Ананасовий абрикос є неймовірно смачним фруктом, в якому присутні нотки ананаса. Сорт вважають повною копією вірменського абрикоса під назвою Шалах (а дехто думає і стверджує, що це він і є), але насправді, це не так, тому що його селекціонували вітчизняні вчені.
Історія виведення
Батьківщиною абрикоса Ананасний є Крим, тому що селекційними роботами займалися в Державному Нікітському ботанічному саду. Його отримали шляхом схрещування сорту Шалах з іншим видом абрикос. Гібрид одразу ж здобув заслужену популярність, але незважаючи на це, його так і не внесли до державного реєстру .
Розробкою гібрида займалися в перші десятиліття 20 століття, в той час, коли була революція. Саме цей фактор і став причиною відсутності реєстрації Ананасного абрикоса.
Опис сорту
Цей сорт відмінно пристосовується до різних кліматичних умов, тому вирощується садівниками всієї , аж до деяких областей північної частини країни.
Дерево
Ананасове абрикосове дерево має середні показники висоти – від 3 до 4 м, але при цьому і крона у рослини досить широка.
Інші характерні риси:
- крона – розкидисто-округла, швидко загущується;
- пагони – гладкі, стандартного коричнюватого відтінку;
- листя – досить широке з яскравим зеленим кольором;
- квітки – частіше білі, але можуть бути з рожевим відливом.
Плоди
Ананасні абрикоси легко впізнати за кольором плодів – вони не помаранчеві, як зазвичай у цієї культури, а світло-жовті. При вирощуванні на дуже сонячних ділянках шкірка набуває золотистого тону.
Інші ознаки плодів:
- поверхня – відрізняється шорсткістю, горбистістю і матовістю;
- форма – трохи подовжена;
- тип шкірки – тонкий і дуже ніжний, має легку опушеність;
- вага одного плоду – варіюється від 35 до 45 г;
- м’якоть – теж світло-жовта (нагадує ананас), ніжна, трохи ущільнена і з волокнами, які не жорсткі;
- смак – солодкий із кислинкою та нотками ананаса;
- соковитість – підвищена;
- кісточка – зовсім невеликого розміру для такого великого плоду, відділяється від м’якоті швидко;
- ядро в кісточці – солодке, тому використовується в кулінарії.
Насіння косочок рекомендоване для вживання всередину, оскільки характеризується не тільки приємним смаком, а й масою корисних речовин. Проте, заборонено з’їдати на добу понад 15-20 зерен, оскільки в них міститься і синильна кислота.
Агробіологічні характеристики
Агробіологія є найважливішим показником при виборі сорту абрикос. Вона дозволяє заздалегідь оцінити сильні та слабкі сторони культури.
Посухостійкість і переносимість морозів
Ананасовий абрикос запросто переносить тривалу посуху. Навіть у південних регіонах зі спекотним літнім кліматом не потрібно часто поливати дерева. Набагато складніше йдуть справи з підвищеною вологістю – вона сприяє розвитку гнильних і грибкових захворювань, тому особливу увагу приділяйте схемам поливу.
Без зимового укриття сорт може залишатися на півдні і в Центральній частині , але в інших регіонах на зиму потрібно вкутувати стовбур. Тому що дерево не підмерзає при температурі до -27 градусів. Не постраждають дерева і при температурі в -30 градусів, але тільки якщо це явище буде короткочасним.
Варто побоюватися поворотних заморозків навесні, оскільки від них гинуть бруньки, що сприяє зниженню врожаю.
Стійкість до хвороб і шкідників
Ананасовий абрикос стійкий до багатьох захворювань і шкідників, але найчастіше виникають хвороби грибкового походження через переливи або часті дощі. Шкідники зустрічаються теж рідко – тільки коли поруч ростуть уражені рослини.
Період цвітіння і терміни достигання
Гібрид є пізнім, тому перші квітки з’являються лише після середини травня. Але збирати врожай можна вже до кінця і навіть середини липня.
Самоплідність і необхідність запилювачів
Сорт Ананасний є повністю самоплідним, тому дерева висаджують і поодиноко. Абрикоси не потребують і запилення комахами.
Урожайність і плодоношення
Перше плодоношення після висадки саджанця відзначається вже на третій рік у південних регіонах і на четвертий за більш прохолодних кліматичних умов. Ананасний гібрид характеризується досить тривалим періодом плодоношення – мінімум 25 років, максимум 30 років.
Урожайність перебуває воістину на найвищому рівні – середні показники з одного дорослого дерева становлять 50-60 кг. Але є серед садівників ті, які збирають і 100-150 кг. Але врахуйте, що в перші 2-4 роки після посадкових робіт урожай буде в 2 рази нижчим.
Область застосування плодів
Анансні абрикоси мають незвичайний смак, тому з них виходять оригінальні консервовані соки, варення, компоти, джеми та інші заготовки. Підходять плоди і для виготовлення сухих фруктів, заморозки.
Хімічний склад плодів абрикоса сорту Ананасний
Цей сорт має масу корисних елементів, серед яких особливо виділяють вітамін С, РР, В1, А і Р. У великій кількості в плодах знаходиться каротин і різні мікроелементи. До складу входять дубильні речовини, через що відчувається легка терпкість.
Є пектини, кислоти органічного походження, клітковина. Але що особливо радує дітлахів і дорослих – це кількість цукру – 27%, що є високим показником порівняно з іншими сортами. Із цього випливає, що плоди більшою мірою солодкі, ніж кислі, а для приготування заготовок витрачається мало цукру-піску.
Корисні властивості
Неможливо недооцінити користь абрикоса Ананасний для людського організму. Одного каротину міститься в плодах стільки, скільки потрібно на добу. Фрукти, багаті різноманітними речовинами, благотворно впливають на стан здоров’я, сприяють:
- стимуляції процесу кровотворення;
- зміцненню імунітету;
- прискоренню обміну речовин;
- зняттю нервової та м’язової збудливості;
- відновленню працездатності органів шлунково-кишкового тракту;
- виведенню холестерину та інших шкідливих сполук;
- поліпшенню стану серцево-судинної системи.
Сушені плоди абрикоса майже в 5 разів корисніші за свіжі, тож робіть заготовки на зиму й оздоровлюйтеся.
Переваги та недоліки сорту
Ананасові абрикоси мають низку позитивних сторін, серед яких особливо виділяють такі: стійкість до посухи; непогані показники морозостійкості; дуже рясний врожай; великі плоди та дрібна кісточка; смачні ядра; високий рівень солодощі; невибагливість вирощування; нормальний імунітет; бездоганний смак із незвичайними нотками ананаса; швидкість розвитку та росту пагонів; транспортабельність.Серед недоліків відзначають таке:плоди під час дозрівання швидко обсипаються;дуже швидко ростуть пагони, тому потрібне посилене обрізання;малий термін зберігання – максимум 10 днів у свіжому вигляді. Багато хто позначає недоліком пізнє цвітіння, але з іншого боку це не дозволяє поворотним заморозкам знищувати бруньки.
Особливості посадки саджанців
У посадкових роботах важливими факторами є такі показники, як склад і структура ґрунту, сусідство з іншими культурами, правила підготовки ділянки та саджанця, а також покрокові дії по впровадженню посадкового матеріалу в ґрунт.
Рекомендовані терміни
Час посадкових робіт визначається на підставі регіональності. Так, на півдні та в Центральній частині країни садити деревця можна як навесні, так і восени. А ось при більш суворому кліматі віддають перевагу тільки весняним роботам.
Врахуйте деякі моменти:
- восени потрібно садити приблизно у вересні, щоб до заморозків залишалося не менше півтора місяця;
- навесні роботи проводяться після стабілізації температури повітря в межах +12…+15 градусів;
- висаджувати саджанці в період, коли вже почалося цвітіння, заборонено.
Вибір відповідного місця
Незважаючи на те, що сорт призначений для суворого клімату, дерево залишається теплолюбним за своєю етіологією. Тому важливо підбирати максимально сонячні та світлі ділянки, але обов’язково на височині, де відсутні протяги і підвищена вологість.
Зверніть увагу і на інші вимоги:
- місце розташування – бажано південне, але якщо буде північне або інше, то можна встановити огорожу, яка захищатиме рослину від холодного вітру;
- фахівці рекомендують у прохолодних регіонах висаджувати гібрид біля будівель, оскільки вони в нічний час віддають деревам своє тепло;
- відстань від будівлі або паркану – близько 3 м;
- залягання ґрунтових вод – 2-4 м;
- ґрунт – суглинний або супіщаний, відмінно підходить і чорнозем;
- структура ґрунту – помірно пухка, але добре дренована;
- кислотність землі – нейтральна або слаболужна, категорично не підходить закислена.
Сусідство з іншими культурами
Будь-який сорт абрикос є одинаком, а з цього випливає, що культуру небажано садити поруч з іншими плодовими деревами і чагарниками. Та й з іншими сортами абрикос теж. Якщо ж такої можливості немає, то мінімальна відстань між ними має бути 6 м. Причина цього – широка розгалужена коренева система і крона.
Вибір і підготовка посадкового матеріалу
Купувати саджанці бажано в спеціалізованих розплідниках, оскільки на стихійному ринку є ризик купити дичку. Але в будь-якому разі навчіться правильно підбирати посадковий матеріал. Основні критерії:
- на деревці має бути горбок на місці щеплення;
- коріння еластичне і “живе”, добре розвинене;
- усі частини саджанця не повинні мати ознак шкідників і захворювань;
- кора – гладка, без пошкоджень;
- пагони – рівні та не деформовані;
- наявність листя;
- висота деревця – близько 70 см;
- вік – від 1 року до 2 років.
Надріжте злегка один корінець і огляньте – на зрізі він має бути світло-зеленим. Якщо ж коріння бежеве і навіть коричневе, відмовтеся від такого посадкового матеріалу.
Особливо готувати саджанці не потрібно, достатньо злегка вкоротити надмірно довге коріння і витримати кілька годин кореневу систему в стимуляторі росту (Гетероауксин і подібне).
Підготовка ділянки
Підготовка саду під посадку абрикоса Ананасний передбачає прості дії, спрямовані на поліпшення складу і структури ґрунту. Але спочатку з ділянки потрібно прибрати все сміття, зламані гілки та старе або обсипане листя.
Дуже важливо для цього сорту приділити увагу кислотності ґрунту. Якщо у вас немає можливості його вимірювати, то досвідчені садівники рекомендують акцентувати увагу на типі землі. Висока кислотність притаманна дерново-підзолистому, червоноземному і торф’яному ґрунту. Щоб домогтися лужного середовища, зробіть так:
- У 50 л води введіть близько 100-120 г негашеного вапна.
- Перемішайте так, щоб не було грудок.
- Полийте цим розчином ділянку. Суміш має просочити ґрунт на 20 см.
Далі потрібно підготувати місце:
- Перекопайте землю на глибину багнета лопати.
- Розрівняйте поверхню.
- Викопайте посадкові ями. Діаметр близько 60 см, глибина 65 см. Але спочатку зніміть верхній шар у 20 см і відкладіть його в сторону.
- Додайте у верхову землю 6-7 кг перепрілого гною, перегною або компосту.
- Всипте 1 літрову банку деревної золи і 500 г кісткового борошна.
- Введіть комплексне мінеральне добриво. Але його можна зробити самостійно – азот (200 г), селітра (100 г) фосфат (500 г).
- Ретельно все перемішайте і сформуйте одну купку.
- Накрийте гірку поліетиленовою плівкою.
Процес посадки молодих саджанців
Через 3-4 тижні після підготовчих процедур займіться посадкою. Для цього дотримуйтесь такого алгоритму:
- У день посадки зніміть укриття з купи субстрату.
- Розпушіть масу.
- На дно посадкової ями укладіть шаром до 10 см дренажний матеріал (каміння, гальку тощо).).
- Всипте на 1/3 обсягу лунки підготовлений субстрат.
- Сформуйте горбок і відразу ж встановіть опорний стовпчик з дерева. Він повинен бути на 15-20 см вище саджанця після заглиблення. Ставте кілочок відразу, оскільки після посадки саджанця можна пошкодити коріння.
- Умочіть кореневу систему деревця в густій глиняній бовтанці.
- Опустіть саджанець в яму і встановіть.
- Розправте коріння.
- Присипте залишком ґрунтосуміші. Робіть це поступово, добре протрамбовуючи кожен шар і злегка струшуючи саджанець. Слідкуйте за тим, щоб коренева шийка або місце щеплення розташовувалися на 5-6 см вище рівня грядки.
- Зробіть по пристовбурному колу канавку або земляний вал (вода при поливі не буде витікати).
- Влийте близько 20-25 л відстояної води.
- Укладіть навколо мульчу з перегною або гною.
Правила догляду за абрикосовим деревом
Доглядати за абрикосовим деревом сорту Ананасовий доволі просто – потрібно зрідка поливати та підживлювати, обов’язково готувати до зимівлі та проводити профілактичні обробки, завдяки чому унеможливлюється ризик інфікування та нашестя шкідників.
Профілактика та захист від шкідників і хвороб
Попри те, що Ананасовий абрикос вважається стійким до хвороб і шкідливих комах, іноді ці проблеми виникають. Що зустрічається:
- Сіра гниль. Проявляється утворенням плям сіруватого або бурого відтінку з точками чорного кольору на плодах. Для лікування використовується Тельдор, для профілактики Світч.
- Гриб Валса. Уражаються гілки і стовбури – на них формуються виразки жовто-помаранчевого тону. Вилікувати можна за допомогою Світча, а для попередження краще користуватися бордоською рідиною.
- Плямистість бактеріальна. Бактерії локалізуються на листі та плодах, утворюючи бурі плями, внаслідок чого відбувається всихання. Для лікування і профілактики застосовують мідний купорос.
- Вертицильоз. Хвороба знищує нижню частину крони. Лікувати й попереджати виникнення допустимо просто бордоською рідиною.
- Сливова віспа. Ураженню піддаються плоди – вони стають зморщеними і з бежевими плямами, при цьому відзначається надмірно раннє дозрівання. Лікують різними фунгіцидами.
- Сливова плодожерка. Гусениця поїдає плоди повністю.
- Пильщик сливовий. З’являється під час бутонізації, оскільки виїдає квітки.
- Листовійка. Локалізується в листках, через що вони скручуються.
- Попелиця. На абрикосі з’являється два види комах – попелиця чорна і зелена. В основному мешкає в нижній частині дерева, висмоктуючи з нього соки.
Для боротьби зі шкідниками використовуються інсектициди. Для профілактики від комах і хвороб оптимальніше за все використовувати бюджетний, але універсальний і ефективний засіб – бордоську рідину.
Полив
Сорт категорично не переносить перезволоження, тому важливо акцентувати увагу на схемі поливів. Робити це потрібно рідко:
- навесні, коли активується ріст пагонів;
- під час цвітіння;
- перед плодоношенням.
Коли плоди починають достигати, поливати рослини не варто, інакше фрукти будуть занадто водянистими. Під одне дерево вноситься близько 40 л води за один раз.
Схема підживлення
Родючість ґрунту для всіх культур гарантує високу якість плодів і гідні врожаї. Не можна допускати передозувань, інакше почнеться зворотна реакція. Для сорту Ананасний зазвичай застосовується така схема внесення добрив:
- Кожні три роки необхідно вносити органіку. Наприклад, перегній, компост, гній. На 1 кв. м потрібно близько 6 кг.
- Перше підживлення за сезон проводиться навесні, перед набряканням бруньок. Використовується нітроамофоска, сечовина або аміачна селітра. Для 1 кв. потрібно 25 г будь-якої речовини.
- При бутонізації використовується розчин коров’яку. Для його приготування змішайте 2 л концентрованої органіки з 10 л води і настоюйте близько тижня. Потім розведіть суміш у воді в пропорції 1:10.
- Коли почнуть утворюватися зав’язі, внесіть калійний монофосфат або калійний сульфат. На 1 кв. м потрібно 15 г.
Якщо ґрунт збіднений, можна застосовувати комплексні добрива – навесні азотні, влітку фосфорно-калійні, восени тільки калійні.
Обрізка і формування крони
Оскільки в абрикоса Ананасний швидко загущується крона, то без формувальних заходів тут не обійтися. Робити це необхідно навесні:
- У рік висадки саджанця потрібно вкоротити центральний провідник до ділянки, де починають розгалужуватися бічні гілки.
- На другий і третій рік знову вкорочують центральний провідник, але на 1/3 частину від висоти. Вирізаються скелетні пагони, але потрібно залишити 4 гілки з рівною відстанню між ними. Це дозволить сформувати чашоподібну крону.
- У наступні роки потрібно просто підтримувати вже сформовану крону.
Двічі на рік проводять санітарну обрізку – навесні видаляють підмерзлі та підгнилі гілки, а восени ті, які постраждали за вегетаційний період.
Обов’язково дезінфікуйте садові інструменти та обробляйте місця зрізів за допомогою садового вару.
Підготовка до зими
Незалежно від рівня морозостійкості, всі плодові дерева потрібно готувати до зимівлі. Сорт Ананасний не є винятком, тому зверніть увагу на те, що потрібно робити восени після збору врожаю:
- спочатку внесіть добрива – на основі калію;
- далі проведіть вологозарядний полив, для чого залийте під дерево близько 60 л води;
- після цього замульчуйте пристовбурну зону за допомогою органіки – шар близько 10-20 см, що залежить від регіону вирощування і кліматичних умов;
- побіліть стовбури і початок скелетних гілок.
Якщо є необхідність в укритті, зробіть це за допомогою агроволокна, мішковини, ялинових гілок, соломи, стебел соняшнику або кукурудзи, поліпропілену.
Дерева до 5-річного віку вкриваються у всіх регіонах.
Збір і зберігання врожаю
Збирати врожай потрібно в міру дозрівання плодів. Небажано допускати їхнє перезрівання, оскільки в таких фруктах починають розвиватися бактерії, що сприяють захворюванням. До того ж і лежкість у них буде відсутня, а смак значно погіршиться.
Якщо абрикоси потрібні для вживання, то можна дочекатися технічної стиглості, але якщо ви плануєте їх зберігати, то збирайте днів за 7-10 до достигання.
Ананасовий абрикос у свіжому вигляді зберігається недовго – максимум тиждень, але за цей час їх можна запросто транспортувати на далекі відстані. Для зберігання найкраще підходить холодильник або льох/підвал, де температура повітря не перевищує +3 градуси.
Способи розмноження
Абрикос Ананасний розмножується тільки двома способами – кісточками і живцями. Кожен має свої особливості. Короткий опис методів розмноження:
- Насіннєвий. Вважається трудомістким і складним, забирає багато часу. Для цього восени кісточки замочують у воді, після чого заглиблюють у ґрунт на городі, засипають торф’яною сумішшю і листям. У весняний час повинен з’явитися паросток, який буде рости до стадії саджанця ще два роки.
- Живцювання. Найоптимальніший варіант для абрикоса Ананасовий, тому що саджанці можна висаджувати на постійне місце відразу після того, як пагони пустять коріння. Для розмноження відбирають здорові живці, нарізають їх, замочують у коренеутворювачі та вкорінюють у воді. Після цього пересаджують по окремих ємностях з особливим субстратом.
Популярні види Ананасового абрикоса
Існують сорти, які асоціюються з Ананасним абрикосом. Багато хто їх навіть плутає:
- Цюрупинський. Був селекціонований у Херсонській області в Цюрупинському районі. Є відомості, що в якості материнського куща використовували Ананасовий абрикос. Особливість – надмірно висока врожайність, аж до 120-150 кг.
- Шалах. Це продукт вірменських селекціонерів. Саме з нього виводили Ананасний абрикос. Але Шалах не має кислинки і колір шкірки в нього більш помаранчевий.
- Колоновидний. За смаковими якостями нагадує Ананасовий, за кольором він теж жовтий, але має багряні боки. Особливість – максимальна висота становить 2-2,5 м.
Ананасний абрикос входить до групи середньостиглих сортів. Він характеризується відмінними показниками смаку і врожайності. Легко вирощується у всіх регіонах , не завдає клопоту і при посадці. Використовується універсально – з плодів виходять смачні консервації, тому солодкі плоди з ананасовим присмаком можуть радувати вас цілий рік.