Кури бройлери – м’ясна порода птиці, особливістю якої є генетично закладений швидкий набір ваги за відносно невеликих витрат на корми. Уже в 2 місяці бройлери досягають ваги 2 кг і більше. Вирощують їх виключно для отримання м’яса, оскільки вони несуть мало яєць.
Загальна характеристика породи
Бройлери – представники породи курей, яка є гібридом особин м’ясної спрямованості.
Говорячи про цей різновид, варто згадати, що вживати слово “порода” щодо бройлерів не зовсім правильно. Цей термін визначає гібрид м’ясної спрямованості і підходить для опису не тільки курей, а й гусей, качок і кроликів. Гібрид отримують шляхом схрещування різних порід.
Отримані таким шляхом різновиди курей отримують кращі якості від своїх батьків. Завдяки схрещуванню курчата-бройлери активно розвиваються і готові до забою вже на 50 день. Бройлери, старші за 50 днів, втрачають рентабельність: витрати на їхнє утримання і корм невиправдані, оскільки в цьому віці вони припиняють набирати масу.
Для отримання бройлерів селекціонери схрещують дві породи курей з м’ясним ухилом. Ними виступають Білий корніш і Білий плімутрок. Виведених особин повторно схрещують із представниками породи Білий корніш.
Основна особливість гібридних курей – швидкий набір ваги. За один день пташеня набирає від 30 до 80 г маси.
Бройлери мають широкі грудки та міцні ноги. Крила невеликі, колір оперення білий. Шкіра гібридних курей має жовтуватий відтінок або повністю жовта.
Гібридні особини не здатні передавати свої дані у спадок.
Переваги та недоліки розведення бройлерів
Заводчики часто купують курей бройлерів для ведення бізнесу. Швидке отримання м’яса птиці з хорошими смаковими якостями робить розведення бройлерів особливо вигідним.
До переваг такого заняття потрібно віднести таке:
- висока продуктивність – швидке зростання і набір маси: на 6 тижні зростання бройлер досягає 2-2,5 кг, після 50 днів маса тіла курки становить до 3 кг, півника – до 5 кг;
- невимогливість птахів до умов утримання;
- висока виживаність – цей показник становить 94-98%;
- можливість отримувати м’ясисту грудку і масивні ноги;
- 100% гарантований збут продукції;
- найкраще співвідношення витрачених кормів і отриманої в результаті продукції.
До недоліків бізнесу на розведенні бройлерів відносять такі моменти:
- необхідність постійного годування;
- необхідність ретельного підбору якісного корму, оскільки в іншому разі підвищується ризик падежу і розвитку різних захворювань;
- постійний контроль над температурою і рівнем вологості в курнику;
- неможливість самостійно вивести повноцінних курчат-бройлерів;
- необхідність постійно забезпечувати птахів чистою водою певної температури.
Бройлери вимагають якісних кормів і гідних умов утримання, але на виході заводчик швидко отримує велику кількість якісної продукції, що робить такий бізнес особливо вигідним.
Породи бройлерних курей
Існують такі породи бройлерних курей, які найчастіше воліють розводити в промислових умовах:
КОББ-500
Це найбільш відомий вид бройлерних курей. Представники зазначеної породи стійкі до різних захворювань, молоді особини демонструють хороші показники виживання. Характерна особливість бройлерів КОББ-500 – яскраво-жовтий колір шкіри.
М’ясо представників цієї породи є найбільш затребуваним на ринку. У них потужні ноги та широка грудинка. Для забою вони придатні у віці 6 тижнів. На цьому етапі їхня вага становить близько 2 кг.
Конкурент-3
Кури стійкі до інфекційних процесів, мають хороші показники продуктивності. У них широкі груди, міцні стегна та гомілки. Ці бройлери також характеризуються хорошою несучістю яєць.
Представники породи Конкурент-3 набирають по 50 г ваги на день. За півтора місяця їхня вага зростає до 2 кг і більше.
РОСС 308
Представники цієї породи низькорослі, мають добре розвинену м’язову масу. Колір їхньої шкіри не виражений, покриви бліді. У птаха досить широка грудка. Через місяць маса курчати становить 2,5 кг.
Гібро-6
Бройлери здатні давати до 160 яєць за 40 днів. У 1,5 місяця курча досягає ваги 1,5 кг. Протягом доби кожна особина набирає від 30 до 80 г.
Зміна 8
Цей різновид бройлерів було виведено в . Представники породи добре акліматизуються, дають швидкий приріст. Забій курей можна проводити на сороковий день. Вага на цьому етапі досягає 3 кг і більше.
Бройлер-М
Кури даного виду є гібридом міні-курочок і півників інших порід. Їхні тіла мають компактні розміри, ноги короткі.
Незважаючи на невеликі розміри, бройлери такого виду несуть великі яйця: вага одного досягає 60-65 г. Яйценосність – до 160 одиниць за сезон. У віці 2 місяців вага птиці становить 1,5-1,8 кг.
Триколор
Ці бройлери були виведені у Франції. Вони мають специфічне забарвлення: їхнє перо забарвлене в три різні кольори. У триколорів великий і широкий тулуб. Кури досягають 4 кг, півні – до 5 кг. Несучка дає до 300 яєць за сезон.
Найефективнішими виробниками м’яса серед бройлерних порід вважають бройлерів КОББ-500 і РОСС 308.
Умови утримання курей-бройлерів
Щоб розвиток бройлерів відбувався повноцінно, необхідно забезпечити їм комфортні умови.
Облаштування курника
Щоб побудувати курник, можна використовувати будь-які традиційні матеріали: цеглу, дерево, шлакоблок. Обшити стіни можна фанерою або металевими листами. Висота стін має становити не менше 2 м.
Стіни фундаменту мають бути підняті на 30-40 см над землею. Це необхідно для того, щоб створити захист від гризунів та інших шкідників.
Перед тим, як приступити до облаштування курника для курчат бройлерного виду, потрібно розрахувати площу приміщення. Вона залежатиме від кількості особин. На 1 кв. м має припадати не більше 10 пташенят. Якщо передбачено кліткове утримання, то на цій же площі, залежно від кількості поверхів, можна розмістити в 2 рази більше пташенят.
Перед тим як заселити пташенят у курник, необхідно провести такі підготовчі заходи:
- Ретельно продезінфікувати приміщення. Стіни мають бути поштукатурені й обмазані вапном, яке пригнічує процес розмноження мікробів. Якщо планується підлогове утримання, підлогу також покривають вапном.
- Організувати якісну систему вентиляції. Скупчення аміаку і невідповідний рівень вологості в приміщенні підвищує смертність. У курнику для бройлерів потрібно підтримувати вологість у межах 50-60%.
- Постелити покриття на підлогу. Воно має бути сухим і пухким. Можна використовувати тирсу або солому. Насипати її потрібно шаром до 10 см.
- Заштукатурити всі тріщини-джерела протягу. Не рекомендується затикати їх ганчір’ям або використовувати інші тимчасові варіанти, оскільки птахи з цікавості можуть розкльовувати цю ділянку стіни і пошкодити собі язик або дзьоб.
- Встановити обігрівачі та лампи розжарювання. Незалежно від пори року, в перші тижні життя бройлерів у приміщенні повинна підтримуватися температура в межах 30 градусів. Надалі, у міру наближення терміну забою, її можна знизити до 20 градусів.
Варіанти розміщення
Є два основних варіанти розташування бройлерів в окремому приміщенні: підлоговий і клітинний.
Підлоговий варіант простіший у виконанні та організації, а також дешевший, але він має такі вагомі недоліки порівняно з клітинним:
- нераціональне використання площі;
- підвищені витрати на обігрів курника, електрику і вентиляцію;
- високий ступінь забруднення, що підвищує ризик розвитку захворювань;
- необхідність більш частих прибирань приміщення.
При вирощуванні бройлерів у клітках температурний режим має бути вищим, ніж при підлоговому варіанті. У цьому випадку цей показник має бути не нижче 34 градусів на верхніх ярусах.
Під час облаштування кліток потрібно враховувати, що на дні повинна знаходитися металева сітка, а під нею – піддон, призначений для збору екскрементів.
Зробити вибір на користь клітинного утримання варто в тому разі, якщо кількість поголів’я велика.
Приміщення повинні мати обладнаний стік для нечистот. Також у курнику обов’язково мають бути лампи для освітлення. Біля основного критого приміщення має бути побудований вольєр для прогулянок, обгороджений сіткою.
Необхідне обладнання
Для повноцінного обладнання бройлерних курей потрібні:
- сідала: на кожну курку потрібне сідало шириною 30 см;
- вертикальні поїлки (для курчат віком до 3 тижнів);
- фронтальні поїлки (для бройлерів віком від 3 тижнів і старше);
- годівниці;
- лампи-обігрівачі по 100 Вт кожна;
- бункер для комбікорму;
- клітинні батареї (для клітинного способу вирощування птахів);
- тепловий вентилятор (при утриманні птиці підлоговим методом);
- відсік для зберігання корму.
Для того, щоб заощадити кошти, можна зробити годівниці та поїлки своїми руками. Найпростішу поїлку роблять із п’ятилітрового бутля води, поставленого в широку миску або таз. Годівницю можна виготовити з великої пластикової пляшки, розрізаної навпіл.
Особливості харчування
Щоб незабаром отримати вгодовані тушки бройлерів, потрібно правильно організувати раціон птиці.
Стандартна схема годування
Раціон курей бройлерів залежить від їхнього віку.
- до 18 днів птахам дають стартовий комбікорм;
- у перший тиждень на одне курча припадає по 15 г корму, у другий – по 30 г, у третій – 50-60 г, у четвертий – по 80 г;
- з кінця другого тижня в раціон додають потроху мелену кукурудзу.
До складу раціону добових бройлерів входять:
- подрібнений ячмінь (8%);
- кисломолочна продукція (кисле молоко, кефір, сироватка) – 12%;
- макуха (14%);
- подрібнена пшениця (16%);
- подрібнені зерна кукурудзи (50%).
Із двотижневого віку в раціон вводять кальцій. Його джерелами для бройлерів виступають крейда, яєчна шкаралупа, черепашка.
Для бройлерів віком від місяця необхідний інший склад і пропорції. Птахам потрібні:
- кормовий жир (1%);
- сухе молоко (3%);
- зелень (3%);
- дріжджі кормові (5%);
- рибне або кісткове борошно (7%);
- подрібнена пшениця (13%);
- шрот (19%);
- подрібнена кукурудза (48%).
Щоб відгодувати птахів, потрібна велика кількість комбікорму з додаванням меленої кукурудзи, ячменю, пшона.
Після досягнення курчатами віку 3 тижнів у раціон вводять відварну картоплю. Ним можна замінити п’яту частину зернових.
У віці від місяця бройлерам можна давати капустяне листя і бадилля буряка.
Нові продукти мають вводитися поступово, не всі відразу.
Заборонені продукти
Бройлерам у жодному разі не можна давати таке:
- варену картоплю;
- залишки копченостей, ковбас;
- парне молоко;
- сири;
- прострочені, несвіжі продукти;
- шоколад;
- кірки від динь і кавунів, м’якоть баштанних;
- цитрусові.
Додавання вітамінів
Коли бройлерам виповниться 5 днів, у їжу починають вводити вітамінні добавки. Для цих птахів у більшості випадків використовують водорозчинні вітаміни.
Птахам, яких утримують в умовах приміщення, обов’язково дають риб’ячий жир, Тетравіт, Тетрамаг. Їх додають у поїлку 2-3 рази на тиждень.
У перший день життя курчатам потрібно дати розчин цукру (чайна ложка цукру на літр очищеної води).
Можливі захворювання
Незважаючи на стійкість більшості різновидів бройлерів до різних захворювань, ризик їх розвитку не варто виключати.
Найчастіше бройлери страждають від таких хвороб курей, як:
Кокцидіоз
При зазначеному захворюванні відбувається ураження органів шлунково-кишкового тракту. За кокцидіозу в пташенят виникає діарея, калові маси мають жовтий або зелений колір. Вага птахів стрімко знижується. Захворювання характеризується високим показником смертності.
Для лікування і профілактики використовують препарати Кокцидіовіт і Байкокс, які додають у питну воду або комбікорм. Для запобігання розвитку кокцидіозу необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.
Бронхопневмонія
Це захворювання є одним із найнебезпечніших відхилень, які становлять загрозу для життя птиці. Виникає бронхопневмонія зазвичай на тлі сильного переохолодження. Характерні ознаки захворювання: утруднене дихання з хрипами, кашель, риніт, відсутність апетиту, поганий стан пір’я.
Лікування захворювання проводять антибіотиками. Призначають препарати Гентаміцин, Тетрациклін, Левоміцетин. Починати лікування необхідно відразу ж, при появі перших симптомів. На запущеній стадії вилікувати птахів дуже складно.
Диспепсія
Це відхилення частіше спостерігається у курчат віком до 2-3 тижнів. Пов’язано воно з нерозвиненістю травної системи, нестачею ферментів. Диспепсія розвивається через вживання запліснявілого закислого корму, пиття несвіжої води.
Профілактикою захворювання виступає постійна заміна корму і води. Лікування проводиться розчином із глюкозою та аскорбіновою кислотою. Найбільш слабким курчатам дають мінерально-вітамінні підгодівлі (Форте Універсал).
Колібактеріоз
Це захворювання викликає гнійно-некротичні зміни у внутрішніх органах бройлерів. Збудником є кишкова паличка, що проникає в організм птаха разом із кормом і водою, а також фекаліями заражених птахів і тварин.
Симптоми: посиніння дзьоба, втрата апетиту, сильна спрага, рідкі випорожнення зеленого кольору, іноді з домішками крові. Патологічний процес може поширюватися на очі – у таких випадках птах втрачає зір.
Лікування можливе тільки в разі підгострого або хронічного перебігу, оскільки за гострої форми колібактеріозу птах швидко гине. Основа лікування – антибіотик Левофлоксацин.
Підтримка чистоти в курнику, повноцінний раціон, чиста вода, відсутність протягів у приміщенні – все це значно скорочує ризик розвитку захворювань у бройлерних курей.
Поширені помилки при вирощуванні бройлерів
Нерідко недосвідчені заводчики роблять помилки, що позначається на стані птахів і процесі їхнього росту.
Найпоширенішими помилками є:
- Неправильний раціон на першому тижні життя курчат. У цей період травна система бройлерів слабка, тому птахи не можуть перетравлювати важку їжу. У перші сім днів пташенятам не слід давати сир, крупу, варені яйця та зелень. Курчатам потрібні спеціальні збалансовані корми.
- Порушення температурного режиму в курнику. Новонародженим пташенятам потрібні високі температури – в межах 32-34 градусів. Перехід до більш низьких показників має бути плавним. Щотижня температуру потрібно знижувати на 1 градус. При цьому необхідно спостерігати за станом пташенят: якщо їм занадто спекотно, то в них знижується апетит і активність.
- Надання занадто просторої площі. Щоб птахи швидко набирали вагу, утримувати їх потрібно в обмеженому просторі, в приміщенні, де вони не можуть вести активний спосіб життя.
- Відмова від профілактики. Щоб запобігти ризику розвитку захворювань серед бройлерів, потрібно вакцинувати пташенят, а також з перших днів давати антибіотики. Препарати запобігатимуть масовому падежу поголів’я від пастерельозу, сальмонельозу та інших важких патологій.
Ще одна важлива і небезпечна помилка – впевненість у тому, що бройлери не потребують особливого догляду. Ці птахи потребують регулярного прибирання приміщення і заміни залишків води та корму на свіже харчування і пиття.
Бізнес-план із розведення курей бройлерів
Прийнявши рішення розводити бройлерів як діяльність, що приносить прибуток, підприємець повинен розробити детальний бізнес-план.
Початкові вкладення включають такі статті витрат:
- реєстрація діяльності, отримання дозвільних документів – близько 20 000 рублів;
- закупівля пташенят: вартість одного курчати – від 40 рублів;
- закупівля першої партії комбікорму – близько 50 000 рублів;
- обладнання курника (включаючи годівниці, поїлки) – близько 200 000 рублів;
- монтаж систем вентиляції та освітлення – близько 100 000 рублів.
Якщо немає власного приміщення, до цього переліку потрібно додати витрати на його купівлю або оренду. Вартість готових пташників, розрахованих на 1000 особин (“під ключ”), складе близько 1 500 000 рублів.
Також необхідно звернути увагу на щомісячні витрати. До цього списку входять такі пункти:
- технічне обслуговування – близько 20 000 рублів;
- комунальні платежі – близько 15 000 рублів;
- закупівля кормів – 50 000 рублів;
- закупівля витратних матеріалів, підстилки – 10 000 рублів;
- оформлення ветеринарних довідок, сертифікатів – 5 000 рублів;
- транспортні витрати – 10 000 рублів.
Крім того, кошти потрібні для виплати зарплат працівникам і сплати податку.
Рентабельність цього виду бізнесу становитиме 30%. Термін окупності – від 12 до 14 місяців.
У підприємця є кілька каналів збуту. Це:
- точка на ринку;
- постачання торговельним мережам;
- реалізація через інтернет-магазин;
- постачання на підприємства громадського харчування.
У міру розвитку виробництва з’являється супутня продукція, яка підвищує прибуток. Це не тільки тушки птиці, а й перо, пух, пташиний послід для добрив, яєчна шкаралупа і відходи від оброблення туш для виробництва кормів.
Також можна реалізовувати добових і підрощених курчат приватним особам.
Ще один варіант ведення бізнесу – купівля інкубатора і яєць. У цьому випадку можна виводити на продаж одноденних курчат.
Дивіться відео про особливості вирощування бройлерних курей на продаж:
Кури бройлери швидко набирають вагу. Вони готові до забою на 40-50 день. У них великі грудки і потужні ноги, тому розводити цих птахів вигідно з економічної точки зору. Бізнес принесе прибуток за умови належного догляду та утримання птахів.