У наш час дуже популярною стає зелена капуста, суцвіттями схожа на цвітну. Це броколі. Дуже корисний овоч, який під силу виростити в будь-якому виді ґрунту. Якими способами домогтися гарного врожаю і які особливості даного виду капусти розповімо далі в статті.
Що являє собою броколі
Броколі – це овочева культура, що належить до сімейства Капустяні. У народі її називають стебловою, спаржевою і нащадковою капустою.
Ботанічний опис
Капуста броколі є однорічною трав’янистою рослиною, що виростає заввишки до 1 м. Має розгалужений корінь і циліндричне стебло з широким, часто зверненим догори великим листям темно-зеленого кольору на довгому черешку. Форма листової пластини визначається сортовою приналежністю. Вона може бути гладкою і блискучою або мати деформовану поверхню з кучерявими краями.
Стрижневе стебло переходить у головку, щільно набиту суцвіттями. Якщо видалити верхівкове суцвіття, це простимулює розвиток периферійно-бічних головок, призведе до збільшення загального врожаю.
У період цвітіння, яке відбувається на початку-середині осені, капуста розпускає дрібні жовті, рідше білі, квіти. З них формуються плоди у формі двогніздного стручка. Насіння різних відтінків коричнево-чорного кольору, досить велике, кругле. Урожайність культури досягає 12-15 кг/10 кв. м.
Характеристики
Згадки про броколі значаться в культурі Стародавнього Риму, але родовищем культури вважається Мала Азія і Середземноморські землі. У Європі визнання культура отримала тільки в XVI столітті. Масовим розведенням капусти цього виду стали займатися американці в XX столітті. У оцінили броколі нещодавно. Своє поширення завдяки відповідним умовам для вегетації вона отримала в середній смузі країни.
Броколі схожа на цвітну капусту, будучи її прабатьком. Але, маючи відмінності зовнішнього характеру, вони відрізняються і за смаковими якостями та хімічним складом. Капуста броколі має 2 різновиди:
- Розвивається одним качаном, що складається з компактно розташованих поруч суцвіть.
- Складається з безлічі окремих квітконосів, незібраних в єдину головку (спаржеві гібриди).
У їжу вживають суцвіття зеленого або фіолетового відтінку, що ще не розпустилися, які містять велику кількість поживних речовин і корисних елементів. У складі броколі присутні:
- Вітаміни: групи B, Е, A, РР, К, U, С. Завдяки їм поліпшується стан волосся і нігтів, гострота зору, нервова система приходить у рівновагу, імунітет підвищується.
- Мінеральні речовини: K, Mg, Ca, Na, Fe, Zn, Mg, Se, Cu. Вони виводять з організму зайву рідину, полегшуючи роботу нирок, благотворно впливають на серцеву діяльність, склад крові, стимулюють вироблення жовчі.
- Клітковина, стимулює роботу кишківника, корисна за дієтичного та правильного харчування.
За деякими складовими, ця капуста схожа з білком яйця, тільки не накопичує холестерин, а сприяє зниженню його рівня і виведенню з організму. Вживання броколі сприяє швидкому загоєнню ран, відновленню хрящової тканини, знижує ймовірність виникнення інфаркту та інсульту.
На думку вчених, цей вид капусти здатний допомогти в боротьбі з раковими клітинами, завдяки речовині сульфорафану, а також запобігає появі виразки шлунка, вбиваючи бактерії в ньому, що викликають це захворювання.
При появі жовтих квітів до вживання капуста більше не годиться. Із броколі готують багато страв, її консервують і засолюють.
Переваги та недоліки вирощування
До переваг вирощування броколі належать:
- стійкість до тимчасового зниження температури;
- регулярний стабільний попит на броколі;
- стійкість гібридів до хвороб і шкідників;
- можливість вирощування на балконі та лоджії;
- не потребує особливих умов для вирощування.
До недоліків вирощування капусти цього виду зараховуються:
- Необхідність використання парників і теплиць у північних кліматичних широтах, т. к. навіть найменші заморозки здатні звести нанівець урожай, якщо під їхній вплив потрапить рослина в період сходів або росту розсади.
- Урожай деяких сортів броколі дуже швидко перезріває.
- Урожайність залежить від якості виконуваних агротехнічних заходів.
Сорти та гібриди
Броколі має велике сортове та гібридне розмаїття, тому можливо зробити вибір для найрізноманітніших умов і клімату.
Найменування | Вегетаційний період, днів | Маса головки, г | Урожайність, кг/кв. м | Особливості |
Лінда | 75-80 | 350-400 | 3-4 |
|
Гном | 110-120 | 400-600 | 4-5 |
|
Фортуна | 85-90 | 150 | 2-2,5 |
боїться холодів |
Тонус | 72-77 | 200 | 2,5 |
|
Імператор | 80 | до 500 | 3-5 |
|
Лаки | 68-72 | 900 | 5-7 |
стійкий до захворювань |
Вітамінна | 85-90 | 300 | 3-4 |
|
Фієста | 80 | до 1500 | 4,5-6 |
|
Монтон | 87-93 | до 1000 | 4-5 |
|
Цезар | 115 | 500 | 3-4 |
|
Регіональність і клімат
Капуста броколі добре себе почуває при помірному кліматі середніх широт . Насіння проростає при температурі 6-8 градусів, але при тривалому періоді такого тепла подальше формування і вегетація рослини сильно загальмовуються. Оптимальним температурним режимом вважається 16-18 °С.
При підвищенні температури понад 25 градусів на тривалий час формуються головки нетоварного вигляду, які швидко переходять у фазу цвітіння.
У районах, що характеризуються сильними температурними коливаннями з бідним складом ґрунтів, броколі часто не дає плодів, а стає “пустоцвітом”, водночас головка розвивається деформованою, непридатною до вживання.
Де і за скільки продається посівний матеріал
Насіння броколі продається в спеціалізованих магазинах, інтернет-маркетах. Їх можна замовити поштою. Вартість залежить від сорту, кількості насіння в упаковці, опту, регіону виробника і відстані між контрольними точками. Наприклад:
- інтернет-магазин Flapru, г. Єкатеринбург: насіння броколі “Тонус” 0,5 г (комплект із 20 уп.) коштує 180 руб.;
- інтернет-магазин “Насіння високої схожості” г. Рязань: насіння броколі “Лорд F1” 12 шт. – 48,6 руб.;
- інтернет-магазин “SemenaOpt” м. Ростов-на-Дону: насіння броколі “Фієста F1” з Голландії 2500 шт. – 1590 руб.
Купуючи насіння, уважно вивчайте інформацію на упаковці. Якщо посіяти гібрид, позначений після назви сорту позначенням “F1”, то зібране з нього насіння не буде нести в собі якості броколі-батька. Гібридний посівний матеріал доведеться купувати щорічно.
Підготовка до посадки
Посадка і подальше вирощування капусти броколі не викликають труднощів навіть у городників-новачків. Але все ж потрібно уважно і відповідально поставитися до кожного із заходів.
Умови
Для активного росту броколі необхідна температура повітря не нижче 10 °С і не вище 25 °С. Більшість сортів і гібридів віддають перевагу сонячним грядкам. Бажано, щоб на овочеву культуру не впливали протяги і пориви вітру.
Дотримуйтесь правила сівозміни і враховуйте при посадці сусідство броколі з іншими рослинами. Не рекомендується ростити капусту на місці, де в минулому сезоні росли культури загону Хрестоцвітих, сімейства Капустяних.
Оптимально висаджувати броколі після бобових, гарбузових, картоплі, цибулі, моркви, томатів. По сусідству розташуйте грядки з картоплею, цибулею, салатом, морквою, петрушкою, шавлією, огірками. Не можна садити поруч із капустою цього виду томат, квасолю, суницю і полуницю.
Місце посадки і ґрунт
Обране місце для посадки броколі слід готувати заздалегідь, ще з осені. Для цього ретельно очистіть грядку від усіх рослинних залишків попередніх культур і бур’янів. Найкращим варіантом їх знищення стане спалювання, особливо, якщо були випадки прояву на ділянці грибкових захворювань.
Далі ґрунт перекопайте, використовуючи органічні добрива для поповнення запасів живлення в ньому. Підійде перегній або компост у нормі витрати 3,5-5 кг на кожен квадратний метр. м. Якщо ґрунт має кислу реакцію, проведіть його вапнування за допомогою крейди або вапняку.
Детальніше про знезараження ґрунту перед посадкою розсади розповідається тут.
Насіння
Перед посадкою насіння потребує підготовки:
- Калібрування. Переберіть насіннєвий матеріал, залишивши найбільші екземпляри.
- Знезараження. Приготуйте слабо-рожевий розчин марганцю і замочіть у ньому насіння на 15-20 хвилин, а після промийте водою. Не варто збільшувати час знезараження, щоб не заподіяти зачаткам броколі хімічний опік.
- Активація росту. Щоб підвищити схожість і загартувати насіння, замочіть його в активаторі росту “Епін” на 12-15 годин. Іншим варіантом є витримування посадкового матеріалу біля опалювальних приладів протягом 1-2 днів або в холодильнику протягом доби. Слідкуйте, щоб при цьому на насіння не діяла температура нижче 3 градусів і вище 50 °С.
- Просушування насіння. Полегшує посівні роботи, повертаючи посівному матеріалу властивість сипучості.
Після таких процедур насіння повністю готове до висіву у відкритий ґрунт або на розсаду в домашніх умовах.
Інструкція з вирощування
У південних кліматичних зонах дачники вважають за краще висаджувати овочеву культуру насінням відразу у відкритий ґрунт. Незважаючи на те, що вегетаційний період броколі тривалий, займає від 3 до 4 місяців, визріти головки встигають. Розсадний метод вирощування скорочує вегетаційний період і збільшує загальну кількість отриманого врожаю.
Розсадним способом
Для вирощування розсади потрібні широкі невисокі ємності. Це можуть бути дерев’яні ящики різного розміру висотою близько 25 см. Підійде й інша тара, наприклад, розрізані пластикові каністри або 5-літрові ПЕТ-пляшки.
Деякі тонкощі й особливості посіву капусти броколі при вирощуванні розсадним способом описані у відео нижче:
Посадковий ґрунт придбайте в спеціалізованому магазині, відділі гіпермаркету або приготуйте самостійно. Для створення посадкової суміші вам знадобиться однакова кількість:
- землі з городу;
- перегною;
- торфу;
- піску.
Простішим варіантом є змішування садової землі з деревною золою (на відро ґрунту 300 г органіки).
Самостійно приготований посадковий ґрунт за 10 днів до використання рекомендується прожарити в духовці на деку протягом 20 хвилин при температурі 150-200 °С. Після охолодження пролийте ґрунт слабким розчином марганцю. Це знищить наявних у ньому личинок шкідників, а також спори грибкових інфекцій.
Тепер можна приступати безпосередньо до заходів з посіву насіння:
- Насипте на дно ємності дренажний шар із керамзиту, гравію або колотої цегли.
- Зверху засипте землю, так, щоб до верхнього краю залишалося не менше 1,5-2 см вільного простору. Це необхідно, щоб при проведенні поливу вода не виливалася через край.
- По всій поверхні зробіть заглиблення в 1,5 см, дотримуючись відстані між ними в 2,5-3 см. Розкладіть у них насіння і засипте ґрунтом, трохи ущільнюючи його.
При підтримці температурного режиму на рівні 16-25 °С і регулярному помірному зволоженні ґрунту сходи не змусять себе чекати.
Іншим способом вирощування розсади вважається висівання насіннєвого матеріалу в будь-які ємності, досить щільно один до одного. Через 2 тижні від появи сходів обов’язково проведіть процедуру пікірування. Це пересаджування кожного екземпляра броколі в окремі просторіші ємності або теплицю, визначаючи розсаду в ґрунт за перші сім’ядольні листочки.
Крім цього, пікірування необхідне при:
- загущеності посадки в глибоких ящиках;
- при недостатньому прогріванні ґрунту і повітря, коли розсадний матеріал уже готовий до висаджування у відкритий ґрунт.
Броколі погано переносить пікірування, тому за можливості відразу дотримуйтеся схеми посіву насіння, щоб турбувати капусту тільки при висадці розсади відкритий на ділянку.
Через 4,5-5,5 тижнів від сходів, коли на молодих рослинах капусти сформується 4-5 листочків, а корінь досить зміцниться, проведіть роботи з пересадки розсади:
- Площу обраної ділянки розбийте на лунки, між якими залишайте проміжок у 30-50 см. Відстань між рядами залишайте не менше 50 см. Пролийте посадкові ями водою.
- Акуратно витягніть із ємностей розсаду разом із кореневою грудкою землі. При цьому не тягніть її за стебло, щоб не занапастити рослину, а потихеньку струшуючи звільніть від тари.
- Визначте рослину в лунку і присипте розсаду землею. Оптимальною вважається така глибина посадки, щоб горизонталь ґрунту доходила до рівня перших листків, але не покривала їх.
- Проведіть полив ділянки.
Не прищипуйте корінь броколі під час пікірування або пересадки розсади. Цей захід допомагає формуванню кореневої системи в інших видів капусти. У даному випадку це призведе до загибелі рослин.
Тепер залишається тільки стежити за станом молодої капусти, вчасно проводячи агротехнічні роботи.
Посадка безпосередньо в ґрунт
При вирощуванні броколі безрозсадним способом, насіння висівають відразу у відкритий ґрунт. При цьому обов’язково проведіть передпосадкову підготовку ґрунту і насіннєвого матеріалу аналогічними способами, що і під час висаджування на розсаду.
Дочекавшись сприятливих умов, висійте насіння у вологий ґрунт, дотримуючись схеми посадки, зазначеної на упаковці. При формуванні 2-3 листків від сходів, прорідіть їх, залишаючи між рослинами по 35-40 см. Дана відстань може бути більшою або меншою залежно від сортових габаритів дорослої броколі.
Як садити броколі у відкритий ґрунт, розповідається в наступному відео:
Сприятливим для проведення пересадкових робіт вважається післяобідній час за похмурої погоди.
Як доглядати за посівами
Заходи догляду за рослинами від способу посадки капусти цього виду не змінюються і містять стандартний набір процедур:
- полив;
- прополка і розпушування;
- підживлення.
Полив броколі
Зволоження ґрунту проводьте залежно від погодних умов. При сухому повітрі та спекотних днях поливати броколі потрібно не менше 4-5 разів на тиждень. Розпушуйте ґрунт, щоб після поливу на його поверхні не утворювався щільний шар, що перешкоджає проникненню повітря всередину ґрунту і сприяє швидкому опусканню вологи в нижчі ґрунтові шари.
Добре реагує броколі на зволоження повітря і розпилення води по плантації з використанням пульверизатора. Якщо капусті недостатньо вологи, то її головки утворюються маленькими, а смакові якості погіршуються.
Підживлення броколі
Перше підживлення можливе тільки після того, як на рослині з’явиться другий листок. Якщо розсада загальмувала свій розвиток, її можна підживити, розчинивши в 10 л води такі компоненти:
- хлористий калій – 20 г;
- суперфосфат – 20 г;
- аміачна селітра або сечовина – 20 г.
Друге підживлення проводиться після висадки розсади через 7-10 днів (при безрозсадному методі вирощування, коли на рослині буде 4-6 листків). Для неї використовуйте розчин сечовини (20-25 г на відро води) або розчин органіки. Змішайте воду і гній або компост у співвідношенні 4:1. Під кожну рослину вилийте по 150-200 мл добрива.
Третє годування броколі проведіть у період формування суцвіть. Використовуйте суперфосфат (20 г на 10 л води).
Останнє годування, призначене для стимулювання формування бічних головок, проведіть після зрізання основного качана броколі. Склад добрив аналогічний третьому підживленню.
Хвороби і шкідники
Головною недугою броколі вважається чорна ніжка – захворювання, при якому поступово гниє корінь. Помітити його можна по тому, що листя броколі змінило забарвлення на блідіше, стало млявим і чахлим. При висмикуванні кореня з ґрунту на ньому помітні запалі гнильні руйнування темного кольору.
Боротися з проблемою не має сенсу, оскільки. к. вона визначається на пізньому терміні, коли вже грибкова хвороба прогресує на вищому рівні. Тому головною допомогою проти чорної ніжки вважаються профілактичні заходи:
- знезараження насіння і ґрунту;
- розпушування ґрунту і знищення бур’янів;
- помірний полив;
- сівозміна;
- проріджування посадок для провітрювання прикореневої частини броколі.
Основними шкідниками броколі серед комах вважаються слимаки і гусениці. Для боротьби з ними перевагу віддавайте народним методам:
- Настій картопляного або томатного бадилля. 1/5 частину відра подрібненої рослинної сировини залийте 4/5 частинами води. Доведіть до кипіння, прокип’ятіть 3-5 хвилин і відставте в теплому місці для настоювання на добу.
- Розчин на основі тютюнового пилу, червоного гострого перцю і господарського мила. Змішати ст. л. перцю, жменю тютюну, 40 г мила і 10 л води. Дати настоятися 2-4 години. Процідити і обприскати броколі. Не забувайте, що перед вживанням у їжу такий склад потрібно ретельно змити проточною водою.
- Подрібнена шкаралупа від яєць добре відлякує слимаків.
Посадіть поруч із броколі перцеву м’яту або чорнобривці – гусениці не люблять запах їхніх ефірних олій, що захистить капусту від атак.
З хімічних засобів допоможуть препарати “Актеллік”, “Гроза”, “Фоксим” тощо. Їх використання можливе за суворого дотримання правил та інструкції.
Більше про хвороби та шкідників капусти написано в цій статті.
Збір врожаю
Залежно від сорту, перший урожай капусти броколі виходить через 12-16 тижнів від посіву насіння. Сортова приналежність визначає одна головка визріє або додаткові бічні головки також порадують своїм смаком.
Не чекайте максимального розміру головки, так вона може перестигнути і втратити смак. Броколі зрізайте в ранкові години, щоб качан був максимально насичений соком.
У пухких головках менше корисних речовин, але час їхнього приготування значно коротший. Щільні суцвіття броколі вимагають більш тривалої температурної обробки, але і джерело вітамінів і мінералів у них набагато більше.
Перші зрізані головки зберігаються в холодильнику близько тижня. Їх можна заморозити на зиму, розібравши на суцвіття. Бічні головки і пізні сорти цієї капусти якнайкраще підходять для консервування і збереження в умовах льоху при температурі близько 0 градусів.
Для очищення грядки після збирання врожаю, висмикнуті із землі рослинні залишки залиште на поверхні. Через кілька тижнів на них утворюються маленькі голівки броколі, придатні в їжу і дуже смачні.
Вирощування броколі не складає особливих труднощів, не вимагає спеціального обладнання і знань. Мінімум матеріальних витрат і трохи часу на відповідальне виконання необхідних агротехнічних робіт принесуть радість від щедрого врожаю корисної та смачної капусти.