Щоб поєднати приємне з корисним, на своїй ділянці можна виростити шніт-цибулю. Культура дасть змогу отримати приємне на смак зелене пір’я з лікувальними властивостями, а під час цвітіння стане справжньою окрасою грядки. Ця цибуля невибаглива у догляді і може радувати городника довгі роки.
Опис цибулі
Скорода, різанець, сибулет, зимовий кущовий, ресторанний – і це ще не повний перелік назв шніт-цибулі. Її також називають сибірською, оскільки вона часто зустрічається за Уралом.
З німецької мови шнітт перекладається як “цибуля, що зрізається”. Незалежно від назви, це багаторічна трав’яниста рослина сімейства Цибулевих, яку з 16 століття культивують як цілющу і декоративну рослину. У їжу ця цибуля вживається відносно недавно. З її характеристиками можна ознайомитися нижче:
Параметр |
Опис |
Ареал поширення | У природі шніт-цибуля зустрічається на півночі Китаю та Монголії. Виростає рослина в долинах річок і на добре зволожених луках, де рідко бувають екстремальні морози.
У великих масштабах культуру вирощують у країнах Індокитаю, Європі та Північній Америці. У ця цибуля частіше зустрічається на Далекому Сході, північних регіонах і Західному Сибіру. |
Цвітіння | Починається в травні і триває протягом усього літа. На стрілках з’являються суцвіття кулястої форми. Вони складаються з великої кількості парасольок із насінням усередині. Вони можуть мати будь-яке забарвлення фіолетового, бузкового і рожевого кольорів. |
Характеристики рослини | Кущики цибулі скороди використовуються для прикраси саду, тому що вони виглядають дуже естетично і мають таку будову:
|
Характеристики цибулин | Підземна частина багаторічної рослини виступає в якості дрібних несправжніх цибулин. Вони мають яйцеподібну форму, яка буває конічною або довгастою.
Пофарбовані такі плоди у фіолетово-червоний колір (у деяких сортів – коричнево-білий), вкриті бурими папероподібними оболонками і закінчуються короткими кореневищами. До складу цих цибулин входить велика кількість амінокислот, фітонцидів, мінеральних солей і вітамінів (C, A, PP, B1 і B2). Його поживна цінність така:
|
Насіннєвий матеріал | У серпні, після цвітіння, в парасольках утворюється велика кількість дрібного насіння, яке надалі набуває чорного кольору. Наступного сезону їх можна буде використовувати як посівний матеріал.
Квіткова стрілка утворюється з кожної цибулини на другий рік після посадки. У багаторічних рослин вони з’являються щорічно. |
Застосування | Цибулини приємні на смак, тому активно використовуються в кулінарії для приготування салатів і маринадів. Особливо вони показані за серцево-судинних патологій, застуд, весняного авітамінозу та атеросклерозу.
До того ж овоч позитивно позначається на функціонуванні нирок, печінки та жовчного міхура. Сік свіжого листя допоможе зменшити неприємні симптоми геморою. Декоративна рослина також використовується в ландшафтному дизайні, щоб озеленити присадибні ділянки. До того ж ця цибуля відлякуватиме цибулевих і морквяних мух, пригнічуватиме життєдіяльність грибкових спор, які становлять загрозу для троянд, плодових дерев і аґрусу. Своїм цвітінням кущики приваблюватимуть пташок, які збирають нектар з її солодких парасольок. |
Різновиди цибулі
Існує два підвиди цибулі різанця:
- Альпійська (російська). Володіє більш інтенсивним утворенням стебел. Її кущі вкриваються великою кількістю ніжного листя, яке після зрізання відразу ж починає відростати.
- Сибірський. На відміну від попереднього підвиду формує більш велике і грубе листя. Кущі гілкуються дещо слабше.
Обидва різновиди цибулі мають гарну морозостійкість, проте більшу стійкість до знижених температур проявляє сибірська культура.
У період вегетації листя дорослої цибулі може витримувати зниження температури до -8…-6°C, а молоді сходи – до -4…-2°C.
Популярні сорти
До Державного реєстру селекційних досягнень внесено близько 20 сортів шніт-цибулі. Найпопулярнішими серед них є:
- Богемія. Культивувати сорт на одному і тому ж місці дозволено протягом 4 років. Перше листя можна зрізати через 3 тижні після початку вегетації. Вони мають приємний напівгострий смак. Урожайність Богемії висока – до 200 г зелені з куща. Сорт проявляє стійкість до хвороб.
- Весняний. Листя можна зрізати через місяць після початку його відростання. Кущі вийдуть високими і потужними. Саме листя прямостояче і вкрите тонким восковим нальотом. Воно має приємний слабогострий смак. Урожайність зимостійкого сорту за 3-4 зрізання – 6 кг з 1 кв. м. м.
- Медонос. Листя придатне до масового збору через 3 місяці після початку його відростання. При цьому протягом усього літа можна проводити вибіркове їх зрізання. Смак темно-зеленого листя з восковим нальотом – напівгострий. Недолік Медоноса – висока сприйнятливість до пероноспорозу.
- Крокус. Скоростиглий сорт – перший зріз листя можна проводити вже через 2 тижні після початку відростання листя. Вони набувають темно-зеленого забарвлення і покриваються восковим нальотом. Сорт не відрізняється особливою врожайністю, яка до того ж різко знижується через 3-4 роки. Крокус проявляє стійкість до весняних заморозків.
- Паризький. Гострий на смак сорт із раннім терміном дозрівання. Приносить довге темно-зелене листя, яке можна додавати в салати і маринади.
- Чемал. Доволі компактна шніт-цибуля, листя якої завдовжки сягає до 40 см. Їхній смак – гострий. Недолік сорту полягає в частому зараженні борошнистою росою. Урожайність висока – до 7 кг з 1 кв. м. м. З одного куща можна зібрати листя загальною масою до 600 г.
Способи і терміни посадки
Цю трав’янисту рослину на городах можна вирощувати як багаторічну культуру, так і висаджувати заново кожні 1-2 роки. Культивувати її можна двома способами:
- Через прямий посів насіння в ґрунт. Більш популярна технологія, яка застосовується при вирощуванні цибулі на грядці протягом декількох років. Насіння можна сіяти відразу в незахищений ґрунт.
- Через розсаду. Більш трудомістка технологія, яка дозволяє в перший же рік отримати ранній весняний урожай соковитого листя. Розсаду потрібно готувати приблизно за 25-30 днів до висаджування в ґрунт, щоб до моменту пересаджування на постійне місце саджанці обзавелися листочками заввишки близько 10 см.
Незалежно від способу культивування, шніт-цибулю можна вирощувати як навесні, так і під зиму. У першому випадку посадкові роботи потрібно проводити після повного сходу снігу, тобто приблизно з першої половини березня до кінця квітня. При озимій посадці посів можна проводити з кінця вересня до початку жовтня.
Підготовчі заходи
Перед посадковими роботами потрібно грамотно підготувати як ґрунт, так і посадковий матеріал. Як це зробити, розберемося послідовно.
Підготовка ґрунту
Шніт-цибуля невибаглива до попередників, тому її можна садити практично після будь-якої культури. Бажано поблизу неї розташувати моркву, оскільки ці культури відлякують взаємно небезпечних шкідників.
Сама ділянка має бути помірно освітленою. Не можна допускати надмірного його прогрівання сонячними променями, інакше листя виросте занадто грубим.
Що стосується ґрунту, то цибуля любить пухкі та добре дреновані ґрунти. Оптимальний варіант – вологі та збагачені вапном супіщані або суглинисті ґрунти. Не варто культивувати рослину на ділянках з піщаним ґрунтом, оскільки він погано утримує вологу і згубний для цієї культури.
Помічене місце на ділянці потрібно підготувати заздалегідь: при весняному посіві – восени, при підзимовій посадці – влітку. Потрібно виконати такі дії:
- Перекопати ділянку і видалити кореневища всіх бур’янів. До цих заходів варто поставитися з усією серйозністю, оскільки цибулю сибулет часто садять на багато років.
- Кислі ґрунти вапнувати. У важкі глинисті ґрунти додати пісок, а в усі інші – 1 відро перегною або 0,5 л компосту на 1 кв. м. м. З мінеральних добрив варто вносити по 1 ст. л. суперфосфату і сечовини на 1 кв. м.
- Навесні, за кілька днів до посадкових робіт, ділянку підгодувати аміачною селітрою або карбамідом (15-20 г на 1 кв. м). м). Далі грядки залишається рясно полити з розрахунку 2-3 л води на 1 кв. м. м і приступити до посівних заходів.
Обробка посадкового матеріалу
Самостійно заготовлене або куплене насіння потрібно піддати передпосівній обробці. Вона полягає в такому:
- Залити насіння теплою водою і замочувати протягом доби.
- Під час замочування регулярно міняти воду. Це можна зробити 3-4 рази.
- Насіння дістати, викласти на паперову серветку або будь-яку тканину і підсушити.
Готове насіння можна сіяти відразу в ґрунт. Після такої обробки воно зійде набагато швидше.
При озимій посадці насіння бажано не піддавати замочуванню, оскільки його потрібно опускати в ґрунт у повністю сухому вигляді.
Посадка шніт-цибулі
Коли всі підготовчі заходи проведено, можна приступити до посадки культури за заздалегідь обраною технологією. Кожен варіант розглянемо окремо.
Прямий посів насіння в ґрунт
У перекопаний і розпушений ґрунт потрібно висіяти насіння, дотримуючись такої схеми:
- ширина між рядами – 15 см;
- відстань між лунками – 5 см;
- глибина закладення – 1-2 см.
Якщо основний урожай планується зняти на другий рік, а посадки – ліквідувати, насіння можна сіяти більш вільно, витримавши між рядами близько 30 см. У смугах насіння потрібно сіяти часто, оскільки воно має низьку схожість.
Після посіву борозенки потрібно присипати ґрунтом і злегка ущільнити. Безпосередньо перед морозами посів потрібно мульчувати, використовуючи один з таких матеріалів:
- тирса;
- стару газету;
- листя;
- деревну гнилушку;
- лапник і ганчір’я.
При озимому посіві мульчу потрібно відгребти навесні, відразу після сходу снігу, щоб насіння змогло зійти.
При посіві шніт-цибулі насінням у перший рік бажано її не чіпати, щоб до наступного сезону вона зміцніла і принесла хороший урожай.
Розсадний спосіб
Дана технологія, перш за все, передбачає вирощування на початку березня сильної розсади. Покрокова інструкція така:
- Підготовка ємності та субстрату. Підготувати просторий ящик глибиною близько 20 см і заповнити його поживною сумішшю з піску, перегною і дернової золи. Зверху потрібно залишити 3-4 см вільного простору. Ґрунт акуратно розрівняти, злегка утрамбувати долонею і рясно полити з лійки.
- Посів. Насіння, підготовлене звичайним чином або вимочене в розчині стимулятора росту (наприклад, Епін), посіяти на глибину 1,5 см з кроком 2-2,5 см. Далі злегка присипати їх субстратом, обприскати з пульверизатора і накрити склом або плівкою.
- Створення оптимального мікроклімату. Коли на 6-8 день з’являться перші сходи, прибрати покривний матеріал, переставити розсаду на підвіконня з сонячного боку і тримати за температури не вище +18° і вологості не менше 70%. У міру необхідності зробити в ящику дренажні отвори. При короткому (до 12 годин) світловому дні організувати додаткове підсвічування.
- Полив. Саджанці поливати помірно в міру появи на поверхні субстрату сухої скоринки. Вода має бути теплою.
- Проріджування. У фазі одного справжнього листка потрібно прорідити посадку, але найкраще сіяти насіння рідше.
У віці 50-60 днів розсаду з 2 справжніми листками потрібно пересаджувати у відкритий ґрунт, дотримуючись такої схеми:
- ширина між рядами – 35-40 см;
- відстань між саджанцями в ряду – 20-25 см.
Якщо рослина буде активно рости, в перший рік можна провести 1-2 зрізання. З 2 року цибуля почне цвісти і частоту зрізання можна підвищити до 3-4 разів за сезон.
Шніт-цибулю можна вирощувати на балконі. Для цього розсаду не потрібно пересаджувати в ґрунт. Якщо підгодувати саджанці 1-2 рази на місяць розчином будь-якого комплексного добрива, вже через 2 місяці після появи перших сходів можна починати зрізання листя.
Про те, як посіяти шніт-цибулю на розсаду, дивіться в наступному відео:
Догляд за посадкою
Цибуля скорода належить до невибагливих культур, але вимагає своєчасного проведення основних агротехнічних заходів.
Полив
Рослина потребує систематичного рясного поливу, хоча може витримувати короткочасне пересихання ґрунту. Поливати його потрібно “досита”, але при цьому не допускати заболочування. Використовувати потрібно відстояну воду з відсутністю хлору.
Якщо запізнитися з поливом, то листя цибулі вийде грубим і втратить свої смакові якості. У такій ситуації доведеться зрізати частину врожаю, рясно полити грядку, що залишилася, а після підживити і знову полити.
Розпушування і прополка
При багаторічному вирощуванні дані маніпуляції потрібно проводити тільки протягом 1-2 років. Надалі рослина розростеться, утворить щільну дернину і почне самостійно пригнічувати бур’яни. З метою профілактики від шкідників після поливів землю після поливів все ж варто злегка розпушувати і полоти, знищуючи всі бур’янисті культури.
Проріджування
Як тільки на саджанцях формуються 1-2 справжніх листочки, їх потрібно прорідити, залишаючи в ряду між посадками 8-10 см. При другому проріджуванні, коли кущі, що видаляються, вже можна пересаджувати, відстань варто збільшити до 15-20 см.
Якщо планується залишити цибулю на одному і тому ж місці від 3 до 5 років, між кущами варто залишити 25-30 см. У цьому випадку відстань між рядами можна також збільшити до 40-50 см.
Підживлення
У перший сезон підгодовувати культуру не потрібно. Коли ж буде проведено перше зрізання, цибулю можна підгодувати такими добривами:
- настоєм коров’яку (1:10);
- розчином пташиного посліду (1:10);
- деревно золою (склянка на 1 кв. м). м).
Таке підживлення бажано здійснювати після кожного зрізу. Після таких маніпуляцій потрібно ретельно омити рослину чистою водою.
За відсутності органіки під шніт-цибулю можна вносити нітрофоску або азофоску з розрахунку 40-100 г на 1 кв. м. м. Друге підживлення мінеральними добривами можна внести тільки після 2-3 зрізання.
Від підживлення можна відмовитися, якщо щорічно зелень наростає активними темпами.
Захист від хвороб і шкідників
Дотримання грамотної агротехніки дозволить захистити рослину від хвороб. У гіршому випадку їх може вразити:
- Несправжня борошниста роса (пероноспороз). Вражає всі частини рослини, залишаючи після себе великі сірі плями, на яких активно накопичується городній пил. Листя сохне швидкими темпами, а згодом гине і вся рослина. За перших ознак хвороби рослину потрібно обприскати 1% розчином бордоської рідини з додаванням 50 г рідкого мила на відро води.
- Іржа. На рослині утворюються плями жовто-оранжевого кольору неправильної форми. Незабаром воно слабшає і перестає рости. У боротьбі з іржею уражені екземпляри потрібно обробити препаратом Топаз або Фалькон.
Якщо на цибулі з’являються будь-які ознаки уражень, потрібно відразу ж зрізати пошкоджені ділянки і спалити їх. Сам ґрунт бажано полити 5% кухонної солі, а потім і чистою водою. У гіршому випадку потрібно провести повну дезінфекцію з пересадкою кущів на нове місце.
Що стосується шкідників, то для їх відлякування потрібно обприскувати посадки розчином тютюну з рідким милом. Уздовж грядки можна також розставити матеріали, просочені креозотом.
Розмноження шніт-цибулі шляхом ділення
У сприятливих умовах цибуля скорода сильно розростається і повністю закриває ґрунт. У результаті врожайність культури знижується, а у старих кущів гірше відростає пір’я. До того ж вони швидко в’януть і набувають неприємного смаку. Щоб виправити таку ситуацію, культуру потрібно пересадити, розділяючи кущі на кілька частин.
Найкраще ділити рослину у віці 2-4 років, оскільки вона сильна і при розламуванні маточного куща можна отримати безліч дочірніх частин. Дану маніпуляцію найкраще проводити навесні (не пізніше, ніж листя почне активно відростати) або на самому початку осені. Проводити розмноження в такому порядку:
- Грядку рясно полити.
- Підкопати рослину лопатою або вилами і повністю витягти її із землі.
- Обрізати у викопаного куща листя і корінці до довжини 12-15 і 5-7 см відповідно.
- Розламати кущ руками або за допомогою ножа на кілька частин, залишаючи на кожній не менше 8-10 цибулин.
- Отримані фрагменти відразу ж висадити на нове місце, дотримуючись звичної схеми посадки. Оптимальна відстань між ними – 30 см.
- Нову посадку рясно полити, а в холодну погоду або напередодні морозів мульчувати торфом або перегноєм.
Пересаджені рослини швидко дадуть нові паростки.
Зрізання зелені та її зберігання
З другого року вирощування можна починати зрізання зелені. Залежно від особистих потреб можна зрізати по кілька пір’їнок або практично всю надземну частину. За сезон можна виконати від 2 до 4 повних зрізів листя, що заввишки досягли 25-40 см.
Останнє збирання врожаю потрібно проводити не пізніше середини серпня, щоб до настання холодів рослина змогла накопичити потрібну кількість поживних елементів.
Якщо не планується збирати насіння, то стрілки в молодому віці можна також вжити в їжу разом із листям. Під час збирання врожаю на кущі варто залишати коротенькі пір’їнки. У період цвітіння пір’я цибулі стає занадто жорстким і несмачним, тому при її вирощуванні для їжі суцвіття бажано відразу видаляти.
Зберігати зібрану зелень можна до 2 тижнів. Щоб продовжити цей термін, її потрібно закласти в поліетиленові контейнери або пакети і перекласти на зберігання в морозильник. Пір’я також можна висушити.
Ландшафтний дизайн
Шніт-цибулю можна вирощувати виключно як декоративну рослину, висаджуючи її смугою в рабатці або бордюром уздовж квітника. Якщо ділити один дорослий кущ, то можна отримати бордюр довжиною до 2 м. Він зазеленіє буквально через 7 днів після посадки, а якщо регулярно його стригти, то можна зберегти яскравість зелені в бордюрі.
Рослина не тільки прикрашає садову ділянку, але своїм ароматом також приваблює корисних для саду комах – бджіл, джмелів і метеликів.
Поєднувати цю культуру можна з невисокими квітами. До них належать:
- маргаритки;
- віоли;
- примули.
Якщо в період цвітіння листя шніт-цибулі почне жовтіти, кущі потрібно повністю обрізати до висоти не більше 5 см. Молоде пір’я з’явиться вже через 5 днів, і рослина швидко поверне привабливий вигляд.
Шніт-цибуля – це одночасно овочева і декоративна рослина, якою можна прикрасити присадибну ділянку, а ранньою весною зрізати соковиті, солодко-гострі і дуже ароматні зелені пір’їнки. Незважаючи на таку багатофункціональність, ця рослина не вимагає особливого догляду і здатна рости на одному місці багато років.