Аґрус: посадка і догляд, способи вирощування і збір врожаю

Посадка аґрусу і подальший догляд за ним майже не відрізняється від інших садових культур, але має свої особливості. При дотриманні агротехнічних правил вирощування аґрусу період плодоношення триває 20-30 років. Розглянемо, як виростити міцний, урожайний чагарник.

Кущ аґрусу

Вибір посадкового матеріалу

Саджанці вибирають зі стандартних сортових рослин. Про найкращі сорти аґрусу для вирощування, дізнаєтеся з цієї статті.

Для того щоб молодий аґрус прижився, враховують такі вимоги:

  • у кореневої системи має бути не менше 3 скелетних коренів довжиною 20-25 см;
  • надземна частина повинна містити 2-3 сильні гілки розміром близько 30 см;
  • саджанці відбирають без механічних пошкоджень.

Рослини з відкритою кореневою системою беруть без листя (окрім верхівки), а кущі із закритою кореневою системою навпаки – облиственими.

Осіння посадка

Осінь – сприятливий час для посадки. За зиму чагарник добре приживеться і вкорениться.

Оптимальні терміни

Аґрус висаджують наприкінці вересня – середині жовтня (залежить від клімату). Захід проводять за місяць до перших мінусових температур. Коріння починає заглиблюватися в ґрунт при денній температурі + 10…+15 С. При передчасних заморозках посадку відкладають до весни, оскільки рослина не встигне вкоренитися і вимерзне.

Підготовка ґрунту

Чагарник любить родючі пухкі ґрунти на добре освітлених, провітрюваних ділянках, але не виносить перезволоження. Тому його не висаджують на заболочених місцях і близькому розташуванні ґрунтових вод.

Кущі аґрусу віддають перевагу нейтральному або слабокислому ґрунту. Якщо ґрунт кислий, вносять вапняк або доломітове борошно. Перед посадкою ділянку перекопують і очищають від бур’янів.

Визначити підвищену кислотність ґрунту можна так: якщо на ділянці ростуть мох, щавель, хвощ польовий – кислотність висока.

Для того щоб земля просіла, лунки викопують за 2-3 тижні до посадки. Оптимальна глибина – 50-55 см, ширина – 55-60 см. Лунки на 2/3 засипають добривами (суперфосфат, зола, перепрілий гній).

Покрокові рекомендації до посадки

Осінню посадку аґрусу проводять у кілька кроків:

  1. Оглядають кущ на пошкодження, прибирають секатором нездорові частини, надламані корені.
  2. Рослину укладають на глибину не більше 5 см біля кореневої шийки.
  3. Присипають землею коріння так, щоб не залишалося пустот між ними.
  4. Ущільнюють землю ногами (не сильно), щоб закріпити кущ на поверхні ґрунту.
  5. Пристовбурні кола поливають 5 л води.
  6. Мульчують ґрунт торфом або перегноєм.

Раз на 4-5 днів саджанці поливають (якщо немає дощів).

Через 10 днів після посадки садівники рекомендують обробити кущі від шкідників і грибків для профілактики. Восени саджанці не обрізають.

У представленому відео садівник ділитися досвідом посадки аґрусу в осінній період:

Чи потрібно утеплювати до зими?

Аґрус – морозостійка культура. Дорослі рослини на зиму спеціально не вкривають, для збереження тепла достатньо снігового покриву. Саджанці, особливо в регіонах, де зими холодні, захищають від вимерзання. Рослини покривають ялиновим гіллям, опалим листям або агроволокном.

Весняна посадка

Навесні аґрус садять до початку сокоруху. Якщо знехтувати термінами, можна не дочекатися рясного врожаю, чагарник виросте слабким.

Оптимальні терміни

Сприятливий час посадки навесні залежить від регіону. У теплих краях аґрус висаджують у березні, в північних регіонах – до кінця квітня. Садять до набрякання бруньок.

Підготовка ґрунту

Землю краще удобрити восени. Навесні внести добрива важко через високу вологість ґрунту. Вибір посадкового місця і кислотність ґрунту не відрізняється від посадки восени.

Аґрус не висаджують там, де раніше росли малина, інші сорти аґрусу, смородина, тому що ці рослини уражаються загальними хворобами і шкідниками. Сприятливими для посадки вважаються місця, де росли горох, картопля, буряк.

Покрокові рекомендації до посадки

Весняна висадка саджанців складається з таких кроків:

  1. Саджанці оглядають на пошкодження. Хворі, сухі, гнилі корінці видаляють.
  2. Кущі обробляють розчином біостимулятора (“Циркон”, “Епін”). Так коренева система краще приживеться.
  3. Щоб прикореневі пагони швидше наросли і прижилися, рослину укладають у лунку під кутом у 45 градусів.
  4. Ґрунт навколо саджанця утрамбовують (не щільно) і поливають водою.
  5. Надземні пагони обрізають до 15-20 см, залишаючи 3-4 бруньки.

Після посадки раз на тиждень (до закріплення коренів) чагарники поливають. Пристовбурні кола регулярно прополюють. Для захисту від бур’янів ґрунт мульчують торфом, листям.

Дивіться наступне відео про те, як садити аґрус навесні:

Різні способи вирощування аґрусу

Крім звичайного кущового формування, аґрус вирощують на штамбі і на шпалері. Розглянемо ці агротехнічні способи.

На шпалері

Вирощування ягідних чагарників на шпалері має свої переваги:

  • рівномірно розташовані гілки чагарнику збільшують освітленість, що сприяє дружному дозріванню ягід;
  • вертикальна посадка позитивно позначається на якості врожаю: плоди виростають великими і солодкими;
  • кущі менше забруднюються і заражаються грибковими інфекціями.

Шпалери – залізобетонні, дерев’яні, пластикові стовпи (труби) розміром близько 2 м розташовують з двох сторін ряду. Між стовпами натягують дріт на 3-х рівнях. Висаджують кілька кущів (5-6) на відстані від 0,5 до 1 м один від одного, гілки розташовують у формі віяла. Потім рослину підв’язують до нижнього дроту конструкції і направляють вертикально. Саджанці обрізають до 3-4 бруньок.

Пагони, що відросли від кореневої шийки, на другий рік видаляють, щоб сформувати товщину стіни відростків і щільність. Вкорочують над 5 листом бічні прирости, що виросли на основних кущах.

Доглядають за чагарником як і при звичайній посадці: мульчують, поливають, обрізають. Навесні вносять добрива.

Аґрус без шипів

Селекціонери вивели сорти аґрусу без шипів, які користуються великим попитом у садівників. Такі сорти відрізняються раннім і багатим плодоношенням. Хороший урожай збирають на другий рік після посадки, а дорослий чагарник дає до 1,5 кг плодів.

Безшипний аґрус любить родючі ґрунти. Восени удобрюють органічними складами, а навесні – аміачною селітрою або сечовиною.

Особливість таких сортів у тому, що кущі погано перезапилюються, тому їх садять на відстані не менше метра один від одного. В іншому посадка і обрізка рослин не відрізняється від інших сортів.

Вирощування штамбового аґрусу

Кущі аґрусу, розташовані штамбовим способом, слугують не тільки прикрасою саду, а й мають свої переваги:

  • рослина отримує більше світла, завдяки чому ягоди рівномірно дозрівають і виростають великими та солодкими;
  • збирати врожай і доглядати за чагарником у формі деревця зручніше;
  • на маленьких ділянках штамбова посадка економить простір.

Штамбовим способом чагарники вирощують як з щепленням, так і без щеплення. В якості підщепи беруть нащадок золотистої смородини, доглядають за ним протягом літа. Для потовщення штамба верхівкові пагони видаляють. Коли штамб підготовлений, відбирають визрілі відростки аґрусу, видаляють шипи і листочки. Потім вкорочують пагін над третьою брунькою і роблять щеплення способом “за кору”.

При вирощуванні без щеплення, у міцного куща аґрусу обрізають надземні гілки, залишивши тільки один пагін для формування стовбура. Періодично видаляють бічні гілки до висоти 70-80 см від землі. Залишають 5-6 верхніх пагонів для формування крони.

Найкращі сорти аґрусу для вирощування штамбовим способом:

  • “Краснослов’янський”;
  • “Щедрий”;
  • “Яровий”;
  • “Редбол”;
  • “Колобок”;
  • “Садко” та ін.

Догляд за аґрусом такий самий, як при посадці звичайним способом. У холодних регіонах штамбові чагарники на зиму рекомендують утеплити, наприклад, каркасними укриттями.

Штамбовий спосіб

Особливості вирощування в різних регіонах

Кліматичні умови враховують при вирощуванні плодово-ягідних культур. Для кожного регіону селекціонери вивели районовані сорти аґрусу:

  • Жителі північних регіонів повинні звернути увагу на морозостійкі сорти (“Північний капітан”, “Яскравий”, “Житель півночі”, “Грушенька”, “Білі ночі”, “Фінський” тощо).). У північних регіонах великоплідні та пізні види садять у більш тепле місце, захищене від вітрів. Захистом можуть виступати паркани, дерева, споруди.
  • Для середньої , Підмосков’я, Північного заходу рекомендують вирощувати зимостійкі сорти, сорти з міцною кореневою системою і стійкістю до захворювань (“Грушенька”, “Малахіт”, “Козачок”, “Лефора”, “Сенатор”, “Сеянець”, “Арлекін” тощо).).
  • На Півдні краще посадити посухостійкі, середньостиглі, ранні сорти (“Кубанець”, “Гроссуляр”, “Краснослов’янський”, “Куйбишевський”). Для ранніх і дрібноплідних сортів південних регіонів підійдуть прохолодні відкриті місця.

Догляд за аґрусом у різні сезони

Навесні, після танення снігу, ряди і міжряддя розпушують, оскільки ґрунт у цей час сильно ущільнений. Щоб не зачепити коріння, землю в пристовбурних колах розпушують не глибше 5 см. Весна – час підживлення, обробки чагарників від шкідників, санітарної та формувальної обрізки.

Влітку ґрунт розпушують у міру необхідності, зазвичай 3-4 рази за сезон. На початку серпня рихлити міжряддя і ряди перестають, щоб не спровокувати зростання молодих пагонів.

Для росту, захисту від бур’янів, збереження вологи влітку – пристовбурні кола мульчують. Восени процедуру проводять після перекопування ґрунту.

Осінь – час підготовки аґрусу до зими і час обрізки.

Рекомендуємо прочитати статтю про те, як доглядати за аґрусом після збору врожаю.

Регулярність поливів

Без вологи чагарники часто хворіють, ягоди дрібнішають, знижується врожай. У суху погоду аґрус поливають під час формування молодих пагонів і зав’язі. Кущі також поливають у період дозрівання ягід. Як тільки плоди стануть м’якшими, полив припиняють, щоб вони набрали цукор.

Якщо осінь дощова, аґрус не поливають. Якщо дощів мало, у жовтні проводять вологозарядний полив для того, щоб коренева система підготувалася до зими.

Коли і чим підгодовувати?

Навесні аґрус підгодовують гноєм або перегноєм, укладаючи на перекопану навколо куща землю. Під час розпускання бруньок під кожен кущ вносять 40-50 г аміачної селітри або сечовини. Через 4 роки після посадки, щовесни удобрюють азотними, фосфорними, калійними складами.

Коли починають зав’язуватися ягоди, поливають гнойовою рідиною або розчином мінеральних добрив (на столітрову бочку води кладуть 1-1,5 кг сульфату амонію або селітри).

Можна приготувати такий склад: 4 кг гною і 200 г золи розводять у 10 л води і настоюють 5-6 годин. Увечері цим розчином поливають кущі після розпушування. Через 1-2 тижні підживлення повторюють. До дозрівання ягід кущі удобрюють 2-3 рази.

Восени рослину підживлюють калійною селітрою або подвійним суперфосфатом. Перед перекопуванням ґрунту вносять гній, золу, торф або компост.

Обрізка: правила і методи

Для правильного розвитку і гарного плодоношення кущі аґрусу регулярно обрізають. Залежно від цілей проводять формуючу, омолоджуючу, санітарну обрізку.

Формуюча обрізка служить для створення правильної крони і має свої тонкощі:

  • у перший рік посадки гілки обрізають наполовину, у другий – на третину, у третій – обрізають верхівки та горизонтальні гілки;
  • дорослий кущ очищають від нежиттєздатних і викривлених гілок і обрізають молоді пагони від заростання.

Чагарник формують до 8 років. До цього часу кущ повинен мати 22-25 міцних пагонів.

Омолоджувальна обрізка проводиться після 7 років посадки таким чином:

  • старі, хворі, скручені пагони обрізають, залишають тільки сильні прикореневі стебла;
  • у рослини старше 10 років залишають тільки 5 сильних гілок, інші гілки від основи видаляють.

Санітарну обрізку застосовують від загущення і для профілактики зараження хворобами та шкідниками. Видаляють старі, хворі, почорнілі гілки і горизонтальну поросль.

У наступному відео садівник докладно розповідає про правильну обрізку аґрусу:

Навесні проводять санітарну обрізку до розпускання бруньок. Місця великих зрізів обробляють садовим варом. Восени проводять формуючу, санітарну, омолоджуючу обрізку. Найкращий період – листопад, після опадання листя.

Боротьба з хворобами

Хвороби згубно позначаються на врожаї і самій рослині. Розглянемо основні захворювання аґрусу і способи боротьби з ними.

Антракноз – грибкове захворювання, що вражає аґрус, смородину, малину та інші культури. Поширюється інфекція в сирих, густих і погано провітрюваних місцях. Симптоми захворювання:

  • поява бурих плям на листових пластинах;
  • опадання листя.

Уражені рослини обприскують бордоською рідиною (на 10 л води беруть 300 г мідного купоросу і 400 г вапна) до цвітіння. Після цвітіння і збирання врожаю концентрацію розчину знижують (на 10 л води беруть 100 г мідного купоросу і 100 г вапна).

Восени опале листя хворих рослин спалюють. Якщо не прибрати заражене листя, навесні чагарник знову захворіє.

Септоріоз розвивається в теплу пору. Збудники – спори грибів. Симптоми захворювання:

  • на листках з’являються коричневі плями, які з часом біліють, а на краях виникає бура облямівка;
  • опадання листя.

Заражений ґрунт обробляють мідним купоросом, бордоською рідиною або нітрафеном. Обприскують рослину до розпускання бруньок.

Сферотека (американська борошниста роса) – небезпечне грибкове захворювання.

Симптоми:

  • листя навесні покривається білим нальотом;
  • пагони викривляються і засихають.

Позбутися цієї хвороби важко, оскільки гриб зимує не тільки на листках, а й на пагонах. Навесні в профілактичних цілях верхівки чагарників поливають гарячою водою.

Методи боротьби ті самі, що при антракнозі та септоріозі.

Мозаїка – вірусне захворювання. Поширюють хворобу комахи. Симптоми захворювання:

  • на прожилках листя виступає жовтий малюнок;
  • пагони перестають рости;
  • листя дрібнішає і стає зморшкуватим.

Мозаїка важко піддається лікуванню, тому від хворих кущів краще позбутися. З профілактичною метою чагарники обприскують інсектицидами.

Обробка аґрусу

Боротьба зі шкідниками

Крім небезпечних вірусів і грибкових захворювань, ягідним культурам загрожують шкідники.

Смородинна скляниця – метелик, схожий на осу, з прозорими крильцями. Комаха відкладає яйця на гілках. Через 10 днів з яєць з’являються гусениці, які проникають у серцевину гілок, порушуючи фізіологічні процеси рослини.

Заходи боротьби:

  • восени проводять санітарну обрізку з подальшим знищенням уражених гілок;
  • навесні аґрус обробляють препаратами “Іскра М”, “Кеміфос”, “Фуфанон”.

Для відлякування скляниці застосовують народні засоби: настої цибулі, полину, пижма, часнику.

Вогнівка – сірокрилий метелик, відкладає яйця всередині суцвіть і на зав’язях. Гусениці виїдають квітки і ягоди. У середині червня перетворюються на лялечки в ґрунті й зимують.

Заходи боротьби:

  • під час появи гусениць рослину обприскують лепідоцидом (5-6 таблеток на 1 л води), через тиждень процедуру повторюють;
  • розчин фуфанону (110 мл на 10 л води) знищить не тільки вогнівку, а й п’ядунів і пильщиків.

Пагонова попелиця паразитує на верхівках пагонів, висмоктуючи соки з листя. На корі яйця попелиці залишаються до весни. Після розпускання бруньок з яєць з’являються личинки.

Заходи боротьби:

  • ранньою весною кущі поливають гарячою водою;
  • обробляють триденним настоєм пір’я цибулі або лушпиння цибулі ;
  • обприскують настоєм деревної золи (350 г на 10 л води);
  • при сильному ураженні до розпускання бруньок застосовують препарати “Актара”, “Ровікурт”, “Фоватокс” та ін.

Регулярні огляди і профілактичні обприскування інсектицидами вбережуть чагарники від пошкоджень і загибелі.

Аґрусовий пильщик – схожа на муху комаха жовтого або чорно-червоного кольору. Відкладає яйця на листках.

Заходи боротьби:

  • заражене листя восени спалюють;
  • ранньою весною землю розпушують, вносять суміш меленого перцю (1 ст. л.). л.), сухої гірчиці (1 ст. л.), сухої гірчиці (1 ст. л.), золи (2 ст. л.) і накривають плівкою для знищення шкідника;
  • личинки (гусениці) збирають вручну і знищують;
  • інсектицидами обробляють під час розкриття бруньок і після цвітіння.

Регулярний огляд і профілактична обробка інсектицидами вбережуть рослину від ураження і загибелі.

Як розмножувати аґрус

Розмноження живцями і відводками не представляє складності для садівників-любителів, але є такі способи, для яких потрібні спеціальні знання або порада фахівця. Розглянемо найпопулярніші способи розмноження.

Горизонтальними відводками аґрус розмножують у березні – квітні (до розпускання бруньок) і в жовтні. Розмноження проводять у кілька етапів:

  1. У здорового 5-6 річного куща беруть розвинені гілки (від 1 року до 3 років), що ростуть біля землі.
  2. Однорічні пагони біля гілок зрізають на третину.
  3. Гілки пригинають до землі й укладають у лунки.
  4. Лунки злегка присипають землею, поливають, мульчують.
  5. Після того, як відростки виростуть до 10 см, підгортають. При зростанні пагонів вище 20 см верхівки прищипують.

Розмноження горизонтальним способом дає багато молодих пагонів. Навесні пагони стають однорічними саджанцями.

Дугоподібними відводками розмножують рослину ранньою весною. Етапи розмноження такі:

  1. Однорічні пагони розташовані низько до землі укладають у борозенки до 25 см глибиною.
  2. Відводки пришпилюють і засипають землею.
  3. Верхівки виводять у формі дуги, вкорочують і підгортають.

Восени відокремлюють відросток від маточного куща і висаджують. При дугоподібному способі можна отримати тільки один пагін.

Вертикальними відводками омолоджують посадки. Навесні старі гілки видаляють, а молоді обрізають. Влітку, у міру зростання пагонів, аґрус підгортають. Для формування куща в червні верхівки прищипують.

Діленням куща розмножують восени після опадання листя або ранньою весною. Спосіб зазвичай використовують у тому випадку, якщо хочуть перенести чагарник на нове місце. Молоді кущі викопують, ділять на частини. Гілки з розвиненою кореневою системою садять у заздалегідь підготовлені ями.

Живцями розмножують восени, навесні, влітку. Залежно від сезонів, технологія живцювання різниться. Влітку аґрус розмножують зеленими живцями, восени і навесні – задерев’янілими або комбінованими живцями.

Розмноження аґрусу

Вимоги для розмноження живцями:

  • живець повинен містити не менше двох бруньок і двох листів над ними;
  • зріз на верхній ділянці має бути прямим, горизонтальним, а на нижній – косим;
  • живці після зрізу кілька годин витримують у стимуляторі росту.

Крім зазначених способів, аґрус розмножують насінням, порослю, гілками. Вибір способу залежить не тільки від особистих уподобань садівника, а й від особливостей сорту.

Збір і правильне зберігання

Аґрус для переробки збирають на два тижні раніше споживчої зрілості, коли ягоди ще зелені та тверді, але досягли свого розміру.

Для вживання в їжу у свіжому вигляді, ягоди збирають повністю дозрілими, солодкими на смак і характерним для сорту кольором.

Урожай, зібраний у стадії технічної стиглості (за 10-14 днів до споживчої), зберігається в прохолодному місці до 10 днів. Важлива умова – плоди мають бути без пошкоджень. Ягоди, зібрані в стадії споживчої зрілості, зберігають у невеликих кошиках до 4-5 днів.

Плоди знімають із куща в суху погоду. За вологої погоди аґрус зберігається не довго. Перед тим, як покласти на зберігання, ягоди розсипають тонким шаром для просушування.

Поширені помилки садівників

Якщо аґрус часто хворіє, дає мало врожаю, має кволий вигляд – значить, були допущені помилки під час посадки та догляду. Поширені помилки садівників:

  • Неправильне місце. Посадка в затінених, погано провітрюваних, перезволожених місцях призводить до слабкого розвитку чагарнику й ураження хворобами та шкідниками.
  • Помилки при поливі. Повне зволоження чагарнику провокує зараження грибками. Поливають тільки пристовбурні кола.
  • Пошкодження коренів. Коріння розташоване близько до поверхні ґрунту. При глибокому перекопуванні та розпушуванні можна пошкодити їхню цілісність.
  • Нехтування підживленням і профілактичною обробкою. Якщо не удобрювати рослину, якість і кількість ягід постраждає.

Не сказати, що аґрус примхлива культура, але дотримуватися агротехнічних заходів з вирощування необхідно. За правильного догляду виростити рослину можна в будь-яких кліматичних умовах, благо сортів зараз предостатньо.