Кури-несучки, отримуючи збалансоване харчування, здатні систематично нести яйця з високою поживною цінністю. Правильний раціон дозволяє зробити куряче поголів’я стабільним джерелом доходу і прибутковим бізнесом. Дізнаємося, скільки корму давати курям, щоб забезпечити високі показники їхньої несучості.
Норми щодобового споживання корму
Вирощування курей, що несуть яйця, буде успішним, якщо дотримуватися двох важливих правил:
- Забороняється перегодовування птиці. Багато новачків у птахівництві думають, що чим більше курка з’їсть, тим більше вона знесе яєць. Це хибна думка. Якщо курка переїдає, настає ожиріння, що веде до зниження несучості. Вихід яєць також зменшується, якщо птах отримує корм, незбалансований за жирами, білками та вуглеводами.
- Забороняється недогодовування птиці. Брак харчування негайно позначається на якісних показниках яєць. Недогодовані кури несуть дрібні яйця з тонкою шкаралупою, а то й зовсім без неї. Недоїдання відбивається на продуктивності, а далі – на самопочутті та здоров’ї птиці.
Норми харчування для дорослої курки
Несучки, що вирощуються в домогосподарствах, отримують харчування, яке суттєво відрізняється від меню на великих птахівничих фермах. Кури, які ростуть на домашніх подвір’ях, мають доступ до натуральних продуктів, тому їхні яйця більш корисні та поживні.
Щороку несучка споживає:
- комбікорм – приблизно 40 кг;
- зелень – 15 кг.
Річна норма споживання розрахована на основі добової норми споживання. У день доросла курка-несучка повинна отримувати:
- корму – 120-160 г;
- зокрема зелені – 40-50 г.
Калорійність добової норми дорослої курки:
- на вільному вигулі – 300-320 ккал;
- при утриманні в клітці – 260-280 ккал.
Їжа повинна мати такий баланс:
- білок – 15-20%;
- жири – 3-5%;
- вуглеводи – 70-75%;
- клітковина – 5-6%.
У зимову пору збільшують норми харчування на 15-20%, оскільки треба заповнювати енергію, яку птах витрачає на збереження тепла.
Чому так багато вуглеводів потрібно курці? Їй потрібна енергія для:
- формування яєць;
- руху – кури активні й багато переміщаються подвір’ям і курником.
Є породи, які легко переносять морози, не знижуючи несучості – їм потрібно більше корму. Інші не покидають курник, віддаючи перевагу теплу, тоді норми годування, навпаки, скорочують.
Формування яйця відбувається вночі, тому ввечері курей треба годувати більш щільно, особливо в зимовий сезон.
Курка повинна отримувати пиття – близько 300 мл води на добу.
Як залежать норми харчування від віку курки
Як годувати курчат у перші місяці життя ми вже розглянули. Далі харчування буде змінюватися в міру дорослішання курки:
- Період з 2-го по 4-й місяць життя. У ці місяці кістки швидко формуються, зростає вага, йде закладка майбутніх продуктивних якостей. Калорійність знижують до 260 ккал на 100 г корму. Протеїну дають – 15%, а норма клітковини зростає до 5%, і залишається такою до кінця життя курки. Птах має також отримувати з кормом достатньо мікроелементів – дозування однакове протягом усього життя курки.
- Період з 4-го по 5-й місяць життя. Завершується етап формування несучості. Несучці дають корм калорійністю 270 ккал/100 г. Протеїн – 16%. На цьому етапі особливо важливо забезпечити курку кальцієм – 2-2,2 %. Фосфор і натрій – 0,7 % і 0,2 %.
- З 6-го по 11 місяць завершується формування організму. Птах продовжує отримувати той самий корм, що й раніше, тільки норма протеїну зростає до 17%.
- З 12 місяців калорійність знижують до 260 ккал/100 г. Протеїн – 16%. Збільшують норми кальцію і фосфору. Важливо не допустити переїдання, яке спричиняє у курей проблеми травлення, ожиріння і падіння несучості.
Як годувати курей несучок
Якщо фермер планує тримати курей для отримання яєць, то про правильне харчування потрібно замислитися ще на стадії дорослішання пташенят (т.е. майбутніх несучок). Дозування і склад корму підбирається залежно від породи птиці. Раціон формують індивідуально для кожної курки. Годування здійснюють відповідно до наведених вище норм. До складу використовуваних комбікормів зазвичай входить – кукурудза, овес, соя, пшениця, макуха соняшникова, кісткове або м’ясне борошно, інші добавки та компоненти.
Раціон харчування курчат
Перше годування курчат має відбутися протягом перших 8-16 годин життя.
Продуктивність курчат, які отримали корм у перші години життя, у майбутньому буде на 30-35% більшою.
Маленькі несучки повинні отримувати корм кожні 2-2,5 год, зокрема й у нічний час. Важливо також організувати цілодобову подачу води в спецпоїлки. Якщо курчата промокнуть, можуть захворіти. Особливості годування курчат:
- До місячного віку забороняється давати цільне зерно. Зернові спочатку подрібнюють і запарюють.
- Найкращий корм – суміш із ячної та кукурудзяної крупи з додаванням сиру та жовтка.
- Уже в перші дні життя курчатам треба давати траву – люцерну, кропиву.
- З 5-6-го дня життя в меню вводять овочі та мінеральні добавки – черепашки, крейду, яєчну шкаралупу.
До 5-го дня харчування курчат-несучок нічим не примітне – воно таке саме, як і при вирощуванні будь-яких курчат. А ось із 5-го дня можна починати прикорм. Дають сухий корм – вівсяне або ячмінне борошно. Перш ніж її давати, відсівають зернові плівки – вони погано перетравлюються в курчачих шлунках. У раціоні мають обов’язково бути присутніми:
- зелень;
- морква;
- дріжджі;
- кисломолочні продукти;
- трав’яне та хвойне борошно.
Курчатам, які перебувають у клітках, треба з 5-го дня давати риб’ячий жир – по 0,1-0,2 г. Його краще перемішувати з подрібненим зерном. Раціон харчування курчат наведено в таблиці 1.
Таблиця 1
Корм | Вік курчат, днів | ||||||
1-5 | 6-10 | 11-20 | 21-30 | 30-41 | 41-50 | 51-60 | |
мелене та подрібнене зерно | 4 | 7 | 11 | 18 | 28 | 38 | 45 |
макуха | – | 0,2 | 0,5 | 0,6 | 1,2 | 1,5 | 2 |
відварена картопля | – | – | 4 | 10 | 14 | 18 | 20 |
сир | 1 | 1,5 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 |
яйця круто | 2 | – | – | – | – | – | – |
кисломолочні продукти | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 30 |
відварна морква та свіжа зелень | 1 | 3 | 7 | 10 | 15 | 17 | 20 |
крейда та черепашка | – | 0,2 | 0,4 | 0,5 | 0,8 | 0,9 | 0,9 |
подрібнена шкаралупа | – | 0,2 | 0,4 | 0,5 | 0,8 | 0,9 | 0,9 |
сіль мелена | – | – | 0,05 | 0,05 | 0,08 | 0,1 | 0,1 |
Норми ваги курей/півнів:
- вік 1 місяць – 220-270/290 г;
- три місяці – 970-1000/1150 г;
- 5 місяців – 1600-1700/1900 г.
Відстежуючи вагу, відбирають найбільших особин.
Раціон харчування курей
До кінця 45-го тижня організм птиці сформований. Їй потрібне якісне та збалансоване харчування. Приблизний раціон курки наведено в таблиці 2.
Таблиця 2
Корм | Вік курки, тижнів | |
22-47 | старше 47 | |
кукурудза | 40 | – |
пшениця | 20 | 40 |
ячмінь | – | 30 |
відварена картопля | 50 | 50 |
соняшниковий шрот | 11 | 14 |
пекарські дріжджі | 1 | 14 |
борошно рибне | 4 | – |
відходи рибні/м’ясні | 5 | 10 |
морква | 10 | – |
гарбуз | – | 20 |
зелень | 30 | 30 |
кісткове борошно | 1 | 1 |
крейда | 3 | 3 |
черепашка | 5 | 5 |
Досвідчений птахівник розповідає, як приготувати поживний та економний корм для курей-несучок. Ви побачите, як робити зерносуміш із семи інгредієнтів:
Різновиди корму
Завдання птахівника – правильна організація годівлі курей-несучок. Основу їхнього харчування становить суміш, до якої входять усі необхідні курці речовини. Для годування можна використовувати покупний комбікорм або мішанку – “страву”, яку птахівники готують самостійно.
Сухий комбікорм
Це ретельно подрібнений корм, що запобігає переїданню. За добу несучка з’їдає не більше 130 г комбікорму. До складу готового раціону зазвичай входить:
- подрібнені зернові;
- бобові;
- соя;
- соняшникова макуха;
- рослинні жири;
- карбонат кальцію;
- сіль;
- вітамінний комплекс.
Перевага готових кормів – збалансованість. Птахівники можуть закуповувати корми, розраховані на певні вікові групи. Виробники також пропонують варіанти комбікормів:
- вітамінізовані;
- з підвищеним вмістом протеїнів.
Комбікорм слід брати в спеціалізованих магазинах, а не на ринках. Важливо вивчити склад корму. Є кілька варіантів, які чудово зарекомендували себе в справі вигодовування несучок. Наприклад ПК-1 – збалансований корм, що підходить для будь-яких видів птахів. Він містить інгредієнти, що підвищують несучість несучок:
- шрот соняшниковий;
- дріжджі;
- борошно м’ясо-кісткове і вапнякове;
- вітамінні та мінеральні комплекси;
- соду, сіль, крейду, олію соняшникову.
Вологий корм
Вологим кормом називають домашню мішанку. До її складу входить:
- макуха;
- варена картопля;
- овочі;
- шрот;
- висівки;
- трав’яне борошно;
- макуха;
- крупа.
Мішанка готується своїми руками. Суміш, що готується, запарюється і перемішується. Вітаміни та премікси, що додаються в неї, рівномірно розподіляються. Переваги мішанки:
- можливість зміни складу;
- здешевлення годівлі;
- різноманітність раціону.
Кури всеїдні і в мішанку можна додати що завгодно. Вологий корм ідеально підходить для годування молодняка – їхній організм ще не здатний перетравити грубий корм.
Мішанка не повинна довго лежати в годівниці – корм має бути з’їдений максимум за 3-4 години після приготування. Це особливо важливо влітку – на спеці мішанка швидко псується. Лежачий корм може спровокувати хвороби та отруєння.
Мішанку можна робити на м’ясному або рибному бульйоні. У неї обов’язково додають зелень – влітку, а взимку – проросле зерно. Суміш має бути певної консистенції. Занадто рідкий корм може забити носові отвори курей. Бажана консистенція – на одну частину рідини – три частини сухого корму.
Зернові культури
Зерно – джерело вуглеводів, вітамінів, клітковини. Годування одним комбікормом – невигідна і недоцільна справа. У домашніх умовах часто годують курей сумішшю зерна з:
- Овса. Джерело протеїну, що легко засвоюється птахом. До складу суміші вводять не більше 10% вівса, оскільки в ньому багато клітковини, на перетравлення якої у курки піде багато енергії.
- Пшениці. Її 70% у складі суміші. Взимку 30% від її кількості можна замінювати кукурудзою.
- Ячменю. Ідеальне зерно для годування курей. У чистому вигляді його не дають через гострі кінці.
- Кукурудзи. Цінне джерело вуглеводів. Дають у подрібненому вигляді. Не можна зловживати кукурудзою – вона призводить до ожиріння.
- Жита. У ній багато білка та вітамінів. Рідко вводять до складу суміші – через високу вартість.
Досвідчені птахівники радять давати курям тільки подрібнене зерно – тоді воно краще засвоїться. Цільне зерно можна давати несучкам на ніч – тоді птах не залишиться голодним до самого ранку.
Курам-несучкам дають по 100 г зернової суміші на добу. Перевищення норми призведе до ожиріння і падіння несучості.
Підживлення
Наскільки б збалансованим не був корм, який отримують несучки, без підгодівлі не обійтися. Вони особливо важливі:
- навесні – коли збільшується світловий день і зростає несучість;
- восени – коли погодні умови погіршуються.
Щодня в корм потрібно додавати премікси – підгодівлі, що забезпечують потреби птиці в корисних речовинах. До складу підгодівель входять амінокислоти та мікроелементи.
Двічі на рік курям-несучкам треба давати комплекс вітамінів – їх розбавляють у воді.
Перше, чого потребує несучка – кальцій. Без неї не утворюється міцна шкаралупа. Цей елемент є в комбікормі, але його може бути недостатньо для заповнення потреб курей-несучок. Джерело кальцію:
- черепашник;
- перемелені кістки;
- подрібнена крейда;
- яєчна шкаралупа.
Кальцієву підгодівлю дають як окремо, так і в складі корму. Кількість необхідного кальцію курка визначить сама – потрібно просто покласти підгодівлю в окрему годівницю.
Премікси містять – кальцій, натрій, фосфор, а також амінокислоти, що не синтезуються організмом курей, – цистин, лізин і метіонін. Також у преміксах міститься валін, аргінін, гістидин, треонін, триптофан, лейцин, ізолейцин, фенілаланін – ці речовини підвищують несучість і зміцнюють здоров’я птиці. Дозування – відповідно до вказівок виробника.
Харчування курей у різні пори року
Раціон курей-несучок коригується залежно від пори року. Завдяки сезонній годівлі, птахівники домагаються підвищення продуктивності птиці. Залежно від пори року, птахівники змінюють норми годівлі – Приблизний раціон і норми наведені в таблиці 3.
Таблиця 3
Корм, г | Зима | Весна | Літо | Осінь |
Зелень | 0 | 20 | 30 | 20 |
Трав’яне борошно | 5 | 3 | 0 | 3 |
Гравій | 1 | 1 | 1 | 1 |
Дріжджі | 3 | 4 | 3 | 3 |
Макуха/шрот | 12 | 13 | 12 | 12 |
Подрібнене зерно | 50 | 55 | 60 | 55 |
Цільне зерно | 50 | 45 | 40 | 45 |
Кісткове борошно | 1 | 1,5 | 1,5 | 1 |
Морква | 40 | 20 | 0 | 20 |
М’ясо-кісткове борошно | 5 | 7 | 5 | 5 |
Зворот | 20 | 30 | 30 | 20 |
Сіль | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,5 |
Висівки пшеничні | 10 | 1 | 10 | 10 |
Черепашка, крейда | 4 | 5 | 4 | 4 |
Зима
Взимку курей годують 3-4 рази на добу. Перевагу віддають комбікормам. У раціоні обов’язково присутні варені овочі та макуха. Мішанку дають теплою – щоб не охолола. Додають риб’ячий жир. Зелень дають у сушеному вигляді – її запасають влітку. На висоті 30 см підвішують сіно.
Вранці та ввечері годування проводять при ввімкненому світлі.
Взимку корму дають на 15-20% більше, ніж зазвичай – 160-180 г. Приблизне “зимове” меню:
- на сніданок – розмочений комбікорм із зеленню;
- на обід – волога мішанка;
- на вечерю – цільне сухе зерно з додаванням преміксу.
Дотримуються співвідношення:
- вуглеводи – 50%;
- рослинна їжа – 20%;
- білки – 30%.
Можна збільшити норми відвареної картоплі, частіше давати кисле молоко і сир, а воду в каші рекомендується замінити рибним бульйоном. Взимку також рекомендується – пророщене зерно, гравій і деревна зола. У поїлках – чиста тепла вода.
Літо
Влітку несучок годують не так рясно, як узимку. Кількість годувань – 3. Змінюється склад і норми харчування. У раціоні має бути:
- білка – 50%;
- вуглеводів – 30%;
- решта корму – 20%.
Птах налягає на свіжу траву, отримуючи вітаміни. Білок вона отримує додатково – з жучками та черв’яками. Годування – по 120-150 г:
- ранок – волога мішанка;
- вдень – сухий корм або годівля на вигулі;
- вечеря – зернова суміш.
Весна
Весняна годівля схожа на літню. У весняно-літній період несучість досягає максимуму. Саме навесні починається підвищення продуктивності, а отже, слід максимально урізноманітнити раціон. Кількість годувань – 3. Причому один прийом їжі може замінити вигул на подвір’ї – тут птах знайде траву, жуків, черв’яків, мошку. Норма харчування – 120-150 г.
Осінь
Восени кури линяють – змінюють оперення. Організм їхній послаблюється, а обмін речовин погіршується. У цей період курей годують 3-4 рази на день. Линька триває близько двох місяців. Важливо забезпечити птаха харчуванням. Рекомендується в нормі харчування 130-150 г:
- підвищити вміст білкового корму;
- давати більше тваринних кормів – м’ясних відходів і дощових черв’яків;
- додавати в кормову суміш вітаміни;
- давати більше соковитого корму – трави, овочів, бадилля, коренеплодів.
В осінній раціон треба включити:
- обрат і сир;
- яєчну шкаралупу;
- ракушняк і крейду;
- бадилля буряка;
- зелень бобових культур;
- морква, відварена картопля.
Птицю годують:
- ранок – третина добової норми зерна;
- обід – волога мішанка з вітамінами та мінералами;
- вечеря – зерно.
Причини низької продуктивності, пов’язані з харчуванням
Яйценосність може знизитися через такі причини:
- переїдання;
- незбалансованої годівлі;
- нестачі води або застою її в поїлках;
Корисні рекомендації
Досвідчені птахівники радять, як підвищити продуктивність несучок:
- Давайте частково пророщене зерно. Це особливо необхідно в зимовий сезон, коли курям не вистачає трави. Пророщуйте приблизно 1/3 зерна, що становить раціон.
- Давайте курям тільки смачний корм. Птах не любить їжу зі специфічним смаком і запахом. Якщо давати їм несмачну їжу, вони просто відмовляться від їжі.
- Підвищуйте калорійність раціону для молодок. Під час статевого дозрівання організм курки відчуває стрес. Завдяки підвищеним нормам годівлі, курка покаже високу стартову несучість.
- Давайте птиці чисту воду. Спрага негативно позначається на продуктивності курей. Воду спочатку кип’ятять, а потім остуджують. У сирій воді містяться бактерії.
Щоб отримати від курей багато великих і смачних яєць, потрібно вивчити правила годування та утримання птахів. Проявивши уважність до несучок, коригуючи їхній раціон залежно від віку та пори року, ви зможете підтримувати несучість птахів на високому рівні цілий рік.