Чорна редька: опис, фото, кращі сорти, посадка і вирощування

Чорна редька

Вирощування чорної редьки на присадибній ділянці не викликає труднощів. Рослина невибаглива в догляді, має стійкий імунітет до хвороб і пристосована до зростання в холодному кліматі. Проводячи вчасно прополку, полив і підгортання, можна зібрати урожай великих і соковитих плодів.

Опис культури

Чорна редька, Raphanus sativus var. Niger – дворічна овочева культура. Належить до сімейства Капустяні. Зверху покритий чорною шкіркою, м’якоть біла і щільна за структурою. Форма плоду округла або злегка подовжена. Важить редька від 200 г до 2 кг.На смак овоч гіркий і гострий. Це пов’язано з великим вмістом ефірної гірчичної олії та великою кількістю фітонцидів.Овоч належить до давньої культури. Її почали вирощувати в країнах Європи та Азії, далі вона поширилася в США і країни СНД. Чорна редька здатна виростати в будь-яких кліматичних умовах і на різних ґрунтах. Вид виведений селективним шляхом і абсолютно не дичавіє.У перший рік після посадки рослина формує коренеплід і розетку прикореневого листя. На другий утворюється прямостояче стебло висотою 55-60 см, на якому сформується суцвіття, а пізніше стручок з насінням.

Будова чорної редьки:

  • Плід. Залежно від маси овоча, діаметр у круглої форми становить 8-10 см, а у злегка витягнутої 4-5 см. У міру зростання коренеплід набуває чорного забарвлення.
  • Шкірка. Щільна і тонка.
  • Листя. Забарвлення яскраво-зелене з оливковим відтінком. Розетка з листям у висоту доходить до 45-60 см. Листова пластина в декількох місцях глибоко розсічена. Її верхня частина більша, а ближче до землі поступово звужується. Поверхня грубувата і шорстка.
  • Квітка. Формується на стеблі. Зібраний у гроновидне суцвіття. Квітка дрібна за розміром, складається з 4 пелюсток. Забарвлення пастельне.

У їжу вживають тільки коренеплоди.

Популярні сорти та їхні особливості

Сорти чорної редьки розрізняються за терміном дозрівання і тривалістю зберігання. До найбільш популярних сортів належать:

Найменування Сорт Термін дозрівання Основні характеристики Термін зберігання
Зимова кругла чорна кругла

 

Редька Зимова довга чорна – різновид, який відрізняється більш волокнистою м’якоттю.

 

Середньопізній 75-100 днів Вага плода 250-500 г. М’якоть щільна.

 

Характеризується підвищеною гіркотою. У плодах високий вміст мінеральних солей.

6 міс.
Мурзилка Пізній 90-100 днів Вага плоду 225-300 г. Форма округла, діаметр 9-10 см. М’якоть не дуже гостра. До весни
Чернавка Пізній 100-110 днів Вага плоду 250-350 г. Форма – конусоподібна, поверхня гладка і рівна. М’якоть ніжна і солодкувата. Тривалий
Нічка Середній 68-75 днів Вага плода 180-220 г. Форма округла і трохи сплющена. Колір шкірки насичений. М’якоть соковита, хрустка. Смак гострий. Тривалий. Добре переносить транспортування.
Чорний дракон Середній 58-65 днів. Вага плоду 320 г. Форма – подовжена, до низу загострюється. Довжина – 12-17 см, діаметр 4-5 см. М’якоть соковита і щільна. Тривалий. Добре зберігає смакові якості. Призначений для споживання взимку.




Корисні властивості чорної редьки

Чорна редька має лікувальні властивості, які визнані народною і традиційною медициною. Її використовують як природний антибіотик і протимікробний засіб.У коренеплоді міститься велика кількість ефірних олій, вітамінний комплекс, білки, жири і вуглеводи.Корисний овоч зміцнює імунітет, сприяє прискоренню обмінних процесів, зменшує набряки. Допомагає впоратися із застудою, очищає судини і печінку, посилює відходження мокротиння, також зміцнює нігтьову пластину і стимулює ріст волосся.Якщо є проблеми з травленням і захворювання ШКТ, то використання овоча в їжу потрібно обмежити або повністю від нього відмовитися.

Підготовка до посадки

Культура невибаглива і не вимагає особливого догляду. Створення сприятливих умов зростання підвищить якість врожаю. Коренеплоди будуть великого розміру з яскраво вираженим ароматом і високими смаковими якостями.

Вибір місця

Сприятливим для зростання овоча вважається відкрите місце з доступом сонячних променів протягом усього світлового дня. Якщо ділянка частково затінена, то дефіцит світла призводить до дрібніння плодів. Посадкове місце може бути обдувається вітрами. Рослина добре переносить протяги.Сприятливими попередниками є:

  • картопля;
  • томат;
  • огірки;
  • бобові;
  • морква.

Несприятливі попередники:

  • капуста;
  • редис;
  • ріпа;
  • бруква.

Недотримання правил сівозміни призводить до хвороб редьки. Місце посадки доведеться часто обробляти інсектицидами. Між рядами чорної редьки можна висадити цибулю. Він відлякуватиме слимаків та інших шкідників.

Підготовка ґрунту

Культура добре росте в будь-якому ґрунті, крім закисленого або засоленого. Найбільше підходить суглинок або сірозем.Вимоги до ґрунту:

  • пухкий, добре пропускає повітря і вбирає воду;
  • нейтральне лужне середовище, також підходить слабо лужне і кисле.

Зменшити кислотність ґрунту допоможе внесення вапна в пропорції 200 г на 1 кв. м. м або додавання подрібненої яєчної шкаралупи, крейди або доломітового борошна.Не варто вибирати місце для посадки, якщо ґрунтові води залягають на рівні 0,5 м від поверхні землі.Ґрунт починають готувати восени. Ділянку очищають від листя, гілок і трави. Перекопують на багнет лопати.Обов’язково потрібно внести добрива. Універсальним, придатним для будь-якого виду ґрунтів, вважається деревна зола. Її використовують із розрахунку 0,5 л на 1 кв. м. м. Якщо ґрунт бідний, вносять органіку. У глинистий додають річковий пісок, роблячи його легшим.Навесні використовують добрива:

  • Мінеральні. Суперфосфат – 10-12 г на 1 кв. м. м, калій – 6-8 г на 1 кв. м, калій – 6-8 г на 1 кв. м. м і сечовина.
  • Органічні. Компост або перегній – 2-3 кг на 1 кв. м.

Не можна використовувати гній. Він є сприятливим середовищем для розмноження багатьох шкідників, комах і бактерій, що спричиняють захворювання у рослин. До того ж плоди втрачають аромат і смак.Якщо потрібно внести вапно в ґрунт для зменшення кислотності, то це роблять за 2 тижні до використання основних добрив.Підготовка ґрунту

Обробка насіння

Культуру розмножують насіннєвим способом. Чорна редька погано переносить пересадку, є ймовірність пошкодити корінець. Це завадить повноцінному формуванню плоду.Підготовка насіння включає етапи:

  • Калібрування. Відберіть вручну найбільше насіння з рівною і неушкодженою оболонкою. Дрібні, порожні та надламані екземпляри варто викинути.
  • Помістіть відібране насіння в сольовий розчин на 10-15 хвилин. Його готують із розрахунку 1 ст. л. ложка на склянку води. Насіння, що спливло, видаліть. Цей спосіб допоможе прибрати порожні оболонки, які були пропущені під час попереднього огляду.
  • Візьміть сито і промийте насіннєвий матеріал.
  • Помістіть насіння на добу в слабкий розчин марганцю. Він має знезаражувальну дію, і запобігає виникненню захворювань у майбутньому на всіх етапах вегетації.
  • Загорніть насіння у вологу марлю, яку, крім води, можна змочити стимулятором росту. У цьому стані воно насичується вологою для поліпшення схожості. 

Посів чорної редьки

Посів насіння здійснюють у відкритий ґрунт або в тепличні умови. Це залежить від температури навколишнього середовища та кліматичних умов регіону. При посадці в теплицю потрібно стежити за повноцінним освітленням, а якщо його недостатньо, встановлюють штучне.

Терміни посіву в різних регіонах

Чорна редька призначена для вирощування по всій території країни. Насіння здатне проростати при температурі 3-5°С. При раптових заморозках, коли стовпчик термометра опускається на кілька градусів нижче нуля, рослина здатна вистояти. Сприятливою для посадки є температура +13-15°С.У більшості регіонів термін посіву – кінець березня або початок квітня. У холодному кліматі Сибіру посадка відбувається на початку літа.Посів насіння здійснюється залежно від терміну дозрівання культури:

  • Ранні сорти – в середині березня. Термін дозрівання 40-45 днів.
  • Скоростиглі літні – в кінці квітня або на початку травня. Термін дозрівання 55-60 днів.
  • Середньостиглі та пізньостиглі – у середині червня – на початку липня для холодних регіонів. Воно дозріває 100-110 днів.

Посів редьки у відкритий ґрунт

Деякі сорти даного коренеплоду великого розміру. Це варто врахувати, і залишити вільне місце між насінням для повноцінного росту.Для посіву спочатку перекопують ґрунт на багнет лопати і роблять борозни. Їх розташовують зі сходу на захід.Відстані для посіву:

  • між борознами – 25-30 см;
  • між рослинами – 15-20 см;
  • глибина лунки – 2-2,5 см.

Занадто велика скупченість призводить до утворення стрілок.Інструкція з посадки:

  1. Борозенку замульчуйте торфом або перегноєм.
  2. Зволожте землю.
  3. Помістіть проросле насіння в лунку або борозенку, дотримуючись потрібного інтервалу між ними.
  4. Присипте землею і злегка утрамбуйте.
  5. Полийте водою.
  6. Присипте тонким шаром деревної золи.

Якщо погода прохолодна, то борозни вкривають плівкою. Протягом тижня мають з’явитися сходи.Посадку насіння здійснюють у сухий і нежаркий день.

Правила догляду

Рослину потрібно вчасно поливати і видаляти бур’яни. Стежити, щоб ґрунт не пересихав або не був надмірно зволожений.

Полив

Для поливу використовується тепла і відстояна вода. Зрошують у ранковий або вечірній час, коли немає сонячних променів. Краще використовувати лійку з великою насадкою.Полив редькиСхема поливу:

  • З появою сходів у перший тиждень зрошення проводьте через день.
  • Коли паросток досягне 10 см, то полив здійснюйте рідше, 1-2 рази на тиждень для ранніх сортів і 2-3 рази на місяць – для пізніх.

При поливі завжди варто орієнтуватися по ґрунту. Якщо воно пересихає, то зрошення частішає. Не варто допускати пересихання ґрунту й утворення твердої скоринки. У цьому випадку коренеплід буде з гірким присмаком. Для запобігання випаровування вологи використовують мульчування перегноєм, компостом або скошеною травою.

Розпушування і проріджування

Для запобігання поселення комах, потрібно постійно прополювати грядки від бур’янів. Також бур’ян забирає з ґрунту поживні речовини, які необхідні для росту редьки.Після кожного поливу потрібно рихлити землю, щоб не утворювалася кірка і був доступ повітрю.Проріджування здійснюють для видалення слабких паростків і недопущення густоти посадки. Рясне листя стає сприятливим середовищем для життя комах.Перше проріджування проводять, коли у молодої рослини з’являються 2-3 листки. Відстань між саджанцями не має бути меншою за 7 см. Наступне проріджування роблять через місяць і залишають відстань не менше 15-16 см.

Підживлення

Підгодовують рослини 2-3 рази за весь період росту. Використовують мінеральні добрива. Органічні викликають активний ріст додаткових коренів і деформацію плодів.Терміни підживлення:

  1. При появі 4-го листочка на молодій рослині.
  2. Через 3 тижні після першого підживлення.
  3. За 3 тижні до остаточного дозрівання коренеплодів вносять добриво, що містить калій. Він сприяє поліпшенню смаку і соковитості м’якоті. Як підгодівлю можна використовувати деревну золу.

Для скоростиглих сортів підживлення має містити азот.

Основні хвороби та шкідники

Небезпечними для культури хворобами та шкідниками вважаються:

Хвороба/шкідник Прояв Лікування
Борошниста роса На листках утворюється світлий наліт. Поступово він темніє до коричневого кольору. Листя в’яне і відмирає.

 

 

Топаз. Його розводять у воді та проводять обприскування.
Кіла Вражає коріння, утворюючи на ньому нарости. Поступово листя засихає. Деревна зола та хлорне вапно. Проводять дезінфекцію ґрунту.
Коренева гниль Біля основи плоду і на черешках листя з’являються темні плями, які призводять до розм’якшення частин рослини. Додатково утворюється пліснява. Присутній специфічний запах. Триходермін. Вбиває грибок.

 

Деревна зола змішана з крейдою в пропорції 1:1. Отриманим порошком обробляють уражені частини рослини.

Слимаки Світлого кольору. Вдень ховаються, а вночі поїдають бадилля і виступаючу частину коренеплоду. Якщо напали на молоді рослини, то здатні їх повністю знищити. Гроза, Слимака.

 

Гірчицю або настій червоного пекучого перцю розводять у воді й обприскують рослини та ґрунт.

Капустяна міль Комаха світло-коричневого кольору. Відкладає личинки на листках, соком яких вони харчуються. Личинки мешкають на тильному боці листка. Їх потрібно видалити, а лист протерти мильним розчином.

 

При сильному ураженні рослини застосовують інсектициди.

Метелик білявка Відкладає яйця в ґрунті. Гусениці, що вилупилися, поїдають листя. Листова пластина скручується, в ній з’являються отвори довгастої форми. Розчин: гірчиця, червоний перець і сіль. Настояти більше доби й обприскати всі частини рослини.

 

У ґрунт внести деревну золу з корицею або шафраном.

Пам’ятайте, що багато хвороб і шкідників можуть з’явитися через підвищену вологість навколо рослини і несвоєчасне видалення бур’янів.Хвороби чорної редьки

Збирання та зберігання врожаю

Збір урожаю ранніх і середньостиглих сортів проводять у середині літа. Пізні сорти збирають у жовтні, в суху погоду, до перших заморозків.Залежно від регіону збирання врожаю проводиться в різний час:

  • Середня смуга – кінець серпня;
  • Урал – наприкінці вересня;
  • Сибір – початок жовтня.

Не варто затягувати зі збиранням врожаю. При заморозках і дощах може загинути весь урожай.Дозрілі коренеплоди висмикують із землі. Відрізають верхню зелену частину, залишаючи черешки близько 2 см, і корінці. Провітрюють для підсихання землі, що знаходиться на них. Для зберігання підходять плоди, які не мають пошкоджень.Коренеплоди зберігають у холодильнику, поміщаючи їх у поліетиленовий мішок з отворами для вентиляції. Також використовують прохолодний і темний льох. Плоди поміщають у дерев’яні ящики, присипають золою або тирсою. Температура в погребі має бути 2-3°С, вологість – не перевищувати 80-85 %. При більш високій температурі відбувається проростання коренеплодів.

Поради досвідчених городників

Деякі городники-любителі стикаються з труднощами в процесі вирощування чорної редьки. Щоб їх уникнути, варто прислухатися до порад досвідчених людей:

  • Не варто садити насіння без попереднього замочування. Схожість помітно знизиться навіть за належного догляду.
  • Якщо плід не виростає до потрібного розміру, необхідно провести його розгойдування. Коріння перестануть давати бічні пагони і всі сили спрямуються на коренеплід.
  • При появі стрілок варто провести проріджування або вкрити плівкою рослини від холоду.
  • При розтріскуванні потрібно збільшити полив.

Про особливості вирощування чорної редьки, можна також дізнатися з відео: Чорна редька підходить для вирощування в будь-якій кліматичній зоні нашої країни. Виростає у відкритому ґрунті і не вимагає пікіровки або пересадки. За культурою неважко доглядати, варто дотримуватися режиму поливу і вчасно прополювати бур’ян. Через 2-3 місяці збирають багатий урожай у вигляді міцних і соковитих коренеплодів.