Існує величезна кількість сортів винограду, селекція яких продовжує свій розвиток. Їхні характеристики можуть змінюватися залежно від того, в якому регіоні та кліматичних умовах було виведено виноград. Селекціонери намагаються вивести на світ екземпляри, які можуть чинити опір зовнішнім умовам і мати при цьому вишукані смакові якості. Нижче ми опишемо найкращі сорти винограду за алфавітом – від А до Я.
Альошенькін
Цей виноград був виведений у 1956 році агрономом П.Е. Цехмістренко. Дозріває Альошенькин виноград рано – йому вистачає для цього 110-118 днів. Сорт вважається сильнорослим і високоврожайним – при виконанні всіх правил посадки та догляду, виноград здатний дати врожай до 25 кг з одного куща.
Альошенькін має такі характеристики:
- розмір листя середній, темно-зеленого кольору, п’ятилопатеве і середньорозсічене;
- грона великі;
- форма грон конічна, але зустрічаються і гіллясті;
- грона середнього розміру вагою – 500 грамів, великого – до 2 кг;
- ягода має середні розміри – 4,5 грама;
- колір ягоди – бурштиновий, з білим нальотом;
- форма слабоовальна;
- у 25-40% ягід відсутні кісточки, в інших є по 1-2 штуки;
- смак солодкий, цукристість до 20%;
- м’якоть хрустка.
До переваг сорту належить його невибагливість, оскільки він здатний давати врожай навіть у найнесприятливіших умовах. А з мінусів його сприйнятливість до грибкових хвороб.
Вікторія
Опис цього столового сорту прийшов від російських селекціонерів. Володіє раннім терміном дозрівання тривалістю 115-120 днів.
Вікторія має такі характеристики:
- листя середнє, темно-зеленого кольору;
- грона великі – 500-700 грамів;
- форма грон – конічна;
- ягоди середні – 6 до 7,5 грамів;
- форма ягід – овально-яйцеподібна;
- колір ягід – червоно-малиновий;
- при повному дозріванні плоди мають мускатний смак;
- цукристість 17-19%;
З переваг сорту можна виділити його небувалу морозостійкість – він не замерзає до 27 градусів морозу, а також стійкість до хвороб. До мінусів відносять схильність до горошіння – це коли ягоди виростають дуже маленьких розмірів – щоб уникнути цього, кожне гроно потрібно пройти малярським пензлем, щоб струсити маленькі виноградини.
Гарольд
Сорт був виведений Новочеркаськими селекціонерами, які досить довго намагалися вивести такий сорт, який буде несприйнятливий до морозів. Домогтися цього вийшло шляхом схрещення сортів Восторг і Аркадія. Гарольд – це столовий сорт винограду, який повністю дозріває за 100 днів.
Характеристики сорту Гарольд:
- грона великі;
- форма грон – циліндроконічна, вагою 400-500 грамів;
- листя насиченого темно-зеленого кольору, за формою нагадує серце;
- форма ягід – овальна, кінчик загострений, вага 5-6 грамів;
- колір ягід – бурштиново-жовтий;
- сорт є гермафродитом і може самозапилюватися;
- гармонійний смак із легким мускатним ароматом;
- з одного куща можна отримати, в середньому, до 15 кг врожаю.
З переваг сорту виділяється його невибагливість до умов утримання і розведення, морозостійкість (здатний витримувати до -25-26 градусів морозу), стійкість до хвороб і шкідників. З недоліків – сильнорослість, яка призводить до перевантажень від плодів, щоб цього уникнути потрібно видаляти зайві пасинки і пагони.
Деметра
Столовий сорт із раннім терміном дозрівання в 120-125 днів. Був виведений завдяки спільній роботі українських і російських селекціонерів. Сорт створювали для того, щоб його можна було висаджувати на Далекому Сході, а також у центральних, північно-західних і південних регіонах .
Характеристика плоду:
- грона великі, щільність середня, пухка;
- форма грон – циліндрична, спадна на конус;
- грона великі, вагою від 800 до 1100 гр;
- ягоди великі – 10-15 грамів одна штука;
- форма ягоди – видовжено-овальна або ромбоподібна;
- колір ягід може змінюватися залежно від етапу розвитку – зелений або зеленувато-жовтий у ранньому віці і білий або жовтуватий з бурштиновим відтінком у зрілому віці;
- цукристість становить 17-23%;
- у Деметри простий смак із легким відтінком мускату.
До переваг відносять морозостійкість, середню стійкість до хвороб і шкідників. До недоліків – примхливість сорту, наприклад, якщо йому не сподобається ґрунт, на якому він росте, то доведеться його додатково удобрювати.
Єсенін
Столова форма винограду, яка повністю дозріває за 130 днів. Вивели сорт селекціонери любителі, схрестивши два сорти – Талісман і Чаррель. Плодоносити починає через 2 роки після посадки.
Характеристика сорту:
- грона великі, вагою 500-800 грамів, але можливі екземпляри і по і 1,5 кг;
- колір листя – темно-зелений;
- форма грон – циліндрична;
- ягоди середні, вагою 6-8 грамів;
- колір ягід – жовто-бурштиновий, з рожевим відтінком;
- смак соковитий і солодкий;
- цукристість 18%;
Є досить морозостійкими. Мають середню стійкість до хвороб і паразитів.
Перли Саба
Сорт вивів угорський селекціонер Штарк 1904-го року, схрестивши Мускат Оттонель і Мускат Угорський. Повний термін дозрівання становить 115 днів.
Характеристика сорту:
- сорт вважається середньорослим;
- форма грон – циліндрична;
- вага грон сягає 120 грамів;
- форма ягід округла;
- колір ягід – золотисто-зелений;
- вага однієї ягоди – трохи більше 1 грама;
- смак приємний, з мускатним ароматом;
- цукристість – 14-18%.
З переваг – морозостійкий сорт, з недоліків – ягоди привертають увагу птахів і комах, і без належного захисту можуть бути пошкоджені, і втратити свої споживчі властивості.
Забава
Даний сорт вивів український селекціонер-любитель шляхом зведення Флори і Кодрянки. Забава не є офіційно зареєстрованим районованим сортом. Столовий сорт дозріває за 100-110 днів, що вважається дуже раннім терміном.
Характеристика сорту:
- відноситься до сильнорослих, для нормального плодоношення і розвитку, повинні бути на відстані один від одного не менше 2 метрів;
- великі грона вагою 700-900 грамів;
- форма ягід овально-витягнута;
- колір ягід темно-синій з рясним восковим нальотом;
- вага ягоди – 10 грамів;
- сорт є двостатевим і не потребує посадки додаткових дерев запилювачів;
- смак соковитий і солодкий.
З недоліків у цього сорту вкрай низька морозостійкість – при температурі -20 Забава повністю вимерзає. З плюсів – висока врожайність, гідний товарний вигляд і хороша транспортабельність.
Ізабелла
Сорт почав своє існування в Америці, де селекціонер Вільям Прінс упродовж кількох десятків років стежив за його розвитком і доводив до досконалості. Відрізняється пізнім терміном дозрівання – до 180 днів.
Характеристика сорту:
- розмір грон невеликий – 140 грам;
- форма грон циліндрична, іноді циліндроконічна;
- ягоди невеликі за розміром;
- форма ягід – кругла або овальна;
- колір ягід – чорний із синюватим відтінком і щільним білим нальотом;
- м’якоть приємна, з добре вираженим суничним смаком;
- цукристість – 16-18%.
До переваг сорту можна віднести їхню добру переносимість підвищеної вологості, до недоліків – низьку переносимість посухи, а також за сильної загущеності можливе нерівномірне дозрівання ягід, зниження стійкості до мілдью.
Кардинал
Цей столовий сорт вивели селекціонери зі США в 1939-му році. На територію Кардинал потрапив під час СРСР – його привезли з Франції, він добре прижився і зараз вирощується в багатьох регіонах нашої країни. Належить до сортів із раннім терміном дозрівання – до 105 днів.
Характеристики сорту:
- грона великі за розміром, вага – 400-900 грамів;
- форма грон – циліндроконічна
- рослі кущі, їхня висота може досягати 3 м;
- ягоди досить великі і соковиті, вага – 10-12 грамів;
- форма ягід – овальна;
- колір у стиглому вигляді – насичено червоно-фіолетовий;
- смак – соковитий, з м’яким, легким мускатним відтінком;
- цукристість – 17-18%.
До переваг сорту відносять його раннє дозрівання, тривалий термін зберігання, а також стійкість до транспортування. З недоліків – низька морозостійкість, нерівномірне дозрівання ягід, схильність до грибкових хвороб.
Лідія
Цей сорт винограду вивели селекціонери, схрестивши дикий сорт винограду Лабруска і стійкий до грибків сорт Вініфера. Відноситься Лідія до середньостиглих сортів і дозріває приблизно за 155-158 днів.
Характеристики сорту:
- грона невеликого розміру – 100-110 грамів;
- форма грона – циліндрична, щільність пухка;
- ягода овально-круглої форми;
- вага ягід – 3-4 грами;
- колір ягід – рожево-фіолетовий;
- смак – суничний, солодкий;
- цукристість – 18-19%.
З переваг Лідії розрізняють високу врожайність, імунітет до хвороб, морозостійкість, придатність до транспортування. До недоліків: відсутність імунітету проти філоксери, схильність до осипання, розвиток хлорозу при малій кількості заліза в ґрунті.
Муромець
Муромець був виведений у 1962-му році шляхом схрещування “Перемоги” і “Північний”. Сорт належить до столових, а свою назву отримав за сильний і швидкий ріст і велику плодючість. Відрізняється ранніми термінами дозрівання – до 120 днів.
Характеристики сорту:
- листя п’ятипале, сіро-зелене;
- розмір грон середній – близько 400 грамів, але зустрічаються і по 1 кг;
- форма ягід – овальна;
- колір ягід – рожево-фіолетовий;
- м’якоть хрустка і м’ясиста;
- смак приємний, з мускатним присмаком.
Сорт у стані зберігатися тривалий час, він добре переносить транспортування і витримує морози до 25-26 градусів. Володіє середньою стійкістю до паразитів і хвороб, оскільки, наприклад, він стійкий до мілдью, але уражається оїдіумом.
Новий російський
З’явився в результаті поєднання сортів Російський ранній і Амурський. Вивів цей сорт селекціонер А.И. Потапенко. Новий російський є сортом раннього дозрівання – 110-115 днів.
Характеристика:
- розмір грон середній, вагою по 300-500 грамів;
- форма грон конічна, середньої щільності та пухкості;
- ягоди також середнього розміру, вагою 3-4 грами;
- форма ягід – округла або слабо овальна;
- колір ягід – рожевий;
- смак – ніжний і м’який;
- цукристість – 22%.
Відрізняється морозостійкістю, але перед настанням зими ґрунт бажано вкрити біля коренів, а також плодоносні гілки. Також новий російський стійкий до хвороб.
Оригінал
Сорт вивели одеські селекціонери, має середньопізній термін дозрівання – 135 днів. Вважається сильнорослим і стійким до різних хвороб і паразитів.
Характеристика сорту:
- грона середніх розмірів – 400-600 грамів;
- форма грон – конічна;
- ягоди бувають великими і дуже великими;
- форма ягід – подовжено-яйцеподібна і соскоподібна із загостреними кінчиками;
- колір ягід – біло-рожевий і рожевий;
- смак простий, шкірка міцна.
Платовський
Є білим технічним сортом, його вивели в Російському ВНДІВіВ ім. М.В. Ломоносова. Я.И. Потапенко, схрестивши сорти Залаленде і Подарунок Магарача. Повністю дозріває через 110-115 днів. Любителі ще називають цей сорт Ранньою зорькою.
Характеристика сорту:
- грона середні, їхня вага – 220 грамів;
- форма грон – циліндроконічна;
- вага ягід близько 2,5 грамів;
- форма ягід – округла;
- забарвлення біле з незначним рожевим відтінком;
- м’якоть соковита, з гармонійним смаком і міцною шкіркою;
- цукристість – близько 20%.
До переваг відносять невибагливість, стійкість до морозів, стабільне плодоношення навіть за несприятливих умов погоди, стійкість до багатьох хвороб.
Русбол мускатний
Вважається одним із найбільш затребуваних сибірських сортів, належить до мускатної групи. Вивели його 1972-го року взявши за основу 2 сорти: Віллар блан і Надранній безнасінний – відтоді він набув великої популярності через свою невибагливість у вирощуванні та догляді. Належить до сортів із раннім терміном дозрівання – 120 днів.
Характеристики сорту:
- грона великі, середньої пухкості;
- форма грон овальна;
- вага одного грона становить від 600 до 1000 грамів, але бувають випадки, коли грона виростають меншими за розміром – 400-500 грамів;
- ягоди невеликі, вага близько 3-х грам;
- колір ягід – біло-жовтий;
- смак солодкуватий.
До переваг сорту відносять високий рівень імунітету, морозостійкості та врожайності. З недоліків – занадто сильна завантаженість гілок, через що за ними потрібно постійно стежити.
Супер Екстра
Сорт був виведений новочеркаським селекціонером Е. Г. Павловський, шляхом схрещування двох сортів: Талісмана і Кардинала. Термін дозрівання ранній – 95-105 днів. З одного куща можна отримати до 25 кг винограду.
Характеристики сорту:
- листя темно-зелене, п’ятипале;
- грона великі, вагою 500-1500 грамів, помірно пухкі;
- ягоди середнього розміру, можуть важити як 2, так і 12 грамів;
- форма яйцеподібна у ягоди, трохи витягнута;
- колір світлий, з бурштиновим відтінком при повному дозріванні;
- виноград має простий смак із приємним післясмаком.
Перевагами Супер Екстра є високий рівень врожайності та морозостійкості, що дозволяє вирощувати цей сорт на 80% території країни. Цей виноград є стійким до грибкових захворювань, а також має привабливий зовнішній вигляд і добре переносить транспортування. У цього сорту є досить жорстка шкірка, що любителі винограду відносять до недоліків, також із мінусів виділяють те, що ягоди ростуть найрізноманітніших розмірів і слабку опірність філоксері.
Тасон
Сорт Тасон – це гібрид сортів Італія та Заревой. Тасон належить до мускатних сортів, він підходить для дозрівання в Підмосков’ї та Ленінградській області. Сорт дозріває рано – за 110 днів.
Характеристика сорту:
- розмір грон – великий, вага – 800 грамів, а за належного догляду, він може доходити і до 1-го кілограма;
- форма грона – конічна;
- листя округле, темно-зелене;
- ягоди середнього розміру – 6 грамів;
- форма ягід – овальна, колір світло-рожевий;
- м’якоть винограду солодка, хрустка і соковита;
- цукристість близько 20%.
До переваг відносять високий рівень транспортування, витривалість як жарких, посушливих умов, так і мінусової температури (до -20).
До мінусів любителі винограду відносять його товстувату шкірку, а також схильність хворіти різними грибковими захворюваннями, через що необхідно проводити профілактичні заходи.
Українка
Столовий сорт вивели схрестивши сорти Німранг і Перли Саба. Інша його назва Леся Українки, на честь відомої української письменниці. Українка дозріває рано – повноцінний процес відбувається за 115-125 днів.
Характеристика:
- розмір грон середній, вага – 200-300 грамів;
- форма грон конічна або циліндроконічна;
- листя трилопатеве, середнього розміру, округлої форми;
- ягоди невеликі – 2,5-3 грами;
- колір – рожевий із фіолетовим відтінком і восковим нальотом;
- м’якоть м’ясисто-соковита з мускатним присмаком;
- цукристість – 15-18%.
Належить до морозостійких сортів, але тим не менш, взимку слід ретельно вкривати. Українка є дуже транспортабельною, а її врожайність висока і стабільна. Стійкий до захворювань.
Фавор
Фавор був виведений селекціонером Крайновим у результаті схрещення Кишмишу променистого і Талісмана. Повноцінно дозріває за 125-135 днів, а врожай з одного куща – 6 кг.
Характеристика сорту:
- листя трилопатеве, темно-зеленого кольору;
- грона великі, їхня вага може коливатися від 600 грамів до 1 кг;
- грона мають конічну форму;
- щільність середня;
- розмір ягід великий – є екземпляри до 18 грамів;
- ягоди овальної або трохи подовженої форми;
- колір ягід – темно-червоний, який при повному дозріванні стає просто червоним;
- м’якоть ягоди середньої щільності з вишуканим і гармонійним смаком.
Плюсами Фавора є висока врожайність, стійкість до хвороб, відмінний товарний вигляд і транспортабельність. До мінусів відносять недостатню вивченість, оскільки сорт був виведений недавно, і можливість розтріскування від сильних опадів.
Хусайне келін бармак
Являє собою результат роботи невідомих селекціонерів Узбекистану. Його назва перекладається як “палець нареченої”, або, як він ще відомий – “дамські пальчики”. Виноград належить до середніх термінів дозрівання – 150-160 днів.
Характеристика сорту:
- листя п’ятилопатеве, велике;
- форма листя – поперечно-овальна;
- гроно середніх розмірів, вага може варіюватися, але вдавалося виростити і до 2-х кг;
- форма грона – циліндроконічна;
- ягоди великі, до 10-12 грамів;
- форма ягід довга з шаблеподібним вигином і загостреним кінчиком;
- колір ягоди жовтувато-зелений з бурштиновим відливом на сонячному боці, а при повному дозріванні ягода стає світло-зелена з восковим нальотом;
- м’якоть тане, ніжна і соковита;
- смакові якості вважаються одними з найкращих серед азіатських сортів винограду;
- цукристість – 18%;
- дегустаційна оцінка сорту – 9,2 бала.
Сорт вирізняється середнім рівень врожайності та транспортабельності, що скоріше можна віднести до недоліків, також із мінусів – низька стійкість до оїдіуму та морозів.
Цимус
Цимус – це виноград групи кишмиш – гібридна безнасінна форма. Вивів цей сорт селекціонер Писанка О.М. у 2015 році. З’явився сорт у результаті мутації сорту Подарунок Запоріжжю, який був запилений пилком Велеса.
Подібна селекція посприяла придбанню сортом генотипу кишмишу за батьківською лінією і стійкість Восторгової групи. Сама назва походить від слів, які описують смакові якості винограду: цитронний і мускатний. Вважається надраннім сортом за терміном дозрівання – 85-90 днів.
Характеристики сорту:
- великі грона вагою від 0,6 до 1,5 кг;
- форма грон – конічна, щільність середньо-пухка;
- ягоди середніх розмірів близько 7-8 грамів;
- ягоди мають овальну форму;
- колір – біло-зелений у затінку, і жовтуватий при хорошому освітленні;
- шкірка тонка, легко з’їдається;
- м’якоть соковита.
Чарлі
Цей столовий сорт є одним із найбільш невибагливих, серед тих, що вирощуються на території . Над появою цього сорту знову попрацював селекціонер-любитель Е. Г. Павловський, шляхом схрещування Вікторії та Надії АЗОС, щоб у результаті вийшов Чарлі. Термін дозрівання у сорту ранній – 105-115 днів.
Характеристика сорту:
- грона великі – близько 800 грам;
- форма грон – циліндрична;
- розмір ягід – середній, важать близько 7-10 грамів;
- форма ягід – овальна;
- колір ягід – темний, практично чорний;
- м’якоть щільна, з приємним смаком з нотами пасльону, коли урожай дозріває повністю, присмак зникає;
- цукристість – 17-19%.
З переваг Чарлі виділяють його невибагливість до догляду, високу морозостійкість і стійкість до грибкових захворювань. Сорт здатний довго зберігатися, не піддаючись гниттю.
Є й недоліки. Незважаючи на високу морозостійкість, сорт все одно потрібно вкривати на зимовий час, також Чарлі потребує нормування врожаю.
Шардоне
Є технічним сортом винограду. Найбільша його кількість вирощується в провінціях Шампань і Бургундія, однак, він активно культивується в усьому світі і, зокрема, в .
Існує думка, що виник цей сорт через те, що сорт Піно нуар і Гуе блан (який уже зник) схрестилися самостійно. Швидкість дозрівання середня – 135-140 днів. Як технічний сорт, Шардоне складається на 3/4 із соку.
Характеристики сорту:
- листя світло-зеленого відтінку, п’ятилопатеве, округлої форми;
- грона маленькі, середня вага – близько 100 грамів;
- форма грон – конічна або циліндроконічна;
- щільність грона середня;
- ягоди округлої форми, злегка витягнуті;
- за розміром досить великі, вага однієї ягоди досягає 12-15 грамів;
- колір ягід біло-зелений, з білим восковим нальотом;
- м’якоть смачна і соковита.
З переваг розрізняють стійкість до посухи, відмінну якість матеріалу для вина, середній рівень морозостійкості. З недоліків – невисокий рівень врожайності, схильність ягід до гниття і розтріскування, чутливість до родючості ґрунту.
Щиголь
Щиголь є новітньою гібридною формою винограду, яку вивів луганський селекціонер Кріуля С.И. шляхом схрещування Кардинала і Талісмана. Термін дозрівання ранній – 115-125 днів.
Характеристики сорту:
- грона великі – близько 700 грам;
- форма грон – конічна;
- щільність середньо-пухка;
- ягоди великі – 16-18 грамів;
- форма ягід – овальна і яйцеподібна;
- колір ягід – темно-червоний;
- м’якоть – м’ясиста, соковита;
- смак приємний, є мускатний аромат.
Сорт досить стійкий до різних грибків і хвороб, а ось морозостійкість середня.
Естер
Сорт бере свій початок в Угорщині, синонім Естер, який часто можна зустріти – R65. Сорт вивели шляхом схрещування Глорії, Королеви виноградників і Мускату зимового. Термін дозрівання – 115 днів.
Характеристика сорту:
- розмір грон середній – 400-500 грам;
- форма грон – конічна;
- щільність середня, трохи пухка;
- форма ягід – овальна;
- колір ягід – синій, майже чорний з рясним восковим нальотом;
- м’якоть соковита і м’ясиста;
- цукристість – 19%.
З переваг – практично не піддається хворобам і паразитам, з якими може зіткнутися виноград, стійкість до морозів і посух, до грибка, невибаглива в догляді.
Юліан
Цей сорт вивів селекціонер-любитель, використовуючи для цієї мети два сорти: Кеша і Різамат. Належить до сортів із раннім терміном дозрівання – повністю дозріває всього за 95-105 днів.
Характеристики сорту:
- грона великого розміру, пухкі – вага 700-1000 грамів, але трапляються до 14,4-2 кг;
- форма грона – циліндроконічна, іноді безформна;
- ягоди також досить великі – вага однієї може досягати 15-20 грамів;
- колір ягід – рожевий з жовтим відтінком, іноді зустрічається бузковий колір;
- м’якоть хрустка, шкірка тонка;
- смак приємний, є мускатний аромат.
Сорт є досить морозостійким – йому не страшні морози в 24-25 градусів. Також, за рахунок свого батьківського сорту Кеш він має ще й хороший імунітет проти деяких хвороб.
Яся
Це нова гібридна форма з раннім терміном дозрівання, яка була виведена шляхом схрещування Русвена та Вогника таіровського.
Характеристика сорту:
- розмір грон середній – 400-600 грам, іноді до 1 кг;
- форма грон – циліндрична, середньої щільності або пухка залежно від запилення;
- ягоди невеликі – 4-6 грамів;
- колір ягід – темно-фіолетовий;
- м’якоть соковита і м’ясиста;
- гармонійний смак.
Сорт здатний витримувати морози, але йому потрібне укриття на зимову пору, а також він вирізняється високою стійкістю до грибкових захворювань.
Зведена таблиця
Сорт | Строк
дозрівання |
Вага грон, кг | Вага ягід, гр | Колір ягід | Морозостійкість | Стійкість до хвороб і паразитів |
Альошенькін | 110-118 | 0,5-2 | 4,5 | бурштиновий з білим нальотом | низька | низька |
Вікторія | 115-120 | 0,5-0,7 | 6-7,5 | червоно-малиновий | висока | висока |
Гарольд | 100 | 0,4-0,5 | 5-6 | бурштиново-жовтий | висока | висока |
Деметра | 120-125 | 0,8-1,1 | 10-15 | зелений, білий, жовтуватий | середня | середня |
Єсенін | до 130 | 0,5-0,8 | 6-8 | жовто-бурштиновий, з рожевим відтінком | середня | середня |
Перли Саба | 115 | 0,12 | 1 | золотисто-зелений | низька | низька |
Забава | 100-110 | 0,7-0,9 | 10 | темно-синій | середня | середня |
Ізабелла | 180 | 0,14 | 2-3 | чорні з синім відтінком | середня | низька |
Кардинал | до 105 | 0,4-0,9 | 10-12 | червоно-фіолетовий | низька | низька |
Лідія | 155-158 | 0,1-0,11 | 3-4 | рожевий-фіолетовий | висока | середня |
Муромець | до 120 | 0,4-1 | 5 | рожево-фіолетовий | висока | середня |
Новий російський | 110-115 | 0,3-0,5 | 3-4 | рожевий | висока | висока |
Оригінал | 135 | 0,4-0,6 | 10-12 | біло-рожевий, рожевий | висока | висока |
Платовський | 110-115 | 0,22 | 2,5 | білий, з рожевим відливом | висока | висока |
Русбол мускатний | 120 | 0,6-1 | 3 | біло-жовтий | висока | висока |
Супер екстра | 95-105 | 0,5-1,5 | 2-12 | світлий з бурштиновим відтінком | висока | висока |
Тасон | 110 | 0,8-1 | 6 | світло-рожевий | висока | середня |
Українка | 115-125 | 0,2-0,3 | 2,5-3 | рожевий із фіолетовим | середня | висока |
Фавор | 125-135 | 0,6-1 | до 18 | темно-червоний | не вивчено до кінця | висока |
Хусайне келін бармак | 150-160 | 0,5-2 | 10-12 | жовтувато-зелений | низька | низька |
Цимус | 85-90 | 0,6-1,5 | 7-8 | біло-зелений | висока | висока |
Чарлі | 105-115 | 0,8 | 7-10 | практично чорний | висока | висока |
Шардоне | 135-140 | 0,1 | 12-15 | біло-зелений | середня | середня |
Щиголь | 115-125 | 0,7 | 16-18 | темно-червоний | середня | висока |
Естер | 115 | 0,4-0,5 | до 5 | синій | висока | висока |
Юліан | 95-105 | 0,7-1 | 15-20 | рожевий із жовтим | висока | середня |
Яся | 85-105 | 0,4-0,6 | 4-6 | темно-фіолетовий | середня | висока |
Різноманітність сортів (а їх понад 30 000), їхні особливості дає змогу садівникові або виноградарю вирощувати в себе на ділянці те, що найбільше відповідатиме його можливостям і потребам. Виноград універсальна ягода, яку можна використовувати для приготування вина, соків, компотів, варення – кожен знайде для себе щось до смаку.