Для приготування вина використовують спеціальні сорти винограду, призначені виключно для цих цілей. Вони мають своєрідний смак, тому у свіжому вигляді їх зазвичай не вживають. У статті представлено список найкращих винних (технічних) сортів винограду з описом, фото і характеристиками.
Білі сорти
Білі вина роблять практично з будь-якого виду винограду, зокрема й темного, за умови, що сік у ягоді безбарвний. Вино отримують шляхом бродіння віджатого виноградного соку без шкірки. Адже саме в ній містяться пігменти. Напої виходять світлого кольору – від золотисто-жовтого до коньячного.
Білі вина відрізняються від червоних солодшим смаком і низьким вмістом алкоголю.
Піно Блан
Також відомий як Шенен Блан, Стін, Піно де ла Луара, Вейсбургундер, Піно білий. Вважається, що цей сорт отримано шляхом мутації Піно Грі. Він належить до ранньостиглих сортів. Кущі мають середню силу. Лоза добре визріває.
Грона хоч і невеликі за розміром, але завдяки щільній структурі важать 100-110 г. Виноградини невеликі (2,1 г), округлої форми, зеленувато-білі. М’якоть соковита з приємним сортовим смаком. Вино з нього виходить майже з нейтральним смаком, але можна відчути легкі нотки запаху мигдалю, яблук і квітів.
Споживають напій частіше молодим.
Шардоне
Класичний сорт білого винограду невідомого походження. З давніх-давен він вирощується в Бургундії (Франції). Популярний серед європейських виноробів з Італії, Угорщини, Німеччини, Швейцарії, а також США, Австралії, Молдавії, Грузії. У його культивують у Краснодарському краї та республіці Адигеї.
Це середньостиглий виноград. Кущ середньо- або високорослий. Найкраще визрівають однорічні пагони. Листя середнє, грубоморщинисте, округле, не розсічене, але з наміченими 5 лопатями. Краї відігнуті вниз. Їх забарвлення світло-зелене, золотисте, пізніше воно темніє і з’являється бронзовий відтінок.
Грона середні (90-95 г), середньощільні. Ягоди маленькі (1,1-1,6 г), злегка овальної форми, зеленувато-білі. Вся поверхня виноградинок вкрита дрібними коричневими крапками і слабким восковим нальотом. М’якоть соковита з 1-2 кісточками. Показник урожайності нижчий за середній. Кількість плодоносних пагонів – 40%.
Сорт має відносно високі показники по морозо- і посухостійкості, але часто уражається мілдью, борошнистою росою і комахами. У дощову погоду ягоди загнивають.
Особливість сорту – раннє розпускання бруньок, тому збільшується ризик пошкодження пагонів поворотними заморозками. Виноградники фахівці рекомендують розміщувати на західних схилах. Смак і аромат винограду багато в чому залежать від клімату і ґрунту, на якому він росте.
Рислінг
Також відомий як Рислінг рейнський, Білий Рислінг, Рейнрислінг, Рислінок. Сорт із берегів Рейну, який поширився практично всіма виноградарськими країнами Європи – Австрією, Болгарією, Швейцарією, Німеччиною, а також США, Росією та іншими. Однак, історичною батьківщиною винограду залишається Німеччина.
Це пізньостиглий сорт (148-160 днів), якому для дозрівання потрібні прохолодні ночі. Урожай знімають після 20-х чисел вересня. Кущ сильнорослий. Листя середнє, 3 або 5-лопатеве, крупноморщинисте, світло-зелене з бронзовим відливом. Нижня частина листової пластинки має павутинисте опушення. Черешки забарвлені у винно-червоний колір. Гроно середнє або дрібне, найчастіше циліндричної форми. Маса одного грона в середньому 80-100 г.
Ягоди маленькі. Вони округлі, зеленувато-білі з жовтуватим відтінком. По поверхні густо розкидані невеликі темно-коричневі точки. М’якоть соковита з гармонійним, насиченим смаком і 2-4 насінням. Рислінг добре переносить суворі зими, а через пізнє прокидання вічок практично не страждає від поворотних заморозків.
Він легко адаптується до різних типів ґрунту, може виростати навіть на кам’янистих. Урожайність залежить від кліматичних умов і особливостей вирощування. Однак, чим вища родючість ґрунту, тим гірша якість вина.
Виноград не має імунітету до оїдіуму, бактеріального раку. При високій вологості повітря ягоди загнивають, але рослина відрізняється відносною стійкістю до мілдью. А також на виноград часто нападають шкідники – філоксери, гронова листовійка.
Вина з нього виходять із різноманітною палітрою смаків і ароматів – можна вловити фруктові, квіткові нотки, сухофруктів, лакриці, кмину, анісу і навіть “нафтову” нотку.
Біянка
Сорт раннього терміну дозрівання, представник угорської селекції. Кущ середньорослий із пагонами, що добре визрівають. Листя середнє, середньорозсічене. Грона 90-120 г, середньої щільності. Ягоди маленькі (до 1,5 г), жовто-зелені.
Рослина не боїться морозів, переносить похолодання до -27°C. У неї висока стійкість до захворювань і шкідників, але вона чутлива до альтернаріозу. Плодами люблять поласувати оси та птахи.
Показник врожайності високий, але через маленькі грона на його збирання потрібно багато часу. Стиглі плоди можуть довго висіти на гілках, накопичуючи цукор. Тому при збиранні винограду в різний час, можна приготувати різні вина – сухі, напівсолодкі, кріплені або десертні, але частіше ягоди використовують для приготування коньяку.
Совіньйон Блан
Відомий як Дрібний Сотерн, Пті Совіньйон, Совіньйон білий. Французький середньостиглий сорт, який популярний у європейських країнах, США, Австралії та Аргентині. Кущі середньорослі. Однорічний визрілий пагін стає червоно-бурим. Листя середнє, глибоко розсічене на 3 або 5 лопатей, краї хвилясті. Нижня частина вкрита густим опушенням. Гроно середнє, вагою 75-120 г, циліндричне, дуже щільне, схоже на кукурудзяний качан.
Виноградини дрібні або середні, округлі, часто деформовані. Забарвлення їх зеленувато-біле, але на сонечку вони покриваються жовто-рожевим рум’янцем. М’якоть із цікавим присмаком пасльону. Урожайність низька або середня. Вона залежить від клімату та ґрунту зростання. Сорт нестійкий до оїдіуму та сірої гнилі, але має середню чутливість до мілдью.
Для винограду, що росте на важких і вологих ґрунтах, характерне осипання квіток. Совіньйон Блан вирізняється високою концентрацією кислот, які надають йому терпкого, гострого смаку, тому його часто використовують для купажу.
Мускат білий
Старовинний сорт, виходець із Сирії, Аравії або Єгипту – цим пояснюється його любов до тепла і сонця. Це виноград ранньосереднього терміну дозрівання. Листя середнє з жилками світло-зеленого кольору, гострими великими зубцями і світлою облямівкою по краю.
Однорічні визрілі пагони світло-коричневого кольору. Кількість плодоносних лоз – 44%. Грона середні, циліндроконічні, максимальною масою 450 г. Ягоди воскові, досить часто деформовані, золотисті, досить часто деформовані. М’якоть соковита з ароматом мускату.
Для рослини згубні сильні морози і поворотні заморозки. На нестачу вологості реагує різким гальмуванням росту пагонів. Добре він відгукується на калійні добрива. Рослина нестійка до хвороб і шкідників – сильно уражається мілдью, антракнозом і оїдіумом, сірою гниллю. Виноград страждає від нападу павутинного кліща, філоксери та гронової листовійки.
Цей сорт винограду зазвичай використовують для виробництва марочних десертних вин із підвищеною солодкістю, які можна впізнати за ароматом цитрона і чайної троянди, мускатного шампанського, столового солодкого вина і соків.
Аліготе
Сорт народної селекції, виходець із Франції, але добре відомий радянським і російським виноробам. Його культивують у багатьох країнах – Чилі, Австралії, США (Каліфорнії та Флориді), , країнах Східної Європи та СНД. Термін дозрівання залежить від кліматичних умов, він належить до ранніх середньостиглих сортів (148 днів).
Кущ середньо- і високорослий. Визрілий однорічний пагін стає червоно-коричневим, у вузлах присутній сизо-фіолетовий колір. Кількість плодоносних пагонів до 84%. Листя велике або середнє, суцільне, гладке, із загнутими вниз краями. Нижня частина має павутинисте опушення. Циліндричне гроно середнє за величиною, дуже щільне, з крилами і масою в середньому 103 г.
Часто можна побачити деформовані ягоди середнього розміру й округлої форми. Тонка шкірка міцна і забарвлена в жовто-зелений колір, покрита коричневими крапками. М’якоть ніжна з 1-2 насінням. Рослина не стійка до сірої гнилі та легко уражається мілдью, проявляє середню стійкість до оїдіуму. Ягоди сильно пошкоджуються гроновою листовійкою.
Показник по зимостійкості – середній, у холодних регіонах вимагає укриття.
Вино з цього сорту фахівці рекомендують вживати молодим, відразу ж після розливу. У винах присутні нотки зеленого яблука, трав, цитрусових. Виноград підходить для вживання у свіжому вигляді.
Віура (Маккабео)
Іспанський універсальний сорт, який використовується для виробництва ігристих, сухих і солодких вин в Іспанії та Франції, а також вживається у свіжому вигляді. Кущі середньорослі. Листя округле, слаборозсічене з 3 або 5 лопатями, округле, в нижній частині опушене.
Грона великі, гіллясті та мають конічну форму. Ягоди середньої величини, слабоовальної форми і білувато-жовтого кольору. М’якоть соковита, хрустка. Показник урожайності високий.
Смак і аромат вин залежить від терміну збору винограду. У разі раннього збирання врожаю і витримки його в чанах із нержавійки, отримують квіткові, свіжі й ароматні вина. Якщо ж витримують його в дубових бочках, а врожай збирають пізніше, то отримують горіхово-медові вина.
Шасла біла
Давньоєгипетський сорт, який культивують у багатьох країнах, зокрема і в – Волгоградській області, Республіці Калмикії, Саратовській області та по Північно-Кавказькому регіону. Це виноград раннього терміну дозрівання (в середньому 125 днів). Крім цього, він є базисним для визначення сортів за термінами дозрівання.
Кущі середньорослі. Листя середньої величини, п’ятилопатеве, округле з бронзовим відтінком. Грона середні з масою 193 г, конічної або циліндроконічної форми. Ягоди невеликі, округлі, жовто-зелені із золотистим відтінком, покриті слабким восковим нальотом і коричневими плямами. М’якоть тане, містить 2-3 невеликі кісточки. Рослина приносить стабільний і високий урожай. Кількість плодоносних пагонів – 62%.
Показник за морозостійкістю середній, вимагає укриття на зиму, за посухостійкістю – низький. Сильно уражається хворобами – сірою гниллю, бактеріальним раком, плямистим некрозом, мілдью і шкідниками – філоксерою (сорт є еталоном слабкої стійкості), гроновою листовійкою.
Грілло
Сорт винограду, який росте на Сицилії. На відміну від інших білих сортів, він містить вищий відсоток цукрів, має органолептичні особливості та вирізняється тривалістю зберігання. Форма лози – традиційна.
Вино вирізняється солом’яним кольором із зеленими відблисками, характеризується ароматом яблук, цитрусових і білих квітів. Дуже добре поєднується з рибою, морепродуктами та пастою.
Сицилійці використовують його для виробництва марсали – міцного десертного вина з високим вмістом спирту.
Дружба
Універсальний сорт надраннього терміну дозрівання, урожай збирають із 20-го серпня. Кущ середньорослий із середнім трилопатевим, розсіченим листям. Нижня частина їх слабо опушена.
Грона середні – з масою до 280 г, циліндроконічні з крилами, за структурою – помірно щільні. Ягоди великі (4 г), білі, округлої форми. М’якоть м’ясиста з гармонійним смаком і мускатним ароматом.
Сорт характеризується стійкістю до мілдью, сірої гнилі; від оїдіуму потрібна обробка. Морозостійкість підвищена, переносить зниження температури до -23°C. Плоди використовують для вживання у свіжому вигляді та виробництва мускатних вин.
Кристал
Сорт із дуже раннім терміном дозрівання (110-115 днів). Кущі середньорослі із середнім, сильно розрізаним листям темно-зеленого кольору. Грона важать близько 170 г. Вони циліндроконічної форми з помірною щільністю.
Ягоди середнього розміру (до 2,1 г), округлі, білого кольору з восковим нальотом. М’якоть соковита з гармонійним смаком. Це високоморозостійкий представник витримує зниження температури до -35°C. А також він має імунітет до мілдью та оїдіуму, не пошкоджується сірою гниллю. Показник урожайності високий.
Виноград використовують для приготування сухих столових вин типу херес.
Трамінер білий
Або Савіньєн блан, Рівола біла. Це варіація сорту Трамінера рожевого, який відрізняється від нього тільки білим кольором ягід. Виноград популярний у Молдавії, де з нього виробляють марочне вино “Трандафірул Молдовей”, змішавши його з родичем рожевого кольору у співвідношенні 1:3. А також він широко вирощується в країнах Західної Європи.
Листя у винограду невеликого розміру з 3 або 5 лопатями, злегка звивисті, з усіх боків покриті павутинистим опушенням. Гроно зазвичай дрібного розміру із середньою масою – 90 г. Ягоди середньої величини з товстою шкіркою, круглої форми. У м’якоті знижений вміст кислот, висока концентрація цукрів, є 1-3 кісточки, смак – пряний.
За термінами дозрівання виноград належить до середньопізніх сортів. Показник урожайності високий, але не стабільний. Кількість плодових пагонів – 50-60%. Сорт середньостійкий до сірої гнилі, мілдью і гронової листовійки. Він має непогану морозостійкість, але не переносить посухи. Рослина вимоглива до ґрунтів і місця розташування ділянки – воно має бути сонячним і провітрюваним.
Вина з цього сорту золотистого кольору, з низькою кислотністю і з багатим букетом – в ароматі присутні нотки чайної троянди, сухофруктів, родзинок, лісових ягід і лимона.
Червоні сорти
Для виробництва червоних вин використовують виноград із забарвленими плодами. На відміну від білих напоїв, червоні більш складні та сухі. У насінні ягід містяться дубильні речовини, які й надають винам необхідну терпкість.
Гренаш Нуар
Також відомий як Аліканте, Гранача. Стародавній сорт, імовірно виведений в Іспанії й один із найпоширеніших у світі. Кущі сильнорослі. Листя велике, 5-лопатеве і сильно розсічене, без опушення.
Гроно велике, конічне. Виноградини середні за величиною, округлі, темно-синього кольору з високим цукронакопиченням. Дозріває він дуже пізно (близько 145 днів). Виноград невимогливий до ґрунтів, може рости на мізерному ґрунті. Добре переносить посуху.
З цього сорту роблять рожеві та червоні вина.
Піно Нуар
Він же Піно фран, Піно чорний, Шпачок, Блау Бургундер. Французький сорт. Ягоди нагадують за формою маленькі соснові шишки. Листя середнє, округле, дрібнопухирчасте або гофроване, 3 або 5-лопатеве. Гроно дрібне, циліндричне, вагою до 100 г, дуже щільне.
Виноградини середні, слабоовальної форми, часто деформовані. Вони темно-синього кольору із сизим восковим нальотом. М’якоть ніжна з безбарвним соком і 2-3 насінням. Це дуже пізньостиглий сорт (141-151 день), який має імунітет до середньої гнилі та середньостійкий до мілдью та оїдіуму.
Урожайність невисока. Вона залежить від погодних умов. Зимостійкість середня. Сорт схильний до мутації, завдяки якій з’явилися нові сорти Піно-Нуар:
- Піно-Меньє;
- Піно-Блан;
- Піно-Грі.
Мурведр (Мурведр нуар)
Пізньостиглий сорт західноєвропейського походження. Кущі високорослі. Листя середнє за величиною, слаборозсічене, 3-лопатеве. Гроно середнє, масою 175 г. Ягоди синьо-чорного забарвлення із сильним восковим нальотом.
Рослина сприйнятлива до хвороб і шкідників. Урожайність середня. Сорт вирізняється високим показником посухостійкості та невибагливістю до ґрунтів.
Сапераві
Найдавніший грузинський сорт із пізнім терміном дозрівання (150-160 днів). Кущі середньорослі із середнім 3 або 5-лопатевим листям овальної або яйцевидної форми. Гроно середнє – масою до 99 г. Вона ширококонічна, пухка та гілляста.
Виноградини середні, овальні, темно-сині з нальотом. Показники стійкості до захворювань низькі. Часто рослина пошкоджується мілдью та оїдіумом, у дощову погоду – сірою гниллю. Менше воно пошкоджується гроновою листовійкою.
Посухостійкість висока, морозостійкість середня. За температури -20°C зимуючі вічка пошкоджуються. Урожайність середня. Мінус сорту – рясне осипання зав’язей, квіток і горошіння ягід.
Карменер
Старовинний французький сорт, батьківщиною якого є Бордо. Це середньостиглий виноград. Кущі сильнорослі. Грона дрібні або середні за величиною, циліндроконічної форми, крилаті.
Ягоди синьо-чорні, округлі. М’якоть із трав’янистим смаком. Сорт схильний до осипання зав’язей, але має імунітет до грибкових захворювань.
Каберне-Совіньйон
Один із популярних сортів для виробництва червоних вин. З’явився він ще в 17 столітті, в Бордо. Листя у нього світло-зеленого кольору з червонуватим відтінком і густим біло-рожевим опушенням. Листова пластина сильно розсічена, має 5 лопатей. Грона невеликі (73 г) циліндроконічної форми з крилами.
Ягоди округлі, темно-сині з густим восковим нальотом. Шкірочка товста і груба, м’якоть соковита з пасльоновим присмаком. Це пізньостиглий сорт, збір врожаю проводять наприкінці вересня-початку жовтня. Виноград відрізняється підвищеною стійкістю до мілдью, сірої гнилі. Повністю протистоїть гроновидній листовій листовійці та рідко пошкоджується філоксерою.
Відмінно він переносить несприятливі погодні умови – посуху і морози. Однак спека негативно позначається на розмірі ягід – вони помітно дрібнішають. Вирощують його тільки в теплому кліматі, щоб урожай встиг дозріти – у Франції, Чилі, ПАР, Аргентині, Каліфорнії (США), Італії та Австралії.
Сіра (Шираз)
Цей середньостиглий сорт походить із Франції. Кущ сильнорослий із середнім 3 або 5-лопатевим листям. Їх нижня частина покрита невеликим опушенням. Грона циліндроконічної форми, середнього розміру і щільності.
Ягоди округлі з западиною біля основи, невеликі, чорного кольору. Показник урожайності низький. Стійкість до основних хвороб винограду та шкідників задовільна. Часто вина з цього сорту використовують для купажування.
Мерло
Французький сорт середньопізнього терміну дозрівання. Листя у нього зелене зі слабким бронзовим відливом, 5-лопатеве, з рідкісним опушенням на нижньому боці. Вага грона доходить до 150 г. Вона середня, циліндроконічна, іноді з крилом і середньої щільності.
Виноградини середні, чорні і покриті густим восковим нальотом. М’якоть соковита з пасльоновим смаком і 1-3 кісточками. Урожайність стабільна і висока. Мерло сприйнятливий до оїдіуму і середньостійкий до сірої гнилі та мілдью. Показники по морозо- і посухостійкості середні.
Санджовезе
Найвідоміший італійський сорт із середньопізнім терміном дозрівання. Це примхливий виноград, який росте на кальцієвих ґрунтах і віддає перевагу теплу, але не переносить посухи.
Кущ у нього сильнорослий із середнім 3 або 5-лопатевим листям. Розмір грона залежить від місця вирощування – варіюється від дрібного до великого. Ягоди темно-фіолетові. Стійкість до хвороб і шкідників середня. Показник урожайності – середній.
Рішельє
Столовий гібрид від українських селекціонерів вирізняється раннім терміном дозрівання (115-120 днів). Кущ сильнорослий. Гроно досить велике вагою – до 800 г, за структурою воно має середню щільність, форма – конічна.
Ягоди великі, овальні, темно-сині. М’якоть м’ясиста з гармонійним смаком. Горошіння ягід не спостерігається, рідко вони пошкоджуються осами. Морозостійкість підвищена, переносить рослина похолодання до -22°C. Сорт має імунітет до мілдью та оїдіуму; сірою гниллю уражається мало, завдяки ранньому дозріванню плодів.
Бобаль
Він же Бобал, Балау, Балауро, Бенікарло, Бобос. Іспанський пізньостиглий сорт. Дозрівання врожаю припадає на кінець вересня-початок жовтня. Кущі сильнорослі. Листя велике, 5-лопатеве з опушенням на нижній частині листової пластини.
Гроно має конічну форму. Вона щільна; за розміром може бути середньою або великою. Розмір ягід також варіюється від середнього до великого. Часто вони бувають сплюснутими через щільність грона, забарвлені в синьо-фіолетовий колір. Сорт стійкий до мілдью, оїдіуму і практично не уражається сірою гниллю.
Ізабелла
Столово-технічний сорт із пізнім терміном дозрівання (150-180 днів). Листя велике, 3-лопатеве, темно-зелене, на зворотному боці – зеленувато-біле з густим повстяним опушенням. Грона циліндричні, середні (140 г), з крилом, середньої щільності.
Ягоди середнього розміру, за формою можуть бути круглими або овальними. Вони чорні з сизим відтінком і густим восковим нальотом. Шкірочка товста, м’якоть слизова з сильним суничним ароматом. Показник урожайності невисокий.
Відрізняється Ізабелла несприйнятливістю до грибкових захворювань, філоксери і морозів, тому часто її вирощують як неукривну культуру. У північних областях культивація винограду цього сорту недоцільна, оскільки ягоди не встигають визріти. Вживають плоди у свіжому вигляді та використовують для приготування ординарних вин.
Мальбек
Середньостиглий сорт французького походження. Середньорослі кущі вкриті листям середнього розміру із загнутими краями донизу. Розмір грона дрібний або середній, за формою – конічна або ширококонічна, за щільністю – пухка.
Ягоди середні, темно-сині, практично чорні і покриті восковим нальотом. Квітки схильні до осипання, тому врожайність нестабільна – низька. Сорт уражається часто мілдью, антракнозом і сірою гниллю, середньостійкий до оїдіуму, гроновою листовійкою уражається слабо. Морозостійкість низька, рослина також не переносить поворотних заморозків.
Фестивальний
Ранньостиглий сорт російського походження. Кущі сильнорослі. Гроно дрібного або середнього розміру, циліндроконічне, пухке. Ягоди овальні, темно-сині з мускатним ароматом.
Показник урожайності високий. Сорт сприйнятливий до філоксери, але стійкий до морозів (до -26°C) і хвороб. Однак він вимагає обов’язкової обробки від хвороб грибкового походження.
Маркетт
Новий перспективний сорт від американських селекціонерів. Він відрізняється підвищеною стійкістю до хвороб і морозів, а також чудовими якостями вин, одержуваних із нього. Це сорт середнього терміну дозрівання.
Грона у нього дрібні або середні. Ягоди темно-сині. Рослина витримує морози до -38°C і має імунітет до грибкових захворювань, середньостійка до філоксери. Урожайність сорту – середня.
Відрізняється вертикальним ростом пагонів, що мінімізує сили за доглядом виноградника.
Добриня
Сорт російської селекції, який вирізняється раннім терміном дозрівання (115 днів), транспортабельністю плодів і придатністю їх для виноробства. Урожай збирають у середині серпня. Кущі сильнорослі. Листя середнє, 5-лопатеве, краї загинаються вгору.
Грона дрібного розміру, циліндричні. Ягоди маленькі, чорні. М’якоть щільна і соковита. Показник урожайності – високий. Це високоморозостійкий сорт – переносить холоди до -35°C, не вимагає додаткового укриття, добре зимує під снігом. Рослина несприйнятлива до філоксери, мілдью та оїдіуму.
Августа
Сорт ранньосереднього терміну дозрівання (128-130 днів). Кущі сильнорослі. Гроно дрібного розміру (110-120 г), конічної форми, пухке. Ягоди дрібні (1,3 г), темно-сині.
М’якоть м’ясиста зі слабким мускатним ароматом. Показник урожайності – високий. Рослина витримує морози до -25°C, може вирощуватися як неукривна культура. До хвороб і шкідників виноград середньостійкий.
Одеський чорний
Дуже пізньостиглий сорт (160-165 днів). Кущі середньорослі. Вони вкриті округлим листям середнього розміру з 3 або 5 лопатями. Гроно середнього розміру, конічної форми, пухке.
Ягоди дрібні, округлі, темно-синього кольору з сильним восковим нальотом. Показник урожайності високий. Сорт відносно стійкий до сірої гнилі та оїдіуму. Він відрізняється підвищеною зимостійкістю, але за умови, що восени були сприятливі погодні умови, і лоза встигла визріти.
Чим відрізняються винні сорти винограду
Вино за бажання можна зробити з будь-якого винограду. Однак, саме сорт визначає букет, колір і смак напою. Для отримання високоякісних вин використовують технічні сорти винограду, або, як їх ще називають, винні. Порівняно зі столовим виноградом вони мають грона скромнішого розміру. Ягоди дуже соковиті, але дрібної або середньої величини.
Вміст соку в них доходить до 75-85% від загальної маси. Залежно від співвідношення цукрів і кислот у м’якоті, з них отримують різні сорти вин – сухі, ігристі, десертні. У технічних сортах концентрація цукру сягає понад 18%, а також повинно бути багато барвників та екстрактивних речовин. Саме вони впливають на насиченість вина та обумовлюють його ароматний букет і колір.
Таблиці сортів за критеріями
Далі в таблиці представлено сорти винограду з основними характеристиками і зазначенням регіону, найбільш сприятливого для вирощування того чи іншого сорту:
Назва | Вид | Регіон вирощування | Колір ягід | Термін дозрівання | Морозостійкість, C° | Імунітет до хвороб | Урожайність |
Августа | технічний | Північно-Кавказький | темно-синій | ранньосередній | до -26 | середній | висока |
Аліготе | технічний | Краснодарський край | зеленувато-білі | ранньосередній | середня | низький | висока |
Біянка | технічний | Північно-Кавказький | жовто-зелені | ранній | до -27 | високий, крім антракнозу | висока |
Дружба | універсальний | підходить для вирощування в усіх регіонах | білий | ранній | до -23 | середній | середня |
Кристал | технічний | Північно-Кавказький | білий або жовто-зелений | дуже ранній | до -35 | високий | висока |
Мурведр | технічний | Північно-Кавказький | синьо-чорний | пізній | середня | середній | низька |
Мускат білий | технічний | Південні регіони | золотистий | ранньосередній | низька | середній | низька |
Одеський чорний | технічний | Північно-Кавказький | синьо-чорний | дуже пізній | підвищена | середній | середня |
Сапераві | технічний | Південні регіони | темно-сині | дуже пізній | середня | середній | низький |
Шасла біла | столовий | Краснодарський край | жовто-зелена | ранній | висока | низький | низька |
Елітні сорти винограду з основними характеристиками:
Назва | Країна походження | Сорт вина | Термін дозрівання | Урожайність | Морозостійкість | Стійкість до хвороб |
Каберне-Совіньйон | Франція | червоне | пізньостиглий | середня | підвищена | висока |
Карменер | Франція | червоне | середній | висока | низька | середня |
Мерло | Франція | червоне | середньопізній | висока | середня | нижче середньої |
Піно Блан | Франція | біле | середній | низька | висока | низька |
Піно Нуар | Франція | червоне | пізній | низька | середня | середня |
Рислінг | Німеччина | біле | пізній | нестабільна | до -20 | низька |
Санджовезе | Італія | червоне | середньопізній | середня | низька | середня |
Сіра | Франція | червоне | середній | низька | висока | середня |
Совіньйон Блан | Франція | біле | середній | нижче середньої | низька | низька |
Шардоне | Франція | біле | середній | вище середньої | середня | низька |
Вибір сорту для приготування вина – це непроста справа. Адже кожному екземпляру притаманні свої неповторні смакові якості, аромат і колір. Наша стаття допоможе вам визначитися з вибором і виростити саме той сорт, який підійде вам за основними характеристиками.