Диня – баштанна культура родом із Середньої Азії. Завдяки селекції, сьогодні цей солодкий плід росте не тільки під жарким узбецьким сонцем, а й у . Сьогодні є багато сортів, які встигають визрівати в регіонах з коротким і прохолодним літом.
Ранні
Для кліматичної зони з коротким літом найбільше підходять дині з раннім терміном дозрівання. Ранньостиглі сорти відрізняються швидким циклом дозрівання – від посадки до збирання йде не більше 70-ти днів. Ці сорти вдається виростити не тільки розсадою, а й шляхом висадки у відкритий ґрунт. Прекрасно плодоносять в умовах підвищеної вологості, невисоких температур і за мінімуму сонячного світла.
Ефіопка
Цей середньоранній, самоокупний сорт входить до п’ятірки найсмачніших динь. “Ефіопка” – продукт російської селекції, занесений до Держреєстру в 2013 р. Період дозрівання – 70-80 днів.
Опис. Маса плодів – 2,5-3,5 кг. Максимум – 7 кг. Шкірка середньої товщини, жовта, шорстка, вкрита дрібною сіточкою. М’якоть маслянисто-соковита, світло-жовтого відтінку, з сильним медовим ароматом. Форма плодів – кругло-овальна.
Особливості. Відрізняється високою схожістю паростків і великими плодами. На відміну від багатьох сортів, “Ефіопка” не схильна до сонячних опіків. Смак – незвичайний, екзотичний, без терпкості. Сорт стійкий до посухи, добре зберігається і транспортується. Недостатня стійкість до захворювань, що викликаються грибками. Урожайність – від 90 до 145 ц/га.
Карамель F1
Гібрид Ананасної дині. Його вивели спеціально для вирощування в промислових масштабах. Годиться для присадибних ділянок і дрібнотоварного виробництва. Дозріває за 60 днів.
Опис. Плоди великі, овальні. Шкірка жовта або світло-коричнева, покрита великою сіткою. М’якоть кремова, ароматна. Маса – від 1,8 до 3 кг. Довжина плодів – 15-20 см.
Особливості. Призначений для теплої місцевості, в холодних регіонах гібрид вирощують тільки розсадним способом. М’якоть із карамельним присмаком. Завдяки товстій шкірці, плоди відмінно транспортуються. Урожайність – до 90 ц/га.
Делано
Високопродуктивний гібрид ананасної дині. Належить до ранньостиглої категорії. Період дозрівання – 65-75 днів.
Опис. Овально-витягнуті плоди темно-жовтого кольору, з невеликим помаранчевим відтінком. Вага – 1,5-2,5 кг. Поверхня покрита сіточкою. М’якоть кремового кольору, ніжної консистенції, без зелені. Цукрів – 8,8%.
Особливості. Привабливий товарний вигляд, відмінні смакові якості та насичений аромат. Стійкість до захворювань і температурних перепадів. Урожайність до 300 ц/га.
Принцеса Світлана F1
Ранній гібрид. Визрівання плодів – 70 днів. Призначений для вирощування під плівковими укриттями.
Опис. Плоди округлі, з рівною шкіркою кремово-білуватого відтінку. Маса – 2 кг. Колір м’якоті такий самий, як у шкірки. М’якоть щільна і соковита.
Особливості. Стійкість до антракнозу та борошнистої роси. Благополучно переносить короткострокові похолодання. Придатна не тільки для споживання у свіжому вигляді, а й хороша для переробки, цей гібрид використовують для приготування цукатів. Диню рекомендується в’ялити, сушити, робити мармелад. Має привабливий товарний вигляд і не псується під час транспортування. З 1 кв. Збирають до 6,5 кг динь на м.
Паспорт F1
Гібрид ультрараннього дозрівання. Придатний для приватного і промислового вирощування. Визрівання – 70-75 днів.
Опис. Дині округлі, жовто-коричневі. Вага – 2-3,5 кг. М’якоть світло-зеленого відтінку, відрізняється підвищеною солодкістю. Шкірка гладенька, вкрита суцільною сіткою.
Особливості. Щоб отримувати більші дині, скорочують кількість зав’язей. Залишивши всі зав’язі, отримують багато маленьких диньок, які пускають на засолювання або консервацію. Плоди, що пожовкли, але не дозріли, прибирають – вони дозрівають через 2-3 місяці. Промислова врожайність – до 180 ц/га. Після збору плоди зберігають товарні якості протягом 7 днів.
Дюна
Ранній морозостійкий сорт, дозріває за 60-75 днів.
Опис. Овальні темно-жовті плоди, вкриті суцільною сіткою. Колір м’якоті – світло-кремовий, вона щільна і слабо зерниста. Вага – 1,5-3 кг. За сприятливих умов – до 5 кг. Форма плодів – овальна, поверхня – гладка, покрита суцільною сіткою. М’якоть дуже соковита й ароматна, смачна.
Особливості. Відмінний смак і хороша транспортабельність. Урожайність при зрошенні досягає 400 ц/га. Добре зберігається, стійкий до хвороб і паразитуючих шкідників. У плодів високий товарний вигляд.
Айкідо F1
Один з найкращих гібридів для вирощування в . Визріває в умовах короткого літа. Прекрасно росте в Центральних регіонах. Дозріває за 70 днів.
Опис. Вага – 2 кг. Шкірка яскраво-жовта, щільна. М’якоть світло-зеленого кольору.
Особливості. Виключно солодкі та ароматні плоди. Стресостійкий гібридний сорт. Урожай з 1 га – до 120 ц.
Раймонд
Цей ізраїльський гібрид ананасного типу належить до середньоранньої категорії. Дозріває за 70-75 днів. На вигляд дуже схожі на сорт “Торпеда”. Це найбільші і найсмачніші дині, які тільки можуть вирости в Підмосков’ї.
Опис. Охристо-жовті довгасті плоди покриті чітко видимою сіткою. Маса плодів – 4-6 кг, у південних регіонах – до 10 кг. М’якоть кремово-жовтого кольору. Насіннєва камера невелика, аромат – насичений.
Особливості. Вишуканий смак, солодка, багато цукру – до 13%. Стійкість до борошнистої роси та фузаріозу. Раймонд F1 любить тепло, якщо літо прохолодне, плоди не добирають солодощі. На одній рослині виростає до 5-6 динь. За смаком перевершує більшість сортів, головний конкурент “Торпеди”. Добре переносить перевезення, плід зберігає товарні якості протягом 30-40 днів після збору. Урожайність – 280-340 ц/га.
Бананова диня
Ранньостиглий гібрид із відмінним смаком. Цей екзотичний сорт вирощують під плівкою і у відкритому ґрунті. Плодоношення настає через 60-65 днів від дня появи сходів.
Опис. Овальні світло-зелені плоди вагою 4-6 кг, овальні світло-зелені. Одна рослина дає три дині. Шкірка вкрита слабо помітною сіточкою. Форма незвичайна – дуже витягнуті плоди, сплющені з боків. Довжина плоду – до 80 см. Колір м’якоті – золотистий.
Особливості. У м’якоті незвичайний присмак – банановий, за консистенцією м’якоть також нагадує банан. Урожайність залежить від умов обробітку і наявності зрошення, вона становить від 80 до 300 ц/га.
Амал
Ранній гібрид із коротким вегетаційним періодом. Великоплідний, з високою врожайністю.
Опис. Овальні плоди кремово-жовтого кольору. Маса – близько 3 кг. Шкірка вкрита сіточкою, м’якоть також кремово-жовта, то більш насиченого відтінку. М’якоть солодка, а ложе для насіння займає зовсім небагато місця. Урожайність – до 14 кг з 1 кв. м. м. При вирощуванні промисловим способом – до 550 ц/га.
Особливості. Стійкість до основних захворювань баштанних культур. Добре транспортується – завдяки щільній шкірці. Погано переносить знижені температури, але цей недолік, тією чи іншою мірою, характерний для всіх сортів дині.
Попелюшка
Цей невибагливий і високоврожайний сорт належить до ультраскоростиглих – його плоди визрівають всього за 50 днів.
Опис. Плоди кулясті, трохи витягнуті. Шкірка світло-жовтого кольору, покрита білою сіткою. Кірка тонка, гладенька. Вага – 1,5-2,5 кг. М’якоть білого або зеленувато-білого кольору, соковита й ароматна, але поступається за солодкістю багатьом популярним сортам.
Особливості. Стійкість до хвороб. Добре переносить посуху. Погано зберігається і транспортується. На 1 кв. м виростає до 4 кг динь.
Мрія сибарита
Новинка. Для тих, хто цікавиться незвичайними і малопоширеними сортами. Друга назва – “Мрія ледаря”. Корейський сорт, ранньостиглий і невибагливий.
Опис. Вага плодів – 0,3-0,4 кг, максимум – 0,7 кг. Яскраво-жовті плоди, ароматні, з білою м’якоттю, що хрумтить. На жовтому тлі – зелені смужки. Дуже солодкий, медовий смак.
Особливості. Чудово переносить “екстрим” – посухи та похолодання. Швидко росте і майже не уражається хворобами. Урожай – до 20 динь з однієї рослини. Безперервно плодоносить до самих заморозків.
Ірокез F1
Цей гібрид належить до сортотипів дині Канталупи. Середньораннє дозрівання від сходів до готовності перших плодів – 70-80 днів.
Опис. М’якоть оранжевого кольору, ніжна. Вага – 1,2-1,7 кг. Кулясті дині із сегментованою поверхнею. Шкірка зеленувато-бежевих відтінків. У білої м’якоті щільна консистенція, вона соковита і цукриста, видає насичений динний аромат.
Особливості. З 1 кв. м збирають 7-8 кг плодів. Гібрид смачний і врожайний. Імунітет до фузаріозу, борошнистої роси. Стійко переносить несприятливі умови. Мінус – плоди швидко втрачають солодкість, смак стає гіршим. Цей гібрид не годиться для тривалого зберігання.
Серьожкіна любов
Скоростигла диня від алтайських селекціонерів. Визріває за 65-75 днів.
Опис. Форма плодів – подовжено-овальна. Шкірка – жовто-оранжевого кольору. Вага – 1-2 кг. Колір м’якоті – жовтий, з динним ароматом. М’якоть соковита, цукриста, багата на каротин і цукор.
Особливості. Вирощують у відкритих ґрунтах і під плівковими укриттями. Невибагливий сорт.
Казка
Ранній сорт, дозріває за 58-62 дні. Оптимальний вибір для вирощування в помірному кліматі. Якщо використовувати розсадний спосіб, то дині плодоносять навіть у північних широтах.
Опис. Еліптичні плоди жовтого кольору. Колір соковитої та солодкої м’якоті – білий. Вага – 1-1,4 кг. Малюнка на поверхні немає, але іноді буває дрібна сіточка поблизу плодоніжки.
Особливості. Відрізняється дружним дозріванням плодів і компактністю рослин. Висока якість смаку, стійкість до борошнистої роси. Середній рівень товарності. Рекомендується готувати цукати, джем, варення, інші заготовки та десерти. Стійкість до нічних холодів і хвороб, характерних для динь. Урожай з 1 кв. м – близько 3 кг.
Таманська
Цей ранній сорт цінують за врожайність, невибагливість і відмінний смак. Плоди визрівають за 55-75 днів.
Опис. Плоди овальні, жовті, шкірка з сіточкою. Шкірка тонка. У м’якоті кремовий відтінок, вона ніжна і зерниста, розсипчаста, соковита, з медовим смаком. Маса – 0,5-1,3 кг.
Особливості. Одна рослина дає три повноцінні дині. Сорт призначений для споживання у свіжому вигляді. Диня має відмінний товарний вигляд, добре перевозиться. З 1 га збирають 170 ц. Сорт стійкий до багатьох захворювань, що вражають баштанні культури.
Галілей F1
Середньоранній гібрид першого покоління.
Опис. Привабливий і апетитний вигляд – плоди гладкі, округлі, насичено-жовтого кольору. Поверхня покрита сіточкою. М’якоть ароматна, ніжна, зеленувато-біла. Маса плодів – до 1,5 кг.
Особливості. Легко переносить перепади температури – благополучно росте в середній смузі . Практично не хворіє на борошнисту росу, стійкий до пероноспорозу. Сорт поєднує невибагливість і врожайність з відмінним товарним виглядом. З 1 кв. м збирають до 2,3 кг плодів.
Американська диня Ананас
Сорт “Ананас” представлений безліччю підвидів і гібридів. Усі вони мають спільну рису – специфічний “ананасовий” присмак. Ананасові сорти теплолюбні, в північних регіонах їх вирощують розсадою або в теплицях. Усі підвиди “Ананаса” належать в основному до середньоранньої категорії. Урожай визріває приблизно за 65 днів.
“Американська диня Ананас” – тільки один з гібридів сорту “Ананас” і один з найбільш ранніх сортів.
Опис. Невеликі овальні плоди з бежево-зеленуватою шкіркою, вкритою щільною сіткою. М’якоть біла, з кремовим відтінком. Текстура вкрай ніжна, м’якоть виділяє тонкий аромат. Маса – до 2 кг.
Особливості. Одна рослина дає 3-5 плодів. Плоди невеликі – порційні. Відмінна лежкість.
Радміла (Медетлі) F1
Ультраранній гібрид поєднує високу якість плодів з винятковою стійкістю до захворювань. Це найбільш ранній гібридний сорт динь зарубіжної селекції.
Опис. Вага плодів – 2 кг. Форма – овальна, колір шкірки – жовтий, чітко видима сітка по всій поверхні. Солодка і щільна м’якоть.
Особливості. На одній рослині дозріває до 5 динь. Добре транспортується.
Капучино
Десертний сорт для вирощування у відкритому ґрунті в умовах Сибіру. Дозріває за 70-75 днів.
Опис. Плоди округло-овальні, маса – 1 кг. Шкірка тонка, колір – кремовий. Добре видно сіточку. М’якоть ніжна, білосніжна, з вишуканим смаком.
Особливості. Висаджують розсадою або безпосередньо у відкритий ґрунт. Вміст цукру – близько 17%. На одному кущі може вирости до 15 кг плодів.
Мирон F1
Ранньостиглий великоплідний гібрид першого покоління. Призначений для споживання у свіжому вигляді. Дозрівання – 55-60 днів.
Опис. Плоди темно-жовтого кольору з сіруватим відтінком. Шкірка слабо сегментована. Форма – овальна. Колір соковитої, хрусткої і щільної м’якоті – білий. Вага – 3-5 кг.
Особливості. Імунітет до хвороб – практично не хворіє на фузаріоз і борошнисту росу. Великий вміст цукру – до 16%. Даний гібрид хороший для вирощування на продаж – плоди красиві зовні, смачні та чудово переносять перевезення. Гібрид добре акліматизується, його вирощують у південних і північних регіонах – від Краснодарського краю до Сибіру.
Канарія
Надзберігаюча гібридна диня – дозрівання займає 60-70 днів.
Опис. Вага – 1,5-3 кг. Овальні плоди з гладкою поверхнею, без сітки. Колір – яскраво-жовтий. Наявне невелике опушення. У плодів ароматна м’якоть, світло-зелена, ароматна. Смак – чудовий, з медовими нотками.
Особливості. Не розтріскується під час перевезення. Сорт ідеально підходить для комерційного вирощування. Універсальне призначення – “Канарію” їдять свіжою, роблять цукати, повидло, варення, джем. Майже не хворіє на антракноз, борошнисту росу, фузаріоз. З 1 кв. м збирають близько 2 кг динь. Рекомендується тепличний спосіб вирощування, оскільки сорт вимогливий щодо тепла і світла. Рослину підв’язують на шпалери.
Тавричанка
Цей ранній сорт, виведений херсонськими селекціонерами, вважається одним із найсмачніших. Визріває за 70 днів.
Опис. Диня куляста, оранжевого кольору, з білою м’якоттю. Шкірка повністю або частково вкрита сіточкою. М’якоть солодка і хрустка. Середня вага плоду – 1,8 кг. Урожай без поливу досягає 195 ц/га. Цукрів – майже 13%.
Особливості. Відмінно справляється з посушливими умовами, добре транспортується і має ідеальний товарний вигляд. Сорт має високий дегустаційний бал – 4,7 з 5. Стійкість до розтріскування.
Середньостиглі
Період дозрівання середньостиглих сортів довший, ніж у ранньостиглих, у середньому на 20 днів, і становить 80-90 днів. Якщо погода тепла і сонячна, дозрівання настає на один-два тижні раніше – за 70-80 днів.
Колгоспниця
Найстаріший сорт, відомий нашим городникам уже понад 80 років. До Держреєстру його внесли в 1943 р., а вивели в 1939 р. Сорт вирощують по всій , крім Північного і Північно-Західного регіону.
Опис. Плоди невеликі, вага – 0,8-1,5 кг. Форма – куляста, діаметр у середньому – 20 см. Має справжній “динний” смак. Високий вміст цукру – до 12%. Шкірка жовта, буває із зеленуватим відтінком. Буває, кірка вкрита подекуди сіткою. М’якоть білого кольору, багато насіння.
Особливості. Сорт комерційної спрямованості – яскраво-жовті, круглі та гладкі плоди дуже привабливо виглядають на торгових прилавках. Добре транспортується і має чудовий смак, що і зробило сорт одним із найкращих для комерції.
Дає врожаї в найнесприятливіших умовах, “Колгоспниця” виросте навіть у прохолодне і дощове літо. Вегетація – від прокльовування паростків до збору плодів – 80-95 днів. Урожайність при дотриманні агротехніки і рекомендованої схеми посадки – 2,1-2,6 кг/кв. м.
Канталупа
Канталупа має багато сортотипів. Усі “канталупки” схожі зовні, мають схожий смак і аромат.
Опис. У канталупок сіро-зелена щільна шкірка, на її поверхні – опуклий сітчастий малюнок. Форма – овальна, куляста або трохи приплюснута. Вага – від 0,5 до 5 кг. Діаметр рідко перевищує 25 см. Плоди бувають двох типів – рівні або сегментовані. М’якоть світло-оранжевого кольору.
Особливості. Мінусом канталупок вважається невеликий вміст цукру – близько 8%. Невибагливість, стійкість до захворювань. Не рекомендується для довгого зберігання – плоди треба з’їсти протягом трьох тижнів. Задовільна транспортабельність. Не розтріскується при надлишку вологи. Визріває в прохолодну і вологу погоду. За швидкістю дозрівання перевершує традиційні азіатські сорти. Урожайність залежить від сортотипу та умов вирощування.
Найбільш перспективні сортотипи Канталупи:
- Блонді – середньостиглий сорт, добре адаптований до різних умов клімату. Плоди невеликого розміру, приплюснуті, до 0,6 кг.
- Шаранте – вирізняється сильним, стійким ароматом. Вага – 0,6-1 кг. Ростять тільки у Франції, в захищеному ґрунті.
- Галлія – продукт ізраїльської селекції. М’якоть кольору фісташок. Стійкість до прохолодної погоди. Плоди невеликі, відмінна імунна система і здатність до адаптації.
- Оксана. У цього сорту яскраво-жовта м’якоть, соковита, з кислинкою. Визріває за 1,5-2 місяці.
Диня Канталупа отримала свою назву на честь Італійської провінції Канталупо. До Європи вони потрапили з території Туреччини та Ірану. Перші плоди скуштував Папа Римський, вони так сподобалися йому, що поблизу резиденції незабаром з’явилися баштанні плантації з “канталупками”.
Козачка 244
Старий перевірений сорт, культивується з 60-х рр. минулого століття. Дозрівання – 70-95 днів.
Опис. Форма плодів – овальна, колір – яскраво-жовтий. Вага – 1,3-1,8 кг. Шкірка гладенька або злегка сегментована. Подекуди зустрічаються елементи сіточки. Шкірка тверда, міцна. Волокниста хрустка м’якоть білого кольору.
Особливості. Добре зберігається під час перевезення. Урожаю з 1 га – до 370 ц. З 1 кв. м збирають до 2,9 кг. Стійкість до борошнистої роси, антракнозу.
Лада
Середньостиглий сорт, плоди дозрівають за 75-95 днів.
Опис. Округлі гладкі плоди, жовтого кольору, вкриті суцільною сіточкою. У м’якоті світло-кремове забарвлення, консистенція ніжна. Вага – 1,5-2 кг. Легкий, але стійкий аромат.
Особливості. Імунітет до борошнистої роси. Рідко уражається попелицею. Не розтріскується. Урожайність – до 220 ц/га. Із цукристої м’якоті роблять цукати. Сорт потребує прищипування верхівок і видалення надлишкових зав’язей.
Ожен F1
Середньостиглий гібрид. Виведений в Ізраїлі. Культивують у теплицях і у відкритому ґрунті – на півдні .
Опис. Маса одного плоду – 0,8-1 кг. Плоди овальні, трохи приплюснуті. Шкірка жовта, жовто-зелена або зеленувата. На шкірці – поздовжні борозенки. М’якоть солодка, зеленувата, ароматна.
Особливості. Відрізняється чудовими смаковими якостями. Урожайність – 1,5-2,5 кг/м.
Темрючанка
Сорт із високими смаковими характеристиками призначений для споживання у свіжому вигляді. Визріває за 75-90 днів.
Опис. Плоди округлі, важать 1,5-2,1 кг. Колір шкірки – жовтий, на поверхні – суцільна товста сітка. М’якоть світло-кремового кольору, дуже солодка.
Особливості. Дині зберігають товарність протягом 30 днів після збору. Урожай з 1 га – до 300 ц. Витривалість до стресових умов. Не розтріскується під час перевезення.
Пієл де Сапо
Екзотичний сорт родом із Канарських островів. На відміну від звичайних динь, плоди “Пієл де Сапо” мають унікальний освіжаючий аромат, а їхній смак нагадує підтале морозиво. Дозрівання – 75-80 днів.
Опис. Дині овальні, з міцною, трохи нерівною шкіркою. Колір – брудно-зелений. На горбистій поверхні – дрібні прожилки і “тріщинки”, шкірка схожа на шкіру жаби. Назва сорту перекладається як “жаб’яча шкіра”. Вага – до 2 кг.
Особливості. Плід може довго зберігатися – до трьох місяців. Не можна збирати дині раніше терміну – недозрілі плоди починають жовтіти і втрачають смак.
Ребриста
Ребристі плоди бувають зелені та жовті. Є кілька сортів ребристої дині. Так, в Україні вирощують ребристу диню, звану “пухкою”. Також існує кілька різновидів узбецької ребристої дині – Південна, Бухарська, Самаркандська, Ферганська, Ташкентська, Хорезмська. У , в середній смузі, дозріває в другій половині серпня.
Опис. Плід великий, незвично пухкий, ребристий. На вигляд більше схожий на гарбуз. Шкірка хвиляста, блідо-жовта. Є помаранчеві вкраплення, іноді присутній сітчастий малюнок. М’якоть соковита, хрустка.
Особливості. Чудові смакові характеристики. Стійкість до фузаріозу і борошнистої роси.
Золотиста
Сорт краснодарської селекції. Період дозрівання – 80-90 днів.
Опис. Округло-довгаста форма, шкірка – яскраво-золотиста, буває з помаранчевими нотками. Вага – 1,5-2 кг. Колір м’якоті – білий. Солодкий смак, приємний аромат. Шкірка гладенька, сітка є тільки у плодів, що дозріли першими.
Особливості. Для вирощування в тепличних умовах або у відкритому ґрунті. Збір з 1 га – до 100 ц. Стійкість до хвороб, транспортабельність, збереження товарного вигляду. Дині апетитно виглядають – гарні для реалізації. Невисока дегустаційна оцінка – 4 бали за 5-бальною шкалою.
Алтайська
Скоростигла диня, що дає врожай через 70 днів після сходів. Чудово росте в прохолодних регіонах, включно з Алтаєм і Сибіром.
Опис. Золотисті дині овальної форми, шкірка тонка, покрита дрібною сіточкою. Маса – 1,5-2 кг. Колір м’якоті – кремовий або білий.
Особливості. Збір з 1 га – до 250 ц. Маючи щільну структуру, плоди “Алтайської” відмінно переносять перевезення. Плоди споживають свіжими, сушать і в’ялять, варять джем. У м’якоті іноді буває гарбузовий присмак.
Пізні
Пізньостиглі сорти динь дозрівають протягом 95-110 днів. Зріють пізні дині довго, зате вони мають важливі переваги перед ранньо- і середньостиглими сортами – вони дуже смачні і довго зберігаються.
Торпеда (Райдужна)
Це найпопулярніший сорт, культивований у середньоазіатському регіоні. “Торпеду” на її батьківщині – в Узбекистані називають “Мірзанчульською”. У Середній Азії плоди виростають до 15 кг.
Опис. Плоди довгасті – диня отримала свою назву саме за витягнуту форму. Забарвлення шкірки – насичено жовте, вона вкрита білою “ажурною” сіточкою. Колір м’якоті – молочний, смак – солодко-медовий, з домішкою ванілі, консистенція – ніжно-масляниста. Вміст цукру – понад 8%.
Пізньостигла “Торпеда” дозріває наприкінці літа. Тому довгасті дині, що надходять у продаж занадто рано, напевно, небезпечні через застосування хімікатів, що прискорюють дозрівання.
Особливості. Добре перевозиться і зберігається. При створенні сприятливих умов плоди можуть долежати до весни. Вірніше, “довисеть” – дині зберігають у сухому, прохолодному приміщенні, в підвішеному стані. З 1 кв. за рік отримують 2,5-3 кг динь. Калорійність 35 ккал у 100 г. Існує різновид сорту “Торпеда”, адаптований для умов – диня “Райдужна”. Вага “торпеди”, що вирощується в , – не більше 5-6 кг.
Зимівля
Середньопізній сорт із вегетаційним періодом 100-110 днів.
Опис. Жовті овальні плоди із зеленувато-білою м’якоттю. Поверхня гладенька, з сіткою. Вага 2-5 кг. М’якоть хрустка, з ніжною консистенцією.
Особливості. Висока стійкість до посухи. Добре транспортується. Висока стійкість до хвороб. Урожай до 270-330 ц/га. Не розтріскуються, добре зберігаються. Вміст цукру – до 8,5%. Імунітет до борошнистої роси та антракнозу.
Якуп-Бей F1
Пізньостигла високоврожайна диня сортотипу Тендрал. Гібрид голландської селекції.
Опис. Овальні плоди досягають ваги 4-5 кг. Шкірка зелена, а м’якоть біла, соковита.
Особливості. Вміст цукру – до 15%. Ознаки дозрівання – поява жовтуватого відтінку і стійкий аромат. Якщо плоди зібрати зеленими, і покласти їх у сухе місце – через 2-3 місяці вони дозріють і будуть готові до вживання. Стійкість до традиційних хвороб баштанних.
Цікавий факт: мишача диня – зовсім не диня!
Це мексиканський корнішон. Являє собою повзучу ліану. Плоди називають “кукамелонами”.
Опис. На вигляд плоди схожі на маленькі кавуни. М’якоть зелена, вона кисла і водяниста. У діаметрі плоди – до 3 см. Шкірочка зелена, смугаста. За смаком нагадують огірки, є присмак заячої капусти.
Особливості. Вирощують цей екзотичний сорт тільки в теплицях. Одна рослина дає до 7 кг плодів.
Восени, коли врожай кукамелонів добіжить кінця, спробуйте розрити коріння рослини – там знайдеться до півтора кілограма бульб. На вигляд вони схожі на батат, а за смаком – суміш огірка і редиски.
Таблиця скоростиглості сортів
Вибираючи сорт динь для посадки, доводиться оцінювати “кандидатів” за багатьма критеріями. У таблиці 1 – порівняльні характеристики популярних сортів дині.
Таблиця 1
Сорт/гібрид |
Терміни дозрівання, днів |
Вага плодів, кг | Колір м’якоті | Колір шкірки |
Урожайність, ц/га |
Ефіопка |
70-80 (середньоранній) |
2,5-3,5 | світло-жовтий | жовтий, з дрібною сіточкою |
90-145 |
Делано |
65-75 (ранній) |
1,5-2,5 | кремовий | темно-жовтий, є сіточка |
до 300 |
Паспорт F1 |
70-75 (ранній) |
2-3,5 | світло-зелений | жовто-коричневий, покритий суцільною сіткою |
до 180 |
Бананова диня |
60-65 (ранній) |
4-6 | золотистий | світло-зелений, слабо помітна сіточка |
80 до 300 |
Колгоспниця |
70-80 (середньостиглий) |
0,8-1,5 | білий | жовтий, місцями вкритий сіткою |
210-260 |
Лада |
75-95 (середньостиглий) |
1,5-2 | світло-кремовий | жовтий, покрита суцільною сіточкою |
до 220 |
Темрючанка |
75-90 (середньостиглий) |
1,5-2,1 | світло-кремовий | жовтий, із суцільною товстою сіткою |
до 300 |
Торпеда (Райдужна) |
95-110 (пізньостиглий) |
5-6 | молочний | насичено жовтий |
250-300 |
Зимівля |
100-110 (пізньостиглий) |
2-5 | зеленувато-білий | жовтий, із сіткою |
270-330 |
У таблиці 2 – популярні сорти динь за термінами дозрівання.
Таблиця 2
Сорти/гібриди |
Період дозрівання, днів |
Ранньостиглі |
|
Ефіопка |
70-80 |
Делано |
65-75 |
Принцеса Світлана F1 |
65-70 |
Раймонд |
70-75 |
Паспорт F1 |
70-75 |
Дюна |
60-75 |
Бананова диня |
60-65 |
Попелюшка |
50-55 |
Ірокез F1 |
70-80 |
Серьожкіна любов |
65-75 |
Казка |
58-62 |
Таманська |
55-75 |
Капучино |
70-75 |
Середньостиглі |
|
Колгоспниця |
70-80 |
Козачка 244 |
70-95 |
Лада |
75-95 |
Темрючанка |
75-90 |
Пізньостиглі |
|
Торпеда (Райдужна) |
95-110 |
Зимівля |
100-110 |
Якуп-Бей F1 |
85-90 |
Обираючи сорт дині для присадибного або промислового вирощування, слід враховувати строки дозрівання і вимоги до умов зростання. Друга хвиля критеріїв для вибору відповідного сорту – смакові характеристики, товарний вигляд, лежкість, транспортабельність, стійкість до хвороб і шкідників, врожайність.