Осіння обрізка – обов’язковий агротехнічний прийом, що дає змогу вирішувати одночасно кілька агротехнічних завдань. Техніка обрізки змінюється залежно від поставлених цілей і віку чагарнику. Дізнаємося, як правильно обрізати смородинові кущі восени.
У яких випадках потрібна осіння обрізка
Саджанці смородини швидко йдуть у ріст – кущ за пару років розростається, набирає міць, починає давати врожай. Через 3-4 роки плодоношення починає йти на спад, а сам кущ втрачає форму, стає занадто громіздким – йому потрібна обрізка.
Найкраще обрізати смородинові кущі восени. Коли кущ приготувався до зимівлі, і сокорух у ньому припинено, рослина отримує мінімальний стрес від видалення пагонів.
Обрізка – складний агротехнічний захід, тонкощі якого садівники вивчають роками. Але головне правило справедливе для всіх видів обрізки – кожна гілка повинна отримувати свою частку сонячного світла.
Цілі обрізки:
- Прибрати старі гілки – вони висмоктують із куща поживні речовини, знижуючи врожайність.
- Видалити гілки, що загущують кущ, щоб забезпечити надходження сонячного світла до плодів.
- Прибрати сухі, хворі та обморожені пагони.
Результати обрізки:
- стимулюється ріст молодих гілок;
- прискорюється ріст і розвиток куща;
- кущ набуває акуратної форми;
- термін плодоношення подовжується до 15 років.
За належного догляду, можна вп’ятеро продовжити життєвий цикл смородинового куща. Рекомендуємо прочитати статтю про те, як доглядати за кущами смородини в осінній період.
Терміни та погодні умови
Осінь – найсприятливіша і найбезпечніша пора для обрізки чагарників. Навесні обрізати смородину небезпечно – вона починає рано розпускати бруньки, і загроза заморозків навесні велика. Восени ж такої небезпеки немає – можна не поспішаючи видалити всі зайві пагони.
Процедура проводиться наприкінці жовтня або на початку листопада, коли в кущах закінчуються всі вегетаційні процеси. У холодну погоду менший стрес і травмування рослини. Обрізку проводять, коли кущі скинуть усе листя. Садівникові зручно оцінювати стан гілок на оголених кущах. Обрізку роблять у сухий, погожий день.
Фахівці не визнають Місячного календаря, а ось садівники-любителі часто в нього заглядають. Вважається, що найкращий час для обрізки дерев і чагарників – спадний Місяць (3 і 4 фаза), коли соки рослин прагнуть донизу. Восени обрізку рекомендується робити на збитковому місяці, незадовго до молодика.
Категорично не рекомендується обрізати смородину при молодому місяці, особливо за кілька днів до молодика. А ось підрізати верхівки, стверджують знавці, найкраще в молодик.
Найкращі дні для осінньої обрізки за Місячним календарем на 2019 рік:
Місяць | Сприятливі |
вересень | 2, 5, 7, 9 |
жовтень | 1, 4, 5, 10, 29, 31 |
листопад | 3, 7, 8, 11, 28, 30 |
Садівники вважають, що обрізка на зростаючому місяці робить кущ густим і розлогим, а на спадному – сприяє нарощуванню кореневої системи.
Інструменти та інший інвентар
Інструменти для обрізки мають бути гостро заточені та продезінфіковані – це дасть змогу робити акуратні зрізи, не поширюючи інфекцію по здорових кущах.
Щоб обрізати кущ смородини, знадобиться:
- Ніж садовий. З його допомогою вдається робити рівні зрізи. Застосовують тільки на тонких гілках.
- Секатор. Для видалення тонких і середньовікових пагонів.
- Ножівка. Беруть пилку з малими зубцями – для обрізки товстих гілок.
- Кущоріз. Впорається з гілками будь-якої товщини. Дозволяє надавати кущу бажану форму.
- Сучкоріз. Інструмент з довгими ручками, що дають змогу дістатися до гілок у важкодоступних місцях.
Цілі обрізки
Існує кілька різновидів обрізки смородини. Кожен вид обрізки проводиться з певною метою:
- Санітарна. Її мета – видалення всіх зайвих пагонів, хворих, пошкоджених, сухих, дефективних. Забороняється виламувати пагони руками, залишаючи пеньки – зростає ризик ураження кущів гниллю.
- Омолоджувальна. Спрямована на видалення старих гілок, що відтягують на себе соки рослини. У результаті підвищується врожайність куща.
- Формувальна. Ця обрізка спрямована на формування певної концепції куща. Домагаються рівномірного плодоношення гілок різного віку. Чагарнику надають акуратного і привабливого вигляду, зручного для обслуговування, що сприяє визріванню ягід.
- Підтримуюча. Проводиться протягом усього життя куща, спрямована на підтримання гарного росту, плодоношення і здоров’я дорослих рослин. Завдання – запобігти відростанню гілок за межі сформованого куща.
- Прищипування. Полягає у видаленні верхівок – секатором обрізають 2-5 см пагона. Процес схожий на формувальну обрізку, але ефект аналогічний санітарній та омолоджувальній процедурі. Застосовують прищипування тільки на чорній смородині, оскільки у червоної та білої, ягоди утворюються якраз на верхніх гілках, і видалення верхівок негативно позначиться на їхньому врожаї.
Правила обрізки
Порядок і правила обрізки смородини восени:
- Спочатку проводять санітарну обрізку, видаляють:
- зрізом на кільце, поламані, тонкі, короткі пагони, що ростуть углиб;
- один із двох пагонів, що переплітаються;
- гілки, що лежать на землі – влітку їм не вистачає світла і вони практично не плодоносять;
- гілки, уражені хворобами та шкідниками.
- гілки, деревина яких не визріла – вони будуть пошкоджені під час морозів.
- Потім проводять омолоджувальну обрізку:
- прибирають усі пагони, старші за 5-ть років;
- вкорочують на чверть гілки, старші 3-х років;
- обрізаючи однорічні пагони, залишають 4-5 найміцніших пагонів, інші вирізають;
- підрізають на третину річний приріст.
- Далі проводять формувальну обрізку, тонкощі якої залежать від виду кущів – червону і чорну смородину обрізають по-різному. Видаляють усі зайві пагони, що виросли за літо.
У відео нижче представлені правила обрізки смородини восени:
Щоб збільшити врожайність, на кущах залишають кілька гілок різного віку – від 1 до 6 років.
Способи обрізки та інструкції до них
Обрізку смородини доводиться проводити протягом усього життя куща. Існують різні способи обрізки – вони розрізняються не тільки технікою виконання, а й поставленими завданнями. Розглянемо найпопулярніші способи обрізки.
Перед посадкою
Принципи обрізки саджанця перед посадкою:
- Перш ніж висадити саджанці в ґрунт, у них обрізають верхівки.
- На кожній гілці залишають тільки 2-3 бруньки.
- Слабкі гілки обрізають сильніше – залишають всього 1-2 бруньки.
Обрізка верхівок стимулює розгалуження, яке сприяє зростанню врожайності, робить кущі потужнішими.
Для омолодження
Омолоджувальну обрізку найкраще проводити саме восени. Терміни залежать від виду смородини:
- чорну омолоджують у 5 річному віці;
- червону – у 8 річному.
Щоб омолодити смородину, видаляють старі пагони одним із трьох способів:
- Зрізуванням на кільце. Гілку відрізають цілком – пенька не залишають. Зрізи обов’язково замазують садовим варом.
- Зрізкою на бруньку. Пагін вкорочують – зрізають тільки частину його. Якщо кущ рідкісний, роблять зріз на бруньку, що дивиться вглиб куща – щоб він ставав густішим.
- Зрізуванням на зовнішню бруньку. Якщо кущ надмірно густий, то зріз роблять на зовнішню бруньку – щоб він став рідшим.
Омолоджувальна обрізка має свої нюанси для червоної і чорної смородини:
- У чорної смородини основний урожай визріває на пагонах-трьохлітках. Тому видаляють усі гілки, старші за 5-ть років. Щоб стимулювати ріст одноліток, їх обрізають на третину. Якщо на кущі багато дволіток – більше 8-ми, то трилітки вирізаються повністю.
- У червоної та білої смородини найурожайніші пагони – 5-8 річні. Тому всі гілки старше 8 років видаляють, залишаючи на кущі не більше 12-ти гілок.
Також у червоної та білої смородини часто проводять часткове омолодження – обрізку з переведенням на розгалуження. Таким чином, омолоджують старі, але плодоносні гілки, віком 5-6 років. Вибирають сильну гілку 1-го порядку. Скелетну гілку після розгалуження відрізають.
Старі зарослі чагарники омолоджують поступово, залишаючи 15-18 плодоносних гілок. Порядок омолодження:
- Обріжте нульові пагони, залишивши три найміцніші.
- Приберіть усі пагони, що загущують кущ.
- Поступово обрізайте старі скелетні гілки – по 5 штук на рік, не більше. Спочатку видаліть ті, яким більше 5-ти років – їх легко впізнати за невеликим приростом, забарвленням кори і гілками 2-го порядку.
За 3-4 роки старий кущ приводять у нормальний стан.
Що потрібно знати про обрізку смородини, розповідає досвідчений садівник у відео нижче:
Після збору врожаю
Досвідчені садівники практикують обрізку відразу після збору врожаю. Переваги такої обрізки:
- Гілки отримують більше сонячного світла, що сприяє фотосинтезу молодих пагонів.
- Рослина не витрачає сили на непотрібні їй пагони.
- Внутрішні гілки, як і бічні відростки, інтенсивно ростуть – формується красива форма куща.
- Скорочуються ризики ураження грибковими інфекціями.
Обрізка, проведена відразу після плодоношення, підвищує врожайність майбутнього року. Якщо ви помітили, що плодоношення куща падає, зберіть ягоди, і виріжте 2-3 скелетні гілки – під корінь. Головне, не залишайте пеньків. Так ви звільните місце під нові гілки, сонце буде краще висвітлювати плоди в майбутньому році.
Мічурінський спосіб
Одна справа – особистий сад, інша – ціла плантація чагарників. Для промислового масштабу звичайні методики обрізки виявляються невигідними. Для інтенсивного культивування смородини застосовують Мічурінський спосіб обрізки. Цей метод розроблено у ВНДІ садівництва ім. М. І. Пирогова. Мічуріна, він збільшує врожайність на 30%.
Порядок обрізки смородини за Мічуріним:
- Висаджену смородину не обрізають 5 років. Плодоношення починається на другий рік.
- На 5-6 рік 50% плантації вирізають під корінь. Ґрунт удобрюють. Кущі, що залишилися, продовжують плодоносити.
- Через рік, відрослий кореневий молодняк проріджують, залишивши близько 20% пагонів.
- Ще через рік вирізають частину старих кущів, що залишилася. Решту – прорідивши, підрізають.
Проведене омолодження дозволяє збирати врожай ще три роки. Потім кущі підлягають корчуванню.
Радикальний метод
Радикальну обрізку проводять при омолодженні кущів віком 8-15 років. Її мета – продовжити плодоношення.
Порядок радикальної обрізки:
- Обріжте всі гілки до основи. Залишайте пеньки не більше 3-4 см заввишки.
- Змастіть місця зрізів садовим варом.
- Ґрунт біля пеньків рясно посипте перегноєм і присипте ним же пеньки, що залишилися від куща.
- Щоб коріння не вимерзло взимку, зверху залишки куща мульчують соломою або тирсою.
Час проведення – пізня осінь, коли з куща опадає все листя. Радикальна обрізка сприяє пробудженню прикореневих бруньок, і навесні з’являться нові пагони. З них будуть відібрані найсильніші – з них і сформують нову крону.
Обрізка на шпалері
Метод вирощування ягідних культур на шпалерах прийшов із Західної Європи. Такий підхід зменшує підсумкову врожайність, але ягоди виходять солодшими і більшими.
Порядок обрізки смородини при вирощуванні на шпалерах:
- Після посадки на саджанцях обріжте всі бічні пагони – до 5 см. Така велика обрізка переводить ростові бруньки в плодові.
- Гілки, розташовані поблизу землі, обріжте – щоб ягоди не торкалися землі. Головний пагін при цьому не зачіпайте. При систематичній обрізці нижніх гілок урожай формується на висоті 90-150 см – це спрощує збирання врожаю.
- Якщо у рослини сформується два стовбури, то виберіть міцніший, другий – видаліть.
- У наступні роки проводять формування, регулярно вирізаючи прикореневі пагони і ті, що близько розташовані до землі. На вигляд смородиновий кущ має бути схожим на колоноподібне дерево.
Обрізка смородини на штамбі
Колись штамбова обрізка була популярна в – ще в 19 столітті, потім її призабули, і ось вона знову стає популярною. Цей незвичайний спосіб обрізки дозволяє сформувати з куща смородини розлоге міні-дерево.
Порядок обрізки:
- Виберіть один пагін, найбільш потужний – він стане стовбуром смородинового “дерева”. Всі інші гілки обріжте.
- Вертикальний пагін, обраний на роль стовбура, вкоротіть до потрібної висоти – 80-100 см. Залиште 3-4 верхніх бруньки – для формування крони.
- Нижню частину пагона оберніть непрозорою плівкою або одягніть трубку (пластик, гума). Поставте опору – трубу, дерев’яний брус або щось подібне – для підтримки “дерева”.
- Бічні паростки, які будуть з’являтися біля верхніх бруньок, прищипуйте після 3-5 листка.
- На другий рік прищипуйте нові відводки.
- На третій рік рослина набуває форми дерева. Вирізайте всі поламані, хворі та слабкі гілки. Поросль видаляйте постійно.
Обрізка за роками
Обрізку смородини проводять щорічно. Перший раз саджанець обрізають відразу після висадки – ще до першої в його житті зими. Під час першої обрізки видаляють все листя і молоді пагони – залишають тільки бруньки в нижній частині саджанця. Надалі – рік від року, процедура обрізки трохи змінюється.
Через рік після посадки
На другому році життя саджанці смородини вкорочують і прищипують – це головна мета обрізки на даному етапі. Завдяки цій обрізці формують правильну форму куща, прискорюють розвиток рослини.
Особливості обрізки через рік після висадки:
- Залишайте тільки найпотужніші пагони. Оптимальна кількість – 3-4 штуки. Весь інший приріст обрізають.
- У залишених пагонів верхівки рекомендується прищипувати.
Перш ніж обрізати саджанець, оцініть його стан – у слабких кущів приріст підрізають на 2-3 бруньки, у середньорозвиненої рослини залишають всього 1-2 пагони.
Через 2 роки
На третьому році життя продовжують формувати кущ. Порядок обрізки такий:
- Гілки минулого року не обрізайте, або вкоротіть їх на пару бруньок – щоб крона рівномірно формувалася.
- Виріжте всю кореневу поросль.
- Видаліть усі молоді пагони, що ростуть у напрямку стовбура, а також усі прилеглі гілки.
- З молодих залиште 2-3 найперспективніших.
Через 3 роки
На четвертий рік життя формування куща ще триває, тому обрізка майже повторює попередню:
- Повністю виріжте кореневу поросль – щоб кущ не розрісся і не загустився.
- Приберіть слабкі молоді гілки, що ростуть усередину куща. Залишайте тільки ті, що ростуть від стовбура.
- Залиште гілки торішні та більш ранні. Укоротіть їхні кінці, щоб не витрачалися даремно корисні речовини.
Якщо обрізка проведена правильно, то на 4-й рік життя смородина являє собою розвинений кущ кулястої форми. Приблизна кількість пагонів у цьому віці – 10 штук, причому всі вони різного віку.
У представленому відео садівник ділиться досвідом обрізки плодово-ягідних кущів на прикладі червоної і чорної смородини:
Подальша обрізка
На п’ятому році життя смородиновий кущ досягає піку плодоношення. У цей же час починається здерев’яніння пагонів, життєвий цикл яких добігає кінця. Якщо не прибрати їх, почнеться спад врожайності – вікові пагони будуть відбирати сили у куща.
Принципи обрізки на 5-му році життя:
- Головна мета на цьому етапі – омолодження куща, тому приберіть усі старі та засохлі гілки, щоб звільнити місце для молодих пагонів.
- Не обрізайте відразу всі старі здерев’янілі пагони – не можна піддавати кущ такому стресу. Обрізають ці гілки поступово, з року в рік.
- Обрізаючи старі гілки, паралельно прибирайте хворі та криві пагони, а також дзиґи – це пагони, які вертикально ростуть і жирують, забирають сили у куща. Залишайте тільки здорові, плодоносні гілки.
- Гілки віком 2-4 роки підріжте до 4-ї бруньки, а однолітки – до 2-ї.
Опале листя і всі обрізані гілки згребіть і спаліть, щоб запобігти поширенню шкідників і хвороб. Про хвороби та шкідників смородини читайте тут.
Особливості обрізки смородини різних сортів
Техніка обрізки, точніше її тонкощі, залежать від сорту смородини. Нюансами розрізняються сорти смородини:
- алтайська;
- з активним пагоноутворенням;
- з пасивним пагоноутворенням.
Алтайські сорти
Відмітна особливість алтайських сортів – плодоношення в середній і верхній частині стебла. Тому, якщо зрізати ці частини пагонів, урожай скорочується. У цих сортів обрізають тільки старі гілки, що добре відплодоносили. Всі інші пагони не вкорочують, крім хворих і пошкоджених комахами відростків.
З активним пагоноутворенням
Сорти з активним плодоношенням мають велику кількість нульових пагонів – вони щороку утворюються у великій кількості. Проростають вони переважно в прикореневій зоні куща. Ці пагони малогіллясті – підлягають зрізанню. Якщо молодий пагін виріс до 30 см, його обрізають, відрізаючи слабкі бруньки.
З пасивним пагоноутворенням
Сорти з пасивним плодоношенням користуються меншим попитом, ніж попередні види сортів смородини – вони занадто повільно ростуть. Молоді гілки на таких кущах зрізаються незначно, або зовсім не зрізаються. Обрізаючи дзиги і старі гілки – 6 річного віку, дають можливість молодняку насититися і дати гарний урожай.
Догляд після обрізки
Після осінньої обрізки смородинові кущі йдуть на зимівлю, тому догляду більшого не буде потрібно. Залишається виконати всього кілька заходів:
- Розпушіть ґрунт. Внесіть калійні добрива і суперфосфат. Розкладіть перегній або компост біля кущів.
- Обприскайте кущі Карбофосом, бордоською рідиною, колоїдною сіркою – для профілактики хвороб і шкідників.
- Утепліть пристовбурне коло – насипте в нього торф або тирсу шаром 10 см.
Помилки садівників
Поширені помилки при обрізанні смородини:
- Залишають багато гілок. Новачки-садівники часто шкодують пагони – не обрізають їх, залишають занадто багато старих гілок. Така жалість обертається падінням урожайності. Кущ витрачає сили на підтримку старих гілок, а не на формування врожаю.
- Неправильно вибирають термін обрізки. Якщо запізнитися з обрізанням, чагарник може підмерзнути. Якщо ж почати обрізку, коли листя ще не опало, а сокорух не припинився, смородина після обрізки довго “плаче”. Рослина отримує стрес, зростає ризик інфікування, падає імунітет і врожайність.
Осіння обрізка – обов’язковий агротехнічний захід при вирощуванні смородини. Запам’ятавши порядок і правила обрізки, ви зможете підтримувати врожайність кущів на високому рівні та подовжувати їхній життєвий цикл.