Завдяки витривалим і ранньостиглим сортам, виростити кавуни у відкритому ґрунті сьогодні можуть навіть жителі Нечорнозем’я. Дізнаємося, як посадити кавуни, які є варіанти посадки, і як доглядати за баштаном?
Особливості вирощування кавунів у відкритому ґрунті
При вирощуванні кавунів у відкритому ґрунті, головний фактор – температура середовища, тривалість літа і кількість сонячних днів у році. Якщо в регіоні з коротким літом посадити сорт із великим терміном вегетації, він просто не встигне визріти до початку холодів.
На що звертати увагу при виборі сорту?
Колись кавуни росли тільки в найтепліших регіонах Російської імперії, сьогодні ця культура підкорює не тільки Підмосков’я, а й Сибір, Урал. Для кожного регіону і клімату виведені та районовані свої найкращі сорти кавунів.
При виборі сорту, враховують:
- морозостійкість сорту і клімат у регіоні;
- вимоги до ґрунту та інших умов зростання;
- терміни дозрівання.
Регіональність і клімат
Сорти з великим терміном вегетації підходять тільки для південних регіонів. У більш прохолодній місцевості можна вирощувати тільки ранньостиглі сорти, у яких період вегетації – 70-90 днів.
Щоб городникам і великим аграріям було простіше вибирати кавуни, які підходять для вирощування в їхньому регіоні, всі сорти поділили на кілька груп. Групи сортів за географічними ознаками:
- російська;
- західноєвропейська;
- мало-, середньо- і східноазіатська;
- закавказька;
- далекосхідна;
- американська;
- індійська;
- афганська.
Для середніх широт підходять кавуни російської, рідше – середньоазіатської або закавказької групи. Ці сорти відрізняються підвищеною екологічною стійкістю, що дозволяє зберігати врожайність у стресових ситуаціях.
Наші баштанники часто висаджують імпортні гібриди – вони зазвичай красиві, смачні, врожайні, витривалі, мають високу товарність. Недолік імпортних гібридів – високі вимоги до догляду, тому любителям краще не зв’язуватися з їх вирощуванням.
Особливості вирощування в різних кліматичних зонах:
-
Забайкалля. Тут вирощують скоростиглі сорти розсадним способом. Розсаду ростять у торф’яних стаканчиках. Висадку проводять приблизно наприкінці травня – чекають, поки ґрунт прогріється. У розсади має бути по 3-4 листки. Особливості вирощування:
- розсаду загартовують 7 днів при температурі +15-17 °C;
- вирощують кавуни на високих грядках;
- грядки вкривають плівкою, натягнутою на дуги.
- Південь . Тут насіння можна сіяти прямо в ґрунт – клімат дозволяє. Час посадки – з кінця квітня до початку червня.
-
Башкирія. Тут холодніше, ніж у Московській області, заморозки можливі до червня місяця. Висадка розсади в травні, посадки закривають плівкою. Садять тільки ранні сорти, щоб вони встигли визріти до холодів. Особливості вирощування:
- Кавуни висаджують розсадою. Якщо сіють насіння в ґрунт, то ґрунт мульчують і накривають плівкою.
- У плівковому тунелі прокладають терморукав.
- Центр та Урал. Тут практикується тільки розсадний спосіб. Розсаду висаджують наприкінці весни. Також застосовують вирощування в теплицях. Ростять тільки ранні сорти.
- Північно-західний регіон. Здавалося, що виростити тут кавуни – фантастика. Сьогодні їх вирощують навіть у Мурманській області та Карелії. Вирощування – тепличне, сорти – ранні.
- Далекий Схід. Практикується розсадний спосіб. Відмінність місцевої агротехніки – висадка на високі грядки. Робиться це через рясні дощі, які часто трапляються тут у другій половині літа.
У представленому відео розповідається від А до Я про вирощування кавунів у відкритому ґрунті:
Рекомендовані сорти кавунів для різних регіонів:
Регіон | Рекомендовані сорти | Примітка |
Центральні райони та Урал | Сибіряк, Скорик, Вогник | Ранні сорти з невеликою масою плодів |
Далекий Схід | Вогник, Ранній Кубані, Скорик | Ранні та середньостиглі сорти |
Башкирія | Соренто F1, Кримсон Світ, Землянин, Топ Ган F1 | Ранньо- і середньостиглі сорти з невеликим терміном вегетації. Вага – 4-6 кг. |
Південні регіони | Отаман F1, Подарунок Холодова, Астраханський, Волжанин, Весняний кущовий 334, Холодок, Чорний принц, Захват, Ювілейний | Сорти з різними термінами дозрівання і невисокою морозостійкістю. Відрізняються великими розмірами і солодкістю. |
Забайкалля | Вогник, Цукровий малюк, Кавун ультраскоростиглий. | Дрібні сорти, маса кавунів – 1,5-2 кг. |
Усі регіони | Скорик, Шуга Бебі, Медовий гігант, Вогник, Принц Альберт F1, Цукровий малюк, Вільямс F1, Подарунок сонця | Це універсальні сорти, які підходять для вирощування в будь-яких регіонах. |
Якість насіння
Після того як обрано сорт, купують насіння. Якщо воно виявиться несхожим, зараженим будь-якими хворобами, дефектним, то врожаю може зовсім не бути.
Поради щодо відбору насіння:
- Купуйте насіння, зібране 2-3 роки тому. Зі свіжозібраного насіння виростуть рослини з чоловічими квітками, плоди ж з’являються з жіночих квіток.
- Протестуйте насіння на схожість. Покладіть у 100 мл води 5 г кухонної солі. Опустіть насіння в сольовий розчин. Зачекайте кілька хвилин. Насіння, що спливло, викидайте – воно непридатне. Ті, що залишилися на дні, ретельно промийте і висушіть.
Якість розсади
Щоб отримати хорошу, якісну розсаду, її вирощують у певних умовах, проводять підживлення і загартовування. Порядок вирощування розсади кавунів:
- Оптимальна температура для пророщування насіння – близько 30 °C. За таких температурних умов насіння проростає на 6-й день.
- Як тільки насіння проростає, температуру відразу знижують до 18 °С.
- Два дні розсаді дають на адаптацію, потім прибирають із контейнерів слабкі сіянці, залишаючи найміцніші.
- Підвищують температуру до 20-25 °С. Вночі знижують до 18-20 °C. У такому режимі розсаду ростять близько трьох тижнів.
- Розсаді забезпечують якісне освітлення – щоб вона не витягувалася. У темний час доби застосовують спеціальні лампи. Приміщення регулярно провітрюють, не допускаючи протягів.
- Через 10-12 днів сіянці підгодовують розчином перебродившого коров’яку (1:10). Через 14 днів – друге підживлення. Розсаду знову поливають розчином коров’яку, але цього разу на кожен літр додають суперфосфат (50 г), сульфат калію (30 г), сульфат амонію (15 г).
- За тиждень до висадки в ґрунт розсаду загартовують. Полив зменшують. Останні дні розсада проводить у вуличній теплиці. Перед посадкою розсаду обприскують бордоською рідиною 1 %.
Найкращі сорти кавунів з характеристиками
У кавунах баштанники цінують сукупність усіх якостей, від яких залежить рентабельність їх вирощування:
- урожайність;
- розмір і смак плодів;
- товарність;
- лежкість;
- витривалість – морозостійкість, посухостійкість, імунітет до хвороб;
- вимогливість до умов зростання та інші фактори.
Ті сорти, які добре показують себе на Кубані, можуть давати непоказні плоди в Підмосков’ї або зовсім не визрівати. Тому вирішальним фактором при виборі сорту для вирощування є районування.
Сорти кавунів популярні в :
Сорт | Опис |
Подарунок Півночі | Дозріває за 75-85 днів. Плоди важать 10-11 кг. Урожайність середня, зате стабільна. М’якоть соковита і хрустка, солодка. Відрізняється високим імунітетом, добре зберігається і транспортується. |
Скорик | Дозріває за 62-87 днів. Вага – 2-4 кг. М’якоть солодка, з медовим присмаком. |
Цукровий Малюк | Період вегетації – 75-80 днів. Середня вага – 4-6 кг. Солодкі, з гарним смаком. |
Рожеве шампанське | Вегетація – 80-90 днів. Середня вага – 5-7 кг. М’якоть соковита, з медовим присмаком. Сорт невибагливий, добре переносить вогкість. |
Вогник | Дозрівання – 70-80 днів. Плоди невеликі – до 5 кг. Тонка кірка. М’якоть зерниста. Добре протистоїть зниженню температур. |
Лівія F1 | Дозріває за 65 днів. Вага – 10 кг. Форма трохи витягнута. М’якоть червона, дуже солодка. Дуже врожайний, добре зберігається, вирізняється товарністю. |
Холодок | Середньопізній сорт, визріває за 85-95 днів. Плоди невеликі, до 5 кг. Міцна шкірка, м’якоть солодка і соковита. Висока лежкість. |
Турбо F1 | Ультраранній гібрид. Дозріває за 55 днів. Вага – 9-15 кг. Дуже смачна м’якоть. |
Катрін F1 | Вегетація – 60 днів. Середня вага – 7-8 кг. Гібрид цінують за цукристість і ніжність м’якоті. |
Отаман F1 | Період вегетації – 70-85 днів. Плоди еліпсоподібні, м’якоть має насичений солодкий смак. Вага – 3-16 кг. |
Підготовка насіння до посіву
До посадки готують заздалегідь відібране і протестоване на схожість насіння. Щоб отримати міцні та здорові саджанці, насіння перед посадкою рекомендується підготувати.
Підготовчі заходи:
- Знезараження. Ця процедура спрямована на запобігання хворобам. Насіння занурюють у марганцівку (концентрація 0,5-1%) на півгодини. Потім висушують, розклавши на тканинній серветці.
- Прогрівання. Насіння витримують півгодини у воді, підігрітій до 45 °C. Після цієї процедури насіння краще проростає. Головне, не перегріти їх. Другий варіант – прогрівання насіння на сонці протягом тижня. Прогріте насіння занурюють у Цитовіт або Циркон (на 2 л – 1 ампула).
- Скарифікація. Суть процедури – проколювання оболонки насіння. Пророщування прискорюється в рази. Проводять процедури за 2-3 тижні до посіву.
- Замочування в живильному розчині. Для підвищення врожайності насіння замочують у розчині мікроелементів. У складі розчину – марганець, бор, молібден. Концентрація розчину – 0,05. Час витримки – 16 год.
- Пророщування. Щоб насіння швидше зійшло, його пророщують, обернувши мокрою тканиною. Температура навколишнього середовища – +20-25 °С. Тканину регулярно зволожують – вона не повинна пересихати. Протягом дня верхній шар кілька разів знімають – для провітрювання. Як тільки з’являться паростки, починають посівні роботи.
Вибір ділянки та підготовка ґрунту
Від якості ґрунту – його структури та родючості, залежить розмір і смак майбутніх кавунів. Ця культура дуже чутлива до умов зростання, тому підготовка до посадки починається з вибору відповідної ділянки і її удобрення.
Особливості вибору ділянки:
- Ґрунт. Найкраще кавуни ростуть на легких, пухких і родючих ґрунтах. Особливо гарні плоди, що виросли на цілинних супіщаних чорноземах. Годяться піщані та супіщані ґрунти, збагачені перегноєм. Менш переважні глинисті ґрунти.
- Попередники. Кавуни добре ростуть після цибулі, томатів, жита та озимої пшениці, коренеплодів, хрестоцвітих, вівсяно-горохової суміші. Недоцільно вирощувати кавуни після самих кавунів.
- Умови зростання. Хороша освітленість і захист від вітрів.
Підготовка ґрунту:
- Рано восени перекопують ґрунт і вносять перепрілий гній.
- Весняне передпосівне боронування – у березні-квітні, запобігає випаровуванню вологи. Також при масовому вирощуванні кавунів проводять триразове глибоке розпушування і неглибоку “шаровку”.
- Внесення мінеральних добрив. На 1 кв. м вносять:
- сечовину або аміачну селітру – 30 г;
- суперфосфат – 30 г;
- калійні добрива – 20 г.
- Коригування кислотності ґрунту. У кислих ґрунтах (рН нижче 6) спостерігається надлишок заліза, марганцю та алюмінію. Рослини відстають у рості та гинуть через токсичність ґрунту. У засолених ґрунтах (рН вище 7,5) спостерігається нестача бору, заліза, марганцю, фосфору, цинку, міді. Плоди тріскаються і гниють. Корисні прийоми щодо поліпшення рН ґрунту:
- внесення крейди, товченої шкаралупи яєць або золи (на 1 кв. м). м вносять не менше 0,5 кг золи);
- вибір хороших попередників;
- вирощування сидератів;
- удобрення ґрунту гноєм восени (навесні гній приманює капустянок).
Надлишок добрив при вирощуванні кавунів негативно позначається на якості продукції – зелень активно зростає, а в м’якоті плодів концентруються нітрати.
Посадка: покрокові інструкції
У південних регіонах і в Чорнозем’ї кавуни можна вирощувати методом посіву насіння в ґрунт. В інших регіонах культуру висаджують розсадою – у відкритий ґрунт або в теплиці. Розглянемо обидва способи посадки.
Посадка кавунів насінням у відкритий ґрунт:
- Висаджуйте насіння, коли ґрунт прогріється до 12-15 °C.
- Підготуйте під посадку насіння ряди. Висаджуйте насіння з інтервалом 70-150 см – кущам потрібно багато місця для росту. Для особливо розлогих сортів потрібні інтервали близько 2 м. Ширина міжрядь – 1,5 м.
- Приготуйте під посадку лунки. Глибина посадки насіння в пухкі і легкі ґрунти – 4-8 см, у щільні і важкі – 4-6 см. Діаметр лунки – 1 м, глибина 30 см. Свіжий гній у лунку не кладуть – він провокує хвороби і погіршує смак кавунів. У лунку вносять:
- компост або перегній – 1 кг;
- зола – 1 ст. л.;
- нітроамофосфат – 1 ч. л.;
- якщо ґрунт важкий, вносять пісок.
- Полийте лунку 2 літрами води. Коли вона вбереться, висаджуйте насіння.
- У підготовлену лунку покладіть 4-5 насінин, заглибивши їх на 3-6 см. Засипте його ґрунтом і ущільніть. Поливати лунку не треба. А щоб не утворилася кірка, поверхню присипають перегноєм.
- Коли з’являться паростки, сіянці проріджують. Залишають найміцніші рослини. Процедуру повторюють у фазі 3-4 листків. Після проріджування в лунці залишається 1-2 рослини.
Кавуни, що вирощуються прямим висівом у ґрунт, більш стійкі до стресових ситуацій, але врожай дозріває пізніше, ніж при розсадній висадці.
У регіонах з коротким літом, посадка розсадою – єдиний спосіб вирощування кавунів. Насіння висівають за місяць до висадки в ґрунт. Якщо стійке тепло встановлюється, наприклад, наприкінці травня, то насіння для розсади сіють наприкінці квітня.
Порядок висадки розсади:
- Загартовану і підготовлену за всіма правилами розсаду пересаджуйте при денній температурі +15-20 °C. Нічна температура не повинна опускатися нижче +8 °C.
- Під пересадку розсади викопайте лунки. Мінімальна відстань між сусідніми лунками – 50 см. Оптимальна схема – 100 х 70 см. Розмір лунок має бути трохи більшим, ніж у горщиків із розсадою.
- Насипте в кожну лунку по 1/2 склянки золи. Змішайте золу з ґрунтом і полийте лунку.
- Полийте розсаду – щоб її було простіше витягти з горщиків.
- Витягніть коріння саджанця разом із землею. Акуратно перемістіть грудку землі в лунку, і заглибте трохи.
- Полийте пересаджений саджанець під корінь. Вода має бути трохи теплою. Навколо лунок насипте трохи піску шаром 1 см.
Процес догляду за кавунами
Якщо не забезпечити кавунам належний догляд, то навіть із найякіснішої розсади, висадженої на родючих ґрунтах, не виросте врожаю. Кавунам необхідний цілий комплекс доглядових заходів – їх необхідно регулярно полоти, поливати, підгодовувати, захищати від хвороб і шкідників.
Схема поливів
Кавуни – соковиті плоди, не дивно, що ця культура любить вологу. Але рясні та часті поливи їм не потрібні. Перезволоження може призвести до розвитку захворювань.
Особливості поливу кавунів:
- Перший час сіянці або розсаду поливають приблизно раз на тиждень. Ґрунт має зволожуватися на 25-30 см.
- Найбільше волога потрібна кавунам під час росту зеленої частини рослин. Земля має бути постійно зволоженою, але не заболоченою.
- Поливають кавуни під корінь. Найкращий час поливу – вечір. Вода має бути теплою.
- Коли на рослині розкриваються жіночі квітки, норму поливів скорочують.
- Поливають кавуни тільки до формування плодів.
- Коли плоди наливаються, поливи не потрібні. У рослини дуже потужне коріння, що дозволяє діставати вологу з глибини. Зайва волога негативно позначається на смаку плодів – кавуни втрачають солодкість, стають водянистими.
Внесення підживлення
Кавунам потрібні помірні підживлення, особливо обережно вносять азотні добрива – без особливої потреби їх краще взагалі не використовувати. Особливості підживлення кавунів:
- Перша підгодівля проводиться, коли починається ріст батогів. Рекомендується використовувати настої коров’яку, змішані з деревною золою. Їх можна замінити амофоскою або азофоскою, згідно з дозуванням, зазначеним у препаратах. Приблизний склад підживлення на 10 кв. м:
- аміачна селітра або сечовина – 150 г;
- суперфосфат – 150 г;
- калійна сіль – 50 г.
- Підживлення вносять перед дощем або під час поливу.
- Якщо спостерігається слабкий розвиток рослин, їх можна підгодувати гнойовою рідиною – її розводять у воді, підливаючи під кожну рослину по 1 л.
- Підживлення припиняють відразу після зав’язі плодів.
Формування куща
Формування кущів починають, коли плоди досягають розміру курячого яйця. Формуванням займаються в суху сонячну погоду, щоб місця зрізів швидше підсихали. Потрібно вчасно видаляти всі зайві пагони, щоб кущ не витрачав сили на зелену масу. Також прибирають зайві плоди, оскільки рослина не може повноцінно живити всі кавуни, що зав’язалися.
Особливості формування кущів:
- Бічні пагони обріжте, залишивши на кожному тільки по 2 плоди. Якщо сорт великоплідний залишайте на одному пагоні тільки один плід.
- Головний батіг прищепіть так, щоб після плода залишилося тільки 2 листки.
- Не залишайте на одному кущі більше 6-ти плодів.
- Коли кавун виросте до розміру кулака, прищепіть пагін, залишивши після нього 4-5 листків.
- Коли формування закінчиться, і плоди почнуть активно рости, у пазухах пагонів з’являтимуться пасинки. Ці бічні пагони видаляйте щотижня, не давайте їм забирати сили у рослини. Робіть це акуратно, оскільки батоги в цей час перевертати не рекомендується.
У міру зростання кавунів, підкладайте під них фанеру – це запобігатиме їхньому загниванню в дощову погоду. Також час від часу кавуни рекомендується перевертати збоку на бік, але акуратно – щоб вони не відірвалися.
Прополка
Якщо насіння висаджено у відкритий ґрунт, розпушування проводять ще до появи сходів. А щоб не пошкодити насіння і паростки, в лунки висівають рослини-“маячки”, які проростають раніше за кавуни – салат, редиску або інші.
За період вегетації проводять кілька прополок. Згодом кавуни так розростаються, що самі пригнічують ріст бур’янистої рослинності, і прополка вибуває зі списку необхідних агротехнічних заходів.
Укриття
У всіх регіонах, крім півдня , кавуни, особливо на початку вегетації, накривають плівкою. Зазвичай її знімають наприкінці червня, коли немає ризику нічних заморозків. Але якщо між денними та нічними температурами суттєва різниця, поліетилен краще не знімати.
Кавунові посадки також рекомендується закривати під час дощу. Укриття регулярно провітрюють – щоб не накопичувався конденсат.
Запилення
Кавуни запилюються комахами. За гарної погоди їх цілком достатньо для якісного запилення. Але якщо надворі похмуро, доводиться запилювати квітки вручну – тичинки однієї квітки підносять до маточок кількох інших. Дозрівають плоди через 1,5 місяця після запилення.
Обробка від хвороб і шкідників
Захист кавунів від хвороб і шкідників передбачає два напрямки:
-
Агротехнічне. Його суть у точному виконанні вимог агротехніки:
- правильна сівозміна – кавуни повторно на ділянці висаджують через 5 років;
- протруюють насіння перед посадкою;
- розташовують баштан на легких супіщаних ґрунтах;
- дотримання термінів глибокого перекопування (оранка) і посадки;
- запобігання перезволоженню ґрунту.
-
Хімічне. Рослини обробляють такими препаратами:
- Децис, Фундазол і бордоську рідину застосовують для боротьби з борошнистою росою, антракнозом, гниллю і плямистістю.
- Фенітурам – обробка перед посівом. На 1 кг насіння – 3 г. Препарат змішують із клейстером із борошна. Вбиває паросткову муху.
- Фітоверм допомагає боротися з попелицею і трипсами.
-
Натуральне. Щоб продукція була екологічною, кавуни обприскують натуральними засобами:
- настоянками городніх рослин;
- розчинами мила та інших господарських препаратів;
- настоєм тютюнового пилу – він особливо добре допомагає від попелиці;
- настоєм деревної золи;
Пастки і солодкі приманки допомагають впоратися з дротяником і листогризучими гусеницями.
Секрети вирощування квадратних кавунів
У квадратних кавунів тільки одна практична перевага – їх зручніше зберігати і перевозити. Великого сенсу у вирощуванні кубічних плодів немає. Хіба що бажання виростити плід екзотичної форми.
Що потрібно для вирощування квадратних плодів:
- кубічні прозорі ємності із пластику;
- діагоналі граней куба мають бути трохи більшими за передбачуваний діаметр плода;
- куби багаторазові, розбірні, в одній грані – отвір для пагона розміром 3-4 см;
- у гранях багато отворів – для провітрювання;
- плід розміром з яблуко укладають у прозорий куб.
Подібна технологія дозволяє виростити плід будь-якої форми, наприклад пірамідальної.
Збір і зберігання врожаю
Ознаки стиглих кавунів:
- матова кірка набуває блиску;
- кірка тверда, не протикається нігтем;
- плодоніжка засихає;
- на місці зіткнення із землею – жовта пляма;
- при постукуванні по незрілому кавуну чути дзвін, дозрілі плоди видають приглушений звук.
Найкраще зберігаються кавуни пізнього терміну дозрівання. Правила збору:
- зрізають плоди гострим секатором разом із плодоніжками 5 см;
- у сховище кавуни везуть, поклавши в один шар на солом’яну підстилку;
- кавуни час від часу оглядають, прибираючи ті, що почали псуватися;
- оптимальна температура для зберігання – +6-8 °C, вологість – 85 %.
Максимальний час зберігання у найбільш лежких сортів – три місяці.
Як садити безкісточкові кавуни в ґрунт
Кавун без насіння – результат селекції. У безнасінних гібридів м’якоть більш пухка і водяниста, ніж у звичайних кавунів, і при цьому дуже солодка. Насіння в таких кавунах є, просто воно дуже м’яке, і його запросто можна їсти.
Щоб виростити безнасінні кавуни, купують насіння, яке отримують, схрестивши раніше запилені види кавунів. Насіння, взяте з плодів безнасінних гібридів, властивостей материнської рослини не несе.
Особливості посадки насіння безнасінних гібридів:
- Через наявність повітряних порожнин замочувати насіння небажано – може початися загнивання.
- Садять насіння в теплий, заздалегідь прогрітий до 30 градусів ґрунт.
- Сходи розтягнуті в часі. Контейнери, в яких рослини зійшли, переставляють у більш прохолодне місце, і очікують, коли зійде інше насіння. В іншому вирощування розсади та її висадка в ґрунт нічим не відрізняється від вирощування звичайних кавунів.
Завдяки новим сортам, адаптованим до короткого і не завжди сонячного літа, наші городники можуть вирощувати кавуни на своїх ділянках. Кавун – культура не примхлива, але ось отримати по-справжньому солодкі та смачні плоди – ціла наука. Спробуйте і ви, дотримуючись агротехніки, виростити кавуни самостійно.