Чорниця на зиму: способи, покрокові рецепти, сушіння, заморозка

Чорницею можна запастися на зиму, якщо висушити її або заморозити – ці способи є не тільки найпростішими та найдоступнішими, а й краще за інших дають змогу зберегти корисні властивості ягід. Є й менш корисні, зате смачніші варіанти заготовок – із цукром. Чорниці дуже смачні як у перетертому вигляді, так і в звареному – у формі джемів, варення, компотів.

Корисні властивості чорниці

Чорниця містить потужний комплекс біологічно активних речовин, що чинить на організм оздоровчий вплив. Особливо корисна ця ягода для зору, не дарма більшість сучасних аптечних препаратів для очей створено на основі плодів чорниці.

e6537242df1bb7a29d976114efaff83e

У чорниці також містяться:

  • дубильні речовини – 12%;
  • антоціани – 400-700 мг%;
  • цукру – 20%;
  • органічні кислоти – 5-7%;
  • вітамін С – 6 мг%;
  • вітамін В2 – 0,04 мг%;
  • каротин – 1,6 мг%.

Також у плодах чорниці багато флавоноїдів, жирних кислот, пектинових речовин, макро- і мікроелементів. Завдяки дубильним речовинам, чорниця має антисептичний, протизапальний і в’яжучий ефект. Антоціани – потужні антиоксиданти, благотворно впливають на зоровий апарат.

Ще одна важлива властивість чорниці – здатність чинити на організм інсуліноподібну дію, знижувати цукор у крові. Саме тому ця ягода дуже корисна при цукровому діабеті. Також чорниця чинить загальнозміцнювальну дію, її широко застосовують як у народній медицині, так і у фармацевтиці – на її основі створено багато різноманітних БАДів.

Листя чорниці не менш корисне, ніж її ягоди, тому його рекомендується сушити і додавати в чай. Особливо багато в брусничному листі вітаміну С.

Способи заготівлі чорниці на зиму

Під час заготівлі чорниці мета номер один – максимально зберегти корисність ягід. Саме тому їх не рекомендується піддавати термообробці, подрібнювати і навіть мити. Єдине, що потрібно зробити перед сушінням або заморожуванням – ретельно перебрати ягоди, прибрати зіпсовані екземпляри, листя і рослинне сміття.

Заморожування

Якщо правильно заморозити чорниці, то в розмороженому стані вони збережуть свій смак, форму, аромат і текстуру, не розм’якнуть і не потечуть. Такі ягоди можна використовувати для приготування смачних чорничних десертів, додавати у випічку та компоти.

968d70818359c2278a0c7c4b19a4

Поради щодо заморожування чорниці:

  • Ягоди, зібрані в лісі, в екологічно чистому місці, не мийте. Якщо ж ви купили чорницю на ринку, краще її промити проточною водою, а потім просушити, розклавши тонким шаром на паперовому рушнику.
  • Рекомендується ягоди спочатку заморозити на деку, а вже потім зсипати в спеціальну тару – для зберігання в морозилці. З пакетів, у яких зберігатиметься ягода, ретельно випустіть повітря.
  • Мокрі чорниці заморожувати не можна – на них утворюються кристалики льоду, які під час розморожування будуть танути, пошкоджуючи ягоди.

Сушка

На сушку доведеться витратити трохи більше часу, ніж на заморозку. Зате сушеним ягодам не потрібен холодильник. Сушена чорниця зберігає максимум корисних властивостей, при цьому вона буде у вас завжди під рукою, її зручно брати з собою в дорогу.

a5eabd0x604

Поради щодо сушіння чорниці:

  • Для сушіння використовуйте спеціальну сушарку або духовку з функцією конвекції. Без цих побутових приладів висушити ягоди не так-то просто – знадобиться багато часу і сонця.
  • Дверцята духовки під час сушіння не зачиняйте до кінця, інакше вам доведеться регулярно відкривати їх, щоб витерти конденсат, що збирається.
  • Щоб визначити, чи висохла чорниця, стисніть жменю ягід у долоні – сухі плоди не злипаються в грудку і не забарвлюють руки.

Якщо правило висушити чорницю, її можна зберігати 2 роки. Щоб вона не зіпсувалася за цей час, її тримають у темному і прохолодному місці, в тарі, що не пропускає вологу.

Як висушити чорницю:

  1. Добірні ягоди рівномірно розподіліть по деку і сушіть у духовці 2-3 години за температури +35…+40°C. Якщо такої можливості немає, поставте деко з ягодами в добре провітрюване приміщення, щоб вони підв’ялилися.
  2. Після попереднього сушіння встановіть температуру на рівні +50…+60°C і сушіть ягоди ще 6-12 годин – час залежить від величини та соковитості плодів.

Рецепти домашніх зимових заготовок

Крім сушіння і заморожування, які не потребують використання додаткових інгредієнтів, є й інші способи заготівлі чорниці на зиму. Більшість із них готується з використанням цукру – вони не такі корисні, як чорниця в чистому вигляді, зате дуже смачні і в невеликих кількостях будуть тільки корисні. Чорничні джеми, варення та інші заготовки – найкраще доповнення до зимових чаювань.

Чорнична пастила

Пастила – один із варіантів сушіння ягід. Він не вимагає варіння, але для приготування ласощів знадобиться трохи цукру.

За бажання чорницю можна доповнити фруктами – найбільше підходять яблука, груші та абрикоси, або овочами з нейтральним смаком. Найкраще, підходить кабачок. Співвідношення ягід і цукру кожен підбирає на свій смак.

Чорнична пастила

Для пастили знадобиться:

  • чорниця – 1 кг;
  • цукор – 1-2 ст. л.

Порядок приготування:

  1. Чорниці або суміш із ягід і фруктів/овочів перетворіть на пюре будь-яким зручним вам способом. Можна скористатися блендером, м’ясорубкою або звичайним ситом.
  2. Додайте цукру за смаком.
  3. Отримане пюре розподіліть рівним і тонким шаром по деку, вистеленому пергаментним папером. Максимальна товщина – 4 мм, інакше ягоди не просушаться рівномірно.
  4. Встановіть температуру в духовій шафі на рівні +45…+50°C і сушіть 4-6 годин. Альтернативний варіант – сушіння без духовки. Ягоди тримайте в сухому, теплому і добре провітрюваному приміщенні 4-5 днів.
  5. Готовий продукт поріжте на смужки і скрутіть їх у рулети. Складіть у прохолодне місце.

Якщо пастилу висушено правильно, вона не липне до рук, легко знімається з пергаментного паперу і не ламається, коли її згортають у рулети.

Відео про приготування чорничної пастили:

Натуральні ягоди у своєму соку

Якщо ви хочете зберегти корисні речовини чорниці й отримати смачну заготовку без цукру, законсервуйте її у власному соку. Для цього рецепта вам не знадобиться нічого крім ягід. Ну і, зрозуміло, банок із кришками.

chernika-v-sobstvennom-soku-bez-saxara_1529908222_11_max

Порядок приготування:

  1. Чорницю складіть у глибокий металевий таз і залийте холодною водою. Якщо наверх спливе листя, інше рослинне сміття, приберіть його. Ягоди відкиньте на друшляк, почекайте, щоб стекла вода, а потім просушіть їх, розклавши на рушнику або простирадлі.
  2. Приготуйте стерилізовані банки та кришки.
  3. На плиту поставте велику ємність. На дно покладіть решітку. Тут буде влаштована водяна баня.
  4. Розкладіть 2/3 всієї чорниці в простерилізовані та просушені банки. Банки наповнюйте доверху. Поставте їх у приготовлену ємність із решіткою. Налийте в неї воду. Стільки, щоб вона покрила “плечі” банок. Увімкніть плиту і дочекайтеся кипіння.
  5. Стерилізуйте заготовки на повільному вогні. У процесі стерилізації виділятиметься сік, а ягоди зменшаться в об’ємі. Докладіть у банки ягоди, що залишилися.
  6. Коли чорниці будуть покриті соком і перестануть зменшуватися в об’ємі, накрийте банки кришками і тримайте на водяній бані ще 5-6 хвилин.
  7. Вийміть банки з води і герметично закупорте. Переверніть, укутайте чимось теплим і залиште остигати.

Відео про приготування чорниці у власному соку:

Джем із чорниці без варіння

Цей спосіб заготівлі широко використовується для заготівлі різних ягід. Зберігають джем у холодному місці. Кількість цукру підбирають на свій смак.

Джем чорничний

Знадобиться:

  • чорниця – 1 кг;
  • цукор – 0,5-2 кг;

Чим менше ви візьмете цукру, тим кориснішим буде готовий продукт. Водночас від кількості солодкого консерванту залежить термін зберігання джему – що його більше, то довше не псується продукт. Діапазон – від 1-2 місяців до року.

Порядок приготування:

  1. Підготовлену чорницю подрібніть – у м’ясорубці або блендером.
  2. Додайте цукор і почекайте, щоб він весь розчинився.
  3. Готову чорнично-цукрову суміш розкладіть по стерилізованих і просушених банках. Зверху присипте її цукром – 2-3 ложками. Закупорте щільними кришками і поставте в холодильник.

Таку заготовку зручно використовувати – її можна додавати в каші, подавати до випічки, робити морси, креми, муси.

Відео про приготування джему без варіння:

Чорниця зацукрована

Один із найпростіших і найпопулярніших способів заготівлі ягід. Він зручний тим, що не доводиться возитися з банками, стерилізацією, закатуванням кришок. Якщо ви обмежені в часі, використовуйте старий перевірений спосіб заготівлі чорниці – в цукрі. Але врахуйте, зберігати таку заготовку треба тільки в холодному місці.

6ad28977fc3f34abd74fb2e3fd5f

Знадобиться:

  • чорниця – 1 кг;
  • цукор – 1 кг.

Порядок приготування:

  1. Ягоди перебрані, але немиті, засипте цукром і помніть товкушкою. Мніть так, щоб деякі ягоди залишалися цілими.
  2. Засипте ягоди цукром, перемішайте і залиште на кілька годин. Періодично помішуйте суміш, щоб цукор швидше розчинявся.
  3. Розкладіть чорниці в цукрі по банках і поставте в холодильник.

Відео про приготування чорниці з цукром:

Швидке варення з чорниці

На приготування такого варення знадобиться мінімум часу і цукру. Така технологія дозволяє максимально зберегти унікальний чорничний смак. Пікантності варенню додають лимонні та коричні нотки. Але лимон і корицю кладуть за бажанням – тим, хто цінує виключно чорничний смак, вони не можуть не знадобитися.

40fd073abede0d

Вам знадобиться:

  • чорниці – 2 кг;
  • цукор – 0,5-1 кг;
  • вода – 300-500 мл;
  • желююча речовина (“Желфікс” тощо).п.) – 1-2 пакетики;
  • лимон – 1 штука;
  • кориця – 20-40 г.

Порядок приготування:

  1. Візьміть товстодонну ємність і розведіть у ній цукор теплою водою.
  2. В отриманий сироп всипте чорниці і дочекайтеся, щоб він закипів.
  3. Всипте цедру лимона – її попередньо натріть на дрібній тертці. Додайте сік, видавлений із нього, і порошок кориці.
  4. Приготуйте загущувач водою – згідно з інструкцією на упаковці. І тонким струменем, не перестаючи помішувати, влийте в ємність із чорницею.
  5. Після того як ягоди закиплять, варіть їх ще 5 хвилин. Вогонь увімкніть середній. Мішайте варення, щоб воно не пригорало. Періодично прибирайте пінку.
  6. У гарячі банки, розлийте варення так, щоб ягоди і сироп рівномірно розподілилися. Закрийте щільними кришками і залиште остуджуватися.

Це варення можна готувати і без додавання води, але тоді чорниці, засипані цукром, треба залишити на кілька годин (або на ніч), щоб вони пустили сік.

Відео про те як приготувати швидке варення:

Варення з цілими ягодами

Із чорниці виходить дуже смачне варення до чаю. Один із найпопулярніших видів чорничного варення – з цільними ягодами. На його приготування вам доведеться витратити кілька годин, але саме варіння триває не більше 50 хвилин.

Вам знадобиться:

  • чорниці – 1 кг;
  • цукор – 1,2 кг;
  • ванілін – 2 г;
  • вода – 180 мл.

Порядок приготування:

  1. Чорниці, відібрані, вимиті та відкинуті на друшляк – щоб прибрати воду, складіть у миску для варіння варення. Зверху висипте цукор.
  2. Додайте воду і увімкніть плиту. Після того як суміш закипить, поваріть її хвилин 10. Час від часу знімайте пінку, що з’являється.
  3. Приберіть миску з плити – нехай стоїть 2 години. Потім знову поставте на плиту, всипте ванільний цукор і закип’ятіть.
  4. Тепер можете розливати варення по підготовлених банках. Закатайте його, і накрийте ковдрою. Коли варення охолоне, віднесіть у прохолодне місце.

Відео про приготування чорничного варення:

Чорниця без цукру

Чорниці рекомендуються при цукровому діабеті, але заготовки з цукром діабетикам протипоказані. Можна заготовити ягоди на зиму без використання цукру. Замість нього використовуйте натуральний мед.

Знадобиться:

  • чорниці – 1 кг;
  • мед – 200 г.

Порядок приготування:

  1. Вимиті та висушені ягоди перемеліть у блендері.
  2. Підігрійте на водяній бані мед. Він має перетворитися на більш рідку і менш тягучу масу.
  3. Перемішайте мед із чорницею, розкладіть масу по банках, закатайте і поставте в холодильник.

Відео про приготування чорничного варення на меду:

Густе чорничне варення з желатином

Додавши у варення желатин, можна отримати більш густе варення без тривалого уварювання. На приготування такої заготовки піде всього одна година.

Знадобиться:

  • чорниця – 1 кг;
  • цукор – 0,75 кг;
  • желатин – 1 ч. л.;
  • вода – 100 мл.

Порядок приготування:

  1. Ягоди засипте цукром і почекайте, щоб вони пустили сік.
  2. Поставте миску з ягодами на плиту, закип’ятіть і варіть 10 хвилин, знімаючи пінку, що утворюється.
  3. Розведіть теплою водою желатин і додайте його у варення. Помішайте і варіть ще 10 хвилин.
  4. Готове варення розлийте по митих і стерилізованих банках. Закатайте, остудіть, а потім віднесіть у підвал.

Густий чорничний джем із пектином

Для приготування цього джему використовується пектин – він допоможе масі швидко загуснути. Приготування цієї заготовки забере у вас не більше півгодини.

Чорничний джем

Знадобиться:

  • чорниці – 250 г;
  • цукор – 250 г;
  • пектин – 1 упаковка.

Порядок приготування:

  1. Підготовлені ягоди, промиті та висушені, закладіть у ємність блендера і перетворіть на пюреподібну масу.
  2. Подрібнену чорницю перекладіть у глибоку товстодонну місткість і додайте пектин.
  3. Масу закип’ятіть, всипте цукор і, перемішавши, поваріть лише кілька хвилин. Загуслий джем перелийте в банки, закрийте їх кришками і зберігайте в холодному місці.

Відео про те, як приготувати джем із пектином/желатином:

Морс

Приготування морсів супроводжується мінімальною термічною обробкою ягід, що дозволяє зберегти в них максимум корисних властивостей.

Чорничний морс

Знадобиться:

  • чорниця – 150 г;
  • цукор – 150 г;
  • вода – 1 л.

Порядок приготування:

  1. Ягоди промиті та висушені висипте в дрібне сито і протріть через нього. Сік зливайте в миску. Залишки ягід відіжміть через марлю, щоб видавити залишки соку.
  2. Мезгу складіть у миску, залийте водою і закип’ятіть, а потім варіть 10 хвилин.
  3. Відвар процідіть, додайте в нього цукор і перемішайте. Коли він охолоне, влийте віджатий раніше сік.
  4. Подаючи морс, можете додати в нього мінеральну воду або цукор.

Відео про приготування морсу з чорниці:

Сік

Для приготування соку за цим рецептом цукор вам не знадобиться. Ви отримаєте здоровий дієтичний продукт, смачний і корисний. На відміну від сиропу, у цьому соку тільки потрібні організму речовини.

Чорничний сік

Як приготувати чорничний сік:

  1. Промийте чорниці і почекайте, щоб з них стекла вода. Сушити її не обов’язково, краплі води на ягодах не зашкодять процесу.
  2. Подрібніть чорниці ручним товкачем, блендером, м’ясорубкою або соковижималкою – що для вас зручніше.
  3. Отриману масу процідіть через сито і ретельно відіжміть мезгу – треба вичавити з неї максимум.
  4. Сік перелийте в глибоку посудину і нагрійте майже до кипіння, але кипіти не дозволяйте. Помішуйте сік, прогріваючи його як мінімум 10 хвилин.
  5. У сухі та гарячі (прогріті в духовій шафі) скляні ємності розлийте сік, закрийте кришками. Перевернувши банки, накрийте їх ковдрою – це замінить пастеризацію і звільнить вас від зайвої витрати часу.

Сік чорниці досить добре зберігається – у підвалі або погребі його можна тримати близько 2-х років.

Відео про приготування чорничного соку:

Сироп

Сироп – рідкий концентрат, який взимку можна буде використовувати для приготування соусів, напоїв, десертів.

Чорничний сироп

Знадобиться:

  • чорниця – 1,5 кг;
  • вода – 400 мл;
  • цукор – 600 г;
  • лимонна цедра – 1 ст. л.;
  • лимонний сік – 2 ст. л.

Порядок приготування:

  1. Подавіть ягоди товкачем. Влийте 1/2 води, додайте цедру лимона і поваріть суміш 5 хвилин. Вогонь – середній.
  2. Перетріть суміш крізь сито, щоб відокремити сік від м’якоті та кісточок.
  3. Залишки води закип’ятіть, додайте цукор і варіть поки він повністю не розчиниться.
  4. Потім влийте цукровий сироп у ягідну масу і кип’ятіть ще 2 хвилини. Додайте сік лимона і, перемішавши, приберіть із плити.
  5. Розлийте чорничний сироп по банках і закрийте кришками.

Відео про приготування сиропу з чорниці:

Що приготувати з розмороженої чорниці

Розморожені чорниці використовують для приготування найрізноманітніших страв і напоїв, додають у випічку, готують десерти. Можна приготувати із замороженої чорниці компот або, наприклад, дуже смачний тертий пиріг, який може стати прекрасним приводом для душевного чаювання.

Знадобиться для пирога:

  • чорниці – 150 г;
  • цукор – 150 г;
  • борошно – 1,5 склянки;
  • масло – 125 г;
  • яйце – 1 штука;
  • розпушувач – 0,5 ч. л.

Рецепт пирога з чорницею:

  1. Підтале масло збийте в міксері. Достатньо 1-2 хвилин.
  2. Всипте в масло цукор, дрібку солі та знову збивайте.
  3. Жовток відокремте від білка і додайте його в масу, туди ж всипте борошно і розпушувач. Перемішуйте тісто в міксері, поки воно не розпушиться. Маса має стати пісочною, крихкою.
  4. Змастіть форму рослинною олією, вистеліть пергаментом і вилийте 2/3 тіста. Зверху покладіть розморожені чорниці, змішані з цукром, і присипте трохи крихтою так, щоб ягоди було видно.
  5. У духовку, розігріту до +250°C, поставте пиріг, і випікайте його не більше 15-20 хвилин. Посипте зверху цукровою пудрою.

Півсклянки борошна, за бажання, можете замінити на кукурудзяне або мигдалеве. Або меленими горіхами. Також можна додати в тісто ваніль і корицю.

Відео про приготування тертого пирога з чорницею:

Як використовувати сушену чорницю

Не варто думати, що сушена чорниця годиться тільки для чаю, її можна використовувати в найрізноманітніших стравах. Ягоди, опинившись у рідкому або вологому середовищі, стають м’якими та смачними. Їх можна додавати в йогурти, каші, випічку. Особливо добре поєднується з чорницею сир. Спробуйте приготувати із сушеними ягодами сирники.

Знадобиться:

  • чорниця сушена – 30 г;
  • сир зернистий – 100 г;
  • сир знежирений – 100 г;
  • пюре з банана – 50 г;
  • борошно – 75 г;
  • олія оливкова – 50 мл.

Сіль і цукор кладіть за смаком. Також вам знадобиться сито.

Порядок приготування:

  1. Промиті ягоди залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин.
  2. Змішайте два види сиру.
  3. Банан натріть на крупній тертці та додайте в сир. Перемішайте. Додайте сіль і цукор.
  4. У сирну суміш всипте половину борошна, друга частина знадобиться для обвалювання сирників.
  5. Додайте чорниці в суміш і ретельно перемішайте.
  6. На пластиковій дошці, посипаній борошном, сирну масу поділіть на рівні кульки. Кожен обваляйте в борошні та сплющіть. Нанесіть ножем малюнок – сіточку.
  7. Підігрійте сковороду і налийте в неї 75 г олії. Викладіть сирники й обсмажуйте з двох боків до готовності.

Сирники з чорницею

Чорниця – по-справжньому дивовижна ягода, оскільки поєднує в собі на рідкість гармонійний смак з унікальними цілющими властивостями. Багато цієї ягоди не буває – її потрібно їсти свіжою, заготовлювати на зиму, використовувати для приготування цілющих засобів.