Посадивши їстівні сорти жимолості, ви прикрасите свою ділянку декоративним і врожайним чагарником. Кожен кущ жимолості, не вимагаючи особливого догляду, буде щорічно давати вам смачні та цілющі плоди. Дізнаємося, як правильно посадити жимолость, і як за нею доглядати?
Вибір і купівля сорту
Кущі жимолості можуть виростати до 3 м у висоту. Вони густі, і з них виходять чудові живоплоти. Для цієї мети вигідніше купувати високорослі сорти, але іноді вигідніше вирощувати низькорослу жимолость.
При купівлі саджанців їстівної жимолості уточніть подробиці про сорт:
- урожайність;
- терміни дозрівання.
Розібратися самостійно в сортах жимолості непросто, тому під час купівлі саджанців варто проконсультуватися у продавця в розпліднику. Саджанці краще купувати там же, це підвищує ймовірність придбання потрібного сорту і якісних саджанців.
Вимоги до здорового саджанця
Правила вибору саджанців:
- Для посадки використовують дворічні саджанці.
- У саджанця має бути 2-3 розгалуження.
- Оптимальна висота – 30-40 см.
- У гілок не повинно бути пошкоджень. Вони мають бути свіжими, не засохлими.
- Якщо у саджанців є лущення кори – це нормальне для жимолості явище.
- Коріння має бути здоровим, на гілках – бруньки.
Жимолость – культура самобезплідна, щоб плодоносити, їй потрібні сорти-запилювачі – для перехресного запилення. Купуючи саджанці, треба вибирати одразу кілька сортів жимолості – для запилення.
Яка буває їстівна жимолость?
Із двохсот видів жимолості в росте близько півсотні, і більшість із них – неїстівні. Для кожного регіону – свої сорти. Особливо уважно слід вибирати жимолость для Сибіру і північних районів – з урахуванням морозостійкості.
Серед жимолості їстівної виділяють окремі групи сортів – ранні, середньостиглі, пізні, великоплідні, солодкі, декоративні, стійкі до осипання.
Критерії вибору сорту їстівної жимолості:
- Регіональність. Вибираючи сорт, зіставляють максимально низькі зимові температури і морозостійкість конкретного сорту. Перевагу віддають районованим сортам.
-
Форма. Якщо колір плодів у їстівної жимолості приблизно однаковий, і лежить у синьо-фіолетовій гамі, то їхня форма може бути найрізноманітнішою:
- овальної;
- округло-овальної форми;
- циліндричної;
- веретеновидної;
- витягнутої;
- з усіченим кінцем
- Колір. У отруйної жимолості плоди зазвичай жовті, помаранчеві або червоні, а у їстівних видів жимолості ягоди тільки сині або фіолетові, іноді майже чорні. Плоди покриті білувато-сизим нальотом.
- Розмір плодів. Максимальний розмір плодів – 2 см, максимальна довжина – 8 мм. Такі параметри ягід характерні для великоплідних сортів. Вага дрібних плодів – до 0,5 г, великих – до 1,5 г.
- Смак плодів. Ягоди різних сортів відрізняються за смаком, вони бувають солодкими, кисло-солодкими, з гіркуватістю, без гіркуватості, а також є сорти з незвичайними смаковими відтінками.
- Урожайність. Мінімальний урожай – 0,5 кг з куща, максимальний – 4 кг.
Якщо ділянка невелика, або на жимолость будуть покладені функції огорожі, то, вибираючи сорт, враховують форму і розміри куща.
Сорти жимолості їстівної для регіонів :
Регіон | Рекомендовані сорти |
Урал | Родзинка, Чарівниця, Синьоока, Чорничка |
Ленінградська область | Ленарола, Волхова, Мальвіна, Юля |
Середня смуга і Московська область | Московська, Купа Мала |
Примор’я | Світанок, Зірниця, Лохина |
Сибір | Гордість Бакчара, Герда, Попелюшка, Сибірячка |
Серед усієї їстівної жимолості найбільше цінують сорти врожайні, з великими ягодами – до подібних належить, наприклад, жимолость Велига, Морена, Лаура, Слов’янка, Фіалка.
Найкращі сорти з описом і характеристиками
Селекціонери постійно вдосконалюють характеристики жимолості, тому сьогодні садівники всіх регіонів можуть підібрати сорти, що максимально відповідають своїм запитам.
Найкращі сорти їстівної жимолості:
Сорт | Урожайність | Плоди | Інші особливості |
Васюганська | до 5 кг | Вага – до 1 г. Солодко-кислі, без гіркуватості. Темно-сині, з восковим нальотом. Форма глечикоподібна, вершини – плоскі. | Це наполовину дерево, наполовину кущ. Дуже висока морозостійкість. Середня осипальність. Швидке дозрівання плодів. Висока транспортабельність. |
Зарниця | близько 2 кг | Вага – 1 г, Кислувато-солодкі, присутня невелика терпкість. Веретеновидної форми. Темно-синього кольору. | Дуже декоративні кущі, розлогі, напівкулясті, напівкулясті. Стійкі до посухи та морозів. Плоди майже не обсипаються. |
Верболоз | до 3,5 кг | Вага – 0,75 г, Темно-блакитні плоди, кислуваті на смак. Форма – веретеновидна. Ягоди горбисті, темно-синього кольору. | Розлогі, невисокі кулясті кущі, що мають розлогий вигляд. Великий вміст вітаміну С. Сорт скороплідний і врожайний. |
Павловська | близько 2 кг | Вага – 1,3 г. Темно-сині, кисло-солодкі. Форма – видовжена, верхівки – загострені. | Кущі обернено-конічної форми. Висота – до 1,7 м. Висока зимостійкість. |
Німфа | до 3 кг | Вага – 1 г. Блакитно-сині, веретеновидної форми. Великі, видовжені, поверхня горбиста. Солодкі, з приємним ароматом. | Новинка. Найкращий на сьогодні сорт жимолості. Кущі округлі, висотою 1.5 м. Морозостійкість висока. |
Морена | до 2,5 кг | Вага – 1,7 г. Синьо-блакитні, з восковим нальотом. Кисло-солодкі, без гіркоти, зі слабким ароматом. Форма – глечикоподібна. | Сорт дуже декоративний. Ранньостиглий. Висота куща – 1,7 м. |
Користь і шкода від жимолості
Ягоди жимолості нагадують за смаком лохину, чорницю, а у деяких сортів у смаку присутні нотки ананаса. Плоди мають масу корисних властивостей:
- зміцнюють імунітет;
- стабілізують тиск;
- знижують кислотність шлунка;
- мають жарознижувальні властивості;
- загоюють виразки шлунка та кишківника;
- виводять шлаки та токсини з організму;
- мають антибактеріальний і протизапальний ефект;
- зміцнюють кровоносні судини;
- покращують кровообіг.
Вживання жимолості має бути помірним. Її не можна їсти у великих кількостях – плоди та квіти здатні спровокувати алергічний напад. Квітуча жимолость також може викликати в алергіків напад. Ягоди не можна їсти дітям до 5-ти років.
У наступному відео розповідається про користь вживання жимолості та трохи про її сорти:
Особливості посадки та покрокові інструкції
У посадці жимолості головне – якісний посадковий матеріал і правильна підготовка ями. Якщо все зробити правильно, то проблем із приживанням саджанців не буде.
Терміни висадки
Жимолость висаджують навесні або восени. Перевагу віддають осінній посадці. Рекомендовані терміни висаджування – з середини вересня до середини жовтня. Навесні посадка повинна бути дуже ранньою, оскільки у жимолості рано пробуджуються бруньки.
Вибір місця
Оптимальні умови для жимолості:
- захист від вітрів;
- залягання ґрунтових вод – не більше 1,5 м до поверхні землі;
- ґрунти – нейтральні, піщані або суглинки, добре зволожені;
- хороша освітленість для крони і затінення для коренів.
На відміну від більшості культур, жимолость добре росте в низинах. Вона прекрасно сусідить з посадками інших чагарників і дерев. Висаджуючи жимолость, важливо передбачити комфортний збір ягід – має бути доступ до всіх сторін куща.
Жимолость може рости навіть на болотистих ґрунтах, головне, щоб вони не були надмірно кислими.
Підготовка ґрунту
Ґрунт перекопують на багнет лопати, прибираючи коріння бур’янів. За необхідності розкислюють ґрунт, вносячи по 400 г гашеного вапна на 1 кв. м. м. Ділянку удобрюють, щоб саджанці жимолості швидше вкоренилися і набрали сил для плодоношення. Під перекопування на кожен метр квадратний вносять:
- суперфосфат – 30 г;
- калійну сіль – 30 г;
- перегній – 10 кг.
Свіжий гній вносять тільки восени. Навесні ґрунт удобрюють перегноєм або перепрілим рослинним компостом.
Підготовка ям
Особливості підготовки ям під посадку жимолості:
- ями готують приблизно за півмісяця до висадки;
- глибина ям – 40 см;
- у викопані лунки вносять ґрунтосуміш;
- яму накривають нетканим матеріалом.
Склад ґрунтосуміші для внесення в посадкову яму:
- родючий шар;
- перегній – 3 кг;
- зола – 200 мл;
- нітрофос – 30-40 г;
- гашене вапно – 250 мл (розчин готують із 250 мл вапна і 10 л води).
Мінімальний термін посадки жимолості в підготовлені ями – через 4 дні після внесення добрив.
Посадка
Саджанці жимолості висаджують за схемою – 1,5 м між сусідніми чагарниками, і 2 м між рядами. Якщо у саджанця відкрите коріння, то його перед посадкою занурюють у глиняну бовтанку (1 л глини на 10 л води).
Порядок посадки жимолості:
- З добрив, засипаних у лунку, формують пагорб.
- На вершині пагорба розташовують коріння саджанця, їх перегинання не допускається.
- Коріння засипають ґрунтом, акуратно трамбують його, щоб усі порожнечі заповнилися.
- Саджанець рясно поливають водою.
- Мульчують пристовбурні кола торфом, сіном, тирсою, корою.
Дивіться в представленому відео порядок посадки жимолості їстівної:
Саджанець жимолості розташовують так, щоб коренева шийка була заглиблена в ґрунт на 5 см.
Як цвіте
Жимолость – універсальна рослина, одна з її головних функцій – декоративна. Особливо гарний чагарник у період цвітіння. Причому триває воно не кілька днів, як у багатьох плодових культур, а 3-4 тижні.
Цвітіння починається на 3 або 4 рік після посадки саджанців. Час цвітіння залежить від термінів дозрівання сорту. Квіти у жимолості великі, їх колір, залежно від сорту, може бути білим, рожевим, блакитним.
Догляд за рослиною
Перші плоди на жимолості з’являться через 2 роки після посадки. Спочатку врожай буде невеликим – близько 300 г ягід. Але якщо забезпечити рослині належний догляд, плодів з кожним роком буде все більше. За гарного утримання, жимолость плодоносить протягом 30 років.
Підживлення
Порядок підживлення жимолості:
- До розпускання бруньок вносять на 1 кв. м аміачну селітру – 15 г. Або розчин сечовини – 1 ст. л. л на 10 л води. Відро розчину сечовини – на 1 кущ.
- Під час цвітіння під корінь вносять зміцнювальний розчин золи. На відро води – 1 кг золи.
- Після збору ягід вносять розчин нітрофоски – 25 г на 10 л, або гнойову рідину (1:4).
- Восени вносять по 5 кг компосту під кожен кущ, 50 г суперфосфату і 100 г золи.
Отримати більше інформації про те, як доглядати за жимолостю в осінній період, можна з цієї статті.
Полив
Жимолость невибаглива і не вимагає спеціального поливу. Вона відмінно переносить посуху, поливати її доводиться хіба що в найбільш затяжні посухи. І якщо її все-таки поливають, то дуже рясно. Молоді кущі, на відміну від дорослих, поливають регулярно.
Норма поливу молодих кущів – 1-2 відра. Після поливу ґрунт посипають торфом, перегноєм або тирсою. Якщо прополюють пристовбурні кола, то дуже обережно – коріння жимолості розташоване дуже близько до поверхні землі.
Формування кущів
Щоб поліпшити плодоношення і підвищити декоративність куща, проводять формуючу обрізку. Особливості формування кущів:
- Перша обрізка проводиться відразу після посадки. Саджанець обрізають, залишивши 3-5 найсильніших гілок. Кожну із залишених гілок вкорочують на третину.
- Щорічно навесні проводять санітарну обрізку – обрізають пошкоджені та сухі пагони. Обрізку проводять не пізніше березня.
- Формувальну обрізку проводять восени, після опадання листя. Обрізають гілки, що загущують, але не чіпають пагони-однолітки.
- До 7-річного віку у жимолості відростає багато нових пагонів, частину яких вирізають.
- У 10-12 років проводять омолоджувальну обрізку. Видаляють гілки 5-6 річного віку.
Для жимолості застосовна радикальна обрізка – старий кущ обрізають під корінь. Через кілька років рослина відновиться і заплодоносить.
Розмноження їстівної жимолості
Розмножують жимолость різними способами. Ця витривала культура без проблем розмножується живцями, відводками та іншими способами.
Зеленими живцями
Живці зрізають з рослин, що відцвіли, при появі зелених плодів. Зрізання проводять у похмуру та прохолодну погоду. Порядок розмноження:
- За допомогою гострого ножа зрізають пагони навскоси.
- Потім молоді пагони ділять на кілька живців, на кожному має бути 2-3 бруньки.
- Обривають нижнє листя. Верхні вкорочують. На 24 години живці поміщають у воду. Висаджують у ґрунт і утеплюють на зиму. Навесні найміцніші саджанці висаджують на постійне місце.
Здерев’янілими живцями
Посадковий матеріал заготовляють після опадання листя. Порядок розмноження:
- Зрізають гілки 7-8 мм у діаметрі.
- Обмотують коріння вологою тканиною і прикопують у піску.
- Навесні здерев’янілі гілки нарізають на живці і висаджують за тією ж технологією, що і зелені. До осені у них буде своя коренева система. Ще через рік їх можна пересаджувати на постійне місце.
Горизонтальними відводками
Ранньою весною гілки нижнього ярусу притискають до землі, і фіксують її скобами. До осені у відводка з’явиться коріння. Від материнського куща відводок відокремлюють наступної весни. Відокремлений відводок висаджують на постійне місце.
Щоб стимулювати у відводка утворення коренів, у місці зіткнення пагона з ґрунтом роблять надрізи на корі.
Діленням куща
Діленням розмножують дорослі, але не старі кущі, що мають 6-7 скелетних гілок, заглиблених у землю. Обов’язкова умова – кущ повинен бути здоровим.
Восени кущ витягують із землі і розділяють секатором на кілька частин. Кожна частина повинна мати кілька пагонів і достатню кількість коренів. Їх відразу пересаджують у підготовлені ями.
Кореневими відводками
Кореневих нащадків жимолость дає мало. Щоб з’явився кореневий відводок, на коренях мають прокинутися додаткові бруньки, які проростуть у надземний пагін. Врослі нащадки дорощують біля материнського куща. Через два роки, відокремивши відводки, що підросли, від материнського куща, пересаджують на постійне місце.
Пересадка
Жимолость за необхідності можна пересаджувати. Для цього заздалегідь – як під посадку, готують посадкову яму. При цьому враховують розмір кореневої системи пересаджуваної рослини. Якщо кущ великий, його розділяють на частини гострою лопатою – отримані рослини висаджують також, як звичайні саджанці.
Хвороби і боротьба з ними
Жимолость не створює проблем своїм власникам. Ця культура відрізняється високим імунітетом до хвороб, і хворіє вкрай рідко. Особливо якщо проводити профілактичні обприскування.
У сирі та холодні роки жимолость може вражатися такими хворобами:
- Біла плямистість. Супроводжується появою на листках сіро-коричневих плям із білою серединою. Позбутися хвороби допомагає Фундазол.
- Борошниста роса. Грибкове захворювання, що супроводжується появою сірих плям на листках, а потім і на всій рослині. Для профілактики борошнистої роси рослину двічі обробляють бордоською рідиною – рано навесні та після цвітіння.
Щоб впоратися з грибковими інфекціями, жимолость обприскують Фолікуром, Топазом та іншими фунгіцидами. Проводять обробку до появи зав’язей або після збору плодів.
Хороший профілактичний ефект надає обприскування розчином мідного купоросу і господарського мила. На відро води кладуть 10 г купоросу і 1 ст. л. натертого мила.
Шкідники та профілактика
Жимолость стійка до шкідників, але є шкідники, які можуть атакувати культуру. Найпоширеніші вороги жимолості:
- Павутинний кліщ. Паразит висмоктує соки з листя – вони скручуються, буріють, стають дірявими. Запобігти навалі допомагає проріджування пагонів. Обробляють Мавриком, Омайтом, Тедіоном.
- Щитівка. Шкідник висмоктує соки із зелених частин рослини. У підсумку кущ гине. Для лікування і профілактики культуру, після збору врожаю, обприскують Рогором.
- Гусениці. Цих шкідників можна прибрати з кущів вручну. Якщо гусениць багато, кущі обприскують Інта-Віром або Елексаром.
- Попелиця. Ця комаха особливо любить жимолость, перегодовану азотом. Листя жовтіє й опадає. Допомагає обприскування Актелліком, Конфідором, Рогором.
Рекомендуємо прочитати статтю про хвороби та шкідників жимолості.
Збір урожаю
Посинілі плоди не означають, що пора збирати врожай – потрібно почекати тиждень, не менше. А якщо сорт не обсипається, то можна почекати й довше – тоді ягоди будуть солодшими.
Що ще потрібно знати про збір і зберігання плодів жимолості:
- Найпростіший спосіб збору жимолості – струшування. Такий варіант підходить для сортів, що обсипаються. Струшують ягоди на плівку, підкладену під кущем. Другий варіант – збір вручну
- Дозріваючи, плоди стають м’якими. Щоб не пом’яти плоди, їх укладають у неглибоку тару тонким шаром.
- Жимолость довго не зберігають, навіть у холодильнику ягоди швидко псуються. Ягоди протягом 2-3 днів треба переробити або з’їсти.
Агротехніка жимолості їстівної під силу найледачішому садівникові. Виростити цю унікальну рослину зовсім неважко. Посадивши його на ділянці, ви зможете щорічно збирати кілька кілограмів цінних плодів, а заодно прикрасите свою ділянку декоративним чагарником.