Щеплення винограду – агротехнічний захід, що дає змогу досягти відразу кількох цілей. Щоб виноградна плантація була здоровою і продуктивною, навчіться прищеплювати виноградні кущі. Дізнаємося, які є методи щеплення, як їх виконати, і навіщо вони взагалі потрібні?
Особливості щеплення винограду
Щоб виконати щеплення винограду, вам знадобиться:
- Прищепа. Це брунька або живець, що прищеплюється на підщепу. Від прищепи залежать сортові якості ягід і врожайність.
- Підщепа. Це основа, на яку прищеплюють прищепу. Саме підщепа визначає, наскільки морозостійким і витривалим буде виноградний кущ. Він також впливає на деякі характеристики плодів і на імунітет рослини. Завдання підщепи – забезпечення живлення і росту.
Головне, що повинен засвоїти садівник, приступаючи до щеплень, – не всі прищепи приживаються на підщепах. Є сорти несумісні. Але, як правило, дізнаються про несумісність (афінітет) експериментальним шляхом.
Розрізняють щеплення:
-
Зелені. До них належать процедури, що проводяться з весни до осені. Від пробудження листя до його опадання. Види зелених щеплень:
- у штамб;
- у корінь;
- зелене в зелене;
- чорне в чорне;
- чорне в зелене.
- Настільні. Їх проводять взимку, виводячи живці штучно зі стану спокою. Робиться це, щоб навесні висадити в ґрунт щеплення, що вже прижилося.
Плюси і мінуси процедури
Прищеплюючи виноградні кущі, садівники отримують одночасно кілька вигод:
- У винограду, щепленого на підщепу, стійкість до філоксери – найнебезпечнішого шкідника винограду, виробляється стійкий імунітет.
- Можливість швидко виростити на ділянці, обмеженій за площею, максимум виноградних сортів і гібридів. Не доводиться викопувати старі кущі і висаджувати молоді – вдається швидше отримати врожай.
- У слабо плодоносних кущів після щеплення підвищується врожайність.
- Якщо кущ повністю втратив пагони – через мороз, випрівання, пошкодження гризунами, його можна відновити за кілька сезонів.
- Щепленням швидко розмножують малодоступні та цінні сорти.
- Використання морозостійких підщеп підвищує стійкість сорту до морозу.
- Підвищується терпимість вимогливих сортів до несприятливих умов. Щеплені на стійку і витривалу підщепу, примхливі сорти можуть благополучно рости на кислих, вапняних ґрунтах, а також на ділянках з високим рівнем ґрунтових вод.
- Прищеплюючи сортові живці на підщепу раннього і скоростиглого сорту, прискорюють дозрівання плодів. Це особливо вигідно для районів із коротким літом.
- На один корінь дозволяється прищеплювати кілька сортів – створюються сімейні кущі. Це і економія, і декоративний вигляд.
- Комбінуючи варіанти підщеп і прищеп, впливають на характеристики плодів – розмір і смак.
Коренева система – найцінніше в старих виноградних кущах. Недоцільно корчувати їх – вони можуть послужити основою для вирощування інших сортів.
Заготівля і зберігання прищепи
Для отримання якісної прищепи, восени заготовляють живці (чубуки). Заготівля припадає на жовтень-листопад, до початку заморозків. Щоб щеплення було вдалим, зріз живця має бути ідеально рівним. Перш ніж виконувати процедуру, бажано потренуватися, зрізуючи непотрібні гілки.
Не використовуйте як живці верхню частину пагонів – близько 30 см, також уникайте жируючих, пошкоджених, недозрілих, кривих і тонких пагонів.
Параметри живця:
- Діаметр пагона – не менше 8 мм.
- Мінімальна кількість вічок – 2-3 штуки.
- Середня довжина – 9-12 см.
- Вус – пагін, яким виноград чіпляється за опору, має відпасти на нижньому вузлі. Вузол – місце розташування листя, суцвіть, бруньок і вусів. Відпалий вус вказує на зрілість живця, і підвищує шанси на його приживлюваність. Вузол вибирається розвинений, здерев’янілий.
- Якщо планується прищеплювати одночасно кілька прищеп на один корінь, вони повинні мати однаковий перетин.
Для заготівлі прищепи використовують тільки здорові кущі, що плодоносять не менше 3-х років.
Заготовлені живці треба правильно підготувати до зберігання:
- Знезаражують, опустивши в мідний купорос 3 % на 30 секунд.
- Висушивши, живці обертають поліетиленом або мокрою х/б тканиною, і складують на зберігання. Місцем зберігання може стати нижня полиця холодильника або льох. В останньому їх можна зберігати, уклавши в ящики з піском або тирсою. Оптимальна температура зберігання – від -2 до +2°C.
Вибір і підготовка підщепи
На роль підщепи краще не брати зовсім вже старі кущі. Найкращий варіант – рослини віком від 3 до 5 років. На таких кущах краще приживаються прищепи.
Характеристики хорошої підщепи:
- висока морозостійкість;
- сильнорослі кущі;
- стійкість до хвороб;
- добре розвинений підземний штамб.
Підщепу також готують до щеплення – в період з весни до осені. За кілька днів до процедури кущ підгодовують. Використовують некореневі підживлення. Перевагу віддають препаратам, що містять калій і фосфор. Багато садівників підгодовують лозу медом – його намазують на гілки за кілька днів до зрізання.
За тиждень до щеплення також необхідно:
- Відрізати на підщепі молоді пагони, вусики і листя, що ростуть від низу до місця майбутнього щеплення.
- Рясно полити кущ, який слугуватиме підщепою.
Методи щеплення
Існує кілька способів щеплення. Нічого складного в цій процедурі немає. Головне – вивчити техніку виконання і в точності її дотримуватися. Усі нижче розглянуті способи забезпечують високу приживлюваність.
У штамб
Спосіб гарний тим, що на один штамб одночасно можна прищепити відразу два різних сорти. На кожному живці має бути по три бруньки, не менше. Порядок щеплення:
- Розкопайте штамб на глибину 30 см. Ширина ями – 50 см. Визначивши місце щеплення, зробіть у ньому зріз – перпендикулярно стовбуру.
- Зачистіть ножем спил, прибравши шорсткості.
- Ганчіркою приберіть стару кору, бруд і тирсу.
- Розщепіть штамб за найбільшим діаметром зрізу. Глибина розщепу – 2-3 см. Вставте в розщеп клин, наприклад, викрутку.
- Приготуйте прищепи – зробіть на живцях конусоподібні зрізи довжиною 2,5 см. Зрізи робіть на 5-7 см нижче найнижчого вічка.
- Живці поставте у воду. Потім опустіть живці в стимулятор росту (гуміам або інший) – на 7 секунд.
- Вставте живці в штамб так, щоб збігалися їхні зовнішні частини. Нижнє вічко має дивитися назовні.
- Приберіть клин, ущільніть проміжок між прищепою і підщепою папером. Зверху покладіть поліетиленову плівку, і обв’яжіть штамб.
- Обмажте штамб глиною, не зачіпаючи прищепи. Це врятує штамб і щеплення від холоду в зимовий час.
- Присипте місце щеплення ґрунтом і закрийте обрізаною пластиковою пляшкою.
Дивіться, як прищеплювати виноград у штамб куща:
У розщеп
Метод застосовують зазвичай для щеплення “чорне в чорне” в березні-квітні. Прищепа береться у товстої гілки з темною корою. Її зрізають, відступивши від вузла на 5 см. Порядок роботи:
- За кілька днів до щеплення витягніть із місця зберігання живці. Заточіть нижній кінець на висоту 3-4 см. Замочіть у стимулюючому розчині.
- Штамб куща обкопайте та очистіть від кори.
- По центру стовбура зробіть розщеп – поздовжній зріз 3-4 см глибиною. Ріжучий інструмент має бути гостро заточений.
- З різних боків вставте в розщеп два живці. Закріпіть щеплення мотузкою і замажте глиняним розчином.
- Місце щеплення обробіть садовим варом. Насипте зверху тирсу, далі – ґрунт.
Напіврозщеп
Цей метод виконується подібно до попереднього. Різниця – в кількості живців, що прищеплюються. Щеплення в розщеп виконують, дотримуючись схеми “2 прищепи на одну підщепу”, а в напіврозщеп – “на одну підщепу – одну прищепу”. Час щеплення – березень-квітень.
Свердління
Щеплення свердлінням ще простіше, ніж щеплення в розщеп. Метод відрізняється високою приживлюваністю прищеп. Порядок щеплення:
- Дістаньте живці з льоху. Обмотайте їх вологою матерією. Нехай полежать при кімнатній температурі.
- Очистіть від кори кінці живців на 0,5 см.
- Знайдіть свердло такого ж діаметру як прищепа. Продезінфікуйте його в марганцівці.
- Просвердліть у центрі стовбура отвір 4-5 см глибиною.
- Вставте прищепу в отвір. Замажте щеплення глиняним розчином.
Щоб підвищити ймовірність приживлюваності, прищеплюйте свердлінням відразу кілька живців на один стовбур.
Копулювання
Для прямого копулювання підбирають живці однакового діаметра. Їх замочують на 2 дні у воді. Як діяти:
- На підщепі зробіть косий зріз. Довжина зрізу має бути вдвічі більшою за діаметр стовбура.
- На прищепі зробіть зріз такого розміру, щоб він точно збігався зі зрізом на підщепі.
- З’єднайте прищепу і підщепу зрізами. Обв’яжіть щеплення садовим варом.
- Щеплення присипте пухким ґрунтом. Якщо щеплення виконано правильно, через деякий час на верху з’явиться пасока.
Пасока – це рідина, яка виділяється з пошкодженої деревини.
Окулірування в приклад
Це найкращий спосіб щеплення у весняний час. Забезпечує високий відсоток приживлюваності. Особливо метод підходить для місцевості з підвищеною вологістю.
Порядок щеплення в приклад:
- З лози на підщепі обірвіть пасинки і листя.
- Клин живця зробіть загостреним, чотиригранним.
- На підщепі з боків стовбура зробіть кутові вирізи, що збігаються за розміром із клинами прищепи.
- Прикладіть клин живця до розрізу на підщепі, обв’яжіть шпагатом і обробіть садовим варом.
Щеплення виконують з кінця травня і до початку липня. Навесні прищеплюють здерев’янілі живці, а влітку – зелені.
Впритул
Це підземне щеплення, яке дуже легко зробити навесні:
- Розкопайте підщепу на 10 см углиб. Очистіть підщепу від ґрунту.
- Зріжте стовбур на глибині 5 см. Привід і підщепу підбирайте так, щоб вони були ідеально рівними й одного діаметра.
- У середину підщепи вставте, перпендикулярно землі, тонку дерев’яну шпильку. Зверху насадіть на неї прищепу – таким способом прищепа і підщепа будуть скріплені.
- Обмотайте місце щеплення ватою, змоченою марганцево-кислим калієм, а потім папером.
- Засипте лунку мокрою тирсою, зверху накрийте поліетиленовою плівкою або пакетом.
На старий кущ
Щеплення на старий кущ дозволяє отримати врожай раніше, ніж якби був посаджений молодий саджанець. Щеплений кущ починає плодоносити через 1-2 роки. Живці бажано заготовлювати з осені. Прищеплювати таким способом можна будь-який сорт.
Порядок щеплення на старий кущ:
- Викопайте яму біля куща-підщепи. Глибина ями – 20 см. Повністю приберіть надземну частину. На штамб, що залишився після обрізки куща, можете прищепити від 1 до 4 прищеп.
- Живці заточіть у вигляді клина. Сторона – 2 см, кут заточування – 20-30 градусів.
- Розщепіть штамб ножем на 3 см углиб. Вставте живці по краях. Щоб прищепити 4 живці, діаметр штамба має бути від 7 см. На таку кількість живців робіть 2 розщепи. У кожен вставте по 2 прищепи.
- Стягніть місце щеплення. Лунку біля штамба засипте ґрунтом і рясно полийте.
У корінь
Щеплення в скелетний корінь обирають у разі, якщо підземний штамб дуже короткий, і не вдається зробити якісний розщеп. Підщепою служить скелетний корінь штамба. Його відокремлюють від стовбура і фіксують, прив’язавши до невеликої опори. Прищеплювати живець у корінь можна будь-яким з вищеописаних способів – у розщеп, напіврозщеп та іншими.
Перещеплення
Недосвідчені садівники, незадоволені смаком винограду, викопують кущ, а на його місце висаджують новий саджанець. Але такий шлях недоцільний. Простіше перещепити кущ, якщо він міцний і здоровий. Тоді врожай буде отримано на 3-й рік після щеплення.
Перещеплення роблять ранньою весною або наприкінці осені, повністю видаливши надземну частину куща. Держак прищеплюють у розщеп або “чорним у зелене”.
Нижче дивіться відео про перещеплення винограду:
Умови гарної приживлюваності
Головні умови успішної приживлюваності:
- Щільне зіткнення зрізів підщепи і прищепи.
- Камбіальні прошарки, що знаходяться між деревиною і корою, повинні точно збігтися.
- Збереження вологості заготовлених живців. Виключення їх підмерзання, псування від перезволоження.
Щеплення в різні пори року
Пора року впливає не тільки на приживлюваність прищепи, а й на вибір способу щеплення. Прищеплювати виноград можна в будь-який сезон, навіть узимку. При цьому способи застосовують різні.
Весна
Виноградарі воліють прищеплювати виноград навесні. Терміни щеплення – квітень-початок травня. Орієнтуються не стільки на числа, скільки на температуру і стан кущів. Щеплення починають після початку сокоруху – в цей час найвищий відсоток приживлюваності.
Особливість щеплення навесні:
- її вкривають від сонця і морозів, якщо щепа починає рости раніше, ніж підщепа;
- для активізації сокоруху кущі рясно поливають за кілька днів до щеплення.
Навесні проводять процедуру, іменовану “чорне в чорне”. Обидві частини – прищепа і підщепа перебувають у початковій стадії розпускання бруньок.
Щеплення проводиться живцями, заготовленими з осені. Таким методом прищеплюють окремі пагони куща, підрощені підщепи.
Як проходить щеплення винограду навесні, розповідається і показується в наступному відео:
Літо
Влітку виноград прищеплюють у червні або в липні місяці. Перевага літнього щеплення – можливість зрізання живців прямо перед процедурою. Прищеплювати можна будь-яким із методів – “зеленим у зелене” або “чорним у зелене”.
Умови проведення щеплення:
- похмура погода;
- температура до +25оС;
- відсутність опадів;
- до 10 ранку і після 6 вечора.
Щеплення “зеленим у зелене” застосовується влітку. Вона не вимагає заготівлі матеріалу заздалегідь. Зрізані живці відразу прищеплюють на підщепу. Найчастіше, копуліруванням.
Влітку також можна прищеплювати живці, заготовлені з осені. На них виконують новий зріз, який має пройти нижче, ніж нижня брунька. Живці довго спали, тому їх активують, опустивши на 15 хвилин у розчин Епіну.
Підщепу готують, роблячи один зріз на пагоні, другий – посередині першого. У роз’єм вставляють прищепу так, щоб вічка прищепи і підщепи дивилися в різні боки. Щеплення закріплюють. За аналогічною технологією прищеплюють “зелене на зелене” – тільки в цьому випадку не доводиться замочувати прищепу.
Осінь
Восени виноград прищеплюють зазвичай на старе коріння одним із двох методів – у розщеп або в штамб. Такий підхід дозволяє оживити старі кущі, підвищити врожайність і отримати врожай вже за рік.
Умови для щеплення й особливості його проведення восени:
- Температура не менше +15°С. Терміни щеплення – жовтень-листопад.
- Грона повністю збирають, листя має стати жовтим.
- Живці витримують у стимуляторі росту за 2 дні до процедури, а потім проводять щеплення будь-яким відповідним способом.
Зима
Настільне щеплення проводять у січні-березні. Використовують одно- дворічні кущі. Живці для прищепи заготовляють з осені – звичайним способом. Порядок зимового щеплення:
- Пізно восени, коли все листя з куща опаде, викопайте кущ повністю. Кущ обріжте, залишивши 10 см штамба.
- Зріз знезаразьте в слабкому розчині марганцівки.
- Підщепу помістіть у ящик із мокрим піском. Присипте тирсою, і зберігайте в льосі при нульовій температурі.
- За день до процедури підщепу витягніть із льоху. Очистіть, перевірте коріння, обріжте пошкоджене повністю, а здорове – до 15 см. Кущ на кілька годин перенесіть у приміщення з температурою 18-20°С.
- Коли кущ зігріється, коріння опустіть на добу у воду температурою 15°С.
- Коріння висушіть тканиною, а потім прищепіть живець будь-яким з описаних вище способів.
- Щеплений кущ поставте в яку-небудь тару і накрийте поліетиленовою плівкою. Нехай стоїть кілька тижнів у теплому місці.
- Через 2-3 тижні переставте кущ у льох – нехай чекає на весну.
- Навесні, після досягнення температури 15°С, кущ винесіть на вулицю для загартування. Її починайте з кількох годин, поступово збільшуючи інтервали. Через 2-3 дні висаджуйте кущ у ґрунт.
У цьому відео садівник докладно показує, як він робить домашнє, настільне, зимове щеплення винограду:
Догляд за щепленим виноградом
Приживлюваність щеплення залежить не тільки від правильності виконання процедури, а й від подальшого догляду. Як доглядати за щепленим кущем:
- Цілий рік після щеплення розпушуйте земляний пагорб навколо саджанця.
- Через 30-40 днів після щеплення приберіть землю з одного боку і обчистіть коріння, що з’явилося на живці. Обріжте їх. Треба щоб прищепа і підщепа зрослися в одне ціле. Обрізавши коріння, досипте пагорб землею.
- Час від часу обрізайте поросль, що з’являється.
- Кожні 10 днів обприскуйте пагони бордоською рідиною. Спочатку 0,5 % розчином, а потім – 1 %.
- Якщо в першій половині літа буде мало дощів, зволожуйте ґрунт щотижня.
- Якщо ґрунти бідні, вносьте підживлення. Удобрюйте землю не більше трьох разів за сезон.
- Щоб з’єднання не пошкоджувалося, пагони, довші за 40 см, прикріпіть до опор або шпалери.
- Коли пагони здерев’яніють – у серпні, приберіть земляний пагорб біля щепленого куща.
Для правильного розподілу поживних речовин обрізайте поросль протягом 4-х років.
Поширені помилки
Помилки, через які не приживається живець:
- Через неправильне зберігання живців – недотримання вологості, температури та інших умов. Якщо живці підсохнуть, вони нізащо не приживуться. Для надійності треба загорнути живці в плівку або вмочити їх у парафін.
- Якщо розщеп зроблений занадто глибоким, він починає гнити. Всередину розщепу потрапляє вологе повітря, яке і викликає гниття.
- Якщо зробити зріз нерівним, то живець не приживається. Причина нерівних зрізів – погано заточений інструмент.
Поради початківцям
Роблячи щеплення, дотримуйтеся таких правил:
- користуйтеся тільки чистим, знезараженим інструментом;
- в точності виконуйте вказівки для обраного методу;
- щоб живець прижився, домагайтеся максимально щільного контакту прищепи з підщепою;
- прищепу вибирайте з високою стійкістю до хвороб, характерних для конкретного регіону;
- підщепу і прищепу вибирайте з однаковою інтенсивністю росту;
- матеріал для весняних щеплень заготовляйте восени;
- влітку і восени використовуйте для щеплення свіжий матеріал;
- зрізайте живці від себе, щоб зріз був увігнутим;
- лозу зрізайте під прямим кутом до напрямку росту;
- щеплення проводьте при температурі +15 °C;
- за щепленими кущами доглядайте за особливою технологією – доки живець повністю не приживеться.
Щеплення на перший погляд здається справою клопіткою, не схожою на всі інші агротехнічні заходи. Щоб оволодіти мистецтвом щеплення, знадобиться терпіння і відповідальність – усі заходи важливо виконувати точно і вчасно. Зате й нагорода висока – висока врожайність, підвищення імунітету і витривалості, а також нові можливості, відкриття і цікаві експерименти.