Асортимент червонокачанної капусти менш різноманітний, ніж, наприклад, білокачанної культури, але вона росте на всій території без винятку (залежно від виду). Детальніше про сорти незвичайної капусти та їхні особливості – далі.
Ранні сорти
Ранні сорти дозрівають за 70-100 діб, проте для тривалого зберігання вони не придатні. Така капуста призначена виключно для літнього та осіннього споживання.
Прімеро F1
Ця капуста від голландських селекціонерів, яка культивується по всій . Терміни дозрівання короткі 75-80 діб. Качани мають округлу форму і великий розмір. На зрізі він – фіолетовий, маса може досягати 4 кг. Урожайність висока – 8-10 кг/кв.м.
Листові пластини дрібні, пофарбовані у фіолетовий колір і покриті восковим нальотом, жилка – світло-фіолетова. Гібрид, як і всі представники, що належать до ранньостиглих видів, не призначені для тривалого зберігання. Сорт стійкий до холодів. Не розтріскується. Її вживають відразу ж після збору або консервують.
Кіото F1
Японський гібрид, який вирощують у весняно-літній і літньо-осінній період. У першому випадку урожай отримують через 70-75 днів після висадки розсади у відкритий ґрунт, у другому – через 75-85 діб. Показники врожайності високі – 8-9 кг/кв. м.
Качан має кулясту форму, яскраве і блискуче пурпурове забарвлення. Листя ніжне і тонке за структурою. Вилок не розтріскується. Стиглу капусту можна безбоязно залишити на деякий час “на корені” в полі. Вона не втратить товарних якостей і це ніяк не позначиться на її смаку. Володіє імунітетом до більшості типових капустяних захворювань, стійкий до розтріскування.
Аметист
Сорт російського походження, який також гарний у свіжому вигляді в складі різноманітних салатів. Зберігається капуста недовго – не більше 2 місяців без втрати смаку і зовнішнього вигляду.
Урожай збирають через 110-120 діб після появи сходів. Вилки правильної округлої форми, на зрізі – фіолетового кольору. Листові пластини мають темно-синьо-зелене забарвлення і покриті сильним восковим нальотом. По краю – слабкохвилясті. Вага одного качана – 2 кг. Дозрівання врожаю відбувається дружно, показники невисокі – 2,9 кг/кв.м. Сорт має імунітет до фузаріозного в’янення.
Середньостиглі сорти
Це сорти з періодом вегетації понад 100 днів. Капуста має гарні смакові якості, вирізняється гарною лежкістю і стійкістю до хвороб.
Топаз
Сорт німецького походження, якому потрібно не більше 135 діб, щоб сходи сформували міцні та щільні качани. Вилки округлої форми, темно-фіолетового забарвлення. Урожайність середня – 6-7 кг/кв. м.
Урожай прибирають своєчасно, оскільки при переростанні качани починають розтріскуватися – це відразу ж негативно позначається на терміні зберігання. Середня маса одного качана – 1,5 кг. Сорт стійкий до капустяних захворювань і має хорошу лежкість.
Ворокс F1
Голландський гібрид, який належить до середньораннього виду. Йому достатньо 95 днів для дозрівання від висадки розсади на постійне місце. Вилки мають широкоеліптичну форму, і хоч вони і невеликі за розміром, але щільні, вагою до 3,5 кг. Урожайність середня – 5-6 кг/кв. м. Стійкий до розтріскування.
Величина листя варіюється від середнього до великого. Поверхня їх гладка, вони пофарбовані у фіолетовий колір, присутній восковий наліт. Ця капуста хороша і в свіжому, і в переробленому вигляді.
Ауторо F1
Гібрид із Нідерландів, вегетаційний період якого становить 116 діб від появи сходів. Він може похвалитися високим показником за врожайністю. Качан округло-овальної форми, забарвлений у насичений темно-червоний колір.
Маса одного качана рідко перевищує 2 кг. Листя середнього розміру, фіолетового забарвлення, присутній сильний восковий наліт. Після дозрівання її можна залишити на полі більш ніж на один місяць, що ніяк не позначиться на смаку і товарному вигляді. Капуста прекрасно переносить транспортування на великі відстані. Урожайність висока – 8-10 кг/кв. м. Однак суттєвим його недоліком є сильна сприйнятливість до кіли.
Гако
Старовинний сорт, який не боїться низьких температур і не втрачає своєї актуальності донині. Його вирощують по всій території з 1943 року. Для дозрівання йому потрібно 110-136 днів від пересадки молодих рослин у відкритий ґрунт. Урожайність висока – 8 кг/кв. м.
Округлий і щільний качан із середньою масою близько 3 кг, не розтріскується при дозріванні. Лист цілісний, забарвлений у сизо-фіолетовий колір, добре на ньому помітний сильний восковий наліт. Сорт належить до посухостійкої культури, має гарну лежкість і транспортабельність, середньостійкий до бактеріозів.
Міхневська
Високоврожайний сорт від московських селекціонерів, призначений для вирощування по всій території країни. Збирання врожаю проводять через 120 діб після появи сходів. Щільні качани мають фіолетовий колір зі слабким червоним відтінком. Мінімальна маса одного качана 1,4 кг, але зустрічаються екземпляри з вагою до 6 кг. врожайність висока – 6-8 кг/кв. м.
Синьо-фіолетове листя покриває восковий наліт середньої інтенсивності. Цей сорт із відмінною лежкоздатністю і смаковими якостями, витримує високі та низькі температури навколишнього середовища, але нетривалий час. Капуста нестійка до кили та слизового бактеріозу.
Пізні сорти
Терміни дозрівання такої капусти понад 160 діб, її головна особливість – це великі розміри. Пізньостиглі сорти вирізняються хорошими транспортабельними властивостями, не бояться мінусових температур і можуть довго зберігатися.
Варна F
1
Французький гібрид, який прекрасно росте у всіх регіонах . Терміни дозрівання – 110-120 діб, врожайність висока – 8-10 кг/кв. м. Качан за формою – оберненояйцеподібний, щільний, на зрізі має насичене фіолетове забарвлення. Листки середні оберненояйцеподібної форми. Вони слабопухирчасті, фіолетові та вкриті тонким восковим нальотом. Край – хвилястий.
Максимальна маса качана – 2,5 кг. Ця капуста має прекрасні смакові якості, добре зберігається в зимовий період. За запевненнями селекціонерів, переносить спеку і має імунітет до фузаріозу і трипсу.
Родіма F
1
Гібрид, над виведенням якого працювали голландські селекціонери. Термін дозрівання – до 140 днів. Він стійкий до розтріскування качанів, несприйнятливий до хвороб і є високоврожайним, збирають 8-9 кг з 1 кв м. м.
Сам качан має округлу форму, на розрізі яскраво-фіолетовий колір. Листя велике, широкояйцеподібне, слабопухирчасте, темно-фіолетового забарвлення і вкрите сильним восковим нальотом.
Лангедейкер ред
Сорт із чудовими смаковими якостями і тривалим зберіганням (до півроку). Дозріває за 120-160 днів, урожайність висока – 10 кг/кв. м. Качан щільний, не розтріскується. Він овальної форми і має фіолетове забарвлення. Маса в середньому досягає 2,5 кг.
Дозрівання врожаю дружне. Капуста має імунітет до фузаріозного в’янення і відносно стійка до судинного і слизового бактеріозу. Вона добре переносить транспортування, є жаростійкою і холодостійкою культурою.
Найкращі сорти
Серед розмаїття сортів червонокачанної капусти виділяють найкращі за співвідношенням основних характеристик. Майже всі вони належать до пізньостиглих або середньостиглих.
Калібос
Це середньостиглий сорт капусти, який культивується на всій території . Йому потрібно 140-150 днів, щоб зі сходів сформувалися качани. Вона годиться як для квашення, так і для вживання у свіжому вигляді. Вилок характерної трикутної форми – конусоподібної, маса його не перевищує 2 кг. Урожайність середня – 6 кг/кв. м.
Листя червоне, малопухирчасте. На розрізі качан має насичене червоно-фіолетове забарвлення. Рослина може похвалитися відмінними смаковими якостями, соковитою і ніжною структурою. Багато овочівників вважають цей сорт червонокачанної капусти найсмачнішим.
Однак така ніжна структура має і багато мінусів:
- Для Калібоса не підходить механізоване прибирання. Під час ручного збирання необхідно проявляти акуратність, щоб не пошкодити тонкі листочки.
- Для тривалого зберігання цей сорт також не придатний. Навіть при створенні оптимальних умов зберігання для капусти, вона пролежить максимум до грудня.
- Сорт вимогливий до вологості ґрунту і прохолодних погодних умов, але з іншого боку, завдяки цьому переносить низькі температури і належить до холодостійких культур.
Кам’яна головка 447
Старовинний сорт, який було занесено до Держреєстру РФ у далекому 1943 році. Він призначений для вирощування по всій території країни без винятків, належить до середньостиглих сортів. Незважаючи на те, що у сорту є низка недоліків, його, як і раніше, садять на своїх ділянках овочівники протягом кількох десятиліть.
Рослині до технічної зрілості качанів, від появи сходів, потрібно 105-135 діб. Урожайність невисока – 2,5-5 кг/кв. м. Вилок округлий, щільний, але нестійкий до розтріскування. Листова пластинка слабо зморшкувата або гладка. Вона забарвлена в червоно-фіолетовий колір і покрита невеликим шаром воскового нальоту.
Кам’яна головка придатна для короткострокового зберігання, середньостійка до слизового бактеріозу, урожай дозріває недружно.
Паллета
Пізньостиглий сорт, якому для дозрівання до технічної стиглості потрібно близько 150 діб від появи сходів. Урожайність середня, збирають 5-6 кг з 1 кв. м. Качани округлі, фіолетово-червоного кольору з максимальною масою 1,8 кг.
Сорт стійкий до коливань температури і не боїться примх погоди. Листя у нього малосоковите. Термін зберігання не перевищує 4 місяців.
Нуріма F1
Гібрид від голландських селекціонерів, які позиціонують його як найбільш ранньостиглий – до дозрівання рослині необхідно всього 70-80 діб. Показники врожайності середні, збирають близько 6 кг з 1 кв. м. м. Вилок має абсолютно круглу форму, середній розмір і фіолетове забарвлення. Маса його не перевищує 2 кг.
Розетка компактна, що дає змогу за необхідності без зусиль накрити її укривним матеріалом. Сорт має імунітет до захворювань і не страждає від температурних коливань. Капуста підходить для короткострокового зберігання.
Популярні сорти
Серед численних сортів і гібридів є ті, які є лідерами вирощування на більшості городів і ділянок країни. Ці сорти мають імунітет до хвороб і добре зберігаються.
Авангард F1
Середньостиглий гібрид, терміни дозрівання 95-105 днів. Вирощується у всіх російських регіонах. Качан щільний, округлої форми, на розрізі – темно-фіолетовий із масою 2,2 кг. Показники врожайності середні – 6 кг/кв. м.
Велике листя забарвлене в синьо-зелений колір і вкрите восковим нальотом. Вони слабопухирчасті, по краю – слабохвилясті. Гібрид має імунітет до фузаріозного в’янення.
Антрацит F1
Середньостиглий гібрид, якому від появи сходів до дозрівання качанів необхідно 120-135 діб. Щільний вилок, фіолетовий і має овальну форму. Урожайність середня – 5 кг/кв. м.
Маса його зазвичай не перевищує 2,5 кг. Листя середнє, фіолетове і вкрите восковим нальотом. Культура витримує короткострокове похолодання.
Друмонд F1
Це середньоранній високоврожайний гібрид. Культурі знадобиться 100-110 діб для дозрівання невеликих, але дуже щільних качанів стійких до розтріскування. За формою вони округло-плескаті. Показники врожайності високі – 8-9 кг/кв. м.
У розрізі він має білий колір, тоді як листя забарвлене в бузковий колір. Максимальна маса качана 2 кг, мінімальна – 1,5 кг. Рослина непогано переносить посуху.
Кіссендруп
Середньостиглий сорт, дозрівання врожаю відбувається через 130-145 діб після проростання насіння. За врожайністю належить до рясно плодоносних сортів, дає 7-10 кг/кв. м. Качан має характерну конусоподібну форму, забарвлений у темно-фіолетовий колір.
На розрізі він червоно-білий. Середня маса качана – 2,5 кг. Це посухостійкий сорт, що переносить надлишок вологи. Зберігається капуста не більше 4 місяців, має імунітет до хвороб.
Боксер
Ранньостиглий сорт зі щільними качанами, максимальна вага яких рідко перевищує 1,6 кг. Терміни дозрівання 95-110 днів. Вилки мають округлу форму, пофарбовані в червоно-фіолетовий колір.
Листя вкрите восковим нальотом сріблястого кольору. Урожай дозріває дружно, показники середні – до 6 кг/кв. м, транспортабельний. Капуста ідеальна для консервування, хороша і в свіжому вигляді. Стійкий до розтріскування, але схильний до кіле.
Літній дебют
Представник від данських селекціонерів. Один з найбільш ранньостиглих сортів, для дозрівання врожаю потрібно всього 60 днів після пересадки 45-денної розсади у відкритий ґрунт. Показники врожайності середні – 6-7 кг/кв. м. Вилок темно-фіолетового забарвлення, щільний, маса його не перевищує 2 кг. Він має округлу форму і середній розмір.
Качани зазвичай відразу вживають у свіжому вигляді, їх не зберігають. Рослина переносить як високі, так і низькі температурні показники. Урожай транспортабельний.
Людмила
Середньостиглий високоврожайний гібрид (125-130 діб) із впізнаваним фіолетово-зеленим забарвленням качана, на розрізі він темно-фіолетовий. Маса качана досягає 2 кг. Він має округлу форму. Листя дрібне, забарвлене у фіолетово-зелений колір, присутній досить інтенсивний восковий наліт. Урожайність середня – 5 кг/кв. м.
Краї – сильно хвилясті. Гібрид придатний для тривалого зберігання, при цьому він не втрачає своїх смакових якостей і привабливого зовнішнього вигляду. Стійкий до розтріскування.
Марс
Чеський середньостиглий високоврожайний сорт, якому потрібно 105-110 днів від сходів, щоб досягти технічної зрілості. Качан має насичене темно-фіолетове забарвлення, округло-плескату форму, середню щільність і масу до 1,5 кг. Показники врожайності середньо-високі, залежно від умов вирощування – 6-8 кг/кв. м.
Листя середнє, слабо зморшкувате з хвилястим краєм. Вилки не схильні до розтріскування. Рослина має імунітет до захворювань.
Максілла
Капуста пізнього строку дозрівання. Урожай збирають у середньому через 145 днів після появи сходів. Вилки щільні з максимальною масою – 3 кг.
Холодостійкий сорт, любить світло і вологу. Стійкий до розтріскування. Показники врожайності на родючих ґрунтах – 7-9 кг/кв. м.
Під час дозрівання листя за структурою грубувате, однак, під час зберігання смак його покращується.
Зведена таблиця сортів червонокачанної капусти за критеріями
Далі в таблиці представлено зведену інформацію про всі перераховані вище сорти:
Назва | Термін дозрівання | Маса качана, кг | Стійкість | Термін зберігання |
Авангард F1 | середньостиглий | 2,2-2,5 | до фузаріозного в’янення | 4-6 місяців |
Аметист | ранньостиглий | 1,5 | до розтріскування, фузаріозного в’янення | не підходить для тривалого зберігання |
Антрацит F1 | середньостиглий | 2,3 | до низьких температур | для тривалого зберігання |
Ауторо F1 | середньопізній | 1,5-2,0 | до розтріскування | 4-5 місяців |
Боксер | ранньостиглий | максимальна 1,6 | до розтріскування | для короткострокового зберігання |
Варна F1 | пізньостиглий | 2,0-2,5 | до високих температур і хвороб | для тривалого зберігання |
Ворокс F1 | середньоранній | 2,0-3,5 | до розтріскування | не підходить для тривалого зберігання |
Гако | середньостиглий | 1,2-3,6 | до розтріскування | підходить для тривалого зберігання |
Друмонд | середньоранній | 1,5-2,0 | до розтріскування, високих температур і захворювань | для тривалого зберігання |
Калібос | середньостиглий | 1,5-2,0 | до низьких температур | не підходить для тривалого зберігання |
Кам’яна головка 447 | середньостиглий | 1,2-2,5 | до слизового бактеріозу | не підходить для тривалого зберігання |
Кіото F1 | ранньостиглий | 1,5-2,5 | до розтріскування, цвітушності | 2-4 місяці |
Кіссендруп | середньостиглий | 2,0-3,0 | до високих температур, хвороб | не більше 4 місяців |
Лангедейкер ред | пізньостиглий | 2,0-3,0 | до фузаріозного в’янення, високих і низьких температур | до 6 місяців |
Літній дебют | ранньостиглий | 2,0 | до низьких і високих температур | вживається відразу після збору врожаю |
Людмила | ранньостиглий | 1,5-2,0 | до розтріскування | для короткострокового зберігання |
Максила | пізньостиглий | 3,0 | до розтріскування | для тривалого зберігання |
Марс | середньостиглий | 1,3-1,5 | до розтріскування, хвороб | для тривалого зберігання |
Міхневська | середньостиглий | 2,7-6,0 | до низьких і високих температур | підходить для зимового зберігання |
Нуріма F1 | ранньостиглий | 1,0-2,0 | до хвороб | не підходить для тривалого зберігання |
Паллета | пізньостиглий | 1,3-1,8 | до несприятливих погодних умов | до 4 місяців |
Прімеро F1 | ранньостиглий | 3,0-4,0 | до розтріскування | не підходить для тривалого зберігання |
Родіма F1 | пізньостиглий | 2,0-4,0 | до розтріскування | для тривалого зберігання |
Топаз | середньостиглий | 1,3-2,5 | до хвороб | 4-5 місяців |
Червонокачанна капуста за корисними властивостями практично не поступається білокачанній родичці. Вирощувати її нескладно, створення особливих умов вона не вимагає, необхідно лише вибрати сорт, який підійде вам за основними характеристиками.