Багаторічна цибуля займає почесне місце на ділянках багатьох городників. Це пов’язано з високою врожайністю культури, розмаїттям її сортів, простотою догляду під час вирощування і відсутністю необхідності садити на цьому місці інші рослини на наступний рік.
Характеристики багаторічної цибулі, переваги та недоліки
Багаторічна цибуля має багато різновидів, які часом зовсім не схожі один на одного. Незважаючи на все різноманіття сортів, у багаторічної цибулі є низка спільних рис, які можна віднести до переваг або недоліків рослини.
Переваги:
- довголіття на одній грядці – посів раз на 3-5 років;
- вміст великої кількості корисних мікроелементів і вітамінів;
- хороша переносимість морозів (деякі види витримують похолодання до -40° градусів);
- висока врожайність;
- простота в підготовці ґрунту;
- високий імунітет до багатьох хвороб;
- вміння розвиватися під сніговим покривом;
- зняття першого врожаю після сходу снігу;
- приємна пряність і ароматність багатьох сортів;
- декоративність квітучих сортів.
Недоліки:
- використання тільки зеленої верхньої частини рослини на відміну від цибулин однорічної цибулі;
- обов’язкова систематична прополка, щоб уникнути заростання грядок бур’янами.
Городники із задоволенням вирощують багаторічну цибулю, не вважаючи її недоліки критичними. Він не вимагає частого підсаджування і скрупульозного догляду, а поступовий збір врожаю відбувається практично від сходу снігу до самих заморозків. Завдяки декоративності багатьох видів посадка цієї культури стає не тільки джерелом соковитої зелені впродовж усього року, а й прекрасним декором ділянки.
Сорти багаторічної цибулі
У російському кліматі прижилися понад 200 різновидів багаторічної цибулі. Щороку з’являється все більше сортів за рахунок окультурення дикорослих видів. Є перелік найбільш затребуваних і відомих сортів. Городники віддають їм перевагу через високий урожай і простоту догляду.
Цибуля-батун
Лідер за популярністю серед багаторічних видів – цибуля-батун. Зовні вона схожа з ріпчастою – пір’я дідчасте, порожнисте, темно-зелене і довге. Цибулини немає, а псевдоцибулина, яка дає листя, особливо не застосовується в їжу. Коренева система сильна і потужна, починає виштовхувати пір’я до росту відразу після танення снігу. На одному місці без проблем дає хороший урожай 5-6 років поспіль. Розмножується культура діленням куща і насінням.
Є кілька підвидів цибулі-батуна, які різняться за своїми господарсько-цінними властивостями.
Японський
Цибулі цього підвиду виростають середньої потужності, мають велике листя до 60 см завдовжки. На смак японські підвиди гострі та пряні, відрізняються середньою зимостійкістю. Найбільш поширені такі сорти японського підвиду цибулі-батуна:
- Харукіока;
- Салатна 35;
- Лонг Токіо.
Російський
До цього підвиду належить невелике сильно розгалужене листя темно-зеленого кольору довжиною до 30-40 см. На смак вони гострі та містять багато аскорбінової кислоти. Листя швидко грубіє, набираючи масу, зате до третього року розгалужується до 40-50 відростків з куща. Російський підвид не мерзне навіть у найсильніші холоди.
Популярні сорти цього підвиду цибулі-батуна:
- Травневий 7;
- Хібінський;
- Грибовський 21;
- Квітневий 12.
Китайська
Листя цього підвиду виростає дуже високим – до 130 см, не розгалужується і тільки до 2-3 року дає близько 3-5 гілок. Зелень соковита й особливо гостра, але з низькою зимостійкістю. Нездатність переносити сильні заморозки – основна причина, яка впливає на неспішне поширення китайського підвиду в більшій частині країни.
Слизун
Цей вид багаторічної цибулі відрізняється від побратимів плоским широким соковитим пір’ям. Слизун не вимогливий до великої кількості світла, але любить хороший полив. За повноцінного живлення дає врожай на одній грядці протягом 5 років, заглиблюючись корінням на 20-25 см у ґрунт. Добре переносить зиму.
Соковите і ніжне листя слизуна часто використовують для приготування маринадів і як приправу до різних страв. Завдяки великій кількості корисних речовин рослину часто застосовують у лікувальних і профілактичних цілях при виразках шлунка й анемії.
Поширені сорти:
- Лідер;
- Чарівність;
- Грін.
Багатоярусний
Цей вид по праву вважається головним скоростиглим серед багаторічних цибуль. Уже на початку весни починають зрізати перші зелені пір’я багатоярусної цибулі з грядки. Розростаючись, цибуля утворює замість суцвіть 2-4 яруси повітряних бульбочок. Саме з їхньою допомогою відбувається основне розмноження виду, крім поділу маточної цибулини.
Багатоярусна цибуля не вимагає періоду спокою для росту навіть за високих морозів, тому її висаджують весь рік. На одному місці активно плодоносить протягом 7 років. До вживання придатні всі частини рослини – пір’я і повітряні цибулини. Листя ніжне і тривалий час не грубіє на кущі, тому його із задоволенням застосовують для приготування салатів, гарячих страв і маринадів.
Популярні сорти багатоярусної цибулі:
- Пам’ять;
- Челябінський;
- Лікова.
Запашна цибуля
Цей вид багаторічної цибулі відомий широкими великими листами, що досягають до 50 см у довжину. Ремінцеподібне листя має ніжний смак з великим вмістом вітаміну С і низьким вмістом клітковини. Насиченість смаку зелень зберігає і навесні, і восени, не змінюючи корисного складу. Запашна цибуля має гарну здатність відновлювати ріст після зрізання пера, тому може тішити урожаєм до кінця листопада.
У перший рік зростання цей вид формує пару пагонів, на кожному з яких утворюється по 4-6 листків довжиною до 30-35 см. На другий рік життя запашна цибуля вже формує стрілки з білими квітками. Суцвіття зібрані в просту парасольку і виділяють аромат мигдалю.
Один із найпопулярніших сортів запашної багаторічної цибулі – Звездочет. Він росте повсюдно, незалежно від кліматичних умов країни. Сорт славиться високою швидкістю росту листа до 60 см. Пір’я шириною до 1,5 см мають слабкий напівгострий часниковий смак.
Шнітт
Невелике трубчасте листя Шнітта вирізняється ніжно-гострим смаком і хорошими показниками при зберіганні та транспортуванні. Перше листя з’являється після танення снігу завдяки хорошій морозостійкості цього різновиду культури. Повноцінний урожай збирають 2-3 рази за сезон або підрізають потроху в міру зростання. Добре себе показує до 3-го року життя на одній грядці, після чого втрачає продуктивність і вимагає поновлення посадкового матеріалу і місця проживання.
Завдяки декоративності багатьох сортів Шнітт часто використовують як дизайнерську прикрасу ділянки. Квітуча цибуля схожа на барвистий килим через кулясті парасольки на квітконосних стрілках. Палітра кольору у цієї культури від ніжно-рожевого до насичено фіолетового.
Сорти Шнітта, які користуються популярністю у городників і відрізняються хорошою врожайністю пера:
- Чемал;
- Медонос;
- Богемія;
- Вітамінний сноб;
- Велта.
Декоративні сорти цибулі, які вивели селекціонери для прикраси клумб і бордюрів ділянки:
- Бордюрний;
- Елві;
- Forescate;
- Московський.
Шалот
Шалот популярний серед багаторічних культур за рахунок високих поживних і корисних властивостей. Прозваний “сорокозубкою” через багатозачатковість цибулин, які добре себе показують під час лежання. Одна цибулина-матка здатна дати близько 7 дочок, кожна з яких виростає до 6 см вагою по 50 г. Деякі сорти здатні давати частки навіть у період зберігання.
Зелень Шалота невисока (до 25 см), але дуже ніжна і соковита, трубчастої форми і темно-зеленого кольору. Пір’я росте швидко і пишно, що дозволяє вже після 3 тижнів після сівби зібрати значний пучок пера з однієї ріпки.
Популярні сорти цибулі Шалот у дачників:
- Сибірська дачна;
- Кубанський жовтий Д-322;
- Білозерець 94;
- Спринт.
Посадка і пересадка багаторічної цибулі
Незважаючи на простоту догляду і невимогливість культури до уваги городника, є система і правила посадки багаторічної цибулі. Щоб уникнути проблем і збирати гарний урожай щорічно з одного й того ж місця, необхідно грамотно підготувати ґрунт і правильно висадити рослини.
Підготовка ділянки
Агрономи, які займаються вирощуванням багаторічної цибулі, вважають, що підготовку ґрунту потрібно починати з осені. Оптимальні параметри готовності ґрунту для висадки культури такі:
- без ґрунтових вод;
- легкий склад землі;
- слабокислий або нейтральний ґрунт – pH 6-7.
Для досягнення такого збалансованого показника проводять такі процедури:
- ретельне перекопування ділянки;
- видалення бур’янів, сусідство з якими згубне для багаторічної цибулі;
- внесення фосфорно-калійних і органічних добрив.
Навесні перед посадкою необхідно внести азотне добриво, прополоти грядки і глибоко розпушити землю на 15-20 см.
Віддаючи перевагу місцю під багаторічну цибулю, необхідно враховувати, що ділянка під грядки буде зайнята цією культурою протягом 5 років.
Посадка багаторічної цибулі
Жорстких обмежень за термінами висадки цибулі практично немає – її вирощують восени, влітку і навесні. Посадка багаторічників проходить насінням або методом ділення куща, вибір способу залежить безпосередньо від сорту культури.
Розмноження насінням
Зазвичай насіння багаторічної цибулі закладають у землю навесні або під зиму. Це безпосередньо впливає на швидкість сходів і подальший розвиток.
Весняний посів
При посіві у відкритий ґрунт паростки сходять не раніше 2 тижнів після посадки. Подальший розвиток протікає повільно, періодично вимагаючи уваги городника.
Досвідчені агрономи при посадці насіння багаторічної цибулі, щоб уникнути тривалого періоду проростання у відкритому ґрунті, вдаються до домашнього розсадного методу. Ця процедура складається з декількох етапів і починається в березні:
- Обробка насіння багаторічної цибуліПромивання в марганцівці, замочування у воді кімнатної температури на 24 години, просушування.
- Поверхнева висадка насіння у ящики для розсади.
- Вирощування розсади в домашніх умовах протягом 2 місяців.
- Пересадка готової розсади в грядки на ділянку в травні.
Необхідно підтримувати правильний температурний режим у приміщенні до появи сходів – 20-22 градуси, після – 18-20 градусів.
Ґрунт перед виносом розсади багаторічної цибулі у відкритий ґрунт розпушують, дренажують і удобрюють за необхідності.
Підзимовий посів для ранньої зелені
Для отримання швидкого врожаю пера ранньою весною вдаються до підзимового посіву. Коли восени температура ґрунту опускається до 3-4 градусів, роблять густий посів насіння багаторічної цибулі. Для результативного вирощування раннього пера звичайну норму насіння збільшують на 20-25%.
При такій посадці навесні сходи з’являються раніше на 10-15 днів. Цей спосіб зручний ще й тим, що невисокі температури під час росту пера ранньою весною не дають змоги культурі швидко стрілкуватися. Це дозволяє городнику довго збирати соковите перо високої якості.
Вегетативне розмноження
Деякі види цибулі здатні до розмноження тільки вегетативним способом. Є сорти багаторічних цибуль, які не формують насіннєвий короб або він непридатний для розмноження. Вегетативний спосіб передбачає 2 способи розмноження: поділ основного кореневища і використання повітряної верхньої частини рослини.
Кореневий поділ
Зазвичай городники ділять земляні цибулини в середині весни або вже під кінець літа. Для цього беруть кореневища тільки дорослих представників багаторічної цибулі. Ділять цибулини так, щоб у кожному посадковому матеріалі був хоча б один зрілий корінець з добре розвиненою підземною системою. Висаджування відбувається на грядки за схемою 20х70 см, при якій поглиблюють кущик багаторічної цибулі на 8-10 см у ґрунт.
Якщо коренева система посадкового кущика слабка, його садять на 4-5 см у ґрунт.
Використання бульбочок
Для розмноження багатьох сортів багаторічної цибулі застосовують бульбочки, дочірні та пристрілочні цибулини. При зростанні квіткова стрілка народжує суцвіття, в якому формуються цибулинки. На цьому розвиток пера не завершується – стрілка з бульбочки тягнеться далі, утворюючи через 20-30 см ще один поверх повітряних цибулин. Кожне з таких повітряних суцвіть може містити до 30 цибулин.
Оптимальною вважається посадка такого матеріалу у відкритий ґрунт безпосередньо після осіннього збирання врожаю. Для цього до настання заморозків садять цибулинки в ґрунт на глибину 5-6 см на відстані 15-20 см.
Якщо висадити повітряні бульбочки відразу після збору стрілок не вийшло, то зберігати їх потрібно в сухому приміщенні з мінусовою температурою.
Тепличне вирощування
Багато городників, перейнявши метод вирощування багаторічної цибулі в Китаї та Японії, садять багаторічну цибулю в парниках або на підвіконнях. Для цього при посадці цибулі в борозни її додатково підгортають на висоту 8-10 см. Це призводить до відбілювання основи рослини і ніжного смаку пера. При посадці багатоярусної цибулі в таких утеплених умовах її пір’я виростає більш соковитим і досягає висоти 40-45 см.
Догляд за багаторічною цибулею
Догляд за культурою нескладний і не забирає багато часу у городника. Є низка рекомендацій, при виконанні яких забезпечено багатий урожай і збереження матеріалу для тривалого культивування:
- Навесні навколо борозен з посадками глибоко розпушують ґрунт до 15 см у глибину для хорошого повітрообміну і видалення можливих бур’янів.
- На початку весни годують посадки мінеральними добривами: 50 г суперфосфату, 40 г калійної солі, 50 г сечовини.
- Після кожного зрізання пера ґрунт розпушують, поливають для активації росту для наступного зрізання.
- Наприкінці осені грядки прополюють, розпушують і підгодовують комплексом для комфортної зимівлі матеріалу – 40 г калійної солі на 35 г суперфосфату.
Протягом усіх стадій росту стежать за наявністю вологи в ґрунті: при сухій землі буде мізерний розвиток пера, а надлишок води спровокує гниття кореневої системи.
Якщо багаторічна цибуля погано йде в ріст, то її підживлюють сечовиною – на повне відро води додають столову ложку препарату.
При дотриманні основних правил вирощування багаторічної цибулі добре розвивається і дає пишний урожай.
Профілактика і заходи боротьби з хворобами та шкідниками
Багаторічні цибулі хворіють нечасто, але іноді піддаються іржі та борошнистій росі. Комахи, які можуть нашкодити цій культурі: тютюновий трипс, цибулева муха і прихованохоботник.
Агрономи не радять застосування хімікатів для лікування або позбавлення від шкідників багаторічної цибулі. Вважається, що профілактика і виконання захисних заходів є найбільш ефективним способом охорони культури від можливих напастей. Для цього потрібно:
- Вирощувати багаторічник на благодатному ґрунті з дотриманням усіх параметрів.
- Не обирати ділянку для пересаджування, на якій протягом останніх 4 років росла ріпчаста або багаторічна цибуля.
- Періодично видаляти бур’яни. Багато шкідливих комах кладуть яйця на бур’янисті рослини, які ростуть у грядках або поблизу них. Шкідники, що подорослішали, перебираються на багаторічну цибулю і завдають шкоди.
- Брати для сівби і вегетації виключно здоровий і якісний матеріал.
- На всіх стадіях росту культури перевіряти і за наявності видаляти загиблі та пошкоджені відростки, які можуть стати розсадником захворювань. Особливо це актуально пізньої осені, щоб уникнути зимівлі шкідників.
- Розділяти посіви ріпчастої та багаторічної цибулі. Якщо розміри ділянки не дозволяють вжити таких запобіжних заходів, а ріпчаста цибуля в пріоритеті, то від багаторічної цибулі краще відмовитися зовсім.
Добре себе проявляє відлякування шкідників різними способами:
- Полив грядок складом на основі торфу з тютюном: 400 г висушеної махорки кип’ятять у 10 л води і, розбавивши відвар у 40 разів і додавши в поливальну частину складу 30 г господарського мила, поливають ґрунт.
- Мульчування торфом упереміш з тютюновим пилом.
- Обприскування багаторічної цибулі 1% бордоською рідиною. Для закріплення результату можна повторити обробку таким складом через 10 днів.
- Ретельний огляд і за необхідності видалення личинок, яєць, жуків на грядках.
Пір’я багаторічної цибулі вкрите восковим нальотом. Під час обприскування рекомендується додавати в розчини трохи кислого молока або господарського мила для ефективного прилипання препарату на рослини.
Збір і зберігання врожаю
Більшість сортів багаторічної цибулі культивується через соковитість зелені. Збирають урожай поступово в міру визрівання, зриваючи по кілька пір’їн, або проводять 3-4 тотальних зрізання за весь сезон. При масовому зборі врожаю користуються ножицями, захоплюючи пір’я під самий корінь.
Для продовження плодоношення квіткові стрілки видаляють із загального зеленого масиву грядки багаторічної цибулі.
Крайній зріз рекомендують проводити не пізніше місяця до заморозків. Зберігання листя відбувається в холодильнику в нещільно закритому пакеті. Зазвичай пір’я в холодильнику комфортно себе почувають протягом 10-12 днів після зрізу з грядки. Можна заморозити велику кількість пера для тривалого лежання, після відтавання цибуля зберігає більшу частину корисних властивостей.
Небагато сортів багаторічників можуть похвалитися врожаєм цибулин. Якщо вирощується саме такий варіант, при зборі врожаю цибулинних видів полив необхідно припинити за 2-3 тижні до викопування. Після виїмки кореневища ретельно просушують і ретельно бракують перед лежкою. Цибулини зазвичай зберігають, не знімаючи лушпиння, в сухому приміщенні за температури не вище 1 градуса.
Про види багаторічних цибуль, про догляд і застосування їх в оформленні квітників, дивіться наступне відео:
Багаторічна цибуля все більше набирає популярності серед городників завдяки культивації нових сортів і невибагливості культури. Дотримання всіх правил вирощування, запобігання появі шкідників і профілактика захворювань дозволяють отримувати пишний урожай багаторічної цибулі з однієї грядки протягом декількох років.