Якщо правильно взятися за вирощування устриць, можна стати власником прибуткового бізнесу. Через економічні санкції та виснаження природних запасів, ринок відчуває їхній дефіцит. Дізнаємося, які існують способи розведення молюсків, і наскільки прибутковий цей бізнес?
Тонкощі вирощування
Устричні ферми – місця для розведення устриць у промислових масштабах. Але якщо на фермах із розведення риб, свиней чи курей, людина може впливати на процес росту, то у випадку з устрицями вона лише допомагає їм вирости у звичайних для них умовах існування.
Перш ніж зайнятися устрицями, корисно заглибитися в тонкощі їхнього життя і вирощування:
- До товарного вигляду устриця росте від 3 до 5 років.
- Ростуть молюски в природному середовищі існування – на “устричних галявинах” прибережних океанічних вод, або на штучно створених “фермах”.
- Чим складніші умови існування, чим більше молюск бореться за життя, тим смачніше його м’ясо. Намагаючись утримувати солону воду всередині раковини, молюск стає більш пружним, м’ясистим, і в підсумку – смачнішим.
- Смак устриць залежить буквально від усього, з чим він стикається – від складу води, від швидкості течії, від щільності планктону і багато чого іншого.
Чи вигідно починати устричний бізнес
Якщо раніше розведенням устриць та інших молюсків займалися тільки люди, які мають доступ до природних водойм – морів і океанів, то сьогодні цією вигідною справою може займатися кожен. Для цього достатньо придбати спеціальну установку закритого типу для вирощування молюсків. Такі установки називаються УЗВ, коштують вони близько 10 000 доларів. Для розвитку бізнесу бажано вкласти 80-100 тисяч доларів.
Ресторани зацікавлені у свіжих устрицях, тому цей делікатесний товар завжди знаходить збут.
Перших устриць можна буде продавати на третій рік вирощування. Тому перші два роки прибутку не буде ніякого. Тільки на третій рік власник УЗВ отримає прибуток, який покриє витрати на відкриття бізнесу. І тільки на 5-й рік бізнес почне приносити реальні доходи.
Коли ви вийдете на заплановані обсяги виробництва, прибуток від вирощування молюсків перевищуватиме річні вкладення в 10 разів.
Найменша ферма, з використанням ручної праці, може давати до 10 тонн продукції на рік. Вартість одного молюска – 2 євро. Для збору врожаю – його проводять навесні та восени, виявляється достатньо двох навчених працівників. Досвідчені підприємці можуть розгорнути ферму на 30-50 га, що дає до 1000 тонн молюсків.
Отже, устричний бізнес вигідний, але вимагає початкових вагомих вкладень і фінансового терпіння.
Класифікація харчових устриць
Класифікація харчових устриць:
- За способом вирощування:
- повного моря (дикі) – вирощені в природних умовах;
- афіновані – вирощені в штучному середовищі.
- За розміром: увігнуті устриці – № 5, № 4, № 3, № 2, № 1, № 0, № 00. Найбільш маленький розмір – 5, найбільш великий – 00.
- За будовою:
- Плоскі. До них належать 4 окремі різновиди молюсків, що відрізняються зовнішнім виглядом, смаком і ціною. Поширені біля Британських островів і в Середземноморському басейні
- Глибокі. Водяться в Тихому Океані. Бувають вишукані та особливі. Перші менші за розміром.
У Європі найбільш затребуваний розмір устриць – № 3. Маса цих молюсків становить 80-100 г. У найбільш популярні устриці № 2, вони важать 100-120 г.
Афінірованих устриць також поділяють за щільністю. Коефіцієнтом щільності молюска називають відношення ваги м’яса 20 молюсків одного і того ж розміру до ваги 20 раковин устриць, помножене на 100.
Серед молюсків різної щільності розрізняють устриць Спесіаль, Спесіаль де клер, Фін де клер, Пус-ан клер. Так, наприклад, коефіцієнт щільності Спесіаль – 10,5 і більше. Від щільності устриць залежать відтінки їхнього смаку.
Які устриці найбільш затребувані
На що звертають увагу покупці:
- Де вирощені устриці. Гурмани віддають перевагу молюскам, які виросли в природних умовах – їх фахівці без зусиль впізнають за формою і смаком. На одну “вільну” устрицю сьогодні припадає 9 молюсків, вирощених на фермі. Але у штучного вирощування є серйозна перевага – на їхній смак можна впливати. Фактори впливу – солоність води, температура, водорості та інше. Вважається, що найсмачніші молюски водяться в холодних водах.
- Смак молюсків. Найсмачніші устриці виростають у воді, що містить 20-30 % солі. При підвищенні концентрації солі до 35 % м’ясо молюска стає жорсткуватим. Якщо вміст солі у воді менше 12 %, устриці гинуть.
- Час лову. Найнесмачніші устриці зібрані влітку. У цей час вони активно розмножуються, і їхній смак часто змінюється не на краще.
Найбільш затребуваними в кулінарії та ресторації вважаються плоскі устриці. До них належать:
- Белон. Водиться у водах Бретані. Сірувато-білого забарвлення, з характерним запахом йоду. Найбільший белон – “кінське копито”.
- Бузіг. Водиться в Середземномор’ї. Молюски великі, круглі, з солонуватим смаком і запахом моря.
- Граветт. Популярні устриці з Аркашонської затоки. Не мають особливого смаку і запаху, зате дуже м’ясисті.
- Марен Олерон. Це найцінніший вид плоских устриць. Вони вирізняються ніжною структурою і насиченим смаком.
Глибокі устриці цінуються дещо менше за плоскі, але й на них є попит. До цього виду устриць належить 5 різновидів:
- Фін де Клер. Найжирніші з легким солонуватим присмаком.
- Спеціальний. Дуже великі, містять багато м’яса.
- Крез. Ірландські устриці, жирні та м’ясисті.
- Блакитна устриця. Відрізняються особливим відтінком – його отримують за допомогою особливого утримання.
- Білі перли. У них солодкуватий присмак і раковина витонченої форми.
Умови вирощування
У устричний бізнес поки що широко не поширився, тому конкуренція в цій галузі невелика. У чому особливості устричного бізнесу:
- Можна розводити будь-який з їстівних видів устриць. Кожен вид потребує певних умов проживання, завдання людини – забезпечити ними молюсків.
- “Урожай” можна зібрати в будь-який час – немає необхідності робити це раніше того, як надійде замовлення.
- Молюскам не потрібен корм – вони живуть за рахунок природної кормової бази.
Найпростіше займатися розведенням устриць там, де є вільний доступ до узбережжя. Усім тим, хто не має поблизу моря, але бажає долучитися до устричного бізнесу, доведеться обладнати ферму.
При організації устричних ферм, необхідно виконувати певні роботи:
- Очищати садки від водоростей і забруднень.
- Регулярно сортувати молюсків, пересаджуючи їх, у міру зростання, у більші за розміром садки.
- Виловлювати хижих молюсків – рапанів.
- Роз’єднувати зрощені раковини.
Що знадобиться для ферми
Щоб розводити на продаж устриць, необхідно виконати низку робіт і підібрати відповідні для устриць умови:
- Глибина водойми – 20 м.
- Дно водойми – рівне. Нерівну поверхню рівняють.
- Захист від хвиль і забруднень.
- Забезпечення молюсків киснем і кормовою базою – встановлюють спеціальне обладнання для їх подачі.
- Періодичне проведення аналізів води.
Харчуються устриці найдрібнішими водоростями та мікроорганізмами.
Є три варіанти видобутку устриць:
- Збір молюсків, які виросли в природних умовах, під час відливу.
- Вирощують устриць у садках, розташованих на морських “полях”.
- Устриць тримають у комбінованій воді – річковій і морській.
При розведенні устриць у штучно створених умовах необхідні значні трудовитрати і певні знання. Молюскам створюють певні умови існування:
- Під час організації невеликої устричної ферми, на влаштування садків необхідно витратити близько півмільйона рублів. На закупівлю личинок – 10 000 рублів.
- Знадобиться побудувати розплідник для розсаджування молюсків, що підросли, – приблизно 130 000 рублів.
- Необхідні гроші на зарплату персоналу.
Щоб постачати устриць у ресторани та інші пункти громадського харчування, знадобиться оформляти офіційні договори. Для цього необхідно офіційно зареєструвати своє підприємство. Оформляють його як ІП або ТОВ, стають на податковий облік, вибирають відповідний варіант системи оподаткування.
Використані устричні раковини в деяких країнах переробляють – виробляють продукт для стимуляції росту устриць.
Способи вирощування
Головне в розведенні устриць – сприятливе середовище проживання. Подальша роль людей полягає в контролі та підтримці умов. Будь-який спосіб вирощування устриць може стати суперприбутковою справою.
Природний
Розводити устриць можна, не купуючи мальків. “Розсаду” беруть у море, і ростуть молюски в природних умовах. Для розведення устриць у такий спосіб потрібні всього три речі – спеціальні інструменти, море і вміння чекати.
Особливості вирощування устриць у природних умовах:
- Добувають спат – це молодняк устриць, на колектори, що виставляються в прибережній зоні в період розмноження. В устриць розмноження починається навесні і триває все літо. Протягом цього періоду колектори не переміщують. Личинки устриць осідають на колекторах – там вони і підростають.
- До кінця літа підрослий молодняк переміщують у кишені, вкриті сіткою. Їх поміщають трохи вище дна, на стовпах. Так, молодняк захищають від природних ворогів і заливання рам. Харчуються молюски планктоном, якого в морі предостатньо.
- Через пару років молодняк, що підріс, переміщують у басейни – їх називають “виростними”, тут устриці перебувають приблизно рік, досягаючи “товарного вигляду”.
- Останній етап – збір “врожаю”.
Щоб устриці були більш товстими і м’ясистими, в період витримки у вирощувальному басейні, молюски мають бути частково занурені у воду. Або підмішують до солоної води прісну воду. Намагаючись утримати морську воду в мушлі, молюск нарощує мускулатуру, стає більш пружним, смак його м’яса поліпшується.
Сучасне устрицеводство ґрунтується на виробництві спата і дорощуванні його у відкритому морі. У такого підходу є низка серйозних недоліків:
- з молоді, відправленої на дорощування, виживає лише 30%;
- невисока швидкість росту – через періоди зимівлі;
- нестабільне зростання через ризик неповноцінності або дефіциту фітопланктону;
- форс-мажорні обставини – шторм, ураган та інші несприятливі природні фактори, що руйнівно діють на морські ферми;
- епідемії серед молюсків – вони не залежать від людини, і можуть знищити все “поголів’я”;
- тривале вирощування – 3-4 роки;
- великі логістичні витрати;
- ризик концентрації токсичних речовин у м’ясі молюсків – через забруднення акваторій ферми внаслідок техногенних аварій.
Разом з тим, технологія дорощування на сьогодні залишається домінуючою в устричному бізнесі.
Основне обладнання при вирощуванні устриць:
- Колектори для личинок. Вони виготовлені з мідного дроту, на який нанизані старі раковини. Між стулками інтервал – 1,5 см. На кожному дроті – по 100 стулок. Корисна площа стулок на одному колекторі – 0,5 кв. м. м.
- Контейнери для колекторів. Виготовлені з кутового металу.
- Садки капронові розміром 1,0×1,0 м.
Показники промислового вирощування устриць:
Показники | Норми |
Осідання личинок на 1 кв. м колектора, |
1 400 шт. |
Плодючість молюсків |
200-300 тис. шт. |
Резерв колекторів |
50 % |
Розвиток технологій з одного боку, і погіршення екології океану з іншого боку, сприяє розвитку штучних методів вирощування устриць.
Штучний
Відсутність моря не є сьогодні перешкодою для розвитку устричного бізнесу. Для цієї мети організовують штучне середовище існування. Особливо зручні установки закритого водопостачання, в яких створюються умови, ідеальні для будь-якої живності, зокрема й для устриць різних порід.
Вартість таких установок обчислюється десятками тисяч доларів, але саме вони дають змогу створити рентабельне і високотехнологічне підприємство з вирощування молюсків.
УЗВ складається з басейнів-модулів, у яких біологічні та хімічні процеси контролює автоматика. У складі установки – системи очищення та підготовки води. УЗВ – закрита система, тому їй не потрібне постійне підживлення водою. Денна норма споживання – 5-10% води від усього обсягу установки.
Переваги використання УЗВ:
- простота експлуатації;
- універсальність – можна вирощувати устриць (або інших молюсків, рибу, ракоподібних) у якій завгодно точці світу;
- економічність;
- можливість повної автоматизації – немає необхідності у висококваліфікованих інженерах;
- мінімальні логістичні витрати – ферму можна побудувати максимально близько до ринку збуту;
- можливість доставки споживачеві свіжої продукції – це покращує смак і корисність продукції;
- прискорене зростання – без зимівлі час зростання зменшується;
- використання видоспецифічного планктону вдвічі прискорює нагул і покращує якісні показники устричного м’яса;
- відсутні епідемії, хижаки і браконьєри – все це позитивно позначається на прибутковості бізнесу;
- екологічність продукції;
- високі смакові характеристики;
- можливість впливати на колір і смак молюсків завдяки використанню особливого фітопланктону.
Які застосовують методи вирощування
Установки УЗВ – дороге обладнання, не всякий підприємець-початківець подужає його вартість. Для розведення молюсків сьогодні використовують і менш витратні способи вирощування. Нижче описані способи, які підходять для вирощування різного виду молюсків.
У відео нижче фермер розповідає про розведення устриць в УЗВ:
У прісних водоймах
Це нескладний спосіб, що не вимагає великих знань і вкладень. У прісних водоймах вирощують переважно “річкових устриць” – мідії, а також інших прісноводних молюсків. Вирощування молюсків у прісній воді аналогічно їх розведенню в солоних водах.
Особливості вирощування молюсків у прісних водоймах:
- При виборі ділянки звертаються до фахівця, який знає технологію розведення молюсків.
- Колектори або старі неводи прив’язують до горизонтально натягнутого каната. Внизу колектора прив’язують вантаж. У холоди колектори заглиблюють, щоб врятувати від штормів і льоду.
- При поганому водообміні однорічні особини відвалюються – “врожайність” падає.
- Постійно стежать за кількістю поголів’я, пересаджуючи зайвих молюсків на інші ділянки.
- Мінімальна температура води – +12 °C. А щоб молодняк оселився на штучних колекторах, вода має бути ще теплішою.
Ґрунтовий
Молодняк збирають спеціальними колекторами і розміщують по вирощених ділянках. Період вирощування – 3 роки. Особливості вирощування на ґрунті:
- Заздалегідь знаходять райони видобутку посадкового матеріалу. Готують місце на мілині. Встановлюють захист від паразитів і хижаків.
- У травні-липні збирають личинки. Процес триває до вересня. Молодняк, що осів на жердинах, пересаджують на спеціальні колектори, що звисають зі спеціальних плотів.
- Щоб колектори під вагою ваги не впали на дно, їх переносять на нове місце, відокремивши зовнішній шар. Підбирають ділянку, захищену від хижаків і з хорошою кормовою базою.
- Через кілька років, коли молюски досягнуть товарного вигляду, їх збирають драгами і складують у місці припливу – щоб вони очистилися від твані.
Недоліки вирощування молюсків на ґрунтах:
- можливість втрат через хижаків і паразитів, які подолали захисні загородження;
- молюски заростають тванню;
- у м’ясо потрапляють частинки мінералів і пісок.
Набагато ефективніше – вирощування на плотах. Бажано механізувати процес обробки. Важливо відстежувати густоту посадки молюсків, щоб вчасно проріджувати їх.
В акваріумі
Морські види молюсків утримувати в акваріумах складно, їм потрібні певні умови і догляд. В акваріумах молюсків тримають тільки заради інтересу – такий спосіб вирощування не підходить для комерційної діяльності.
Особливості вирощування молюсків в акваріумах:
- Особи краще купувати в зоомагазинах – щоб не заразити воду якимись захворюваннями.
- Акваріум має бути просторим, його обов’язково оснащують системами фільтрації та аерації.
- Щоб зробити воду жорсткішою, дно вистилають крейдою, черепашником, чистим вапняком. Також у воду слід додати іони кальцію.
- Температура води – не більше +22 °C. Занадто тепла вода погубить молюсків.
Збір “врожаю”
З моменту запуску личинок до збору “врожаю” проходить близько трьох років. За цей час треба підготуватися до збору, придбавши необхідні інструменти. При природному вирощуванні устриць збирають зазвичай у холодні місяці – з вересня по квітень.
Переваги збору в холодну пору:
- Під час розмноження – у теплий сезон, м’ясо устриць тонке, водянисте і менш смачне.
- У теплій воді багато бактерій, м’ясо устриць стає більш небезпечним, тим паче що їдять їх переважно сирими.
Як тільки устриці виростають до товарних розмірів, їх збирають і відправляють на обробку, де виконуються такі роботи:
- мийка;
- сортування;
- зважування;
- пакування.
Особливості збору устриць:
- Найкраща погода для збору устриць – суха і сонячна. Не рекомендується збирати устриці під час дощу або відразу після нього. Потрібно почекати 2-4 дні – молюски після дощів забруднюються бактеріями та шкідливими речовинами, що містяться в морській воді.
- Раковини устриць гострі – можна порізатися, тому збирають їх, одягнувши рукавички.
Устриці цінуються у свіжому вигляді, але за потреби їх можна зберігати в морозильних камерах протягом року.
Ринок збуту
Західні устриці потрапили до переліку заборонених до ввезення продуктів. У підсумку виробництво власних устриць у зросло в десятки разів. Замість устриць, які привозять з Європи, в кафе і ресторанах – подають молюски, вирощені в . Ба більше, сьогодні держава зацікавлена в розвитку устричного бізнесу, і надає йому всіляку підтримку.
Внутрішній ринок готовий поглинути величезну кількість устриць – попит на них колосальний. Практично жоден ресторан не обходиться без цього продукту. Той, хто вкладе гроші в розвиток цього надприбуткового бізнесу, без проблем знайде покупців.
Підтримка устричного бізнесу від держави
Попит на устриці перевищує пропозицію. Цей продукт цінують у всьому світі не тільки за смакові переваги, а й за дієтичні якості. Сьогодні устричний бізнес підтримується на державному рівні. Ухвалено, зокрема, закон РФ “Про розвиток марикультури”, що створює сприятливі умови для розведення устриць. Особливо цікавим і вигідним виглядає устричний бізнес в акваторії Чорного моря.
Дивіться відео про те, що розведення устриць – справа потрібна і її необхідно просувати:
Держпрограма підтримки передбачає для власників устричного бізнесу такі пільги:
- Звільнення від оподаткування.
- Не потрібно платити за оренду акваторії.
- Можливість отримання субсидій.
Чим відрізняються устриці від мідій
Розводити на продаж можна різноманітних молюсків. Поряд з устрицями на фермах часто вирощують мідій, їхні відмінності:
- Вони дрібніші за устриці.
- Менш вимогливі до умов існування.
- Можуть переміщатися по дну, а устриці живуть осіло.
- У мідій мушля округла, у устриць – плоска або трохи увігнута.
- У мідій черепашка гладенька, краї в неї гострі. В устриць раковини шорсткі, краї – хвилеподібні.
- Мідії в сирому вигляді не їдять, а устриці зазвичай подають сирими.
- Устриці – світлі, мідії – темні.
Але головне, що слід знати людині, яка вирішила розводити молюсків – вартість устриць і мідій. Останні хоч і вважаються делікатесом, коштують набагато дешевше, тому що їх розведення менш трудомістке.
Розведення устриць – вкрай перспективний напрямок. Головна проблема – початкові витрати. Якщо ви готові вкласти кошти в прибутковий бізнес, то, через 5 років, ви зможете стати власником значно прибуткового бізнесу.