Плоди у гарбуза “Крихітка”, незважаючи на назву, досить великі, а головне – на рідкість смачні. Дізнаємося, як посадити і виростити цей сорт, як домогтися високих урожаїв і як зберегти плоди до самої весни.
Гарбуз Крихітка: опис і характеристики сорту
Сорт “Крихітка”, незважаючи на назву, належить до середньогабаритних столових сортів. Рослина відносно компактна, тому не потребує великих площ для вирощування.
“Крихту” вивели селекціонери Астраханської області у 80-х роках минулого століття. До Держреєстру сорт було внесено 1996 року.
Короткий опис сорту:
- Рослина. Плетистого типу. Головне стебло потужне і довге, досягає в довжину 3 м і більше. Листя лопатеве, нерозсічене, насичено-зелене.
- Плоди. Великі, округлі та трохи сплюснуті. Досягають 40 см у діаметрі. Кірка тонка, сіруватого відтінку, на зрізі темно-зелена. На сірому тлі зустрічаються блідо-рожеві плями. М’якоть помірно соковита, насичено-помаранчева або жовтувата, займає більшу частину плода.
- Насіння. Овальні, жовті, великі, у твердій і гладкій шкірці. Можна використовувати для посадки.
Гарбуз “Крихітка” належить до “порційних” сортів. Один плід ідеально підходить для приготування страви для невеликої родини.
Основні характеристики сорту “Крихітка”:
Характеристики/параметри | Опис/значення |
Категорія дозрівання |
середньостиглий |
Період повного дозрівання |
120-130 днів |
Урожайність |
3-4 кг на 1 кв. м |
Зберігання |
добре зберігається навіть у кімнатних умовах |
Вага плодів |
2,5-4 кг |
Транспортабельність |
хороша |
Стійкість до хвороб і шкідників |
висока |
Смак плодів |
солодкуватий, медовий |
Аромат |
динний |
Призначення |
універсальне – використовується в кулінарії та харчовій промисловості |
У 100 г сирого гарбуза “Крихта” міститься 9,2 % цукрів і 12 мг каротину.
Переваги та недоліки сорту
М’якоть “Крихти” набагато солодша, ніж у більшості сортів. Є у цього гарбуза й інші переваги:
- завдяки щільній кірці та м’якоті, плоди вирізняються гарною лежкістю і без проблем транспортуються на великі відстані;
- високий імунітет до більшості хвороб, зокрема до антракнозу;
- морозостійкість – добре переносить короткочасні заморозки;
- приємний смак і медовий аромат;
- невимоглива до догляду;
- стабільна врожайність.
М’якоть “Крихти” дуже смачна, з неї готують супи, гарніри, салати, пироги, запіканки, солодку випічку.
Недоліки:
- невеликі плоди – але це суб’єктивний мінус, оскільки багатьом подобаються невеликі розміри плодів;
- непрезентабельний вигляд – через сіру кірку, цей гарбуз не використовується для декоративних цілей, він має виключно столове призначення;
- може уражатися борошнистою росою.
Особливості посадки гарбуза Крихітка в домашніх умовах
Сорт Крихітка можна вирощувати насінням і розсадою, головне – забезпечити хороші умови зростання. Дізнаємося, як підібрати для “Крихітки” ділянку і як її посадити.
Вибір ґрунту
Вимоги до ґрунту:
- Гарбуз любить родючі ґрунти з великим вмістом гумусу. Він добре росте на легкосуглинистих і супіщаних ґрунтах.
- На бідних піщаних ґрунтах великі та смачні гарбузи не виростуть. У такі ґрунти вносять багато перегною, а також глину і дернову землю.
- Не рекомендується вирощувати гарбуз на важких, повільно просихаючих і заболочених ґрунтах. Бажано висаджувати його на підвищеннях, щоб не було підтоплення.
- Оптимальна кислотність ґрунту – рН 6,5-6,8.
Вимоги до сівозміни
Гарбуз рекомендується вирощувати після:
- бобових;
- капусти;
- цибулі;
- буряка;
- моркви.
Не рекомендується висаджувати гарбуз на ділянках, де перед цим росли соняшники, картопля і баштанні – огірки, кабачки, дині, кавуни. Поганими сусідами для гарбуза вважаються картопля і помідори. Добре сусідить гарбуз із бобовими та кукурудзою.
Гарбуз – перехреснозапильна культура, тому не можна поруч вирощувати різні сорти.
Повторно на ділянці вирощувати гарбуз можна тільки через 4 роки.
Оптимальні умови
Оптимальні умови вирощування:
- Освітленість. Культура віддає перевагу сонячним ділянкам, захищеним від протягів і вітрів.
- Вологість. Рослина потребує регулярного зволоження під час цвітіння і формування зав’язей. Оптимальна вологість повітря – 40-50 %, ґрунту – 70-80 %.
- Температура. Оптимальна температура для розвитку і плодоношення – від +18 до +25 °C.
Підготовка ґрунту
Варто дотримуватися таких рекомендацій:
- Восени ґрунт перекопують, вносячи органічні добрива – гній або компост. Норма внесення добрив – 5 кг на 1 кв. м. м. Восени також вносять суперфосфат, якщо ґрунти недостатньо родючі. Норма – 100 г на 5 кв. м.
- Навесні ґрунт повторно перекопують і розпушують.
- За необхідності, якщо у ґрунту підвищена кислотність, вносять вапно, крейду або деревну золу.
Для кожного виду ґрунту кількість і склад добрив розраховується і підбирається індивідуально. У глинисті та щільні ґрунти обов’язково вносять перегній або компост, торф і річковий пісок.
На щільних і вологих ґрунтах облаштовують грядки висотою не менше 25 см, на пухких можна обійтися без грядок.
Підготовка насіння до посадки
На посадку беруть покупний матеріал або заготовлений самостійно. Сорт “Крихітка” не є гібридом і при розмноженні насінням зберігає свої сортові властивості.
Підготовка насіння до посадки:
- Відберіть хороше насіння – потрібне рівне і товсте екземпляри. Плоскі та деформовані відкладіть убік.
- Перевірте насіння на схожість, помістивши на 3-4 години у воду. Усі екземпляри, що спливли, приберіть – вони до посіву не годяться.
- Замочіть насіння, щоб сходи після посіву з’явилися швидше. Інакше паростки проклюнуться тільки через кілька тижнів. Насіння помістіть у теплу (+40 °C) воду на 1-2 години.
- Витримайте насіння 20 хвилин у розчині перманганату калію (100 мл води – 1 г речовини). Промийте чистою проточною водою.
- Загорніть у мокру тканину. Періодично змочуйте водою кімнатної температури.
- Коли насіння проклюнеться, відправте його на 3-4 дні в холодильник – для загартовування. Але врахуйте, температура не повинна бути нижчою +2 °C.
Посів насіння на розсаду
Розсадний метод вирощування гарбуза поширений у регіонах, де є загроза весняних заморозків. Сіють насіння на розсаду на початку квітня. Але орієнтуватися треба на місцевий клімат. Від посіву до висадки в ґрунт має пройти приблизно місяць.
Розсаду можна виростити на підвіконні, в парнику або теплиці.
Порядок вирощування розсади в домашніх умовах:
- На дно посадкових ємностей насипте дренажний шар – приблизно 4 см.
- Наповніть горщики, ємністю від 0,5 л, ґрунтом або універсальним субстратом. Торф’яні таблетки і склянки для гарбузової розсади можуть бути замалі – коріння сіянців швидко проросте і буде підсихати. Беріть торфоперегнійні горщики побільше.
- Заглибте в ґрунт пророщене насіння – приблизно на 2-3 см. Якщо посадити його на 3,5-4 см углиб, сходи проростатимуть удвічі довше.
- Ємності з розсадою поставте на підвіконня. Підтримуйте денну температуру на рівні +25 °C, нічну – не нижче +15 °C. Уже через 4-5 днів з’являться сходи.
- Коли з’являться паростки, знижуйте поступово температуру, щоб сіянці не витягнулися. Через 10 днів після проростання, температуру підвищіть до колишнього рівня. Така тактика допоможе виростити міцну розсаду.
- Посадки поливайте регулярно, уникайте перезволоження.
- Через тиждень після появи сходів внесіть добриво. Це може бути органіка – наприклад, 300 мл розчину коров’яку (1:10), або мінеральне добриво – підійде нітрофоска (на 10 л води – 10 г речовини).
- Коли у сіянців з’явиться 3-4 листки, вони готові до пересадки у відкритий ґрунт.
Пересадка розсади
Гарбуз теплолюбна культура, тому не варто поспішати з висадкою розсади. Треба дочекатися стійкого тепла:
- Денна температура має встановитися на рівні +18 °C.
- Нічні температури не повинні пускатися нижче +10 °C.
У середній смузі висадка розсади зазвичай проводиться з другої половини травня до початку червня.
Порядок пересадки розсади в ґрунт:
- За кілька днів до посадки, перекопану і удобрену ділянку накрийте плівкою, щоб ґрунт прогрівся.
- Висадку розсади проводьте при +13-+15 °C, у похмуру погоду або ввечері.
- Викопайте лунки і насипте в них трохи органіки (компосту або перегною), перемішаної з родючим ґрунтом. Між лунками залишайте проміжки 80 см. Відстань між рядами – 1,5-2 м. Ця схема посадки відповідає середньоплетистим сортам.
- За день до висаджування полийте розсаду, щоб вона легко витягувалася із землі. Якщо розсада вирощувалася в торфоперегнійних горщиках, витягувати її не треба – поміщайте саджанці в лунки разом із “тарою”.
- Щедро полийте розсаду і присипте коріння ґрунтом.
- Замульчуйте ґрунт тирсою, сіном, соломою.
- Біля кожної лунки зробіть земляні бортики, щоб не виливалася вода.
Посадка насіння у відкритий ґрунт
Посівом насіння у відкритий ґрунт, минаючи етап вирощування розсади, вирощують гарбуз переважно в південних регіонах. Такий спосіб застосовують у місцевості, де температура повітря в липні не опускається нижче +18 °C.
Перш ніж висаджувати насіння в ґрунт, поцікавтеся – чи немає загрози заморозків. До посіву можна приступати, коли денна температура підніметься до +18 °С, а ґрунт прогріється до +12-+13 °С. У середній смузі висадка проводиться приблизно з 15 травня.
Порядок посіву:
- Перед посівом полийте ґрунт. Зачекайте – нехай осяде.
- Викопайте лунки за схемою 60х60 см. Глибина – до 10 см, не більше.
- У кожну лунку покладіть 2-3 насінини – вниз гострим кінцем.
- Присипте ґрунтом і полийте теплою водою.
- Замульчуйте посіви тирсою, сіном, соломою.
Досвідчені городники радять прикрити посіви плівкою. Можна також накрити кожну посадкову лунку поліетиленовою пляшкою, щоб захистити саджанці від заморозків і холодних дощів.
Коли з’являться сходи, зайві паростки прибирають, залишають найміцніші. Якщо клімат нестійкий, і є загроза заморозків, не поспішайте проріджувати посадки.
Як доглядати за гарбузом Крихітка
Жодних особливих клопотів вирощування “Крихти” не приносить. Як і всім городнім культурам, їй потрібні поливи, прополки і підживлення. Єдиний нюанс, який відрізняє його від багатьох інших культур – необхідність у формуванні куща.
Полив рослини
“Крихітці” потрібен регулярний полив – кожні 4-6 днів. Але треба робити поправку на погоду – у дощові дні кількість поливів скорочують до одного разу на тиждень.
Особливості поливу:
- Періодично замість води використовуйте розчин настою цибулевого лушпиння – так ви не тільки поллєте гарбуз, а й проведете профілактику шкідників.
- Поливають рослини під корінь, намагаючись не потрапляти на стебла і листя, щоб не розвинулися грибкові та вірусні захворювання.
- Воду використовують теплу, не нижче +20 °С.
- Не рекомендується поливати гарбуз у спеку, бажано робити це ввечері.
- Норма поливу – 5-6 л на одну рослину.
Внесення підживлення
Особливості удобрення сорту Крихітка:
- Перше підживлення вносять через тиждень після висадки розсади.
- Підживлення вносять кожні 15-20 днів.
- У період цвітіння бажано вносити мінеральні підживлення.
- Вносять підживлення після поливу або дощу, щоб запобігти можливим опікам коренів.
Чим і коли підгодовувати гарбуз:
-
Після посадки. Між внесенням мінеральних і органічних підживлень роблять перерву. Вносять добрива:
- Мінеральні. 10 г сечовини розводять у 10 л води. Також можна внести суперфосфат, амофоску, сульфат калію – по 20 г на відро води. Розчин вносять під корінь.
- Органічні. Готують розчин із гною і води (1:10), додають у нього 2 ст. л. органіки. л. деревної золи. Ретельно збовтавши суміш, поливають рослину під корінь.
- Перед цвітінням. Рекомендується внести однокомпонентне добриво – для прискорення бутонізації.
- Під час цвітіння. Підійде органіка (4-5 кг на 1 кв. м). м) і калійні підживлення 20 г на відро).
-
Під час формування плодів. Застосовують комплексні розчини. Приблизний склад:
- хлорид калію – 20 г;
- суперфосфат – 15 г;
- вода – 10 л.
Розпушування і прополка
Грядки після поливів розпушують – ця процедура сприяє насиченню землі киснем. Під час розпушування попутно видаляють бур’янисту рослинність.
Особливості розпушування і прополки:
- Землю розпушують на глибину 6-8 см. Глибше рихлити не можна – можна пошкодити коріння.
- Бур’яни, розташовані поблизу стебла, витягують руками, щоб не пошкодити рослину.
- Перше розпушування проводять після першого внесення добрива.
Формування куща
Формування необхідне для отримання великих плодів. Якщо вчасно не прибрати зайві батоги, на одній рослині утвориться занадто багато зав’язей і гарбузи виростуть дрібними.
Правила прищипування сорту Крихітка:
- Коли центральний батіг виросте до 1,5 м, на ньому прищипують бічні пагони – прибирають зайві зав’язі.
- На кожному бічному пагоні має залишитися не більше 2-3 зав’язей і 3-4 листки.
Захист від хвороб і шкідників
Хвороби і комахи-шкідники здатні завдати істотної шкоди врожаю. Вони пошкоджують, як саму рослину, так і її плоди.
Появі захворювань і шкідників сприяє:
- поганий, не знезаражений ґрунт;
- неправильний догляд;
- несприятливі погодні умови.
Шкідники гарбуза Крихітка і заходи боротьби:
Шкідник | Ознаки ураження | Як боротися? |
Павутинний кліщ | Маленька комаха, що досягає 1 см у довжину, вражає зелену частину рослини і плоди. Маскується під колір середовища. | Дотримання сівозміни. Помірне внесення мінеральних добрив. Обприскування бордоською рідиною, внесення деревної золи. |
Білокрилка | Дрібні білі метелики збираються на тильній стороні листя. Розмір – 0,5 см. Листя скручується, жовтіє. | Обприскування розчином, приготованим із соку алое. Також може допомогти молочна сироватка. |
Слимаки | З’являються у спекотну та вологу погоду. Випивають поживні речовини зі стебел і листя, спричиняють в’янення і загибель рослини. | Обприскування мідним купоросом і мильним розчином. |
Запобігти багатьом захворюванням допомагає передпосівна підготовка насіння і знезараження ґрунту.
Поширені захворювання гарбуза Крихітка і заходи боротьби:
Хвороба | Симптоми | Як боротися? |
Тютюнова мозаїка | На листках – великі жовті плями. Згодом жовті візерунки розростаються по всій рослині. | Обприскування препаратом “Максим”. Обприскування марганцівкою. |
Фітофтороз | Бурі плями на листках і плодах. Призводить до загибелі рослини. | Профілактика – обприскування бордоською рідиною і “Оксіхомом”. |
Борошниста роса | Листя покривається білим нальотом. | Глибоке осіннє перекопування. Обробка ґрунту “Топазом”, “Байлетоном”. Обприскування марганцівкою (на 10 л – 3 г). Обробка хворих рослин “Топсином”, фосфорнокислим натрієм, колоїдною сіркою. |
Збір і зберігання врожаю
Збирання врожаю починається не раніше кінця серпня. Особливості збору та зберігання взимку плодів “Крихти”:
- Прибрати гарбузи з ділянки треба до початку заморозків. Якщо плоди не дозріли, не біда – дозріють у підвалі.
- Зібрані плоди сортують. Пошкоджені відкладають – їх треба скоріше використати. Цілі й недостиглі гарбузини відправляють у підвал.
- При зборі важливо не відірвати плодоніжку, без неї плід згниє під час зберігання.
- Гарбузи зберігаються 50-70 днів. Нестиглі плоди дозрівають, утворюючи насіння, придатне для посадки.
- У підвальному приміщенні має бути помірна температура і вологість. Холод і вогкість – головні вороги плодів гарбуза.
Поради від досвідчених городників
Досвідчені городники радять при вирощуванні “Крихти” дотримуватися таких правил:
- Поливати перед посадкою ґрунт окропом – це знищить комах та їхніх личинок.
- Поливати грядки з гарбузом вранці та ввечері.
- Використовувати для поливів дощову воду.
- При вирощуванні розсади в теплицях, провітрювати приміщення щодня.
- Завжди дотримуватися дозування добрив, зазначеного на упаковці.
“Крихітка” – вигідний у всіх відношеннях сорт. Цей гарбуз нескладно вирощувати, плоди у нього смачні, добре зберігаються і транспортуються – його можна вирощувати як для власних потреб, так і для продажу.