Багато птахівників успішно розводять перепелів навіть у міських квартирах. Пристосувавши для їхнього проживання пташині клітки, ви будете стабільно отримувати врожай делікатесних яєць, а створивши маленьку ферму, ви забезпечите себе дієтичним м’ясом. Яким чином це зробити, читайте далі.
Чому саме перепілки
Перепели є найдрібнішими птахами із загону курячих і сімейства фазанових. Вага такої пташки близько 150 г, а довжина тільця – не більше 20 см. Їх дедалі частіше розводять удома і на дачі у зв’язку з трьома моментами:
- Це чудова альтернатива класичному птахівництву, оскільки не потрібно будувати великий курник, вигулювати птицю та думати над тим, чим її годувати. Так, для утримання 50 перепілок потрібно кілька квадратних метрів, якщо грамотно підійти до організації простору.
- Незважаючи на свої скромні розміри, перепілки – чудові несучки. Окремі види можуть давати до 300 яєць на рік. У середньому від 50 птахів на день можна отримувати близько 45-48 яєць, що еквівалентно 8 курячим, але вони корисніші за своїх аналогів, оскільки містять у кілька разів більше вітамінів групи B, міді, калію, заліза, фосфору і кобальту. Примітно, що їх можна вживати в сирому вигляді, оскільки вони не є переносниками сальмонельозу.
- М’ясо птиці є дієтичним, а також багате на вітаміни групи B, залізо, мідь, калій і корисні амінокислоти. Вона особливо рекомендована людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, хвороби серця і судин, а також цукровий діабет, туберкульоз, астму або недокрів’я.
М’ясо перепілки можна зберігати довгий час, оскільки воно зберігає свої корисні властивості навіть після заморозки.
Як вибрати продуктивну породу
Залежно від мети вирощування перепелині породи поділяються на несучі та м’ясні. З характеристиками популярних порід можна ознайомитися за таблицею:
Найменування | Група | Яйценосність, штук/рік | Маса яйця, г | Жива маса, г | Запліднюваність, % | |
самця | самки | |||||
Японський | яєчна | 250-300 | 9-11 | 110-130 | 130-150 | 80-90 |
Фараон | м’ясна | до 220 | 12-16 | 200 | до 300 | 80-90 |
Білий англійський | яєчна | близько 280 | 10-11 | 160 | 190 | 75 |
Чорний англійський | яєчна | 280 | 10-11 | 170 | 200 | 75 |
Смокінговий | яєчно-м’ясна | 280 | 10-11 | 140-160 | 160-180 | 80-90 |
Мармуровий | яєчна | 260-280 | 9-10 | 110-120 | 130-150 | 70 |
Маньчжурський | м’ясна | 220 | 16 | 150-200 | 300 | 80 |
Естонський | яєчна | 300-310 | 12 | 170 | 200 | 95 |
Популяція НВО “Комплекс” | яєчно-м’ясна | 260 | 11-12 | 150-170 | 180-200 | 70-80 |
Найбільш популярними є такі породи:
- Японські. Яєчну кладку самки починають уже у віці 1,5-2 місяці. На рік можуть знести до 300 яєць. До умов проживання невибагливі, до хвороб стійкі. Домашні перепілки мають забарвлення, схоже на забарвлення птахів, що живуть у дикій природі.
- Британські (англійські) білі та чорні. Менш яйценосні, ніж японські (280 яєць на рік), але трохи більші за розміром. Отримані від мутацій японських перепелів. Мають чорне оперення з коричневим відтінком. Чорні перепілки мають більш високу масу порівняно з білим видом.
- Маньчжурські золотисті. Яйценосність до 250 яєць на рік. Мають дуже гарне забарвлення пір’я – коричневе навпіл із пшеничним, що надає птахові приємного золотистого відтінку.
- Фараон. Користується стійким попитом у фермерів. Своїм забарвленням нагадує японських перепелів. Нестися починають у віці 40-50 днів, але яєць дають відносно мало – близько 200 штук на рік. Таких перепелів активно використовують для розведення бройлерів.
Для домашнього розведення часто обирають японські, естонські, мармурові та британські білі/чорні породи, а також фараон.
Облаштування приміщення та кліток
Для успішного вирощування перепелів приміщення слід обладнати вентиляцією, освітленням, опаленням. Також слід підготувати зручні клітки, годівниці та поїлки. Кожній деталі потрібно приділити належну увагу.
Освітлення
Приміщення має бути світлим протягом 17-18 годин. Лампи розжарювання слід вмикати о 6-7 ранку і вимикати об 11 годині вечора. При цілодобовому освітленні самки починають нестися частіше, але це призводить до їхньої швидкої “зношуваності”. Яскраве освітлення не рекомендується, оскільки може спровокувати неспокійну поведінку та агресію серед птахів. Перепели можуть почати бійки та розкльов яєць.
Для освітлення приміщення площею 16 кв. вистачить однієї лампи в 40 ват. Влітку при сонячних світлових днях цілком вистачить природного освітлення.
Якщо в приміщенні, де утримуються птахи, відсутні вікна, крім освітлення лампами розжарювання, перепелів необхідно освітлювати ультрафіолетовими лампами. Вони створюють імітацію сонячного світла і запобігають рахіту у птахів.
Вологість і температура
Вміст вологи в приміщенні допускається не більше 50%. Оптимальне значення – 60-70%. За надмірної сухості перепела рідко несуться, а їхнє оперення стає ламким. Виправити ситуацію можна, якщо поставити поруч із кліткою відро або чашку з водою. У сирих приміщеннях, навпаки, птахи можуть застуджуватися і гинути.
Температура в приміщенні має бути від 18 до 24 градусів. При цьому варто врахувати, що якщо вона опуститься до 5 градусів, то птахи вимруть. Важливо простежити за тим, щоб у зимовий період температура в приміщенні не була нижчою за 18 градусів, інакше сильно може постраждати несучість птахів. Важливо не допускати перепадів температури, оскільки це також позначиться на продуктивності птахів.
Вентиляція
Якщо птахів вирощують у квартирних умовах, необхідно встановити хорошу вентиляцію, оскільки запах посліду буде затягуватися в сусідні квартири, а це загрожує вельми неприємними розбірками із сусідами. У цьому плані легше розводити перепелів на дачі або в умовах заміського будинку.
Клітки
Для квартирного утримання перепелів достатньо звичайних пташиних кліток. Їх слід організувати за такими правилами:
- виконати каркас клітки з оцинкованої сітки, але в крайніх випадках може використовуватися метал;
- витримати між прутами такий розмір, щоб птах зміг просунути голову, інакше він не зможе під час годування дотягнутися до годівниці;
- висота клітки – не менше 20 см, інакше перепела можуть розбити собі голову, коли будуть підстрибувати;
- передбачити в клітці місце для двох лотків: один – для яєць, а другий – для посліду, інакше яйця будуть брудними, і може з’явитися інфекція.
При цьому слід врахувати такі нюанси:
- тримати клітки в тихому місці, але не на підвіконні, сильно освітленому сонцем;
- у клітці розміром 30х30 і висотою 25 см можна тримати 3 самок і 1 самця;
- якщо планується розміщувати клітки на лоджії, необхідно подбати про її герметичність та утеплення, оскільки протяги та коливання температури можуть призвести до хвороб і загибелі птахів;
- на дно клітки потрібно покласти папір, а можна насипати стружку або пісок, але їх слід щодня міняти;
- клітки мити не рідше ніж раз на 2-3 місяці.
Можна влаштувати стелажі з кліток уздовж стін у сараї або іншому підсобному приміщенні. Зробити їх можна самостійно з підсобних засобів.
Годівниці та поїлки
З покрівельного заліза можна зробити бункерні годівниці, але вони мають бути глибокими і високими – не менше 10 см у висоту. Для води найкраще використовувати звичайні чашки або чисті консервні банки. Їх можна встановити за кліткою, щоб птахи під час пиття не змогли їх перекинути.
Парування і годування батьківського стада
Організувавши відповідні умови для утримання перепелів, можна перейти безпосередньо до їхнього спарювання і приділити особливу увагу годуванню.
Парування
Для племінної роботи необхідно відбирати самок віком 3-8 місяців, а самців – 3-6 місяців. Не підходять для спарювання перепела різних порід і близькоспоріднені, а також птахи від одного і того ж виробника.
Якщо обмежити кількість спарювань самок, то виводимість пташенят підвищиться. На одного самця має припадати не більше 4-х самок. Часто самець уникає спарювання з високосортними несучками, віддаючи перевагу низькосортним. У таких випадках найгірші екземпляри просто вибраковують і прибирають.
У період спарювання перепілки обов’язково повинні отримувати велику кількість протеїнів і вітамінів. Можна придбати для цих цілей різні вітамінні добавки. Добре підходять для корму висівки (краще пшеничні, а не житні).
Батьківське стадо необхідно утримувати окремо від м’ясних порід птахів. Згодом несучість у самочок може почати падати і знадобиться заміна самців. Не завжди це проходить спокійно, оскільки нового виробника самки зазвичай приймають у “багнети”. Вони можуть ганяти їх по клітці, висмикувати пір’я і не підпускати до себе. Яйценосність у період звикання знижується приблизно на тиждень, але потім успішно відновлюється.
Годування
Що стосується корму, то перепілки старшого віку харчуються готовою сумішшю злаків, як і курки. При цьому для росту і здоров’я птахів окремо варто давати такі продукти:
- кісткове або рибне борошно (2-3 рази на тиждень);
- крейда або вапно;
- дрібні камінчики і шкаралупу від яєць.
Щоб урізноманітнити харчування, можна давати:
- відварну картоплю;
- порізану зелень;
- свіжі овочі, але дрібно подрібнені;
- насіння соняшнику;
- зернові відходи.
Годувати варто в один і той самий час 2-3 рази на день. Оптимальний розмір порції – по 30 г на одного птаха.
Щоб клітка залишалася чистою, а корму йшло менше, годівницю варто ставити за межами клітки, але на такій відстані, щоб перепели могли дотягнутися до своєї їжі.
Штучна інкубація
У міру одомашнення самки втрачають здатність висиджування яєць, тому для отримання молодняка з успіхом можна використовувати штучну інкубацію. У цьому випадку виводимість пташенят становить 60-70%.
Інкубатор можна виготовити самостійно, але багато хто воліє купувати готовий прилад. Найбільш економний варіант – це пінопластовий інкубатор. Він не відрізняється міцністю, але має приємну ціну і підходить для домашнього використання. Є також інкубатори з опцією автоматичного перевороту яєць, але вони великі й частіше застосовуються в промисловому виробництві.
Інкубатор має підтримувати потрібну температуру і вологість повітря, а також у ньому має бути вентиляція.
Для інкубації слід брати яйця середнього розміру і маси, правильної овальної форми. Шкаралупа має бути звичайного забарвлення, без сколів і пошкоджень. Сама інкубація проводиться в такому порядку:
- Яйця не мити, але забруднення слід зачистити найдрібнішим наждачним папером.
- Інкубатор добре прогріти, а потім зробити закладку яєць одночасно або за кілька прийомів. При цьому варто врахувати, що підготовлені яйця поміщають у прогрітий інкубатор не раніше, ніж через день після знесення. До цього часу їх потрібно зберігати в прохолодному місці до 6 діб.
- Укладати яйця в інкубатор на бік або гострим кінцем вниз. Яйця, що лежать на боці, слід перевертати через 2 години для рівномірного прогрівання.
Тривалість інкубації залежить від обраної породи перепелів:
- у японських і звичайних – 17 діб;
- у китайських – 16;
- у каліфорнійських – 22;
- у віргінських – 23.
Щоб не переплутати терміни інкубації, слід вести журнал обліку.
Щойно перепелята з’являються на світ, вони одразу ж починають активно рухатися. Слід швидко витягнути їх з інкубатора, уважно оглянути й відсортувати.
Утримання та вирощування молодняка
Вирощування молодих перепелят зводиться до здорового харчування і створення сприятливих умов для життєдіяльності. Після народження їх потрібно перенести в тепле приміщення і розсадити в ящики з картону або фанери. Дно слід застелити папером. Ящики мають бути досить великими, щоб вмістити не менше ста пташенят.
Приміщення, де знаходяться перепелині клітки, слід вимити, продезінфікувати і прогріти.
Перепелятам обов’язково потрібно давати воду з розведеною до світло-рожевого кольору марганцівкою. У перші години після народження воду їм буквально доведеться вливати в горлечко, щоб пташеня змогло надалі пити самостійно.
Перепелята здатні харчуватися з найперших днів життя. Найкраще, якщо їхнім кормом буде готовий комбікорм для пташенят і молодняка. Якщо такого немає, то можна годувати яйцями, звареними круто і дрібно перетертими. Якщо це перепелині яйця, то їх можна давати з подрібненою до стану порошку шкаралупою. Яєчна суміш може бути доповнена:
- замоченим пшоном;
- відвареною рибою (подрібненою разом із кістками);
- стовченими сухарями;
- свіжою зеленню – кропивою, яглицею, кульбабою, подорожником (зелень потрібно подрібнити і насипати зверху корму).
Корм викладати не рідше 6 разів на день, попередньо прибравши нез’їдені залишки. Через кілька днів поступово прибирати з раціону яйця, а кількість комбікорму збільшувати.
Як харчову добавку для перепелят можна використовувати корм, який призначений для курчат-бройлерів.
Здоров’я перепелят
Здорові птахи мають яскраве чисте оперення, не помутнілі очі, міцні та сильні ноги. Щоб стежити за їхнім правильним розвитком, необхідно регулярно робити огляд птахів. До того ж потрібно дотримуватися основних правил:
- Приміщення, де утримуються птахи, має бути чистим, добре опалювальним і вентильованим. У пташнику необхідно своєчасно проводити дезінфекцію, ретельно обробляючи клітки та годівниці.
- Усі корми мають бути хорошої якості та з непростроченим терміном зберігання. Під час додавання дикорослої зелені (зібраної на ділянці) необхідно ретельно стежити, щоб на листках не було слідів посліду диких птахів.
- Не можна допускати на вигулі контакту перепелів з дикою і домашньою птицею, оскільки через послід передаються небезпечні хвороби.
- Один раз на тиждень ставити в клітку ємність із деревною золою, щоб перепела могли скупатися. Це нескладний захід, але він знижує ймовірність появи паразитів.
Якщо не витримати цих рекомендацій, перепілки можуть бути уражені такими захворюваннями:
- Випаданням яйцевода. Часто провокується нестачею вітамінів. Ветеринар може виписати вітаміни та мікроелементи, щоб відновити обмін речовин.
- Линькою. У приватному господарстві в цьому випадку потрібне оновлення стада.
Слід також зазначити, що перепела можуть травмуватися, якщо впадуть із висоти понад 0,5 м або поб’ються між собою. До того ж це може бути спровоковано незграбними діями людини. Ранку птаха слід обробити зеленкою або йодом, а до повного одужання його варто тримати в окремій камері.
За будь-яких масових хвороб і травм обов’язково звертатися до ветеринарної служби. Про найпоширеніші хвороби перепелів додатково можете почитати тут.
Підготовка до забою та забій
У місячному віці перепелят розділяють за статтю. Некондиційних відбракованих самок і зайвих самців передають на відгодівлю і готують на забій. Потрібно витримати такі правила:
- Годувати птахів 3-4 рази на день великою кількістю калорійної їжі. Раціон складається із зернової суміші в поєднанні з кормовим жиром. Для дорослих перепелів також треба використовувати комбікорм.
- Відгодівлю витримувати 1,5-2 місяці. Після досягнення цього часу вага птиці зазвичай становить 130-160 г.
- За 12 годин до забою з клітки прибирати воду і корм, що необхідно для звільнення кишківника птиці.
Під час забою дотримуватися такої схеми:
- Відрізати птахові голову ножицями, секатором або маленькою сокиркою.
- Коли вся кров зійде, починати обробляти тушку – відрізати лапки і нижню частину крил.
- Тушку занурити в гарячу воду, після чого обскубати її та випатрати. Це займає кілька хвилин.
Готову тушку загорнути в пластиковий пакет і заморозити.
Відео: помилки перепеловодства
Яких помилок часто припускаються під час вирощування перепілок, розповідається в наступному відео:
Вирощування перепелів пов’язане з великою турботою про цих птахів. Якщо ви готові вкласти свої сили, час і деяку кількість грошей у цю прибуткову справу – дерзайте! Забезпечення раціону корисними дієтичними продуктами в такому разі вам гарантовано.