Як розробити концепцію дизайна та обладнати ресторан

Перш ніж приступити до оформлення свого закладу, власник повинен самостійно сформувати уявлення про дизайн інтер’єру бару. Розробка вдалої концепції передбачає врахування будь-якої дрібниці. В першу чергу необхідно визначитися з цільовою аудиторією. Наприклад, якщо це буде спортивний паб, то і його стиль повинен бути відповідним. Такі паби необхідно обладнати безліччю телевізорів, на яких транслюватимуться різні спортивні змагання.

Якщо це буде невеликий затишний ресторан, в якому після роботи можна випити з друзями пару кухлів пива, то при його проектуванні слід використовувати грунтовні дерев’яні меблі, приглушене освітлення і неяскраві кольори, що дозволяють розслабитися після важкого робочого дня. Доречі, придбати посуд, необхідний для бара чи ресторану, варто в магазині “Horeca Market”, де за посиланням https://horeca.salon/ знайдеться все необхідне для громадьского закладу.

У пивних ресторанах такого типу часто використовується гаражна тематика, настроює відвідувачів на максимальне розслаблення.​

Вибір стилю інтер’єру

Після того як проект бару буде створений, настає етап оформлення інтер’єру. Правильно підібраний стиль бару є запорукою його популярності і затребуваності.

Як розробити концепцію дизайна та обладнати ресторан

Ще до початку створення стилю інтер’єру бару, слід згадати кілька найважливіших правил:

  • інтер’єр бару повинен повністю відповідати його унікальному назвою. Так, якщо бар називається «Мисливець», то в ньому повинна бути по максимуму реалізована тематика полювання і риболовлі. Дизайн такого пивного бару може бути доповнений натуральними опудалами тварин, унікальними експонатами зброї і т.д. Якщо ж бар називається «Трибуна», то в його стилі повинна обов’язково бути присутня спортивна тематика. Такий інтер’єр передбачає використання спортивних плакатів, кубків, фото популярних футбольних команд і т.і.;
  • Фасад також повинен відповідати тематиці бару;
  • Орієнтація на цільову аудиторію. Власник повинен чітко розуміти, яка категорія населення є його основними клієнтами. Якщо це молодь, то в інтер’єрі можна використовувати стиль лофт, модерн або хай-тек. Якщо цільовою аудиторією є престижна публіка, то при створенні інтер’єру повинна використовуватися дорогі меблі, шкіряна обробка, дзеркала і т.і.;
  • Дизайн повинен відповідати атмосфері закладу. Розробляючи формат свого бару, варто пам’ятати, що він налаштувати клієнтів до розслаблення і веселощів.

Здійснюючи вибір стилю пивного ресторану, також слід пам’ятати про важливість колірних рішень. Саме колір часто впливає на поведінку, настрій і самопочуття людей. У барах та інших питних закладах найчастіше використовується синьо-блакитна або жовто-оранжева колірна гамма. Застосування саме цих кольорів обумовлено тим, що вони сприяють душевному спокою, довгим бесідідам і підвищенню апетиту.

Як розробити концепцію дизайна та обладнати ресторан

Ще один важливий момент – цінова категорія бару. Якщо планується створення недорогого питного закладу з доступними цінами, то і особливих вимог до інтер’єру не буде. У цьому випадку досить косметичного ремонту, установки недорогих, але зручних меблів і барної стійки. Відповідно, при створенні проекту закладів, розрахованих на більш високий рівень цін, слід орієнтуватися на більш високі вимоги відвідувачів.

Вибір матеріалів

Як розробити концепцію дизайна та обладнати ресторан

При створенні недорогих барів може використовуватися і пластик. Однак його кількість повинна бути в розумних межах.

Особливу увагу варто приділити матеріалами, які будуть використовуватися для виготовлення барной стійки. Вони повинні бути не тільки натуральними, а й зносостійкими. У дорогих закладах барні стійки практично завжди виготовляються з дерева. Довговічність і красива фактура дерев’яних барних стійок надає їм респектабельності та вишуканості. Також користуються популярністю стійки, виконані з натурального або штучного каменю. Варто зауважити, що дуже часто матеріали для виготовлення барной стійки, меблів та інших елементів бару комбінуються.

В цілому при виборі матеріалів, призначених для створення інтер’єру, головне пам’ятати про зручність і затишок відвідувачів закладу. Цей нюанс слід обов’язково вказати при формуванні технічного завдання фахівцям, які відповідають за розробку проекту і оформлення інтер’єру закладу.

Сучасні тенденції інтер’єрів

Як розробити концепцію дизайна та обладнати ресторан

Дизайн бару лофт з’явився в 40-х роках минулого століття в США. Даний стиль передбачає використання виробничих або промислових площ. Бари, інтер’єр яких оформлений в цьому стилі, відрізняються просторими приміщеннями, великими вікнами, високими стелями і відсутністю штор. Основним девізом лофт є максимум простору і мінімуму перегородок. Грамотний дизайн кафе, барів і ресторанів в стилі лофт передбачає використання сходів, труб, цегляної кладки, грубої штукатурки, арматури, неприкритих систем вентиляції і т.д. Все це може гармонійно поєднуватися з ультрамодними меблями, сучасною технікою та нестандартними аксесуарами.

Ще один популярний стиль дизайну бару – хай-тек. Подібні варіанти барів, як правило, знаходяться в офісних районах і солідних бізнес-центрах. В даних установах створюється ідеальна атмосфера для проведення ділових зустрічей і переговорів. До основних характеристик цього стилю варто віднести прагматизм, функціональність, ергономічність і раціональність.

У дизайні ресторанів і барів сьогодні активно використовується і такий стиль, як модерн. Він відрізняється універсальністю і наявністю великої кількості вільного простору. Що стосується стилю прованс, то він тяжіє до природності, тиші і спокою. Подібні характеристики забезпечуються за рахунок використання в інтер’єрі молочних, кремових, бежевих, білих, пастельних і приглушених кольорів. Ще однією особливістю Провансу є використання речей з ефектом старіння.