Мікрохвильовка для багатьох господинь є однією з незамінних речей побуті. Але існують деякі правила експлуатації техніки. Наприклад, деякі продукти, посуд і упаковку можна розігрівати в мікрохвильовій печі. Цей список необхідно запам’ятати, щоб уникнути неприємних наслідків.
Що не можна гріти в мікрохвильовці: заборонені продукти
Існують такі страви і продукти, які категорично заборонено розігрівати в мікрохвильовій печі, оскільки це може привести не тільки до втрати вітамінів та корисних речовин, але і до негативних наслідків для здоров’я.
Варити яйця в мікрохвильовці не можна, оскільки в ній виробляється тепло, яке створює великий тиск на шкаралупу, через що вона може вибухнути. Але також не слід класти в мікрохвильовку і варений продукт. Коли білок починає нагріватися, він не просто втрачає свої корисні властивості, а може погано позначитися на здоров’ї людини.
Зелень, шпинат та листя салату. Під час нагрівання продукти в’януть, втрачають вітаміни і можуть стати причиною отруєння.
Ягоди і фрукти також не варто гріти в мікрохвильовці, навіть розморожувати не радять. Так як втрачаються не тільки корисні властивості, але і починають вироблятися канцерогенні речовини. А соковиті ягоди або фрукти і зовсім можуть вибухнути, що яйця.
Курка. Якщо приготовану страву підлягало в холодильнику, то при повторному розігріві білок втрачає свою структуру і перетворюється в небезпечний продукт, який може викликати проблеми з травленням. У таких випадках рекомендують їсти курку холодної або зробити з неї салат.
Гриби взагалі рекомендують з’їдати відразу після приготування. Якщо ж вони залишилися на наступний день, то розігріти краще в духовці або на плиті.
Молоко і кефір також не слід розігрівати в мікрохвильовці, оскільки при нагріванні все лакто-і біфідобактерії гинуть, кисломолочні продукти згортаються і втрачають корисні властивості. Не можна розігрівати молоко і кефір в упаковці, тому що вона взагалі не призначена для таких маніпуляцій і може виділяти небезпечні речовини.
Якщо мед зацукрувався, його краще розігріти на водяній бані, ніж в мікрохвильовці. Тому що при нагріванні в цьому приладі всі корисні речовини випаруються.
Заморожене м’ясо також можна розігріву. Краще розморозити його під гарячою водою або при кімнатній температурі. Якщо покласти м’ясо в мікрохвильову піч, то розморозяться тільки краю, перетворившись в варену кашу, а середина залишиться крижаної.
Яку посуд заборонено ставити в мікрохвильову піч
При користуванні цим побутовим предметом важливо не тільки, що ви гріє, але і в чому. Посуд теж повинна відповідати вимогам.
- Не рекомендується гріти пластикові тарілки. При нагріванні такий посуд виділяє канцерогени, які можуть потрапити в їжу і викликати отруєння або розвиток хвороб. Також пластик низької якості може плавитися від високих температурах печі і потрапити в їжу.
- Посуд з позолотою – використання таких тарілок може викликати загоряння побутового приладу. Хвилі, які випромінює СВЧ, можуть почати впливати з металами на тарілці, що викличе іскру, і, в подальшому, загоряння. Це небезпечно не тільки для приладу, але і для людини.
- Металевий посуд, ложки та виделки заборонені у використанні, оскільки вони відображають мікрохвилі печі, і можуть викликати пожежу або вибух. У кращому випадку зіпсується техніка, а в гіршому – травмується людина.
- Не можна використовувати фольгу, оскільки це теж металл та викликає іскру при взаємодії з хвилями СВЧ.
Ідеальний варіант – це спеціалізована посуд для мікрохвильових печей, яку можна придбати в магазині.
При правильному використанні цієї побутової техніки можна уникнути негативних наслідків і не завдати шкоди своєму здоров’ю.