Американська качка Каюга привертає увагу оригінальною зовнішністю і відмінними характеристиками для розведення в сільському господарстві. Представники цієї породи невибагливі в їжі, дають смачне м’ясо і яйця. Через незвичайне забарвлення качка стала головною визначною пам’яткою багатьох фермерських господарств.
Історія походження
Ця унікальна порода названа на честь озера Каюга, розташованого на території штату Нью-Йорк. У цьому регіоні птахів було вперше виведено 1809 року. Американські селекціонери схрестили чорнетей із домашніми качками. Зважаючи на оригінальне забарвлення, цю породу довгий час називали коралової. Вона була запатентована тільки в 1874 році, як качка Каюга.
Довгі роки тривала селекція всередині породи чорних Каюг. Основна мета таких експериментів – підвищення показника м’ясної продуктивності та яєчного виходу, корекція зовнішнього вигляду, виявлення нових варіацій відтінків пір’я.
Особливості та середовище проживання
Ця м’ясо-яєчна порода добре відома в сільському господарстві . Качки купуються для розведення і виконання декоративної функції. Розгулюючи подвір’ям, птахи привертають увагу пір’ям, що переливається на світлі, величною поставою і важливою ходою.
Качки живуть у пташнику, мають постійний доступ до води та свіжого повітря. Місце проживання підтримується в чистоті, інакше птах гине від атаки дрібних паразитів. Каюги люблять багато купатися, тому на території проживання встановлюється штучна водойма або огороджується частина природної (з дикої природи).
Зовнішній вигляд і статура
Каюгу складно сплутати з іншими породами качок. Красиве темне пір’я переливається на сонці різними відтінками. Птах має масивну статуру, густе оперення, потужне пір’я, яке щільно прилягає до корпусу і виконує захисну функцію.
Тулуб довгастий, голова на тлі тіла мініатюрна, непропорційна. Дзьоб – чорний, очі – кришталеві, темно-карі. У качки добре розвинена грудна клітка, сильні та стійкі кінцівки. Хвіст прямостоячий, середнього розміру, змінює положення в процесі руху.
Високий лоб переходить у дзьоб, колір якого залежить від статевої приналежності Каюг. У самців він – зеленуватий або оливковий; у самок – чорний, темно-синій. Шия вкорочена, вигнута, плавно переходить у плечі з видимим горбком.
Вага дорослих самців досягає 4-5 кг, самок – понад 3 кг. Качки відгодовуються і забиваються у віці 2 місяців, інакше линька, що настала, ускладнює і унеможливлює процес обскубування тушки.
Забарвлення
Традиційно, качка Каюга чорного кольору, який поширюється на корпус, дзьоб і кінцівки. При яскравому освітленні пір’я набуває металічного блиску зеленого або синього відтінку. Птах буквально сяє на сонці, здається ще величнішим.
Переважання колірної гами залежить від статевої приналежності качки. Наприклад, самці на світлі стають блідо-синього кольору, тоді як самки набувають насичено зеленого відтінку. Незвичайний відлив частіше зосереджений у верхній частині корпусу, вже в розмитому вигляді спускається до лап.
Продуктивність і застосування породи
У качок Каюг делікатесне м’ясо з мінімальним вмістом жиру. У продажу воно користується невисокою популярністю через свою непривабливість. Після обскубування на тушці залишаються некрасиві пеньки, які складно видалити навіть під час повторної обробки.
Серед любителів усього незвичайного, м’ясо є вишуканим делікатесом і дієтичною стравою. Щоб отримати гідну продажу тушку, качка відгодовується протягом 2 місяців перед забоєм.
Показники несучості
Качки несуть по 100-150 яєць на рік. Кожне вагою 80-100 г. Яйця більші за курячі, спочатку мають темну шкаралупу, але вже на другому десятку стають білястими, з вираженим оливковим відтінком.
Яйця Каюги складно зустріти в продажу. Хіба що один заводчик реалізує іншому з метою подальшого розведення породи. В інших випадках яйця використовуються всередині сім’ї заводчика, як харчовий інгредієнт або для виведення молодняка.
Характер і спосіб життя качки Каюги
Самі по собі качки – флегматики, крякають нечасто, поводяться спокійно і велично. Ходять повільно, не терплять поспіху. Мають гарну стійкість до стресів, рідко лякаються при різких звуках і наближенні інших тварин.
Качка Каюга хоробра і витривала, добре переносить холоди, має стійкий імунітет, рідко хворіє.
Птах швидко адаптується до нових погодних умов, і такі зміни негативно не позначаються на показниках продуктивності. Птахи люблять пастися на квітучій галявині, за ситної годівлі швидко набирають у вазі.
У спеку вони часто купаються і пірнають, а після водних процедур воліють погрітися на сонечку. Щоденні прогулянки йдуть птахам тільки на користь, вони не люблять сидіти під замком.
Про особливості качок Каюга можна дізнатися в наступному відео:
Утримання породи
Качкам потрібен догляд, повноцінне харчування і чистий пташник. Ці птахи відрізняються самостійністю, тому можуть сміливо перебувати на вільному вигулі. Їх можна залишати без нагляду і не сумніватися, що жодна особина не пропаде і не покалічиться.
Оскільки Каюги мають міцний імунітет, вони легко переносять навіть сильні хвороби, рідко хворіють. За спокійного темпераменту птахи абсолютно не полохливі, їх складно вивести зі стану рівноваги. Так що з утриманням породи проблем не виникає.
Вимоги до пташника
Качки Каюги взимку живуть у пташниках, але регулярно виходять на прогулянку. Влітку вони менше часу проводять у приміщенні, частіше бувають на свіжому повітрі.
Основні вимоги до пташника:
- Приміщення має бути світлим, просторим.
- Обов’язкова наявність вікон для надходження світла, свіжого повітря.
- Гнізда на бічних стінах приміщення.
- Оптимальний розмір гнізда – 40х50 см.
- Вхід у гніздо огороджується порогом 8 см, щоб яйця не падали і не розбивалися.
- У спекотну пору прийнятна температура – 17-19 градусів, взимку – не менше 5 градусів.
- На підлозі оформляються підстилки із соломи, торфу, осоки товщиною 30 см.
- Влітку приміщення освітлює сонце, взимку – штучне освітлення.
- Бажано встановити інфрачервоні лампочки для додаткового обігріву.
- Для кожного птаха потрібна поїлка, контроль свіжої води.
- Обов’язкова присутність годівниць з дощок, ємності для мінеральних добавок.
Навколо пташника встановлюється вольєр, або огороджується простора галявина. Додатково встановлюється навіс, який захищає птахів від спеки та дощової погоди. Пташник, як і вольєр, повинні щодня прибиратися, інакше з’являються паразити.
Місце вигулу і доступ до води
Качкам потрібне не тільки свіже повітря, а й щоденні прогулянки. Взимку переконайтеся, що температура повітря дозволять проводити прогулянки.
Якщо Каюги пасуться на галявині, огородіть її парканом, щоб інші тварини не нападали на птахів і не лякали їх.
Влітку на території має бути навіс від сонячних променів і дощу, штучна водойма. Наприклад, заповніть водою невеликий тазик або стару ванну. Качки люблять плавати і пірнати, але взимку від водних процедур краще тимчасово відмовитися.
Харчування качки Каюги
Під час годування качок, основа раціону – багаті на вуглеводи злакові корми, які підвищують енергетичний запас птиці. Вибирайте зерно, яке добре перетравлюється. Додатково додайте в меню кукурудзу, овес, бобові культури, ячмінь.
Щоб нормалізувати обмін речовин, у раціоні потрібні продукти переробки. Наприклад, макуха необхідна несучкам, як джерело фосфору і калію. Висівки заповнюють дефіцит клітковини. Суха макуха стає додатковим джерелом вуглеводів. У добовому меню продуктів переробки має бути не більше 5-10 % від загального раціону.
Овочі та соковиті корми, заготовлені ще з літа, допомагають швидко вирішити проблему сезонного авітамінозу. Особливо корисні люцерна і конюшина, коренеплоди (гарбуз і буряк до 20 % від загального раціону). Такі харчові компоненти даються качкам у попередньо подрібненому вигляді.
Мінеральні речовини сприяють кращому засвоєнню їжі, нормалізують травлення. Основним джерелом мінералів є черепашка, кісткове борошно, крейда, гравій, кухонна сіль. Такі компоненти можна давати одночасно, головне – суворо дотримуватися добового дозування.
За 10-15 днів до забою качкам Каюгам призначається посилений пайок.
Літній раціон
У літній період качка Каюга самостійно пасеться. Їй необхідний навіс недалеко від штучної водойми, щоб вчасно сховатися від дощу і палючих променів сонця. У цей час птах харчується черв’яками, комахами, травою, активно набирає у вазі.
Влітку заводчику вдається добре заощадити на покупному кормі й отримати важку тушку після забою. Головне – стежити за харчуванням качки, виключити присутність на галявині отруйних рослин, шкідливих паразитів, сторонніх предметів.
Поїлки заповніть чистою водою і щодня контролюйте цей момент. У літній період качка може випити до 1 л води. Тому оновлюйте поїлки 2 рази на добу. Якщо на стінках поїлки з’явилися водорості або цвіль, продезінфікуйте їх, інакше птах може загинути.
Зимовий раціон
Взимку Каюг заводчики годують двічі на добу – вранці та ввечері. Перше приймання їжі включає вологі мішанки та вітамінізований силос, друге – важчі для травлення зернові корми. Обов’язкова наявність у поїльнику 500 мл чистої води.
Влітку качки швидше набирають у вазі, тому заводчики посилюють добовий раціон. Отриманий жировий прошарок рятує птаха від сильних холодів і систематичного промерзання. Взимку наростити масу набагато складніше.
Як переносять холоди?
Каюги добре адаптовані до морозів. За температури повітря +5 градусів вони прекрасно почуваються в пташнику, головне – щоб приміщення регулярно провітрювалося. Взимку птахів теж можна вигулювати. Очистіть галявину від снігу та гілок, щоб качка не поранилася.
Від замерзання лап застеліть стежку соломою або сіном. Час прогулянок скоротіть до 30-40 хвилин двічі на добу залежно від погодних умов. При повноцінному харчуванні імунітет Каюги в зимовий період не знижується, ризик захворюваності мінімальний.
Розмноження і тривалість життя
Для розведення купуйте молодняк тільки у сертифікованих заводчиків за фактом надання відповідної документації. В іншому випадку, є ймовірність купівлі метисів, ціна яких на порядок нижча, ніж чистокровних представників породи.
Правила розведення Каюг:
- У стаді має бути 7 качок і 1 селезень.
- Уникайте спарювання близьких родичів, інакше з часом потомство повністю вироджується.
- У качок добре розвинений материнський інстинкт, тому додаткового контролю з боку заводчика пташенята не потребують.
Каюги вчать дитинчат плавати і добувати у воді їжу. Якщо частина пташенят з’явилися на світ раніше, їх відразу ж прибирають. В іншому випадку, качка перестане висиджувати яйця, що залишилися, і кидається виховувати вже народжених пташенят. Каюга висиджує яйця протягом 1 місяця, в посліді вилуплюється до 15 пташенят.
В умовах дикої природи качки живуть 10-30 років. При розведенні їх забивають у віці 2 місяців після якісної відгодівлі.
Інкубація яєць
Інкубаційний період варіюється від 26 до 28 діб, вкрай рідко – до 35 днів. Цінні рекомендації для заводчиків, які купили інкубатор:
- Якщо самка висиджує до 15 каченят, то за допомогою інкубатора цей показник на порядок вищий.
- Для інкубації використовуються яйця зі світло-зеленим відтінком, що свідчить про зрілість несучки.
- Для інкубатора вибираються яйця несучки 14-18-ти днів.
- Після появи каченят, молодняк підсаджується до несучки, яка береться за їх вигодовування.
Основні правила при використанні інкубатора:
- У першу добу яйця не перевертайте, прогрівайте їх з одного боку при температурі до 38 градусів.
- Протягом наступних тижнів яйця перевертайте щодня з боку на бік по кілька разів.
- Щодня відкривайте кришку інкубатора на 10 хвилин, чим забезпечите сухе охолодження, природну вентиляцію.
- 26 днів яйця прогрівайте при температурі 37,5 градусів. На 27 день знижуйте її до 37 градусів і чекайте появи пташенят на світ.
- Каченят, що вилупилися, перенесіть у брудер, де вони потрапляють під опіку несучки.
Догляд за каченятами та годування
Під час народження пташенят контролюйте чистоту і порядок у пташнику. Імунітет малюків ще не до кінця сформований, тому активність паразитів може їх погубити. Виключіть вплив протягів, особливо це важливо в перші 4 тижні життя молодняка.
Перший місяць каченята не розрізняють їжу, клюють усе, що трапляється їм під ноги. Переконайтеся, що в пташнику немає сторонніх предметів, отруйних рослин. Збільште обсяги поїлок, оскільки пташенята дуже багато п’ють. Заздалегідь підготуйте неглибокі ємності, де каченята вчитимуться плавати.
Зверніть увагу на раціон молодняка. Основна мета заводчика – налагодити травлення, збагатити організм пташенят цінними вітамінами і мікроелементами. Для росту особливо важливий кальцій.
Особливості добового раціону:
- подрібнений відварений білок, свіжа зелень;
- кефір, кисле молоко, сир, інші молочні продукти;
- подрібнена на борошно яєчна шкаралупа;
- дрібні зерна, комбікорм (з тижневого віку).
Захворювання
Як і інші мешканці подвір’я, качка Каюга може захворіти. Сприятливими факторами є нестача вітамінів, активність паразитів на тлі порушення правил утримання птахів, похибки харчування.
Найпоширеніші захворювання:
- Авітаміноз. Дефіцит вітамінів, особливо небезпечний для каченят.
- Сальмонельоз. Хвороба прогресує в дитячому віці, інфекція проникає в органи травлення разом з їжею.
- Вірусний гепатит. У групі ризику перебувають каченята, яким ще не виповнилося 20 днів від народження.
- Хвороби зоба. Серед провокуючих чинників – неякісний корм каченят і дорослих птахів.
- Кокцитоз. У групі ризику – качки до 2 місяців. Характерні симптоми – рідкі випорожнення з домішками крові, причина хвороби – активність паразитів.
- Аспергільоз. Грибкове захворювання, яке супроводжується виділенням слизу з носа. Заразитися може навіть людина.
Останні 2 захворювання смертельні, особливо небезпечні для інших птахів і самого заводчика. Заражені птахи непридатні для вживання в їжу, їхні тушки спалюються.
Качки Каюги хворіють нечасто, мають стійкий імунітет. Але за перших симптомів захворювання заводчик повинен своєчасно відреагувати, звернутися до ветеринара, захистити інших тварин подвір’я.
Переваги та недоліки качки Каюги
Ці качки славляться оригінальним забарвленням і величним виглядом, спокоєм і плодючістю. При виборі представників породи Каюга для розведення, заводчики враховують такі значущі переваги породи:
- стресостійкість;
- самостійність у поведінці;
- міцний імунітет;
- морозостійкість;
- невибагливість у їжі;
- добре розвинений материнський інстинкт;
- висока м’ясо-яєчна продуктивність;
- високий відсоток виживання молодняка;
- делікатесне, дієтичне м’ясо.
Кожна порода домашніх птахів має свої недоліки, і качки Каюги – не виняток. Це:
- низька цінність м’яса;
- невелика маса тіла;
- поганий інстинкт насиджування;
- чорні пеньки після общипування;
- яйця не на продаж.
Займатися розведенням Каюг – дуже захоплююче і невибагливе заняття. Представники цієї породи не доставляють заводчику проблем, самостійні, плідні та дають смачне дієтичне м’ясо.