорт із відмінними характеристиками. Його плюси:

  • скоростиглість – дерево плодоносить уже на 2-й рік висадки;
  • стійкість до шкідників;
  • морозостійкість;
  • не боїться хвороб, зокрема парші та борошнистої роси;
  • швидко адаптується до клімату і ґрунту;
  • відмінні смакові характеристики, приємний фруктовий аромат.

Олімпік називають ще Великою корейською грушею або Корейським гігантом. Плоди в “Олімпіка” округлі, приємного золотистого відтінку. Уся поверхня в дрібних сірих цяточках. Маса плоду – 160-200 г. Смак оригінальний, ксило-солодкий, м’якоть соковита. Ці груші приємно їсти свіжими, їх також можна закладати на зберігання – у плодів відмінна лежкість. Збирання врожаю – у вересні.

Сорт Olimpic

Ранкова свіжість

Цей літній сорт популярний у середніх широтах . Він частково самоплідний – для підвищення врожайності поблизу рекомендується висаджувати сорти китайських груш – Бронзову, Східну золотисту, Кіффер.

Сорт добре переносить морози, має стійкий імунітет до бактеріальних і грибкових захворювань. Плоди невеликі, вагою 100-150 г, у них яскраво-зелена шкірка, вкрита сірими цяточками.

Сорт Ранкова свіжість

Кришталева

Осінній скороплідний сорт. Уже на 2-3 рік дерево дає високі врожаї. Сорт стійкий до грибкової інфекції. Плоди важать 160-220 г, колір світло-жовтий. Відмітна особливість – низька калорійність. У них соковита, але тверда м’якоть. Смак ніжний, фруктовий.

Сорт Кришталева

Порівняльна таблиця популярних сортів неші

Сорт

Настає плодоношення Середня вага плоду, г Термін збирання врожаю

Термін зберігання

Косу

на 2 рік

130-160 друга половина липня – початок серпня

до вересня

Хосу

на 2-3 рік

150-200 середина серпня – друга декада вересня

до листопада-грудня

Олімпік

на 2 рік

160-200 середина вересня

до січня

Ранкова свіжість

на 3-4 рік

100-150 середина серпня

2-3 тижні

Кришталева

на 3 рік

160 вересень

до грудня

Особливості посадки

Догляд за китайською грушею не особливо відрізняється від догляду за європейськими сортами. Різниця в агротехніці пов’язана з формою гібридів – так, наприклад, колоноподібні сорти потребують більше підживлення та поливу. Ці сорти мають менш розвинену кореневу систему, їхнє коріння розташоване ближче до поверхні, ніж у звичайних груш.

Терміни, місце і клімат

Неші в середній смузі висаджують двома способами:

  • Саджанцями. У дерев, посаджених таким способом, термін життя довший.
  • Щепленням. Перевага прищеп – раннє плодоношення. Але з огляду на скороплідність усіх “китайців”, ця перевага в розрахунок не береться.

Вимоги до ґрунту:

  • родючість;
  • рихлість;
  • неглинистість – у занадто глинисті ґрунти додають пісок;
  • нормальна кислотність – надлишок компенсується внесенням вапняку.

Терміни висадки залежать від клімату. Висаджувати китайську грушу можна і навесні, і восени. Головна умова – тепла погода. У помірних широтах, наприклад, осіння висадка ризикована – саджанець може не пережити сувору зиму.

Умови висадки саджанців:

  • Денні температури повинні деякий час утримуватися на позначці +10 °С.
  • Посадка проводиться до того, як набрякнуть бруньки і почнеться інтенсивний сокорух.

Хоч низка гібридів неші витримує морози до мінус 30 °С, висаджувати їх у північних регіонах не можна. По-перше, холоди тут занадто затяжні для китайських груш, а по-друге, вони просто не встигають визріти за коротке літо.

Технологія посадки

Від характеристики ділянки багато в чому залежить майбутня врожайність дерева. Місце під посадку має бути:

  • розташовуватися на південній стороні;
  • добре освітлюватися;
  • перебувати на височині.

Якщо не дотримуватися вищевказаних умов, урожай знижується, а самі плоди втрачають смакову привабливість. Та й зовні стають менш красивими – бліднуть.

Перш ніж висаджувати саджанець, його треба вимочити у воді. Тривалість вимочування – 1-2 дні. Якщо на дереві є пошкоджені місця, їх видаляють гострозаточеним інструментом.

Порядок висадки саджанця в ґрунт:

  1. На ділянці, придатній для зростання китайської груші (сонячна, на пагорбі, на південній стороні тощо). д.), копають яму діаметром і глибиною по 60 см.
  2. Підготовкою ям займаються восени. У неї закладають добриво:
    • перегній – 6 кг;
    • суперфосфат – 60 г;
    • хлорид калію – 15 г.
  3. Поверх добрив насипають ґрунт. Якщо ґрунт багатий такими елементами як мідь, фосфор, азот, мінеральні добавки можна не вносити.
  4. Навесні ґрунт викопують з ями і формують на дні горбок. Ставлять кілочок – для опори деревця.
  5. Попередньо вимочені саджанці ставлять в яму, розправляючи по горбку коріння, і насипають зверху ґрунт. Дерево має бути посаджено так, щоб його прикоренева шийка височіла над ґрунтом на 5 см. Ущільнивши ґрунт, прив’язують саджанець до опорного кілочка.
  6. Сформувавши біля стовбура поглиблення, наливають у нього воду – приблизно 10 л.

Китайську грушу багато садівників прищеплюють, а не висаджують – базою може послужити Уссурійська груша, Березолиста, звичайна горобина.

Краще прищеплювати грушу на підщепу свого виду – тоді прищепа краще і швидше приживається.

Висаджують зазвичай саджанці-однолітки. Але садівники з досвідом рекомендують купувати саджанці постарше – віком 2-3 роки. Вони приживаються нітрохи не гірше однорічних, а плоди дадуть швидше.

Інтервал між сусідніми саджанцями залежить від підщепи. Якщо щеплення роблять на сильнорослій підщепі, то між ямами залишають відстань близько 3 м. Якщо підщепа з карликових дерев груш, то відстань скорочується до 1,5 м. Колоновидні груші висаджують з інтервалом 1 м і навіть менше.

Посадка груші

Догляд за грушею

Загальна риса всіх різновидів китайських груш – простота догляду. Головне вчасно поливати і підгодовувати дерева, а також утеплювати їх – якщо в регіоні можливі сильні морози.

Підживлення

Добрива, необхідні китайській груші:

  • Азот. Груші не потребують великої кількості азоту. Щоб заповнити потреби дерева в цьому елементі, навесні в ґрунт вносять трохи аміачної селітри – по 20 г на 1 кв. м. м. Це робиться щороку протягом перших 3-4 років життя груші. Надалі азот вносять, якщо в ньому виникає потреба. Ознаки азотистого голодування:

    • дерево відстає в рості;
    • листя світліше звичайного;
    • пригнічений вигляд;
    • подрібнення листя і плодів.
  • Органічні добрива. До них належать компост і перегній. Їх вносять восени – раз на 3-5 років.
  • Калій і фосфор. Ці елементи вкрай потрібні груші, оскільки вона витрачає їх при дозріванні врожаю. Суміш фосфору і калію вносять відповідно по 40 і 20 г – якщо дерево молоде. Зрілому дереву необхідно більше добрив – 60 г фосфору і 20 г калію. Добриво не рекомендується розміщувати в пристовбурному колі. Краще прокопати по колу траншею, в яку і укласти фосфорно-калійний склад. Туди ж вносять піввідра перегною, і присипають шаром ґрунту.

У період появи плодів, дерева підживлюють деревною золою – 1-3 склянки, вносячи її під час розпушування пристовбурних кіл.

Полив

Методи поливу китайської груші:

  • Дощування. Це найкращий спосіб поливу для груші. Вода за такої системи надходить до дерева через розпилювач із безліччю отворів.
  • Звичайний полив. Біля пристовбурного кола роблять канаву – 15 см завширшки. У неї акуратно заливають воду.

Поливають грушу кілька разів – навесні і влітку, у міру потреби. У період посух поливають більше і частіше. Після поливу ґрунт розпушують – щоб забезпечити доступ кисню до коріння. При поливі груш виходять із норми – три відра на 1 кв. м. м площі пристовбурного кола.

Омолодження і підрізування

З віком дерева погано переносять обрізку, але завдяки їй вдається продовжити термін життя дерева. Обрізку проводять напередодні тепла – головне, встигнути обрізати дерево, поки не набрякли бруньки.

Принципи омолоджувальної обрізки китайської груші:

  • Омолодження полягає в проріджуванні крони. Видаленню підлягають зайві гілки – нездорові, такі, що не дають плодів, з механічними та іншими пошкодженнями.
  • Завершивши проріджування, видаляють контурні пагони. Також видаляють пагони, що ростуть паралельно кроні, або утворюють з нею гострий кут.
  • Видаливши гілки, проводять обробку зрізів – для замазування використовують садовий вар. Це робиться для попередження зараження.

Забороняється прибирати за одну обрізку більше третини гілок. Якщо не вийде прибрати всі зайві пагони до початку сокоруху, омолоджувальну обрізку продовжують наступної весни.

Колоновидним сортам практично не потрібна підрізка. Головне, щоб крона не зберігала свою форму. Іншим сортам неші потрібна мінімальна обрізка:

  • На другий рік життя у дерева прибирають усі ослаблені гілки. Залишають 4 найбільш сильні – між ними має бути однакова відстань.
  • У дорослого дерева видаляють тільки дрібні та пошкоджені гілки, а також гілки, що ростуть усередину крони.

Весняне підрізування проводиться при температурі не нижче +5 °С. Зимове підрізування проводиться при мінус 15 °С.

Хвороби та боротьба зі шкідниками

Китайська груша малоуразлива для шкідників і хвороб. Вона не боїться парші, грибків, іржі. А з комах їй може зашкодити хіба що жук-квіткоїд. Завдяки такій стійкості, неші не потребує регулярної обробки хімікатами.

Щоб запобігти ураженню дерев жуком-квіткоїдом, проводять профілактичні заходи:

  • очищають стовбури від старої та пошкодженої кори;
  • білять штамби;
  • спалюють опале листя;
  • влаштовують на стовбурах клейкі пастки.

Жуків знищують інсектицидами, наприклад “Інтавіром” або “Кінміксом”.

Неші не висаджують біля ялівців – від них дерево зрідка може заразитися грибком. Спори грибка можуть пролітати 2 км і більше.

Збирання врожаю, зберігання і транспортабельність

Збір проводять з урахуванням особливостей сорту. Ранньостиглі сорти дозрівають у середині липня, пізні – у середині вересня. Плоди неші міцно тримаються на гілках, тому, знімаючи їх, потрібно докладати зусиль і бути гранично акуратним. Про готовність плодів дізнаються за кольором. Груші, залежно від різновиду, стають жовтими або бронзовими. Шкірочка має бути щільна і чиста.

Зібрані плоди вимагають дбайливого ставлення. Кожну грушу загортають у папір і укладають – максимум у три ряди. У холодильник груші закладають таким же чином – упакувавши кожен плід. Різновиди неші відрізняються лежкістю. Так, Косу рекомендується з’їсти раніше, а Олімпік лежить до Нового року, не втрачаючи смаку і запаху.

Плоди неші, на відміну від звичайних, довгий час зберігають щільність. Але вони досить чутливі до поштовхів і ударів – на місці удару шкірка змінює колір, і плід втрачає свій товарний вигляд. Саме тому кожну грушу упаковують окремо.

Збір урожаю

Користь і протипоказання

Китайську грушу цінують дієтологи – цей продукт незамінний для схуднення. Тільки плоди неші – єдині з усіх сортів груш, які можна поєднувати з кисломолочними продуктами.

У плодах неші міститься багато:

  • аскорбінової кислоти – для підвищення імунітету;
  • ефірних олій – для сечогінного ефекту;
  • антиоксидантів – для запобігання старінню;
  • вітаміну ПП – для поліпшення кровообігу і зміцнення судин;
  • вітамінів групи В – для зміцнення нервової системи;
  • вітамінів Е і К – для врівноваження гормонального балансу, запобігання атеросклерозу і старіння шкіри.

Китайські груші рекомендуються в разі:

  • хворобах шлунково-кишкового тракту;
  • туберкульозі;
  • запорах;
  • хворобах печінки;
  • наслідки алкогольної інтоксикації;
  • кашлі, бронхіті, хворобах горла;
  • діабеті.

Користь від вживання плодів неші:

  • допомагають перетравлювати пишу;
  • очищають кишечник;
  • запобігають утворенню каменів і тромбів;
  • покращують роботу серцевого м’яза;
  • нормалізують тиск;
  • зміцнюють кісткові тканини;
  • знижують холестерин.

Груші неші ефективні як очищувальний засіб у разі тютюнопаління і зловживання шкідливою їжею.

У китайської груші, незважаючи на незвичайні товарні характеристики, є всі шанси стати одним із найпопулярніших сортів у середній смузі . Неші приваблює садівників високим рівнем адаптації та невибагливістю, а також оригінальним смаком і ароматом плодів.