Обрізка смородини восени: способи та покрокові рекомендації

Обрізка смородини восени

Осіння обрізка – обов’язковий агротехнічний прийом, що дає змогу вирішувати одночасно кілька агротехнічних завдань. Техніка обрізки змінюється залежно від поставлених цілей і віку чагарнику. Дізнаємося, як правильно обрізати смородинові кущі восени.

У яких випадках потрібна осіння обрізка

Саджанці смородини швидко йдуть у ріст – кущ за пару років розростається, набирає міць, починає давати врожай. Через 3-4 роки плодоношення починає йти на спад, а сам кущ втрачає форму, стає занадто громіздким – йому потрібна обрізка.

Найкраще обрізати смородинові кущі восени. Коли кущ приготувався до зимівлі, і сокорух у ньому припинено, рослина отримує мінімальний стрес від видалення пагонів.

Обрізка – складний агротехнічний захід, тонкощі якого садівники вивчають роками. Але головне правило справедливе для всіх видів обрізки – кожна гілка повинна отримувати свою частку сонячного світла.

Цілі обрізки:

  • Прибрати старі гілки – вони висмоктують із куща поживні речовини, знижуючи врожайність.
  • Видалити гілки, що загущують кущ, щоб забезпечити надходження сонячного світла до плодів.
  • Прибрати сухі, хворі та обморожені пагони.

Результати обрізки:

  • стимулюється ріст молодих гілок;
  • прискорюється ріст і розвиток куща;
  • кущ набуває акуратної форми;
  • термін плодоношення подовжується до 15 років.

За належного догляду, можна вп’ятеро продовжити життєвий цикл смородинового куща. Рекомендуємо прочитати статтю про те, як доглядати за кущами смородини в осінній період.

Терміни та погодні умови

Осінь – найсприятливіша і найбезпечніша пора для обрізки чагарників. Навесні обрізати смородину небезпечно – вона починає рано розпускати бруньки, і загроза заморозків навесні велика. Восени ж такої небезпеки немає – можна не поспішаючи видалити всі зайві пагони.

Процедура проводиться наприкінці жовтня або на початку листопада, коли в кущах закінчуються всі вегетаційні процеси. У холодну погоду менший стрес і травмування рослини. Обрізку проводять, коли кущі скинуть усе листя. Садівникові зручно оцінювати стан гілок на оголених кущах. Обрізку роблять у сухий, погожий день.

Фахівці не визнають Місячного календаря, а ось садівники-любителі часто в нього заглядають. Вважається, що найкращий час для обрізки дерев і чагарників – спадний Місяць (3 і 4 фаза), коли соки рослин прагнуть донизу. Восени обрізку рекомендується робити на збитковому місяці, незадовго до молодика.

Категорично не рекомендується обрізати смородину при молодому місяці, особливо за кілька днів до молодика. А ось підрізати верхівки, стверджують знавці, найкраще в молодик.

Найкращі дні для осінньої обрізки за Місячним календарем на 2019 рік:

Місяць Сприятливі
вересень 2, 5, 7, 9
жовтень 1, 4, 5, 10, 29, 31
листопад 3, 7, 8, 11, 28, 30

Садівники вважають, що обрізка на зростаючому місяці робить кущ густим і розлогим, а на спадному – сприяє нарощуванню кореневої системи.

Інструменти та інший інвентар

Інструменти для обрізки мають бути гостро заточені та продезінфіковані – це дасть змогу робити акуратні зрізи, не поширюючи інфекцію по здорових кущах.

Садові ножиці

Щоб обрізати кущ смородини, знадобиться:

  • Ніж садовий. З його допомогою вдається робити рівні зрізи. Застосовують тільки на тонких гілках.
  • Секатор. Для видалення тонких і середньовікових пагонів.
  • Ножівка. Беруть пилку з малими зубцями – для обрізки товстих гілок.
  • Кущоріз. Впорається з гілками будь-якої товщини. Дозволяє надавати кущу бажану форму.
  • Сучкоріз. Інструмент з довгими ручками, що дають змогу дістатися до гілок у важкодоступних місцях.

Цілі обрізки

Існує кілька різновидів обрізки смородини. Кожен вид обрізки проводиться з певною метою:

  • Санітарна. Її мета – видалення всіх зайвих пагонів, хворих, пошкоджених, сухих, дефективних. Забороняється виламувати пагони руками, залишаючи пеньки – зростає ризик ураження кущів гниллю.
  • Омолоджувальна. Спрямована на видалення старих гілок, що відтягують на себе соки рослини. У результаті підвищується врожайність куща.
  • Формувальна. Ця обрізка спрямована на формування певної концепції куща. Домагаються рівномірного плодоношення гілок різного віку. Чагарнику надають акуратного і привабливого вигляду, зручного для обслуговування, що сприяє визріванню ягід.
  • Підтримуюча. Проводиться протягом усього життя куща, спрямована на підтримання гарного росту, плодоношення і здоров’я дорослих рослин. Завдання – запобігти відростанню гілок за межі сформованого куща.
  • Прищипування. Полягає у видаленні верхівок – секатором обрізають 2-5 см пагона. Процес схожий на формувальну обрізку, але ефект аналогічний санітарній та омолоджувальній процедурі. Застосовують прищипування тільки на чорній смородині, оскільки у червоної та білої, ягоди утворюються якраз на верхніх гілках, і видалення верхівок негативно позначиться на їхньому врожаї.

Правила обрізки

Порядок і правила обрізки смородини восени:

  1. Спочатку проводять санітарну обрізку, видаляють:
    • зрізом на кільце, поламані, тонкі, короткі пагони, що ростуть углиб;
    • один із двох пагонів, що переплітаються;
    • гілки, що лежать на землі – влітку їм не вистачає світла і вони практично не плодоносять;
    • гілки, уражені хворобами та шкідниками.
    • гілки, деревина яких не визріла – вони будуть пошкоджені під час морозів.
  2. Потім проводять омолоджувальну обрізку:
    • прибирають усі пагони, старші за 5-ть років;
    • вкорочують на чверть гілки, старші 3-х років;
    • обрізаючи однорічні пагони, залишають 4-5 найміцніших пагонів, інші вирізають;
    • підрізають на третину річний приріст.
  3. Далі проводять формувальну обрізку, тонкощі якої залежать від виду кущів – червону і чорну смородину обрізають по-різному. Видаляють усі зайві пагони, що виросли за літо.

У відео нижче представлені правила обрізки смородини восени:

Щоб збільшити врожайність, на кущах залишають кілька гілок різного віку – від 1 до 6 років.

Способи обрізки та інструкції до них

Обрізку смородини доводиться проводити протягом усього життя куща. Існують різні способи обрізки – вони розрізняються не тільки технікою виконання, а й поставленими завданнями. Розглянемо найпопулярніші способи обрізки.

Перед посадкою

Принципи обрізки саджанця перед посадкою:

  • Перш ніж висадити саджанці в ґрунт, у них обрізають верхівки.
  • На кожній гілці залишають тільки 2-3 бруньки.
  • Слабкі гілки обрізають сильніше – залишають всього 1-2 бруньки.

Обрізка верхівок стимулює розгалуження, яке сприяє зростанню врожайності, робить кущі потужнішими.

Для омолодження

Омолоджувальну обрізку найкраще проводити саме восени. Терміни залежать від виду смородини:

  • чорну омолоджують у 5 річному віці;
  • червону – у 8 річному.

Щоб омолодити смородину, видаляють старі пагони одним із трьох способів:

  • Зрізуванням на кільце. Гілку відрізають цілком – пенька не залишають. Зрізи обов’язково замазують садовим варом.
  • Зрізкою на бруньку. Пагін вкорочують – зрізають тільки частину його. Якщо кущ рідкісний, роблять зріз на бруньку, що дивиться вглиб куща – щоб він ставав густішим.
  • Зрізуванням на зовнішню бруньку. Якщо кущ надмірно густий, то зріз роблять на зовнішню бруньку – щоб він став рідшим.

Омолоджувальна обрізка має свої нюанси для червоної і чорної смородини:

  • У чорної смородини основний урожай визріває на пагонах-трьохлітках. Тому видаляють усі гілки, старші за 5-ть років. Щоб стимулювати ріст одноліток, їх обрізають на третину. Якщо на кущі багато дволіток – більше 8-ми, то трилітки вирізаються повністю.
  • У червоної та білої смородини найурожайніші пагони – 5-8 річні. Тому всі гілки старше 8 років видаляють, залишаючи на кущі не більше 12-ти гілок.

Також у червоної та білої смородини часто проводять часткове омолодження – обрізку з переведенням на розгалуження. Таким чином, омолоджують старі, але плодоносні гілки, віком 5-6 років. Вибирають сильну гілку 1-го порядку. Скелетну гілку після розгалуження відрізають.

Старі зарослі чагарники омолоджують поступово, залишаючи 15-18 плодоносних гілок. Порядок омолодження:

  • Обріжте нульові пагони, залишивши три найміцніші.
  • Приберіть усі пагони, що загущують кущ.
  • Поступово обрізайте старі скелетні гілки – по 5 штук на рік, не більше. Спочатку видаліть ті, яким більше 5-ти років – їх легко впізнати за невеликим приростом, забарвленням кори і гілками 2-го порядку.

За 3-4 роки старий кущ приводять у нормальний стан.

Що потрібно знати про обрізку смородини, розповідає досвідчений садівник у відео нижче:

Після збору врожаю

Досвідчені садівники практикують обрізку відразу після збору врожаю. Переваги такої обрізки:

  • Гілки отримують більше сонячного світла, що сприяє фотосинтезу молодих пагонів.
  • Рослина не витрачає сили на непотрібні їй пагони.
  • Внутрішні гілки, як і бічні відростки, інтенсивно ростуть – формується красива форма куща.
  • Скорочуються ризики ураження грибковими інфекціями.

Обрізка, проведена відразу після плодоношення, підвищує врожайність майбутнього року. Якщо ви помітили, що плодоношення куща падає, зберіть ягоди, і виріжте 2-3 скелетні гілки – під корінь. Головне, не залишайте пеньків. Так ви звільните місце під нові гілки, сонце буде краще висвітлювати плоди в майбутньому році.

Мічурінський спосіб

Одна справа – особистий сад, інша – ціла плантація чагарників. Для промислового масштабу звичайні методики обрізки виявляються невигідними. Для інтенсивного культивування смородини застосовують Мічурінський спосіб обрізки. Цей метод розроблено у ВНДІ садівництва ім. М. І. Пирогова. Мічуріна, він збільшує врожайність на 30%.

Порядок обрізки смородини за Мічуріним:

  • Висаджену смородину не обрізають 5 років. Плодоношення починається на другий рік.
  • На 5-6 рік 50% плантації вирізають під корінь. Ґрунт удобрюють. Кущі, що залишилися, продовжують плодоносити.
  • Через рік, відрослий кореневий молодняк проріджують, залишивши близько 20% пагонів.
  • Ще через рік вирізають частину старих кущів, що залишилася. Решту – прорідивши, підрізають.

Проведене омолодження дозволяє збирати врожай ще три роки. Потім кущі підлягають корчуванню.

Радикальний метод

Радикальну обрізку проводять при омолодженні кущів віком 8-15 років. Її мета – продовжити плодоношення.

Обрізка куща

Порядок радикальної обрізки:

  1. Обріжте всі гілки до основи. Залишайте пеньки не більше 3-4 см заввишки.
  2. Змастіть місця зрізів садовим варом.
  3. Ґрунт біля пеньків рясно посипте перегноєм і присипте ним же пеньки, що залишилися від куща.
  4. Щоб коріння не вимерзло взимку, зверху залишки куща мульчують соломою або тирсою.

Час проведення – пізня осінь, коли з куща опадає все листя. Радикальна обрізка сприяє пробудженню прикореневих бруньок, і навесні з’являться нові пагони. З них будуть відібрані найсильніші – з них і сформують нову крону.

Обрізка на шпалері

Метод вирощування ягідних культур на шпалерах прийшов із Західної Європи. Такий підхід зменшує підсумкову врожайність, але ягоди виходять солодшими і більшими.

Порядок обрізки смородини при вирощуванні на шпалерах:

  • Після посадки на саджанцях обріжте всі бічні пагони – до 5 см. Така велика обрізка переводить ростові бруньки в плодові.
  • Гілки, розташовані поблизу землі, обріжте – щоб ягоди не торкалися землі. Головний пагін при цьому не зачіпайте. При систематичній обрізці нижніх гілок урожай формується на висоті 90-150 см – це спрощує збирання врожаю.
  • Якщо у рослини сформується два стовбури, то виберіть міцніший, другий – видаліть.
  • У наступні роки проводять формування, регулярно вирізаючи прикореневі пагони і ті, що близько розташовані до землі. На вигляд смородиновий кущ має бути схожим на колоноподібне дерево.

Обрізка смородини на штамбі

Колись штамбова обрізка була популярна в – ще в 19 столітті, потім її призабули, і ось вона знову стає популярною. Цей незвичайний спосіб обрізки дозволяє сформувати з куща смородини розлоге міні-дерево.

Порядок обрізки:

  1. Виберіть один пагін, найбільш потужний – він стане стовбуром смородинового “дерева”. Всі інші гілки обріжте.
  2. Вертикальний пагін, обраний на роль стовбура, вкоротіть до потрібної висоти – 80-100 см. Залиште 3-4 верхніх бруньки – для формування крони.
  3. Нижню частину пагона оберніть непрозорою плівкою або одягніть трубку (пластик, гума). Поставте опору – трубу, дерев’яний брус або щось подібне – для підтримки “дерева”.
  4. Бічні паростки, які будуть з’являтися біля верхніх бруньок, прищипуйте після 3-5 листка.
  5. На другий рік прищипуйте нові відводки.
  6. На третій рік рослина набуває форми дерева. Вирізайте всі поламані, хворі та слабкі гілки. Поросль видаляйте постійно.

Обрізка за роками

Обрізку смородини проводять щорічно. Перший раз саджанець обрізають відразу після висадки – ще до першої в його житті зими. Під час першої обрізки видаляють все листя і молоді пагони – залишають тільки бруньки в нижній частині саджанця. Надалі – рік від року, процедура обрізки трохи змінюється.

Схема обрізки

Через рік після посадки

На другому році життя саджанці смородини вкорочують і прищипують – це головна мета обрізки на даному етапі. Завдяки цій обрізці формують правильну форму куща, прискорюють розвиток рослини.

Особливості обрізки через рік після висадки:

  • Залишайте тільки найпотужніші пагони. Оптимальна кількість – 3-4 штуки. Весь інший приріст обрізають.
  • У залишених пагонів верхівки рекомендується прищипувати.

Перш ніж обрізати саджанець, оцініть його стан – у слабких кущів приріст підрізають на 2-3 бруньки, у середньорозвиненої рослини залишають всього 1-2 пагони.

Через 2 роки

На третьому році життя продовжують формувати кущ. Порядок обрізки такий:

  1. Гілки минулого року не обрізайте, або вкоротіть їх на пару бруньок – щоб крона рівномірно формувалася.
  2. Виріжте всю кореневу поросль.
  3. Видаліть усі молоді пагони, що ростуть у напрямку стовбура, а також усі прилеглі гілки.
  4. З молодих залиште 2-3 найперспективніших.

Через 3 роки

На четвертий рік життя формування куща ще триває, тому обрізка майже повторює попередню:

  1. Повністю виріжте кореневу поросль – щоб кущ не розрісся і не загустився.
  2. Приберіть слабкі молоді гілки, що ростуть усередину куща. Залишайте тільки ті, що ростуть від стовбура.
  3. Залиште гілки торішні та більш ранні. Укоротіть їхні кінці, щоб не витрачалися даремно корисні речовини.

Якщо обрізка проведена правильно, то на 4-й рік життя смородина являє собою розвинений кущ кулястої форми. Приблизна кількість пагонів у цьому віці – 10 штук, причому всі вони різного віку.

У представленому відео садівник ділиться досвідом обрізки плодово-ягідних кущів на прикладі червоної і чорної смородини:

Подальша обрізка

На п’ятому році життя смородиновий кущ досягає піку плодоношення. У цей же час починається здерев’яніння пагонів, життєвий цикл яких добігає кінця. Якщо не прибрати їх, почнеться спад врожайності – вікові пагони будуть відбирати сили у куща.

Принципи обрізки на 5-му році життя:

  • Головна мета на цьому етапі – омолодження куща, тому приберіть усі старі та засохлі гілки, щоб звільнити місце для молодих пагонів.
  • Не обрізайте відразу всі старі здерев’янілі пагони – не можна піддавати кущ такому стресу. Обрізають ці гілки поступово, з року в рік.
  • Обрізаючи старі гілки, паралельно прибирайте хворі та криві пагони, а також дзиґи – це пагони, які вертикально ростуть і жирують, забирають сили у куща. Залишайте тільки здорові, плодоносні гілки.
  • Гілки віком 2-4 роки підріжте до 4-ї бруньки, а однолітки – до 2-ї.

Опале листя і всі обрізані гілки згребіть і спаліть, щоб запобігти поширенню шкідників і хвороб. Про хвороби та шкідників смородини читайте тут.

Особливості обрізки смородини різних сортів

Техніка обрізки, точніше її тонкощі, залежать від сорту смородини. Нюансами розрізняються сорти смородини:

  • алтайська;
  • з активним пагоноутворенням;
  • з пасивним пагоноутворенням.

Алтайські сорти

Відмітна особливість алтайських сортів – плодоношення в середній і верхній частині стебла. Тому, якщо зрізати ці частини пагонів, урожай скорочується. У цих сортів обрізають тільки старі гілки, що добре відплодоносили. Всі інші пагони не вкорочують, крім хворих і пошкоджених комахами відростків.

З активним пагоноутворенням

Сорти з активним плодоношенням мають велику кількість нульових пагонів – вони щороку утворюються у великій кількості. Проростають вони переважно в прикореневій зоні куща. Ці пагони малогіллясті – підлягають зрізанню. Якщо молодий пагін виріс до 30 см, його обрізають, відрізаючи слабкі бруньки.

З пасивним пагоноутворенням

Сорти з пасивним плодоношенням користуються меншим попитом, ніж попередні види сортів смородини – вони занадто повільно ростуть. Молоді гілки на таких кущах зрізаються незначно, або зовсім не зрізаються. Обрізаючи дзиги і старі гілки – 6 річного віку, дають можливість молодняку насититися і дати гарний урожай.

Догляд після обрізки

Після осінньої обрізки смородинові кущі йдуть на зимівлю, тому догляду більшого не буде потрібно. Залишається виконати всього кілька заходів:

  • Розпушіть ґрунт. Внесіть калійні добрива і суперфосфат. Розкладіть перегній або компост біля кущів.
  • Обприскайте кущі Карбофосом, бордоською рідиною, колоїдною сіркою – для профілактики хвороб і шкідників.
  • Утепліть пристовбурне коло – насипте в нього торф або тирсу шаром 10 см.

Помилки садівників

Поширені помилки при обрізанні смородини:

  • Залишають багато гілок. Новачки-садівники часто шкодують пагони – не обрізають їх, залишають занадто багато старих гілок. Така жалість обертається падінням урожайності. Кущ витрачає сили на підтримку старих гілок, а не на формування врожаю.
  • Неправильно вибирають термін обрізки. Якщо запізнитися з обрізанням, чагарник може підмерзнути. Якщо ж почати обрізку, коли листя ще не опало, а сокорух не припинився, смородина після обрізки довго “плаче”. Рослина отримує стрес, зростає ризик інфікування, падає імунітет і врожайність.

Осіння обрізка – обов’язковий агротехнічний захід при вирощуванні смородини. Запам’ятавши порядок і правила обрізки, ви зможете підтримувати врожайність кущів на високому рівні та подовжувати їхній життєвий цикл.