Томат Крайня північ: опис сорту, фото, врожайність, вирощування та відгуки

Щоб отримати хороший урожай томатів сорту Крайній північ, необхідно докласти чимало зусиль. Хоч його і цінують за невибагливість, він не потребує пасинкування і підв’язки і прощає невеликі агротехнічні помилки овочівникам-початківцям, але основні етапи догляду за культурою краще знати.




Опис сорту

Томат Крайній північ вирощують у відкритому ґрунті або під укриттями. Плоди підходять для вживання у свіжому вигляді, для приготування різноманітних салатів і консервації.

Сорт належить до детермінантного типу, тобто висота куща не перевищує 55 см. Перше суцвіття утворюється після появи 2-3 листків. На кущі зазвичай формується до 6 простих суцвіть.

Листя має середній розмір, забарвлення його варіюється від зеленого до темно-зеленого кольору. Цей томат не тільки переносить низькі температури, а й вирізняється надраннім дозріванням. Від появи сходів до збору врожаю минає всього лише 80-90 днів.

Сорт був виведений аграрним підприємством “Біохімік” спеціально для північних районів . Внесений до Держреєстру в 2007 р.

Характеристика плодів і врожайність

Плоди за формою округлі або трохи витягнуті, гладкі або слаборебристі із середньою щільністю. Недозрілі помідори мають зелене забарвлення, стиглі – червоне. Маса одного плоду 60-80 г. М’якоть у нього соковита із солодкуватим смаком, середньощільна. Усередині томата 4-6 камер.

Плоди характеризуються універсальністю, їх вживають як у свіжому вигляді, так і застосовують для соку та консервацій.

З одного куща в середньому збирають до 1,5 кг плодів. Але правильний догляд і сприятливі погодні умови позитивно впливають на врожайність, і тоді з одного куща можна зібрати до 3 кг томатів.

При висаджуванні рослин загущеним методом, 8 кущів на 1 кв. м. м, з такого майданчика збирають до 16 кг помідорів.

Переваги та недоліки сорту

Як і будь-який сорт, томат Червоний північ має свої переваги та недоліки. Так, серед позитивних якостей відзначають:

  • невибагливість – сорт підходить для новачків у садово-городній справі;
  • холодостійкість;
  • швидке і дружне дозрівання;
  • універсальність плодів;
  • мінімальний догляд – кущі не потребують підв’язки і пасинкування;
  • стійкість до вершинної та кореневої гнилей.

У північних областях гниття кореневої системи є “гострим” питанням, оскільки кліматичні умови цьому процесу сприяють – низькі температури повітря укупі з високою вологістю ґрунту є ідеальним середовищем для розвитку гнильних мікроорганізмів. Цей томат також не схильний до фітофтори – через раннє дозрівання плодів вона не встигає зачепити його.

До недоліків деякі городники відносять:

  • смакові якості томатів;
  • врожайність.

Однак варто пам’ятати, що на смак і колір товариша немає, а врожайність багато в чому залежить від регіону вирощування, погодних умов і догляду. Тому кожен городник сам вирішує – підходить йому цей сорт чи ні за цими категоріями.

Пропонуємо вам подивитися відео, в якому городниця з Якутії збирає врожай томатів сорту “Крайня північ”:

Вибір розсади

Якщо немає часу виростити розсаду самостійно, то її купують, вибираючи за такими критеріями:

  • вік 45-60 днів;
  • 6-8 справжніх листків, здорових на вигляд, зеленого кольору;
  • висота не більше 30 см;
  • діаметр стебла 5-7 мм;
  • добре розвинена коренева система, без пошкоджень;
  • відсутність сформованих плодів.

Перед покупкою уважно оглядають розсаду на предмет шкідників, які можуть селитися під листям. Не купують розсаду, якщо:

  • листя яскравого, неприродного зеленого кольору, це говорить про те, що його обробили азотовмісними речовинами;
  • листя скручене і деформоване, це перша ознака наявності захворювань.

Ґрунт і добрива

Запорукою успішного вирощування томатів є ґрунт. Ґрунт повинен бути легким і пухким, мати хороші показники волого- і повітропровідності.

Землю перекопують, ретельно очищають від коренів, рослинних залишків. Обов’язково вносять у родючі землі калійні та фосфорні добрива, у малородючі – органічні. Кислі ґрунти вапнують, оскільки томат воліє рости на легких ґрунтах з нейтральною або слабокислою реакцією середовища. Для цієї мети використовують доломітове борошно, гашене вапно, подрібнену крейду.

Підходить для добрив і перепрілий гній, у який додатково вносять суперфосфат. Цю суміш розкидають по поверхні всієї скопаної грядки.

У будь-якому разі норма калію повинна в 2-2,5 рази перевищувати кількість внесеного азоту. На 1 кв. м під томати в середньому вносять 50-60 г азотних і фосфорних добрив і 80-100 г калійних. Якщо як азотне добриво використовують сечовину, то її беруть у 1,5 раза менше, ніж інших азотовмісних речовин. Порівняльна характеристика двох добрив: сечовини та аміачної селітри – представлена в цій статті.

Надлишкова концентрація азоту в ґрунті негативно впливає на розвиток рослини. Томат починає дуже швидко рости, витягуватися. Рясно цвіте, але плоди погано формуються і врожайність з куща падає.

Для профілактики від комах-шкідників навесні перед висадкою розсади або посівом насіння ґрунт проливають розчином мідного купоросу (1 ст. л.). л. речовини розчиняють у 10 л води). На 1 кв. м витрачають до 1,5 л підготовленого розчину.

Умови вирощування

Томати Крайня північ вимагають дотримання деяких умов при вирощуванні:

  • Температура. Максимальної врожайності можна домогтися, якщо томатам буде забезпечена постійна температура вдень 20-26 °С, вночі – не нижче 16 °С. Якщо стовпчики термометра піднімають вище необхідної позначки або опускаються нижче, то кущ зупиняється в розвитку, те ж саме відбувається і при різких перепадах.
  • Вологість. Томати посухостійкі. Рівень вологості має бути не нижче 70 %. Для зав’язі 1 кг плодів потрібно 120 л води на 1 кущ. Вологість повітря ніяк не позначається на зростанні та розвитку куща.
  • Світло. Томатам необхідно достатньо світла. Тривалість світлового дня – 12-14 годин. При вирощуванні розсади варто продовжити світловий день за допомогою спеціальних ламп.

Грядку під помідори готують з осені. На одному місці їх вирощують 2-3 роки поспіль, але з обов’язковим внесенням органічних добрив. Найкращими попередниками помідорів є:

  • капуста;
  • огірок;
  • цибуля;
  • кабачок.

Не можна садити томати після його родичів сімейства пасльонових – перцю, баклажана, фізалісу, картоплі. Після них культуру висаджують не раніше, ніж через 3 роки.

Вирощування розсади з насіння

Для того щоб виростити міцні, здорові і рясно плодоносні кущі, необхідна якісна розсада. Її вирощують самостійно або купують у перевірених продавців. Час посіву залежить від регіону вирощування. Відштовхуються від періоду, коли закінчуються весняні заморозки. При вирощуванні розсади з насіння дотримуються деяких правил. Процес проходить у кілька етапів.

Загартовування розсади томатів

Підготовка насіння

Перед посівом насіння готують і загартовують. Їх складають у мішечок і прогрівають у гарячій воді (45 °C) або на батареї протягом 3 годин.

Потім мішечок із вмістом на 25-30 хвилин відправляють у розчин марганцівки (1 г речовини розчиняють у 100 мл води). Після вимочування насіння добре промивають і кладуть на 24 години:

  • у розчин борної кислоти (0,5 г на 1 л води);
  • або розчин деревної золи (2 ст. л.). л. золи та 1 л води);
  • або використовують розчин попелу і коров’яку (кожного компонента знадобитися по 1/2 ч. л., які додають в 1 л води).

Далі насіння пророщують. Заливають його теплою водою наполовину і чекають, коли воно проклюнеться. Воду змінюють 3 рази на добу.

Насіння, що проклюнулося, загартовують у холодильнику на середніх полицях 19 годин, потім 5 годин його витримують при кімнатній температурі. Таке чергування тепла і холоду проводять 6 днів, стежачи, щоб насіннєвий матеріал завжди був вологим. Підготовлене таким чином насіння висівають на розсаду або у відкритий ґрунт.

Підготовка ґрунту

Для розсади готують пухку, водопроникну ґрунтосуміш із дернової землі, перегною і піску, взятих у співвідношенні 2:2:1. За 6-7 днів до посіву його зволожують.

У день посіву в ємність насипають ґрунт шаром 5-7 см, розрівнюють і злегка утрамбовують. Потім поливають гарячим розчином мідного купоросу (1 ч. л.). л. на 10 л води).

Про знезараження ґрунту перед посадкою розсади, читайте тут.

Зміст і місце розташування

Для вирощування розсади використовують пластикові стаканчики, спеціальні касети, ящики, контейнери і подібну відповідну тару. Її наповнюю ґрунтосумішшю. Поміщають ємності на підвіконня з південного боку або в тепле приміщення, в якому забезпечена оптимальна температура.

При посіві температура повинна зберігатися на позначці +20-25 °C.

Через тиждень після появи сходів проводять загартовування проростків, знижують температуру вдень до +12…+15 °C і +6 °C вночі. У таких умовах майбутню розсаду утримують близько 5-7 днів, до появи першого справжнього листка. Після цього повертають її в комфортну температуру.

Посадка насіння

Насіння висівають на розсаду на початку-середині квітня в підготовлений ґрунт. Роблять це таким чином:

  1. Ємності з посівами ставлять у тепле місце. Накривати їх плівкою або склом для прискорення появи сходів необов’язково. При регулярному поливі якісне насіння дружно сходить і не засиджується в землі.
  2. Насіння сіють у вологу землю.
  3. Роблять борозенки, відстань між ними залишають 5-7 см.
  4. Поливають його з чайника і кладуть насіння на відстані 1,5-2 см.
  5. Після посіву зверху їх присипають злегка ґрунтом. Глибина посіву насіння становить 1-2 см.

Непоганим варіантом для посадки насіння стане використання торф’яних таблеток. Їх попередньо замочують, а ґрунтосуміш засипають у пластикові стаканчики і проливають теплою водою. Насіння викладають на поверхню таблеток, для кращого проростання зверху на них піпеткою крапають стимулятор Циркон (2 краплі засобу на 100 мл води, витрата – 1 крапля на 1 насінину). Зверху насіння присипають невеликою кількістю субстрату.

Посадка насіння томатів

Догляд за сходами

Ємності зі сходами залишають у світлому місці, де температура повітря не опускається нижче 16 °C тепла. Пікіровку проводять, коли на рослинах з’являться 2 справжніх листки, а стеблинки зміцніють. Їх висаджують в окремі горщики, діаметр яких становить не менше 10 см. Розпікіровану розсаду притіняють на 2-3 дні, тобто переносять у тінь, щоб сонячні промені на неї не потрапляли.

У перший тиждень після пікіровки розсаду утримують при температурі 20-22 °C у ясну погоду, у похмурий день достатньо їй 15-16 °C тепла. Як тільки на рослині з’являться 4-5 справжніх листків, температуру знижують до 18 °C тепла вдень і 14-15 °C вночі. У похмурі дні температура може бути нижчою на 2-3 °C.

Розсаду поливають помірно в сонячні дні рано вранці. Надлишок вологи в ґрунті та підвищена вологість повітря призводить до бурхливого росту рослин і їхньої крихкості, що може призвести до поломки стебла під час пересадки. З іншого боку, нестача вологості ґрунту негативно позначається на врожайності томатів. За тиждень до висадки молодих рослин на постійне місце полив скорочують.

Пересадка розсади в ґрунт

На постійне місце розсаду висаджують у травні-початку червня:

  1. Повітря має прогрітися вдень до +14…+15 °C, а ґрунт до +10…+12 °C.
  2. На грядці викопують невеликі лунки, відстань між якими залишають 30-40 см.
  3. Ямки поливають слабким розчином марганцівки.
  4. Розсаду заглиблюють на 2 см – до сім’ядольних листків.
  5. Сильно витягнуту розсаду садять під нахилом, засипаючи стебло на 1/4 або 1/3 частину висоти.

Деякі овочівники радять підживити помідори дріжджовим добривом. Його роблять за добу до висаджування рослин з 10 г свіжих дріжджів і 10 л води. 220 мл “дріжджової” води виливають у лунку, а потім рослини займають своє місце.

Після посадки ґрунт біля коріння щільно обтискають, біля стебла не повинно залишитися горбка, і поливають рясно водою.

Підживлення розсаді також необхідне. Перше підживлення проводять через 8-12 днів після пікіровки, використовуючи мінеральні добрива. Їх купують у готовому вигляді в магазині або суміш роблять самостійно.

У 10 л води розчиняють:

  • 5 г аміачної селітри;
  • 15 г хлориду калію;
  • 40 г суперфосфату.

За необхідності підживлення повторюють через 10 днів після першого.

За 10 днів до пересадки розсади у відкритий ґрунт її загартовують, поступово знижуючи денну і нічну температуру. За 3-4 дні рослини на ніч виносять на свіже повітря.

Полив розсади томатів

Догляд та вирощування у відкритому ґрунті

Догляд і вирощування томатів з насіння у відкритому ґрунті багато в чому схожі з вирощуванням розсади, проте є і свої особливості процесу.

Урожай при такому вирощуванні з’явиться на 3 тижні пізніше.

Умови утримання у відкритому ґрунті

Оскільки томат Крайня північ належить до одного з найбільш холодостійких сортів, то насіння безбоязно можна сіяти відразу в ґрунт. У південних областях їх сіють у прогріту землю, як тільки закінчаться заморозки. У північних районах посів проводять наприкінці квітня, але грядку накривають покривним прозорим матеріалом. Він захистить ніжні сходи від прямого сонця і похолодання.

Хоч цей томат і є холодостійким, але мінусові температури рослина не переносить.

Посадка насіння в ґрунт

При безпосередній посадці насіння в ґрунт дотримуються таких правил:

  • насіння висаджують сухим;
  • лунки роблять на глибину 30-40 см;
  • відстань між лунками 40 см;
  • в одне гніздо кладуть по 3-4 насінини;
  • після посіву поливають теплою водою і накривають плівкою, яку періодично знімають, щоб до сіянців надходило повітря;
  • проріджують сходи після появи 4-5 листків, залишаючи по одному міцному сходу в гнізді.

Полив

Помідорам підходить крапельний полив. Якщо немає можливості організувати такий спосіб зрошення, то пам’ятають, що коренева система томатів залягає глибоко, тому на 1 кв. м. м виливають 8-10 л води.

Зазвичай томати поливають раз на тиждень теплою, відстояною водою. Щоб волога швидко не випаровувалася, ґрунт мульчують навколо коренів. Але щотижневий полив не варто брати за правило, оскільки необхідно орієнтуватися на погоду.

При великій кількості опадів, що випали, полив не проводять і землю не мульчують. Затримка вологи в ґрунті при високій вологості повітря провокує процес гниття коренів.

Розпушування ґрунту, прополка і підгортання

Розпушування допоможе впоратися з підвищеною вологістю ґрунту. Проводять процедуру кожні 2 тижні. Перший раз ґрунт розпушують за допомогою вил або лопатою між рядами на глибину 12-15 см. Потім сапкою – на 5-8 см углиб.

Своєчасна прополка бур’янів допоможе уникнути масової появи шкідників. Проводять її в міру забруднення ґрунту бур’янами. Як правило, прополку поєднують із розпушуванням.

Одночасно з розпушуванням і прополкою проводять підгортання – насипають вологу гірку навколо стебла. Перший раз процедуру проводять через 2-3 тижні після посадки, другий – через 2 тижні після першої.

Підгортання помідор

Підживлення

Томат добре реагує на підживлення. Залежно від родючості землі його підживлюють від 1 до 3 разів за сезон:

  • добрива вносять через 2 тижні після посіву насіння або пересадки розсади на постійне місце;
  • до цвітіння;
  • до дозрівання плодів.

Добрива використовують мінеральні або органічні. Багаті азотом засоби застосовують для першого підживлення, оскільки він відповідає за ріст і нарощування зеленої маси. Підгодовують аміачною селітрою (15 г на 10 л води, витрата – 1 л на кущ). Використовують також розведені у воді коров’як (1:10) і курячий послід (1:15). Витрата – 1 л на кущ.

У період бутонізації та зав’язі плодів застосовують мінеральні добрива, багаті калієм і фосфором. Використовують 20 г суперфосфату, 10 г хлористого калію на 1 кв. м. м. Засипають у борозенки, зроблені на відстані 20 см від кущів. Ґрунт під добрива добре зволожують.

Підживлення проводять у вечірній час.

Збір і зберігання врожаю

Плоди дозрівають дружно. До кінця серпня рослина повністю віддає весь урожай. Плоди збирають вдень, коли на кущах уже немає роси. Якщо томати не встигли дозріти, але їх довелося зірвати, доводять їх до стиглості в приміщенні при температурі 20-25 °С.

Зрілі плоди використовують відразу в їжу або зберігають на стелажах у провітрюваних приміщеннях за температури довкілля 18-25 °C не більше 30 днів. Якщо виникає необхідність транспортування, то зривають бурі помідори.

Хвороби і шкідники, профілактика

Томат “Крайня північ”, як говорилося вище, стійкий до деяких захворювань, але все ж і він може захворіти. Основною причиною виникнення хвороб є неправильний догляд за культурою. Саме помилки в агротехніці провокують розвиток сірої плісняви, борошнистої роси, білої та чорної плямистості, кладоспоріозу. Щоб цього не сталося, вживають таких заходів:

  • Використовують фунгіциди, які знищують збудників грибкових і бактеріальних хвороб – “Псевдобактерин-2”, “Стробі” та інші. Під час використання фунгіцидів обов’язково дотримуються всіх рекомендацій, даних виробником, зокрема дозування, частоти обробки.
  • Від цвілі допомагає профілактична обробка кущів на початку вегетаційного періоду мідьвмісними препаратами – розчином мідного купоросу, бордоською рідиною, “Хомом”, “Абіга Піком”.
  • Зі шкідників найчастіше на томат нападають павутинний кліщ, попелиця, совка, білокрилка, слимаки. За невеликої чисельності від них допоможе позбутися обробка томатів цибулевим настоєм – 200 г лушпиння заливають 1 л теплої води і настоюють протягом 24 годин. При масовій навалі комах використовують більш радикальні засоби – інсектициди, наприклад, “Блискавка”, “Фастак”, “Маршал” та інші.
  • Від слимаків допомагає посипання ґрунту біля куща деревною золою, тютюновим пилом, вапном або меленим перцем.

Не від усіх хвороб кущі можна вилікувати. Якщо відбулося ураження куща вірусною інфекцією – вірусним стриком, мозаїкою або бактеріальними захворюваннями, такими як вертицильозне в’янення, бактеріальний рак, то рослину повністю викопують і спалюють.




Можливі проблеми і помилки при вирощуванні

Про наявність будь-яких проблем підкаже зовнішній вигляд рослини. Так, наприклад:

  • Закручене листя. Таке листя на товстому стеблі вказує на надлишок азоту. Його вимивають із ґрунту рясним поливом. Закручене догори листя свідчить про нестачу мінералів, у цьому разі підгодовують комплексними добривами. А якщо скручені тільки нижні листки, значить зменшують полив. Також до цієї недуги призводить напад попелиці, павутинного кліща і білокрилки. Їх можна виявити під час огляду кущів. Для знищення комах застосовують інсектициди.

  • Осипання зав’язей. Говорить про недостатній полив, так само на це вкажуть і дрібні плоди, в цьому випадку необхідно налагодити регулярний полив.
  • Пониклий вигляд і скручене листя. Говорять про наявність вірусу, допоможуть комплексні підживлення і полив. Якщо рослина після вжитих заходів не приходить у норму, її видаляють і спалюють.
  • Пожовтіння листя. Якщо воно починається з центру листка, значить рослині не вистачає калію, розв’язують проблему внесенням калійвмісних добрив.

Томат “Крайній Північ” підходить для вирощування на всій території . З ним впорається і досвідчений, і городник-початківець, оскільки цей сорт невимогливий до догляду, прекрасно переносить примхи природи і має імунітет до хвороб. Так само томат вирізняється відмінною лежкістю, транспортабельністю і відмінним смаком.