Утримання кози під силу будь-якому приватному господарству, зокрема й новачкові. Корму козі потрібно в рази менше, ніж корові, а на столі молоко буде щодня. Якщо всерйоз зайнятися розведенням кіз, можна отримувати непоганий дохід від продажу м’яса, молока, вовни, пуху і шкур. Далі розглянуто основи розведення та утримання кіз для початківців.
Вибір кози
Перш ніж купувати козу, потрібно визначитися з пріоритетною продукцією. Серед порід кіз виділяють три основні напрямки:
- Молочні.
- М’ясні.
- Пухові.
Власники приватних домогосподарств, найчастіше, заводять кіз заради отримання молока. Козяче молоко дуже корисне, смачне і жирне (4-6%). За невибагливість і економічність, кіз у минулі століття стали називати “коровами бідняків”.
На світі існує близько двох сотень офіційно зареєстрованих порід кіз, а їхніх підвидів ще більше. Крім трьох основних порід козівники виділяють ще кілька видів кіз:
- паркових;
- вовняних;
- шкурових;
- карликових;
- змішаних;
- декоративних.
Козівники-початківці, як правило, розводять кіз молочного напряму.
Молочні породи
Вибираючи дійну породу, оглядають екстер’єр кози. Зовнішні ознаки, за якими можна відрізнити самку з хорошими надоями:
- голова невелика, легка і витончена;
- кістяк добре сформований;
- спина пряма, а груди широкі;
- ноги рівні, поставлені широко;
- вим’я кулясте або грушоподібне, з добре розвиненими сосками.
Велике вим’я не означає, що коза високомолочна. Якщо вим’я не спадає після доїння, значить у ньому багато жирової тканини.
Серед молочних порід, крім високих надоїв, цінують також:
- смакові та поживні характеристики молока;
- скоростиглість кіз;
- плодючість.
Найпопулярніші в молочні породи належать до змішаних порід – молочно-м’ясних і молочно-вовняних. Наші козівники особливо цінують породи:
- зааненську;
- альпійську;
- російську білу;
- горьківську;
- тоггенбурзьку.
Пухові породи
Набравшись досвіду з молочними козами, можна спробувати розводити пухові породи. Екстер’єр пухових порід:
- значні розміри – чим більші габарити, тим більша пухова продуктивність;
- лінія спини та крижів рівні;
- обхват грудей великий;
- ноги прямі та потужні;
- голова маленька;
- тіло рівномірно обросле;
- шерсть на голові не жорстка, вітається звисання шерсті на очі.
Купують пухових кіз до стрижки та чесання шерсті. Заводчики пухових кіз віддають перевагу таким породам:
- оренбурзьких;
- придонських;
- киргизьких;
- гірничо-алтайських;
- чорних пухових;
- ангорських;
- радянських вовняних.
Дещо рідше розводять кашемірових, волгоградських і туркменських пухових кіз.
За сезон одна пухова коза дає до 700 г пуху. Крім того заводчики отримують шкуру, яка йде на виготовлення рукавичок, взуття, теплого одягу.
М’ясні породи
М’ясо кіз схоже за смаком на баранину, але вважається кориснішим за неї. У країнах Близького Сходу козяче м’ясо використовують для лікувального харчування – його їдять при захворюваннях кровоносної, дихальної та серцево-судинної системи, при цукровому діабеті і проблемах шлунково-кишкового тракту. Популярні м’ясні породи:
- нубійська;
- анатолійська;
- іспанська;
- бурська;
- кіко;
- грецька.
У РФ м’ясо кіз не особливо цінується, тому і м’ясне козівництво не розвинене. У цих тварин розводять переважно заради молока і пуху.
Описи популярних молочних, пухових і м’ясних порід – у таблиці 1.
Таблиця 1
Порода |
Напрямок |
Опис |
Бурська |
м’ясне |
Низька молочна продуктивність. Високі смакові якості м’яса. За смаком схоже на телятину. Немає специфічного козячого запаху. |
Горьківські |
м’ясне |
Жирне молоко. Річний удій невеликий – 500 л. Важить доросла самка близько 50 кг, самець – 60 кг. Максимум – 75 кг. |
Зааненські |
молочне |
Знаменита швейцарська порода. Забарвлення – білосніжне. Дуже великі кози, самці досягають 100 кг, самки – 90 кг. Річний удій – 1000 л молока. Рекордсменки дають до 2000 л. Молоко густе, з ніжно-вершковим смаком. З нього роблять чудовий сир, масло, сир. |
Тоггенбурзькі |
молочне |
Виведені у Швейцарії. Масть – коричнева, на морді – білі смуги. Трохи менші зааненських, самці важать 60 кг, самки – 50 кг. |
Оренбурзькі |
пухові |
Річний удій всього 250 л. Вага самців і самок відповідно 60 і 45 кг. Пух сірий, короткий, тонкий. Рідко – білий. Щорічне начісування – 300 г. Рекордсмени дають до 800 г. З оренбурзького пуху в’яжуть легкі та витончені речі. |
Придонські |
пухові |
Кози середнього розміру. Адаптовані до степу. Самці дають більше пуху, ніж самки – до 1000 г. Особливо гарний пух, вичесаний взимку та восени. |
З чого починається розведення
Щоб зайнятися розведенням кіз, потрібно придбати козенят або вагітну козу. Купуючи самку, яка очікує на приплід, уточніть – коли відбулася злучка. Це необхідно знати, щоб підготуватися до окоту. Козівники радять брати козенят або козу від матки, яка зарекомендувала себе як високовдійна особина з високою якістю руна – ці особливості успадковуються по лінії матері.
Різностатевих козенят тримають порізно. Перша злучка кізок організовується в півторарічному віці. Оптимальний вік козла – 2-5 років. Між козлом і козою не повинно бути близьких родинних зв’язків. Матір’ю цапа має бути високомолочна коза, тоді майбутнє потомство буде продуктивним за молоком.
Критерії вибору і купівлі козенят
Якщо вирішено купувати на розлучення козенят, беруть молодняк віком 2-4 тижні. Вибираючи козенят, треба звернути увагу на такі моменти:
- Рухові здібності. Шанси стати продуктивною козою, у рухливих козенят вищі. Розвиток мускулатур позитивно впливає на розвиток дихальної системи. Це активізує обмін речовин, сприяє швидкому росту і розвитку.
- Постановка ніг – задніх і передніх. Кінцівки повинні мати широку постановку – це запорука гарного розвитку грудної клітки. Широко розставлені задні ноги дозволять вміститися великому вимені.
- Голова. Не повинна бути занадто вузькою. Тварини з вузькими головами витрачають багато енергії, пережовуючи грубі корми. Через це розвиток вузькоголових козенят гальмуватиметься.
- Сережки. Деякі козівники стверджують, що сережки – ознака удійності. Однак наукового підтвердження цьому немає. А ось проблем від сережок предостатньо. Якщо козеня пошкодить сережки, просунувши куди-небудь голову, йому буде дуже боляче – так багато в них нервових закінчень. Біль заважатиме харчуванню та росту. У дорослої кози, яка пошкодила сережки, від болю можуть впасти надої.
- Спина. Ідеальний варіант – рівна лінія. Ніякої горбатості або провислості бути не повинно. У міру дорослішання ці недоліки проявлятимуться все сильніше.
- Ніс та очі. Тут не повинно бути ніяких виділень. В іншому випадку потрібно з’ясувати їхню причину.
- Механіка рухів. Потрібно подивитися на козеня в русі. Його ніжки мають рухатися вільно, без скутості. Ноги повинні вільно згинатися в суглобах. Якщо рухи нагадують автоматичного робота, щось не гаразд.
Оцінивши козеня за всіма вищеописаними критеріями, залишається провести візуальну оцінку всього екстер’єру. Враховуйте такі моменти:
- Тварина з високою молочною продуктивністю має витягнуте тіло.
- Коротка шия вказує на м’ясний тип породи. Короткошиї кози швидко втомлюються на пасовищах – їм важко довго нахиляти голову для поїдання трави. Така особливість у майбутньому негативно позначиться на молочній продуктивності.
Купуючи козеня, запитайте у продавця – чим і в якому режимі годують тварину. Козенят вигодовують двома способами – з миски або з соски. Важливо переводити малюка на нове харчування поступово – щоб не було стресу. Разом із козеням прихопіть трохи молока, яким його вигодовували – це зменшить стрес і ризик, що малюк через переїзд захворіє.
Козенята-самці розвиваються швидше за самок. Вони більші, вищі на зріст, більші вагою. А ось характер у них більш спокійний, вони не проти полежати, побільше поїсти.
Вік козенят легко визначити за вагою – якщо знати динаміку набору ваги. У таблиці 2 – залежність ваги козенят зааненської породи від віку.
Таблиця 2
Вік, місяців |
Вага, кг |
0 |
3-3,5 |
1 |
8 |
2 |
12 |
4 |
21 |
5 |
26 |
Обладнання козлятника
Козлятник обладнується стійлами. Кожній тварині – окреме стійло. Розділяють їх дерев’яними стійками. Розмір “комірки” – 2х1 м. Молодих кіз можна поставити по двоє в одне стійло. Але при цьому площу збільшують – 2х2 м. Що ще треба врахувати, облаштовуючи козлятник:
- Цапа тримають далеко від кіз – в окремому стійлі.
- Козенятам обладнують окреме приміщення.
- У стійлі встановлюють поїлки.
У козлятнику рекомендується обладнати горище – для складування сіна, кормів та інструментів.
Умови утримання
Кози невибагливі та легко пристосовуються до будь-яких кліматичних умов. Оптимальне утримання, за якого домагаються найбільшої продуктивності – стійлово-пасовищне. Влітку тварини пасуться на пасовищах, а з настанням холодів їх переводять у приміщення. Вимоги до приміщення, в якому утримують кіз:
- На одну тварину має припадати 4 кв. м. м.
- Кози погано переносять забруднене повітря – у козлятнику необхідно обладнати якісну вентиляцію.
- У північних регіонах козлятники утеплюють, а в морози – опалюють.
- Підлоги в приміщенні, де тримають кіз, роблять із незначним ухилом.
- Кози не люблять високої вологості. Необхідно забезпечити нормальний вологісний режим.
- Оптимальна температура в козлятнику від +18 до +20°С. Мінімальна температура +8°С. У приміщенні для козенят температура не повинна опускатися нижче +12°С.
- У сараї роблять вікна – для природного освітлення. Від довжини світлового дня залежить молочна продуктивність.
- У приміщенні встановлюють ясла, що наповнюються сіном, а над ними – годівниці.
- Підлогу застеляють сухою соломою, сіном або тирсою. Завдяки підстилці, виділяється додаткове тепло, що знижує витрати на опалення.
- Біля хліва облаштовують вигульний загін. Роблять навіс і встановлюють чесалки.
- Кози люблять спати на невеликій височині. Для них обладнують спальні місця – лежанки з плашок. Можна вчинити простіше – покласти на підлогу дошки, тварини із задоволенням спатимуть на них.
У наступному відео ви можете побачити приклад умов для утримання кіз:
Кіз не рекомендується тримати в стійлах на прив’язі. Обмеження руху негативно позначається на надої.
Утримання в теплу пору року
З настанням тепла козлятник вичищають з особливою ретельністю. Поки приміщення прибирають, кіз переміщують під навіс.
Роботи, що виконуються:
- Заміна солом’яної підстилки.
- Миття стін, підлоги, стійл. Миють козлятник теплим розчином соди. Використовують також господарське мило. Після миття – провітрювання та просушування приміщення.
- Побілка стін вапном.
У теплу пору, поки погода сприяє, кози цілі дні пасуться на пасовищі. Виганяють кіз після того як роса висохне. Пасовищний сезон починають, коли трав’яний покрив укоріниться. Перед випуском на пасовище:
- у кіз вистригають шерсть біля очей – якщо є необхідність;
- досхочу поять – щоб не пили брудну воду з калюж;
- дають перед вигоном сіно – щоб не об’їлися травою.
Коли кози звикнуть до пасовищної трави, підгодівлю сіном можна припинити. Зранку тварин відправляють на гірше пасовище, а потім переводять на ділянки з більш соковитою травою.
Кози не люблять спеку. Сонце може навіть викликати в них тепловий удар. Саме тому стадо женуть пастися якомога раніше – на світанку. Коли настає спека, тварини повинні ховатися в тінь. Рекомендується робити паузи у випасі в такі проміжки часу:
- з 10 до 11 години;
- з 14 до 16 години.
Коли спека минає, тварини повертаються на пасовище, де і годуються до самої темряви. Молодняк також можна випасати, але якщо на вулиці прохолодно, за ними слід наглядати – щоб не лежали на землі.
Кіз не рекомендується випасати під час дощу та перед дощем – ці тварини надто чутливі до перепадів атмосферного тиску. Якщо тварина пасеться поодинці, її потрібно прив’язати – на шию одягають нашийник.
З настанням осінньої прохолоди кіз переводять у стійла. Перехід відбувається поступово – протягом 7-10 днів. Норму сіна плавно збільшують, а час перебування на пасовищі скорочують.
Під час утримання в стійлах дбають про підтримання здоров’я тварин – борються з гельмінтами та іншими паразитами, які, послаблюючи імунітет тварин, провокують різні захворювання.
Утримання кіз взимку
З настанням холодів кіз не тільки переводять на зимовий раціон, а й забезпечують їм комфорт. Зимовий період кози проводять у приміщенні. У темний час доби в козлятнику вмикають світло – це допомагає зберігати високі надої. Оптимальна температура в козлятнику – +18…+20°С. Мінімально допустима – +6…+8°С.
Взимку худоба повинна щодня бувати на вулиці 3-4 години, не менше. Якщо обмежити кіз у русі, у них погіршується самопочуття, падають надої, страждає репродуктивна функція. Особливо важливий вигул для пухових порід – їм не страшні холоди, особливо якщо погода не вітряна. Пухових кіз вигулюють довше, ніж інші породи. Годують і співають кіз на вулиці – у загоні, у хліві годування влаштовують хіба що в снігопад або дощ.
Режим і раціон годування
Кіз прогодувати нескладно, це невибагливі в харчуванні тварини. Вони із задоволенням поїдають будь-які корми, тому й утримувати їх нескладно. Щоб надої були на висоті, а потомство – здорове, важливо забезпечити козам повноцінний раціон. Влітку основна їжа козячого племені – зелена трава, взимку – сіно. Трава має бути соковитою, а сіно – якісним. Щоб молочна коза давала 8 літрів молока на день, годувати її потрібно щедро і правильно.
Розпорядок годування:
- Перший раз їжу дають о 6-7 годині.
- Друге – о 12-13 годині.
- Третє – о 18-19 годині.
Дійним козам дають корм частіше. Вода має бути у вільному доступі.
Забороняється годувати кіз:
- картоплею, що позеленіла на сонці;
- прокислим силосом;
- гнилими овочами та фруктами;
- зерном із комахами.
Літній раціон
Пасучись на пасовищах, коза протягом дня з’їдає близько 7 кг трави. Однак для хороших надоїв цього недостатньо. Щоб отримувати 8 л молока на день, потрібно ввести в раціон кіз концентрати. Це особливо важливо в спекотний період, коли трава втрачає соковитість, вигорає.
Козам дають два види концентратів – бобові та зернові. Тваринам дають їх у подрібненому стані. Добова норма для однієї кози – 500 г. Також у літньому раціоні мають бути присутні:
- овочі;
- гілки;
- недоїдки з кухні;
- сіль – на день дають 15-20 г;
- крейда – 12 г;
- кісткове борошно – 12 г.
Літній розпорядок дня – у таблиці 3.
Таблиця 3
Час доби |
Заходи |
Ранок | Дають комбікорм. Доять. Женуть на випас. |
День | Кози пасуться на пасовищі. |
Вечір | Дають столові недоїдки, капусту, картоплю, фрукти, соковитий корм. Ще раз дають комбікорм. |
На ніч | Підкладають у ясла сіно. |
Дійна коза повинна щодня отримувати по 6 л води, сухостійна отримує вдвічі менше – 3 л.
Приклади денного раціону, який підійде будь-якому типу кіз:
- трава лугова – 6-8 кг, сіно з люцерни – 1 кг, сінаж – 2,5 кг;
- овес – 4 кг, лугове сіно – 1 кг;
- вигул на пасовищі – тут кози з’їдають стільки трави, скільки хочуть, овес зелений – 4 кг.
Зимовий раціон
Взимку основу харчування складають грубі корми – сіно і солома. Більш поживним вважається сіно, особливо цінується листяне. Приблизна норма харчування – 3 кг на одну козу.
Щоб витрачати менше сіна, козам дають віники, заготовлені з літа. Використовують розрахункову формулу – замість 1 кг сіна дають приблизно 2 кг віників. Також взимку дають соковиті корми:
- Овочі. Можна давати сушені, сирі, варені. Перед годуванням їх миють і подрібнюють.
- Фрукти. Це ласощі та вітамінна добавка. Можна давати в будь-якому вигляді.
- Силос. Головний соковитий корм у зимовий час. Заготовляють з літа, складуючи городнє бадилля. Позитивно відбивається на надоях.
- Відходи харчові. У них додають комбікорм, крейду та кісткове борошно.
Комбікорм вигідніше купувати готовий. Щоб самостійно його приготувати, треба ще купити зернодробарку, і дотримати пропорції.
Козам дають сіль-лизунець. На день дійній козі достатньо 8 г солі, вагітній – 25 г.
Зимовий розпорядок харчування – у таблиці 4.
Таблиця 4
Час доби |
Заходи |
Ранок | Овочі або харчові відходи дають з 1/2 добової норми комбікорму. Додають сіно та віники. |
День | Сіно, віники та овочі |
Вечір | Сіно, соковитий корм і комбікорм, що залишився. |
Корми дають завжди в один і той самий час. Видача кормів – тричі на день. Послідовність видачі кормів:
- Спочатку дають комбікорм. Він дається не в чистому вигляді, а як густа каша або пійло.
- Соковиті корми.
- Грубі корми.
При приготуванні пійла з комбікорму, не можна використовувати окріп – він знищить частину поживних компонентів.
Приклади зимових раціонів:
- сіно з конюшини – 2 кг, буряк подрібнений – 2 кг, овес мелений – 400 г;
- лугове сіно – 2 кг, капуста кормова – 3 кг;
- сіно з люцерни – 1,5 кг, сіно з лугових трав – 0,5 кг, суміш меленого вівса і моркви – 2,5 кг.
Харчування годуючих кіз
У період вагітності кози потребують посиленого харчування. Із трьох місяців потреба в поживних речовинах зростає вдвічі. Але перегодовувати козу не можна, інакше буде загроза викидня. Після окоту травна система кози ослаблена – потрібна реабілітація. Протягом тижня козу, що окотилася, годують тільки легким, швидко засвоюваним кормом.
Підійдуть такі продукти:
- пійло з висівок;
- дрібно нарізані овочі;
- сіно з бобових.
Коли мине тиждень після окоту, тварину переводять на класичний раціон. У період годування козу годують переважно свіжим сіном і коренеплодами – по 3-4 кг того й іншого.
Заготівля віників
Віники на зиму заготовляють із 5-10 червня. Відповідні дерева для заготівлі – береза, верба, клен, ясен, горобина. Біля зрізу товщина гілок не повинна перевищувати 1,5 см. Найкращий час для зрізання гілок – вечір і ранній ранок, у цей час вони ростуть, тож найбільш поживні.
Зрізані гілки кладуть на землю і сушать кілька годин – щоб під впливом сонця утворився вітамін D. Підв’яливши гілки, їх зв’язують шпагатом або мотузкою. Досушити віники можна на горищі або в сараї. Віники можна заготовлювати і трав’яні – з кропиви або кукурудзяних стебел. Поки віники підсушуються, потрібно перевертати їх, ворушити, важливо, щоб вони не запліснявіли.
Поїння кіз
Правила напування, обов’язкові для виконання:
- Воду дають чисту і теплу. Або хоча б кімнатної температури. Взимку вода також має бути теплою.
- Воду дають при кожному годуванні. Але краще, щоб тварина мала доступ до води, і могла пити, коли захоче.
- Забороняється давати воду розпаленим козам – щоб уникнути застуди.
- Кози не повинні пити з калюж, болота – тут можна заразитися інфекційними хворобами та паразитами.
Утримання кіз без випасу
Найкращий варіант утримання кіз – стійлово-пасовищний. Але не завжди у власника кіз є можливість випасати тварин. Таке утримання зазвичай застосовується в регіонах із суворим кліматом. Утримання кіз без випасу аналогічне стійловому періоду при стійлово-пасовищній системі.
Стійлове утримання аж ніяк не означає, що кози постійно перебувають у стійлах. Вони можуть виходити на вулицю – для них обладнують огороджений загін. Час прогулянок залежить від погоди. Там, де клімат суворий, кіз виводять на прогулянку в теплу погоду, а в сильні морози і дощі не випускають. Також кіз не рекомендується виводити за товщини снігового покриву понад 10-15 см. За бажання проблема вирішується – загін очищається від снігу.
Годують кіз, позбавлених випасу, сіном, травою і концентрованими кормами. У раціон обов’язково вводять вітамінні добавки. Рекомендується сіно бобових – у ньому багато білка. Найголовніше при утриманні кіз без випасу – збалансований раціон.
Розведення та окіт
Кози живуть 10 і більше років. Їхній репродуктивний період залежить від умов утримання. Якщо за козами добре доглядати, вони приносять 2-5 козенят щорічно. Статевозрілість настає в 6 місяців. Паруватися самки готові у 8-9 місяців. Полювання у кіз не залежить від сезону і може настати в будь-який момент. Але частіше осіменіння трапляється восени. Тоді окіт відбувається в лютому-березні – це потомство найсильніше і найздоровіше.
Щоб кози доїлися взимку, багато козівників спаровують тварин навесні.
Існує кілька способів злучки, з яких вибирають оптимальний. Бувалі козівники використовують 3 варіанти злучки:
- ручний;
- вільний;
- гаремний.
Найнадійніший спосіб запліднення – завести козла-плідника. Підтвердження настання вагітності можна отримати через 2 місяці. Коза гладшає, вим’я трохи збільшується, сама тварина стає спокійнішою та обачнішою.
Інбридинг – близькоспоріднене спарювання, не допускається. Він погіршує породні характеристики, знижує продуктивність, призводить до високої захворюваності молодняка.
Тривалість вагітності у кіз – 145-155 днів. Сукозних самок посилено живлять, додавши в раціон бобові. Удої під час формування плода падають. Якщо цього не відбувається, кіз запускають – скорочують частоту доїння, а також зменшують кількість зеленого і соковитого корму. Коли припиниться лактація, відновлюють звичайний раціон. Головне витримати баланс – коза повинна повноцінно харчуватися, але не жиріти. Ожиріння призводить до важких окотів.
За 2 тижні до пологів чистять козлятник, утеплюють вікна та двері. Якщо коза здорова, пологи триватимуть 1-3 години. Втручання людини не потрібне. Ослід відходить через 2 години після окоту.
Утримання козенят
Коли коза-породілля вилиже новонароджене козеня, його можна погодувати. Годують малюка прямо з вимені або з пляшки з соскою – зцідивши попередньо молоко у кози.
Приміщення, де утримуються козенята, має бути теплим, мінімальна температура – +15°C. Якщо сарай не опалювальний, козенят потрібно забирати в будинок.
Є два способи вирощування молодняка:
- Під маткою. Козенята, вигодувані матір’ю-козою, стають міцнішими та здоровішими. Якщо козівник розводить повноцінне стадо, він відмовляється від молока на користь юного потомства.
- Без матки. Козенята їдять із соски – їх поять молоком 10 днів. Потім починають підгодовувати сіном і зеленою травою.
Відлучення від молока проводять у три місяці. Молодняк переводять повністю на дорослий раціон.
Як правильно доїти козу
Щоб можна було швидко видоїти козу, їхні тримачі обладнують спеціальним пристосуванням. Споруджується поміст – туди ставлять козу, голову поміщають у фіксатор. Біля останнього поміщають годівницю – щоб під час доїння козі було чим зайнятися.
Корисні факти про доїння кіз:
- Після окоту лактація у молочних кіз триває трохи менше року, в інших порід – приблизно півроку.
- Доїти тварину можна відразу після окоту. Частота доїнь – двічі на день. Доїти потрібно в один час.
- Під час доїння потрібно поводитися тихо, не кричати, не кричати, не тварина. Від крику в кіз пропадає молоко.
- Потрібно повністю видоювати молоко – щоб не з’явився мастит.
Як доїти козу вручну:
- Сидіти потрібно збоку від кози.
- Вим’я миють і насухо витирають.
- Масажують вим’я та соски.
- Захопивши сосок пальцями – великим і вказівним, стискають його, проштовхуючи молоко.
- Перша порція має бути злита в окремий посуд – його не п’ють.
- Подоївши козу, масажують вим’я і витирають його рушником.
Хвороби та профілактика
Кози вирізняються міцним здоров’ям, але й вони хворіють на різні хвороби – незаразні, інфекційні, інвазійні, паразитарні. Найпоширеніші захворювання кіз – у таблиці 5.
Таблиця 5
Назва захворювання |
Симптоми | Лікування |
Примітка |
Гостра тимпанія рубця | Газоутворення, розлад відрижки, здуття живота, втрата апетиту, можливий летальний результат. | Видалення газів із рубця, відновлення відрижки. | Спровокувати може різка зміна режиму харчування. |
Інфекційний мастит | Збільшення вимені, воно стає гарячим, болючим. Падає удійність, потім молоко пропадає. | Адекватне лікування. Профілактика – тепле приміщення, повноцінне харчування. | Вражає годуючих самок. Буває гостра та хронічна форма. |
Ящур | Ураження ротової порожнини, вимені, копит, підвищення температури. | Тимчасова ізоляція, промивання дезінфікуючими препаратами. | Тривалість захворювання – тиждень. У козенят висока смертність. Молоко хворих кіз кип’ятять. |
Лістеріоз | Ураження нервової системи. Втрата рівноваги, судоми. Голова повернута набік. | Антибіотики. Вакцинація. Дезінфекція приміщень. | Смерть настає через 10 днів. М’ясо варять дві години. |
Лептоспіроз | Підвищення температури. Млявість або збудженість, судоми, часте сечовипускання. Сеча набуває червонуватого відтінку. | Звернення до ветеринара. | Тварини зазвичай гинуть протягом 2-х днів. Навіть якщо їх вдасться вилікувати, вони не придатні для фермерства, тому їх забивають на м’ясо. |
Фасціольоз | Паразитарна хвороба. Викликають личинки фасціол. Джерело зараження – пасовища та стоячі водойми. Уражається печінка, розлаштовується метаболізм. | Лікують тетрахлорметаном. | Проводять профілактичні заходи. |
Ехінококоз | Зараження паразитами – статевозрілими цистодами. Паразити живуть у внутрішніх органах. | Антипаразитарні заходи. | Під час забою органи знищують. |
Захворювання у кіз різні, але симптоматика приблизно одна. Якщо у тварин з’явилися нижче перелічені симптоми, негайно зверніться до ветеринара:
- температура підвищилася до 41-42°С;
- зміни в поведінці – пригніченість, прискорений пульс, часте дихання;
- виділення з вух, носа, очей;
- набрякання повік;
- діарея;
- наліт на яснах;
- кашель;
- відсутність апетиту і зниження надою.
Принадність кози в її невибагливості. Не докладаючи надзусиль, можна запросто отримувати щодня кілька літрів цінного козячого молока. Утримання кіз під силу навіть новачкові. А якщо зайнятися справою всерйоз, розведення кіз може стати прибутковим бізнесом.