Сорт Томат Маруся виростає на всій території . Дає хороший урожай у вигляді смачного довгастого плоду. Рослину можна самостійно виростити з насіння від попереднього врожаю. Не потребує особливого догляду і має стійкий імунітет до основних захворювань. При тривалому зберіганні не втрачає корисних властивостей. Добре переносить транспортування.
Походження сорту
Томат Маруся був спочатку виведений селекціонерами Німеччини, що представляють компанію Satimex QUEDLINBURG. Її російський представник ТОВ “Агропланета” зробила запит до комітету з селекції на дозвіл щодо адаптації рослини в кліматичних умовах .
Після схвалення, у 2006 році почала випробування і стала оригінатором сорту. У 2007 році томат Маруся було внесено до держреєстру, як сорт, призначений для вирощування на всій території країни.
Опис і характеристика томата Маруся
Рослина однорічна. Належить до середньостиглого детермінантного сорту, що припиняє свій ріст після утворення зав’язі з плодом на кінці пагона. Призначений для посадки у відкритому ґрунті та в тепличних умовах. Добре переносить літню спеку і знижену нічну температуру.
Не вимагає спеціального догляду.
Зовнішній вигляд
Максимально виростає до 1 м у тепличних умовах і до 55-85 см у відкритому ґрунті.
Кущ вкритий зеленим листям і плодами, зібраними в грона на зразок винограду. Під час плодоношення потребує обов’язкової прив’язки до опори.
Стебло щільне, складається з 1-2 стовбурів. На ньому розташовані живці з середньо-великим листям насиченого зеленого кольору. Структура листа непарнопериста. Він м’ясистий, поділений на невеликі частки і покритий дрібними волосками.
Живці з листям розташовані зручним чином. Вони прикривають плоди від яскравих сонячних променів і унеможливлюють виникнення опіку, але пропускають достатньо світла для нормального формування томатів.
Плодова китиця утворюється через кожен листок, починаючи з шостого. На ній розташовуються 4-8 невеликих жовтих квіток, які складаються з простого суцвіття.
Опис плодів
Томат належить до середньоплідних, важить 60-80 г. Форма сливоподібна, злегка витягнута. Розмір усіх плодів майже однаковий.
Томат покритий тонкою міцною шкіркою, не схильною до розтріскування. Поверхня гладенька. Забарвлення яскраво червоне.
Усередині плід розділений на 2-3 камери. Структура м’якоті щільна і м’ясиста. Смак насичений. Суха речовина міститься у великій кількості.
Плід томата Маруся міцно тримається на кущі та не опадає.
Урожайність і плодоношення
Збирати врожай можна на 105-110 день після посадки. Термін може зсунутися на тиждень. Це залежить від клімату в регіоні та умов зростання.
Від початку зав’язі плодів до їхньої зрілості проходить 1-1,5 місяця. Термін збору врожаю припадає на кінець липня – початок серпня, залежно від тривалості літнього періоду.
З одного куща збирають до 2 кг томатів, а з 1 кв. м. м до 6,9-7,5 кг. Це є хорошим показником для середньоплідного сорту.
Збір врожаю можна збільшити, якщо під час застосовувати пасинкування або вирощувати в сприятливих і стабільних умовах теплиці.
Область застосування плодів
Томат Маруся вирощують для власного використання і на реалізацію. Плоди зберігаються тривало, водночас зберігають свіжість, корисні властивості та смакові якості.
Їх їдять у натуральному вигляді та використовують у кулінарії для приготування страв. З них готують соки та кетчуп. Томати не втрачають смак у консервованому вигляді.
Стійкість до захворювань і шкідників
Зверніть увагу на такі особливості:
- Сорт має імунітет до фузаріозного в’янення і вертицильозу.
- При ураженні рослини білокрилкою, її обробляють спеціальним препаратом Конфідор.
- Якщо на плодах були виявлені слимаки, перегляньте частоту поливу. Перекопайте і обробіть навколо ґрунт сумішшю із золи, тютюнового пилу і вапна.
- Павутинний кліщ виводиться обприскуванням кущів Карбофосом.
Вирощування з насіння
Посадка культури починається з підготовки та пророщування насіння. Цей сорт не є гібридним, тому насіння можна заготовлювати з плодів від попереднього врожаю. Або ж купити в спеціалізованому магазині.
Починати пророщувати насіння потрібно за 60-65 днів до посадки на постійне місце у відкритий ґрунт або теплицю. У середині або наприкінці березня, залежно від тривалості літнього сезону.
Підготовка насіння
Включає в себе його обробку. Для початку потрібно відібрати найбільш життєздатне насіння, яке дасть гарний урожай. Процес відбору відбувається у спеціально приготовленій рідині.
У склянку з водою додайте дрібку солі, помістіть насіння і ретельно перемішайте. Залиште на кілька хвилин. У підсумку, все порожнє насіння має спливти.
Далі, проводять його знезараження. Для швидкої процедури приготуйте слабкий розчин з марганцю. Помістіть туди насіння на 20-30 хвилин.
Для того, щоб поліпшити проростання, створити стійкий імунітет у молодого саджанця, а у дорослої рослини підвищити врожайність, приготуйте такий розчин:
- розведіть харчову соду;
- додайте 4 краплі Фітоспорину і сік рослини алое;
- помістіть у цей склад насіння на ніч.
Також розчин забезпечує знезараження.
Придбане насіння не потребує обробки.
Насіння обов’язково загартовують. Його загортають у вологу марлю і поміщають у холодильник на добу.
Посів насіння
Для посадки знадобиться невелика ємність у вигляді дерев’яного ящика або торф’яного стаканчика.
Склад ґрунту має бути легким і містити органічні речовини. Землю купують готовою або виготовляють самостійно. Заготівлю починають за 2 тижні до використання.
Для приготування ґрунту знадобиться:
- 2 частини дернової землі;
- по 1 частині: піску, золи, перепрілого гною і торфу.
Після цього землю знезаражують прожарюванням у духовці і просоченням розчином марганцю. Ґрунт просушують і поміщають у целофан. Прибирають у темне місце для відновлення корисної мікрофлори.
Послідовні кроки з посадки насіння:
- ємність наповніть на 2/3 ґрунтом;
- покладіть по 2-3 насінини в одне місце;
- дотримуйтесь відстані між насінням у 3 см;
- зверху присипте шаром землі;
- зволожте ґрунт за допомогою пульверизатора;
- накрийте поліетиленовою плівкою.
Ємності поставте в темне місце. Навколишня температура має бути близько +25 С.
Детальніше про пророщування насіння помідор на розсаду – читайте тут.
Догляд за сходами
Через 4-7 днів з’являються сходи. Ємність із зеленню переносять у більш прохолодне місце для загартовування. Температура не повинна опускатися нижче 16 С. Для цього підійде балкон, веранда або інше схоже приміщення.
Плівку потрібно знімати поступово, щоб дати сходам час на звикання до нової температури. Починати з 2-3 годин у денний час і поступово його збільшувати.
Навколишня температура не повинна бути високою. Інакше сходи почнуть активно рости. Це призведе до поганої адаптації та приживання рослини після пересадки.
Догляд за сходами включає в себе:
- Освітлення. Хороший ріст забезпечується постійним природним світлом не менше 16 годин на добу. Якщо є нестача в ньому, потрібно продовжити світловий день за допомогою штучних ламп.
- Полив. Ґрунт під молодими сходами зрошуйте з пульверизатора.
- Підживлення. Через 2 тижні після появи сходів зробіть перше підживлення. Для цього використовуйте слабо розведену натуральну органіку у вигляді гною або пташиного посліду.
При догляді за ніжними сходами, намагайтеся, щоб волога не потрапляла на листя.
Пересадка розсади
Наступним етапом по догляду за розсадою, служить пікіровка. Процес пересаджування молодих паростків у велику ємність 200-500 мл. Проводиться на 8-14 день, коли у рослини з’являються два листочки.
Цією процедурою можна знехтувати, якщо насіння спочатку було посаджено в окремі великі стаканчики. Тоді для повноцінного росту їм вистачає місця і немає зіткнення з листочками сусіднього сходу.
Паросток пересаджують у ґрунт з таким же складом, як і для пророщування насіння. Розсаду потрібно взяти разом з грудкою землі навколо корінців. Для викопування можна використовувати маленьку ложку.
Обов’язково проведіть загартування. Це робиться за 2-3 тижні до пересадки у відкритий ґрунт. Потрібно щодня виносити паростки на свіже повітря. Починати з 5-10 хвилин і поступово збільшувати час.
Поступово розсада повинна досить загартуватися, щоб останні кілька ночей перебувати на відкритому повітрі і не підмерзати.
Вирощування у відкритому ґрунті
Розсаду у віці близько 1,5 місяця висаджують на відкритий простір наприкінці квітня або на початку травня. Точний час залежить від регіону і температурного режиму. Правильне дотримання умов і правил з посадки, гарантує хороший майбутній урожай.
Умови вирощування у відкритому ґрунті
Погода має стабілізуватися, а температура вночі не опускатися нижче 15-16 С. Навіть короткочасні заморозки можуть погубити молоді паростки.
Поверхневий шар ґрунту до 25 см глибиною має прогрітися до 16-18 С.
Висаджувати томат потрібно, коли майже немає сонця. Краще в ранковий або вечірній час. Бажано, щоб у наступні дні сонце також не яскраво світило або його взагалі не було.
Більше про вирощування помідорів у відкритому ґрунті можна дізнатися з цієї статті.
Ґрунт і добрива
Томат краще росте, якщо на цьому ж місці до нього росли морква, бобові, кабачки або хрестоцвіті. Ґрунт потрібно заздалегідь підготувати і удобрити ще восени.
Навесні грядку перекопати на глибину 15 см і внести за 1-2 тижні до посадки органічні добрива у вигляді рослинного компосту або дозрілого перегною. Також для додаткового насичення ґрунту підійдуть і мінеральні. Внесені добрива добре перемішуються із землею. Після все обов’язково полити.
Не можна використовувати гній, він може пропалити незміцнілу кореневу систему.
За день до посадки провести полив для повного насичення ґрунту вологою.
Вибір розсади
Варто провести відбір. Молода рослина має бути здоровою. Мати безліч соковитих, насиченого зеленого кольору листочків на товстому і міцному стеблі та корінь повноцінно розвинений. Розсада повинна мати першу квіткову кисть до розкриття бутона.
Якщо погода ще не усталилася, а на розсаді з’явився квітконос, його потрібно акуратно відщипнути.
Посадка
Томат садять рядами. Відстань між ними 65-75 см. Ряд складається з лунок, розташованих на 40-60 см одна від одної. Глибина лунки 15-20 см і ширина 10-15 см.
Покроковий процес:
- У заготовлену лунку помістіть розсаду разом з грудкою землі на 1-2 см глибше, ніж був рівень її зростання в ємності.
- Присипте ґрунтом і рясно полийте теплою відстояною водою.
- До кожної лунки заздалегідь приготуйте міцну опору, у вигляді дерев’яного кілка, для підв’язування рослини в міру її зростання. Розташуйте її на відстані 7-9 см від майбутнього куща.
При посадці рослини в лунку можна трохи вкоротити основний корінь. Відбудеться стимуляція до розростання бічних коренів. У майбутньому стовбур томата буде міцнішим.
Особливості догляду
Цей сорт томату не вимагає особливої складності в догляді. Усі дії мають бути спрямовані на формування куща, своєчасний полив і догляд за ґрунтом.
Полив
Основні правила поливу:
- Зрошення ґрунту має бути регулярним. Не можна давати їй пересихати або створювати застоювання.
- Воду використовувати тільки теплу і відстояну.
- Поливати в ранкові або вечірні години.
- Направляти струмінь води тільки під корінь. У жодному разі вона не повинна потрапляти на листя.
Потребу в поливі легко визначити за пересиханням верхнього шару ґрунту. Нестача вологи в період дозрівання плодів може призвести до зменшення розміру і їх розтріскування.
Розпушування ґрунту і прополка
Після кожного зрошення ґрунту його потрібно розпушувати, щоб відновити проникнення повітря. І одночасно висмикувати бур’яни, які забирають корисні речовини з ґрунту в томату і є причиною появи хвороб.
Для кращого збереження вологи, особливо в літній період, можна провести мульчування соломою або тирсою.
Пасинкування і підв’язка
Пасинкування – своєчасне видалення бічних відростків для підвищення врожайності. У Томата Марусі варто видаляти тільки ті гілки, які розташовані нижче першої квіткової кисті.
Також корисно відрізати листя в нижньому стовбурі куща, щоб забезпечити циркуляцію повітря.
Підв’язка потрібна для допомоги рослині під час плодоношення. Як тільки на кущі почне з’являтися зав’язь із гроном перших плодів, варто провести першу підв’язку.
Стовбур дерева акуратно закріплюють до опори в 2-3 місцях. У міру зростання і розвитку рослини змінюють рівні підв’язування.
Підживлення
Томат під час росту активно вбирає корисні компоненти з ґрунту і швидко його збіднює. Також, формування і дозрівання плодів відбувається в короткі терміни і саме в цей час рослина особливо потребує додаткового живлення.
Через два тижні, після висадки томату у відкритий ґрунт, потрібно провести перше підживлення. Добре підійде пташиний послід або коров’як.
Друге підживлення провести через 10-14 днів. Підживити готовими мінеральними добривами або приготувати суміш самостійно.
На 10 л води візьміть:
- 60 г суперфосфату;
- 1 г борної кислоти;
- 25 г аміачної селітри;
- 15 г калійної солі.
Наступні підживлення вносять через кожні два тижні. Можна використовувати дріжджову, з вмістом фосфору або калію. Тільки не можна використовувати азот, який призводить до активного росту зелені.
Профілактика захворювань і шкідників
Бажано, з метою профілактики проводити огляд мульчі на появу в ній слимаків. Також періодично обприскувати кущ. Для цього використовують мильний розчин. Але його не можна застосовувати, якщо рослині менше півтора місяця з моменту її висаджування. За необхідності частота збризкування становить кожні 2-3 тижні. Завершують профілактику за 1 місяць до збору врожаю.
Від грибкових захворювань допоможе обприскування молочною сироваткою з додаванням 1-2 крапель йоду.
Або використовувати готовий засіб Фітоспорин. Він вбереже рослину від бактеріальних захворювань.
Збір і зберігання врожаю
Плід з куща знімають як тільки він дозрів. Ступінь зрілості визначають за насиченим забарвленням у яскраво-червоний колір.
При ранньому похолоданні обов’язково збирають всі томати, інакше вони пропадуть. Якщо деякі плоди не дозріли, їх потрібно помістити в тепле освітлене місце.
Стиглі плоди зберігаються не більше 2 тижнів. Недозрілі до 3 тижнів.
Правила зберігання томатів:
- Не використовуйте холодильник (при низьких температурах зменшується його аромат).
- Із плода видаліть усе сухе листя.
- Покладіть в один шар на дерев’яний або пластиковий піддон.
- Під плоди і між ними помістіть суху тирсу.
- Приміщення використовуйте сухе і темне.
Щоб прискорити дозрівання деяких зібраних помідорів, варто їх помістити поруч із дозрілими.
Томат Маруся неважко вирощувати в будь-якій кліматичній зоні. Підходить для садівників-початківців. Добре протистоїть захворюванням. Дає стабільний і високий урожай. Підходить для тривалого зберігання і транспортування. Плоди можна використовувати у свіжому вигляді та для заготовок на зиму.