Цибуля Шетана: опис, фото, правила вирощування, відгуки

Цибуля Шетана користується популярністю серед городників, оскільки має високу врожайність, а виростити її досить просто. Ця цибуля багата корисними властивостями, не надто вибаглива у догляді, тому навіть новачок зможе виростити культуру на своєму городі.




Опис цибулі Шетана

Сорт був виведений у Чехії спеціально для вирощування у відкритому ґрунті. Цибуля чудово переносить морози, швидко дозріває.

Зовнішній вигляд

Візуально цибулю Шетана відрізнити від інших сортів ріпчастого овоча просто. Вона має низку відмінних характеристик:

  1. Цибулина має круглу форму.
  2. Лушпиння забарвлене в характерний жовтий колір. Усередині колір лушпиння – білястий.
  3. Листя досить довге. Мають зеленуватий колір із додаванням сизого відтінку.
  4. Товщина шийки – середня.
  5. М’якоть цибулі Шетана – біла і соковита.
  6. Приблизна вага однієї цибулини – 45 г. Якщо овоч вирощений із сіянки, то цибулина важить більше – від 65 до 85 г.

Смакові якості

Цибулю Шетана вибирають багато городників завдяки її смаковим якостям. Овочу характерний яскравий напівгострий смак, що робить його універсальним рослинним продуктом. Тому цю цибулю широко застосовують у кулінарії для приготування перших і других страв, холодних закусок, салатів. Її використовують для маринування, запікання і консервації.

Терміни дозрівання і врожайність

Цибуля Шетана належить до середньоранніх сортів, тому приблизно через 2,5-3 місяці після посадки можна збирати перший урожай. Такий період дозрівання притаманний насіннєвому посіву. Якщо ж посадка відбувається сівкою, тобто в ґрунт висаджуються маленькі однорічні цибулинки, урожай сходить набагато швидше – приблизно через 1-2,5 місяці.

Урожайність безпосередньо залежить від регіону розведення сорту. Наприклад, якщо місцем вирощування цибулі стала центральна частина , то з 1 га збирають близько 5 000-5 800 кг продукту. У південних регіонах з 1 га отримують урожай набагато більший – від 20 000 до 25 000 кг.

Склад і властивості

Ріпчастий овоч має багатий корисними речовинами та мікроелементами склад. До нього входить такий перелік компонентів:

  1. Сапоніни. Це складні сполуки з глікозидів рослинного походження.
  2. У складі цибулі є як глюкоза, так і фруктоза.
  3. Пектинові речовини.
  4. Залізо.
  5. Калій.
  6. Фтор.
  7. Вітаміни у вигляді аскорбінової кислоти і токоферолу.
  8. Ефірні олії. Саме вони надають овочу характерного запаху.

Цибуля Шетана допомагає лікувати анемію, а також сприяє її запобіганню. Таку властивість надає велика кількість заліза.

Калій налагоджує роботу серця, зміцнює серцевий м’яз, а вітаміни відновлюють імунітет. Крім іншого, цибуля – природний антисептик. Її вживають під час застудних захворювань.

Плюси і мінуси

Сорт вибирають багато дачників через наявність позитивних сторін, до яких належать такі:

  • овоч можна висаджувати як насінням, так і сіянкою;
  • ранній і високий урожай;
  • цибуля стійка до морозів;
  • не потребує особливого догляду;
  • довго зберігається, зберігає товарний вигляд і всі корисні властивості навіть після кількох місяців лежання;
  • можна вирощувати на продаж, оскільки він добре витримує далекі перевезення.

У цибулі Шетана є всього один мінус – її головний ворог – несправжня борошниста роса.

Підготовка до посадки

Щоб зібрати здоровий і багатий урожай цибулі Шетана, потрібно провести ретельну підготовку перед посадкою.

Підготовка ґрунту

Готують ґрунт на відкритому ґрунті вже восени. Місце для грядки вибирати краще з сонячного боку. Воно не повинно підтоплюватися ґрунтовими водами, інакше весь урожай може загинути.

Підготовка ґрунту

Висаджувати цибулю Шетана потрібно на місця, де росли пасльонові культури. Відмінною грядкою є та, де раніше росли картопля, огірки, зелень, редис і томати, а також ранні сорти капусти. Заборонено садити цибулю на місце, де росли часник, морква, редька та інші різновиди цибулі.

Пам’ятайте, що сорт воліє рости на пухкому, родючому ґрунті, що має нейтральну кислотність. Якщо ж ґрунт закислений, проведіть вапнування. Для цього потрібне доломітне борошно або звичайна зола.

Щоб визначити кислотність ґрунту самостійно, візьміть трохи землі, розчиніть у склянці з водою і опустіть лакмусовий папір. Якщо вона забарвилася в червоний колір, значить, земля закислена, а якщо в зелений – кислотність ґрунту в нормі.

Перш ніж перекопувати землю, зробіть наступне:

  1. Засипати в ґрунт компост або перегній (використання свіжого гною неприпустимо).
  2. Далі додаються мінеральні добрива, у складі яких обов’язково мають бути присутніми три компоненти: сульфат, калій і комплекси, наприклад, нітрофоска.

Плюс до всього, для підвищення якості ґрунту додають пісок, дернову землю, торф.

Перед посадкою насіння для отримання майбутньої розсади також підготуйте ґрунт заздалегідь:

  1. Візьміть землю і проведіть знезараження за допомогою марганцівки або розчином фунгіциду. Розчинами здійснюється полив ґрунту.
  2. Далі змішайте землю з піском, торфом і перегноєм.

За бажанням ґрунт можна попередньо пропарити перед процедурою висадки насіння.

Вибір і підготовка насіннєвого матеріалу

Купувати насіння і сіянку цибулі Шетана найкраще в спеціалізованих магазинах, оскільки саме в подібних закладах реалізується якісний посівний матеріал. Але все одно перед покупкою постарайтеся якомога ретельніше оглянути насіння і розсаду.

Щоб вибрати якісну цибульну сіянку, звертайте увагу на таке:

  1. У розсади повинні бути присутніми всі характерні особливості цибулі, тобто жовтуватий колір лушпиння і біла соковита м’якоть.
  2. Перш ніж приступати до купівлі, понюхайте цибулинки. У них має бути яскраво виражений запах цибулі. Якщо ж вони пахнуть цвіллю, то такий матеріал не придатний для посадки, і виростити врожай не вийде.
  3. Переберіть цибулини пальцями. Від них повинен виходити тихий шелесткий звук. Якщо він відсутній, значить, розсада волога, а цього бути не повинно.
  4. Утримайтеся від купівлі сіянки після зими. Під час морозів розсада перемерзає, а після розморожування цибулини будуть з гниллю. Такий посадковий матеріал не принесе ніякого результату.
  5. Якщо в найближчому майбутньому посадка сіянки не планується, то не варто купувати цибулини з корінням і листям, що вже з’явилися.
  6. Розсада має бути чистою, без плям, подряпин, білястого нальоту.
  7. Ідеальними для посадки цибулинами вважаються ті, які мають діаметр близько 1-2 см.

Якщо після купівлі посадкового матеріалу залишається багато часу до висаджування, його необхідно підсушити і укласти в мішки з тканини або паперу і прибрати в місце, де температура повітря не піднімається вище +10-15˚С. Вологість повітря має бути в межах від 70 до 75%. Якщо цибулини вже проросли, приберіть їх у холодильник, краще на нижню полицю або у відсік для овочів.

Перед посадкою сіянку слід підготувати. Цим починають займатися за два тижні до висадки:

  1. Крок перший. Просушіть розсаду і перекладіть у тепле місце. Температура має бути близько +20˚С.
  2. Крок другий. За 8 годин до посадки розсаду треба тримати при температурі від +30 до +35˚С. Такий температурний режим можна влаштувати, встановивши поруч із сівком обігрівач.

Вибираючи насіння, завжди звертайте увагу на термін придатності посадкового матеріалу. Не купуйте той, у якого термін придатності закінчується в період висадки або перед ним. Пам’ятайте, що насіння цибулі Шетана зберігається загалом 3-4 роки. Якщо є можливість перерахувати насіння, то знайте, що на 1 г припадає близько 200-250 штук.

Насіння перед посадкою теж готують. Для цього виконується низка таких маніпуляцій:

  1. Крок перший. Провести огляд матеріалу і вибрати найміцніше, непошкоджене насіння, що має світлий колір.
  2. Крок другий. Знезаразити насіння за допомогою слабкого розчину марганцівки. Далі його поміщають у рідину не більше ніж на двадцять хвилин.
  3. Крок третій. Перекласти насіння цибулі в стимулятор росту. Для цього застосовується засіб “Циркон”.

Технології та терміни посадки

Цибуля Шетана придатна для посадки як навесні, так і під зиму. Для кожного сезону притаманні свої технології. На високий урожай впливають і терміни посадки, їх теж потрібно дотримуватися.

Посадка цибулі

Підзимова посадка

Під зиму ріпчастий овоч висаджують залежно від регіону. Але головна умова – встигнути посадити сіянку за 14 днів до настання морозів.

Попередньо підготовлені цибулини занурюють у землю на глибину 4-х см. Діаметр цибулини не повинен перевищувати 1 см.

Ґрунт має бути готовий до посадки за два тижні до процедури висадки.

Після того як висаджування розсади підійшло до кінця, ґрунт мульчують – покривають будь-яким органічним матеріалом у вигляді тирси, деревної стружки, сухого листя. Або ж неорганічним – дрібною галькою, гравієм.

Посадка сіянки навесні

Весняна посадка сіянки цибулі Шетана трохи відрізняється від підзимової. Висаджують овоч у травні, коли ґрунт достатньо прогрівається. Незадовго до цього готується ґрунт і розсада. За дві години до посадки майбутні грядки рясно поливають.

Для весняної посадки потрібні цибулини діаметром 2 см. Їх занурюють у лунки на двосантиметрову глибину. Після лунки знову поливають. Ґрунт мульчують.

При весняній і підзимовій посадці стежте, щоб між лунками залишалося близько 5-7 см, а відстань між рядами – від 15 до 20 см. Так овоч отримує необхідне тепло і необхідну для здорового росту кількість сонячного світла.

Правила догляду

Для отримання великого і здорового врожаю цибулі потрібно ретельно доглядати за овочем.

Полив

Щойно посаджену сіянку поливають невеликими порціями води в міру просихання ґрунту. Як тільки встановлюється спекотна погода, цибулю зрошують 2 рази на тиждень. Уже сформована ріпка вимагає одного поливу на тиждень.

Здійснюють зрошення цибулі ввечері або в ранкові години, коли сонце не таке активне. Інакше рослина отримає сильні опіки. Якщо йдуть дощі, то від поливу грядок можна відмовитися. Закінчують зрошувати сходи за пару тижнів до збору врожаю.

Розпушування і прополка

Як тільки на грядках з’явилися перші сходи, потрібно регулярно рихлити і прополювати землю. Акуратно прополюйте територію між лунками, намагаючись не зачепити сходи.

Якщо між грядками і навколо лунок з’явилася бур’ян, видаляйте його вручну. Рихлити грядки потрібно після поливу або дощу. При дотриманні цієї послідовності бур’яни не будуть рости і шкодити майбутньому врожаю.

Внесення добрив

У період дозрівання врожаю необхідно удобрювати ґрунт. Усього підживлень за вегетаційний період має бути три:

  1. Перше підживлення. Воно проводиться після перших сходів, через 14 днів після посадки. У ґрунт вносяться азотні добрива.
  2. Друге підживлення відбувається через 14 днів після першого. Знадобляться органічні добрива у вигляді пташиного посліду. Можете взяти розчин коров’яку (коров’ячого гною).
  3. Третє підживлення. Її здійснюють уже в момент формування цибулини. Візьміть мінеральну суміш, у складі якої є калій і фосфор у великих пропорціях.

Боротьба з хворобами та шкідниками

Як уже говорилося, цибуля Шетана не стійка до несправжньої борошнистої роси. Хвороба вражає овоч, якщо спостерігається різка зміна температур або підвищується вологість на грядці.

Крім іншого, цибуля піддається хворобам і появі шкідників через порушення технологій підготовки посадкового матеріалу і висадки в ґрунт.

Якщо були виявлені ознаки захворювання, то не застосовуйте для обприскування фунгіцидні засоби. Після обробки такими речовинами цибулю вживати в їжу небезпечно. Використовуйте народні методи. Ефективна молочна сироватка в пропорції 1:10. Бактерії сироватки вбивають будь-які грибкові захворювання на рослинах і абсолютно безпечні для людини.

Овоч також можуть пошкодити цибулеві мухи. Небезпечні не дорослі особини, а їхні личинки. Потрапляючи в землю, вони з’їдають верхню частину цибулі. Щоб запобігти такій неприємності, обприскуйте грядки засобами, що мають різкий запах. Для таких цілей підходить відвар з м’яти, валеріани, хвойний настій.

Збір і зберігання врожаю

Пологе цибулеве листя – головна ознака того, що пора виходити на город і збирати врожай. Але сильно не відкладайте це заняття, інакше цибулини пустять коріння, і овоч буде неможливо зберегти.

Зберігання цибулі

Цибуля Шетана відмінно зберігається. Але цьому слід посприяти і дотриматися низки правил:

  1. Щойно врожай було зібрано, просушіть його на місці під відкритим сонцем. Можна розкласти цибулю прямо на грядках, підстеливши газети.
  2. Далі переберіть цибулеві головки, викидаючи ті, що з вадою.
  3. Підріжте листя, залишаючи близько 10 см.
  4. Сушіть ріпчастий овоч ще кілька діб при температурному режимі від +25 до +10˚С.
  5. Після приберіть урожай на постійне місце зберігання, переклавши його в ящики. Або ж повісьте цибулю в сітках. Для цього підходить підвальне приміщення, льох або балкон у квартирі.

У приміщенні, де зберігається урожай цибулі, потрібно підтримувати постійну температуру від 0 до +5˚С. Можете зберігати і при кімнатній температурі, але стежте, щоб вона не мала різких коливань. Приміщення з цибулею слід регулярно провітрювати.

Корисні поради

Цибуля Шетана проста у вирощуванні та догляді. Але, незважаючи на це, зверніть увагу на поради, які допомагають запобігти хворобам, домогтися багатого врожаю та ідеальних смакових якостей.

Головною проблемою при вирощуванні цибулі є жовтизна на листках. Якщо вона проявилася в липні, хвилюватися не варто – це ознака швидкого дозрівання. Якщо жовтий колір вразив листя раніше цього місяця, це вже не нормально. Такий сигнал свідчить про кілька проблем:

  1. Паразити. Щоб убезпечити цибулю від паразитів, регулярно розпушуйте і прополюйте землю на грядках. Забути про шкідників раз і назавжди допомагає морква. Посадіть її поруч із цибулею Шетана, і її запах відлякає будь-яких паразитів. Допомагає з вирішенням проблеми і деревна зола. Вносьте її в ґрунт на додаток до основних добрив.
  2. Недостатня кількість азоту в ґрунті. Для цього внесіть добрива, що містять цей компонент. Щоб азот засвоївся в ґрунті, потрібен регулярний полив. Але якщо погода дощова, азот може зануритися дуже глибоко в землю, і коренева система цибулі не отримає потрібний їй компонент.
  3. Мало вологи. Якщо листя цибулі пожовкло, поливайте її трохи частіше, ніж рекомендується. Не допускайте пересихання ґрунту, особливо в спекотну погоду.

Також візьміть на замітку наступні корисні поради:

  1. Усунути жовте листя допомагає суміш, приготована з кухонної солі (потрібно півсклянки), 1 ампули аміаку і 3-х жмень золи. Усі компоненти заливаються 10 л води і ретельно перемішуються. Поливати 1 раз на 10 днів до повного зникнення жовтого кольору.
  2. Запобігти появі шкідників можете таким засобом: йод – 0,5 столової ложки, сода – 0,5 кг, марганець – 2 упаковки. Усі інгредієнти заливаються водою (потрібно 5 л). Далі отриману суміш розведіть рідиною в пропорції 1:10 і полийте цибулю.
  3. Відлякати паразитів можна піском і нафталіном. Суміш із них розсипте між грядок.

Часто цибуля Шетана починає гірчити. Це відбувається через недостатній полив. Не забувайте зрошувати майбутній урожай, інакше вміст сухих речовин у ґрунті збільшується, і це стає причиною неприємного смаку. Також для смакових якостей потрібні добрива, що мають у складі фосфор.

Цибуля Шетана – прекрасний сорт ріпчастої цибулі, що користується популярністю серед городників. Вирощувати цей овоч досить просто як навесні, так і в зимовий час. Для цього слід лише правильно підготувати посівний матеріал та здійснити подальший догляд. А корисні поради від фахівців допоможуть запобігти хворобам і навіть поліпшити смак цибулі.