Батат є дивовижним овочем, який зовні схожий з картоплею, проте має солодкий смак, завдяки чому з нього часто готують десерти. Існує безліч сортів і різновидів батату. Представлені найпопулярніші з них.
Десертні сорти батату
Десертний батат характеризується підвищеним вмістом глюкози та бета-каротину. Через це у овоча м’якоть набуває насиченого жовтого відтінку або навіть помаранчевого. Сам коренеплід дуже соковитий.
Деякі відзначають, що у десертного батату ананасовий, морквяний, гарбузовий, банановий смак, і він трохи нагадує каштан.
Джорджія Ред
Це середньостиглий сорт із високою врожайністю, що вирощується в штаті Луїзіана. Характеризується коротким терміном дозрівання, відмінно підходить для посадки на ділянці з північним кліматом.
Сильноросла рослина з серцеподібним листям, темно-зеленого кольору з червоно-фіолетовим відтінком. У коренеплоду кругло-овальна конфігурація. У середньому бульба важить 300-500 г. З одного куща збирають до 5 кг коренеплодів, а з 1 га – 200-400 ц.
У плодів м’якоть солодка, суха і м’ясиста, соковита. Перша розсада після висадки бульб з’являється через 2-4 тижні.
До переваг сорту відносять хорошу лежкість бульб і відмінну приживлюваність розсади.
Баю Белл
Рослина з довгими батогами, виростають до 120 см. Листя серцеподібної форми, з невеликими зубчиками, забарвлене в темно-зелений відтінок. Коренеплід має яскраво-червону шкірку і помаранчеву м’якоть. Плоди подовжені. Бульби розташовуються компактно.
Це високоврожайний сорт, що дозріває вже через 90 днів. У плодів приємний, вологий смак. Батат відмінно зберігається, при цьому проростає з мінімальною швидкістю. М’якоть хрустка, соковита.
У процесі варіння м’якоть батату стає м’якою і починає кришитися.
Гарнет
Ранньостиглий сорт, що дозріває через 90-100 днів після висадки. Рослина з довгими батогами, що досягають 180-240 см. Шкірка батату малиново-червоного відтінку, з шорсткістю. М’якоть оранжевого відтінку, солодка, волога.
У рослини декоративне листя з різьбленою формою. Сорт цвіте і здатний зав’язувати насіння. Дуже часто утворюються коренеплоди подовженої форми. М’якоть солодка, лежкість відмінна.
Найчастіше сорт називають Діана. Популярний сорт часів 70-х років, який досі не здає свої позиції серед фермерів і споживачів.
Кумара Ред
Сорт вирощується в Новій Зеландії. Кущі даного сорту виростають великих розмірів. У рослини густі батоги і великі листові пластини. Коренеплоди набувають витягнутої форми із закругленими кінцями.
Солодка картопля характеризується досить довгим терміном вегетації – 110-130 днів. У коренеплоду темно-червона шкірка і м’якоть жовтого кольору з помаранчевим відтінком. Шкірка з прожилками. М’якоть щільна, крохмалиста, з помірною солодкістю.
Відзначається оригінальний післясмак. При термообробці з’являється гарбузовий смак. У сирому вигляді батат досить терпкий.
Цей сорт не сприймає несприятливих погодних умов, його необхідно висаджувати на добре освітлених ділянках із теплим кліматом.
Перемога 100
Скоростиглий десертний сорт, що добре приживається в середній смузі і південних областях . Кущ компактний, не пишний, за рахунок чого можна висаджувати картоплю густо. Урожай дозріває через 90-100 днів.
Плоди мають світло-коричневу шкірку, і світлу м’якоть. Коренеплоди з рівною, гладкою поверхнею. М’якоть помірно солодка, за смаком наближена до бананів і горіхів. Батат має округлу конфігурацію. Шорсткість не спостерігається.
Після збору врожаю необхідно, щоб бульби трохи полежали для набуття солодощі, оскільки відразу після викопування у них немає смаку.
Бургунді
Бургунді – квітучий батат, розроблений у Луїзіані 2004 року. У коренеплодів темно-червона шкірка і темно-помаранчева м’якоть. Молоде листя рослини вирізняється бронзовою “засмагою”, яка зникає в міру зростання. У зрілого листя відзначається гостра вершина і серцеподібна основа, зі злегка зазубреними краями.
Коренеплід на зріз пластичний, дуже м’який, ріжеться легко і приємно. Присутньо багато молочка, однак, у сирому вигляді овоч дуже смачний і солодкий, що нагадує яблуко.
Дуже часто батат використовується для запікання – він одночасно нагадує морквяно-гарбузовий соус. У запеченому вигляді овоч солодкий і вологий.
Борегард
Сорт батату Борегард був виведений в Університеті штату Луїзіана у 80-х роках. У США вважається еталоном. Це один із найпоширеніших сортів для промислового вирощування.
Плоди вирівняні, компактно залягають і розташовуються в основі куща. Пагони можуть досягати в довжину до двох метрів. Припустимо вирощувати коренеплоди в загущених посадках, дотримуючись відстані 20-25 см.
Бульби мають красиву форму. Шкірка рожевого або мідного відтінку, оскільки у сорту є кілька різновидів. М’якоть оранжевого відтінку, солодка, м’яка. Овоч дозріває вже через 100-110 днів. На зрізі батат м’який, пластичний, з великою кількістю молочка.
У сирому вигляді коренеплід солодкий, не крохмалистий, чимось схожий на моркву. У запеченому вигляді стає солодким, розсипчастим і вологим.
Бетті
Десертний сорт, що користується популярністю в США. За рахунок короткого сорту дозрівання підходить для середніх широт. Сорт характеризується солодкими, приємними на смак бульбами. Рослина середньоросла. Листя пальчасто-лопатевої конфігурації, темно-зеленого кольору з червоно-фіолетовим відтінком.
Термін дозрівання становить 120 днів. У плодів помаранчева шкірка і яскраво-помаранчева м’якоть із фіолетовими прожилками. Коренеплоди соковиті, солодкі. У середньому вага одного плоду досягає 200-500 г. З однієї рослини збирають від 1 до 3 кг урожаю.
У запеченому вигляді батат сухуватий, дуже солодкий. На зріз хрусткий, присутнє молочко. Овоч трохи крохмалистий.
Бельву
У сорту красиві бежеві бульби привабливої форми. Фіолетове листя із зеленим відтінком ближче до верхівки. Пагони досягають у довжину 1,5-2,4 м. Бульби довго прокидаються. Це високоврожайний сорт, що дозріває через 110 днів.
У овоча бежева шкірка і солодка, соковита, волога м’якоть оранжевого відтінку. Після термообробки м’якоть зберігає свій відтінок. Це квітучий сорт, що віддає перевагу піщаному і глинистому ґрунту. Плоди формуються рівними навіть в умовах важких суглинків.
Батат на зріз м’який, без молочка. У сирому вигляді хрусткий, не солодкий і не крохмалистий, нагадує моркву. У запеченому вигляді ніби відварна морква.
До переваг сорту відносять високу врожайність, стійкість до фузаріозного в’янення, кореневої вузлової нематоди.
Вардаман
У рослини довгі батоги, що досягають до 2,5 м. У молодих листочків спостерігається фіолетова засмага. Це солодка картопля, що характеризується високою врожайністю. Сорт раннього терміну дозрівання – 90 днів. Бульби компактно розташовуються під кущем, невеликого розміру, форма вирівняна.
Батат з коричневою шкіркою і помаранчевою м’якоттю, яка практично не солодка. Термін вегетації сягає близько 100 днів.
На зріз батат м’який, з великою кількістю молочка. У свіжому вигляді овоч має солонуватий смак, а в запеченому – батат солодший із фруктовим ароматом і нотками кориці.
У сорту Вардаман є один великий плюс – хороша лежкість плодів.
Карамельний
Сорт середнього терміну дозрівання, урожайний. Це в’юнкий сорт з цілісним, серцеподібним, трохи лійкоподібним листям, іноді з кількома зубчиками по краю. Листя забарвлене в темно-зелений відтінок. Стебло і жилки такого ж кольору, як і листя.
Бульби формуються дещо розріджено, але неглибоко. Батат овально-веретеновидної конфігурації, має рельєфні жилки. Шкірка забарвлена в блідо-оранжевий колір, трохи шорстка.
У коренеплодів щільна, крохмалиста, несолодка м’якоть у сирому вигляді, а при термообробці стає м’якою, середньої щільності, малокрохмалистою, злегка солодкуватою. Набуває насиченого помаранчевого забарвлення.
З недоліків сорт відзначають можливість об’їдання гризунами молодих пагонів, а ось плюсом є те, що рослина мінімально пошкоджується дротяником.
Овочеві сорти батату
Овочевий батат характеризується меншим вмістом глюкози, через що він не такий солодкий, як десертний різновид. Зовні овочевий батат більше схожий зі звичайною картоплею.
Може вирощуватися в середній смузі та північних регіонах. У коренеплодів світла м’якоть із невеликими рожевими, жовтуватими або помаранчевими відтінками.
Японський
Сорт був привезений зі США. Це плетучий сорт у закритому ґрунті, а у відкритому починає інтенсивно кущитися. Здатна цвісти і зав’язувати насіння.
Ранньостиглий сорт, однак, не високоврожайний. Кущі виростають великі, у них довгі пагони і велике різьблене листя темно-зеленого відтінку. У коренеплоду рожевата шкірка і блідо-жовта м’якоть.
Вегетаційний період становить близько 100-110 днів. М’якоть соковита, крохмалиста і ніжна, не має грубих волокон. За смаком більше нагадує картоплю. Присутній слабо виражений аромат.
До переваг сорту Японський відносять тривалий термін зберігання і швидке приготування.
Бушбок
Це помірно врожайний сорт із вегетаційним періодом до 110 днів. Діаметр куща в середньому досягає 1,5 м. Квітуча рослина дає великі, вирівняні бульби з малиновою шкіркою, яка змінює колір при тривалому зберіганні. Шкірка грубувата, тому краще чистити овоч перед вживанням.
У батату жовтувато-кремова м’якоть, що характеризується соковитістю і м’якістю. Серцевина малосолодка, має горіховий присмак. У середньому з однієї рослини отримують 1,5-2 кг врожаю.
До переваг сорту відносять те, що він є хорошою заміною картоплі, не піддається хворобам і відмінно зберігається. З недоліків виділяють тверду шкірку і сильне укорінення розсади.
Пурпурний
Ранньостиглий сорт, отриманий від “Бататових кущів”. Це один із найкорисніших сортів, що утворює довгі батоги до 2,5 м. У рослини зелене стебло, проте біля кореневої розетки є яскраво виражена пурпурна пігментація.
Листя трилопатевої конфігурації. Якщо рослина отримує недостатньо вологи, вона розкидає врожай. Спостерігається активне цвітіння і можливість зав’язі насіння. У рослини сильно витягнуте коріння. Вегетаційний період становить 110-120 днів. Сорт із середнім показником урожайності.
Шкірка і м’якоть одного відтінку – пурпурного. Колір не втрачається навіть під час приготування коренеплоду. За смаком не дуже солодкий, проте відчувається слабкий присмак каштана.
Батат можна використовувати як натуральний барвник під час випічки, додавати в картопляне пюре, запікати. Коренеплід стане ключовим інгредієнтом у складі вінегрету.
Мускатний
Не дарма у сорту така назва, оскільки батату характерний мускатний присмак. Можна насолодитися смаком відразу ж після збирання врожаю. У рослини дуже потужний батіг, а зелене листя має серцеподібну конфігурацію.
Бульби досить великі, овальні, нагадують картоплю. Шкірка коричневого відтінку, м’якоть – світла. На зріз батат твердий, є молочко. При вживанні в сирому вигляді відчувається сухувата, пухка і мало солодка м’якоть. Це волокнистий сорт, що відчутно при варінні.
Батат має середній період дозрівання – від 120 до 140 днів.
Боніта
Сорт Боніта був отриманий 2005 року в Луїзіані. Вегетаційний період становить 95-105 днів. Це високоврожайний і теплолюбний сорт, що формує під кущем не надто компактно 3-4 бульби, у яких подовжена веретеновидна форма.
Молоде листя забарвлене в бронзовий відтінок, а зріле листя має зелений колір з рожевим, ближче до пурпурового відтінку на нижньому боці біля основи листа. Черешки і стебла не опушені, зеленого забарвлення.
Шкірка батату гладенька, світлого відтінку – бежево-рожевого. М’якоть світла, соковита, щільна. Помітний оригінальний хрускіт і легка солодкість. У сирому вигляді батат не солодкий, трохи липне до рук, молочка небагато. У запеченому вигляді м’якоть стає вологою, солодкою.
Сорт відмінно цвіте у відкритому ґрунті, зав’язує насіння від запилення іншими квітучими сортами батату.
Білий НБС (він же Сухумський білий)
Цей сорт походить із Центрального Новосибірського Ботанічного Саду. Це ранній, високоврожайний сорт, який зовні та за смаком більше нагадує звичайну картоплю.
Рослина потужна, з красивим слабо порізаним листям. Листя лопатеве. У молодого листя бронзове забарвлення. Стебла і черешки забарвлені в зеленувато-рожевий відтінок. Рослина не цвіте.
Коренеплоди подовжені з звуженими кінцями, шкірка світло-коричневого кольору, м’якоть світлого відтінку, в сирому вигляді практично біла, щільна, хрустка, крохмалиста і несолодка. Кущ компактно утворює в середньому 3-4 довгастих бульби одного розміру. Вегетаційний період становить 95-100 днів.
У коренеплодів волога, соковита, проте менш солодка м’якоть, ніж у інших сортів. Цей сорт є чудовою заміною звичній для нас картоплі. При термообробці трохи темніє, стає м’якою і слабокрохмалистою, набуває певної солодкості. Однак і його можна використовувати для запікання і випічки.
До переваг сорту відносять середню стійкість до дротяників, гарне зберігання бульб і швидкий розвиток паростків. До недоліків зараховують можливість об’їдання молодих пагонів гризунами і загнивання бульби при пророщуванні.
Кормові сорти батату
Кормовий батат характеризується мінімальним вмістом цукру, тому його, як правило, використовують для заміни картоплі в різних стравах. Зазвичай у кормового батату світла м’якоть, яка при термічній обробці набуває м’якої консистенції.
Дружківський
Батат Дружківський отримав свою назву завдяки тому, де його вирощували – у місті Дружківка, Донецької області. Був отриманий у 2013 році.
Рослина утворює кілька дуже великих коренеплодів на кущ. Пагони досить довгі, не перевищують 1,5 м. Листя має різьблену форму. Спостерігається рясне цвітіння і зав’язь насіння. Вегетаційний період триває близько 100 днів.
У коренеплодів червоно-рожева шкірка, яка набуває коричневого відтінку при зберіганні. М’якоть біло-жовтого відтінку, помірно солодка. На зріз батат хрусткий, ламкий. У сирому вигляді крохмалистий, з мінімальною солодкістю.
До переваг сорту відносять гарне зберігання, посухостійкість, середню швидкість просипання і проростання. З недоліків городники виділяють слабку стійкість до бататових інфекцій.
Бразильський
Бразильський батат характеризується невибагливістю. Сорт відмінно переносить не дуже сприятливі кліматичні умови і приживається в середній смузі.
Це досить високоврожайний сорт, стійкий до хвороб і шкідників. Вегетаційний період триває 95-105 днів. Кущ досить плетистий, не спостерігається проблем з пробудженням і проростанням.
У бульб рожево-тілесна шкірка і жовто-бежева м’якоть зі слабко вираженим смаком. Батат на зріз хрусткий, має багато молочка, липне до рук. У сирому вигляді нагадує картоплю, містить багато крохмалю і помірно солодкий. Після зрізу швидко темніє.
У запеченому вигляді батат стає волокнистим, вологим і солодким.
Індійський
Індійський батат був привезений у 2014 році живцями з Індії. Це пізній, високоврожайний сорт, що любить тепло і вологість. Може використовуватися в декоративних цілях, оскільки має гарне листя, а восени порадує смачними бульбами.
Кущ компактних розмірів, сильно гілкується. Листя різьблене, ажурної форми, розсічене на 7 довгих, вузьких лопатей. У молодого листя пурпурно-бронзовий відтінок, а стебла, черешки і жилки забарвлені в зелений колір.
Коренеплоди довгі, вкриті блідо-рожевою шкіркою. У батату світла м’якоть, соковита, слабокрохмалиста і помірно солодка, з ледь помітним горіховим присмаком. Після термообробки м’якоть стає щільною, проте солодкості не додається.
До недоліків сорту відносять можливість прояву ознакою вірусної інфекції. Молоді пагони можуть об’їдати гризуни. При пророщуванні бульба може загнивати.
Тайнунг 65
Це високоврожайний сорт азіатської селекції, що з’явився в 2011 році. Характеризується середнім терміном дозрівання і невибагливістю. Під кущем утворюється одна дуже велика бульба або кілька невеликих.
Сорт плетистий, з тонкими, дуже довгими пагонами, що досягають до 4 метрів. Пагони практично не розгалужуються, іноді обвиваються навколо нетовстих вертикальних опор. Листя витончене, плющеподібної конфігурації, з рожевими жилками з нижнього боку. У молодих листочків бронзове забарвлення з пурпуровою облямівкою. Рослина не цвіте.
У коренеплодів рожево-бежева, гладка шкірка. На зрізі м’якоть жовтувато-кремового відтінку, в сирому вигляді має середню щільність, крохмалиста, слабо солодка. При термообробці м’якоть стає середньої щільності, крохмалистою і солодкою, набуває жовтого забарвлення.
Цей сорт рекомендується для смаження, варіння і запікання. Коренеплоди відмінно зберігаються, практично не уражаються дротяником.
Вінницький рожевий
Це один із найбільш універсальних сортів. У Вінницького рожевого батату коренеплоди вкриті блідою шкіркою. Утворює досить потужний сильнорослий кущ із товстими батогами. У вареному вигляді схожий на звичайну картоплю, проте з солодким приємним смаком.
Дехто вважає, що в батату мінімальна солодкість, інші переконані, що середня. У сирому вигляді овоч нагадує капустяний качан без гіркоти. Це високоврожайний сорт. М’якоть яскраво-біла, соковита. Бульби мають видовжену форму. Вегетаційний термін становить 120 днів.
Нерідко в м’якому ґрунті зустрічаються бульби масою по 1 кг.
Американський бежевий батат
Сорт привезений зі Штатів. Утворює компактний кущ із тризубчастим зеленим листям. Це рослина з довгими батогами – 1,2-1,5 м. Вегетаційний період триває 100-110 днів.
У коренеплодів жовто-бежева шкірка і жовто-вершкова м’якоть. У батату щільна, крохмалиста м’якоть із солодким смаком. Нерідко овоч використовується для заміни картоплі у стравах або як доповнення до неї.
З переваг городники виділяють високу врожайність, велику кількість молочка, відсутність волокон, також солодкість і вологість у запеченому вигляді.
Декоративні сорти батату
Зазвичай декоративний батат виростає не більше 40 см, проте завширшки кущ може досягати до 2 м. Багато декоративних бататів не цвітуть, але дуже популярні завдяки тому, що мають різноманітне листя, яке зовні виглядає не гірше за квіти.
Усі декоративні сорти бататів ростуть у довжину. Вони слабо гілкуються, зате батоги виростають до 2,5 м. Рослина швидко росте, не цвіте, батіг не оголюється.
Представлені найпопулярніші декоративні сорти батату:
- Light Green. Максимальна довжина батога 1,5 м. Має безліч бічних відростків, що створюють об’ємну “шапку” з листя. У середині літа починає відвести ніжними воронками рожевого відтінку. Після 24 годин воно в’яне. Листя велике, глибоко розрізане по краях, переважає світло-зелений відтінок.
- Sweet Caroline Purple. Довжина батога варіюється в межах 1,8-2,5 м. Листові пластини із зубчастими краями, мають п’ять лопатей. Листя забарвлене у фіолетово-пурпурний відтінок.
- Sweet Caroline Bronze. За описом схожі з Sweet Caroline Purple, тільки листя забарвлене в пурпурний відтінок.
- Sweet Heart Red. Листя схоже на кленове, розділене на лопаті. У молодому віці листя забарвлене в коричневий колір, а з часом набуває зелено-пурпурного відтінку.
- Пінк Фрост. Даний сорт демонструє фантастичну палітру. Листя створює абстрактний малюнок із рожевих, зелених, білих і сірих плям.
Існує велика безліч сортів і різновидів батату. Можна використовувати декоративні сорти, щоб не тільки прикрасити свою ділянку, а й отримати смачні коренеплоди. Якщо ви любите солодку картоплю, десертні сорти батату – те, що потрібно.