Дизайн кухні-вітальні: нюанси перепланування, прийоми зонування

Кухня-вітальня, кухня-студія (або студіо), об’єднана вітальня, кухня-їдальня – всі ці словосполучення характеризують одне і те ж приміщення. Кухня і вітальня під одним дахом і в одних стінах – ось що означають ці терміни. Яким може бути дизайн кухні-вітальні і яким він бути не повинен? Давайте розбиратися.

Технічна сторона питання

На перший погляд ідея об’єднання кухні і вітальні вирішується просто. Знесли перегородку, що розділяє ці два приміщення, і – вуаля, отримали об’єднану вітальню, практичну і функціональну. Однак в реалі все виглядає менш райдужно. Ось які проблеми очікують квартировладельцев, що вступили на шлях поліпшення своїх житлових умов.

Проблема перша – запахи їжі, що готується. На кухні постійно щось смажиться, париться, випікається. Аромати страв нервують чекають обіду домочадців і докучають тим, хто обіду не чекає. Засобом позбавлення від цієї напасті служить кухонна витяжка. Однак навіть найдосконаліший витяжний агрегат не забезпечує повного усунення нагодована ароматами повітря. Для якісного відведення запахів і вентиляція повинна працювати бездоганно.

Дизайн кухні-вітальні: нюанси перепланування, прийоми зонування

Резюмуємо: потужний очищувач повітря плюс налагоджена система вентиляції – обов’язкові умови для об’єднаної вітальні. Поєднання кухні з житловою кімнатою можливо тільки при виконанні цих двох умов.

Проблема друга – жир, кіптяву, кухонні бруд. Ця проблема супроводжує проблему номер один. Якщо витяжка працює не належним чином, то вищевказані субстанції осідають на меблях, проникають в шафи, просочують штори і залишають засмальцьовані смуги на оббивці диванів. Боротися з відкладеннями кіптяви на предметах обстановки дуже важко, якщо не неможливо.

Вихід з цієї ситуації один – обладнання кухні-вітальні потужною системою воздухоочіщенія, яка, як уже говорилося вище, складається з двох підсистем: витяжки та загальнобудинковий вентиляції.

Проблема третя – наведення порядку. Прибирання ізольованою вітальні – справа на 5 хвилин. Змахнув пил, пропилососити килим, протер вологою ганчіркою ламінат або лінолеум – і кімната сяє чистотою і дихає свіжістю. Інша річ – кухня-вітальня. Експлуатується вона куди серйозніше. І прибирання її триває набагато довше. Причому прибирання цю відкласти на потім не можна.

Немитий посуд в раковині, водяні бризки на фасадах, не бездоганна чиста підлога – начебто нічого смертельного, а почуття, що кругом бардак, не дає розслабитися і спокійно посидіти перед телевізором.

Резюме: після об’єднання кухні з вітальні прибирати доведеться набагато частіше і набагато ретельніше. Будьте до цього готові.

Юридичний бік питання

Об’єднання кухні з вітальні можливе при виконанні таких умов:

  • стіна, що розділяє ці два приміщення, не є несучою;
  • в кухні встановлена ​​електрична (НЕ газова!) плита;
  • перепланування схвалена БТІ (є дозвіл на її проведення).

І ще один нюанс: мийка і плита повинна залишитися в межах кухні. Перенесення кухонного обладнання (так званої «мокрою зони») на територію житлових кімнат не допускається (див. Відповідні БНіП).

Дизайн кухні-вітальні: нюанси перепланування, прийоми зонування

Естетична сторона питання

Об’єднання кухні і вітальні не означає, що ці кімнати зливаються в одне ціле. Вони як і раніше залишаються кухнею і вітальнею – зникає лише стіна, їх роз’єднує.

Переваги такої перекроювання квартири очевидні: простору стає більше, додається і світла (два вікна замість одного), господиня «повертається в родину», помітно спрощується прийом гостей.

Отже, ми маємо зону кухні (робочу зону) і зону вітальні (зону відпочинку). Потрібно оформити ці зони так, щоб не постраждали їх функціональність і естетична привабливість. Відразу скажемо, що без зонування – розмежування простору за функціональною ознакою – при відкритому плануванні обійтися не вдасться.

Популярні прийоми зонування:

  • Частковий знос стіни, що відокремлює кухню і вітальню. Частина, що залишилася стіни оформляється як арка або невисока перегородка або служить основою для барної стійки або акваріума.

Дизайн кухні-вітальні: нюанси перепланування, прийоми зонування

  • Спорудження подіуму. Зона кухні піднімається над підлогою. У «сходинці», на якій вона виявляється, ховаються труби і проводка, обладнується місце для зберігання рідко використовуваних предметів і кухонного начиння.
  • Барна стійка. Легка конструкція на високих ніжках або масивна стільниця з шафкою, поєднана з кухонним гарнітуром, – під визначення «барна стійка» сьогодні потрапляють дуже різні конструкції.
  • Кухонний острів. Відмінна ідея для просторої кухні-вітальні. Острів з розташованої над ним купольної витяжкою відмінно вписується в класичний стиль і чудово справляється з роллю зонирующего елемента.
  • Масивний обідній стіл. Ще один варіант для класичної кухні-їдальні. Підходить для великої площі і великої родини.
  • Комбінація двох різних видів обробки підлоги. У зоні кухні використовується кахель, в зоні відпочинку – ламінат або лінолеум.
  • Поєднання різних варіантів освітлення. У робочій і м’якою зонах застосовуються освітлювальні прилади різних типів.

Дизайн кухні-вітальні: нюанси перепланування, прийоми зонування

Яку побутову техніку використовувати при відкритому плануванні? Ту, яка не впадає в очі і не псує вигляд робочої зони з боку зони прийому гостей. Цими якостями володіє вбудована техніка, непомітна і дуже компактна.

Важливо: кухонна техніка повинна бути малошумною або зовсім нешумящей.

Що стосується кухонних меблів, то її потрібно витримати в одному стилі і в одній колірній гамі з меблями вітальні.

Важливо дотримати стилістичну єдність і в декоративному оформленні двох зон.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*