Червона цибуля є особливим різновидом серед подібних культур. Зовні від звичайної ріпчастої цибулі її відрізняє тільки колір, але хімічний склад і смакові якості цих видів різні. Для хороших якісних і кількісних показників урожаю необхідно дотримуватися певних умов вирощування.
Характеристики
Вважається, що червона цибуля вперше з’явилася в Середній Азії. Це різновид ріпчастої цибулі.
Характеристики червоної цибулі залежать від її сорту. Форма і розміри плодів дуже різноманітні. Колір може бути від насичено-червоного до темно-фіолетового. М’якоть частіше буває білою з рожевими або фіолетовими прожилками.
Червона цибуля рідко буває занадто гострою. Зазвичай у неї слабо- або середньо-гострий смак, можливий солодкуватий присмак. Завдяки таким смаковим характеристиками багато сортів є салатними і рекомендуються до вживання у свіжому вигляді. Червона цибуля також відмінно підходить для консервування, особливо з використанням маринадів.
Смакові характеристики червоної цибулі багато в чому залежать від місця зростання і дотримання правил догляду за нею. Ці фактори впливають і на хімічний склад плодів.
Сорти
Сортів червоної цибулі досить багато, зокрема:
-
Багряний м’яч. Ранньостигла культура, вирощування якої займає до 90 днів. Цибулини правильної округлої форми зі щільною білою м’якоттю, що має фіолетові прожилки. Плоди важать у середньому 80-90 г, смак напівгострий. Лушпиння темно-фіолетового кольору.
-
Брауншвейзький червоний. Сорт є середньораннім, до врожаю треба почекати 70-100 днів. Лушпиння пурпурове, плоди округло-плоскі, смак слабо-гострий. Важливою перевагою сорту є висока стійкість до грибкових захворювань.
-
Брунсвік. Середньостиглий сорт, вирощування займає 100-105 днів. Плоди округло-плоскі, зовні темно-червоні, м’якоть біла з червоними кільцями. Середня вага – 100 г. Смак напівгострий. Сорт мало схильний до хвороб, добре підходить для тривалого зберігання.
-
Даниловський. Стиглість середня, до врожаю треба почекати 150 днів. Плоди бувають плоскими або округло-плоскими, важать у середньому 80-150 г. Зовні цибулини темно-червоні, є фіолетовий відлив. М’якоть соковита, світло-фіолетового кольору з напівгострим смаком. Сорт приносить до 3 кг з 1 кв. м. м.
-
Кампілло. Сорт є середньостиглим. Цибулини мають округло-плоску форму, зовні насичено-червоні, м’якоть напівгостра на смак. Сорт стійкий до захворювань.
-
Кармен. Сорт є ранньостиглим, до врожаю проходить 70-95 днів. У цибулин округло-плоска форма, щільність середня, вага – 50-70 г. Смак напівгострий. Лушпиння фіолетового кольору, а м’якоть біло-фіолетового. Урожайність – до 1,6 кг на 1 кв. м. м.
-
Кармінка. Сорт є раннім, літнім. Важать цибулини 90-100 г, форма подовжено-овальна. Лушпиння насиченого темно-червоного кольору. У соковитої м’якоті напівгострий смак. Сорт рекомендовано вживати в сирому вигляді. Перо темно-зелене, смакові характеристики відмінні.
-
Прометей. Сорт є середньостиглим. Цибулини мають округлу форму, важать 70-100 г. Лушпиння темно-червоного кольору, м’якоть червоного з напівгострим смаком. Урожайність – до 4,5 кг на 1 кв. м. м.
-
Пуговка червона. Урожай цього середньостиглого сорту можна збирати через 100 днів. Цибулини невеликі, важать приблизно 50 г. Вони мають плоску форму, червоно-фіолетову луску і солодкувату м’якоть.
-
Ред барон. Це один із найпопулярніших сортів червоної цибулі. Він є середньостиглим, урожай приносить через 95 днів. Цибулини округло-плескатої форми з червоним лушпинням і темно-червоною м’якоттю. Плоди важать у середньому 18-24 г. Урожайність до 1,5 кг на 1 кв. м. м.
-
Ред Якут. Сорт пізньостиглий, урожай приносить через 130 днів. У цибулин оригінальна подовжено-округла форма, щільне лушпиння фіолетово-бордового кольору. У напівгострої м’якоті біло-рожевий колір. Важать плоди по 150 г. Урожайність – до 9 кг на 1 кв. м. м. Зберігати овочі можна до півроку.
-
Робін. Ранній гібридний сорт, вважається товарним. Важать плоди в середньому 150-200 г. Цибуля має м’який напівгострий смак, схожий із салатними сортами. Забарвлення інтенсивне, стійкість до хвороб висока. Підходить для тривалого зберігання, при дотриманні всіх умов – до 10 місяців.
-
Ред Цеппелін. Сорт є середньораннім гібридом. У великих цибулин округла форма, вага до 600 г. Лушпиння темно-червоного кольору, м’якоть напівгостра. Сорт добре підходить для тривалого зберігання.
-
Салатний червоний. Сорт є скоростиглим, виведений нещодавно. Цибулини витягнуті, в довжину досягають 10-12 см, середня вага – 50-65 г. Лушпиння пурпурного кольору, у біло-пурпурової м’якоті напівгострий смак.
-
Флорентійська торпеда. Сорт є салатним, вживається переважно у свіжому вигляді. У цибулин витягнута еліптична форма, фіолетово-малинова суха луска і слабо-гостра пікантна м’якоть червоно-рожевого кольору. Вони досягають 10-12 см у довжину і 5-6 см завширшки.
-
Чорний принц. Вітчизняний середньостиглий сорт, який підходить для північних регіонів. Урожай приносить через 90-105 днів. Цибулини округлої форми з фіолетовою лускою і солодкою м’якоттю. Сорт підходить для тривалого зберігання і може пролежати всю зиму.
-
Шаман. Сорт є скоростиглим, урожай приносить через 80-90 днів. Цибулини сильно витягнуті, в довжину можуть досягати 10-12 см. Плоди важать 50-65 г. У них коричнево-червоне лушпиння, гостра м’якоть відрізняється рожево-червоним кольором і середньою щільністю. Урожайність – до 3 кг з 1 кв. м. м. Для тривалого зберігання не підходить.
-
Ялтинська червона. Сорт салатний і пізньостиглий, урожай приносить через 140-150 днів. Цибулини плоскоокруглі з насичено-фіолетовою м’якоттю і лускою, важать по 150 г. М’якоть солодка і слабогостра, гіркота відсутня. Вимогливість до поливу підвищена, це впливає на гостроту смаку і врожайність.
При виборі сорту важливо враховувати не тільки його врожайність, зовнішні та смакові характеристики, а й рекомендації щодо вирощування.
Умови вирощування, вимоги до ґрунту
Вирощування червоної цибулі не викликає особливих складнощів, якщо забезпечити певні умови:
- Правильна ділянка. Місце має бути сонячним і добре провітрюваним.
- Дотримання правил сівозміни. Червону цибулю можна висаджувати після капусти, бобових культур, пасльонів, шпинату. Не варто вибирати ділянку, де за останні 3 роки вже висаджувалися інші цибулинні.
- Правильна підготовка ґрунту. Максимально швидко урожай червоної цибулі можна отримати, якщо вирощувати її на супіщаному ґрунті. Суглинний ґрунт же забезпечує найкращі смакові якості. Для червоної цибулі не підходить занадто щільний глинистий ґрунт, оскільки через утворення щільної скоринки навколо кореневищ розвиток культури зупиняється. Вирішити проблему можна внесенням піску в ґрунт. Важливим моментом є кислотність ґрунту. Оптимальним показником для червоної цибулі є рівень pH 6,4-7,9. Це означає, що ґрунт має бути нейтральним або слаболужним. Занадто кислий ґрунт потребує підлужування шляхом додавання доломітового борошна, гашеного вапна, меленого вапняку, крейди.
Підготовку ґрунту слід починати ще з осені. Необхідне перекопування обраної ділянки, позбавлення від бур’янів і личинок комах, внесення добрив. Ефективно використовувати органіку і комплексні склади.
Навесні також потрібен обробіток ґрунту. Якщо він досить легкий, то повторне перекопування не потрібне – достатньо розпушування. Ділянку обов’язково потрібно розрівняти.
Посадка
Висаджувати червону цибулю можна різними способами: насінням, розсадою, сіянкою. При виборі першого способу культура може культивуватися як дворічна, тобто врожай буде тільки на другий рік. Деякі сорти дозволяють отримати плоди в цьому ж році.
Посадку червоної цибулі розсадою або сівком практикують зазвичай у північних регіонах. Для цього краще підходять ранньостиглі сорти.
У кожного способу посадки червоної цибулі є свої особливості.
Насінням
Вирощування насінням практикують у південних регіонах або вдаються до такого способу для вирощування розсади чи сіянки. При вирощуванні як дворічної культури посадку можна проводити у відкритий ґрунт.
Для отримання розсади насіння висаджують у теплицю або ящики в домашніх умовах. Посадка червоної цибулі насінням здійснюється за таким алгоритмом:
- Дезінфікувати посадковий матеріал. Для цього добре використовувати марганцівку. Необхідно підготувати слабо-рожевий розчин і опустити туди насіння на півгодини. Після такої обробки посадковий матеріал обов’язково треба промити звичайною водою.
- Стратифікувати насіння. Необхідно опустити насіння в гарячу воду на 20 хвилин. Температура води – 40-45 градусів. Після цього відразу ж перемістити посадковий матеріал у холодну воду і тримати там 1 хвилину.
- Проростити насіння. Для цього їх потрібно загорнути у вологу тканину і помістити в тепле місце. Попередньо можна обробити посадковий матеріал стимулятором росту – діяти за інструкцією, доданою до препарату.
- Підготувати теплицю або відповідні ємності. Ґрунт можна взяти готовий або скласти суміш самостійно. Можна взяти дерен і перегній порівну або додати до дерну торф, пісок і компост – всі складові брати в рівних обсягах. За можливості ґрунт слід прогріти. Для невеликих обсягів можна використовувати мікрохвильовку або духовку. Ефективно використовувати для знезараження розчин марганцівки і фунгіциди.
- Посіяти насіння. Не потрібно їх заглиблювати, достатньо насипати зверху ґрунт шаром в 1 см. Між насінням рекомендується залишати 2 см. Можна заздалегідь підготувати борозенки, заглибивши їх на 1 см. Між ними залишити відстань у 3 см.
- Полити посівы. Використовувати пульверизатор. Вода має бути відстояною і теплою.
- Накрити посіви плівкою. Також можна використовувати скло.
Насіння проростає при температурі 20-25 градусів. Перший час освітлення їм не потрібне, набагато важливіше підтримувати потрібний температурний режим.
При посадці насіння у відкритий ґрунт слід діяти за таким же алгоритмом. Ґрунт має бути добре прогрітий. Перший час слід організувати укриття.
З розсади
Розсаду червоної цибулі можна виростити самостійно або купити, але другий варіант досить проблематичний. Посадку насіння на розсаду здійснюють аналогічно попередньому розділу.
Після посіву діяти треба за таким алгоритмом:
- Після появи сходів перенести ємності з розсадою в більш прохолодне приміщення. Денна температура має становити 15 градусів. Обов’язковою умовою є хороше освітлення. Якщо природного світла недостатньо, слід додатково використовувати штучні джерела.
- Підживлення розсади необов’язкове, але рекомендується внесення комплексного добрива. Досить зробити це один раз.
- Загартовування слід починати за 1,5 тижні до висадки розсади у відкритий ґрунт. Спочатку достатньо виносити розсаду на свіже повітря на чверть години. Потім цей час треба поступово збільшувати.
Розсада готова до пересадки на постійне місце після появи 3 пір’я і потовщення стебла до 5 м. Зазвичай це відбувається в другій половині квітня.
Висадка здійснюється за таким алгоритмом:
- Підготувати ґрунт.
- Зробити лунки. Вони не повинні бути занадто глибокими. Між лунками витримувати відстань у 15 см – цей показник слід орієнтувати на передбачуваний розмір цибулин відповідно до особливостей сорту. Між рядами залишати 25 см.
- Розсаду пересаджувати разом із грудкою землі.
- Присипати сіянці ґрунтом, ущільнити і полити.
Цибулею-сіянкою
Посадка червоної цибулі сівком є найпопулярнішим методом. Посадковий матеріал можна купити або заготовити самостійно. У другому випадку важливо правильно зберігати цибулини.
Посадка червоної цибулі сіянкою здійснюється за таким алгоритмом:
- Вибракування посадкового матеріалу. Потрібно ретельно його перебрати, позбутися всіх хворих і зіпсованих екземплярів.
- Зрізати верхні частини цибулин. Вкорочувати їх треба на 25-30%. Після обрізки залишити оброблений матеріал на 2-3 години для підсушування.
- У підготовленому ґрунті зробити лунки. Між сусідніми лунками залишати 15 см, між рядами – 20 см.
- Висадити сіянку. Обов’язково залишати кілька міліметрів цибулин на поверхні.
Догляд
Незалежно від способу посадки червоній цибулі необхідний комплексний догляд. Загалом культура досить невибаглива.
Полив
Поливати червону цибулю потрібно регулярно. Це забезпечує соковитість цибулин і зменшує гостроту смаку. Оптимальна частота поливу – раз на 3-4 дні. У посушливі періоди його потрібно почастішати.
Важлива не тільки частота поливу, а й його техніка. Слід вдаватися до краплинного поливу або зволожувати тільки борозни. При зрізанні зелені важливо стежити, щоб вода в зрізи не потрапляла, інакше почнеться загнивання культури.
За 3 тижні до збору врожаю полив слід припинити. В іншому разі виникне ризик гниття.
Розпушування і прополка
Розпушування ґрунту зручніше проводити після поливу. Такий захід забезпечує аерацію ґрунту.
Прополка є одним із найважливіших заходів. Своєчасне видалення бур’янів забезпечує нормальний ріст і розвиток культури, що обов’язково позначиться на врожаї.
Підживлення
Під час свого розвитку культура обов’язково повинна отримувати достатньо поживних речовин. Підживлення червоної цибулі забезпечується органічними і мінеральними добривами. Рекомендується проводити їх тричі за місяць.
Органічні добрива слід використовувати для молодих рослин. Ефективний курячий послід, який слід розводити в 10 частинах води. Можна використовувати також свіжий коров’як, тоді води потрібно вдвічі менше.
Коли цибулини починають рости і набирати масу, то слід перейти на фосфорно-калійні добрива. Рекомендується використовувати їх у рідкому вигляді.
Мінімум за 3 тижні до збору врожаю потрібно відмовитися від використання хімічних добрив.
Хвороби і шкідники
Схильність червоної цибулі до хвороб і шкідників багато в чому залежить від сорту. Можливі такі проблеми:
- Несправжня борошниста роса (пероноспороз). На листках з’являються розпливчасті бліді плями, розвиваються грибниці. Від уражених екземплярів треба позбутися, решту обробити фунгіцидами.
- Іржа. Спочатку з’являються помаранчеві кульки, після утворюються спори. Уражені рослини видалити, інші обробити препаратом із міддю.
- Цибулева муха – найпоширеніший шкідник культури, якою харчуються його личинки. Потрібно прибрати уражені екземпляри, інші опудрити тютюновим пилом із золою і чорним перцем.
Збір і зберігання врожаю
Червону цибулю зазвичай збирають у другій половині серпня і на початку вересня. Рекомендується за тиждень підрізати коріння лопатою – урожай буде збирати легше, цибулини краще підсушаться.
Після збору врожай потрібно очистити від землі і розкласти в теплому і добре провітрюваному приміщенні, щоб він просушився. Через тиждень потрібно продовжити заготівлю – обрізати секатором шийки, залишаючи 10-15 см. Коріння також обрізати, залишаючи 5 см до денця. Такі маніпуляції збільшують термін зберігання.
Оптимальний температурний режим для зберігання червоної цибулі – 18-24 градуси. Необхідна сухість, хороша вентиляція і віддаленість джерел тепла. Можна зберігати врожай у сітках, плетених кошиках, дерев’яних ящиках. Ефективно змішувати цибулю з товченою крейдою.
Усі зіпсовані екземпляри треба своєчасно викидати, інакше постраждає і решта врожаю.
Вирощувати червону цибулю досить просто, а також вигідно для подальшого продажу – вартість червоної цибулі вища порівняно з її побратимом, хоча особливості культивування практично ідентичні. Вирощування такої культури дозволяє урізноманітнити свій стіл, надаючи різним стравам і консервації особливого смаку.