Садівники недооцінюють кущі білої смородини, оскільки рідко зустрічають її на ділянках. Однак, її корисні властивості змогли оцінити ті, хто колись не полінувався висадити кілька стійких гібридів. Про те, як правильно це зробити, можна дізнатися просто зараз.
Опис білої смородини
Біла смородина відрізняється від звичайної не тільки своїм кремовим кольором, а й смаковою цінністю. Її активно використовує старше покоління, оскільки невеликі ягоди гальмують розвиток інфекційних захворювань.
Ягоди зазвичай використовують для приготування охолоджувальних напоїв, морсів і варення. Говорячи про цю рослину з точки зору біології, то можна виділити – чагарник багаторічний, добре росте в умовах холодного клімату.
Перший урожай можна отримати вже на другий рік після посадки. Однак за рослиною необхідний ретельний догляд, оскільки комахи легко можуть зіпсувати молоді пагони.
Головний нюанс догляду – вчасно зрізати слабкі гілочки. Квітки молодої рослини здатні пережити значне коливання температури, тому білу смородину активно вирощують у Ленінградській області.
Переваги та недоліки
Для того щоб ухвалити остаточне рішення, вирощувати на ділянці білу смородину чи ні, можна розглянути більш детально її характеристики.
Як і будь-яка рослина, біла смородина має низку своїх недоліків, які варто виділити окремо:
- рослина не може похвалитися ідеальним імунітетом до хвороб і шкідників.
- у літній період потрібен рясний полив.
- з віком якщо не обрізати рослину, вона починає розростатися, що призводить до псування інших культур.
Переваги:
- рясно плодоносить протягом усього життя.
- витримує сильні морози до -30 градусів.
- ягоди красиві та корисні.
Особливості посадки
Для того щоб вирощування білої смородини приносило більше задоволення, ніж витрат, необхідно чітко слідувати інструкції та дотримуватися агротехнічних правил. Щоб уникнути псування з боку комах і полегшити догляд, важливо вибрати не тільки правильний сорт, але й місце для посадки.
Ідеальний час для посадки
Коли саджанці та сорт було обрано заздалегідь, посадку можна здійснити вже наприкінці вересня. Рослина добре переносить холод, тому молодий саджанець можна накрити клейонкою, щоб уберегти від механічних пошкоджень.
Якщо саджанець був куплений на початку весни, його бажано перенести у відкритий ґрунт ще до настання тепла. Ранні бруньки через перетримку можуть загинути.
Перед тим як посадити саджанець білої смородини, необхідно зрізати молоді пагони, залишивши не більше 15 штук. Рослина зможе раціонально використовувати ресурси, для того щоб пережити холод і раптове зниження температури.
Коріння молодої рослини важливо заздалегідь розпрямити, для того щоб рослина змогла відразу отримати корисні речовини.
Вибір саджанця
Від правильного вибору саджанця залежить приживлюваність рослини. При покупці необхідно звертати увагу на стебло рослини. Якщо він занадто вологий, швидше за все, смородина неправильно зберігалася і подальшу пересадку вона не переживе. Перед покупкою необхідно уточнити заздалегідь сорт білої смородини.
Для того щоб виростити міцну і сильну рослину за низької температури і несприятливих погодних умов, краще вибрати сорт Ютербурзький. Сорт невідомого походження, проте протягом 30 років його активно використовують завзяті дачники. Головна особливість – відмінно переживає заморозки, дає рясний урожай, ягоди насичені та вітамінізовані.
Вибір місця для посадки
Дотримання агротехнічних норм дозволить позбутися величезної кількості проблем. Рослина не потребуватиме скрупульозного і ретельного догляду, якщо заздалегідь підготувати місце для посадки.
Для того щоб не спричинити хворобу коренів, молоду рослину не варто висаджувати в ярузі. Навіть невелике відхилення, стане причиною застою дощової води.
Місце має добре освітлюватися, від цього залежить смак майбутніх ягід. Яму для посадки прийнято готувати ще за місяць. Ґрунт і добрива повинні осісти, перш ніж молода рослина знайде постійний дім.
Варто зазначити, що біла смородина любить розкинути гілки, тому місця для правильного розвитку має бути багато. Зазвичай саджанці поміщають уздовж паркану на сонячній стороні ділянки.
Підготовка ґрунту та внесення добрив
Рослина має правильно харчуватися починаючи з посадки. Часто під дачні угіддя віддають ґрунт, який вичерпав свої ресурси. Тому перед посадкою в постійне місце проростання, її необхідно якісно удобрити.
Найпростіший спосіб – наситити ґрунт гноєм. Пропорція стандартна – на 1 кв. м потрібно від 7 до 10 кг гною. Для того щоб позбавити рослину від напасті бактерій і перших шкідників, можна додати склянку золи на 1 кв. м. м.
Схема посадки
Чим більше кущиків білої смородини власник зможе вмістити, тим ряснішим буде врожай ягід. Тому досвідчені фахівці рекомендують висаджувати рослини за спеціальною і перевіреною схемою. Діаметр ями не повинен перевищувати 60 см, а глибина 50 см.
Варто зазначити, що рослина буде з роками розростатися. Щоб гілки не плуталися, висаджувати сусіда потрібно на відстані 1,5 м. Тоді у випадках хвороб і напасті шкідників, можна контролювати поширення проблеми.
Вирощування та догляд за білою смородиною
Більшою мірою догляд за білою смородиною залежить від обраного сорту. Якщо гібрид підбирався виходячи з територіальної особливості, то догляд за молодим кущем буде мінімальний.
Догляд за ґрунтом
Для того щоб рослина активно розвивалася і не відчувала стрес після пересаджування, ґрунт необхідно якісно насичувати. Фахівці виокремлюють такі нюанси та методи правильного удобрення:
- кожен кущ окремо удобрюється 80 г селітри;
- для того щоб пагони змогли пережити раптове зниження температури, в ґрунт окремо вноситься 0,5 склянки суперфосфату;
- у весняний період вносять фосфор, калій і золу.
Останній перелік добрива вноситься за індивідуальним рішенням власника. Чим багатшим буде ґрунт, тим солодшими вийдуть майбутні ягоди. Використовувати можна як власну суміш, так і комерційну.
Ґрунт так само має залишатися пухким, щоб потрібна кількість вологи і кисню проникала до коріння. На території північних регіонів часто зустрічається важкий ґрунт, який стає твердим.
Для отримання якісного врожаю, ґрунт необхідно періодично розпушувати і позбавляти від бур’янів.
Обрізка і формування куща
Біла смородина протягом усього життя потребує обрізки. Щоб кущ не витрачав сили на відновлення слабких частин, кволі гілки обрізаються секатором. Тільки так можна уникнути зниження загального імунітету.
Правильна обрізка так само може позитивно позначитися на врожаї. Досвідчені городники змогли виявити цікавий факт: чим більше зелені у рослини, тим більше ягід можна отримати за сезон. Тому перші 2-3 роки необхідно наростити обсяги зелені. Обрізка проводиться тільки в крайніх випадках. У майбутньому відрізаються тільки неплодоносні гілки.
Полив
Біла смородина негативно ставиться до сирого ґрунту. Однак висаджувати на горбистій місцевості її теж не варто, оскільки блокується розвиток коренів. Зазвичай полив у період посухи проводиться кілька разів на місяць.
Досвідчені городники і садівники поєднують цей процес із періодом підживлення. На територіях, де переважає сира і хмарна погода, полив зовсім не потрібен.
Підживлення
Біла смородина потребує більш скрупульозного догляду, ніж червона. Рослина любить світло, свободу і кислий ґрунт. Тому підживлювати кущі потрібно кілька разів за сезон.
Однак при правильному догляді, біла смородина порадує багатим і солодким урожаєм, який окупить всі зусилля. Підгодовують до цвітіння і після збору врожаю. Як добриво можна використовувати мінеральні та органічні речовини. Добре підходить гній, оскільки має високий концентрат корисних речовин.
Так само удобрення комерційними мінералами та вітамінами краще поєднувати з поливом. На одне відро йде не більше 40 г мінерального засобу. Варто запам’ятати, що перегодовування так само небезпечне, як недогодовування.
Збір врожаю
Для того щоб отримати концентрат корисних вітамінів і речовин, їсти білу смородину краще з куща. Перший урожай рослина зможе дати на 2-3 році життя.
Урожай на відміну від інших ягід збирати відразу не обов’язково, грона висять до настання перших заморозків. Тому якщо городник не зміг приїхати зібрати їх наприкінці сезону, це можна зробити до глибокої осені.
Перші солодкі ягоди з’являються наприкінці липня. Якщо рослина вирощується на північній частині країни, то наприкінці серпня. Після збору, ягоди зберігати довго не варто, оскільки вони починають киснути і втрачати свій вигляд. Якщо врожай видався багатим, можна зробити вино або варення.
Підготовка до зими
Після того як урожай було зібрано, а слабкі гілки підрізано, необхідно провести останнє підживлення рослини. Оскільки в зимовий період кущ не плодоносить і обсипається, потрібно подбати про те, щоб коріння змогло отримати концентрат вітамінів. Так само якщо рослина перехворіла через вплив комах, її можна обприскати хімічним добривом.
Досвідчені городники рекомендують у перший рік накрити молодий кущ плівкою або брезентом. Незважаючи на свій міцний вигляд, через зовнішній вплив у вигляді рясного снігопаду або частого дощу, біла смородина не зможе пережити свою першу зиму. Багато хто так само підв’язує молоду рослину.
Більше інформації про правильний догляд за кущами смородини в осінній період, ви дізнаєтеся з цієї статті.
Методи розмноження
Розмноження улюбленої рослини на ділянці дозволить заощадити на саджанцях. Однак як це правильно робиться, знають лише досвідчені городники. Використовуючи рекомендації, навіть новачок зможе провести розмноження як живцями, так і горизонтальними відводками. Для цього знадобитися лише трохи терпіння і початкових навичок садівника.
Живцями
Метод використовують переважно у весняний період ще до появи перших бруньок. Як і з червоною смородиною, садівник повинен вибрати маточний кущ. Вибирати для подальшого розмноження необхідно зрілу і здорову рослину.
Під час роботи потрібно використовувати чистий інструмент, оскільки часто садівники поширюють велику кількість хвороб у такий спосіб.
Відрізати варто пагін діаметром не більше 1 см. Є кілька причин, чому обирають саме таку товщину:
- Пагін не плодоносить, а це означає, що всі сили будуть спрямовані на розвиток кореневої системи.
- У разі невдачі, ніякої шкоди рослині не буде завдано і садівник не позбудеться врожаю.
Досвідчені городники використовують сильні та однорічні живці. Нижні – найсильніші, добре приживаються і дають 90 % результат. Пересаджувати підготовлений живець потрібно в середині весни, коли сонце починає активно прогрівати ґрунт.
Для того щоб убезпечити від останніх морозів, що насуваються, можна накрити держак поліетиленом. Ґрунт заздалегідь удобрюють мінералами і гноєм.
Горизонтальними відводками
Спосіб розмноження горизонтальними відводками популярний і простий. Такий метод активно використовують садівники-початківці. Для розмноження варто використовувати тільки найкращі пагони, які протягом декількох років давали рясний урожай.
Після того як вибір було зроблено, гілку акуратно пригинають до землі і підв’язують. Борозенку для досягнення позитивного ефекту прикопують на 4-5 см.
Після того як усі маніпуляції було виконано, можна удобрити місце, де проростатиме новий кущ. Розмноження краще проводити в суху погоду, варто трохи полити рослину після процедури, ніж допустити її гниття.
Якщо гілка чинить опір і згинається у зворотний бік, її можна засипати ґрунтом ще на кілька сантиметрів.
Хвороби і шкідники білої смородини
Як і будь-яка інша рослина, біла смородина має своїх шкідників і захворювання. До найпопулярніших комах, які так і норовлять знищити врожай можна віднести:
- Гусениці – активно атакують листя в період цвітіння рослини. Якщо не зупинити їхню діяльність, біла смородина витрачатиме ресурси на відновлення системи, а не на врожайність.
- Брунькова міль – темний метелик у білу смужку. Починає атакувати рослину ще в період появи бруньок. Харчується корисними речовинами й активно розмножується. Після набігів залишає хвору рослину і відсутність урожаю.
- Смородинна попелиця – можна сплутати зі звичайною мошкою. Однак на листках з’являються невеликі бордові плями. Якщо не лікувати рослину, то вже через рік вона загине.
Популярні хвороби білої смородини:
- борошниста роса;
- антракноз;
- іржа;
- смугаста мозаїка;
- махровість.
Більшість хвороб виникають на тлі діяльності таких комах як: смородиновий кліщ, мокриця, галиця. Шкідники залишають після себе пошкоджені стебла і листя, які починають з часом витягати зі здорових пагонів сили.
Позбавити себе від зайвого клопоту допоможе своєчасний догляд і обробка рослин. Однак велику роль відіграє і правильно підібраний гібрид, який не успадкує від батьків схильність до захворювань.
Найкращі сорти білої смородини
Сорти слід вибирати від територіального розташування. Якщо гібридний сорт буде менш схильний до хвороб, він не зможе пережити навіть мінімальні заморозки.
Ба більше, садівник зможе контролювати час збору врожаю і величину ягід. Експерти вивели кілька нових видів, які дозволять раніше за всіх зібрати корисну ягоду.
Великі сорти
Сьогодні можна виділити окремі сорти, які не схильні до хвороб і дають рясний урожай великих ягід:
- Біла Англійська – якісний сорт, який використовується для комерційних цілей. Ягода виходить соковитою і солодкою. Зберігає свій аромат навіть після температурної обробки.
- Біла Біляна Беляна – при правильному догляді дає рясний і ранній урожай великих ягід. Головна відмінна риса – сорт солодкий і дуже смачний. Рослина добре переживає заморозки.
- Велика біла – якщо у городника мало вільного часу. Рослина дасть стабільний середній урожай великих ягід при мінімальному догляді.
Солодкі сорти
Для приготування морсів, соків і вин використовують солодкі сорти. У цьому випадку розмір ягід не відіграє ролі, головне, щоб вони були ароматними та медовими. Сьогодні виділяють 3 найефективніші гібриди, які підійдуть для вирощування на будь-якій території:
- Версальська біла – ягоди маленькі та кремового кольору. Сорт ідеально підходить для вин і морсів. Рослина не вимагає постійного догляду і має гарний імунітет.
- Голландська рожева – добре підійде для морсів. Ягоди солодкі, мають приємну кислинку через концентрат вітаміну С.
- Десертна – назва говорить сама за себе. Найсолодший сорт, високий і рясний урожай. При правильному підживленні має яскраво виражений медовий присмак.
Ранні сорти
Кожен садівник мріє отримати врожай раніше за всіх. Однак такі рослини часто вибагливі, а врожай ледь доживає до початку вересня. Для того щоб тішити себе якісними і красивими гронами протягом усього сезону, можна вибрати найбільш ефективний сорт:
- Уральська біла – не потребує постійного догляду. Рослина має винятковий імунітет і добре переживає зиму.
- Пригажуня – високий і сильний кущ. Часто сорт використовують у дизайнерських цілях. Однак рослина має гарну плодючість і стійкість до комах.
Середні сорти
Середні сорти рідко можуть похвалитися великою кількістю врожаю і яскравим смаковим відтінком. Однак саме такі рослини найменше потребують догляду, у них добре розвинений імунітет і вони рідко хворіють. До основних сортів можна віднести:
- Біла Потапенко.
- Біла Фея.
- Біла Булонь.
Гілки стійкі до природних катаклізмів. Рослина витримає сувору зиму і велику кількість снігу. Врожайність хоч і середня, але часто через гарний імунітет, рослина дає більше ніж великі сорти. Для тих, хто не має можливості відвідувати рослину протягом усього терміну – ідеальний варіант.
Корисні властивості
На основі ягід білої смородини робляться спеціальні настоянки та варення. Ті, хто давно займається збором ягід, знають, що плоди мають велику концентрацію корисних речовин і вітамінів. Варто відзначити головні властивості білої смородини:
- Ягоди містять велику кількість вітаміну С. Вживання свіжих плодів призводить до поліпшення імунітету.
- Люди похилого віку люблять ягоди через велику кількість вітаміну А, що покращує зір і пам’ять.
- Настоянки на основі білих ягід покращують роботу шлунково-кишкового тракту й очищають печінку від токсинів.
- Регулярне вживання ягід знижує ризик утворення пухлини і злоякісного раку.
- Плоди мають велику кількість клітковини.
Як лікування часто використовують і листя. Біла смородина накопичує корисні елементи не тільки в ягодах, а й у самих гронах.
Після очищення зайве листя і грона заварюють як чай або роблять спеціальний відвар. Люди, які страждають від хвороб сечостатевої системи, використовують відвари для очищення. На основі листя роблять омолоджувальні олії та креми.
Протипоказання до вживання білої смородини
Через велику кількість у своєму складі вітамінів, часто зустрічається загострення алергії на одну з груп. Тому перед вживанням необхідно уточнити у терапевта чи є непереносимість груп вітамінів А, В, і С.
Незважаючи на це застереження, не варто побоюватися негативного впливу на роботу організму. Фахівці лише виділяють деякі випадки, коли вживання великої кількості ягід призводить до негативного результату:
- хвороби травлення – через велику кількість кислот, можна посилити виразку шлунка;
- загальна непереносимість – вкрай рідко відзначається у маленьких дітей.
Якщо вживати білу смородину в помірній кількості, то жодних негативний наслідків не буде. Варто знати почуття міри навіть при вживанні домашньої настоянки чи вина.
Біла смородина має величезний список корисних і лікувальних властивостей. Ще кілька століть тому її використовували для лікування і профілактики захворювань, навіть сьогодні її рекомендують багато лікарів. Посадити культуру на ділянці не складно, багаторічні кущі вимагають мінімальної уваги протягом свого життя. Рослина добре переносить холод і несподівані заморозки, тому завжди можна порадувати домочадців домашнім варенням, морсом або настоянкою.