Порода Угорський велетень користується заслуженою популярністю у птахівників. Ці кури швидко ростуть, добре несуться, дають багато смачного м’яса, і без проблем адаптуються до будь-якого клімату. Дізнаємося, як виглядають ці красені, як їх вивести і вигодувати – далі.
Історія породи
За назвою породи неважко здогадатися, що виведена вона угорськими селекціонерами. Велетнів отримали після довгого, багаторічного схрещування місцевих угорських порід з Орпінгтонами – м’ясо-яєчною англійською породою. При виведенні селекціонери ставили за мету – отримати курей швидкозростаючих і морозостійких. За екстер’єром Велетні дуже схожі на Породу Майстер Грей і на Мадярів.
Угорських велетнів часто називають червоними бройлерами – за характерне руде забарвлення.
Опис і стандарти Угорського велетня
У назві цієї породи закладена ключова інформація – походження і головна характеристика продуктивності. Угорський велетень від звичайних несучок відрізняється своїми значними розмірами і вагою. Щоб не купити замість породистих курей звичайних, корисно заздалегідь ознайомитися з характерними ознаками породи.
Екстер’єр
Велетні, і справді, дуже великі, у них масивний тулуб, як і належить нащадкам кохінхінів і орпінгтонів. Маючи невеликий зріст, птах здається присадкуватим.
Характерні ознаки екстер’єру:
- Тушка – квадратна і бочкоподібна.
- Груди та живіт – чітко окреслені.
- Ноги – потужні, жовті, без пуху.
- Крила – потужні, щільно притиснуті до корпусу.
- Скелет і мускулатура – добре розвинені.
- Оперення – червоно-руде, на стегнах і кілі – особливо пишне.
- Пір’я – жорсткі, з теплим шаром пуху.
- Хвіст – у самок він невеликий, а у півнів – чітко виділяється і забарвлений у чорний колір.
- Голова – акуратна, з невеликим, заокругленим на краю дзьобом.
- Шия – подовжена, потужна.
- Гребінець – округлий, яскраво-червоний.
Густе оперення Угорським велетням дісталося від орпінгтонів, а тим – від кохінхінів.
Темперамент
Складно описати двома словами характер цієї породи. Угорські велетні – типові кури, з усіма відтінками “курячого” характеру – вони життєрадісні, невгамовні та цікаві. Однак особливих проблем птахівникам не доставляють. Порівняно з багатьма іншими породами, велетні поводяться цілком пристойно.
Невгамовною і безглуздою вдачею відрізняються тільки півні. Вони активно відстоюють свою територію і “гарем”, тому небажано тримати кілька півнів у невеликому стаді. Але, порівняно з багатьма іншими породами, велетні не агресивні, вони здатні уживатися на пташиному дворі з різною живністю.
У шлюбний період самців розділяють, на одного півня залишають 6 курей.
Непосидючий характер цієї породи враховують при облаштуванні курника. Усе організовується з максимальною безпекою, перегородки роблять високими, гнізда – широкими, сідала – невисокими (до 0,5 м).
Огляд породи курей “Угорський велетень” представлений у наступному відео:
Статеве дозрівання і несучість
Як усі м’ясо-яєчні породи, велетні збалансовані в питанні несучості – вони не рекордсмени з несення яєць, але цілком справляються із завданнями несучок. Яйця несучки починають відкладати в 4-4,5 місяців. Перші яйця невеликі, зі світло-коричневою, середньої щільності шкаралупою.
Поки несучість налагоджується, яйця можуть мати дефекти – позначається незбалансованість кальцію в молодому організмі. Потім несучки несуть більші яйця.
Не будучи яєчною породою, велетні несуться через день. Але все одно їхня несучість вища, ніж середньостатистичний показник м’ясо-молочних порід.
Інстинкт насиджування
У курей цієї породи добре розвинений інстинкт квочки. Вони відповідально і спокійно сидять на кладці, не піддаючи майбутніх курчат випробуванням – надовго не відлучаються, і пильно стежать за температурою яєць, що висиджуються.
Квочка сама перевертає яйця – для рівномірності прогрівання. Коли курчата з’являються на світ, курка дбає про їхню безпеку, всюди супроводжує виводок, і за необхідності захищає.
Одна квочка здатна за раз висидіти 10 яєць. Виживаність при природному виведенні – практично 100 %, що підтверджує високу якість висиджування. Завдання птахівника – краще годувати квочку. У процесі сидіння на кладці, її організм виснажується.
Переваги та недоліки
Переваги Угорських велетнів:
- велика вага і великий вихід м’яса;
- висока продуктивність за м’ясом і яйцями;
- легко адаптується до різного клімату;
- добре розвинений інстинкт насиджування;
- здорове потомство;
- високий відсоток виживання;
- швидкий набір маси;
- досить великі яйця;
- висока – для м’ясо-яєчної породи, несучість;
- високий імунітет;
- стійкість до температурних перепадів;
- скоростиглість.
Порівняно з цим списком переваг, недоліки велетнів здаються незначними:
- нетривалість несучості – курка несеться близько року, потім її пускають на м’ясо;
- при нераціональній годівлі проявляється схильність до ожиріння;
- вимогливість до кормів.
Загалом у породи значно більше переваг, саме тому вона так довго підтримує свою популярність. Ці кури, не вимагаючи особливих умов утримання, розмножуються швидко і просто, не гірше за кроликів.
Продуктивні якості
Велетні, належачи до м’ясо-яєчної породи, швидко набирають вагу. За показниками м’ясної продуктивності вони поступаються тільки знаменитим Геркулесам. Натомість Угорський Велетень випереджає м’ясні породи за іншими важливими параметрами – несучістю та виживанням.
Відмітна особливість курчат цієї породи – явно виражена залежність між харчуванням і набором маси.
Показники продуктивності
Порода відрізняється збалансованістю м’ясної та яєчної продуктивності. Це дуже вигідно для невеликих приватних господарств, орієнтованих на отримання двоякої вигоди – м’яса і яєць. Вихід м’яса – 60 %.
Угорський велетень. Півень, 7 місяців.
Динаміка набору ваги Угорським велетнем:
Вік, місяців | Вага, кг |
2 | 2 |
3-4 | 2,5-3 |
12 | 4 – кури, 5 – півні |
Яєчна продуктивність:
Характеристики | Значення |
Вага яєць, г | 55-70 |
Кількість яєць на рік, шт. | 170-200 |
Скоростиглість і смакові якості м’яса
Курчата ростуть швидко. У 2 місяці вони важать близько 2 кг. На забій їх відправляють у 3-4 місяці, до цього часу вони важать 2,5-3 кг. Але м’ясо в Угорських велетнів залишається смачним навіть через рік життя – з нього виходять дуже смачні бульйони.
На смак м’ясо Велетнів ніжне і соковите, нежирне, дієтичне. Воно містить не більше 10 % жиру і багато білка. Легко засвоюється організмом і містить розкішний набір вітамінів – PP, B2, В6, у ньому багато амінокислот і мікроелементів.
Найкорисніша частина тушки – грудка. А найменш корисними вважають ноги та шкіру – тут найбільше накопичується шкідливих речовин.
Порода вирізняється м’ясистими крилами – вони дуже смачні в смаженому вигляді.
Як доглядати за курми
Купити продуктивну породу – половина успіху. Щоб отримати від птиці максимальний прибуток, їй створюють сприятливі умови:
- правильно облаштований курник із вигулом;
- повноцінне годування відповідно до режиму;
- підтримання нормальних температурно-кліматичних показників.
Клімат і вигул
Порода відрізняється підвищеною стійкістю до температурних перепадів і холодів. Що необхідно знати:
- без проблем переносять морози до мінус 20 °C;
- на вулицю курей випускають, якщо мороз не нижче мінус 10 °C;
- у морозні дні вигул – короткочасний.
Щоб підтримувати хорошу фізичну форму, венгерок вигулюють на вулиці – облаштовують спеціальний обгороджений дворик. Особливості вигульного двору:
- площа вигулу приблизно вдвічі більша за площу курника;
- огорожу роблять із дерев’яних брусків і металевої сітки;
- висота огорожі – 1,5-2 м;
- територію вигулу навесні засівають пшеницею, вівсом або травою – щоб у птахів був зелений корм.
Порода, завдяки густому і щільному оперенню та відмінним адаптивним здібностям, добре переносить усі природні катаклізми – спеку, мороз, підвищену вологість. Якісний пір’яний покрив, подібно до узбецького халата, взимку захищає велетнів від холоду, влітку – від спеки.
Облаштування курника
У червоних бройлерів густе оперення, тому вони можуть жити в неопалюваних курниках – якщо зимові температури регіону відповідають морозостійкості породи. Велетнів тримають в утеплених курниках, захищених від протягів. Теплі короби необхідні молодняку до 1 місяця.
Правила та особливості облаштування курника для Угорських велетнів:
- Велетні – порода велика, тому, на 1 кв. в одному місці має проживати не більше двох особин.
- В одному приміщенні не повинно бути багато півнів – щоб уникнути бійок. Максимум – 1-3 штуки на курник. Самців, яких відгодовують на забій, можна утримувати в клітках, без вигулу.
- Підлога – земляна або бетонована.
- На підлозі обов’язкова наявність підстилки – із соломи, сіна або тирси. Підстилку періодично ворушать, у міру необхідності досипають свіжу.
- Бажана наявність сідалок. Влаштовують сідала з урахуванням великої ваги птахів – на висоту понад півметра їм буде важко злетіти. Можливе утримання без сідала.
- У доступних місцях мають стояти поїлки, завжди наповнені чистою водою. Як зробити поїлку своїми руками, ви можете дізнатися з цієї статті.
- Взимку необхідне освітлення – на 10-12 год на добу.
Перш ніж підселити нове стадо в курник, його обов’язково дезінфікують. Підстилку змінюють, підлогу посипають гашеним вапном. У курник заходять у змінному взутті, щоб не розносити мікроби.
Прочитайте статтю про те, як зробити курник самостійно.
Линька і перерва в яйцекладці
У всіх несучок є період, протягом якого їхній організм відпочиває від безперервного несення яєць. Пауза пов’язана із сезонною линькою – вона починається восени, коли через зменшення тривалості світлового дня змінюється гормональний фон курей. Втрата оперення також пов’язана з дефіцитом вітамінів, стресами і дисбалансом обмінних процесів.
Триває сезонна линька близько двох місяців. Після закінчення цього терміну линька завершується, а кладка повертається. Часто кури несуться навіть інтенсивніше, ніж до линьки.
Під час линьки курям дають вітамінні премікси, тертий кормовий буряк і багато зелені.
Втрата пір’я може сигналізувати про зараження паразитами. Пташник необхідно регулярно дезінфікувати, а несучок – обробляти інсектоакарицидами.
Планова заміна стада
Один із мінусів Угорських велетнів – нетривалість кладки. Як тільки минає пік яєчної продуктивності, несучок відправляють на м’ясо. Найпродуктивніший період – один рік від моменту статевого дозрівання. На майбутній рік кількість знесених яєць знижується приблизно на чверть. До цього часу необхідно підготувати заміну несучкам.
При вирощуванні на м’ясо, птицю забивають у 3-4 місячному віці. Після цього віку їхня вага майже не змінюється, а м’ясо з часом тільки погіршується. Собівартість птиці збільшується, прибуток падає. Виходить, що кожні 3 місяці необхідно оновлювати м’ясне поголів’я.
Якщо курчат ростять на м’ясо, то першу партію яєць закладають у лютому. У березні курчата підростають у яслах, у квітні – у курнику з вигулом. Наступна закладка планується так, щоб виходив безперервний цикл відтворення м’яса.
Як і чим годувати
Велетні великі та важкі, але при цьому мають помірний апетит. Правильна годівля, раціональна і повноцінна, не тільки стане запорукою високої продуктивності, а й запобіжить захворюванням.
Принципи годування:
- Велика частина білків, жирів і вуглеводів надходить із комбінованих зерносумішей – їх купують або готують самостійно.
- Для годівлі курей використовують різні злаки, але основу харчування становить пшениця. Також птиці дають ячмінь, овес, пшоно, жито, горох, кукурудзу.
- Щоб у квочок не було дефіциту вітамінів, амінокислот і мінералів, в їхній раціон водять крейду, овочі, траву, вітамінні добавки.
- У зимовий час будуть корисні каші-мішанки, приготовані на основі бульйону або обрату. Тепла каша взимку не тільки джерело енергії, а й тепла.
- Птиці дають влітку чисту прохолодну воду, взимку – підігріту.
- Режим годування дорослої птиці – 2-3 рази на день. Годування – регулярне, птахи мають бути привчені до режиму.
Щоб Угорські велетні швидко набирали вагу і давали багато яєць, їх годують спеціальними комбікормами – в організм курей має надходити певна кількість білків. Таким шляхом ідуть великі товаровиробники, а ось дачники і власники дрібних господарств часто годують цього птаха залишками з кухні та продукцією з городу. На такому раціоні велетні повільно ростуть, несучість падає.
Щоб птах отримав весь набір поживних речовин, доведеться або купувати комбікорм, або готувати його самостійно – із зернових культур та інших інгредієнтів.
Рекомендований раціон дорослої птиці:
Інгредієнт | Кількість, % |
Подрібнена кукурудза | 40 |
Пшениця | 22 |
Ячмінь | 18 |
Подрібнений горох | 12 |
Протеїн тваринного походження | 8 |
Щоб поголів’я не страждало від нестачі кальцію, до корму додають подрібнену крейду, черепашки або шкаралупу.
Розведення курчат Угорського велетня
При розведенні велетнів удома, проблем з виведенням курчат не виникає, кури цієї породи відмінно справляються з висиджуванням. Друге покоління стає більш м’ясним або яєчним, залежно від того, з ким буде проведено схрещування.
Висиджування
Курчат розводять будь-яким методом – інкубацією або за допомогою квочки. Закладені яйця перевіряють на заплідненість за допомогою овоскопа. Цей прилад дає змогу виявити дефекти на ранній стадії.
Дефекти, через які яйця відбраковують:
- зміщена повітряна камера;
- шкаралупа тонка або має дефекти;
- вік старше 7-ми днів.
Особливості висиджування яєць різними методами:
- В інкубаторі. Яйця для закладки підбирають однієї ваги, тоді курчата вилуплюються практично одночасно. Правила закладання яєць в інкубатор:
- яйця, що закладаються, повинні мати кімнатну температуру;
- перевертають яйця не менше 4-х разів на добу;
- тривалість інкубації – 21 день;
- на 5-1 день яйця перевіряють овоскопом, щоб виявити браковані, без ознак зародка.
- Квочкою. Кури виявляють бажання висиджувати яйця навесні та влітку. Курка квохче, довго сидить у гнізді, вириває пух із грудки і вистилає ним гніздо. Перш ніж покласти в гніздо яйця, в нього закладають дерев’яні обманки. Якщо курка всерйоз надумала висиджувати курчат, вона не сходить із гнізда – обманки міняють на справжні яйця. Гніздо влаштовується в спокійному, напівтемному місці – квочка має почуватися в безпеці. Такий спосіб висиджування хороший тільки для приватного господарства, при промисловому розведенні велетнів використовують інкубацію.
Догляд за молодняком
Курчата самі прокльовують шкаралупу. Коли пташенята повністю підсохнуть, їх дістають з інкубатора. При природному виведенні курка самостійно контролює процес прокльовування і висихання. Селять курчат у ясла – невелику коробку. На дні – електрогрілка, для підтримки температури +30 °C. Поверх грілки – чиста пелюшка, щоб пташенятам було не гаряче.
Вимоги та особливості догляду:
- Температура під час росту курчат:
- 1-й тиждень – від +26 до +30 °С;
- 2-й тиждень – від +23 до +27 °С;
- далі температура підтримується на рівні +19 °С.
- Освітлення – цілодобове. У ясла встановлюють лампу, в якій регулюється інтенсивність освітлення – з часом її доводиться знижувати.
- Регулярна зміна пелюшки – у курчат має бути чисто, інакше зростає ризик розвитку хвороб.
Годування курчат
Перша їжа курчат – рубане яйце з пшоном. Поїлку наповнюють відваром шипшини або ромашки.
При вигодовуванні використовують корми:
- курчатам – “Старт”;
- молодняку – «Відгодівля»;
- у 3 місяці і до забою – «Фініш».
На всьому періоді вигодовування курчат забезпечують свіжою і чистою водою (+20 °C).
Частота годування курчат:
Вік, тижнів | Кількість годувань, раз на добу |
1 | 8 |
2 | 6 |
3 | 4 |
4 і далі | 2 |
Комбікормом курчат годують, орієнтуючись на таблиці з нормами – вони наведені на упаковках із кормами. Графік відгодівлі:
- У перші 5 днів пташеня з’їдає приблизно по 15-20 г корму.
- На 20-й день курча з’їдає вже 90 г стартового комбікорму.
- Далі його переводять на відгодівельний комбікорм. У 2 місяці він з’їдає вже 150 г.
- З третього місяця курчат переводять на фінішний корм – 160-170 г.
Раціон курчат при використанні натуральних кормів:
Вік | Чим годують? |
1-2 тижні | пшоно, подрібнений овес і ячмінь, сир, кисле молоко, зелень, рубане яйце, терті гарбуз і морква |
3-4 тижні | пшона дають менше, яйця не дають, зерновий раціон доповнюють відвареною картоплею, дріжджами, рибним борошном, подрібненою кукурудзою і пшеницею |
від 5-ти тижнів | годують цілими зернами, мішанками, овочами та зеленню |
У раціоні курчат також обов’язково присутні вітамінно-мінеральні добавки.
Хвороби
В Угорського велетня гарний імунітет, завдяки якому порода вирізняється високим виживанням молодняка та низькою захворюваністю. При гарному догляді та харчуванні проблем зі здоров’ям зазвичай не буває.
Щоб застрахувати стадо від хвороб, рекомендується профілактика:
- регулярний огляд на наявність кровосисних паразитів;
- щеплення від сальмонельозу та інфекційного бронхіту.
Кури цієї породи можуть уражатися шкірними паразитами та інфекційними захворюваннями:
- туберкульозом;
- сальмонельозом;
- пастерельозом;
- колібактеріозом.
Будь-яка інфекція супроводжується млявістю, зниженим апетитом, діареєю. Лікують курей антибіотиками. У деяких випадках вигідніше відправити хворих птахів на забій, а інших пролікувати – для профілактики.
Важливий профілактичний захід у запобіганні інфекцій і паразитів – регулярна дезінфекція курника і всього інвентарю.
Де і в яку вартість можна купити
Угорських велетнів рекомендується купувати в птахівничих господарствах – так надійніше. Їх, наприклад, продає приватне фермерське господарство “Весела ряба” (м. Курган) і господарство “Комовъ Дворъ” (недалеко від Санкт-Петербурга). Тут можна купити добових курчат, інкубаційні яйця та дорослу птицю.
Одне яйце коштує близько 80-100 рублів. Ціни на птицю залежать від її віку:
- добові курчата – 80-100 рублів;
- десятиденний молодняк – 600 рублів;
- півень для розведення – 1 000 рублів;
- несучка – 1 200 рублів.
Підводні камені при покупці породи
Найнадійніший шлях отримання чистопородних червоних велетнів – купівля в Угорщині. Самостійно або через надійних посередників. Якщо купувати цю породу за оголошенням, можна придбати птаха, який втратив батьківські ознаки. У цих курей при самостійному розмноженні не зберігаються ні якості Угорського велетня, ні батьківських порід кросу.
При купівлі з рук, можна придбати велетнів із такими проблемами:
- недорозвинення статевих органів;
- значно менша вага – кури виростають удвічі меншими за належну;
- після переходу зі стартового комбікорму на звичайний раціон припиняється розвиток.
Для отримання інкубаційних яєць у домашніх умовах, курей Угорського велетня кроять півні Орпінгтони або Род-Айленди. Закономірно спостерігається розщеплення ознак, які з часом зникають, ось чому на ринках і в приватних господарствах продається помісь, яка не дає заявленої продуктивності.
Аналоги породи
Більше за інших на породу Угорський велетень схожі Геркулеси. Ці кури вирізняються великою масою тіла. Півні виростають до 4,8 кг. Яйценосність у геркулесів вища – до 300 яєць на рік. Але ця порода чутлива до умов утримання та годівлі. При порушенні правил утримання, домогтися заявленої продуктивності неможливо.
Угорський велетень стане перлиною вашого пташиного двору або птахоферми, якщо ви придбаєте перше покоління кросів. Обирайте сумлінних постачальників породи і пам’ятайте – отримати бажану віддачу від велетнів можна тільки за умови повноцінного годування.