Годівля свиней: раціони, корми, типи годівлі, заборонені продукти

Вважається, що свиня – тварина всеїдна. При домашньому вигодовуванні у свиняче корито потрапляє різноманітний корм – овочі, зернові, харчові відходи. Свиня нічим не гребує, але чи буде свинина якісною після такої годівлі? Якщо годувати свиней абияк і чим абияк – вони будуть ослаблені, а м’ясо і сало – недостатньо смачними і поживними. Розберемося, чим і як годувати свиней, щоб їх утримання приносило максимальний прибуток.

Свині

Різновиди корму та їх добові норми споживання

Вибираючи породу свиней на відгодівлю, потрібно заздалегідь знати, чим передбачається їх годувати, адже раціон залежатиме від породи. У таблиці 1 – які корми рекомендовані різним породам свиней.

Таблиця 1

Порода Рекомендований вид корму
Миргородська Соковиті, зелені
Українська степова
Велика біла
Ландрас Концентровані корми
Дюрок
Уельс

Не можна відгодовувати на м’ясо хворих тварин, особливо якщо вони заражені туберкульозом, фіннозом, інфекційними та запальними захворюваннями.

Для відгодівлі свиней фермери використовують різні корми та продукти. Комплекс кормів, що видаються, повинен дати тварині енергію і повний набір поживних речовин.

Налягаючи на клітковину – висівки, свинка витрачає багато енергії на перетравлення. Тому давати такий корм потрібно в обмежених кількостях. Більша частина корму має бути представлена концентрованими кормами. Порушення цього принципу призводить до негативного результату – свиня не набирає масу.

Корми, які видають свиням, ділять на 3 основні групи, кожна з них по-різному впливає на смак і якість м’яса. Вплив груп кормів на якість м’яса і сала дивіться в таблиці 2.

Таблиця 2

Група № 1 – покращують якість м’яса і сала Злаки – горох, просо, ячмінь
Овочі, коренеплоди, баштанні
Трави – свіжа і сіно (кропива, люцерна, конюшина)
М’ясні та молочні відходи
№ 2 – погіршують якість м’яса та сала Висівки – пшеничні та житні
Гречка
Кукурудза
№ 3 – дають на початковому етапі відгодовування Овес
Соя
Макуха

Групу № 3 виключають із раціону за 2 місяці перед забоєм.

Концентрований корм

Концентрованими називають подрібнені корми зі злакових, висівок, бобових, відходів переробки зернових. Це харчування забезпечує тварин енергією, а бобові – протеїнами.

Найпопулярніша для відгодівлі культура – ячмінь. Він засвоюється на 80% і покращує смак свинини. Склад концентрованого корму:

  • овес – його дають тільки на початковому етапі відгодівлі;
  • просо;
  • кукурудза – її змішують із кормом, що містить протеїн;
  • запарений горох;
  • макуха і шрот (соєвий, соняшниковий, лляний);
  • висівки – багато давати не можна через великий вміст клітковини.

Свинки їдять концентрований корм

Концентровані корми дають у подрібненому вигляді.

Пам’ятайте при годівлі поголів’я:

  • Макуху тонкого помелу дають тільки в поєднанні з харчовими відходами або з соковитим кормом – це запобігає порушенню роботи шлунка і кишківника.
  • Зерновий корм не варять – термообробка призводить до руйнування активних речовин.
  • Бобові обов’язково відварюють – у сирому вигляді вони погано засвоюються.

Норми годівлі свиней концентрованими кормами подано в таблиці 3.

Таблиця 3

Культура Кількість корму, кг (для свині вагою від 50 кг) Добова потреба, кормові одиниці Кількість кормових одиниць в 1 кг корму Привагу, кг
1 Пшениця 2,1-2,4 від 2 і вище від 1,2 0,5
2 Ячмінь 2,3-2,5 від 2 і вище 1,21 0,5
3 Кукурудза до 2 від 2 і вище 1,34 0,5
4 Горох від 2 від 2 і вище 1,17 0,5
5 Жито 2 від 2 і вище 1,18 0,5
6 Овес 2,1 від 2 і вище 1 0,5
7 Просо 2,3 від 2 і вище 0,96 0,5

Соковитий корм

Найцінніша соковита культура – картопля. Він засвоюється на 94%. Картоплю дають у суміші з протеїновмісним кормом – горохом. Картоплю дають у відвареному вигляді. Серед соковитих кормів, які згодовують свиням:

  • Буряк відварний.
  • Морква – потрібна поросятам-сосунам.
  • Гарбуз – дають усім віковим групам.

Харчові відходи

Для харчування поголів’я можна використовувати:

  • недоїдену їжу;
  • сухарі;
  • відходи, що залишаються після оброблення риб і тварин;
  • сирі та відварені овочі;
  • очищення фруктів і коренеплодів.

Перед забоєм – за кілька тижнів, потрібно прибрати з раціону рибні відходи, інакше м’ясо стане несмачним.

Відходи кладуть у чистий посуд і віддають свиням.

Раціон свиней можна урізноманітнити жолудями. Одній особині видають до 2 кг на день. Не відмовляться свинки і від грибів – їх кладуть сушеними або вареними в мішанки.

Зелений корм

Найважливіша трава в харчуванні свиней – кропива. Його можна косити де завгодно, він скрізь росте. Кропиву заготовляють для зимового прожитку, засушуючи молоді пагони. Порція – 300 г на добу.

Через 6 годин, подрібнена зелена маса втрачає половину користі. Якщо кропиву залишати завареною – для охолодження, вона може спровокувати інтоксикацію.

Ще одна цінна зелена культура – ріпак. У ньому багато білків і жирів. Завдяки ріпаковій макусі, ріст тварин прискорюється на 4%. У ріпаку набагато більше фосфору, магнію, кальцію і міді, ніж у сої. Якщо ви хочете підвищити рентабельність відгодівлі, то соняшник і сою краще замінити ріпаком.

Свиней корисно годувати “зеленкою” – це трава і листя в подрібненому вигляді. Компоненти “зеленки”:

  • горох;
  • овес;
  • лобода;
  • кропива;
  • люцерна;
  • конюшина;
  • бурякове бадилля.

Годівля комбісилосом

Взимку, замість зеленого корму, дають комбінований силос. Його заготовляють про запас із таких інгредієнтів:

  • свіжа трава;
  • овочеві відходи;
  • коренеплоди;
  • полова;
  • сінне або трав’яне борошно;
  • морква.

Продукти тваринного походження

Свиням, яких відгодовують на м’ясо, можна давати тваринні корми:

  • Молоко. Нерозбавленим молоком годують тільки сисунів. Дорослих тварин годують маслянкою, обратом, сироваткою.
  • Рибу або м’ясо. Дають заради білка. Можна віддавати тваринні та рибні відходи. Згодовувану рибу обов’язково відварюють.

Дріжджовий корм

У дріжджах багато вітамінів і білків, які майже повністю засвоюються організмом. Продуктивність приростів, завдяки дріжджовим кормам, підвищується багаторазово. Випускають спеціальні дріжджі – кормові. У таблиці 4 – склад дріжджів.

Таблиця 4

Склад дріжджів %
Білок 32-38
Харчові волокна 1,8
Жир 1,8
Клітковина 1,2-2,9
Протеїн 38-51
Зола 10

Поради новачкам:

  • Дріжджувати рекомендується 30% комбікорму або більше. Наприклад, якщо ви даєте свині 2 кг кормосуміші на день, то 600 г корму потрібно перемішати з дріжджовою добавкою.
  • Замінити кормові дріжджі можна пекарськими або пивними.

Які потрібні добавки?

Піддобрюючи їжу добавками – смаковими й ароматичними, вдається поліпшити травлення і секрецію шлункового соку – шляхом подразнення рецепторів. Для активізації смакових рецепторів використовують ароматичні олії:

  • цитрусові – лимонне, мандаринове;
  • кориці;
  • шавлії;
  • кмину;
  • кропу.

Свинячий рід не відмовиться скуштувати солодкого. Щоб доставити свинкам смакове задоволення, в їхній корм кладуть:

  • 2,5% цукру;
  • 5% меленого сухого буряка.

Свинки віддають перевагу кислому смаку, а не лужному. Щоб створити його, в їжу додають органічні або неорганічні кислоти – молочну або оцтову, в межах 0,4% від ваги порції. Щоб додати корму гірчинку, додають 0,15% гірчиці або 0,4% хлористого кальцію.

Годування свиней

Для кращої засвоюваності та бажання їсти, тваринам дають їжу з солодкими, кислими або гіркуватими добавками. Серед важливих добавок – лимонна кислота. В організмі вона виконує такі функції:

  • зменшення ризиків інфікування;
  • нормалізація рівня рН;
  • якісне перетравлення їжі;
  • нормалізація мікрофлори.

Добавка лимонної кислоти дозволяє підвищити прирости на 9-17%. Рекомендований вміст – 1% від ваги корму.

Свиням дають мінеральні добавки – у корм підсипають:

  • золу або кам’яне вугілля;
  • вапняний туф;
  • крейда;
  • яєчну шкаралупу.

У корми необхідно додавати невеликі дози антибіотиків – вони знижують захворюваність і збільшують приріст на 15%. Застосовувані препарати – Біовіт-20, Терравіт-40 та інші. Давати їх потрібно після консультації з ветеринаром.

Навіщо потрібні лляні добавки?

Давати свиням чистий льон не можна. А ось у невеликих дозах у разі проносу льон дають, тому що він має зміцнювальний ефект. Великі дози погіршують якість м’яса і сала – вони набувають жовтуватого відтінку і видають рибний запах.

Зате свиням дуже корисна лляна макуха. Він містить:

  • протеїн – 28%;
  • вологу – 11%;
  • жир – 9%;
  • екстрактивні речовини.

Під час набрякання макухи у воді, виділяється слиз, що захищає стінки шлунка від подразнення.

Як підготувати корм

Будь-які корми, перш ніж давати свиням, вимагають своєрідного приготування. Завдяки обробці кормів:

  • підвищується їхня поживна цінність;
  • поліпшується їхня перетравлюваність;
  • вони знезаражуються.

Є кілька методів підготовки кормів:

  • Механічний. Інгредієнти дроблять, подрібнюють і змішують. Підвищується поживність і поїдання кормів.
  • Хімічний. Інгредієнти обробляють лугом або кислотою – такий метод застосовують для речовин, що важко перетравлюються.
  • Біологічний. Полягає в частковій зміні хімічного складу. Досягається шляхом силосування, заквашування, пророщування тощо.п.

Підготовка овочів

Картопля – основний кормовий коренеплід. Сиру картоплю свині погано перетравлюють, її рекомендується варити і розминати. Картоплю дають свиням, змішавши із зерновим або зеленим кормом.

Воду, в якій варилася картопля, зливають – вона для свиней шкідлива, оскільки містить отруйний соланін.

Інші овочі – буряк, моркву, гарбуз, перед подачею труть на крупній тертці. Дають їх у сирому вигляді. Натирають перед їжею. Робити заготовки не слід – овочі псуються, стають неїстівними.

Овочі та коренеплоди після обробки стають поживнішими, тварини їх краще перетравлюють. Буряк і гарбуз дозволяється відварювати, причому варильну воду можна також давати.

Годування харчовими відходами

Сіно і труха

Щоб грубий корм – сіно і сінна труха, краще перетравлювалися в шлунках свиней, їх запарюють окропом на 2-3 години. Перед запарюванням сіно подрібнюють.

Злакові

Найскладніше підготувати зерно. Ні сухе, ні сире зерно давати свинкам не варто – користі від нього не буде. Як мінімум зерно потрібно змолоти. Що дрібніший помел, то більше буде користі.

Що потрібно знати про помел зернових:

  • Овес і кукурудза розмелюють за потребою – заготовлювати про запас не треба, оскільки жир, що міститься в зернах, окислюючись, робить мелене зерно згірклим.
  • Бобові та сочевицю обов’язково проварюють – без цього їх засвоюваність мінімальна.

Перш ніж дати мелене зерно поросятам-сосунам, його попередньо підсмажують до темно-коричневого кольору.

Для підвищення поживної цінності, зерно пророщують у ящиках під променями сонця. Зерна поливають протягом 10 днів. Давати зерно можна, коли паростки виростуть до 10 см у довжину. Цей корм дають зазвичай поросятам і свиноматкам.

Зелений корм

Зелену траву свиням не дають без попередньої обробки. Її ретельно подрібнюють, щоб у зеленій масі не було сухих грубих стебел. Не рекомендується заготовлювати траву про запас – вона стане млявою, може підгнити, користі від такого корму вже не буде.

Комбісилос

Щоб приготувати комбісилос подрібнюють буряк, капусту, моркву, люпин, а також зелену масу бобових і кукурудзи. Важливі момент приготування комбісилосу:

  • Усі овочі та трави мають період, у який їх найкраще силосувати – коли вдається витягти максимум користі:
    • кукурудзу силосують, коли вона набере молочно-воскову зрілість;
    • люпин і горох – до цвітіння;
    • топінамбур, гарбуз, моркву – після повного дозрівання.
  • Подрібнену суміш трамбують – для витіснення повітря. Комбісилос укладають у траншею, мішки з поліетилену, будь-яку посудину. Комбісилос – біологічний консервант.
  • На силосування не можна брати кропиву, бадилля коренеплодів і баштанних.
  • Для годівлі не придатний заморожений силос або запліснявілий.

У таблиці 5 представлено кілька популярних рецептів комбісилосу:

Таблиця 5

Інгредієнти Відсоткове співвідношення, %
Рецепт № 1
Картопля 40
Конюшина 30
Морква 15
Капуста 15
Рецепт № 2
Цукровий буряк 50
Морква 20
Сінна труха 10
Зелень бобових 20
Рецепт № 3
Кукурудза (качани) 60
Гарбуз 30
Зелена маса бобових 10
Рецепт № 4
Цукровий буряк 40
Конюшина 30
Картопля 30
Рецепт № 5
Морква 20
Кукурудза (качани) 80

Поросята їдять

Режими годівлі

Свиням для хороших приростів потрібен правильний режим харчування. Норми годівлі свиней, що відгодовуються на м’ясо, наведені вище, у таблиці 5.

Годівлю тварин різного віку та цільового призначення представлено в таблиці 6.

Таблиця 6

Категорія тварин Число годувань на добу
Поросні свиноматки 1
Холості та підсисні свиноматки 2
Поросята, що дорощуються 3
Свині на відгодівлі 3 (звичайний корм – 2, грубий корм – 1)

На вибір – 3 схеми годування:

  1. Без норми. Для молодих тварин. Малюків, які закінчили молочне харчування, годують стільки, скільки вони хочуть. Корм весь час присутній у годівниці. Посуд для корму чистять кілька разів на тиждень.
  2. За нормою. Їжу дають за потребами. Норми залежать від наукових рекомендацій і власного досвіду. Корм постачають 3-4 рази на день. Підходить підсисним свиноматкам і поросятам, що дорощуються.
  3. З обмеженнями. Дозволяє отримати пісне м’ясо.

Для хорошого приросту організовують особливе харчування. Нормативи годівлі свиней, що відгодовуються на м’ясо, дивіться в таблиці 7.

Таблиця 7

Вага, кг Привагу, г Кормові одиниці Протеїн, г Каротин, г Сіль, г
14-20 300-350 1,3-1,5 165-190 130 12
20-30 300-400 1,4-1,7 175-215 125 14
30-40 300-400 1,5-1,8 180-225 125 15
40-50 400-450 2-2,3 220-265 115 20
50-60 400-500 2,1-2,4 240-275 115 22
60-70 500-600 2,6-3 260-330 110 25
70-80 600-700 3,2-3,7 320-390 110 32
80-90 600-700 3,3-3,8 330-410 110 32
90-100 700-800 3,9-4,4 355-415 95 35
100-110 700-800 4-4,5 360-420 95 35

Фази годування

Відгодівля свиней передбачає одно- або багатофазову годівлю:

  • Однофазне годування. Цей спосіб не бере до уваги нюанси поголів’я. Поросят поступово переводять на раціон відгодовуваних свиней. Організм тварин отримує протеїнів більше, ніж потрібно, також спостерігається надлишок фосфору й азоту. Мінус – великі витрати на корм.
  • Багатофазне харчування враховує потреби організму. Складніший варіант, але вигідніший. Особини, виростаючи, їдять більше, але протеїнів їм уже не потрібно так багато, як спочатку. Багатофазовий спосіб передбачає скорочення частки нутрієнтів і виділення фосфору та азоту на 20%. За двофазної методики зміна кормів відбувається, коли тварина досягає 70 кг, за трифазної – 30-60 кг, 60-90 кг, 90 кг і більше.

Типи годівлі

Є 2 типи годівлі – суха і рідка. Обидві версії мають плюси і мінуси. Вибір методики – рішення господаря. Розглянемо обидва варіанти.

Сухий метод

80% фермерів використовує сухий тип годівлі. Його переваги:

  • корм виходить збалансованим;
  • дотримання санітарно-гігієнічних показників;
  • хороша засвоюваність поживних речовин – завдяки термічній обробці.

Свині п'ють

Недоліки сухої годівлі:

  • зростає ймовірність захворювання ШКТ;
  • тварини, переміщаючись між годівницями, розсипають корм – втрати доходять до 9%;
  • приміщення забруднюється пиловими частинками комбікорму – зростає ризик легеневих захворювань, причому як у тварин, так і у працівників ферми.

При сухій годівлі використовують:

  • повнораціонний корм;
  • зерносуміші з висівками, макухою, преміксами.

Частота годувань – 2-3 рази на день. Тварини повинні мати необмежений доступ до води.

Рідкий метод

Цей підхід використовують у деяких європейських країнах. Рідка годівля популярна серед фермерів Данії, Німеччини, Франції, Фінляндії. Переваги методу:

  • Використання відходів зменшує витрати злакових кормів і здешевлює свинину. У хід ідуть, зокрема, вторинні продукти харчопрому та мікробіологічної промисловості.
  • Корми відповідають біологічним запитам тварин.
  • Поступова зміна раціону.
  • Точність при дозуванні та можливість корекції раціону.
  • Можна не ставити поїлки.
  • Менше гною.
  • Витрати на корм зменшуються на 10%, а приріст збільшується на 6%.

Недоліки:

  • Необхідність регулярного контролю санітарного стану годівниць.
  • Невеликий термін зберігання рідкого корму.
  • Зростання вологості в приміщенні – це погано відбивається на здоров’ї тварин у зимовий сезон.
  • Доводиться стежити за вологістю мішанок. Якщо норму рідини перевищено, прискорюється перебіг корму по ШКТ на 8-10 годин. Це знижує якість перетравлення та засвоєння корисних речовин.

Методи відгодівлі

Організм свиней влаштований так, що залежно від схем і раціону годівлі, можна впливати на приріст і на тип одержуваної продукції. Є три варіанти відгодівлі – на м’ясо, на сало і на бекон.

На м’ясо

М’ясні свині мають вагу 60-130 кг Їхні характеристики:

  • розвинені окостухи;
  • округлий тулуб;
  • товщина хребтового шпику – 1,5-4 см (зона 6-7 ребра).

Для відгодівлі на м’ясо беруть молодняк вагою 15-16 кг. Щоб отримати якісне м’ясо, поросят відгодовують поетапно:

  1. Попередня – 3-3,5 місяців.
  2. Заключний – до завершення відгодівлі.

Кількість білка, одержуваного свинями, яких відгодовують на м’ясо, представлено в таблиці 10.

Таблиця 10

Вік, місяців Кількість білка, г на 1 кормову одиницю
2-4 129
5 110

до кінця відгодівлі 90-110

Якщо свиням не вистачатиме протеїнів, прогресує ожиріння, а ріст сповільнюється. Добові норми споживання свиней, що відгодовуються на м’ясо – у таблиці 11.

Таблиця 11

Назва речовини, % Вага 40-70 кг Вага 71-120 кг
Кальцій 0,78 0,81
Фосфор 0,7 0,67
Кухонна сіль 0,58 0,58
Лізин 0,7-0,73 0,6-0,65
Метіонін + цистин 0,45-0,47 0,34-0,42

Джерело амінокислот і білків – рибне і м’ясо-кісткове борошно, в таких дозуваннях:

  • борошно м’ясне – 100-300 г;
  • м’ясо-кісткове – 100-250 г;
  • рибна – 100-200 г.

Годівля свиней м'ясо-кістковим борошном

Даючи свинкам по 200-700 г кормових дріжджів на добу, можна збільшити приріст маси на 15% і зменшити витрати корму на 11%.

Годують свиней 2-3 рази на добу. Коефіцієнт перетравності корму – від 80%. У кормі присутня картопля, її коефіцієнт – 94%. Взимку тваринам, що відгодовуються, обов’язково дають:

  • силосовану кукурудзу;
  • картоплю;
  • цукровий буряк;
  • комбісилос.

Улітку кількість картоплі знижують, замінюючи її зеленню гороху, кукурудзи, люцерни.

На бекон

Відгодівля на бекон поділяється на 2 етапи.

До 5 місяців. Коли закінчується перший період, тварина досягає 57 кг. Кормосуміш має містити зернові, відходи переробки зернових, траву, макуху бобових, а взимку – сіно з бобових. Відсотковий вміст концентратів у суміші з:

  • картоплею – 42-65%;
  • коренеплодами – 70%.

Кілограм суміші має містити 120 г протеїну. Щодня дають 2,5 кг обрату.

З 5-7 місяців. Припиняють видачу м’ясного борошна, риби, вівсянки, сої та зернової оболонки. Щоб поліпшити якість бекону, тваринам дають горох, вику, ячмінь, просо. У суміші має міститися 100 г протеїну. 30% зернових піддають дріжджуванню.

Склад концентрату для відгодівлі свиней на бекон у різні періоди наведено в таблиці 12.

Таблиця 12

Назва корму % вміст
Перший період
Ячмінь 45
Зернобобові 20
Кукурудза, овес 15
Макуха 5
Другий період
Зернобобові 20
Тонкі пшеничні висівки 10
Ячмінь 70

Свиням, яких відгодовують на бекон, обмежують рухливість. Їх тільки зрідка випускають у загони.

На сало

На сало відгодовують свиней віком 2-2,5 років. Підходять будь-які породи. Самці мають бути кастровані. Вуглеводиста їжа має становити 50% від загальної маси корму. Також у раціон вводять багато соковитих кормів. До кінця відгодівлі частка концентратів має бути збільшена.

До раціону включають:

  • бурякове бадилля;
  • коренеплоди;
  • баштанні;
  • відходи – харчові та овочеві;
  • кропиву і т. д.

Годівля свиней на сало

Відгодівлю на сало поділяють на три етапи. Норми харчування для різних періодів представлені в таблиці 13.

Таблиця 13

Перший етап

зима

літо
Харчові відходи 6 кг Харчові відходи 2 кг
Концентрати 4,5 кг Концентрати 5,3 кг
Буряк 6 кг Буряк і картопля 4 кг
Сіль 65 г Сіль 50 г
Крейда 20 г Крейда 20 г
Трав’яне борошно 1,5 кг Зелень 10 кг
Другий етап
Харчові відходи 6 кг Харчові відходи 1,2 кг
Концентрати 4,9 кг Концентрати 6 кг
Буряк, картопля 6 кг Буряк 4,5 кг
Сіль 70 г Сіль 60 г
Крейда 20 г Крейда 40 г
Трав’яне борошно 1,5 кг Зелень 6 кг
Третій етап
Харчові відходи 3 кг Харчові відходи 1,5 кг
Концентрати 5,2 кг Концентрати 5,5 кг
Буряк, картопля 9 кг Буряк 5,5 кг
Сіль 75 г Сіль 55 г
Крейда 40 г Крейда 30 г
Трав’яне борошно 1,5 кг Зелень, картопля 9 кг

Вага свині, що досягається до кінця кожного етапу:

  • перший – 150-200 кг;
  • другий – 210-260 кг;
  • третій – від 260 кг.

Чи можна відгодувати свиней хлібом?

Нічого поганого зі свинями, яких відгодовують хлібом, не трапиться. Однак фахівці не радять годувати тварин одним хлібом – потрібно обов’язково змішувати його з соковитими кормами та висівками.

Давати потрібно тільки свіжий хліб – категорично забороняється годувати свиней пліснявою продукцією, оскільки вона містить отрути. Годувати хлібом можна, але швидкої відгодівлі не вийде.

Раціон годування

Нормою для середньодобового приросту вважають 650 г. у віці 6 місяців свиня досягає 100-120 кг. Витрати на 1 кг ваги не повинні бути більшими за 4 кормові одиниці.

Поросята переходять у категорію “дорослі свині” після досягнення ваги в 40-50 кг. Харчування підбирається залежно від цільового призначення тварини. Розглянемо особливості харчування для різних категорій свиней.

Годування кнурів-плідників

Відгодовуючи кнурів, важливо контролювати їхній стан – виснажені або ожирілі особини втрачають статеву активність і продуктивність. У період розмноження тваринам треба збільшувати норму кормів, оскільки прискорюється обмін речовин.

Якщо кнурів обмежують у зляганні, норми харчування знижують на 10-20%. Обсяг сухого корму відміряють виходячи з розрахунку на 100 кг живої ваги. Зростаючі отримують – 1,6 кг, дорослі – 1,4 кг. Основа меню – злакові, макуха, шроти, м’ясні та рибні відходи, горох.

Свиня їсть помиї

Приблизний добовий раціон для дорослого кнура наведено в таблиці 14.

Таблиця 14

Корми, кг У случний період У неслучний період
влітку взимку влітку взимку
Суміш концентратів 2,9 2,3 1,5 1,1
Горох кормові боби 0,9 0,8 0,4 0,4
Комбісилос 4 4
Трав’яне борошно 0,5 0,5
Обрат 2,5 3 1 1
Трава 3 4
Крейда, г 20 40 15 30
Сіль, г 45 50 35 40
Кількість кормових одиниць у раціоні 4,9 4,9 3,8 3,8
Перетравлюваний протеїн, г 690 690 420 420

Годівля підсисних свиноматок

Свиноматці, що опоросилася, одразу після появи поросят, дають досхочу теплої води. Перша годівля – через 10-12 годин. Її годують рідкою бовтанкою, яка готується з:

  • вівсяної дерті та пшеничних висівок;
  • крейди та кухонної солі – по 20-30 г;

Друге годування – через 5-6 годин. Добова норма зростає поступово. На повну кормову норму свиноматку переводять тільки до 6-8 дня. Протягом перших 10-20 днів свиню годують рідким кормом – для посилення лактації. Наприкінці першого підсисного періоду матці дають кашоподібний корм. Годування підсисних маток – двічі на день.

У підсисний період рекомендується давати на день:

  • сінного борошна бобових – 2-3 кг;
  • картопля – 3,5 кг;
  • коренеплоди – 4-5 кг;
  • силос – 2-3 кг;
  • концентрати – 3-5 кг;
  • обрат – 2-4 л.

Приблизний раціон для свиноматок, що годують, наведено в таблиці 15. Дані для свині вагою 180-200 кг, яка годує десяток поросят.

Таблиця 15

Показники, кг Зимовий період Літній період
Концентратно-картопляний Концентратно-коренеплідний Концентратний
Ячмінь 2,5 0,4 1,2 1,7
Пшениця 0,6 3 2,4
Кукурудза 2/3
Горох 0,2 0,4 0,4 0,2
Трав’яне борошно 0,7 0,7 0,7
Шрот соняшниковий 0,4 0,2 0,3 0,3
Борошно рибне 0,2 0,2 0,1 0,2
Зворот 1 1 1 1
Картопля запарена 5
Напівцукровий буряк 6
Зелена маса бобових 6
Комбісилос 3,7
Показники, г
Преципітат 57 59 71 44
Сіль 30 30 30 30
Премікс 60 60 60 60
Кормових одиниць 6,8 6,8 6,8 6,8
Перетравлюваний протеїн 764 764 764 761

Годівля свиноматок

Годування неодружених і супоросих свиноматок

Від якості годівлі неодружених маток залежить їхнє запліднення, плодючість і здоров’я новонароджених. Важливо забезпечити якісний раціон, починаючи з підготовки до злучки. Яйцеклітина дозріває 20-22 днів. Тобто підготовку матки потрібно починати за місяць до злучки.

У раціоні неодружених маток повинні бути присутніми:

  • корми, багаті на білок – рибні відходи, дрібна рибка (тюлька), різні морепродукти, лляна макуха;
  • концентрований корм;
  • сіно конюшини;
  • силос;
  • картопля;
  • морква.

У другій половині поросності починають давати корми вищої якості. До кінця періоду кількість грубого та соковитого корму поступово зменшують. За півмісяця до народження поросят, свиню годують знятим молоком – по 0,5-1 л. За 3-5 днів до опитування молока перестають давати. Кількість корму скорочують до 50% раціону. Раціони для неодружених і поросних свиноматок – у першу і другу половину поросності наведені в таблицях 16 і 17 відповідно.

Таблиця 16

Корми, кг зима літо
 Матки до 2-х років (150 кг)

Матки старше 2-х років (200 кг)  Матки до 2-х років (150 кг) Матки старше 2-х років (200 кг)
Зерносуміш 1,6 1,1 2 1,8
Лляна макуха 0,2 0,3 0,1 0,2
Буряк цукровий, картопля 2 2 6 5
Комбісилос 4 4
Трав’яне борошно 1 1
Крейда, г 10 10 20 10
Сіль, г 40 35 40 40
Кормових одиниць у раціоні 3,8 3,4 3,8 3,4
Протеїну перетравного, г 430 375 400 365

Таблиця 17

Корми, кг зима літо
 Матки до 2-х років (150 кг) Матки старше 2-х років (200 кг)  Матки до 2-х років (150 кг) Матки старше 2-х років (200 кг)
Зерносуміш 2,2 1,8 2,6 2,4
Соєва макуха 0,4 0,3 0,3 0,3
Буряк цукровий, картопля 2 2 5 3,5
Комбісилос 4 4
Трав’яне борошно 0,5 0,5 0,5 0,5
Крейда, г 45 20 45 40
Сіль, г 45 40 45 40
Кормових одиниць у раціоні 4,4 3,9 4,4 3,9
Протеїну перетравного, г 490 425 490 440

Детальніше про годівлю поросних свиноматок написано тут.

Годівля поросят

Запорука здоров’я поросят – материнське молоко, з нього й починається годування новонароджених. Завдяки молоку, поросята отримують міцний імунітет. Протягом перших двох тижнів – це єдиний корм для поросят. Далі раціон доповнюється і коригується залежно від віку.

Поросята-сосуни

Час введення прикорму розглянемо нижче.

5-й день життя. Для зміцнення зубів поросятам дають прикорм – просмажені зерна:

  • ячмінь;
  • пшениця;
  • кукурудза.

Спочатку зерно сиплють просто на підлогу – воно, звісно, має бути чистим і сухим, потім насипають у коритце. Для кращого засвоєння їжі в раціон також вводять ацидофільне кисле молоко – для підвищення ферментації шлунка.

Годування поросят

7-8-й день життя. До корму додають премікси, що містять кісткове борошно та крейду.

10-й день життя. Додають соковиті корми. Малюкам дають натерту морквину, пізніше – тертий гарбуз і буряк, комбісилос.

20-й день. Дають відварну подрібнену картоплю.

45-й день. Поросят відлучають від матері. Їх переводять на сухе або рідке годування.

50-й день. Переведення на триразове харчування. Поросят переміщують в інше приміщення – окреме від свиноматок. У меню включають тваринні білки – кісткове та рибне борошно, обрат, кисле молоко. Приблизний раціон поросят:

  • концентрований корм – 80%;
  • овочі та коренеплоди – 10%;
  • борошно рибне або кісткове – 5%;
  • борошно з бобових – 5%.

У період відлучення поросят від молока свиноматкам зменшують норму соковитих кормів, їх замінюють на сухі – щоб знизити вироблення молока.

У таблиці 8 представлено схему підгодівлі поросят-сосунів.

Таблиця 8

Вік, дні Корми, г
Молоко/ЗЦМ Зворот Концентрати Соковиті Трав’яне борошно Кухонна сіль Крейда, кісткове борошно
5-10 50 25 2 3
11-20 150 100 20 10 3 3
21-30 400 150 150 30 20 4 5
31-40 300 350 250 50 30 4 5
41-50 150 450 400 100 50 5 10
51-60 700 650 250 150 10 15
Усього днів, кг 10 16 15,5 4 2,3 0,3 0,4

Поросята на дорощуванні

Меню для поросят змінюється, коли вони набирають 20-25 кг ваги. Після цього їх вважають підсвинками. Щоб активно рости, їм потрібно багато вітамінів і мінералів, тому концентрований корм змішують із зеленою масою, овочами і коренеплодами.

Трава додається в раціон у двох видах – свіжа або запарена в окропі. Через кілька годин у запарену траву вводять товчену картоплю і сухі корми. Отримана суміш повинна мати консистенцію рідини. У таблиці 9 представлено раціон для відлученців.

Таблиця 9

Найменування корму, г 2-3 місяці 3-4 місяці
зима літо зима літо
Картопля 500 0 800 0
Концентрати 900 1000 1000 1200
Крейда кормова 20 0 20 0
Морква, комбісилос 250 1500 500 2000
Зворот 1000 1000 1000 1000
Буряк цукровий 1500 0 2000 0
Сіль 10 10 15 15
Трава бобових 0 1500 0 200
Трав’яне борошно 100 0 200 0

Кандидат ветеринарних наук розповідає у відео, як і чим годувати поросят, щоб швидко відгодувати їх до розміру великих свиней, витративши мінімум корму:

Заборонені продукти

Свиней не можна годувати:

  • Продуктами зі слідами цвілі, паразитів, грибків.
  • Травами, які можуть спричинити отруєння. Місячних поросят не можна годувати:
    • кінським кропом;
    • чорним пасльоном;
    • їдким лютиком;
    • молочаєм;
    • цикутою;
    • собачою петрушкою.
  • Макухою з бавовнику та рицини. Їх не можна давати без обробки – лугом або пропарюванням.
  • Пророслою картоплею. Перед згодовуванням треба прибрати всі паростки.
  • Водою, в якій відварювалася картопля.
  • Соліннями. Свиням протипоказаний надлишок солі. Передозування може спричинити смерть.
  • Вареним буряком, що довго лежав у гарячій воді.

Щоб відгодувати свиню в домашніх умовах, доведеться повозитися. Не прислухаючись до порад досвідчених свинарів, ви ризикуєте витратити більше корму ніж потрібно, і при цьому отримати неякісну продукцію. Приготуйтеся суворо дотримуватися режиму і раціону харчування, і тоді розведення свиней принесе вам бажаний прибуток.