Пекінська капуста – смачний і корисний овоч, який затьмарив собою багатьох представників капустяного сімейства. Її соковите листя ідеально підходить для овочевих салатів, а качани можуть зберігатися кілька місяців. Дізнаємося, які існують способи вирощування цієї капусти, як її посадити, і як отримати великий урожай.
Що являє собою пекінська капуста
Пекінська капуста (Brassica rapa pekinensis) або петсай (англ. pe-tsai) – дворічна рослина. У культурі його вирощують як однорічний овоч. За сезон вдається отримати три врожаї. На російському ринку ця овочева рослина з’явилася не так давно – років 7-8 тому. Спочатку “пекінка” була для росіян екзотикою, сьогодні ж – це популярний харчовий продукт, що користується стабільним попитом незалежно від сезону.
Пекінська капуста – важливий для кулінарії продукт. Вона відрізняється цінним поживним складом, м’якою структурою і соковитістю, добре поєднується з м’ясом, рибою, овочами. “Пекінку” включають у найрізноманітніші страви – салати, супи, голубці тощо.д.
Капуста визріває восени, але при вирощуванні в теплиці росте цілий рік. У теплу пору року, коли тепличні господарства не витрачають кошти на опалення, і з’являються конкуренти у вигляді сезонних овочів, ціна на пекінську капусту падає.
Ботанічний опис
Листя – соковите і ніжне, зібране в качан або розетку. Колір – зелений або світло-жовтий, залежно від сорту. У кожного листа є серединна жилка, краї – хвилясті або зубчасті. Зворотний бік листя – пухирчастий. Циліндричні качани мають листя довгастої форми. У розрізі качани жовтувато-зелені, білувато-зелені, жовтувато-білі – забарвлення варіюється.
Головна особливість і відмінність “пекінки” від інших видів капусти – відсутність качана.
Походження
Пекінська капуста не просто так отримала свою назву, її батьківщина – Китай. Перші згадки про цей овоч відносяться до 5-го століття. Судячи зі стародавніх записів, ця капуста використовувалася китайцями не тільки як овоч, а й як олійна рослина. Ця капуста і сьогодні залишається для Китаю важливою культурою – її в цій країні обробляють повсюдно.
Поширення культури
“Пекіна” за межі Піднебесної поширювалася поступово – спочатку через північний Китай і Корейський півострів вона потрапила до Японії. У 20-му столітті японські селекціонери вивели багато сортів і гібридів пекінської капусти – вони перевершували попередників за скоростиглістю, врожайністю і за смаковими якостями.
Коли “пекінка” потрапила на ринки Європи та Америки, то викликала справжню сенсацію. Чудовий смак цього овоча швидко підкорив місцевих споживачів, а фермери кинулися масово вирощувати нову капусту. У пекінську капусту знають близько 10 років, зараз цей овоч продовжує активно впроваджуватися у вітчизняному овочівництві.
Користь, шкода і склад
Пекінську капусту цінують за низьку калорійність. У 100 г міститься всього 14 ккал – це вдвічі менше, ніж у цвітній і білокачанній капусті. Поживна цінність:
- білків – 31,5 %;
- вуглеводів – 64 %;
- жирів – 5 %.
У “пекінці” величезна кількість корисних речовин, серед них особливо багато:
- вітаміну С – бере участь у регенерації тканин і прискорює відновлення після вірусних інфекцій;
- вітамінів А, Е, К, В2, В6, В9;
- мінеральних солей;
- аскорбінової, нікотинової, фолієвої кислотт – остання особливо корисна для організму жінок;
- мікроелементів – йоду, цинку, марганцю, заліза, фтору, селену, калію, кальцію;
- лютеїну – сприяє збереженню зорової функції;
- природних цукрів – вони безпечні для фігури;
- клітковини – виводить токсини та шлаки.
Корисні властивості:
- покращує роботу серцево-судинної системи;
- підвищує імунітет;
- зміцнює нервову систему,
- допомагає справлятися зі стресами та нападами мігрені;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- сприяє формуванню кров’яних тілець – запобігає анемії;
- знижує холестерин.
Протипоказання:
- панкреатит;
- підвищена кислотність;
- виразкова хвороба.
Жінкам, які годують груддю, рекомендується вживати пекінську капусту з обережністю. І взагалі, цей овоч треба споживати в розумних кількостях. Переїдання може призвести до шлункових розладів.
Популярні сорти
Усі сорти пекінської капусти розрізняють за термінами дозрівання. Є 3 категорії сортів – ранні, середньостиглі та пізні. Особливо цінуються універсальні сорти – вони підходять для вирощування в різному кліматі. Ранню капусту вирощують під укриттями або в теплицях.
Більшість наведених нижче сортів підходять для вирощування в середній смузі, у північних регіонах їм необхідно забезпечити укриття на ніч. У таблиці 1 – популярні сорти пекінської капусти.
Таблиця 1
Сорт | Терміни дозрівання | Вага качана, кг | Примітка |
Російський розмір | 75-80 | 3-4 | Цей гібрид здатен рости в несприятливих умовах. Качани довгасті, з хвилястим листям. Зовні листя ніжно-зелене, всередині – кремово-жовте. |
Помаранчевий мандарин | 40 | 0,8-1,2 | Один із найбільш скоростиглих сортів. Можна висаджувати не тільки навесні, а й на початку літа – можна зібрати кілька врожаїв. Підходить для Сибіру. |
Марфа | 40 | 1-1,5 | Відмінні смакові якості. Рання капуста із середнього розміру качанами. Сорт стійкий до цвітушності. |
Гранат | 70-80 | 2-2,5 | Подовжені качани великі. Листя темно-зеленого кольору. Високий імунітет до хвороб. |
Гідра F1 | 60 | 3-44 | Довгасті качани з темно-зеленим листям. Головки пишні, напіввідкриті. Смак відмінний. |
Вікторія | 50-55 | 1,2-4 | Може довго зберігатися, зберігає смакові якості протягом 3-х місяців. Качани великі, пухкі, циліндричної форми. Капуста соковита, годиться для приготування соку. |
Ча-ча-ча | 55-60 | 2,5-3 | Ранньостиглий гібрид, підходить для середньої смуги. Вирощують розсадою та насінням |
Бокал | 70 | 1,5-2 | Качани щільні, приємного салатового кольору. Сорт теплолюбний, рекомендується для південних регіонів. |
Маноко F1 | 50 | 0,8-1,5 | Качани бочкоподібної форми. Листя широкоовальне, пухирчасте. Гібрид стійкий до цвітушності. |
Найкращі попередники
Пекінську капусту рекомендується вирощувати після бобових і зернових. Найкращими попередниками для “пекінки” є культури, після яких ґрунт зберігає достатню кількість поживних речовин.
Сприятливі попередники:
- томат;
- картопля;
- кабачки;
- огірки;
- цибуля;
- морква.
Не рекомендується висаджувати пекінську капусту на ділянки, де росли культури, з якими вона має спільних збудників хвороб. Небажані попередники – інші види капусти та буряк.
Як посадити пекінську капусту для розсади
Насіння на розсаду починають сіяти за 30 днів до висадки в ґрунт або в теплицю. Щоб отримати ранній урожай, насіння висівають наприкінці березня або на початку квітня. Щоб отримати сіянці для капусти, яка буде призначена для зимового споживання, насіння сіють наприкінці червня.
Підготовка насіння до посадки
Якщо насіння куплене в насіннєвому магазині, то йому не потрібна спеціальна обробка. Воно не потребує передпосівної обробки, його можна відразу висаджувати в субстрат. Якщо ж для посіву використовується домашнє насіння, його необхідно проростити, щоб виявити несхоже.
Як проростити насіння “пекінки”:
- Насіння розкладають між шарами тканини, змоченою водою.
- Поміщають насіння в тепле місце – для пророщування.
- Через 3-4 дні у здорового насіння з’являються паростки. Пророслі екземпляри висаджують у контейнери, наповнені субстратом. Через 4-5 діб з’являються сходи.
Насіння, отримане самостійно, рекомендується обробити протигрибковим складом. Посівний матеріал опускають на 15 хвилин у гарячу воду (50°C), а потім на кілька хвилин занурюють у холодну воду. Перед посадкою насіння просушують.
Готуємо ґрунт для посіву
Розсаду вирощують у пухкому ґрунті. Один із найкращих варіантів кокосовий субстрат – його готують із висушених і подрібнених залишків поверхні кокосових горіхів. На цьому пухкому і повітропроникному субстраті вдається вирощувати добірну розсаду, здорову і міцну. Субстрат рекомендується змішувати з перегноєм у співвідношенні 2:1. Щоб поліпшити поживні якості субстрату, в нього вносять золу.
Другий варіант отримання пухкої та поживної ґрунтосуміші для вирощування розсади – дерново-торф’яна суміш. Інгредієнти змішують у рівних частинах.
Посів насіння на розсаду
Пекінська капуста погано переносить будь-яку пересадку. Щоб уникнути пікіровки – насіння висівають не в загальні контейнери, а в окремі ємності. Найкращий варіант – торф’яні горщики або касети. Її перевага – можливість висадки в ґрунт разом із сіянцями. Такий підхід дозволяє уникнути стресу, який супроводжує розсаду капусти при пересадці.
Порядок посіву:
- У кожен горщик висаджують 2-3 насінини на глибину 0,5-1 см.
- Поливають посіви.
- Ставлять у тепле місце. Освітлення в цей період посівам не потрібне.
- Коли з’являться сходи, горщики переставляють ближче до світла.
Догляд за розсадою
Сіянцям потрібно багато світла, оптимальна температура для росту і розвитку – приблизно +10°C.
Порядок догляду:
- Регулярні поливи. Субстрат зволожують у міру потреби. Вода для поливів використовується тепла, відстояна.
- Розпушування. Після поливів ґрунт акуратно розпушують.
- Проріджування. Коли у сходів з’являться перші справжні листки, зайві рослини прибирають. Повинен залишитися один, найміцніший і найздоровіший сіянець.
До висадки розсада готова, коли на ній з’явиться 4-5 справжніх листків. Це відбувається приблизно через 30 днів після посіву. Полив припиняють за 3-4 дні до висадки на постійне місце,
Як пересадити розсаду пекінської капусти у відкритий ґрунт
Якщо розсаду вирощено в торф’яних горщиках, то її не доводиться витягувати – сіянці поміщають у лунки разом із “тарою”. Ємності з часом змішаються з ґрунтом, давши рослинам додаткове живлення.
За 8-10 днів до передбачуваного висаджування, розсаду загартовують – її виносять на вулицю. Час загартування поступово збільшується до однієї доби – після цього розсаду висаджують.
Ділянку, на яку належить висаджувати розсаду, готують заздалегідь, восени або навесні. Ґрунт глибоко перекопують, прибираючи рослинні залишки. При осінньому перекопуванні вносять перегній або компост.
Розсаду висаджують за кількома схемами:
- Щоб качани виросли великі, розсаду висаджують за схемою 35х35 см або 50х50 см.
- Якщо капуста вирощується заради салатного листя, можна використовувати схему 30х25 см.
Порядок висадки:
- Перед висаджуванням розсади готують заглиблення, що відповідають кореневій системі сіянців.
- У кожну лунку кладуть суперфосфат, сечовину і деревну золу – по столовій ложці.
- Торф’яний горщик акуратно поміщають у заглиблення і присипають ґрунтом.
- Висаджену рослину поливають під корінь. Вода для поливу має бути теплою.
Протягом перших 2-х тижнів посадки рекомендується прикривати на ніч плівкою. Вранці плівку прибирають.
Щоб сформувалися якісні качани, висадженій розсаді штучно зменшують світловий день.
Як досвідчений городник здійснює посадку розсади пекінської капусти у відкритий ґрунт, показано у відео нижче:
Вирощування насінням
Безрозсадний спосіб дозволяє уникнути етапу пересаджування рослини, що спрощує вирощування пекінської капусти. У відкритий ґрунт насіння висаджують зазвичай для отримання пізнього врожаю – для осінньо-зимового використання качанів.
Терміни посадки китайської капусти
Терміни висадки пекінської капусти залежать від кліматичних особливостей регіонів і погодних умов. Сівбу починають, як тільки прогріється ґрунт.
При виборі термінів посіву враховують час появи перших заморозків і терміни дозрівання сорту. Якщо, наприклад, перші морози з’являються на початку вересня, то пізні сорти визріти не встигнуть. А ось у південних регіонах можна запросто виростити пізньостиглі сорти.
При прямому посіві насіння в ґрунт рекомендується три терміни висіву:
- 25 квітня-5 травня;
- 20 травня-1 червня;
- на початку серпня.
У червні і до середини липня овоч не сіють – у таких посадок розвивається цвітушність. Оптимальна температура для розвитку “пекінки” – від +16 до +22°C. У таблиці 2 – терміни посіву насіння для різних способів вирощування (для регіонів з помірним кліматом).
Таблиця 2
Спосіб вирощування | Ранньостиглі сорти | Середньостиглі | Пізньостиглі |
Розсадний | середина березня-середина квітня | початок квітня | не садять |
Посів у відкритий ґрунт | травень | травень | кінець липня – перша декада серпня |
Посів у тепличний ґрунт | квітень | квітень | середина серпня |
Схема посадки рослин
При висіві пекінської капусти безпосередньо в ґрунт, потрібна точність – насіння відразу розподіляють по своїх лунках. Відстані між сусідніми заглибленнями залежать від сорту:
- для ранніх сортів – інтервал між сусідніми лунками 30-40 см;
- для пізніх сортів – 45-50 см.
Якщо посадки з якоїсь причини вийшли надмірно частими – можливо, городник хотів підстрахуватися і посіяв насіння занадто часто, його доведеться прорідити.
Ранньостиглі листові сорти сіють з інтервалом 10 см. Коли у рослин з’являється листя, його обривають на салати – звільняється простір для інших рослин.
Посів насіння в ґрунт
Порядок посіву у відритий ґрунт:
- На підготовлених грядках – перекопаних і удобрених, роблять розмітку відповідно до схеми посадки.
- Посів можна проводить двома способами – в пророблені борозни або в поодинокі лунки. Найкращий варіант – зробити невеликий гребінь, а в ньому – лунки з інтервалом у 25-30 см. у борозну насіння сіють густіше – на відстані 10 см. Усі зайві сходи потім видаляють.
- У кожну лунку кладуть кілька насінин – вистачить 2-3 штук. Глибина посадки – 1,5 см.
- Висаджене насіння присипають ґрунтом і злегка ущільнюють долонею.
- Через пару тижнів сходи проріджують, залишивши найкращий паросток.
Досвідчені городники радять прикривати паростки пластиковими пляшками з відкритими кришками – щоб на ніжні сходи не накинулася капустянка, хрестоцвіті блішки і слимаки.
Догляд за капустою на грядці
Щоб пекінська капуста виросла смачною і великою, важливо забезпечити її всім необхідним під час росту – захистити від несприятливих природних впливів, вчасно полити і підгодувати, врятувати від хвороб і комах.
Якщо використовується розсадний метод вирощування, молоді посадки рекомендується накрити спеціальним полотном – агроволокном або лутрасилом.
Переваги вирощування під укриттям:
- Укриття захищає капусту і від холоду, і від палючого сонця. Молоді рослини добре розвиваються при температурі від +13 до +25°C, під полотном для них створюється сприятливий мікроклімат.
- Захищає коріння від гнилі в період дощів.
- Рятує рослини від хрестоцвітної блішки.
Через півмісяця після висадки розсади, грядки мульчують – посипають торфом або різаною соломою. Такий агротехнічний прийом дозволяє затримувати в ґрунті вологу і перешкоджає росту бур’янів. Мульчування дозволяє обійтися без підгортання. Розпушування необхідне тільки на початковому етапі, коли рослини підростуть, можна обійтися без розпушування.
Поливи
Культурі для повноцінного розвитку необхідні регулярні поливи. Зволожують капусту рясно. Рекомендована періодичність – один раз на тиждень. Для поливу використовують теплу воду, ллють її тільки під корінь – вода, що потрапила на листя, викликає опіки. Найкращий час для поливів – вранці або ввечері, коли зайде сонце.
Надмірне зволоження неприпустиме – воно здатне спровокувати гниття коренів. Рекомендована вологість ґрунту – 65 %.
Підживлення
Пекінська капуста – культура швидкозростаюча, вона дуже чуйна на підживлення. Завдяки 2-3 підживленням вдається істотно підвищити врожай. Але важливо не забувати – цей овоч швидко вбирає нітрати, тому під час вегетації не можна вносити багато мінеральних добрив. Періодичність підживлень і їхній склад – у таблиці 3.
Таблиця 3
Період внесення підживлення | Склад | Примітка |
Через 10-14 днів після висадки розсади | Варіанти підживлення (на одну рослину – 1 л розчину):
– розчин настою коров’яку – на відро води беруть 1 кг; – розчин настою пташиного посліду, на відро води – 0,5 кг; – настій кропиви і трави. |
Якщо культура висаджена навесні, то таке підживлення проводять тричі. Рослини, висаджені влітку, підживлюють 2 рази. |
Через 2 тижні після першого підживлення | Комплексне добриво. | Вносять згідно з інструкцією. |
через 2 тижні після третього підживлення | Повторно вносять органіку. | Норми такі ж, як і при першому підживленні. |
Для підвищення врожайності, паралельно з кореневими підживленнями, можна використовувати позакореневі. Наприклад, такий розчин – в 1 л кип’яченої води розчиняють борну кислоту (2 г). Воду беруть гарячу, коли кислота розчиниться, доливають холодну воду – стільки, щоб вийшло 10 л. Отриманим розчином обприскують капусту у вечірній час.
Про удобрення пекінської капусти в період формування качана розповідається в наступному відео:
Цвітіння
Пекінська капуста – рослина короткого світлового дня. Щоб утворювалися качани, потрібен недовгий світловий день. Умови, які підходять для утворення качанів, спостерігаються навесні та восени. Якщо світловий день довгий – понад 12 годин, і на вулиці спекотно, “пекінка” може пустити стрілки. Капуста зацвітає раніше, ніж сформуються качани. Щоб рослина не цвіла, температура не повинна перевищувати +20°C.
Особливості вирощування в теплиці
Переваги вирощування пекінської капусти в теплиці – можливість створення оптимальних умов для росту. Тут вдається керувати довжиною світлового дня, температурою і вологістю. Найкращий варіант – опалювальна теплиця, в ній можна вирощувати “пекінку” цілий рік.
Особливості вирощування:
- Пекінська капуста може бути використана для ущільнення помідорних і огіркових посадок.
- Для теплиць рекомендується використовувати ранньостиглі гібриди з термінами дозрівання 40-50 днів. Урожайність капусти досягає однієї тонни з сотки. Найкращі гібриди для вирощування в теплиці – Весняний нефрит F1 і Весняна красуня F1.
- Ґрунти в теплиці мають бути легкими і родючими. Перед висівом насіння ґрунт знезаражують – обробляють парою або поливають розчином мідного купоросу. Цей захід особливо важливий, якщо перед цим у теплиці було помічено чорну ніжку, килу або інші капустяні хвороби.
- Висів у теплиці починають на початку березня або навіть раніше. Це якщо теплиця опалювальна, при використанні неопалюваних парників, висів проводять пізніше – наприкінці березня.
- У теплицях можна використовувати будь-який спосіб вирощування – прямий висів насіння або розсадний.
- Догляд у теплиці передбачає регулярне зволоження ґрунту, підживлення і проріджування.
Хвороби і шкідники
Пекінська капуста, завдяки стислості вегетативного періоду, рідко хворіє. А ось охочих поїсти її соковитого листя – предостатньо, це:
- хрестоцвітна блішка;
- попелиця;
- слимаки;
- гусениці метелика-капусниці;
- хрестоцвітний клоп.
Для запобігання атак комах застосовують такі заходи профілактики:
- вчасно знищують бур’яни;
- вчасно висівають насіння і накривають посадки спеціальними полотнами;
- дотримуються сівозміни;
- висаджують поблизу цибулю, петунію, чорнобривці та інші рослини, що відлякують шкідників;
Якщо посадки вражені хрестоцвітною блішкою, їх посипають складом із попелу і тютюнового пилу, змішаних у рівних частинах. Також можна обробити капусту “Фітовермом”. Якщо ураження сильні, застосовують “Актару” та інші сильнодіючі інсектициди.
Пекінська капуста може уражатися мозаїкою, килою, білою гниллю, чорною ніжкою, несправжньою борошнистою росою, трахеомікозом. Для боротьби і профілактики використовують такі методи:
- посипають деревною золою – допомагає від борошнистої роси, справжньої і несправжньої;
- обприскують “Бінорамом” – від бактеріальної гнилі;
- проводять передпосівну обробку насіння;
- запобігання перезволоженню – щоб уникнути чорної ніжки, якщо хвороба все таки вразила капусту, застосовують “Фітоспорин” або бордоську рідину.
Збирання та зберігання врожаю пекінської капусти
Час збору і терміни зберігання пекінської капусти залежать від особливостей сорту. Качани стійкі до холоду – можуть витримати температуру до мінус 5°С. Тому зі збиранням можна особливо не поспішати.
Сорти, посаджені в другій половині літа, дозрівають у вересні. Пізні сорти збирають у середині жовтня. Ранньостиглі сорти не використовують для зимового зберігання, а ось капуста, посаджена в липні, лежить до Нового року.
Особливості збору та зберігання:
- Прибирають качани до заморозків. Підмерзла “пекінка” зберігатися не буде.
- Не можна допускати перезрівання – перерослі качани гірші за смаком і довго не зберігаються.
- Перед збиранням капусту не поливають.
- На тривале зберігання закладають тільки повністю сформовані здорові качани, які не мають підгнилого або пошкодженого листя.
- Зберігають качани в підвалі або в холодильнику. Качани загортають у харчову плівку або складають у пакети. Герметичність не потрібна – до овоча має надходити трохи повітря.
- Поруч із пекінською капустою не можна складувати яблука та інші фрукти.
- Щоб під плівкою не утворювався конденсат, качани перед закладкою в упаковку охолоджують протягом 3-4 годин.
- Якщо не упакувати качани, вони пролежать не більше 10 днів.
- Листя можна піддавати заморожуванню, попередньо розклавши по пакетах.
- Щоб зберігати качани в погребі, їх виривають із коренем. Капусту складають у ящики, наповнені зволоженим піском – ним присипають коріння. Можна зберігати в пакетах – їх укладають у коробки.
- Температура в погребі має перебувати в діапазоні від 0 до +3°C. Оптимальна вологість – 95 %.
- Кожні два тижні качани переглядають на наявність підгнилого і сухого листя, і, виявивши його, обривають.
Популярні помилки
Найпоширеніші помилки городників:
- Неправильно обраний час посіву насіння призводить до цвітушності. Аналогічний ефект спричиняють неправильні терміни висадки розсади. Тим, хто сумнівається в успіху, рекомендується використовувати гібриди – у них стрілкування розвинене слабкіше.
- За надто густих посадок, рослина не отримує належного живлення і простору для росту – це призводить до цвітіння частини посівів. Щоб запобігти такій ситуації, необхідно дотримуватися інтервалів при посадці та проріджувати рослини в міру необхідності.
- При висадці розсади в холодний ґрунт, рослини припиняють ріст. У підсумку вони не встигають визріти, при цьому вони часто викидають стрілки.
- Сильна спека також сприяє стрілкуванню. Якщо температура піднімається вище +22°C, треба не полінуватися створити для посадок штучне затінення, накинувши на них спеціальне полотно.
- Якщо капусту не прибрати вчасно, вона зацвіте.
У вирощуванні пекінської капусти є кілька важливих нюансів. Головна умова отримання врожаю – своєчасний висів насіння. Варто сплутати терміни, і замість соковитих качанів, ви отримаєте квітучу рослину. В іншому агротехніка “пекінки” нічим особливим не виділяється – виростити цей овоч під силу кожному городнику.