Перепел звичайний – відомий сьогодні в птахівничих колах птах. Чимало людей знають про корисність його м’яса і яєць, тому вважають за краще частіше вживати їх у їжу. Птахи, що живуть у дикій природі, відрізняються від одомашнених порід за багатьма параметрами. Варто розглянути цю породу з різних сторін і побільше про неї дізнатися.
Опис і характеристики птаха
Розглядати перепела звичайного варто з двох ракурсів – як дикого перелітного птаха, і як його одомашненого побратима. Першого добувають за допомогою полювання, другого – вирощуючи в птахівничих господарствах.
Зовнішній вигляд і відмінні риси
Перепели належать до сімейства фазанових, найдрібніших представників загону курячих. Їхня середня маса варіюється в діапазоні від 80 до 150 г, а довжина тіла птаха становить близько 18 см. Оперення перепела звичайного має коричнювато-буре забарвлення, в яке врізаються світлі штрихи і плями. Крила загострені, хвіст короткий, чотирипалі ноги не мають шпор, в ділянці ніздрів пір’я відсутнє, дзьоб невеликий.
Відрізнити самця від самки стає можливо приблизно до третього тижня життя птаха, коли пух пташеняти зміниться повноцінним оперенням дорослої особини.
У самок забарвлення яскравіше, а на грудях розташовується велика кількість чорних крапок. Грудне оперення самця не так кидається в очі, воно зазвичай однотонне. Але колір пір’я на голові в них має більшу контрастність порівняно з пір’ям самки. Поклик у чоловічих особин світліший, а дзьоб темніший і досить масивний. За загальною масою тіла самці поступаються самкам.
Поширення
У мешкають два підвиди звичайного перепела – європейський і німий (або японський) перепел. Німий перепел був одомашнений в Японії близько 100 років тому, нині розводиться в промислових масштабах на птахофабриках як птах м’ясного і яєчного типу.
Поширений перепел звичайний у Західній Азії, Африці та Європі. У він зустрічається по всій середній смузі. Цей птах належить до перелітних. Зимівлю перепела воліють проводити на південному заході Азії або в Африці. Із зимівлі ж птахи повертаються досить пізно – найчастіше в травні.
Переліт перепела здійснюють у нічний час, удень вони відпочивають, відсиджуючись на луках і полях. Захист від хижаків втомленим птахам забезпечує їхнє непоказне забарвлення, завдяки якому їх важко розрізнити навіть у невисокій траві.
Спосіб життя
У дикій природі харчуються перепели різними комахами, безхребетними, насінням бур’янів, злаків і олійних рослин. Гніздяться вони на землі, коли на ній лише починає пробиватися трава. Відбувається це наприкінці травня, у кладці зазвичай буває близько 15 яєць. Пташенята виводяться в червні, їх вирощує самка, самець участі в цьому процесі не бере.
У перепелів є чимало ворогів – куниці, лисиці, луні, ворони. Ці та багато інших тварин розоряють їхні гнізда.
Сьогодні на чисельність диких перепелів значний вплив чинять мінеральні добрива та пестициди, які використовуються в сільському господарстві для обприскування посівів. Нерідко птахи гинуть під колесами тракторів та іншої сільгосптехніки. За сильних вітрів над Середземним і Чорним морями деякі перепела гинуть під час перельотів. Браконьєрство, особливо під час осіннього скупчення птахів, також виступає причиною загибелі великої їх кількості.
Продуктивність
Особливістю перепелів, яка робить їх вкрай цінними в птахівничій галузі, є їхня велика скоростиглість і висока яєчна продуктивність. Кладку самка починає до 5-6 тижня після народження і за рік здатна знести близько 3 сотень яєць. На 1 кг маси яєць при цьому йде приблизно 2,8 кг корму.
Якщо порівнювати перепелів за несучістю з курми, розглядаючи відношення маси тіла самки до річного обсягу вироблених її яєць, то перепели в 3 рази продуктивніші за курей.
Таблиця 1. Яйценосність і маса яєць самок домашніх перепелів на початку яйцекладки
Вік птаха (днів) | Яйценосність, % | Маса яєць (г) |
35-40 | 4,0 | 5,63 |
41-45 | 22,0 | 8,12 |
46-50 | 47,3 | 9,50 |
51-55 | 54,0 | 9,78 |
56-60 | 67,0 | 10,75 |
61-65 | 72,6 | 10,78 |
Спочатку маса яєць невелика (близько 5 г), але вже до віку двох місяців вона порівнюється з показниками маси яєць дорослих самок, вік яких сягає 4-5 місяців, і дорівнює приблизно 10 г.
При вирощуванні птиці на м’ясо наголос робиться на її вагу. Інтенсивне відгодовування м’ясних порід перепелів дає змогу домогтися того, що їхня маса буде втричі більшою за масу яєчних порід. При цьому нестися вони теж будуть, але почнуть це робити пізніше.
Класифікація
На сьогоднішній день людям відомо близько двох десятків видів і безліч підвидів перепелів. Більша частина видів належить до зубчатодзьобих куріпок, які поширені в Північній Америці.
Звичайний перепел (Coturnix coturnix) належить до підродини куріпкових і поділяється на 8 підвидів:
- c. africana;
- c. confisa;
- c. conturbans;
- c. coturnix;
- c. erlangeri;
- c. inopinata;
- c. parisii;
- c. ragonierii;
Опис порід
Породи та лінії домашніх перепелів залежно від напряму їхньої продуктивності поділяють на:
- яйценосні;
- м’ясні;
- загальнокористувацькі;
- лабораторні.
Серед найпоширеніших порід сучасних домашніх перепелів можна виділити такі:
- Японська. Виведена в Японії. Завдяки селекційній роботі створено яйценосні лінії японських перепелів, які також набули поширення в багатьох інших країнах.
- Англійська біла та чорна. Виведені в Англії в результаті мутації японських перепелів.
- Смокінгова. Отримано за допомогою схрещування чорних і білих англійських перепелів.
- Маньчжурська золота. Досить популярна серед заводчиків через найбільші серед виду яєць.
- Мармурова. Виведена в , пір’я цієї породи має характерне світле забарвлення.
- Фараон. Порода м’ясного напряму, виведена в США.
- Естонська. Загальнокористувацька порода. Виведена 1988 року в Естонській РСР від схрещування японських і англійських білих перепелів із птахами породи фараон.
Для чого розводять перепелів
М’ясо і яйце перепела вкрай затребувані серед споживачів і у більшості з них становлять важливу частку щоденного раціону.
Перепелівництво поширене по всій земній кулі – цей рід птахів добре пристосовується до утримання в неволі та вирізняється високими смаковими якостями їхнього м’яса і яєць.
У різних країнах Євразії існує кілька видів полювання та вилову перепела звичайного. З давніх часів існувало рушничне та яструбине полювання на цього птаха. Для вилову перепелів використовували різноманітні сітки, спеціальну приманочну дудку або живу самку, собаку, і навіть сачок. Сьогодні таке полювання стає дуже популярним, тому цілком рентабельно вирощувати перепелів для мисливських угідь. Але в деяких європейських державах полювання на перепела заборонено.
Відомі випадки отруєння м’ясом диких перепелів. Причинами таких отруєнь виступає накопичення в м’ясі окремих птахів отруйних речовин, які містяться в деяких рослинах. Випадки отруєння відбуваються рідко, але регулярно – найбільша їх кількість на території реєструється на початку осені, коли у птахів починається переліт на зимівлю.
Перепела звичайного в країнах Середньої Азії утримували і як бійцівських птахів. Там бої самців перепелів досить поширені. Власники бійцівських перепелів носили їх зазвичай за пазухою. Під арену для бою, що завжди супроводжувався укладенням парі, використовували великі ями, по стінках яких розсаджувалися глядачі. І в сучасний час проведення таких пташиних боїв не рідкість для даного регіону.
Також за старих часів перепелів цінували за голос самця, який заведено називати співом, хоч він із ним і має мало спільного, адже схожий більше на крик. Самки перепелів видавати подібні звуки не можуть. У дореволюційній перепелів часто утримували в клітках як співочих птахів. На сьогодні птаха також використовують як декор, але це менш затребуване з погляду бізнесу.
Домашні умови утримання
Перепелів найзручніше утримувати в клітках, які можна розмістити у квартирі, на горищі або в сараї. Приміщення має бути добре провітрюваним, теплим, світлим і недоступним для гризунів.
При розміщенні та утриманні перепелів слід дотримуватися таких умов:
- клітка має відповідати екологічним потребам птахів;
- раціон вибирають з урахуванням віку перепелів і мети їх утримання;
- за птахами потрібно правильно доглядати.
Приміщення
Для утримання перепелів прийнято використовувати суцільнометалеві, дерев’яні або комбіновані типи кліток.
Матеріалами для суцільнометалевих кліток виступають алюміній, дюраль і сталь. Такі клітки мають дуже важливі якості:
- довговічність;
- гігієнічність;
- добре пропускають світло.
Є й недоліки у подібних конструкцій – взимку вони занадто охолоджуються, а змайструвати в домашніх умовах таку клітку досить складно.
Для виготовлення дерев’яних кліток використовують деревину твердих порід:
- дуб;
- бук;
- клен;
- береза.
Декоративні види перепелів потребують кліток із підвищеним бортом і висувним піддоном, що покривається піском завтовшки 3 см. Ці перепели люблять купатися в піску, тому прибирати за ними безлад доведеться частіше.
Детальніше про виготовлення кліток для перепелів із різних матеріалів – читайте тут.
Освітлення
Для перепелів дуже важлива тривалість світлового дня та інтенсивність освітлення в клітці.
У зимовий час, коли день стає особливо коротким, деякі перепілки не встигають з’їсти добову норму корму. Тому необхідно штучно подовжити світловий день до 17 годин, використовуючи електричне освітлення.
Встановлено, що світло звичайних ламп розжарювання і газосвітлових (більш економічних) за впливом на птицю повністю (за винятком ефекту ультрафіолетового випромінювання) замінює природне сонячне світло.
Ультрафіолетова частина сонячного спектра, що затримується віконним склом і відсутня при штучному освітленні, чинить бактерицидну дію і сприяє утворенню вітаміну Д. Тому в теплий період року перепелів удень бажано виносити на балкон або у двір, щоб птахи отримали необхідну дозу ультрафіолетових променів. Але частина клітки має бути затінена, щоб птахи не перегрілися і не отримали тепловий удар.
У добре освітлених приміщеннях і за умови опромінення прямими сонячними променями, перепілки краще себе почувають, підвищується їхня несучість, молодняк виростає повноцінним.
Тривалість додаткового штучного освітлення визначається сезонною зміною тривалості дня, а також станом погоди. У похмуру погоду освітлення доводиться вмикати раніше, за безхмарної погоди – пізніше.
Вологість
Вологість у приміщеннях, де вирощують перепелів, не повинна бути нижчою за 50%. За нижчої вологості птахи починають більше пити і менше їсти корм, знижується несучість, пір’я стають більш ламкими, жорсткими. Оптимальне значення вологості повітря для приміщень з перепелами знаходиться в діапазоні від 60 до 70%.
За зниженої вологості повітря в приміщенні підлогу слід поливати водою або встановлювати листи з водою. Особливо уважно за вологістю повітря потрібно стежити в спеку і при інтенсивному опаленні приміщення.
Температура
Температура повітря впливає на несучість, вагу яєць і їхню якість, споживання корму, вагу птахів, їхнє самопочуття. Оптимальною температурою для перепелів вважається 16-20°С.
Зі збільшенням температури повітря, споживання води перепелами збільшується, значна частина травного тракту у птахів буває заповнена рідиною, підвищується вологість посліду і повітря в приміщенні. Оскільки температура тіла і потреба у воді у хороших несучок вища, ніж у самців і самок, що не несуться, їм важче буває пристосуватися до змін середовища.
Обладнання кліток
Перш ніж заселяти клітку перепелами, її потрібно обладнати годівницями і поїлками.
При утриманні перепелів групами годівниці потрібно винести за решітку клітки і встановити на передній її частині. Кормовий інвентар повинен відповідати таким вимогам:
- зручність в обслуговуванні;
- мінімальна втрата корму;
- відсутність можливості забруднення послідом;
- стійкість до вологи.
Годівниці для утримання домашніх перепелів виготовляють із листового металу. У клітках заводського виготовлення годівниця передбачена конструкцією.
При одиночному утриманні перепела поїлка в клітці встановлюється зовні, як годівниця – перед отвором у бічній стінці. Вона може бути виготовлена з тих самих матеріалів, що й годівниця.
У недосконалих годівницях втрати корму можуть сягати 15-30%.
Годування
Годувати дорослих особин прийнято 3 рази на день. Застосовуючи звичайний комбікорм для перепелів, необхідно збагачувати його сиром, рибою або соєю. При збільшенні в складі протеїну вище норми, можливе отримання яєць з двома жовтками.
Різновиди корму та раціон перепелів
У складі корму для перепелів обов’язково повинні бути присутніми:
- Зерно, зерновідходи, зернобобові та насіння трав – боби, вика, горох, конопляне насіння, кукурудза, гречана крупа, мак, овес, перловка, просо, пшенична крупа, пшоно, рис, насіння бур’янів, сорго і чумиза, соя, сочевиця, ячмінь, макуха, шрот, висівки.
- Добавки тваринного походження – жир, перепелина кров або кров’яне борошно, риба та риб’ячий жир, рибне борошно, кисле молоко, кисломолочний сир, мотиль, борошняний черв’як, м’ясо-кісткове борошно, дощові черв’яки, опариші, яйця.
- Вітаміни А, D, E, С, PP групи B – варена картопля, кульбаби, капуста, кропива, конюшина, люцерна, трав’яне борошно, зелена цибуля, морква, буряк, гарбуз, кабачки, хвоя і хвойне борошно, часник.
- Мінерали – гравій, кісткове борошно, крейда, кухонна сіль, черепашки, яєчна шкаралупа.
При недостатньо повноцінному і різноманітному харчуванні в раціон перепелів можуть бути включені: премікси, білкова і вітамінна добавки, дріжджі і чіктонік.
За неможливості годування перепелів комбікормом, їх можна годувати окремими, попередньо змішаними кормами (мішанками). До складу таких сумішей мають входити зернові, протеїнові (білкові), вітамінні та мінеральні корми.
Таблиця 2. Потреба перепелів у деяких елементах
Елементи, мг | Одиниці виміру | Вік перепелів (тижнів) | ||
до 6 | від 6 до 12 | дорослі | ||
Кальцій | % | 1,30 | 0,60 | 4,50 |
Фосфор | – | 0,75 | 0,60 | 0,70 |
Магній | – | 0,02 | 0,04 | 0,04 |
Калій | – | 0,30 | 0,30 | 0,50 |
Марганець | мг/кг | 90,0 | 90,0 | 90,0 |
Селен | – | 1,00 | 1,00 | 1,00 |
Йод | – | 0,40 | 1,20 | 1,20 |
Цинк | – | 65,0 | 75,0 | 75,0 |
Залізо | – | 8,00 | 20,0 | 20,0 |
Мідь | – | 2,00 | 3,00 | 3,00 |
Харчування залежно від пори року
У зимовий період годування ведеться не тільки комбікормом, а й пророщеним вівсом, пшеницею, просом і зеленою цибулею. Вони слугують додатковими джерелами вітамінів і мінералів.
За відсутності свіжої трави, можна давати перепелам заготовлене влітку сушене різнотрав’я з включенням до нього, наприклад, кропиви, конюшини та люцерни.
У літній період кількість зелених кормів можна легко збільшити за рахунок шпинату, зелених салатів, квіток конюшини, кропиви, люцерни, листя буряка та капусти. Вони підвищують перетравність кормів і засвоєння поживних речовин. Для правильної годівлі перепелів зелений корм потрібно ретельно подрібнити. Як корм тваринного походження можна використовувати дощових черв’яків.
Як розводити перепелів
Молодняк домашніх і декоративних перепелів можна виводити двома способами: штучним – в інкубаторі та природним – під квочками. Інкубувати можна будь-які яйця, отримані в домашньому господарстві, крім відбракованих. Останні використовуються для годування пташенят і в їжу людьми.
Для виведення пташенят найкраще підходить щойно знесене яйце. З таких яєць пташенята раніше виводяться, краще ростуть і швидше набирають вагу.
Непридатними для інкубації прийнято вважати такі яйця:
- неправильної форми;
- із двома жовтками;
- зі зміщеним або прилиплим до шкаралупи жовтком;
- з блукаючою повітряною камерою;
- уражені пліснявою та ті, що мають темні плями.
Інкубація
Інкубатор має забезпечувати оптимальну для розвитку ембріонів температуру і вологість. Закладають яйця в нього після досягнення необхідних вимог утримання. Розташовуватися в лотках яйця мають тупим кінцем догори, злегка похило. Перевіряти вологість і температуру в інкубаторі потрібно регулярно, яйця перевертати кожні 2 години.
Ембріони перепелів менш сприйнятливі до перепадів температури в інкубаторі, ніж ембріони багатьох інших птахів. Вони легше переносять зниження температури в разі перебоїв у подачі електроенергії та перегрів до 40°С.
На 16-ту добу, після початку інкубації, яйця переглядають на овоскопі. До цього періоду ембріони за нормального розвитку повинні заповнювати весь вміст яйця, крім повітряної камери на його тупому кінці. Після перегляду на овоскопі, яйця з живими ембріонами потрібно акуратно перенести у вивідну шафу інкубатора. Шкаралупа до цього часу вже зовсім тонка і крихка, тому діяти слід з великою обережністю.
У цей час яйця із загиблими ембріонами або без зародків прозорі, у їхнього вмісту буде зеленуватий відтінок. Яйця із загиблими пізніше зародками мають темніший колір. У яєць із живими ембріонами колір вмісту рожевий.
Догляд за перепелятами та умови їх утримання
Молоде потомство перепелів потребує особливого догляду. Умови утримання пташенят дуже важливі для їхнього повноцінного розвитку.
Умови вирощування
Здорових, повноцінних пташенят поміщають у ящики з електрообігрівачами.
Необхідно стежити за тим, щоб пташенята, які перебувають під електрообігрівачем, рівномірно розташовувалися під джерелом тепла. Скупчення пташенят свідчить про те, що температура в приміщенні занадто низька. Занадто висока температура також несприятлива для пташенят: вони починають споживати багато води і втрачають апетит, що позначається на їхньому зростанні та розвитку.
Таблиця 3. Умови вирощування перепелят
Вік, дні | 1-8 | 8-15 | 15-21 | 21-30 |
Середня температура в брудері, +°C | 35-36 | 29-32 | 25-27 | 20-24 |
Температура в приміщенні, +°C (підлогове вирощування) | 27-28 | 25-26 | 23-25 | 20-22 |
Потрібно корму г/добу на голову | 4 | 7 | 13 | 15 |
Тривалість освітлення година/доба | 24 | 24 | 22-20 | 20-17 |
У приміщенні не повинно бути протягів. Пташенят віком від 2 до 4 тижнів вирощують на підстилці з тирси або чистого річкового піску. Потім молодняк переводять у клітки, в яких утримують дорослого птаха. Тривалість освітлення для пташенят до 3-тижневого віку має бути близько 18-20 годин на добу, потім її поступово скорочують до 17 годин.
Годування пташенят
З першого ж дня вирощування пташенятам дають корм і воду. Рівень води в поїлці не повинен перевищувати 0,5 см, щоб пташенята не потонули. У раціоні обов’язково має бути присутня тваринна їжа:
- дрібно протертий омлет;
- дрібні борошняні черв’яки;
- мотиль.
Слід давати також дрібно нарізану свіжу зелень. Годувати пташенят потрібно якомога частіше, але дрібними порціями, оскільки м’який корм (круто зварене яйце, варена риба тощо).) швидко псується. На 4-й день яйце поступово виключають із раціону.
У перші 4-7 днів пташенятам не можна давати річковий пісок. Вони не відрізняють його від корму і, накльовувавшись, можуть загинути. Тому в перші дні життя пташенят краще тримати на підстилці з паперу, яку щодня змінюють. Питну воду наливають у плоскі чашки.
До початку яйцекладки (у м’ясних порід вона починається трохи пізніше, ніж у яєчних), молодняк розділяють за статтю і переводять до дорослих особин або на відгодівлю.
Таблиця 4. Жива маса молодняка залежно від віку
Вік (днів) | Маса перепелят (г) | |||
яєчного напряму | м’ясної породи | |||
самки | самці | самки | самці | |
1 | 6-8 | 6-8 | 8-10 | 8-10 |
10 | 20-25 | 20-25 | 35-45 | 35-45 |
20 | 55-60 | 55-60 | 70-80 | 70-80 |
30 | 85 | 75 | 135 | 120 |
45 | 95 | 85 | 160 | 140 |
60 | 120 | 110 | 200 | 180 |
Детальніше про розведення та утримання птахів – читати тут.
Здоров’я птаха
Перед тим як вирощувати перепелів, треба подбати про їхній майбутній дім. У ньому не повинно бути протягів і сухого, затхлого повітря. Сигналами про те, що умови птахам не підходять, стануть поодинокі залисини та вогнищеві випадіння пір’я з голови або спини.
Якщо птахи довгий час перебуватимуть у невідповідних для них умовах, то все їхнє оперення стане ламким. Виправити ситуацію допоможе усунення протягів і створення для перепілок оптимальної вологості повітря.
Молодняк слід вирощувати окремо від дорослих особин. Звичайна мікрофлора, яка обов’язково накопичується на тілі дорослого птаха, може бути згубною для пташенят.
Крім проблем із пташником, на здоров’я птахів впливає і їхня чисельність. Якщо пташник маленький, а птахів у ньому багато, то вони можуть почати розкльовувати один одного. Це призводить до різних травм і летального результату.
Підтримка чистоти
Чистота в клітці – одна з головних умов збереження здоров’я птахів. Потрібно щодня стежити за чистотою інвентарю та обладнання, прибирати з клітки сміття.
У теплу пору року особливо ретельно потрібно мити годівниці та поїлки, утримувати в чистоті підстилковий матеріал: пісок, тирсу. Скупчення в клітках посліду і бруду створює сприятливі умови для розмноження зовнішніх паразитів.
У приміщеннях не повинно бути щілин, що дають змогу проникати в нього гризунам, гризунів, що з’явилися, необхідно винищити. Полеглих і відсаджених за підозрою в захворюванні птахів слід надійно ізолювати від решти поголів’я.
Хвороби птахів
Основною причиною виникнення незаразних хвороб є погане або неправильне харчування перепелів. Внаслідок нестачі корисних вітамінів, у цих птахів розвиваються стійкі авітамінози.
Індикатором нестачі корисних речовин є такі симптоми:
- втрата апетиту;
- закидання голови;
- витягування шиї;
- опускання крил;
- скуйовдженість пір’я.
З лікуванням такої проблеми можна впоратися самостійно, без залучення ветеринарного лікаря. Для цього лише треба скласти для птиці збалансований корм.
Серед інфекційних патологій у перепелів найчастіше зустрічаються:
- хвороба Ньюкасла;
- пулороз;
- аспергільоз;
- колібактеріоз;
- пастерельоз;
- інфекційний пронос.
Запобігти заразним хворобам набагато легше, ніж займатися їх лікуванням. Як захід профілактики можна встановити в пташнику ємності з содою або хлором. Непогані результати в цьому випадку показує використання ультрафіолетових ламп.
Детальніше про хвороби перепелів читайте тут.
Несприятливі умови
До несприятливих параметрів мікроклімату, що спричиняють стрес у птахів, можуть належати будь-які помилки в догляді за перепелами, їх годівлі, наявність зовнішніх подразників і багато іншого.
Стрес може бути викликаний такими подразниками, як:
- голод;
- різка зміна раціону;
- сильний сторонній шум;
- тіснота в приміщенні для утримання птахів;
- невідповідні температура і вологість;
- низька концентрація кисню.
Для утримання птиці необхідно створити всі умови для її нормального існування. Будь-які стресові фактори мають бути усунені.
Вартість перепелів
Інкубаційне яйце для виведення пташенят сьогодні можна купити за 10-35 рублів, залежно від породи. Добові перепелята коштують 30-60 рублів. Особливо рідкісні та дорогі породи – 300-500 рублів.
Ціна птахів, придатних до забою становить 50-150 рублів. Готова тушка перепела коштує в районі 600 рублів за 1 кілограм. Ціна перепелиних яєць, придатних для споживання в їжу, дорівнює 30-40 рублям за десяток.
Купувати птахів краще восени: за зиму вони підростуть, зміцніють і самки почнуть відкладати яйця.
Перепілки – це дуже поширений тип птахів, м’ясо і яйця яких вкрай корисні для людського організму. Щоб домогтися високої продуктивності, необхідно знати основні нюанси з розведення та утримання пташенят. Якщо все робити за правилами, то бажаний результат не змусить себе чекати.