Абрикос – одне з небагатьох дерев, яке нездатне регулювати обсяги врожаю. Будь-яке фруктове дерево потребує грамотної обрізки, не є винятком і світлолюбний абрикос.
Навіщо обрізають абрикос
Обрізка абрикоса ведеться за певною схемою. Важливо грамотно відсікти гілки, щоб не завдати дереву шкоди. Цілі обрізки:
- Омолодження. Навесні та восени гілки обрізають, щоб омолодити дерево і сформувати крону.
- Отримання врожаю. Запобігаючи наростанню крони, домагаються якнайшвидшого і більш масивного плодоношення.
- Профілактика загущення гілок. Щоб легше було зібрати врожай
Якщо закинути дерево – не обрізати його, воно перший час буде давати багато плодів. Але вже через кілька років абрикосовий достаток закінчується – крона розростається і густішає, а внутрішні гілки швидко старіють, стають “лисими”, кількість бруньок, що закладаються на них, різко скорочується.
Наслідки загущення крони:
- плоди стають дрібними;
- падають якісні показники плодів;
- плодоношення має періодичний характер.
Товсті розгалужені гілки абрикоса водночас гнучкі й тендітні. Без обрізки вони перевантажуються плодами. Під вагою врожаю гілки обламуються, а значить, не приростають нові пагони – падає врожайність. Завдяки правильному обрізанню, абрикос:
- регулярно плодоносить;
- плоди виростають великі та соковиті;
- термін життя дерева збільшується.
Які потрібні інструменти
Кожен садівник-любитель повинен запастися цілим арсеналом різноманітних засобів догляду за фруктовими деревами:
- секатором – ручним або повітряним;
- прищеплювальним, садовим, копулювальним і окулірувальним ножем;
- садовою пилкою;
- тригранним напилком;
- ременем для точки і правки ріжучих інструментів;
- бруском і оселком;
- шпагатом – він знадобиться для закріплення гілок;
- стамескою – для зачищення ран;
- садовим варом, фарбою – для закриття пошкоджень.
Досвідчені садівники впевнені, що замість садового вару та інших продуктів нафтопереробки, треба застосовувати нешкідливі для дерева матеріали – ланолін або бджолиний віск.
Також знадобиться мідний купорос. Його 1% розчином дезінфікують інструмент і обробляють зрізи.
Як підготувати інструмент до роботи
Перед роботою ріжучі інструменти ретельно заточують:
- Зняття фаски. Під час заточування ножів – садових, окулірувальних і копулірувальних сточують фаску до появи клина, рівного, без завалів і вигинів, від жала до обушка.
- Заточують ножі на дрібнозернистому бруску.
- Правлять ніж за допомогою оселка.Під час заточування, оселок і брусок змочують водою – щоб видалити тирсу заліза, графіту і карборунду.
- Прищепний ніж слід підправити на ремені, змащеному спеціальною пастою.
Інструмент, готовий до роботи, за гостротою можна порівняти з лезом гострої бритви. Садовий ножик, що злегка затупився, досить підправити на оселку – прямо під час роботи. Прищепні ножі треба правити додатково – на ремені.
Важливо, щоб під час роботи інструмент не тупився більше, ніж треба. Після роботи все використовуване приладдя відчищають від бруду і протирають сухою ганчіркою. Якщо інструмент закладається на зберігання, його металеві частини змащують.
Технологія обрізки
Обрізувальні роботи здійснюються за допомогою кількох стандартних прийомів. Вибір технології залежить від виду обрізаних гілок і від поставлених перед садівником завдань.
Вирізка гілок “на кільце”
Застосовують, якщо треба прибрати пагін цілком, не стимулюючи ріст інших. Така техніка застосовується щодо пошкоджених хворобами чи морозами пагонів, а також для усунення “вовчків”.
Для виконання грамотного зрізу, важливо правильно його розташувати. Завдання спрощується на гілках із чітко вираженим кільцевим напливом, що знаходиться на межі між сусідніми пагонами. Спіл виконують точно по верхньому краю кільця.
Кільце – наплив, в якому укладені клітини, що володіють здатністю прискореного розмноження. Саме ця властивість дозволяє рані швидше гоїтися.
Техніка виконання зрізу:
- Щоб знизити хворобливість при обрізанні товстих гілок, знизу виконують надпил – на 1/3. Від стовбура треба відступити на відстань 10-20 см.
- Пиляння виконують зверху – гілку прибирають.
- Пеньок треба зрізати по кільцю.
- Щоб зріз був гладким, його зачищають ножем – для кращого загоєння.
- Спил треба продезінфікувати 1% розчином мідного купоросу.
- Покрити зріз садовим варом, фарбою, воском або ланоліном – садівники самі вирішують, який склад краще.
Якщо залишити пеньок або зрізати кільце, запускається процес загнивання. У рані можуть утворюватися дупла. Є небезпека заселення шкідників і проникнення інфекцій.
Якщо кільця немає, можна зробити зріз “на скіс”. Як це зробити? Провести одну уявну лінію біля основи гілки – уздовж стовбура. Іншу – від точки перетину гілки зі стовбуром – під кутом 90 градусів. Розділивши отриманий кут навпіл, зрізають гілку.
Обрізка “на бруньку”
Прийом належить до формувальної обрізки, при якому видаляється ділянка гілки над брунькою. Зріз виходить похилий. Верхня частина зрізу розташована вище бруньки на півсантиметра – обов’язково з боку бруньки. Прийом дозволяє регулювати напрямок росту пагонів.
Пінцирування (прищіпка) пагонів
Техніка обрізки, за якої довжину пагонів зменшують на 1/3 довжини. Такий прийом дозволяє прискорити визрівання пагонів, а також стимулює бічне розгалуження.
Осліплення бруньок
Ця техніка запобігає неконтрольованому відростанню пагонів. Це найменш болючий прийом, який застосовують на початковій стадії зародження пагонів. Помітивши зайву гілку, її відщипують.
Види обрізки
За один сезон абрикос піддають п’яти видам обрізки:
- Формуючою. Ця обрізка необхідна для нормального розгалуження та формування гілок на першому ярусі. Дозволяє спроектувати форму крони і створити міцний скелет. Піддають саджанці віком 4-5 років.
- Регулюючої. Підтримує форму крони. Суть процесу полягає в проріджуванні, коригуванні та спрямуванні пагонів. Обрізають саджанці від 6-7 років і щороку – поки живе і плодоносить дерево.
- Санітарній. Полягає у видаленні гілок, уражених шкідниками і хворобами. Таку обрізку проводять протягом усього життя рослини.
- Відновлювальній. Для дерев із занедбаними або пошкодженими кронами. Виправленню підлягають тільки рослини на 5-9 році життя. Після цього віку, можна тільки видалити пошкоджені гілки.
- Омолоджувальній. Дозволяє відновити плодоношення у старих дерев. Приходить час, коли приріст пагонів сповільнюється – вони виростають менш ніж на 30 см за сезон, а плодоношення зміщується до периферії крони.
Без формувальної обрізки неможливо сформувати правильне розгалуження, інші варіанти потрібні для підтримки дерева “у формі”. Рослина повинна:
- добре освітлюватися сонячними променями;
- мати правильну, не зарослу крону;
- давати високі врожаї.
Дерева, що витримали зимові морози без наслідків, можна не піддавати відновлювальній обрізці.
Формування різних видів крони
Піддавши молодий абрикос формувальній обрізці, можна створити крону бажаної форми. Процес формування, розпочавшись з моменту висадки дерева, триває 4-5 років. Повне формування крони має завершитися до шостого року життя. Перш ніж почати обрізання гілок, садівник повинен вибрати тип крони. Розглянемо існуючі варіанти.
Розріджено-ярусна форма
Це найбільш поширена форма крони. Її часто застосовують для високих дерев, оскільки розріджено-ярусна форма дозволяє гальмувати ріст рослини. Техніка формування:
- Через рік після висадки у абрикоса залишено 2-3 гілки на першому ярусі. Між сусідніми гілками відстань близько 20 см – їх треба вкоротити приблизно на третину. Інші гілки піддають зрізанню “на кільце”. Виконують обрізку центрального провідника так, щоб він був вищим за верхню гілку на 30-40 см.
- Через рік-другий приступають до формування другого ярусу скелета. Скелетні гілки вже мають до цього моменту пагони другого рівня. Їх потрібно залишити не більше 2-3 на гілці, вкоротивши на 30%.
- Ще через пару років приступають до формування третього ярусу. Потім виконують вирізку центрального провідника біля основи верхньої гілки.
Формуючи крону, потрібно дотримуватися принципу супідрядності – гілки на третьому ярусі коротші за гілки на другому ярусі і так далі.
Фахівець розповідає, як провести обрізку молодого абрикоса, як сформувати його крону, і чому бічні гілки не мають бути вищими за центральний провідник:
Чашоподібна крона
Подібна форма крони гарантує хорошу освітленість і провітрювання крони, а також дозволяє стримувати її розростання. Техніка формування чашоподібної крони:
- Першим кроком є обрізка при посадці саджанця.
- На стовбурі треба вибрати 3-4 бруньки (або гілки – якщо це дворічний саджанець), між якими відстань близько 20 см. Вибрані бруньки – різноспрямовані. Бруньки, що залишилися, слід засліпити.
- Буває, після посадки не формували крону 3-4 роки. Ще не пізно все підправити. Вибирають 3 потужні гілки, а решту вирізають “на кільце”. Також виконують вирізання центрального провідника біля основи верхньої гілки.
- У наступні роки обрізку пагонів роблять так, щоб вони мали однакову довжину. Якщо якийсь пагін почне посилено рости, він стане домінувати і перетвориться на центральний провідник – це неприпустимо.
- Далі займаються формуванням гілок другого рівня – по дві штуки. Інтервал між гілками – близько 50 см.
Згодом будуть потрібні тільки регулювальні обрізання – треба буде видаляти пагони, що ростуть усередину крони.
Переведення гілки на бічний пагін
Цей прийом можна застосовувати за будь-якого типу формування крони. Його завдання – обмеження росту певних гілок у верхньому напрямку. Для цього на гілці, ріст якої хочуть обмежити, знаходять бруньку (пагін), ріст якої йде в потрібному напрямку. У цій точці роблять зріз. Пагін, який залишили для росту, прийматиме більш горизонтальне положення. Щоб посилити ефект, його на певний час можна пригнувши, зафіксувати. Потім новий пагін переводять на бічну гілку. Є два види переведення:
- Обрізку роблять на зовнішню бруньку або пагін. Прийом застосовують, якщо крона в занедбаному стані.
- Обрізку на внутрішню бруньку або пагін застосовують при розрідженому стані крони – коли треба забезпечити її заповнення.
Обрізка (укорочення) на переведення
Обрізка дерева залежно від сезону
У садівника завжди повно роботи – у будь-який сезон саду потрібен догляд. Обрізка абрикоса може проводитися в будь-яку пору року. Сезонні заходи мають відмінні риси, розглянемо їх.
Весна
До обрізки приступають, коли березень майже добігає кінця. Умови для початку процедури:
- комфортна температура навколишнього середовища;
- відсутність активного сокоруху.
Правильно виконана весняна обрізка – запорука високих врожаїв зі збереженням високих смакових характеристик плодів.
Весняні заходи передбачають такі роботи:
- формування правильної крони;
- планування санітарних і підтримувальних процедур;
- видалення підмерзлих і надламаних гілок – щоб сили дерева не йшли на відновлення пошкоджених пагонів.
Літо
До 15 червня садівники проводять карбування – омолоджувальну обрізку. З половини травня починають робити панцирування. Прищипують усі пагони, що з’явилися в новому році – на 20-25 см.
Літню обрізку не проводять щорічно – тільки раз на 3-4 роки. Процедуру іноді доводиться відкладати через недостатню зволоженість культури.
Літня обрізка абрикоса виконується з метою омолодження. Всі молоді пагони обрізають, залишаючи не більше 20-30 см довжини. Поросль, що з’являється через два тижні, треба залишити не більше 3-4 пагонів, всі інші – зрізати.
Осінь
Осінні заходи зводяться до очищення дерева від хворих пагонів. Усі гілки вкорочують на 30%, не чіпають тільки скелетні. Обрізку, найкраще проводити в середині жовтня. У дощову погоду або під час заморозків, заходи не проводять. Завдяки осінньому догляду, вдається підтримувати баланс гілок плодоносних і неплодоносних.
Зима
Зима – ідеальний час для обрізки гілок і формування крони. У цей час рослина ще “не прокинулася”, а значить, видалення гілок пройде менш болісно для рослини.
Взимку гілки треба обрізати при температурі не нижче мінус 8°C. За сильних морозів деревина стає крихкою, збільшується час затягування ран.
Завдання зимової обрізки:
- формування нових пагонів;
- підтримання здоров’я культури.
Переваги зимових заходів:
- немає листя – добре проглядається стан крони;
- рослина відчуває менший стрес;
- промерзла деревина легше пиляється – не утворюються задери, які зазвичай з’являються під час роботи ножівкою або секатором;
- легше встановлювати драбину – немає небезпеки пошкодження сусідніх дерев.
Інструкція з обрізки абрикоса
Щоб створити красиву крону, потрібно щороку обрізати дерево за новою схемою. Формування крони починається з першого року висадки. Тільки так можна виростити сильне дерево, що дає рясні врожаї. Досвідчені садівники вважають за краще формувати розріджено-ярусну крону, що передбачає виведення 5-7 головних гілок на відстань 40 см. Формування триває з першого року і до 6-7 річного віку.
Обрізка саджанця
Формуванню крони передує укорочення саджанця – цю операцію виконують під час висадки рослини. Перші кілька років гілки ростуть особливо активно – їх потрібно обрізати, щоб пішов процес розгалуження. У абрикоса гілки кріпляться до центрального стовбура неміцно, тому закладання одиночних гілок здійснюють так, щоб вони відходили на великий кут.
Якщо абрикосу належить рости в зонах з несприятливим для нього кліматом, його можна прищепити на морозостійку підщепу на висоту до півтора метра. Тоді саджанець обрізають вище точки щеплення – над нею треба залишити не менше 4-5 гілочок або бруньок.
Перший рік
На першому році життя – після висадки, саджанець вкорочують – штамб відрізають на висоті 90 см від рівня землі. Якщо є бічні пагони, вибирають два – розташовані протилежно. Ті, що залишилися, вирізують “на кільце” – без пеньків. Вибрані пагони вкорочують на 50%, основний штамб – на висоті 20 см від них.
Другий рік
Виділяють ще кілька гілок для скелета. Від них має бути не менше 35 см до торішніх пагонів. Розташування гілок на стовбурі має бути рівномірним. Гілки в нижньому ярусі обрізають, беручи до уваги особливості сорту:
- у сильнорослих – на 50%;
- у слаборослих – на 1/3 довжини.
Другий рівень вкорочують так, щоб гілки були на 10 см коротшими за пагони з нижнього ярусу. Виконують зріз основного штамба – на рівні 40 см від верхніх бічних гілок.
Третій рік
На третьому році життя абрикоса закладають третій ярус скелетних гілок – зберігається принцип закладки другого року. Важливо дотримуватися принципу пріоритетності – внизу гілки найсильніші та найдовші, далі на 10-15 см коротші за попередні. Зрізку основного провідника проводять прямо над третім рівнем.
Четвертий рік
На четвертому році життя починається плодоношення, а значить, не можна кардинально зменшувати пагони – це може позначитися на плодах. Обрізка на 4-му році передбачає очищення крони – прибирають пошкоджені, поламані гілки та гілки, що загущують.
Після п’яти років
Наступна обрізка проводиться на 6-7 році життя дерева. Її завдання – збільшити врожайність. З цією метою на всіх основних гілках залишають по 2-3 пагони на кінцях. Пагони вкорочують на третину. Між пагонами створюють сучок – шляхом зрізання сильного пагона на відстані 10-15 см від основи. Цього року також проводять санітарне очищення крони – прибирають гілки, які загущують крону і перекривають надходження освітлення на нижні яруси.
Старий абрикос
Старим деревам потрібні процедури омолодження, які продовжують їм життя і підвищують врожайність. Розрізняють три методи омолодження:
- Гілки другого ярусу, що відросли від скелетних, вирізують “на кільце”. Це викликає активний ріст молодих пагонів. Садівник вибирає ті, що ростуть горизонтально або під кутом 45 градусів – вони будуть плодоносити. Решту пагонів вирізають. Поки гілки, які залишили для плодоношення, не виростуть, буде з’являтися надлишкова поросль – її потрібно регулярно проріджувати.
- Скелетні гілки замінюють повністю. Відбирають 1-2 гілки, які будуть замінювати, вкорочують їх на 20-30 см від стовбура. Коли бруньки прокинуться, і почнуть рости нові пагони, садівник обирає один – він стане скелетною гілкою. Всі інші пагони методично вирізають. Залишити потрібно пагін, що росте знизу або збоку скелетної гілки. За успішного результату, через 3 роки можна замінювати інші гілки – одну або дві. Не можна за один рік вирізати багато товстих гілок – це може призвести до хвороби дерева.
- Останній метод обрізки – проміжний між першими двома. Скелетні гілки не тільки оголюють, а й вкорочують наполовину. Оголюючи і вкорочуючи скелетні гілки, садівники омолоджують абрикоси.
Помилки, яких часто припускаються під час обрізки
Садівники-початківці часто припускаються помилок, які можуть нашкодити дереву. Дії, які призводять до проблем:
- Застосування тупого інструменту веде до пошкодження кори, появи задирок – це може викликати загнивання деревини. Інструменти треба ретельно заточувати.
- Порушення термінів обрізки – це знижує імунітет дерева. Рослина довго відновлюється.
- Зрізання скелетних гілок не “по кільцю”. Якщо зріз буде розташований близько до основного штамба, можливе утворення дупел, а далі – загибель дерева.
- Ігнорування принципу пріоритетності ярусів призводить до зниження врожайності.
- Перевищення висоти закладання першого ярусу призведе до того, що плоди висітимуть на відстані 2 м від землі – ускладниться збирання врожаю.
Небезпечні наслідки обрізки
Головна небезпека після обрізки – поява вірусних і грибкових уражень на свіжих спилах. З локальних вогнищ хвороба може поширитися на все дерево. Це знизить урожайність рослини, а потім призведе до загибелі. Саме для цього проводять дезінфекцію зрізів, а потім закривають їх садовим варом або іншим відповідним матеріалом. Небезпечні хвороби абрикоса:
- монілоз – гниль рослини при формуванні плодів;
- дірчаста плямистість – уражається листяний покрив;
- вертицильоз – в’янення листя і загибель рослини;
- гриб валса – порушення цілісності деревного покриву з подальшим гниттям;
- цитоспороз – проникнення інфекції в деревину викликає розрив поверхні гілок.
Стрімке зростання пагонів – характерна риса всіх абрикосових дерев, що призводить до зниження їхньої врожайності. Завдяки правильній і своєчасній обрізці, садівники подовжують життя дерева, підвищують кількість і якість плодів, які воно приносить.