Сорти кукурудзи: ТОП-кращих сортів з їхнім описом і фото

Сорти кукурудзи

Кукурудза – це корисний і смачний продукт, який представлений безліччю різних сортів. Усі вони відрізняються своїм призначенням, терміном вегетації, смаковими якостями і зовнішнім виглядом. Так, перш ніж вибрати відповідний сорт, необхідно визначитися з метою вирощування зернової культури та ознайомитися з характеристиками різних її видів. Які ж існують сорти кукурудзи і як вони класифікуються, розберемося далі.

Повітряна (така, що лопається) кукурудза для попкорну

Цей вид кукурудзи належить до найдавніших сортів. Зерна виходять невеликих розмірів, хоча бувають різних підвидів:

  • рисова – верхівка нагадує дзьоб;
  • перлова – має округлу форму, як і перловка;
  • перлова – насіння дуже дрібне.

Зернівка містить підвищену кількість білка (16%), жиру (20%) і протеїну, тому використовується у виробництві крупи, пластівців та інших виробів. Вона також має тонку, але міцну оболонку, яка не тріскається, а дає змогу волозі накопичитися всередині, внаслідок чого м’якоть “розпирає” і за настання критичного тиску вибухає зсередини. Таким чином, відбувається лопання зерняток, тому така кукурудза використовується для приготування попкорну.

Під час нагрівання зерен пари починають тиснути в сферокристали крохмалю, що призводить до прориву навколоплідника і шкірки. При цьому верхній склоподібний шар вивертається “навиворіт” пишною білою масою, за рахунок чого відбувається збільшення зернятка і виходить попкорн.

Кукурудза, що лопається, має гарний вигляд, оскільки має багато гілочок із численним утворенням качанів і густе листя. Зерна виходять різних кольорів: білі, червоні, смугасті, сині.

Основні сорти:

  • Чудо шишка червона. Батьківщиною вважається Китай. Рослина невисока (до 1 м), але відрізняється високою кущистістю і може сформувати до 10 качанів. Їх довжина становить 10-13 см, вони мають форму шишки. Зерна забарвлені в темно-червоний колір, підходять для отримання білосніжних повітряних пластівців.
  • Чудо шишка жовта. Виростає не більше 1 м, має качан близько 11 см, за формою нагадує шишку. Зернятка невеликих розмірів злегка витягнуті, майже як довгий рис, але на них є дрібні білуваті цяточки.
  • Червона стріла. Сорт також родом із Китаю. Має висоту до 1,4 м. Рослина добре гілкується, а на одному розгалуженні може бути до 6 качанів. Вони досить довгі – виростають до 14 см. Насіння невеликих розмірів округлої форми, виходить дуже красивим, оскільки забарвлене в бордовий, майже чорний колір.
  • Міні-смугастий (Mini Striped). Досить висока рослина – може досягати 1,8 м. Гілляста, можна отримати до 3-4 качанів. Вони мають довжину 11-12 см, за формою нагадують циліндр. Зернятка невеликих розмірів, ниркоподібні, біло-червоно-смугасті.
  • Лопай-лопай. Рослина за висотою досягає 1,3-1,7 м, дає качани циліндричної форми, які важать близько 200-250 г. Зерна жовті, досить широкі та видовжені.
  • Зея. Нагадує попередній сорт, але відрізняється зернятками. Вони забарвлені в бордовий або темно-червоний колір, широкі, з одного боку закруглені, а з іншого – загострені.
  • Внучкина радість. Любить вологу, погано переносить посуху і приносить рясний урожай тільки на добре удобреному перегноєм ґрунті. Рослина виростає до 1,5 м, дає качани довжиною до 12 см. Зернятка мають світло-оранжевий колір і за формою нагадують “Зею”.
  • Гостинець. Рослина відрізняється високою посухостійкістю і стійкістю перед виляганням. Не боїться високих температур, тому може вирощуватися навіть у найбільш посушливих і спекотних районах. Рослина виростає до 2 м, дає качани довжиною близько 20 см. Зерна мають зелений колір і перлову форму.Перераховані сорти є ранньостиглими і дозрівають приблизно за 80 днів.
  • Пінг-понг. Середньоранній сорт із терміном дозрівання в 100-120 днів. Дає короткі качани до 15 см. Зерна виходять дрібними і мають жовтий колір.
  • Вулкан (Вулкан, що лопається). Сорт є середньораннім, любить тепло і стійкий до багатьох хвороб. Пагони виростають до 2 м. Качани можуть бути від 15 до 22 см і дають до 100-120 г жовтого зерна овальної рисової форми.










Зубовидна кукурудза

Користується найбільшою популярністю на всій території . Її можна вирощувати на дачних ділянках для варіння або заморожування. У промисловості із зерен виготовляють крупи, борошно, спирт і навіть силос для великої рогатої худоби.

Цей вид кукурудзи вирізняється великими зернами, які мають плоску і злегка видовжену форму. У центрі зерна і на його верхівці консистенція ендосперму пухка і борошниста. Коли зерно достигає, на його верхівці з’являється заглиблення. Воно містить до 75% крохмалю, до 5% рослинного жиру і до 10% білків, вирізняється високою склоподібністю і мінімальною борошнистістю.

Рослини виростають високими – завдовжки близько 2 м, не особливо кущаться і дають чудовий врожай – 150 ц/га за умови висаджування ранньою весною. Слід зазначити, що багато сортів цієї категорії є середньопізніми культурами.

Ось найпопулярніші представники:

  • Рубіновий гранат. Середньопізній сорт російських селекціонерів. Виростає до 2,4 м. Качани циліндричної форми, великі та довгі (близько 30 см). Зерна виходять великих розмірів і чимось нагадують кінські зуби. Мають червонувато-рубіновий колір. У промисловості з такої кукурудзи виробляють борошно і крупи.
  • Червона кукурудза. Належить до середньопізніх рослин – вегетаційний період триває 90-100 днів. Цей сорт дуже корисний для профілактики серцево-судинних і онкологічних хвороб, а також нормалізує тиск і рівень цукру в крові, тому особливо корисний при цукровому діабеті.
  • Індійський гігант. Пізньостиглий сорт, що росте в Індії. Вегетаційний період триває до 125 днів. Кукурудза не дарма іменується “гігантом”, оскільки виростає до 2,7 м і дає по 3-4 качани. Вони виростають до 40 см і мають форму циліндра. Зерна великі, плоскої форми і мають велике розмаїття колірних відтінків (білі, жовті, помаранчеві, фіолетові, бузкові, чорні). Сорт відмінно підходить для вживання у вареному вигляді, оскільки містить понад 30% цукру. У виробництві переробляється на крупи, борошно, фураж для птиці та тварин.
  • Синій нефрит (Blue Jade). Середньопізній сорт був виведений у Північній Америці. Його дозрівання відбувається через 4 місяці після посадки. Рослина виростає до 2,4 м. Качани мають довжину близько 17 см, округло-пірамідальну форму. Великі та плоскі зерна забарвлені в рожево-синій колір, покриті невеликими білими цяточками. Кукурудза дуже смачна і незвичайна у вареному вигляді. Чинить профілактичний вплив від серйозних захворювань (серцево-судинних, онкологічних, цукрового діабету), оскільки містить велику кількість антоціану.




Крем’яниста кукурудза

Не найпопулярніша кукурудза у виробництві, оскільки має невисоку врожайність – до 60-70 ц/га. Тим часом, культура має багато переваг, зокрема високо стійка до морозів та осипання (врожай можна збирати навіть після настання приморозків), має міцне стебло і не зазнає багатьох хвороб, що становлять небезпеку для пагонів. Сорт стійкий до борошнистої роси, гнилі та грибкових недуг.

Зерна мають округлу форму з опуклою вершинкою, гладку і блискучу поверхню. Вони містять до 85% крохмалю, до 15% білків і до 4-5% жирів, завдяки чому йдуть на виробництво пластівців, крупи та корму для тварин.

До популярних сортів кременистої кукурудзи належать:

  • Cherokee Blue. Ранньостиглий сорт із Північної Америки з вегетаційним терміном 80-85 днів. Рослина виростає до 1,8 м. Качан має довжину близько 17 см і пірамідальну форму. Зерна за розміром середні, мають рідкісний шоколадно-бузковий колір. Кукурудза смачна у вареному вигляді та дуже корисна для здоров’я.
  • Mays Ornamental Congo. Старовинний пізньостиглий сорт родом із Південної Америки. Повне дозрівання настає через 130 днів. Стебла виростають до 2,4 м, виглядають потужно і дають до 5 качанів довжиною близько 21 см. Зерна мають досить великий розмір і різне забарвлення. Кукурудза може вживатися у свіжому, запеченому або вареному вигляді.


Виділяють також напівзубоподібну кукурудзу – гібрид, який отримано шляхом схрещування зубоподібного і кременистого сортів. Користується широкою популярністю в харчовій промисловості.

Воскова кукурудза

До цієї групи входять сорти кукурудзи, крохмаль якої у своєму складі має лише один компонент – амілопектин. Крохмаль інших сортів складається з ще одного елемента – амілози. Так, завдяки відсутності моносахаридів воскова культура повільніше засвоюється, тому підвищує працездатність і зменшує вміст цукру в крові. З цього випливає, що вона особливо корисна для діабетиків.

Ось популярні сорти воскової кукурудзи:

  • Раннє рожеве сяйво. Високоврожайний надранній сорт – дозріває за 60 днів. Рослина виростає довжиною в 1,4 м, має невеликі качани пірамідальної форми (до 14 см). Зерна відрізняються незвичайними кольорами – бувають рожевими та бузковими. У міру дозрівання кукурудза стає солодкою, тому смачна у вареному вигляді.
  • Біла Дакота (White Dacota). Це ранньостигла кукурудза – термін вегетації становить близько 80 днів. Рослина виростає високою – до 1,8 см. Качани мають довжину до 14 см і пірамідальну форму. Зернятка виходять невеликих розмірів, білого кольору. Цей сорт годиться для заморожування, варіння і запікання.
  • Чорна воскова кукурудза (Black Waxy Corn). Належить до середньостиглих сортів – для отримання зрілого зерна потрібно близько 3 місяців. Стебла виростають до 1,7 м. Качани можуть мати невеликий або середній розмір – від 10 до 20 см. Зерна набувають незвичайного забарвлення – смарагдово-чорного. Овоч придатний для варіння.



Цікаво, що воскову кукурудзу вперше було виявлено в Китаї 1909 року.

Воскоподібна кукурудза

Це мутант, який отримано шляхом схрещування різних сортів – зубоподібних, північноамериканських і китайських, що лопаються. Зустрічається досить рідко, оскільки займає не більше 5-6% від усіх посівів кукурудзи на території .

Зерна зверху вкриті непрозорим глянцевим шаром, а всередині мають борошнисту структуру і містять до 95% крохмалю, який є 100% амілопектином. У зв’язку з цим ця культура дуже схожа з восковою.

Воскоподібна кукурудза переважно вирощується в Китаї і представлена такими сортами, як:

  • Сунична. Належить до середньостиглих сортів із вегетаційним періодом 80-90 днів. Рослина виростає у висоту до 1,8 м. Качан виходить довжиною близько 22 см і шириною 2-2,4 см. Зернятка темно-коричневого кольору і нагадують рисові, невеликих розмірів. Цей сорт годиться для отримання борошна, крупи та корму для тварин і птахів. Окремо варто відзначити, що кукурудза дуже смачна у вареному вигляді в молочно-восковій стиглості.
  • Перламутр. Вважається середньостиглим сортом – дозріває на 100 день від початку посіву. Рослини досить високі – досягають 2,1 м. Качани середніх розмірів – близько 13 см. Зерна білуваті з перламутровим відливом і мають злегка витягнуту форму. З кукурудзи роблять крупу, а також варять її в період молочної стиглості.
  • Червона кукурудза. Належить до ранньостиглих сортів родом із Північної Америки. Вегетаційний період становить не більше 90 днів. Рослини високі й можуть досягати 2,2 м. До того ж виростають доволі довгі качани (до 24 см), які мають округло-циліндричну форму. Зерно забарвлене в червоний колір. З нього отримують борошно та крупу. Має солодкий смак при відварюванні в період молочної стиглості.



Цукрова (солодка) кукурудза

Вважається овочевою делікатесною рослиною сімейства Тонконогі. Виник як мутант шляхом схрещування зубоподібних і кременистих сортів. Відрізняється порівняно невисоким вмістом в ендоспермі крохмалю і високим вмістом цукрів (до 35%), зокрема декстрину – водорозчинного цукру.

Цукрова кукурудза повільніше за інші перетворює цукри на запасні елементи, тому їхня концентрація під час збирання врожаю в період молочно-воскової стиглості вища.

Серед сортів цукрової кукурудзи найбільш популярні:

  • Медовий нектар. Сорт раннього дозрівання з терміном вегетації 60-70 днів. Рослини активно розвиваються в умовах холодного, короткого літа і виростають заввишки до 1,2-1,5 м. Качани середніх розмірів – до 19 см. Зерна мають золотисте забарвлення і вирізняються великим вмістом цукристої речовини, тому дуже смачні у відварному вигляді. Зерна також підлягають консервуванню та заморожуванню.
  • Божественний папір 1822. Це досить рідкісний сорт родом із Китаю, який дозріває за 90 днів. Таку назву отримав завдяки тому, що при висиханні зернятка сплющуються і стають тонкими, нагадуючи картон. Рослина виростає до 2 м. Качани мають округло-циліндричну форму і можуть бути різних розмірів – від середніх до великих. Зерна забарвлені в білувато-жовтий колір і буквально тануть у роті після відварювання. Насіння залишається м’яким аж до середини жовтня.
  • Кривавий м’ясник. Один із рідко зустрічаються ранньостиглих сортів родом із Перу. Дозріває через 68 днів. Середня висота рослини – близько 1,6 м. Качани виростають округло-циліндричної форми і великими (довжиною до 30 см). На одній рослині відразу росте по 2-4 качани. Зерна мають темно-червоний колір і містять антоціани – антиоксиданти, які уповільнюють старіння, нормалізують вміст цукру в крові, зміцнюють судини, знижують тиск і запобігають багатьом захворюванням.



Крохмалиста кукурудза

Здебільшого культивується в країнах Південної Америки та на півдні Північної Америки. Рослини є високорослими (понад 2 м) і дають довгі качани (близько 30 см) з тонким качаном. Зерна мають опуклу вершину, гладку матову поверхню та округлу форму. Ендосперм вирізняється великим вмістом крохмалю, рихлістю і борошнистістю. Зернівка містить близько 12% білка, 5% жиру і понад 80% крохмалю, тому здебільшого використовується для отримання спирту і крохмалю.

Крохмалиста кукурудза погано зберігається після збору врожаю і часто піддається різним хворобам, оскільки практично позбавлена зовнішньої оболонки.

Найвідоміші сорти цієї категорії:

  • Mays Сoncho. Належить до ранньостиглих сортів і має давню історію, оскільки вирощувався ще індіанцями з Північної Америки. Пагони виростають до 2 м, а качани – від 20 до 35 см. Зерна золотистого кольору, м’які на дотик, великі та трохи заокруглені. Кукурудза підходить для варіння та переробки на борошно.
  • Thompson Prolific. Пізньостиглий високоврожайний сорт, який дуже популярний в Америці, де вирощується практично на всіх господарствах. Рослина виростає гігантського розміру – висотою до 3,2 м. На ньому зав’язуються качани від 2-4 штук, довжиною до 42 см і формою циліндра. Зерна великі (у 2 рази більші, ніж у інших сортів), приплюснуті та білого кольору. Цю кукурудзу варять, навіть смажать. У промисловості з неї отримують борошно високої якості та корм для великої рогатої худоби, птиці.


Сорти білої кукурудзи

Біла кукурудза – це гібрид, який відрізняється дрібними солодкими зернами. Як правило, рослини виростають до 2 м, вкриті лінійним загостреним листям і примхливі до наявності світла, що сильно впливає на врожайність.

До найпопулярніших представників білої кукурудзи належать:

  • Русалонька. Середньоранній сорт від українських селекціонерів, який не боїться посухи і високостійкий до хвороб. Термін вегетації становить 80-90 днів. Качани формуються конусоподібної форми, довжиною 16-18 см і масою 200-250 г. Зерна білі з приємним лимонним відтінком. Вміст цукру в них – 14-16%.
  • Білосніжка. Ранній сорт із періодом вегетації 75-80 днів, добре переносить перепади температури. Качани формуються рівні, циліндричної форми, довжиною 18-20 см і масою 200-250 г. Зерна відрізняються насиченим білим кольором, солодкі та соковиті.
  • Снігова королева. Середньостиглий сорт із терміном дозрівання 90-100 днів. Качани циліндричної форми дивують значними розмірами – можуть досягати в довжину 28-35 см, тому їхня маса часто дорівнює 300-350 г. Зерна приваблюють красивим перламутровим відтінком.
  • Медунка
    F
    1. Ранньостиглий гібрид, урожай якого можна збирати на 75 день після посіву. Добре переносить різкі перепади температури та посуху. Качани формуються на відстані 60 см від землі, мають форму циліндра і середні розміри (довжина – 17-19 см, ширина – 4-4,5 см). Маса одного качана невелика – 150-170 см. Зерна білі та солодкі (вміст цукру – до 25%).




Будь-яку кукурудзу білого сорту можна відварювати, консервувати або заморожувати.

Японська (декоративна) кукурудза

Сорт кукурудзи, який традиційно вирощується в Японії і також іменується Смугастою цукеркою. Його оригінальне насіння було вивезене з країни в середині 1800-х років і зараз зустрічається вкрай рідко.

Рослина вибаглива до світла і дає гарний урожай на легких родючих ґрунтах, які добре прогріваються повітрям, водопроникні та захищені від вітрів. Колінчасті стебла виростають до 1-1,5 м і мають гарне декоративне листя із зеленими, жовтими, помаранчевими та червоними смугами. Зерна кукурудзи бордово-червоні і можуть використовуватися для приготування попкорну. Найкраще вжити їх у молочній стиглості.

Японська (декоративна) кукурудза

Японська кукурудза – це чудова рослина, яку можна також вирощувати в горщику на патіо, для декорування приміщення або складання оригінальних квіткових композицій.

Різновиди сортів кукурудзи за терміном дозрівання

За термінами дозрівання кукурудза, як і багато інших культур, буває ранньостиглою, середньостиглою і пізньостиглою. Найпопулярніші сорти кожної категорії варто розглянути окремо.

Ранньостиглі та середньоранні

Можуть повністю дозрівати за невеликий період часу, тому краще вирощувати їх розсадним методом у регіонах із коротким літом. Найбільш популярними сортами і гібридами є:

  • Ласунка. Повне дозрівання настає на 75 день. Рослина виростає до 1,4-1,8 м. Качани формуються довжиною до 22 см і масою 170-250 г. Зерна мають помаранчево-жовте забарвлення і широку подовжену форму. Годяться для консервування, варіння та заморозки. Сорт є високоврожайним, проявляє високу стійкість до борошнистої роси.
  • Джубілі F1. Вважається середньоранньою солодкою кукурудзою з терміном вегетації 80-100 днів. Стебла можуть вирости до 1,6 м, качани теж великі – близько 24 см. Годиться для відварювання, заморозки. Відрізняється хорошою врожайністю і приємним солодким смаком.
  • Лендмарк F1. Це гібрид, який дозріває за 70-80 днів. Рослина виростає до 2 м. Качани за довжиною досягають 20 см і мають яскраві жовті зерна з солодким смаком.
  • Трофі F1. Скоростиглий гібрид, який дозріває за 75 днів. Рослина виростає до 2 м. Качан має довжину 22 см і важить до 220 г. Зернівка золота і дуже солодка на смак.
  • Цукрова F1. Середньоранній гібрид із вегетаційним періодом 75-80 днів. Стебла виростають до 1,8 м, а качани – до 20 см. Їхня маса в середньому дорівнює близько 225 г. Зерна мають золотисто-бурштиновий колір і відмінний смак.





Середньостиглі

Дозрівають трохи пізніше, ніж ранні сорти, але краще переносять сухе повітря в посушливе літо. Багато хто має солодкі зерна. Їх варять, консервують і заморожують.

До популярних сортів і гібридів належать:

  • Перли. Урожай можна отримати через 83-91 день. Виростає до 1,7 м. Качани формуються довжиною близько 21 см. Зерна добре зберігаються після збирання.
  • Світстар F1. Солодкий гібрид із терміном вегетації близько 73 днів. Виростає до 2,2 м. Качани досить великі – близько 24 см. Зерна мають жовте забарвлення.
  • Спірит F1. Гібрид дозріває за 63-79 днів, виростає до 2 м. Можна отримати качани довжиною близько 23 см, які мають соковиті зерна золотистого кольору з високим вмістом цукру.
  • Фаворит. Потрібно 58-66 днів, щоб кукурудза дозріла. Виростає до 1,8 см. Качани мають довжину близько 23 см і зерна яскраво-жовтого кольору. При вирощуванні на легких родючих ґрунтах урожайність сягає 45-55 кг на 10 кв. м. м.
  • Делікатесна. Цукрова кукурудза з терміном вегетації до 70 днів. Висота рослини невелика – до 1,4 м, але качан виростає до 22 см. Зерна насиченого жовтого кольору і добре піддаються будь-якій переробці.
  • Цукрова брусниця. Кукурудза дозріває за 78-89 днів. Качан у довжині досягає 21 см, а в ширині – 5,7 см. У середньому важить до 173 кг. Зерна яскраво-жовтого кольору і соковиті.






Пізньостиглі (найбільш урожайні)

Мають тривалий вегетаційний період, але легко пристосовуються до різних несприятливих умов і дають рясний урожай. Найяскравішими представниками є:

  1. Башкирівець. Вегетаційний період становить 144 дні. Рослина виростає до 2,7 м. Качани мають довжину близько 24 см. Зерна великі (набирають до 350 г), жовтого кольору, плоскі. Сорт стійкий до різних грибкових захворювань.
  2. Поляріс. Гібридний цукровий сорт із терміном вегетації 100-105 днів. Стебла виростають до 2 м, а качани – до 22 см. Важать вони в середньому 320 г. Зерна великі, жовтого кольору. Годяться для відварювання, консервування.
  3. Російський, що лопається 3. Пізньостиглий гібридний сорт – дозріває за 95-98 днів. Стебла виростають до 180-190 см і дають качани масою 240-260 г. Зерна мають жовтий колір і помаранчеву верхівку. Відмінно підходять для приготування попкорну. При нагріванні вибухає 98% зерна.



Найкращі сорти для вирощування з насіння

Серед сортів, які найуспішніше вирощують із насіння, виділяють такі:

  • Добриня. Належить до ранньостиглих сортів кукурудзи. Стиглі зерна можна отримати через 2 місяці. Довжина рослини до 1,8 м. Качани виростають до 21 см. Це солодкий сорт кукурудзи, тому він годиться для відварювання, консервування. До того ж переробляється на крупи, борошно.
  • Сингента. Середньопізній сорт із вегетаційним періодом близько 112 днів. Виростає до 1,7 м. Качани досягають довжини в 21 см. Смачна при відварюванні.
  • Спірит. Відноситься до середньостиглих сортів – дозріває через 111 днів. Стебло виростає у висоту до 2,3 м, а качани – до 23 см. Зерна мають жовтий колір, застосовуються для виробництва борошна та крупи.
  • Рання золота. Кукурудза раннього періоду дозрівання – їй потрібно всього 90 днів. Гібрид стійкий до хвороб грибкової природи. Качани в довжину досягають 19 см. Консистенція зерен у вареному вигляді м’яка та ніжна.
  • Санданс
    F
    1. Низькоросла рослина раннього періоду дозрівання – 70-90 днів. Висота рослини сягає 1,5 м. Зерна яскраво-жовтого кольору, видовжені. Використовуються для варіння та консервації.





Найкращі сорти кормової кукурудзи

При виборі кукурудзи для корму найбільше звертають увагу на листостеблову, а не на плодову частину. За цим критерієм кращими характеристиками володіють такі сорти:

  • Перли;
  • Саратовська цукрова;
  • Ауріка F1;
  • Золоте Руно;
  • Кубанський ранньостиглий;
  • Віола.

Перераховані сорти кукурудзи будуть відмінним джерелом як силосу, так і якісного зерна.

Чи існує сорт Бондюель (Bonduelle)

Однозначно сорту Bonduelle немає. Таку назву носить фірма з виробництва консервованої кукурудзи. Вони використовують сорти Спірит і Бонус для виготовлення своїх консервів.

Але кмітливі вітчизняні агрофірми швидко схаменулися і почали продавати насіння, на якому написано “сорт Бондюель”, причому не тільки на пакетиках кукурудзи, а й на квасолі.

Отже, щоб висадити кукурудзу на дачній ділянці, необхідно вибрати ті сорти, які зможуть виростати в даному конкретному кліматі. До того ж слід зважати на мету вирощування та строки дозрівання. Деякі городники висаджують насіння різних сортів, щоб дослідним шляхом вибрати найкращий варіант.