Копитця корів необхідно регулярно обрізати, щоб запобігти їхній деформації та розвитку різних патологій, зокрема інфекційних захворювань епідермісу та дерми. Корівкам, які утримуються в стійлі в прив’язаному вигляді, цю процедуру потрібно проводити не рідше 3 разів на рік. У разі безприв’язного утримання її частоту можна скоротити до 2 разів. Чим же важлива обрізка копитець, і як вона здійснюється, з’ясуємо далі.
Анатомо-фізіологічна характеристика копит
Копито являє собою роговий шар, який має властивість відростати на зразок нігтів у людей. Воно складається з пари копитець, які називаються фалангами 3 і 4 пальців. Вони звернені один до одного і розділені в дистальній частині невеликою щілиною. Біля основи копитця (віночка) є склепіння і загальний футляр зі шкіри.
На 5 і 2 пальцях утворюються додаткові копитця, які є рудиментарними органами, тому корови на них не спираються.
Анатомічна будова копит виглядає наступним чином:
- ороговілий шкірний епітелій;
- поверхнева сполучна оболонка;
- глибока фасція;
- кровоносні та лімфатичні судини;
- нервові закінчення;
- сухожилля;
- кістковий апарат.
Загалом, копита досить складно влаштовані, адже вони можуть виконувати безліч рухових функцій. Наприклад, за рахунок роботи сухожиль і суглобів тварина може їх згинати, розгинати і повертати. Отже, здоров’я копит дуже важливе для здійснення рухів та активності тварини!
Роговий шар повинен стиратися під час пересування корів у природних умовах. Однак сучасне утримання обмежує їхню рухливість, тому копитця не стираються, у зв’язку з чим і виникає необхідність у їхньому обрізанні.
Чому потрібно проводити обрізку
Цією процедурою в жодному разі не можна нехтувати, оскільки вона дає змогу попередити низку негативних наслідків. До них належать:
-
Пошкодження копитця. Коли тварини пасуться на пасовищі, вони багато пересуваються, тому відбувається природне стирання омертвілого твердого епідермісу. При цьому роговий шар постійно зростає (приблизно на 7-8 мм на місяць) і заміщає стерту частину. Коли ж тварини ведуть стійловий спосіб життя, мало пересуваються, цей шар росте набагато швидше, ніж стирається. Зазвичай період його інтенсивного росту припадає на осінньо-зимовий час. У зв’язку з цим копитця розтріскуються, згинаються і деформуються.
В утворені ранки можуть потрапити небезпечні мікроорганізми, викликаючи запальні процеси та загнивання.
- Розтягнення зв’язкового апарату. Якщо тривалий час не видаляти ороговілий шар, то зв’язковий апарат сильно розтягнеться, тому тварини будуть сильніше, ніж зазвичай, схильні до хвороб копит. При цьому виправити становище буде досить складно, оскільки зв’язковий апарат практично не підлягає відновленню.
-
Кульгавість. Порушення копитних рогів і пошкодження копит через несвоєчасне їх обрізання призводить до різних захворювань, які й провокують кульгавість тварини. До цих захворювань належать:
- виразка підошви;
- копитна гниль;
- пальцевий дерматит;
- хвороба білої лінії.
-
Інфікування. Коли копитний ріг розростається, вага корови із зачіпної частини переміщується на підошву. У результаті, роговий шар розростеться й утворить наплив на підошву копитця. Своєю чергою, це призводить до пододерматиту (запалення основи шкіри копита) і травматизму тканин копита, що загрожує інфікуванням тварини. У зв’язку з наявністю інфекції у корови можуть виникати такі патології:
- дерматит пальців;
- копитна гниль.
- Зниження продуктивності. Корова, спираючись усією вагою на необрізані копита, відчуває біль. Вона починає погано їсти, а при пересуванні злегка кульгає. Усе це негативно впливає на вироблення молока. Його кількість часто знижується на чверть, але у важких випадках корова може і зовсім не давати молоко.
Таким чином, якщо проводити своєчасну обрізку копит, можна повністю виключити різні хвороби корови, а також домогтися наступних цілей:
- поліпшити стан стада;
- збільшити надої молока;
- забезпечити корівкам легкість пересування.
Кому довірити виконання обрізки
Цю роботу потрібно довірити тільки добре навченому фахівцеві, оскільки без відповідних знань тваринам можна легко завдати травм, що в кінцевому підсумку призведе до зниження їхніх надоїв.
Так, за відсутності необхідного досвіду слід викликати бригаду професіоналів. Вони приїдуть з усім необхідним обладнанням, тому немає необхідності в його купівлі. За день бригада може обрізати копита у 80 корів і виконати низку допоміжних робіт, зокрема обробку кінцівок під час діагностики захворювань.
Запрошувати спеціальних працівників можна один раз на сезон.
У відео нижче ви можете ознайомитися з процесом обробки копит професіоналом:
Правила обрізки копит
Ця процедура вкрай важлива для здоров’я корів і їхньої продуктивності, тому під час її проведення потрібно враховувати низку правил:
- Визначити оптимальну кількість обрізань залежно від умов утримання худоби. Якщо корови мало пересуваються, ведуть стійловий спосіб життя, проводити процедуру хоча б тричі на рік. Якщо ж корови виводяться пастися на пасовище, її можна організувати 2 рази – навесні та восени.
- У разі утворення заломів і травм обрізати копитні роги позапланово. Ігнорування цієї процедури призведе до зниження руху корів у зв’язку з неможливістю їх виведення на пасовища. Через це зменшиться циркуляція крові стопи до 10-15 разів, тож копита почнуть рости повільніше, майже не заміщуючись новим шаром.
Щоб обрізка приносила тільки користь, її потрібно проводити вчасно, інакше копита не вдасться відновити навіть при дотриманні всіх правил утримання худоби.
- Перед обробкою копита уважно оглянути на предмет грибкових та інфекційних ушкоджень, які потребують невідкладного лікування.
- Під час обрізки діяти обачно. Краще залишити частину старого рогу, ніж пошкодити живу тканину, заподіявши корові біль і незручність. У цьому разі кількість надоїв може скоротитися на 20-25%.
- Перевірити якість проведених робіт за допомогою тестера для копитного рогу, який визначить кут між підошвою і передньою частиною копитця. Крім цього, він допоможе визначити, наскільки добре копито стикається із землею. Якщо такого приладу немає, площину поверхні можна перевірити шляхом щільного прикладання ножа.
Важливо, щоб поверхня копита була рівною, інакше вага у тварини не розподілятиметься рівномірно, тому в неї зміниться хода.
Інструкція з обрізання копит підручними інструментами
Для виконання робіт заздалегідь необхідно підготувати такі інструменти:
- копитні щипці;
- копитний ніж;
- рашпіль;
- кліщі;
- гачки або спеціальні фіксатори;
- електричні фрези.
Обрізка проводиться в такому порядку:
- Приблизно за добу до процедури тримати корову на вологій тирсі, щоб копитця трохи намокли і розм’якшилися. У такому вигляді їх буде значно легше обрізати.
- Кінцівки корови надійно зафіксувати, щоб вона була нерухомою. Її можна зав’язати за роги за допомогою носових щипців або використати в цих цілях спеціальний верстат. У крайньому разі корову можна повалити на бік і зв’язати.
Якщо немає верстата, то в розчищенні копит повинні брати участь близько 3 міцних чоловіків. При використанні верстата впорається один оператор.
- Оброблювану кінцівку зафіксувати до стійла або стійкого стовпа. Починати роботу з передніх ніг і тільки потім приступити до задніх лап.
- Якщо тварина буйна, то перед процедурою її заспокоїти. У важких випадках можна ввести нейролептичний засіб, наприклад, Рометар.
- Очистити копито від бруду, а потім взяти підготовлений інструмент і розчистити підошву, видаляючи сірий старий шар до появи еластичної тканини. Діяти не поспішаючи й акуратно. Як правило, цей шар має товщину близько 5 мм. Бажано починати обрізку з найвищого копитця, прибираючи всі вади до білої лінії. Аналогічним чином обробити друге копитце. Робота вважається завершеною, коли підошва буде повністю торкатися поверхні копитного ножа. У цьому разі вісь пальцевих кісток (умовна лінія, що йде посередині копитної, вінцевої та путової кісток) буде ідеально прямою.
Для видалення старого огрубілого шару замість копитного ножа можна застосувати болгарку, встановивши на нього диски.
- Вирівняти копитну стінку за допомогою щипців, встановивши їх зубцями на 2-3 мм нижче підошви. Її краї зручно вирівняти за допомогою рашпіля. Так само вчинити з бічними стінками за наявності виступів.
- Якщо з’являються ранки або потертості, обробити їх йодом.
- Поставити корову на рівну поверхню, щоб оцінити правильність положення копит і кінцівки.
Площина обрізаного копита має бути перпендикулярна осі ноги, щоб забезпечити корові нормальну ходу та рівномірний розподіл маси на всі кінцівки.
Особливості використання верстатів
Якщо під час обрізання копит ножем можна пошкодити кінцівки корови, то при використанні верстата вдасться практично повністю виключити такі наслідки. З його допомогою корову можна надійно зафіксувати ременями в горизонтальному положенні. При цьому вона не опиниться в замкнутому просторі, тому поводитиметься досить спокійно. До верстата також підводяться електроприводи, а також пристрої для підняття ноги і її фіксації. Це можуть бути спеціальні фіксатори або мотузки.
Верстати бувають різних типів, але їх можна умовно розділити на дві групи:
- Мобільні. Таке обладнання можна переносити. Як правило, воно має невелику масу і знімні колеса. Каркас виготовлено з легкого матеріалу, а підлога складається з рифленого металевого матеріалу.
- Стаціонарні. Ці санки ставляться на бетонну підлогу і не підлягають перенесенню. Виготовляються з труб і нержавіючої сталі. Верстат працює без шуму, не лякаючи корову. Кріплення ніг проводиться за 1-2 хвилини.
Незалежно від типу, верстат управляється за допомогою пульта. Крім простої експлуатації, має низку інших переваг:
- дає змогу без особливих зусиль зафіксувати корову в зручному і природному горизонтальному положенні;
- забезпечує гідравлічний процес розчищення копит;
- передбачає надійну технологію енергозбереження;
- має високу технічність;
- повністю надійний (виготовлений з міцного каркаса і високоякісних матеріалів).
Таким чином, при утриманні в стійлі великої кількості корів досвідченому фермеру варто обзавестися спеціальним обладнанням, щоб значно полегшити проведення обрізки копит.
Обрізка копит на стаціонарному верстаті
Обрізка в стійлі
У малих господарствах обрізку часто проводять прямо в стійлі. У цьому випадку найголовніше – надійно зафіксувати корову, особливо її голову. Вона має бути повністю нерухомою. З цією метою використовуються різні поперечини. Ноги прив’язують між собою та додатково до опор у стійлі. Але працювати в цих умовах можна тільки з помічником: одна людина притримує ноги тварини, а інша – проводить розчищення.
Таке обрізання копит також проводиться за допомогою підручних інструментів. До них можна віднести:
- електричні фрези;
- кусачки;
- ножиці;
- гачки;
- фіксатори.
Щоб полегшити процес обрізки, копита варто пом’якшити за допомогою мідного купоросу. Далі з робочої поверхні можна легко прибрати весь бруд, а після провести обробку антисептичним засобом. Працювати потрібно тільки в гумових рукавичках.
Під час регулярного спилювання видаляти слід тільки поверхневий тонкий шар, щоб не зачепити живі тканини і не заподіяти тварині біль.
Ванни для копит
Після обрізання копита корів необхідно знезаразити, щоб запобігти їхньому інфікуванню та зараженню решти тварин на фермі. Для цього їх потрібно прогнати через ванну, приготовлену на основі однієї з таких речовин:
-
Формаліну. Це водний розчин формальдегіду. Користується великою популярністю. Оптимальна доза речовини в розчині – від 3% до 5%. Щоб обробка копит у ньому була ефективною, температура повітря має бути вищою за 13°C.
Під час роботи з формаліном потрібно діяти вкрай акуратно, оскільки він має різкий запах і може спровокувати алергію у вигляді почервоніння шкіри, запалення слизових оболонок і подразнення дихальних шляхів аж до астматичного нападу.
- Мідного купоросу або сульфату міді. Менш дієвий засіб, тому її дозу потрібно підвищити до 6-10%. Цей порошок складно розчинити у воді, в чому полягає його істотний недолік. Річ у тім, що під час взаємодії з гноєм і брудом він втрачає свою ефективність, тому доводиться часто готувати новий розчин, що вимагає значних зусиль. Усе це робить застосування цього препарату менш привабливим.
Крім формальдегіду і мідного купоросу, окремі господарства стали часто застосовувати новий засіб під назвою “Чотири копита”. До його складу входять органічні кислоти й амоній. Навіть при забрудненні ванни на 20% засіб не втрачає своїх антисептичних можливостей.
Незалежно від обраного засобу потрібно враховувати такі правила обробки копит після обрізки:
- Організувати ванну, яка зможе вміщати до 200 л розчину для проходження близько 200 голів великої худоби. Її габарити будуть такими:
- довжина – 3 м;
- ширина – 1 м;
- глибина – 15 см.
- Після проходження 200 корів розчин у ванні замінювати свіжим, оскільки можлива повторна передача інфекції.
- Перш ніж повторно заповнювати ванну, ретельно її промити чистою водою.
- Проганяти корів через ванну 2 рази на місяць. Якщо ж виявляється інфекція, цю процедуру доведеться проробляти щодня.
Для дотримання гігієни після таких ванн корови повинні повертатися в чисті секції.
У відео нижче ви можете побачити, як влаштована ванна для копит у промислових умовах:
Профілактичні заходи
Щоб тварини не страждали від захворювань копит, необхідно дотримуватися профілактичних заходів:
- Забезпечити коровам збалансоване харчування, даючи їм їжу з вмістом клітковини, мікроелементів і вітамінів. Концентровані корми важливо вводити в ранкові, денні та вечірні години. Якщо тварини не будуть у достатній кількості їх отримувати, то якість ороговілого шару епідермісу погіршиться, що призведе до утворення тріщин.
У раціоні корів має переважати їжа з вмістом клітковини, а не крохмалю.
- Дотримуватися чистоти в приміщенні, де утримується велика рогата худоба. За недостатнього догляду за гігієною, наявності гною, поганої вентиляції або підвищеної вологості відбудеться деструкція копит.
- Створити умови для відпочинку тварин у стійлі протягом 12-14 годин. Особливо уважно поставитися до цього в період їхньої підготовки до отелення. У цей час копитний ріг росте повільніше, зате швидше зношується. Через це часто виникають хвороби копит, а тварина кульгає. Після того як корова отелиться, гнучкість копит і рухливість човникової кістки покращиться, особливо за умови правильного догляду за тваринами.
- Приділити увагу підлозі в корівнику. Він має бути рівним, міцним і не провалюватися. Добре, коли в підлозі є щілини для зливу гнойової рідини, щоб вона не накопичувалася, а одразу стікала в гноєсховище. Особливо сильно копита стоншуються і травмуються, коли тварини перебувають у стійлі з бетонною підлогою. Щоб зберегти їхню цілісність, його потрібно покрити товстим шаром підстилки.
- Стежити за підстилкою. Вона має бути постійно сухою і чистою, оскільки сухі копитця набагато твердіші та здоровіші за ті, що постійно мокрі. Щоб уникнути розвитку виразки, пальцевого дерматиту та інших захворювань, 2 рази на день потрібно видаляти гній і міняти підстилку.
- Проводити обрізку копит 2-3 рази на рік, а також організовувати їх прогонку через дезінфікуючі ванни.
У дбайливих фермерів обрізка копит перетворюється на обов’язкову процедуру, яку за відсутності належного досвіду варто довірити спеціально навченій людині. Необхідно, щоб після обрізки копита розташовувалися прямо і повністю торкалися землі, завдяки чому вага у тварини буде рівномірно розподілятися, тому вона почуватиметься комфортно. Після обрізки важливо організовувати ванни з антисептичними розчинами. Дотримуючись усіх цих правил, можна забути про захворювання копит у корів.