Біла редька: опис, сорти, посадка, догляд

Біла редька прийшла до нас з азіатських країн і на даний момент є популярним коренеплодом, а саме. Багато садівників віддають перевагу саме цьому різновиду рослини завдяки її великій різноманітності корисних властивостей. Вирощування та догляд за білою редькою не вимагає багато сил, і в цій статті ми розглянемо всі етапи процесу – від посадки насіння до зберігання врожаю.

Біла редька

Про культуру

Біла редька є однорічною (характерна для літніх і ранніх сортів) або дворічною (зимові сорти) овочевою культурою сімейства Капустяних. Цей білий коренеплід буває найрізноманітніших форм: круглої, подовженої або конічної.

У своєму складі овоч містить таке:

  • вітаміни А, С, Е, Е, Н, РР;
  • вітаміни групи В;
  • мінеральні речовини: магній, кальцій, йод, мідь та ін;
  • фітонциди;
  • біотин;
  • гірчична та ефірні олії.

Страви, приготовані з білої редьки, рекомендується вживати в їжу під час епідемії різних вірусних захворювань, а також вона сприяє швидкому відновленню сил. Біла редька допомагає також відновлюватися після деяких захворювань і має омолоджувальні властивості. Такий список переваг робить білу редьку обов’язковим гостем на ваших грядках.

Сорти білої редьки

У білої редьки виділяють такі сорти:

  • Дайкон. Коренеплоди можуть бути в довжину по 60 см, цінується своєю невибагливістю, має солодкуватий смак. Урожайність – 2,5-3 кг з кв.м. Вегетаційний період дайкона становить до 60 днів. Дайкон
  • Міновасі. Середньостигла, має смачну і хрустку м’якоть, трохи гострувату, придатна для тривалого зберігання. Форма – подовжено-циліндрична. Добре справляється з посухою і спекою, дозріває за 60 днів. Міновасі
  • Травневий. Плоди овальної форми, з соковитим, ніжним, легко-гострим смаком. Цей сорт не зберігають на зиму, використовують влітку у свіжому вигляді, перші плоди дозрівають через 50-60 днів від сходів (ранньостиглий сорт). Травневий
  • Московський богатир. Дуже ранній сорт вітчизняної селекції, досягає довжини 70-80 см, підходить для вживання у свіжому вигляді, довго зберігається. М’якоть соковита, хрустка, без гіркоти. Формує врожай за 80-85 днів від сходів, урожайність – 16-17 кг на кв м. м.

    Московський богатир

  • Каланча. Середньостиглий сорт (близько 70 днів), вага овоча становить 700-850 г, циліндричної форми з білим м’якушем, з ніжним смаком з невеликою гіркуватістю. Плоди характеризуються хорошою лежкістю. Каланча
  • Зуб дракона. Це новий середньостиглий сорт з високим рівнем врожайності, не підходить для зберігання, а вага одного плоду може досягати 1,5 кг. Період від сходів до збору врожаю – 60-70 днів, коренеплоди довгі, циліндричної форми. Урожайність – 11-13 кг з кв. м. Зуб дракона
  • Зимова кругла біла кругла. Середньостигла редька, має тривалий термін зберігання (кілька місяців в умовах льоху), м’якоть соковита, середньогострий смак. Форма – округла. Дозріває від 80 до 100 днів. Зимова кругла біла кругла
  • Дракон. Середньостиглий сорт – від сходів до збору врожаю – 65-70 днів. Коренеплід циліндричної форми з конічним збігом, вага – 0,9-1,0 кг, м’якоть соковита, ніжна, біла, смак – солодкуватий без гострого присмаку. Дракон
  • Носоріг. Є ранньостиглим сортом – салат із цим сортом можна скуштувати наприкінці червня. Термін дозрівання – 53-57 днів. Довгі коренеплоди з округлою зеленуватою головкою мають солодкуватий, освіжаючий смак без гостроти. Урожайність – до 7 кг з кв. м. Носоріг
  • Грайворонська. Пізній, урожайний сорт, з великими білими плодами довжиною до 50 см і вагою до 2 кг, підходять для тривалого зберігання. М’якоть біла, щільна, мало соковита, гострого смаку. Урожайність – до 4,5 кг на кв.м. Терміни дозрівання – 110-120 днів. Грайворонська
  • Вакула. Середньостиглий (дозрівання за 50-60 днів), цінується за великий термін зберігання. Рослина дає білі та соковиті великі плоди, довжина яких може сягати до 50 см, мають ніжну м’якоть, без гостроти і солодкого смаку кабачків. Вакула
  • Ікло слона. Середньостиглий сорт, форма – видовжено-циліндрична, довжина – до 25 см завдовжки, колір – білий, добре зберігається взимку. Смак – соковитий, солодко-гострий. Адаптований для літньо-весняного дозрівання. Період від сходів до збирання становить 65-75 днів. Урожайність – 5-6 кг на кв. м.

    Ікло слона

  • Саша. Є ранньостиглим овочем (35-45 днів), вагою від 100 до 400 г, зберігається недовго, має овальну форму, має ніжну м’якоть гостро-солодкого смаку. Урожайність – 2,5 кг з кв. м. Саша

Сумісність з іншими овочами

При вирощуванні овочів на грядці ви можете звернути увагу, що врожай з року в рік стає більш мізерним. Причиною є відсутність нормальної сівозміни при посадці овочів. Порушуючи правила сумісності, не можна розраховувати на щедрий урожай. Якщо ж Ви будете висаджувати сумісні культури, то значно полегшите собі процес догляду, тому що їм потрібні приблизно однакові процедури й умови.

Висаджування рослин, несумісних із редькою, може призвести до низки проблем:

  • розвиток грибкових інфекцій;
  • залучення шкідників;
  • слабкий розвиток культури;
  • малий урожай.

Найкращими попередниками білої редьки вважаються бобові:

  • сочевиця;
  • арахіс;
  • квасоля;
  • горох.

Але можна садити і після таких культур:

  • огірків;
  • перців;
  • кабачків;
  • зелені;
  • баклажанів.

Не можна садити редьку після представників сімейства Хрестоцвіті:

  • морква;
  • хрін;
  • капуста;
  • буряк;
  • редис.

Після цих культур садити редьку можна тільки через 3-4 роки.

Підготовка до посадки

Висаджувати редьку можна як у теплицях, так і на відкритому ґрунті. У кожного способу є свої нюанси.

У теплиці

Літні сорти можна вирощувати в плівкових теплицях – її висівають одночасно з редискою, на початку квітня. Перед посівом грядки потрібно перекопати і внести на кожен кв. м. по:

  • 20-25 г аміачної селітри;
  • 40-50 г суперфосфату;
  • 25 г калійної солі.

Посів проводиться в рядки на відстані 20 см і по 5-6 см між рослинами. Сіють на глибину 1-1,5 см, на 1 кв. м.м. висівають 2 г насіння. Після цього посіви закривають спанбондом для збільшення температури ґрунту і збереження вологості. Прибирається спанбонд при появі сходів.

Температура, відповідна для появи сходів – 18-20 градусів, після цього температуру знижують і підтримують на рівні 6-8 градусів за допомогою вентилювання протягом 3-4 днів. Полив потрібно здійснювати через кожні 3-4 дні, не допускаючи пересушування, інакше редька буде стрілкуватися. Збирання проводиться вибірково.

У відкритому ґрунті

Редька може спокійно переносити досить низькі температури до -3-4 градусів. їй не страшні заморозки, навіть сходи можуть проростати, коли температура опускається до +3-5 градусів.

Садити редьку можна і влітку, і взимку. Оптимальний термін для посадки – кінець квітня – початок травня. Ті сорти, які можна зберігати довгий час, потрібно садити вже в другій половині червня. Скоростиглі сорти потрібно сіяти в липні – на початку серпня.

Хороший урожай можна отримати, виконавши посадку на правильно підібраній ділянці – потрібно знайти добре освітлене місце. Росте редька краще на родючому суглинному ґрунті – це легкий гумусний ґрунт із кислотністю 6-7 pH. якщо кислотність ґрунту підвищена, то його потрібно вапнувати, інакше рослина буде хворіти, а коренеплоди почнуть псуватися.

Крім ґрунту потрібно підготувати і насіння – відберіть найбільш велике і якісне. Замочіть насіння в сольовому розчині (1 ст. л. солі на склянку води) для вибору найкращого, після чого насіння потрібно перемістити в слабкий розчин марганцівки для запобігання хворобам.

Саша

Сам процес посадки виглядає наступним чином:

  1. Зробіть у грядках борозни на відстані в 30 см і глибиною по 1,5-2 см.
  2. Розмістіть в отворах насіння по 3 штуки гніздами. При цьому, відстань між гніздами має бути не менше 15 см.
  3. Засипайте борозенки ґрунтом і трохи ущільніть.
  4. Рясно полийте і накрийте плівкою.
  5. Через 5 або 6 днів у кожному гнізді залиште найсильніший паросток.

Методи посадки

Як уже було зазначено, посадка редьки може здійснюватися як у весняний час, так і в літній. Допускається також підзимова посадка, при використанні посівного матеріалу спеціальних сортів. Існує 2 основні способи посадки: безрозсадний і розсадний, про них ми розповімо нижче.

Безрозсадний

Посів насіння білої редьки проводять у добре прогрітий оброблений ґрунт, дотримуючись такого порядку дій:

  • по периметру грядки сформуйте посадкові лунки – по ширині міжрядь 60 см, між лунками залиште відстань 30-35 см;
  • у кожну лунку вилийте 0,5-1 л теплої води і висійте 2-3 насінини;
  • посіви присипте землею, яку спочатку потрібно злегка утрамбувати;
  • на останньому етапі промульчуйте поверхню грядок сухим торфом.

Безрозсадний метод використовується щодо сортів дайкона з довгими коренеплодами. Крім того, таким чином проводиться пізній посів культури, наприкінці липня – середині серпня.

Розсадний

Для посадки навесні з насіння отримують розсаду редьки в домашніх умовах. Щоб посіяти насіння білої редьки, використовують:

  • торф’яні горщики об’ємом до 0,5 л;
  • торф’яні таблетки;
  • пластикові контейнери глибиною не менше 10 см.

Ґрунт – нейтральний і слаболужний можна використовувати як з городу, так і покупний – для розсади овочів. Щоб висадити розсаду коренеплоду, дотримуйтесь простої інструкції:

  • наповніть горщики ґрунтом і зволожте його;
  • помістіть насіння в ємності та присипте 2-3 см ґрунту;
  • прикрийте горщики поліетиленовою плівкою і залиште в теплому місці;
  • після появи перших сходів зніміть плівку і поставте горщики в освітлене місце;
  • пересадіть у грядки після появи 3-4 листків.

Перш ніж сіяти розсаду, з насіння рекомендується видалити найслабші пагони, які не дадуть хороший урожай.

Догляд за редькою

Біла редька є невибагливим овочем і особливих складнощів при вирощуванні не доставляє.

Підживлення

За весь цикл розвитку рослин необхідно двічі проводити підживлення:

  • перший раз – після формування і розкриття сім’ядольних листків;
  • другий раз – через тиждень після першого підживлення.

Через те, що терміни дозрівання ранніх сортів редьки короткі, підгодовувати її потрібно тільки азотовмісними добривами. Наприклад, 0,2% натрієвою або вапняно-аміачною селітрою.

Пізньостиглі сорти удобрюють раз на тиждень розчином мінеральних добрив (60 г суперфосфату, 20 г сечовини і 15 г хлорного кальцію). При цьому на 20 м ряду витрачається відро води. Азот рослині потрібен у великих дозах, тому комплексні добрива потрібно чергувати з азотними. За 3 тижні до збору врожаю всі підживлення потрібно припинити.

Гній для підживлення не використовується, оскільки він “стимулює” поділ овочів.

Проріджування

Проріджування є необхідною процедурою, тому що загущення посівів збільшує ризик виникнення квітконосів, деформації та огрубіння плодів.

Спочатку прорідити потрібно після того, як утвориться пара справжніх листків – рослини можна видаляти повністю або прищипувати, залишаючи відстань у 8-10 см. Далі, редьку проріджують у фазі формування 4-5 листків на відстань 12-15 см, для зимових сортів – 20 см.

Полив

Полив ранньостиглих сортів потрібно проводити 2-3 рази на тиждень, а осіння редька зволожується рідше – всього 4-5 разів за весь сезон. Редису необхідний рясний полив – по 11-13 л на кожен квадратний метр.

Полив

Головною умовою в поливі є регулярність, тому що рясна волога після довгої посухи може призвести до розтріскування коренеплоду, а від нестачі води м’якоть стає жорсткою, дерев’яною. Зберегти воду і звести до мінімуму частоту поливів допомагає мульчування.

Обробка редьки

У разі ураження редьки грибковими захворюваннями її слід обприскати засобом, який містить у собі мідь, наприклад:

  • бордоська суміш;
  • хлорокис міді;
  • мідний купорос.

Обробляти кущі потрібно строго за інструкцією, яка представлена на упаковці засобу. Якщо редька була уражена мозаїкою, то уражені нею рослини необхідно витягти із землі і знищити, щоб уникнути захворювання сусідніх кущів.

Щоб позбутися шкідників, необхідно обробляти грядки інсектицидними препаратами, які можна придбати в спеціалізованих магазинах. Але основний прийом захисту культури від хвороб і паразитів – обробляти перед посівом насіннєвий матеріал і ґрунт, а також пам’ятати про правила сівозміни та агротехніки білої редьки.

Хвороби і шкідники

Належність редьки до сімейства Хрестоцвітих визначає список небезпечних для неї хвороб і шкідників:

  • Блошка хрестоцвітна. Здатна знищити все листя на рослинах, що стає причиною порушення фотосинтезу і пригнічення росту коренеплодів.
  • Капустянка. Відкладає в листках редьки яйця, а гусениці, які з них виходять за короткий термін, здатні знищити бадилля, що стає причиною загибелі рослин.
  • Капустяна муха. Небезпечна для ранніх сортів, які визрівають у травні. Мухи відкладають яйця в ґрунт поблизу хрестоцвітих культур. Личинки харчуються корінцями рослини, що призводить до загибелі сходів редьки.
  • Слимаки. Небезпечні для коренеплодів, що дозрівають. Вони виходять ночами і вражають стебло та частину редьки, що виступає над поверхнею.
  • Бактеріоз. Вірусна хвороба, яка провокується надлишком води в ґрунті. Буває двох видів – судинний і слизовий.
  • Біла гниль. Ураження і знебарвлення тканин.
  • Борошниста роса. Вражає черешки і листя, іноді стебла.
  • Чорна ніжка. Грибкове ураження верхньої частини коренеплоду і нижньої частини листяної розетки.

Проблема стрілкування

Трапляються ситуації, коли редька замість випускання плодів починає сильно кущитися і випускати стрілку. Існує кілька причин цього:

  • не відповідає час посадки вимогам сорту;
  • сильна спека, недостатній полив;
  • перебір з органічними добривами.

Якщо редька випустила стрілку, то з нею потрібно розпрощатися – коренеплід вийде жорсткий і недорозвинений. Іноді пара таких квітучих рослин можуть залишити для визрівання насіння для подальшого розмноження. Але в їжу рослини, що стрілкуються, непридатні.

Поява стрілки означає, що вам потрібно переглянути свій догляд – якщо обрано занадто ранній термін посадки, то врятувати врожай можна штучно вкоротивши світловий день (прикривати грядку).

Якщо причина появи стрілок – спека, то можна уникнути ситуації ранковими і вечірніми поливами в невеликих обсягах – це стимулює ріст коренеплодів.

Знизити поживність ґрунту важче, але можна спробувати закислити ділянку – для виправлення pH можна полити редьку розчином лимонної кислоти з розрахунку 2 ст. л. л. на відро води. Отриману рідину вносять рівномірним поливом не більше двох разів за весь період розвитку.

Збір і зберігання врожаю

Збір ранніх сортів редьки, яка була вирощена в теплиці, починається наприкінці травня – потрібно викопувати коренеплоди, які в діаметрі досягли 3-4 см. Решту овочів перебирають у міру дозрівання все літо.

Рослини середньостиглих сортів, посіяні на початку червня, викопують наприкінці серпня. Урожай зимової редьки можна збирати пізньої осені, але погода має бути сухою і без заморозків. Дайкон зазвичай викопують у жовтні.

З викопаних коренеплодів струшують ґрунт, видаляють дрібне коріння, зрізають бадилля. Перед закладанням на зберігання овочі оглядають, пошкоджені коренеплоди відбраковують.

Літню редьку зберігають у ящиках або поліетиленових пакетах з отворами:

  • у кімнатних умовах – тиждень;
  • в холодильнику – до 20 днів.

Осінні та зимові сорти складають у ящик і пересипають вологим піском. Тримають редьку або в холодильнику, або в підвалі.

Зберігання редьки

Температура при зберіганні має бути 1-3 градуси, вологість – 80-90%. Термін придатності такої редьки становить 200 діб. У підвалі редьку слід тримати поруч із морквою і картоплею.

Популярність білої редьки з кожним роком тільки набирає обертів – практично кожен городник намагається вирощувати грядку цього овоча, що володіє вражаючими корисними властивостями. Знаючи основні правила посадки овочів, вам не важко буде посадити і редьку, щоб надалі отримати відмінний урожай.