Посадка батату, догляд і вирощування коренеплоду

Посадка батату

Батат – це бульбоплідна витка рослина. Широке поширення починає набувати тільки зараз. Для багатьох городників такий овоч вважається новим різновидом їстівного коренеплоду. Тому й виникають проблеми з вирощуванням.

Ботанічний опис

Батат – бульбова багаторічна рослина роду Іпомея. Часто коренеплід називають солодкою картоплею. З нього ж виготовляють відому на весь світ приправу куркума. Спочатку овоч вживався в їжу людьми з низьким достатком. Зараз є в меню ресторанів високої кухні.

Зовнішній вигляд:

  • Листя п’ятикутні, можна порівняти з серцем. Розташовуються на тонких витягнутих живцях.
  • Стебла довжиною до 5 м, які переходять у кореневу систему, що утворює бульби.
  • Квітки білого кольору з яскраво вираженим фіолетовим відтінком і злегка помітним рожевим підтоном. Форма – воронка.
  • Висота рослини до 18 см.
  • Плід складається з коробочки з 4 насінинами темного кольору. Вага одного від 200 до 500 г. У деяких регіонах може виростати до 3 кг.
  • Довжина овоча до 30 см.
  • М’якоть соковита, ніжна. Шкірочка тонка. Вічка, як у звичайної картоплі, відсутні. Паростки утворюються з прихованих бруньок.
  • Форма, забарвлення, смак, текстура різниться залежно від сорту.

Розламавши плід, можна побачити молочний сік, що виступає.

Характеристики та врожайність

Батат цінується не тільки за свої смакові якості, а й урожайність, яка дає змогу використовувати кормову культуру для промислового вирощування. Показник великий, але може коливатися залежно від сорту та особливості ґрунту, клімату.

Середній урожай з однієї рослини близько 0,5-1 кг. Але наприклад, Тайнунг, дає близько 3 кг.

Розрізняють види:

  • високоврожайний батат;
  • середньовурожайний;
  • маловрожайний.

Чим більший показник, тим грубіша м’якість і нижчі смакові показники. Зазвичай такі сорти використовуються як їжа для худоби або йдуть на технічну переробку.

Інші характеристики коренеплоду:

  • Термін дозрівання. Батат буває ранній, середній і пізній. Зазвичай збір починається через 4.5-5 місяців після посадки. Смак розкривається краще, якщо приступити до викопування через 5 місяців. Деякі види, через півроку перебування в ґрунті, починають гнити.
  • Стійкість перед хворобами і шкідниками – висока. Додатковий захист не потрібен. Уразити овоч можуть миші, слимаки та хрущ.
  • Лежкість – слабка. Велика кількість цукру та інших розчинних вуглеводів створюють сприятливе середовище для розвитку всіляких бродильних і гнильних мікроорганізмів, що викликають швидке псування врожаю.
  • Транспортабельність низька. Причина тому – швидке псування плодів.
  • Ставлення до негоди. Батат належить до теплолюбної культури і не боїться посухи.

Особливості батату

Батат – рослина, батьківщиною якої є Перу і Колумбія. Це не єдина особливість, можна виділити ще низку цікавих фактів:

  • Батат можна вважати ліаною, оскільки. к. присутні довгі стебла.
  • Усі плоди, незалежно від сорту, мають довгасту форму.
  • Колір м’якоті залежить від типу, може бути: фіолетовим, помаранчевим, червоним, білим, жовтим.
  • Смак можна порівняти з морквою. Солодкість викликає великий вміст глюкози в складі.
  • Солодка картопля – це кормова культура, яка віддає перевагу південним регіонам країни.
  • Урожайність висока тільки за сприятливих умов.
  • Висадка відбувається розсадою. Можна вдатися до методу посадки бульбами, але вегетація забирає багато часу, до настання холодів отримати врожай не вийде.
  • Хімічний склад різниться. Жовтий і помаранчевий батат багатий на бета-каротин. Фіолетовий – антоціанами, які не втрачаються навіть після тривалої термічної обробки.
  • Коренеплід часто використовують для профілактики низки хвороб (наприклад, раку, виразки та серцево-судинних недуг).
  • Калорійність становить 60 кКал на 100 г, що робить овоч основою дієтичного харчування.
  • У країні з тропічним кліматом батат – це багаторічна рослина.

кущ батату

Види та сорти

У всьому світі налічується близько 7000 сортів батату. Усі їх поділяють на групи:

  • Кормові. Це овоч зі світлою м’якоттю, який не змінює свою структуру при варінні. Плід стає м’якшим, але не розварюється. Найбільше схожий на звичайну картоплю. Відрізняється низьким вмістом цукру. Часто використовується для смаження.
  • Овочеві. Колір – світлий з відтінками: рожевий, помаранчевий, бузковий. Смак – помірно солодкий. Глюкози в складі недостатньо. М’якоть – ніжна. Підходять сорти для смаження, тушкування і приготування пюре.
  • Десертні. Мають насичений жовтий або помаранчевий колір м’якоті. Кількість сахарози та глюкози достатня, щоб зробити смак солодким. Такий коренеплід можна порівняти з фруктом. Застосування – створення десертів, каш, пирогів. Пюре виходить ніжним, т. к. структура дозволяє овочу добре розварюватися.

Регіональність вирощування

Батат – кормова культура, що дає смачні та цінні плоди. Тому городники багатьох регіонів прагнуть посадити рослину на своїх ділянках. Є особливості.

Вирощування в південних районах

Батат має тропічне походження. На генетичному рівні рослина воліє рости в місцевості, де переважає тепло і сонце. Тому південні райони найбільш прийнятні. Континентальний клімат дозволяє отримати максимально високий урожай.

Зазвичай розводять батат насінням, але в Криму можна вдатися до живцювання. Висадка проводиться якомога раніше – в середині квітня.

У Краснодарському краї клімат дозволяє купувати різні сорти овоча. У районі однаково добре себе показують як ранньостиглі, так і пізньостиглі види.

Можливість вирощування батату в середній смузі. Основні проблеми

Вирощувати батат у середній смузі можливо. Потрібно врахувати правила:

  • Краще купувати сіянці холодостійких видів, які виведені селекціонерами спеціально для морозних регіонів: Червоний женьшень, Білий кристал, Пурпурний дракон.
  • Побачити врожай вдасться, якщо посадити ранньостиглі сорти. Термін дозрівання таких не більше 110 днів.
  • Культура перестає рости, коли температура повітря опускається нижче 10 градусів.
  • У середніх широтах батат може бути вирощений тільки через розсаду.

Чи можна виростити батат на Уралі та в Сибіру?

Городники з Сибіру та Уралу також віддають перевагу ранньостиглим і морозостійким сортам. Які особливості:

  • Висадка тільки розсадним способом.
  • Початок робіт із вирощування припадає на першу половину червня.
  • Посівний матеріал може бути відправлений у ґрунт тільки, якщо поверхневий шар прогрівся мінімум до +18 градусів.

Способи пророщування батату

Батат не може вирощуватися з бульби, як у випадку зі звичайною картоплею. Тому перед посадкою плід потрібно проростити. Варіантів кілька.

Пророщування у воді

Особливість методу – через 30 днів після проведення робіт із пророщування бульбу можна відправляти в ґрунт, де вона продовжує давати живці на розсаду. Їх можна виламувати або частково обрізати гострими ножицями або садовим секатором від паростка.

Які початкові дії:

  1. Візьміть ємність, куди без проблем поміститься половина коренеплоду. Це може бути стаканчик, банка.
  2. Налийте в посудину води і помістіть бульбу так, щоб рідина закривала лише 2 см овоча. Положення – зрізом донизу. Є ймовірність, що батат впаде на дно. Рекомендується покласти її на невеликі кришки, наприклад від лікарських баночок. По колу вони менші й допомагають утримувати статичне положення.
  3. Зачекайте поки овоч пустить листя і коріння.

Пророщування батату в банці з водою

Вирощувати живці краще з розрізаного на 2 частини батату. Причин кілька:

  • Так виходить прискорити процес утворення розсади, кількість буде більшою, ніж у випадку з цілим овочем.
  • Солодка картопля має верх, звідки росте листя, і низ, де відбувається розвиток кореневої системи. Бруньки не зримі для людини, тому визначити низ і верх неможливо. При опусканні цілого коренеплоду можна переплутати сторони. Це загрожує катастрофічно повільному утворенню паростків.
  • З половинкою все простіше. Зріз – це місце утворення коренів.

1 раз на 1-2 дні міняйте воду в ємності. Якщо цього не робити, то бульба може загнити.

Пророщування в ґрунті

Даний метод має на увазі під собою вкорінення в ґрунтовій суміші. Важливо правильно її підготувати. Батат чутливий до дефіциту корисних мікроелементів, тому в суміш додайте біогумус, у складі якого є весь комплекс мінералів.

Починати готувати склад краще заздалегідь, щоб встигнути знезаразити його – пролити розчином Фітоспорину-М. Форма випуску різна. Рекомендується брати порошок – 5 г на 10 л води, цього вистачає на 100 кв. м. м. Після поливу дайте землі відстоятися у вологому стані близько 2 тижнів.

Алгоритм дії далі:

  1. У контейнер або ящик засипте приготований ґрунт. Покрийте шаром піску, змішаного з тирсою. Товщина близько 2 см.
  2. Батат втисніть у ґрунт у горизонтальному положенні.
  3. Відправте ємність у темне місце, де температура вища за +20 градусів. Регулярно проводьте полив. Не допускайте висихання землі.
  4. Спостерігайте за посадкою. Як тільки бульби дадуть пагони, винесіть ящик на сонячне світло.

Щоб результат був кращим, можете подовжити світловий день до 16 годин. Для цього використовуйте підсвічування. Прискорити процес пророщування допоможе полив теплою водою.

Рекомендується відправляти батат у ящик лежачи, оскільки. е. у горизонтальному положенні. При стоячому потрібно враховувати верх і низ, звідки будуть з’являтися листочки і коріння. Як говорилося раніше, візуально визначити місця не представляється можливим.

Пророщування в землі

Інші способи вигонки живців

Пророщувати бульби солодкої картоплі можна в тирсі, серветках, піску. У всіх випадках важливо підтримувати вологість. Паростки і бруньки з’являться в будь-якому випадку. Як тільки подібні утворення починають відзначатися, бульби висадіть у ґрунт.

Правила вирощування розсади

Часто розсаду батату отримують з насіння. Метод набув поширення через свою простоту, із завданням може впоратися навіть городник-початківець.

Що враховується:

  • Садити насіння починайте наприкінці січня-початку лютого. Причина тому – деякі сорти проростають досить довго.
  • Хороший посадковий матеріал має окружність від 3,5 до 4,5 см. Колір – чорний або бурий. Форма – округла. Замочіть їх у теплій воді на 24 години. Якщо час дозволяє, залиште на 48 годин. Це потрібно, щоб прискорити проростання.
  • За бажанням можете знезаразити насіння в розчині марганцю. 20 хвилин витримайте їх у розчині марганцевокислого калію (1 г на 100 мл води), промийте, просушіть.
  • Посадку проводьте в спеціальних садових контейнерах діаметром близько 25 см. Субстрат має складатися з дернової землі, перегною і піску в рівних кількостях. Ґрунт потрібен пухкий і родючий. Звичайний ґрунт не підходить. Він не насичений поживними речовинами і високий ризик, проживання шкідників.
  • Насіння заглибте на 1,5-2 см. Присипте землею, утрамбуйте і полийте.
  • Оптимальна температура для сходів розсади – від +20 градусів. Приміщення має добре провітрюватися. Можна розташувати ящик на підвіконні або накрити прозорою плівкою.

Посадка батату у відкритий ґрунт

Зовнішня схожість батату з картоплею ніяк не відбивається на посадці. Коренеплодами культуру майже не вирощують. Процедура вкорінення розсади у відкритому ґрунті має свої особливості.

Поєднання батату з іншими рослинами

Батат має гарний імунітет, шкідники рослині не страшні. Тому не потрібно думати про сусідів від яких овоч може заразитися і про тих, що захистять його. Солодка картопля нейтрально ставиться до більшості культур. Особливо хороша сумісність відзначається з бобовими.

Найкращі попередники це томат, гарбуз і цибуля.

В який час садити?

Батат – це теплолюбна рослина. Тому і висадка повинна проводиться в теплу пору року. Терміни залежать від регіону зростання. Зазвичай роботи проводяться в травні-червні. До цього моменту нічні похолодання минуть, ґрунт прогріється до оптимальних +15 градусів. Орієнтиром може слугувати цвітіння акації.

Якщо посадка здійснюється раніше, то проводьте її в парнику або під банку.

Підготовка ділянки

Щоб отримати врожай батату, педантично поставтеся до вибору місця. Культура не любить притінення, ділянка повинна добре освітлюватися сонячними променями. Грядки відкриті, але захищені від вітру.

Найсмачніші коренеплоди вдається витягти з суглинного і супіщаного ґрунту з високим вмістом азоту.

Ґрунт, де буде рости батат, готуйте заздалегідь, з осені. Що зробити:

  1. Перекопайте землю на глибину 15-20 см.
  2. Внесіть перепрілий гній (5 кг на 1 кв. м.). м). Можна замінити на компост (200 г на 1 кв. м) і сульфат калію. м).
  3. Підживіть ґрунт суперфосфатом (25 г на 1 кв. м). м) і сульфатом калію (15 г на 1 кв. м) і сульфатом калію (15 г на 1 кв. м). м). Глибина внесення до 15 см. Якщо перевищити показник, то рослина розвине надмірно довге і тонке коріння, що негативно позначиться на вазі бульб.
  4. Навесні майбутню грядку розпушіть і внесіть аміачну селітру (35 г на 1 кв. м). м).

Правила висадки у відкритий ґрунт

Висадку розсади у відкритий ґрунт проводьте в ранкові або вечірні години. Так швидше відбувається адаптація рослини до нового середовища. Якщо використовується посадковий матеріал, вирощений у горщику, то відправляйте його в лунку разом із земляною грудкою. У разі баночок з водою, злегка обріжте гіллясте коріння, але за умови досягнення величезних розмірів.

Посадка батату

Схема посадки:

  • глибина посадкових ям близько 15 см;
  • дистанція між розсадою по 40 см (якщо сорт довгоплетистий, то 70 см);
  • відстань між рядами – 70 см.

Припустимо більш компактне розташування. Згодом культура утворює килим з листя і пагонів, який може захистити ґрунт від стрімкого випаровування вологи.

Алгоритм посадки:

  1. Утворіть ями.
  2. Занурте розсаду до першої бруньки. Утрамбуйте ґрунт.
  3. Добре полийте насадження. Кількість води на 1 лунку – 0.5 мл. Можна додати в рідину будь-яке органічне добриво. Воно захистить рослину від грибкових захворювань.
  4. Кожен кущ накрийте обрізаною пластиковою пляшкою. Головна умова при виборі укривного матеріалу – прозорість.
  5. Приберіть посудину після початку росту молодого листя.

У південних регіонах можна висаджувати батат насінням у відкритий ґрунт. Для цього:

  1. Виберіть скоростиглий сорт, т. к. почати посадкові роботи потрібно відразу після того, як минула небезпека заморозків.
  2. Обробіть насіння марганцівкою (1 г на 100 мл води, 20 хвилин витримати, висушити).
  3. Занурте зерна на глибину 4 см.
  4. Полийте грядку відстояною водою кімнатної температури.
  5. Накрийте насадження плівкою. Зніміть, коли почнуть прокльовуватися паростки.

Догляд за бататом

Здоровий, смачний батат не вийде виростити, якщо за культурою не доглядати належним чином. Специфіка така, що можна відмовитися від низки стандартних процедур.

Як поливати?

Батат – кормова культура з високою стійкістю перед посухою. Тому рясного поливу не потребує. Але в перший місяць, після пересадження розсади у відкритий ґрунт, зволоження проводьте систематично і рясно. По закінченню часу скоротіть до помірного.

Із середини літа грядку поливайте не частіше 1 разу на 1.5 тижні. Якщо йдуть дощі, то опадів рослині для повноцінного росту вистачає.

Полив припиніть за 15-20 днів до передбачуваної дати збору врожаю.

Підживлення батату

Перші 2 тижні після висадки рослина не потребує добрив. У цей час підживлення може завдати шкоди молодій кореневій системі.

Далі потрібні такі речовини:

  • Азот. Він допомагає утворити листя і пагони. Часто використовується гнойова рідина – 5 л на 10 кв. м. м. Головне не перестаратися, т. к. органіка провокує розвиток грибкових захворювань.
  • У середині липня, для збільшення числа плодів, вносьте калій і фосфор. Підгодовуйте рослину до закінчення вересня. Найкраще підходить деревна зола. Склад характеризується оптимальним співвідношенням речовин. Зробіть розчин – 10 л води і 35 г речовини, залиште на тиждень. Періодично перемішуйте склад. Внесіть 1 л під 1 кущ.

Прополка і розпушування

Зазвичай батат не потребує прополки. Це витка рослина, яка своїми пагонами пригнічує ріст бур’янів.

Специфіка куща впливає на підгортання – від процедури можна відмовитися, але тільки в одному випадку – коренеплід не вилазить на поверхню ґрунту. Якщо таке явище відзначається, то підгортайте землю приблизно 1 раз на 2 тижні.

Розпушування проводьте тільки до початку стадії активного росту. Далі утворюється густий покрив, який створить оптимальні умови для розвитку бульби.

Шкідники і хвороби батату

Батат відрізняється стійкістю перед захворюваннями і шкідниками. Але дуже часто найсмачніші, найсоковитіші, найбільші та найкрасивіші бульби вражають личинки хрущів. Боротися з ними потрібно в обов’язковому порядку.

Часто використовується Антихрущ – це інсектоакарицид, який вражає нервову систему шкідника, паралізує його і личинки швидко гинуть. Опосередковано препарат зменшує ризик появи вірусних і грибкових хвороб. Проведіть полив розчином – 10 мл засобу на 5 л води. Обсягу вистачає на 20 кв. м.

Хто ще може нашкодити кормовій культурі:

  • Слимаки. З’являються в період затяжних дощів. Щоб позбутися їх, встановіть на ділянці приманки – миски, наповнені пивом. Черевоногі приповзають на запах, у цей момент і збирайте шкідників.
  • Павутинний кліщ. Паразитування відзначається за посухи. Обприскайте рослину настоєм аптечної ромашки. Для цього 1 кг квітів залийте 5 л гарячої води, дайте настоятися 12 годин. Далі процідіть, розведіть з водою в рівних пропорціях, проведіть обприскування.
  • Чорна ніжка. Захворювання, яке викликає гниття стебла біля кореневої шийки. Якщо на стадії підготовки пророщування був використаний препарат Фітоспорин-М, то рослина захищена від недуги.

Збирання та зберігання батату

Збір батату припадає на період із середини вересня до початку жовтня, поки не прийшло похолодання. Терміни різняться залежно від регіону вирощування. Викопувати коренеплоди можна через 12-16 тижнів після посадки. Орієнтир – пожовтіння листя, стебел.

Збирання батату

Під час проведення робіт враховуйте, що овоч крихкий і легко ламається. Краще використовувати вила, так простіше витягти батат не пошкодивши його.

Правила зберігання:

  • помістіть у невеликі лотки;
  • температура в приміщенні від +10 до +15 градусів;
  • попередньо дайте “відпочити” плодам 4-7 днів в умовах близько +30 градусів.

Батат як декоративна кімнатна рослина

Сортів батату багато. Один із популярних – Іпомея батат. Це декоративний тип, який часто вирощують як кімнатну рослину.

Зовнішній вигляд:

  • Висота до 30 см, пагони довгі ліановидні до 2 м. Вони можуть стелитися й обвивати опори.
  • Листя у формі серця до 15 см. Забарвлення від зеленого до червоного або жовтого.
  • У липні утворюються суцвіття з дрібних білих, бузкових або рожевих квіток у формі грамофонів.
  • На бічних відростках є невеликі бульби. У Мексиці та Центральній Америці використовуються як їжа. У нашій країні такого не спостерігається.

Іпомея батат – приваблива рослина, яка здатна прикрасити будь-яке підвіконня, якщо пам’ятати про деякі правила вирощування:

  • Взимку кущ може скинути листя, якщо в приміщенні холодно. Найкраще розташування – південний або південно-східний напрямок, оскільки. е. вікно, де присутнє розсіяне сонячне світло.
  • Нашкодити рослині може сильний протяг. Провітрювання проводьте акуратно.
  • Полив під корінь. Частота – 1-2 рази на тиждень залежно від температури повітря.
  • Від обприскування відмовтеся. Інакше декоративність буде втрачена.

Батат – бульбова багаторічна рослина. У нашій країні, в будь-якому регіоні , посадка і викопування їстівного коренеплоду проводиться щорічно з дотриманням правил. Культура віддає перевагу теплу і сонячному світлу, але деякі сорти можуть рости в Сибіру і на Уралі. Рослина потребує доглядових процедур.