Біла морква: опис, сорти, правила вирощування, відгуки городників

Багато людей вважають, що білий вид моркви утворюється через порушення правил агротехніки, інші помилково вважають, що це різновид хрону, пастернаку або ріпи сорту турнепс. Однак біла морква – самостійна рослина, що вирізняється відмінними смаковими якостями.

Біла морква

Загальна характеристика білої моркви

Морква може вирости абсолютно білою з двох причин – якщо висаджувалося насіння відповідного сорту або через неправильну агротехніку. Останній варіант передбачає висівання помаранчевого сорту. Така морква несмачна, з гірчинкою, кострубата. Основні причини – неякісний посівний матеріал, відсутність підживлення, недотримання техніки поливу тощо. д. Таким чином, звичайна морква стає дикою (саме така виростала багато століть тому).

А ось сучасний сорт овоча білого кольору розроблений американськими селекціонерами, які змінили геном. Якщо говорити простими словами, то пігментний ген бета-каротин замінили елементом, який виробляє вітамін Е. У результаті, вийшла зонтична рослина, споріднена з дикою морквою. Виростає вид у помірному кліматі, тому легко вирощується в нашій країні.

Дику моркву білого відтінку практично не використовували до 17-го століття, поки голландські селекціонери не перетворили коренеплід на солодкий і соковитий овоч помаранчевого кольору. Саме така морква дійшла до наших часів.

Зовнішній вигляд куща і плодів

Рослина має пір’ястий тип листя з сильним розтином, вирізняється черешковістю. Бадилля можна переплутати із зеленню петрушки (деякі сорти). Коренеплоди не мають жодних відтінків. Колір може бути слонової кістки або яскраво виражений білий. Поверхня рівна, м’якоть соковита.

Дозрівання і врожайність

Морква білого кольору підрозділяється на різні сорти. У кожного з них відмінні терміни дозрівання, але час сходів один – від тижня до 14-ти днів. Період дозрівання коливається від 2-х до 3-х місяців.

Урожайність досить висока: з однієї сотки городу можна зняти до 500-від кг коренеплодів, мінімум 100. Існує ймовірність підвищити врожайність ще більше (до 800-від кг). Для цього необхідно вносити добрива чотири рази за сезон.

Склад і калорійність

Склад білої моркви дуже багатий, але, на відміну від помаранчевих сортів, у ній відсутній бета-каротин і антоціан, завдяки яким людський організм отримує вітамін А.

Що міститься:

  • мідь і залізо;
  • цинк і літій;
  • бор і селен;
  • калій і фосфор;
  • хлор і натрій;
  • магній і кальцій;
  • йод і сірка;
  • хром і фтор;
  • ванадій і марганець;
  • алюміній і нікель;
  • кобальт і молібден;
  • пектин і біофлавоноїди;
  • амінокислоти і т. д.

Енергетична цінність білої моркви становить 32-33 ккал/100 грам. Співвідношення речовин:

  • білки – 1,3 грама;
  • вуглеводи – 6,9-7,2 грама;
  • жири – 0,1 грам.

Нарізана морква

Корисні та шкідливі властивості

Завдяки багатому вмісту корисних речовин у білих сортах моркви, овоч має такі сприятливі властивості:

  • запобігає розвитку ракових клітин;
  • покращує функціональність органів шлунково-кишкового тракту.
  • зміцнює імунну систему;
  • благотворно впливає на серцево-судинну систему, не допускаючи інсультів, атеросклерозів та інфарктів;
  • розчиняє і виводить з організму шкідливий холестерин, токсини;
  • покращує стан печінки;
  • нормалізує рівень глюкози в крові за цукрового діабету;
  • чинить сечогінну і жовчогінну дію;
  • регенерує пошкоджені клітини і тканини;
  • відновлює гостроту зору;
  • прискорює обмін речовин;
  • посилює згортання кров’яної рідини;

Не зважаючи на такий великий список корисної дії на організм, біла морква може завдати шкоди. Найчастіше це відбувається в тому разі, якщо овоч протипоказаний. Коли заборонено її вживати:

  • алергічна реакція (частіше на пектини);
  • гіпервітаміноз (на вітаміни групи В, Е, С);
  • деякі патологічні порушення щитоподібної залози.

Відповідно, небажано і переїдання білої моркви, оскільки в цьому разі можуть загостритися захворювання ШКТ. А на тлі прискореного метаболізму може проявитися побічна реакція у вигляді частого сечовипускання.

Плюси та мінуси

Переваги білих сортів:

  • низький рівень калорійності, тому овоч застосовується для дієтичного харчування;
  • всебічна дія на організм;
  • простота догляду та вирощування;
  • відмінні смакові якості;
  • незвичайний колір, що приваблює покупців і кулінарів.

Недолік у білої моркви один – у ньому немає бета-каротину. Також до мінусів можна віднести і низку протипоказань, за яких коренеплід вживати заборонено.

Біла морква в кулінарії

У кулінарії морква білого кольору використовується для різних страв:

  • салати;
  • соки;
  • зажарка;
  • запікання;
  • суп, борщ;
  • другі страви.

Популярні сорти білої моркви

Біла бельгійська

Назва англійською мовою – White Belgian (Blanche A Collet Vert). Сорт відрізняється наявністю зеленої смужки в 1 см. Інші особливості:

  • колір м’якоті наближений до жовто-білого;
  • час проростання насіннєвого матеріалу – від 7-ми до 15-ти діб;
  • дозріває коренеплід через 3 місяці;
  • максимальна довжина плоду – 20-25 см;
  • не переносить низької температури, мінімальний режим має становити +10-12 градусів;
  • смакові якості краще проявляються після теплової обробки;
  • не вимагає особливого удобрення при вирощуванні.

Біла бельгійська морква

Місячна біла

Інша назва – Lunar White. Показники:

  • перші сходи з’являються мінімум через тиждень;
  • збір врожаю проводиться через 2 місяці;
  • шкірка стоншена;
  • м’якоть досить соковита, ароматна, солодка;
  • за смаком можна порівняти з плодом дерева манго;
  • форма – подовжена;
  • розмір коренеплоду – до 30-ти см;
  • сприятливий температурний режим – мінімум 16 градусів тепла;
  • тривалий термін зберігання (до 12-ти місяців за певних умов);
  • потребує регулярного поливу;
  • необхідний особливий ґрунт – торф’яний, чорноземний;
  • тип посадки – геометричний.

Місячна біла морква

Білий сатин

Інакше називається White Satin. Володіє такими відмітними особливостями:

  • проростає в такий самий термін, як і попередні варіанти;
  • дозріває через 70 діб;
  • м’якоть має кремовий тон;
  • кінчик – загострений;
  • смак – солодкий;
  • максимальна довжина становить 30 см;
  • присутній специфічний хрускіт;
  • полив – помірний;
  • ґрунт має бути середньо-пухким;
  • форма циліндрична.

Місячна біла морква

Особливості вирощування білої моркви

Щоб біла морква відповідала смаковим якостям та іншим параметрам, необхідно дотримуватися правил агротехніки.

Підготовка до посадки

Для початку потрібно визначитися з типом ґрунту. Він має бути нейтральної кислотності, але допускається слабокислий ґрунт. Перевагу треба віддати чорнозему, легкій суглинці, піщаній і торф’яній землі.

Інші особливості підготовчих заходів:

  1. Підбір ділянки, виходячи з сівозміни. Висаджувати білу моркву потрібно після кабачків, капусти, томатів, огірків.
  2. З майбутніх грядок прибрати всі бур’яни з кореневою системою.
  3. В осінній період вносяться добрива: аміачна селітра – 25 грамів, калійна сіль – стільки ж, суперфосфат – 50 грамів, вода – 10 літрів.
  4. Перед посадкою грядка перекопується, створюються борозенки.
  5. Підготовка насіннєвого матеріалу. Зерна замочити у звичайній воді або з додаванням добрив. Витримати добу, після чого можна висаджувати. Для цього використовується два основних способи:
    • у мокрому вигляді насіння наклеюють на стрічку;
    • зерна змішуються в рівному співвідношенні з піском (після замочування посівний матеріал просушується).

Особливості посадки

Оптимальні умови для висаджування насіння:

  • Висаджувати можна восени та навесні. У першому випадку врожай можна збирати влітку, у другому – восени. Озимі сіють у жовтні, навесні – у квітні, а для тривалого збереження врожаю – у травні або червні.
  • Схема: дистанція міжряддя становить 28-32 см, відстань між кущами (після проріджування) – від 5-ти до 15-ти см. Глибина закладки насіння восени – мінімум 5 см, навесні – 3-4 см.
  • Оптимальна температура ґрунту – 10 градусів.
  • Якщо висаджується озиме насіння, то ґрунт має бути переважно легким (з торфом і піском).
  • Нормативи посіву для підзимової посадки – 0,5 грама на 1 погонний метр, для весни – 0,3 грама.

Правила догляду

Відразу після посіву насіннєвий матеріал накривають зволоженою тканиною, що дасть змогу підтримати необхідний рівень вологості та забезпечити доступ кисню до ґрунту. Далі догляд полягає в такому:

  • Як поливати? Не можна допускати надмірної зволоженості, щоб вода стояла в землі, але й пересихати рослинам не можна. До появи перших сходів поливати один раз на тиждень, далі частота скорочується до 2-3 разів на місяць. Коли коренеплід сформується, полив скорочується ще більше. Глибина проникнення рідини – не менше 30 см. Вода має бути теплою і відстояною.

    Полив моркви

  • Правила підживлення. Землю потрібно удобрювати 3 рази за сезон. Перший раз підгодовуються перші сходи, другий і третій – через місячний інтервал. Вносити можна переважно мінерали. А саме: в 10 літрів води додати кілька склянок деревної золи, по 15 грамів сечовини і суперфосфату, 20 грамів селітри з калієм і столову ложку препарату Нітрофоска. Важлива вимога – удобрювати ґрунт відразу після поливу моркви.
  • Як розпушувати і прополювати? Морква проріджується двічі за час активного росту. Розпушування здійснюється в кілька етапів: перший раз після появи паростків, другий – після першого проріджування, далі – у міру необхідності. У перші 2 рази розпушується тільки міжряддя, далі і між кущами. Обов’язково проводиться підгортання (у міру необхідності).
  • Мульчування. Мульчу вносять тільки після того, як сходи досягнуть 15-сантиметрового розміру. Для цього використовується трава (суха або свіжа), хвоя, листя, компост, кропива, гній. Припустимо застосування картонних залишків і мішковини. Категорично не рекомендовано підкладати торф і газети. Шар мульчі не повинен перевищувати 8-ми см. Якщо не проводити мульчування, тоді доведеться здійснювати часте розпушування і полив.

Хвороби та шкідники

Біла морква, так само як і помаранчева, піддається хворобам і шкідникам. Чим уражається і як із цим боротися:

Захворювання/шкідники

Методи лікування та попередження

Борошниста роса. Фунгіцидні препарати.
Чорна гниль. Засіб Ровраль.
Бура плямистість. Здійснюється розпушування між рядами.
Гниль повстяна. Розчин хлорної міді.
Церкоспороз. Розчин бордоської суміші (1%).
Бактеріоз. Фунгіцид Хом (для профілактики обприскувати через 20-25 днів після утворення паростків).
Гниль сіра. Азотні добрива, бордоська рідина.
Шкідники-комахи: листоблішка, морквяна муха і міль. Хімічні препарати: Профіс, Децис, ВДГ.

Народні засоби: настоянка з попелу, мильний розчин, відвар помідорового бадилля, мульчування за допомогою хвої.

Капустянка. Заливати в лунки оцтову рідину (на 10 літрів води 200-250 мл оцту, відповідно 9% або 6%).

Можливі помилки і складнощі

Іноді городники ігнорують деякі рекомендації, внаслідок чого роблять такі помилки:

  • Купують неякісний насіннєвий матеріал. Сьогодні різні компанії випускають насіння білої моркви, але довіряти потрібно тільки перевіреним роками виробникам. Якщо ви не знаєте про репутацію, прочитайте відгуки реальних покупців на будь-якому спеціалізованому сайті.
  • Застосовуються для удобрення тирса або гній (свіжий, не перегнилий). Цього категорично робити не можна, оскільки погіршується якість коренеплоду, сповільнюється ріст, знижується врожайність.
  • Утрамбовується шар мульчі. Це грубе порушення агротехніки, оскільки морквяна культура віддає перевагу пухкому і зволоженому ґрунту.
  • Глибина посадки перевищує норми. Через занадто великий шар ґрунту паросткам важко пробитися.
  • Не проводиться підгортання. Це призводить до позеленіння верхньої частини плоду, що властиво виключно білому бельгійському сорту.
  • Не дотримуються відстані між рослинами, не проводять проріджування. Через ці фактори коренеплоди не ростуть.

Збір і зберігання врожаю

Урожай збирають у період, який відповідає терміну посадки (липень, серпень, вересень). Дотримуйтеся правил збору:

  • за день до цього зробіть легке зволоження;
  • підкопайте землю біля куща лопатою/вилами;
  • потягніть за бадилля.

Біла морква

Як зберігати:

  • відсортувати браковані елементи;
  • висушити плоди;
  • очистити від бруду;
  • зрізати бадилля;
  • укласти для зберігання в приміщення, яке пройшло дезінфекцію (вапном);
  • температура не має бути нижчою за 0 градусів і вищою за +4;
  • рівень вологості – 90%.

Щоб морква зберігалася близько року, можна зробити слабкий розчин марганцю, в який укладають плоди на 15 хвилин, після чого сушать 10-15 днів при температурному режимі 12-15 градусів. Зберігати такий урожай можна в ящиках із сухим піском, у тирсі, цибулевому лушпинні.

Існують й інші способи зберігання:

  1. У шубі з глини. Змішайте в рівному співвідношенні воду і глину, в результаті чого повинна вийти сметаноподібна маса. У неї вмочують кожен плід, висушують у природних умовах. Укладають у дерев’яну тару.
  2. Застосування вапна і піску. Вапно погасити, з’єднати з дрібним сухим піском у пропорції 1:50. На дно ящика викласти суміш шаром у 8-10 см, зверху моркву. Так укладати до самого верху. При цьому способі температура в приміщенні не повинна бути вищою 2-3 градусів.
  3. Приготувати суспензію з крейди, запилити з розпилювача коренеплоди, просушити.
  4. Зволожити хвойне листя, розкласти між ним овочі.
  5. У поліетиленові пакети або мішки укласти тирсу і моркву пошарово. Поставити у вертикальне положення, зробити кілька отворів.
  6. Спосіб бурту. Застосовується переважно на півдні. На городі викопати яму, укласти плоди, пересипаючи дрібним піском. Накрити ґрунтом і брезентовим полотном.

Морква білого відтінку є унікальним селекційним овочем, який все більше завойовує прихильників у нашій країні. Відрізняється високою врожайністю, відмінними смаковими якостями, простотою вирощування. Головне – суворо дотримуватися простих правил агротехніки.