Інкубація курячих яєць: відбір матеріалу, закладка, етапи та особливості догляду

Інкубація курячих яєць

Інкубатор являє собою своєрідний ящик, основною функцією якого є підтримання спеціальних умов для “висиджування” яєць. Інкубація є досить цікавим і вкрай трудомістким процесом, який вимагає певних навичок і знань. Без цього не варто чекати хороших результатів і високої виводимості.

Як вибрати та підготувати яйця

Для хороших результатів потрібно знати все про правильний вибір і зберігання матеріалу для інкубації, а також скільки днів потрібно для вилуплення курчат. При відборі яєць дотримуйтеся таких правил:

  • Вибирають продуктивних і здорових курей, оскільки погана спадковість може дістатися потомству.
  • Оптимальна вага – від 56 до 63 г. Яйця масою вище або нижче відбраковують. Також треба мати на увазі, що закладка яєць в інкубатор має бути однорідною через те, що кожен грам додає від півгодини до 40 хвилин на розвиток пташеняти.
  • Харчування має бути природним.
  • Якщо кури яєчні, то забирати яйця можна, починаючи з 7 місяців, якщо м’ясні, то з 8-9 місяців.
  • Форма яєць має бути правильною – чітко виражені кінці, плавні переходи.
  • Збирати яйця можна з 7-8 години ранку.
  • Для інкубації беруть виключно свіжі яйця – не старші 3-4-х днів.

Занадто великі яйця не підходять для інкубації з таких причин:

  • гірше вентилюються;
  • шкаралупа набагато тонша;
  • низький відсоток виводимості.

Овоскопування

Овоскопування вважається надійним методом перевірки яєць – воно допомагає знайти патології, які проблематично побачити неозброєним поглядом. Являє собою просвічування яєць за допомогою спеціального приладу – овоскопа. Перевірка потрібна для виявлення в ембріонів можливих відхилень у розвитку.

Усі яйця, в яких знаходяться дані дефекти, обов’язково видаляються. Наприклад, яйця з тріщинами не повинні залишатися в інкубаторі, тому що навіть маленька тріщинка здатна спровокувати розвиток бактерій і зараження яєць.

Перевірка яєць овоскопом

Сам прилад може бути, як покупним, так і саморобним, що не заважає ефективно використовувати його в господарстві.

Процедуру проводять у спеціальному приміщенні наступним чином. Яйце беруть у праву руку і, піднісши до овоскопа, провертають уздовж поздовжньої осі. Далі яйця, які пройшли перевірку, розкладають по лотках і на яйцевозі відправляють на дезінфекцію в інкубатор.

Дефекти, на які треба звертати увагу під час перевірки овоскопом:

  • світлі смуги як результат пошкоджень;
  • темні плями;
  • плямиста мармурова структура шкаралупи, що свідчить про нестачу або надлишок кальцію;
  • згустки крові;
  • сторонні предмети, наприклад, пір’я або піщинки;
  • здвоєний жовток;
  • жовток порвався і перемішався з білком;
  • жовток присох (зафіксувався в одному місці).
  • тріщини та нарости;
  • западини та пухирці.

Зберігання яєць

При зберіганні яєць враховуйте кілька нюансів:

  • У курнику бажана присутність півня.
  • Зберігайте яйця тупим кінцем догори.
  • Раз на три дні яйця перевертають, щоб уникнути прилипання жовтка до шкаралупи, його переміщення, для мінімізації ймовірності розтягування і відриву білкових тяжів, що утримують жовток у центрі яйця:
    • при вертикальному розміщенні переворот відбувається з гострого кінця яйця на тупий;
    • при горизонтальному – яйця перевертають на 180 градусів.
  • Якщо в інкубатора відсутня функція автоматичного перевороту, то рекомендується відзначити верх і низ для зручності подальшого перевертання під час інкубації.
  • Коли яйце зберігається менше 3-х днів, то температура зберігання має становити до 18 градусів. Якщо довше, то температура опускається до 8-12 градусів.
  • Максимальний термін зберігання – 6 діб.

Якщо яйця необхідно зберігати довше, то їх розкладають по спеціальній вологостійкій і газонепроникній упаковці (лавсанові або лавсано-поліетиленові герметичні мішки). Розміщують їх у приміщеннях із температурою 10-12 градусів. Таким чином, термін зберігання збільшується до 14 днів.

Якщо ж планується короткочасне зберігання, то допускається складування сировини в приміщеннях, температура в яких сягає до 20 градусів. Але слід врахувати, що довше 5 діб сировину там тримати не слід. Вологість підтримується на досить високому рівні – 75% вважається оптимальним показником.

Зрозуміти, як змінюється рівень виводимості при зберіганні в стандартних умовах залежно від тривалості зберігання матеріалу, можна за допомогою цієї таблиці:

Термін зберігання, дні Відсоток виводимості, %
6 92
10 82
15 71
20 23
25 і більше 15

Дезінфекція яєць

Бруд з яєць змивають ганчірочкою, яку попередньо змочують у розчині марганцівки. Після цього починається дезінфекція. Для великих партій використовується пар формальдегіду – 2 530 мл речовини розбавляють такою ж кількістю води та додають ще 30 мг марганцевого калію.

Підготовка яєць до інкубатора

Посудину з розчином, якого вистачає на кубічний метр інкубатора, поміщають у дезінфекційну камеру з яйцями. Для камери можна використовувати шухляду, що щільно закривається. Займає дезінфекція до півгодини.

Також існує волога дезінфекція. Для неї використовують 25-30-відсоткове хлорне вапно. На літр води береться 15-20 г речовини. За пару годин до викладки яйця поміщають у цей розчин на 3 хвилини.

Існує багато суперечливих поглядів на те, чи слід мити яйця перед закладкою в інкубатор, чи ні. Про це читайте тут.

Вибір інкубатора

Для якісного виведення курчат важливо підібрати правильний і надійний пристрій.

За місткістю інкубатори діляться на:

  • Професійні – до півтисячі яєць.
  • Промислові – кількість не обмежена, все впирається в розміри приміщення. Недолік таких інкубаторів у тому, що якщо трапиться поломка або відключення живлення, то загине весь виводок.
  • Домашні (фермерські) – вміщує в себе від декількох десятків до півтори сотні яєць.

Критерії відбору інкубатора такі:

  • ручне або автоматичне підтримування рівня вологості або температурного режиму;
  • матеріал корпусу;
  • місткість;
  • спосіб перевертання лотків;
  • чи є утеплення;
  • чи можна підключити резервне живлення.

Основними функціями якісного інкубатора є:

  • підтримувати необхідний рівень вологості повітря з похибкою не більше 5%;
  • утримання запрограмованої температури в межах допустимого коливання – не більше 0,1 градуса;
  • обертання яєць у встановлений час;
  • забезпечення охолодження в разі перегріву;
  • вентилювання відповідно до встановленої програми;
  • звуковий сигнал, якщо інкубатор дав технічний збій.

Підготовка до використання

Не менше ніж за 12 годин до початку інкубації прилад необхідно:

  • почистити;
  • вимити;
  • продезінфікувати;
  • нагріти до потрібної температури;
  • встановити елементи, які підтримуватимуть потрібний рівень вологості;
  • перевірити роботу вентиляції.

Для шафових інкубаторів підходить дезінфекція парами формальдегіду. Перед самим запуском температура всередині ящика перевіряється за допомогою звичайного медичного термометра. Техніка і режими інкубації розписані в інструкціях з експлуатації.

Закладання яєць

Починати закладати яйця можна, не зважаючи на якийсь певний час доби, проте більшість фермерів все ж таки проводять закладання ввечері (близько 6-ї години, адже в такому разі лупка починається вранці на 21-й день, і до вечора цього ж дня основна маса курчат народжується).

Яйця, які відібрали для інкубації, перед зануренням у шухляду мають перебувати в приміщенні. Пов’язано це з тим, що якщо яйця занурити в нагріту камеру, то може утворитися конденсат, який порушує клімат усередині інкубатора і призводить до появи цвілі, що фатально для ембріона. Тому за 8-12 годин до початку інкубації яйця утримують у непродувному приміщенні за температури 25 градусів.

Викладати їх бажано горизонтально. За таких умов яйця прогріваються рівномірно. Вертикальна закладка також доступна – яйця викладаються групами через однакові проміжки часу (4 години). Спочатку великі, потім середніх розмірів і потім уже дрібні.

Від самого початку закладання до 19-го дня інкубації яйця треба перевертати на 180 градусів через кожні дві години. Тільки на вивідних лотках перевертати вже не потрібно.

Тобто загалом процедура закладання має такий вигляд:

  • інкубатор прогрівається до потрібної температури;
  • яйця обробляють антисептиком або дезінфікують ультрафіолетом;
  • розподіляються по лотку гострим кінцем догори;
  • лоток занурюють в інкубатор;
  • дверцята апарата щільно закриваються.

Курячі яйця в інкубаторі

Більше корисної інформації про закладення курячих яєць в інкубатор, ви знайдете тут.

Стадії інкубації та особливості догляду

Загалом інкубація яєць триває близько трьох тижнів. Іноді довше, якщо температура була нижчою за допустимі значення, але межею вважається 25 днів. За замовчуванням ці три тижні діляться на 4 періоди:

  • 1-й період – перший-сьомий день інкубації;
  • 2-й період – з восьмого по чотирнадцятий день;
  • 3-й період – з п’ятнадцятого по вісімнадцятий день (зазвичай у цей час можна почути писк пташенят, які ще не вилупилися);
  • 4-й період – з дев’ятнадцятого по двадцять третій день (це фінальний етап, який закінчується вилупленням курчати).

У періоди інкубації важливо дотримуватися відповідних температурних режимів і рівнів вологості, тому що все це безпосередньо впливає на розвиток ембріона.

Щоб зародок не перегрівався, яйця потрібно охолоджувати. Проводять охолодження на шостий і чотирнадцятий дні та коли яйця вже перекладають на вивідні лотки. Також відбувається щоденне короткочасне охолодження – дверцята шафи відкривають на 5 хвилин.

Розглянемо детальніше етапи інкубації курячих яєць:

  1. У перший день температура в інкубаторі встановлюється від 37,8 до 38 градусів, а вологість – 60%. Ці показники мають залишатися незмінними в перший тиждень, оскільки для формування ембріонів потрібні стабільні та комфортні умови. Також важливо перевертати яйця від 4 до 8 разів на добу.
  2. 8-14 доба. Вологість трохи знижується (до 50%), а температура залишається незмінною. У цей час ембріональний орган дихання вже повинен зімкнутися. Перевертати яйця треба, як і раніше, від 4-х до 8-ми разів на добу.
  3. На третьому етапі інкубації можна починати провітрювання, тим самим знижуючи трохи температуру всередині. Достатньо провітрювати лише кілька разів на день по 10-15 хвилин. І звісно, не забувати перевертати яйця. Вологість у цей період знижується ще на 5% – до 45%, а температура, як і раніше, становить 37,8-38,0 градусів.Якщо розвиток іде нормально, то повітряна камера займає близько 30% яйця, а межа вигнута бугром.
  4. Коли починається четвертий період інкубації, то температуру всередині знижують до 37,5-37,7 градусів, а вологість навпаки підвищують до 70%. У цей період уже починається легкий прокльов. Яйця не треба перевертати, відстань між ними має бути максимально великою, а також треба забезпечити хорошу циркуляцію повітря.
  5. На 21-й день починається прокльов пташеняти – воно перевертається проти годинникової стрілки, упирається вагою на стінки шкаралупи і приблизно в 3 удари пробиває шкаралупу. Коли курча вилупилося, воно має самостійно обсохнути, після чого його поміщають у тепле сухе місце.

Самопочуття пташенят визначається за звуком писку – якщо це спокійний і монотонний звук, то все гаразд. Якщо звук гучний і важкий, це свідчить про те, що курча замерзло.

Існують такі ознаки, за якими можна визначити здорове пташеня:

  • пуповина має бути м’якою:
  • живіт підтягнутий;
  • ноги потужні;
  • трохи опуклі ясні очі;
  • проявляє активність;
  • дзьоб короткий;
  • є реакція на звуки.

Про порушення в розвитку зародка свідчать:

  • відшарування оболонки, яка знаходиться під шкаралупою;
  • завмирання плода (визначається з сьомого по чотирнадцятий день інкубації);
  • кровоносні кільця (смерть плода в період з першого по шостий день інкубації);
  • невилуплення курчат після завершення інкубації, причиною чого може бути порушення режиму інкубації – температура, вологість, переохолодження;
  • не проявилися кровоносні судини після шостого дня інкубації;
  • розірвався і змішався білок із жовтком;
  • колонії цвілі.

Овоскопування яєць за днями інкубації проводиться так:

  • На третій день видно жовток і повітряну камеру в тупому кінці.
  • На четвертий день можна побачити повітряну камеру в тупому кінці, а також почути легке серцебиття зародка і початок розвитку кровоносних судин.
  • На п’ятий день – збільшення кровоносних судин більш ніж на половину яйця. Це свідчить про активний розвиток зародка.
  • На шостий і сьомий дні видно рухи зародка, кровоносні судини заповнюють майже все яйце.
  • На одинадцятий день кровоносні судини чітко помітні, яйце вже не просвічується так добре, як на сьомий день, і має більш темний відтінок.
  • П’ятнадцятий день – яйце стало ще темнішим, частина, що просвічується, має кровоносні судини.
  • Дев’ятнадцятий день – яйце майже не просвічується, зародок практично повністю розвинувся, повітряна камера добре помітна.

Розвиток зародків

Важливо розуміти, як відбувається процес розвитку пташенят в ембріоні. Усе починається з розвитку бластодиска – цитоплазми, яка розміщена на жовтку. Бластодиски, які були запліднені, починають ділитися під час формування яйця ще в організмі курки-несучки. Якщо після того, як яйце було знесене, воно потрапляє в сприятливі умови, то розвивається зародок поетапно:

  1. Починає формуватися амніон (оболонка, заповнена рідиною, яка захищає ембріон від фізичного ушкодження або пересихання за допомогою регулювання кількості рідини, яка перебуває під шкаралупою) і алантоїс (зародковий орган дихання, яким вистилається весь внутрішній простір).
  2. На третій день виділяється голова, а вже з 4-го з’являються зачатки ніг і крил.
  3. З восьмого по одинадцятий день формується скелет, з’являються зачатки дзьоба і кігтів.
  4. На 11-й день алантоїс повністю змикається, а зародок переміщується по довгій осі так, що його голова стає спрямованою в тупий кінець. У гострому ж краї розташовується білок. Через те, що пташеня переміщається, у сукупності з вагою алантоїса білок надходить до рота пташеняти, що, зі свого боку, забезпечує процес швидкого росту і розвитку.
  5. З 13-го дня всі поживні речовини, які необхідні для росту, алантоїс бере зі шкаралупи.
  6. З 12-го по 20-й день зародок починає покриватися пухом, кігті – роговим шаром. Білок витрачається повністю за час росту, а жовтковий мішечок повністю втягується.

Стадії розвитку зародка

Розвиток ембріона по днях представлено в такій таблиці:

Розвиток День появи
Утворення кровоносної системи 2
Пігментація зіниць 3
Зачатки кінцівок 3
Формування алантоїсу 4
Встановлення форми дзьоба 7
Пір’яні спинні сосочки 9
Закінчення формування дзьоба 10
Замикання алантоїса 11
Поява пушка на голові 13
Поява пушка на тільці 14
Завершення використання білка 16
Витягування жовтка 18
Переміщення шиї в повітряну камеру 19
Відкриття очей 20
Початок процесу накльовування 20-21

Можливі помилки та складнощі

Взявшись за таке заняття, як інкубація, неможливо уникнути помилок, особливо, якщо людина – новачок у цій справі. Найпоширенішими помилками вважають:

  • Незнання схеми роботи інкубатора. Деякі намагаються виводити пташенят, не розібравшись достатньою мірою в тому, як працює конкретний прилад.
  • Не ведеться таблиця (щоденник) інкубації яєць. Виглядає таблиця таким чином (значення проставляються щодня):
    Період Строки, дні Температура, градуси Вологість, % Кількість поворотів на добу Провітрювання
    1 1-7 38,0-38,2 70 4
    2 від 8 до 14 37,8 60 4-6
    3 від 15 до 25 37,8 60 4-6 2 рази на добу по 15-20 хвилин
    4 26-28 37,5 до 90
  • Недотримання температурних умов:
    • у разі перегріву пташенята можуть вилупитися раніше визначеного терміну, внаслідок чого курчата з виводка будуть дрібними, слабкими і з пуповиною, що погано заростає;
    • за низьких температур вилуплення починається пізніше, через що пташенята мають низьку рухливість;
    • за високої вологості процес вилуплення затримується;
    • за низької вологості може збільшитися повітряна камера, що призводить до передчасного прокльовування.
  • Порушення термінів зберігання. Максимальний термін – два тижні, оптимальний – до 5 днів.
  • Неоднорідна закладка.
  • Яйця не перевертаються (через що зародок може прилипнути до шкаралупи).
  • Погана підготовка. Яйця ніхто не перевіряє, і їх кладуть в інкубатор із дефектами, яких бути не повинно. Сам інкубатор не готують згідно з правилами.
  • Неправильне місце розміщення інкубатора (нерівна поверхня, протяг).

Інкубація курячих яєць (відео-інструкція)

У цьому відеоролику представлено покрокову інструкцію процесу інкубації курячих яєць – від вибору матеріалу до вилуплення курчат. Ці поради підійдуть як розвідникам-початківцям, так і досвідченим фермерам:

Займатися виведенням пташенят не є надто важким заняттям. Однак вкрай важлива правильна підготовка яєць до інкубації, їхній відбір і контроль над мікрокліматом протягом усього періоду інкубації. Якщо всіх правил дотримано, то в результаті курчата легко виводяться навіть у домашніх умовах.