Чорні лисички гриби: який вигляд мають, чи можна їх їсти, збір і зберігання

Чорні лисички належать до роду Вороночника, сімейства Лисичкових, класу Агарикоміцетів. Гриб вважається їстівним, росте в різних регіонах диким способом. Існує можливість вирощування і в домашніх умовах. Головне – вивчити всі тонкощі та нюанси посадкових, доглядових заходів.

Трохи історії

Лисичка чорна має похмуру назву не лише через колір гриба, а й через те, що на території Європейських країн з’являється в лісах на день поминання покійних, тобто точно 2 листопада. Біолог Точчі Августо після численних досліджень вирішив ласкаво називати сорт трюфелями для бідних. Причина цього – неймовірна корисність, вишуканий смак і темний відтінок.

Залежно від країни, чорні лисички мають й інші назви. Латинською – Peziza cornucopioides L, Pezicula cornucopioides (L.), Merulius cornucopioides, Cantharellus cornucopioides, Sterbeeckia cornucopioides тощо. д.

Серед народу особливо виділяються такі найменування, як сухар, вороночник воронкоподібний, вороночник сірий, сіра лисичка, трубкогриб рогоподібний, кратереллус ріжковидний. У Європі є такі назви:

    • чорний ріжок – у Фінляндії;
    • труба смерті – у Франції;
    • труба мертвих – у Німеччині;
  • ріг достатку – в Англії.

Саме незвичайна форма плодового тіла наштовхує людей на думку асоціювати гриб із лійкою або рогом.

Чорні лисички поляна

Опис

Плодове тіло лисички чорної вирізняється чашоподібною або трубкоподібною формою, яка значно звужується біля основи. Гриб порожнистий усередині, капелюшкове заглиблення плавно переходить у порожнину ніжок.

Інші зовнішні показники:

  • Капелюшок. Вважається дрібною, оскільки її розміри варіюються від 3 до 5 см. Якщо гриб переріс або вирощується в дуже сприятливих умовах, може досягати і 7-8 см. Край капелюшка нерівний і злегка вивернутий назовні. Воронка не має строгих меж. Поверхня зовні нагадує восковий наліт, зсередини вона з шорсткостями. Забарвлення гриба змінюється залежно від погодних умов – якщо йде дощ, лисичка стає чорною, якщо посуха, то бурувато-брудна.
  • М’якоть. Внутрішня частина ріжковидного вороночника дуже тонка і тендітна, тому легко ламається під будь-яким механічним впливом. У молодому віці м’якоть має сірий відтінок, у дорослому темно-коричневий, а в старості чорний.

    Під час варіння будь-якого гриба нутрощі стають повністю чорними, свіжа лисичка нічим не пахне і не дає жодного смаку, але якщо її висушити або обробити термічно, то проявляється специфічний грибний аромат.

  • Ніжка. Її висота становить 8-10 см, але найчастіше зустрічаються екземпляри, ніжки яких варіюються від 5 до 7 см завдовжки. Вона тонка – всього 1 см, тому гриб часто плутають із отруйними представниками. Як і капелюшок, ламкий, сірий або бурий. За структурою сухувата.
  • Спороносний шар. У цього виду лисичок повністю відсутній псевдопластинчастий шар, зате на поверхні зсередини є спороносний шар, іменований гіменієм. Він досить тонкий, у молодому віці гладкий, а в старості шорсткий.
  • Споровий порошок. Форма яйцеподібна, текстура прозора, колір білий або трохи жовтуватий.

Чорна-лисичка

Поширення та збирання

Роговидний трубкогриб віддає перевагу підвищеній вологості, тому часто зустрічається в листяному або змішаному лісі. Дуже любить бук і дуб, під якими ховається в опалому листі. Ніколи чорна лисичка не відмовиться і від сонячної галявини, оскільки грибу необхідне світло.

Інші особливості зростання:

  • кращий ґрунт у природі – глинистий, вапняний;
  • гриби завжди формуються невеликими групами або колонами, тому їх легко помітити, але незважаючи на це, під листям визначити місцезнаходження проблематично;
  • час плодоношення на території – липень-листопад, але найкращим урожаєм вважається вересневий, коли плодове тіло набирає духмяність і красу зовнішнього вигляду (зате літні лисички більш поживні);
  • найбільше чорних лисичок на Далекому Сході, в Алтайському і Західно-Сибірському окрузі, на Північному Кавказі.

Цей сорт практично не піддається навалі черв’якових паразитів, тому грибники збирають виключно здорові екземпляри. Через крихкість плодового тіла при зборі врожаю потрібно дотримуватися певних правил:

  • ніколи не викручуйте ніжки, а зрізайте ножем;
  • інструмент має бути тонким і дуже гострим;
  • не виривайте гриб із корінням із ґрунту, інакше зруйнується грибниця, не буде подальшого зростання лисичок;
  • збирати слід у кошик із натуральної лози;
  • укладати потрібно гриби акуратно, щоб вони не розкришилися.

Якщо немає можливості одразу їх переробити, залишити лисичок можна на добу в тій тарі, в яку вони були зібрані в лісі. Температура такого зберігання – +10 градусів.

Схожі види

Чорний ріжок можна переплутати тільки з двома видами лисичок:

  • Сіра. На відміну від чорної лисички має псевдопластинки під капелюшком. Ніжка – більш сформована, колір – завжди сіруватий. Сіра-лисичка
  • Вороночник звивистий. Теж входить в один рід із лисичками, але це умовно-їстівний гриб, тому потрібно точно знати, як відрізнити два різновиди. Звивистий вороночник можна вживати в їжу, але для цього потрібна особлива термічна обробка. Вороночник - звивистийЧим відрізняється від чорної лисички:

    • відтінок – світліший;
    • краї капелюшка – занадто розчленовані;
    • гіменофор – складчастий.

Характеристика

Чорна лисичка – справжній делікатес для багатьох країн світу. Це універсальний сорт, з якого готують різноманітні страви, консервують на зиму, заморожують і сушать. При цьому зовнішній вигляд через темний відтінок вважається незвичайним. Мікологи виділяють кілька характерних особливостей, про які важливо знати грибникам.

Це цілком їстівний гриб, смак і аромат якого розкривається під час термічної обробки або після висихання. Якщо лисичку зварити, то будьте готові до того, що почорніє не тільки м’якоть на зрізі, а й вода, що є цілком нормальним фактором.

Кошик чорних лисичок

Чорному різновиду сорту присвоєно категорію їстівності №4, тому перед приготуванням не потрібна попередня термічна обробка. Для приготування страв застосовується тільки капелюшок, а ось ніжка відрізняється підвищеною жорсткістю, через що її викидають.

Лікувальні властивості та користь

Чорну лисичку рекомендують до використання не тільки в приготуванні їжі, а й для лікування низки патологічних порушень, поліпшення стану шкіри. Це можливо завдяки таким корисним діям:

  • антигельмінтний;
  • бактерицидному;
  • протизапальний;
  • імуностимулювальний.

На підставі цього активно використовується для виготовлення лікувальних засобів за таких порушень:

  • підвищення рівня гемоглобіну в крові;
  • відновлення зору;
  • м’язові судоми;
  • лікування ревматизму;
  • запобігання росту і розвитку онкологічних клітин;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • позбавлення від безсоння;
  • усунення запальних процесів у суглобах;
  • знищення гельмінтів;
  • зміцнення імунітету та м’язового тонусу;
  • нормалізація роботи органів травлення, серцево-судинної та кісткової системи;
  • виведення з організму важких металів, радіонуклідних сполук;
  • поліпшення структури шкірних покривів.

Можлива шкода

Шкоди чорні лисички можуть завдати в кількох випадках. Наприклад, якщо:

  • є протипоказання;
  • гриби зібрані на ділянках із підвищеною загазованістю, біля звалищ тощо. п.;
  • вживати в їжу в надмірно великих кількостях.

Кілька протипоказань:

  • вагітність і грудне вигодовування;
  • дитячий вік;
  • алергія на гриби;
  • деякі захворювання шлунково-кишкового тракту.

Лікувальні засоби

Народна медицина пропонує безліч рецептів, але найпопулярніші такі:

  • Проти гельмінтозів, хвороб печінки. ШКТ. Використовуються сушені гриби, які важливо подрібнити до порошкоподібного стану. Особливості приготування та застосування:

    • змішайте 300 мл горілки з 3 ст. л. порошку, після чого накрийте щільно кришкою і настоюйте 10 днів (весь цей час треба періодично перемішувати склад і відкривати на 15 хвилин на день кришку);
    • вживайте 1 раз на добу по 20 мл (перед сном);
    • курс лікування – 14 днів;
    • від гепатиту і панкреатиту потрібно пити 3 місяці по 10 мл.
  • Ревматичні та суглобові болі, набряклість, запальні процеси, набряклість. Сирі лисички наріжте, з’єднайте з білим грибом і печерицею, насипте змішану масу в літрову банку і залийте до самого верху теплою олією. Тримайте в теплому місці 1-2 дні. Використовуйте як компрес.
  • Профілактика онкології. Застосовується теж порошкоподібні сухі лисички. Як використовувати:

    • у 200 мл окропу насипте 1 ст. л. порошку;
    • дайте охолонути природним шляхом;
    • пийте по 100 мл 2 рази на день;
    • готуйте настоянку щодня;
    • тривалість – 21 день.

Косметичний засіб

Для поліпшення стану шкіри й омолодження приготуйте такі ліки:

  1. Заваріть зелений чай (на 500 мл окропу 2 ст. л.). л.).
  2. Дрібно подрібніть 30 г лисичок і 50 г вівсяних пластівців.
  3. Змішайте всі компоненти.
  4. Нанесіть на очищену шкіру, тримайте 30-35 хвилин.
  5. Обполосніть обличчя.

Особливості приготування

Використовувати чорні лисички можна різними способами – для приготування страв, консервації, маринування, сушіння тощо. д. Дуже важливо правильно підготувати гриби – від цього залежить якість майбутньої їжі.

Первинна обробка

Це обов’язковий захід, оскільки капелюшкова частина лисичок липкувата, через що на ній утримуються забруднення. Як це зробити правильно:

  1. Насамперед гриби почистіть від забруднень, для чого налийте в таз проточну воду і, дістаючи по одній лисичці, опускайте їх у воду.
  2. Залиште на 15 хвилин, щоб бруд відмокнув. Після цього візьміть м’яку губку і легенько потріть поверхню гриба.
  3. Уважно огляньте лисичку на наявність потемнілих плям та іншого. Якщо це виявиться, зріжте уражені частини або зішкребіть.
  4. Тепер промийте під проточною водою. Знову беріть кожен гриб і підставляйте під крани. За допомогою пальців очистіть від забруднень остаточно. Промийте і під капелюшком, де знаходяться пластинки.

Чорні лисички містять речовини, які відлякують комах-шкідників. Це ж сприяє формуванню гіркоти на поверхні гриба. Незважаючи на це, гіркота зникає після вищевказаних процедур, але не завжди.

Причина цього криється в такому:

  • гриб занадто старий, тому накопичив надмірно велику кількість гіркоти;
  • лисичка росла біля хвойних дерев;
  • погода стояла посушлива.

Чорні лисички з гіркотою можна вживати в їжу, оскільки шкоди організму вони не несуть. Щоб виправити ситуацію для поліпшення смаку, застосуйте один із варіантів:

  • замочіть на 2-3 години;
  • відваріть у злегка підсоленій воді протягом 5-7 хвилин.

Варка

Лисичку чорну можна вживати всередину без попередньої термічної обробки, але якщо ви плануєте заготовити їх на зиму, то доведеться відварити. Як це зробити:

  1. Очистіть плодові тіла.
  2. Зріжте ніжку, оскільки вона в їжу не використовується.
  3. Поставте на плиту каструлю з водою.
  4. Додайте трохи лимонної кислоти (на 3 л води 0,5 ч. л.). л.).
  5. Вкиньте гриби та доведіть до кипіння.
  6. Варіть на повільному режимі від 10 до 15 хвилин.
  7. Злийте воду, пропустивши її через друшляк.

Маринування

Способів маринування чорних лисичок безліч, але особливою популярністю користуються деякі з них. Вороночники перед маринацією тільки відварюють, далі готують такі інгредієнти:

  • 1,5 кг грибів;
  • 2 ст. л. солі;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 4 ст. л. оцту;
  • 600 мл води;
  • по 2-3 шт. гвоздики та лаврового листа;
  • 1 ч. л. перцю горошком.

У кожну банку потрібно додати рослинну олію з розрахунку на 1-літрову ємність 2 ст. л. л.

Процес маринування:

  1. Приготуйте маринад. Змішайте всі компоненти і спеції, крім оцту і рослинної олії. Проваріть 2-3 хвилини.
  2. Покладіть лисички в каструлю, залийте киплячим розсолом.
  3. Проваріть 10 хвилин, влийте оцет і знову потримайте на вогні 4-5 хвилин.
  4. Окремо розжарте на сковороді рослинну олію.
  5. Гриби розкладіть по скляних банках.
  6. Влийте киплячу олію, зверху розсіл.
  7. Закупорте.

Заморожування

Заморожені чорні лисички використовуються для приготування соусів, супів, других страв, начинок і маринування. Універсальність використання і є головною перевагою методу зберігання грибів. Єдина вимога – не заморожувати їх повторно.

Як заморозити:

  1. Очистіть і промийте гриби. Якщо є бажання, попередньо відваріть.
  2. Обріжте ніжки.
  3. Просушіть на рушнику, щоб вологи на поверхні не залишилося.
  4. Покладіть вороночники в щільний поліетиленовий кульок (бажано використовувати вакуумний) або в пластиковий контейнер.
  5. Поставте в морозильну камеру.

Смаження

Смажені лисички – улюблена страва основної маси людей. Готується за класичною схемою, але у випадку з чорним різновидом, продукт не потрібно відварювати.

Кухарі стверджують, що після попереднього відварювання чорна лисичка стає соковитішою і смачнішою.

Смажені чорні лисички

Що знадобиться:

  • 600 г грибів;
  • 1-2 зубці часнику;
  • сіль, мелений перець;
  • 50-60 мл рослинної олії;
  • будь-яка зелень.

Як посмажити – покрокова інструкція:

  1. Налийте в сковорідку олію і розжарте її.
  2. Всипте нарізані вороночники та смажте протягом 6 хвилин. Режим плити – середній. Якщо попередньо відварювали, ретельно їх висушіть. В іншому разі гриби будуть не смаженими, а тушкованими.
  3. Додайте рубану зелень і часник. Продовжуйте смажити ще 5-7 хвилин.

Подавайте з картопляним пюре, відвареним рисом або овочевим салатом.

Засолювання

Солоні чорні лисички особливо смачні, оскільки вони виходять ще й хрусткими. Що знадобиться для приготування:

  • гриби – 1 кг;
  • сіль – 60-80 г;
  • часник – 5 зубчиків;
  • кріп – 1 пучок;
  • лавровий лист – 2-3 шт.;
  • перець горошком – 5 шт.

Процес засолювання включає такі кроки:

  1. Проваріть очищені вороночники 10 хвилин.
  2. Злийте воду.
  3. Залийте чистою водою і варіть ще 15 хвилин.
  4. Знову відкиньте на друшляк для видалення рідини.
  5. На дно іншої ємності покладіть зелень і приправи, трохи солі та часник.
  6. Викладіть лисички в один шар. Зверху знову спеції, сіль та інше. Потім знову гриби. Так повторюйте доти, доки всі лисички не використаєте. Запам’ятайте, що верхній шар має складатися з приправ.
  7. Накрийте каструлю марлею в кілька шарів, поставте вантаж як гніт і залиште солитися на кілька днів.
  8. Готовність визначається за виступаючим на поверхню грибним соком чорного кольору, що виступає на поверхню. Тепер переставте ємність у холодильник.

Вживати в їжу можна приблизно через місяць.

Сушка

Сушені чорні вороночники застосовують так само, як і заморожені. Додатково використовують для приготування лікувальних засобів, додавання в готові страви, як панірувальні сухарі.

Сушені чорні лисички

Найпростіший спосіб сушіння:

  • Очистіть гриби сухим способом. Для цього використовуйте пензлик/щітку. Мити і тим більше замочувати заборонено.
  • Розріжте за необхідності на фракції.
  • Підготуйте деко – постеліть на нього пергаментний папір.
  • Розкладіть гриби в один шар.
  • Увімкніть духову шафу на +50 градусів, водночас дверцята не закривайте – залиште невеликий отвір, завдяки чому випаровуватиметься зайва волога.
  • Тримайте так 2 години, після чого знизьте температуру до 10 градусів. Сушіть ще одну годину.

За цей час продукт має висушитися. Перевірити якість сушіння можна за структурою – плодове тіло має кришитися лише при сильному натисканні.

Консервування на зиму

Консервовані лисички користуються великим попитом, оскільки вони підходять і для святкового столу, і для буденної вечері.

Що знадобиться:

  • гриби – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – 150 г;
  • морква – 100 г;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • оцет – 50 мл;
  • рослинна олія – 100-125 мл;
  • лавровий лист, перець чорний горошок.

Приготування покроково:

  1. Відваріть гриби протягом 10 хвилин.
  2. Викладіть на суху сковороду і смажте, поки не випарується вся волога.
  3. Окремо посмажте цибулю, нарізану півкільцями, і моркву, натерту на тертці.
  4. В одній ємності перемішайте всі інгредієнти. За рахунок олії протушкуйте суміш, посоліть, поперчіть і додайте інші компоненти. Час тушкування – до випаровування вологи.
  5. Додайте оцет, тушкуйте ще 15 хвилин.
  6. Розкладіть масу в стерилізовані банки та закатайте кришками.

Чи можна виростити самостійно і як це зробити

Вирощуванням чорних лисичок займаються в трьох випадках – для продажу, особистого вживання і приготування цілющих засобів. Для цього використовується звичайна теплиця, яку потрібно обладнати. Це дозволяє отримувати врожай цілий рік.

Умови

Якщо садити гриби на подвір’ї, знадобиться теплиця, але якщо у дворі є дерева, то можна сіяти посадковий матеріал під ними. Найоптимальніші породи – дуб, сосна, бук, ялиця. Температурний режим – близько 22 градусів, рівень вологості – 85-90%.

Субстрат

У теплиці потрібно обладнати місце, наприклад, на стелажах. Тут розміщуються глибокі ящики, в які насипається субстрат. Його готують із дернового ґрунту, який узятий з ділянки зростання лисичок у лісі. Додатково додають тирсу від хвойного або дубового дерева.

В якості укривної сировини потрібен мох або листя від тих же порід дерев.

Способи розведення з покроковими інструкціями

Посадка здійснюється двома типами – спорами і міцелієм, кожен має свої тонкощі, про які важливо знати заздалегідь. Це споровий і міцеліями. У першому випадку спори грибів використовують для вирощування розсадного матеріалу, у другому – садять разом із грибницею.

Як сіяти чорну лисичку спорами:

  1. Спочатку підготуйте споровий матеріал. Для цього відберіть і промийте найздоровіші гриби, подрібніть капелюшки.
  2. Залийте на добу відстояною водою, але найкраще підходить дощова. Додайте в 10 л води 100 г цукру-піску. Так тримайте 24 години.
  3. Процідіть суміш, але воду не виливайте – вона стане в пригоді для поливу.
  4. Зволожте субстрат і дайте рідині вбратися.
  5. Приготуйте настій – залийте 1 кг дубової подрібненої кори 10 л води.
  6. Під деревом або на тепличних грядках викопайте лунки. Їх глибина має бути в межах 25-30 см, а діаметр близько 65-70 см.
  7. Залийте в яму настій з розрахунку 1 л на кожну лунку.
  8. Покладіть на дно спори.
  9. Присипте субстратом, а зверху покривним матеріалом, полийте відстояною водою.

Щоб розмножити чорні лисички міцелієм, заготуйте посадковий матеріал з осені. Для цього знайдіть здорову і велику грибницю, викопайте її разом із ґрунтом. Покладіть усе в тканий мішок і залиште до весни. Для зберігання використовуйте льох або просто сарай. Врахуйте, що температура не повинна бути нижче -2 і вище +8 градусів.

Посадка міцелію здійснюється таким чином:

  1. Зробіть посадкові лунки глибиною близько 25 см, діаметром 12-15 см.
  2. Покладіть ґрунт з-під грибниці та залийте 1 л води.
  3. Вставте міцелій і закиньте яму листям, мохом.

У перший рік росту грибів обов’язково зволожуйте ґрунтосуміш щотижня. За будь-якого способу вирощування перший урожай можна зібрати через 10-12 місяців.

Нюанси вирощування

Існує низка тонкощів, про які має знати грибник:

  • не варто використовувати матеріал від різних дерев – якщо обрано дуб, то листя має бути дубовим;
  • найкраще вирощувати чорні лисички під деревом – так обидві рослини живлять одна одну корисними елементами і вологою;
  • обов’язково укладайте в посадкову яму ґрунт з-під грибниці – якщо не буде в ньому грибних мікроорганізмів, процес проростання стане більш тривалим.

Детальніше про те, як вирощувати будь-які лисички, дивіться в цьому відеоролику:

Цікаві факти

Чорний сорт лисичок відрізняється від інших видів не тільки своїм незвичайним відтінком. Фахівці та грибники відзначають кілька несподіваних фактів:

  • через порожнину ніжки гриб вважається найлегшим за вагою;
  • лисичка легко сприймається організмом і швидко перетравлюється, не викликаючи тяжкості;
  • чорний різновид – ідеальне рішення для дієтичного харчування, оскільки в ньому мала кількість білка;
  • корисність грибів не втрачається при термічній обробці;
  • грибники-початківці сприймають гриб як красиву квітку, тому обходять його стороною;
  • у лисичках неможливо зустріти черв’яків.

Посадити чорну лисичку не важче, ніж будь-який інший гриб, головне – якісно зібрати посадковий матеріал, підтримувати необхідний рівень вологості та своєчасно поливати грибницю. Інших особливостей вирощування просто не існує.