Сорти яблунь з фото та описом: 30 найкращих сортів

Існує безліч сортів яблунь, які садівники воліють вирощувати на своїй ділянці. У статті представлені тільки найкращі різновиди яблунь, що характеризуються різними термінами посадки, дозрівання. Кожен із сортів відрізняється смаковими та зовнішніми характеристиками.

Літні сорти

Літні сорти яблунь призначені в основному для вживання у свіжому вигляді. Такі різновиди плодоносять протягом усього літа, і садівники з нетерпінням чекають на дозрівання плодів, щоб поласувати смачними, соковитими фруктами.

Білий налив

У сорту Білий налив давня історія. Його появу пов’язують із народною селекцією. Вважається, що сорт з’явився в країнах Балтії і незабаром поширився по всій Європі. Деякі прихильники переконані, що це старовинний російський сорт.

Дерева середнього розміру, рідко перевищують 4-5 м. Крона пірамідальна, з часом стає округлою. Кора шорстка, світло-сірого відтінку. Листя середнє, форма еліптична. Плоди молодої яблуні досягають 120-150 г у вазі, яблука дорослих рослин важать близько 60 г. Форма у яблук округла, шкірка зелена, з часом набуває білого відтінку. Шкірка тонка, м’якоть ніжна.

Перші плоди з’являються через 5-6 років після посадки саджанця. Середня врожайність з молодого дерева становить близько 200 кг. Збір урожаю припадає на початок серпня. Після посадки саджанця важливо забезпечити йому постійну вологу.

 

Папіровка

Це ранньолітній сорт яблуні, отриманий у результаті природного запилення. Вважається, що його батьківщиною є Прибалтика, де сорт з’явився на початку 19 століття.

Висота яблунь досягає середніх розмірів. Молоді рослини мають широку, пірамідальну крону, яка в міру дорослішання дерева стає округлою. Кора сірого відтінку. Пагони подовжені. Листя сіро-зеленого кольору, трохи приплюснуте, плоске.

Плоди мають середні розміри, важать від 80 до 100 г, іноді до 180 г. Яблука злегка сплощеної форми, округло-конічні. Поверхня ребриста, шкірка бліда, зеленувато-жовта, рум’янець відсутній. Шкірка ніжна, тонка, м’якоть соковита, ароматна.

Плоди дозрівають рано: у регіонах, розташованих у середній смузі , яблука з’являються на початку-середині серпня, у південних регіонах – наприкінці липня. Після знімання, плоди можуть зберігатися не більше 2-3 тижнів у прохолодному приміщенні.

Сорт Папіровка

Цукеркове

Сорт був виведений у 40-х роках минулого століття в місті Мічурінську. При схрещуванні використовували два сорти – Коробівка і Папіровка. У всьому світі практично не існує аналогічних сортів.

Рослина потужна, висока, росте швидко. Уже в трирічному віці дерево досягає до 3 метрів у висоту. У молодому віці крона вузька, у міру старіння стає розлогою, широкопірамідальною. Листя середнє і велике, темно-зеленого відтінку. Плоди округлі, невеликі, їхня вага не перевищує 100-150 г. Шкірка темно-рожевого кольору з червоним відтінком, є багато білих підшкірних точок. М’якоть кремова, соковита, смак медово-цукерковий.

Плоди після збору зберігаються 3-4 тижні в прохолодному місці. Урожайність сорту хороша, щорічна. З дерева віком 6-9 років знімають близько 50 кг яблук. У перші кілька років догляд за саджанцем полягає в регулярному поливі.

Огляд найкращих сортів яблунь із фото та описом

Грушівка Московська

Сорт Грушівка є різновидом яблунь, що з’явився шляхом природної селекції. Цьому сорту понад двісті років. У 1797 році яблуню докладно описав знаменитий учений Болотов А. В. Т. у науковій праці.

Дерева розлогі, високі, їхня висота сягає до 7 м. Плодоношення при гарному догляді триває близько 60 років. Доросле дерево характеризується кулястою формою крони, у молодої рослини вона конусоподібна. Кора жовто-оранжевого відтінку. Плоди невеликі, важать близько 70 г, рідко трапляються більш важкі екземпляри – 100-120 г. Шкірка ребриста, тонка, жовтого або зеленого кольору. М’якоть соковита, білосніжна, смак кисло-солодкий, запах приємний.

Плодоношення припадає на 5 рік після посадки. Після дозрівання плоди зберігаються не більше 3-4 тижнів. Збирають урожай уже на початку серпня, рідше під кінець липня. За сезон з одного дорослого дерева збирають від 100 до 200 кг яблук.

Сорт Грушівка Московська

Мантет

Вважається, що батьківщиною цього сорту є Канада. Його вдалося отримати за допомогою вільного запилення Грушівки Московської. Але деякі садівники переконані, що сорт – російський.

Рослина виростає у висоту не більше 4,5 м. Має округлу або овальну крону, незагущену. Листя велике, шкірясте, з глянцевою поверхнею, темно-зеленого відтінку. Листова пластина характеризується еліпсоподібною формою. Цвітіння припадає на середину травня. Плоди невеликі, важать від 90 до 180 г. Форма яблук конічна, довгасто-округла, довгасто-округла. Шкірка міцна, тонка, гладенька, жовто-зеленого або жовтого відтінку. М’якоть біла з легким рожевим відтінком, соковита. Аромат не відчутний, смак солодкий з легкою кислинкою.

Перший урожай збирають до третього року після посадки. З молодої яблуні отримують 20-65 кг, з дорослої рослини – до 70 кг. Правильний догляд дозволить продовжити плодоношення дерева до 50 років. Дозрівання плодів припадає на середину або кінець липня-початок серпня. Термін зберігання становить не більше 2 тижнів.

Сорт Мантет

Осінні сорти яблунь

Осінні сорти яблунь воліють вирощувати садівники, які реалізують плоди після збору врожаю. Такі сорти дозрівають восени, можуть довго зберігатися, не втрачаючи своїх зовнішніх якостей.

Північний синап

Сорт вдалося отримати в результаті вільного запилення селекціонеру С. И. Ісаєву, який використовував насіннєвий матеріал сорту “Китайка Кандиль”.

Сильноросле, потужне дерево, що має широкопірамідальну негусту крону. Кора сіро-коричневого відтінку. Висота дорослого дерева досягає 7 м. Листя невелике, з глянцевою поверхнею і широкою формою, темно-зеленого, трохи сіруватого відтінку. Плоди середні за розміром, мають округло-конічну форму, досягають 110-130 г у вазі. Шкірка зеленого відтінку, присутній буро-червоний рум’янець. Є численні, світлі підшкірні точки. Біла м’якоть соковита, смак солодкий із приємною кислинкою, структура щільна і дрібнозерниста.

Плодоношення високорослого дерева настає на 5-6 рік після посадки. Карликові дерева починають цвісти на 2 рік. Урожайність висока – з дорослого дерева збирають до 150 кг яблук.

Сорт Північний синап

Боровинка

Уперше сорт був описаний на початку 19 століття А. Т. Болотовим. Вчений М. В. Ритов описав сорт Боровинка понад 150 років тому. Сорт припав до вподоби північноамериканцям, які стали вирощувати його на своїх ділянках. Вони ж назвали яблуню Ольденбурзькою.

У висоту дерево може виростати до 5 м. Кора має оливковий відтінок. Листя овальне, темно-зеленого кольору. Плоди круглої форми, з гладкою поверхнею і середнім розміром, їхня вага не перевищує 90 г. М’якоть соковита, зерниста. Шкірка гладенька, світло-зеленого відтінку з рожевими розводами. Смак більше кислий, ніж солодкий.

Плодоношення припадає на 4-й або 5-10-й рік після посадки. У десятирічному віці рослина приносить хороші врожаї – в середньому з одного дерева знімають 60-75 кг плодів. У віці 25-30 років рослина може приносити врожаї до 200 кг.

Сорт Боровинка

Айдаред

Це іноземний сорт американського походження. При схрещуванні селекціонери використовували два види яблук – Джонатан і Вагнер. Сорт Айдаред був отриманий у 1935 році. Завдяки хорошій продуктивності та товарним якостям різновид став популярним не тільки в США, а й на території .

Айдаред – сильнорослий, осінній сорт, якому характерне змішане плодоношення. У дорослому віці висота яблуні досягає 3-5 м. Рослина має широку, овальну або кулясту крону. Кора сірувато-коричневого відтінку, гладенька. Листя середнє, витягнуте, із загостреними краями, темно-зеленого відтінку. Плоди округлі, середні за розміром, їхня вага сягає 140-190 г. Шкірка блідо-зеленого відтінку, тонка, гладенька. Є трохи великих підшкірних точок. Кремова м’якоть пружна, щільна, соковита. Аромат слабкий, смак кислувато-солодкий.

Плодоношення настає через 5-6 років після посадки. Збір плодів припадає на кінець вересня до перших заморозків. З молодого дерева збирають близько 30 кг плодів, з рослини віком 15 років вдається зняти до 90 кг яблук. Зберігаються плоди близько 6 місяців.

Сорт Айдаред

Макінтош

Сорт Макінтош приваблює своєю історією появи. У 1796 році в штаті Онтаріо якийсь Джон Макінтош придбав ферму. Під час розчищення саду він знайшов кілька саджанців яблуні. Пересадивши їх на нове місце, рослини загинули, але одна яблуня прижилася, отримавши назву на честь фермера.

Дерево середньоросле, крона розлога, багата. Листя невелике, має яйцеподібну форму, світло-зеленого відтінку. Плоди великі, важать до 180 г. Шкірка світло-жовтого кольору, присутній легкий рум’янець і кармінові смуги. Шкірка гладенька, блискуча, щільна, але тонка. Біла м’якоть, соковита, ароматна. Смак плодів кисло-солодкий, приємний.

Дозрівання плодів неодночасне. Перші фрукти дозрівають ще в серпні, рослина плодоносить аж до кінця жовтня. З однієї рослини збирають до 200 кг яблук, іноді показники сягають 300 кг. При зберіганні в прохолодному приміщенні плоди зберігаються до самої весни, не втрачаючи смакових і зовнішніх характеристик.

Сорт Макінтош

Болотовське

Сорт яблуні був виведений селекціонером Євгеном Миколайовичем Сєдовим 1977 року. Метою селекції було виведення сорту, що має підвищену стійкість до грибка парші. Цього вдалося домогтися шляхом гібридизації сорту Скрижапельх 1924.

Рослини мають кулясту крону, незагущену. Висота дерев вища за середню, саджанці ростуть швидко, добре розвиваються. Кора гладка. Листя подовжене, темно-зеленого відтінку. Плоди великі, характеризуються плескатою формою. Вага одного яблука досягає до 160 г. У стадії технічної зрілості шкірка світло-жовтого відтінку, при повній стиглості проявляється рожево-червоний рум’янець. Шкірка масляниста, м’якоть соковита, щільна, ніжно-зеленого відтінку.

Активно плодоносити рослина починає з 7-8 року після посадки саджанця. Збирають плоди в середині вересня. З однієї дорослої рослини збирають до 200 кг яблук. При правильному зберіганні фрукти не втрачають своїх якостей до середини лютого.

Сорт Болотовське

Зимові сорти

Зимові сорти мають свої відмінні характеристики. Головна особливість таких сортів полягає в тому, що плоди споживають через кілька тижнів після збору врожаю.

Богатир

Цей сорт був виведений селекціонером Семеном Федоровичем Черненком. Цей пізньозимовий сорт вважається одним із найпродуктивніших. Під час селекції використовували сорт Ренета Ландсберзького та Антонівка.

Рослина високоросла, крона рідкісна і розлога. Листя овальне, темно-зеленого відтінку. Плоди мають плоскоокруглу форму, широку основу, гладку поверхню з вираженими ребрами. Під час знімання шкірка світло-зеленого відтінку, але при повному дозріванні стає жовтою. Присутній червоний рум’янець. М’якоть щільна, хрустка, дрібнозерниста, середньої соковитості. Плоди солодкі з кислинкою, аромат ніжний. Середня вага одного яблука – 200 г, іноді трапляються великі екземпляри – 400 г.

До переваг сорту відносять рясне, щорічне плодоношення, що починається через 6-7 років після посадки саджанця. З одного дорослого дерева збирають від 55 до 80 кг врожаю. Повне дозрівання плодів припадає на середину грудня.

Сорт Богатир

Витязь

Сорт був виведений відомим селекціонером Ісаєвим Сергієм Івановичем. Під час селекції використовували два сорти яблунь – Пепін Шафранний і Аніс Смугастий.

Рослина сильноросла, кремезна, зовні схожа з невеликим дубом. Гілки потужні та великі, крона густа. Листя велике, темно-зелене. Плоди середні за розміром, важать близько 200 г. Форма округло-конічна, шкірка гладенька, кремова зі смугами червоного відтінку.

Плодоношення починається на третій рік після посадки. При правильному догляді садівники можуть зібрати з однієї рослини понад 230 кг плодів за сезон. Фрукти зберігаються майже до травня, зберігаючи товарний вигляд, також залишаються придатними для споживання в сирому вигляді та для технічної переробки.

Сорт Витязь

Ренет Симиренка

Коли точно був отриманий сорт невідомо. Свою назву яблуня отримала на честь батька Льва Платоновича Симиренка. Він вважав, що сорт стався внаслідок випадкового схрещування. До Державного реєстру Радянського союзу сорт внесли 1947 року.

Рослина високоросла, характеризується широкоокруглою розлогою кроною. Кора темно-сірого відтінку, з помаранчевим кольором на сонячній стороні. Листя має подовжену, яйцеподібну форму, світло-зеленого забарвлення з глянцевою поверхнею. Плоди середні або великі, форма правильна округла. Шкірка при технічній стиглості світло-зеленого кольору, під час зберігання стає жовтою. Середня вага яблука – 150-200 г. М’якоть плодів кремово-білого відтінку, ніжна, соковита. Плоди солодкі, злегка пряні.

Це високоврожайний сорт. З однієї дорослої рослини знімають 140-170 кг плодів. Плодоношення припадає на 4-5 рік після посадки. Плоди дозрівають у другій половині вересня-середині жовтня. При правильному зберіганні плоди не втрачають своїх якостей до наступного року.

Сорт Ренет Симиренка

Антонівка

Ніхто точно не знає, як з’явився сорт Антонівка. Дехто стверджує, що це випадковий гібрид культурного сорту з дикорослою лісовою яблунею. Прийнято вважати, що яблуня родом з Тульської або Курської областей. Уперше сорт був описаний Красноглазовим Н. И. у 1848 році.

Рослина сильноросла, має овальну крону, яка в міру дорослішання рослини стає кулястою і розлогою. Кора молодих гілок і пагонів набуває коричневого відтінку. Листя довгасте, яскраво-зеленого кольору. Плоди невеликі, їхня вага не перевищує 160 г. У період дозрівання шкірка набуває зеленого кольору з жовтим відтінком. Під час зберігання плоди повністю жовтіють. М’якоть світла, солодка, присмак кислоти сильно виражений.

Плодоношення починається через 7-8 місяців після посадки. Повне дозрівання плодів припадає на кінець вересня-початок жовтня. Кількість плодів збільшується в міру зростання дерева. З рослини віком 20 років за рік вдається зібрати до 200 кг яблук. Плоди зберігаються довго, близько трьох місяців. При правильному догляді термін зберігання може збільшитися до 4 місяців.

Сорт Антонівка

Антей

Це зимовий сорт яблук, отриманий селекціонерами Білоруського НДІ шляхом схрещування різновиду Білоруське малинове та гібриду Ньютош і Бабушкіно. До Державного реєстру Білорусії Антей внесли в якості особливо цінного за продуктивністю сорту.

Рослина середньої висоти, не перевищує три метри. Крона має пірамідально-округлу форму. Гілки світло-коричневого відтінку, а молоді пагони переважають темно-коричневою корою. Листя велике, овальне, темно-зеленого забарвлення. Плоди великі, в середньому важать 200 г і більше. Форма округло-конічна, злегка приплюснута. Шкірка зеленого кольору. М’якоть зеленувата, соковита. Яблука кисло-солодкі, аромат тонкий.

Плодоношення настає з третього року після посадки саджанця. Урожайність досягає 50 кг з однієї рослини. Сорт характеризується підвищеною стійкістю до морозів, середньою стійкістю до шкідників і парші. Плоди збирають у вересні-жовтні. Повністю яблука дозрівають через кілька місяців після збору врожаю. Зберігаються до травня наступного року.

Сорт Антей

Найсмачніші та найсолодші

Існують найкращі сорти, які особливо цінують за солодкий смак, чудові смакові та товарні якості. До таких відносять кілька різновидів, які отримали визнання більшості садівників.

Білоруське солодке

Це скороплідний зимовий сорт, виведений селекціонерами Інституту плодівництва республіки Білорусь близько 20 років тому. До Державного реєстру сорт було внесено 2005 року.

Дерево середньоросле, росте швидко, до 8-9 років досягає висоти в три метри. Переважає округлою або округло-конічною кроною. Плоди великі, важать близько 160-180 г. Форма яблук округла, іноді асиметрична. Шкірка гладенька, щільна, зелено-жовтого відтінку. При досягненні повної зрілості яблука стають жовтими. Світла м’якоть грубозерниста, напівмасляниста, ніжна, солодка і соковита. Аромат легкий.

Плоди знімають із дерева у вересні-жовтні. Повне дозрівання настає через два місяці після збору врожаю. Плоди добре зберігаються до лютого.

Сорт Білоруське солодке

Спартак

Сорт яблуні був виведений на Самарській дослідній станції в середині 20 століття селекціонером С. П. Кедриним. У той час селекціонер активно займався схрещуванням різних видів яблунь. Так йому вдалося вивести цей унікальний сорт.

Рослина середньоросла, кора коричневого відтінку. Пагони рівні, прямі, коричнево-червоного кольору. У висоту дерево не перевищує 6 метрів. Володіє широкою, густою кроною округло-пірамідальної форми. Листя середнє, овально-довгасте, зеленого забарвлення. Плоди середнього розміру, важать від 90 до 130 г, іноді досягають і 300 г. Форма округла. Шкірка щільна, блискуча, жовтого кольору з рум’янцем інтенсивно-червоного відтінку. М’якоть дрібнозерниста, ніжна. Смак солодко-кислий.

Технічної стиглості плоди досягають у першій половині вересня. Дерево починає плодоносити на 3-4 рік після посадки. Деякі рослини починають цвісти вже на другий рік. До переваг сорту відносять високі споживчі та товарні властивості.

Сорт Спартак

Медок

Це колоновидний сорт, що з’явився 1987 року в Московському інституті садівництва. Виведенням займалися селекціонери Н. Г. Морозова і В. В. Кінчин. При селекції використовували насіння донора (гена) КВ 103. Офіційну назву яблуня отримала 1993 року.

Висота дерева не перевищує 2-2,2 м. Дерево колоновидної форми, крона компактна. Листя велике, витягнутої форми, зеленого відтінку. Плоди округлі, середні та великі за розміром. Важить один плід від 100 до 250 г. Шкірка щільна, біло-жовтого відтінку. М’якоть соковита, грубозерниста, біла, солодка. Смак медовий.

З п’ятирічної рослини вдається отримати близько 9 кг плодів. З віком продуктивність значно знижується. Рослина здатна плодоносити до 15 років, при цьому може рости до 50 років. До переваг відносять компактність рослини. З недоліків виділяють недовгий термін зберігання – не більше 1 місяця.

Сорт Медок

Коробівка

Коробівка є старовинним ранньолітнім сортом народної селекції. Його виведенням займався С. И. Ісаєв. Уперше науково описали сорт у 1855 році. Існує припущення, що свою назву яблуня отримала через те, що плоди продавали не на вагу або поштучно, а коробами, як ягоди.

Рослина середньоросла, стійка до холодів. Крона за формою нагадує мітлу. Пагони темно-бурого відтінку. Листя слабозігнуте, округло-еліптичної форми, темно-зеленого відтінку. Плоди дрібні, їхня вага не перевищує 40 г. Перевагою є яскраво-виражений аромат. Яблука плоскоокруглі, їхня шкірка зеленувато-жовтого відтінку з вишнево-червоними смужками. М’якоть світла, соковита, солодка.

У плодоношення сорт вступає на 5-7 рік після посадки. Урожай збирають протягом 10, іноді 15 років. Повне дозрівання яблук припадає на кінець липня-початок серпня. З однієї дорослої рослини отримують до 70 кг плодів.

Сорт Коробівка

Медуниця

Виведенням цього літнього сорту почали займатися ще в 30-ті роки 20 століття. Селекційні роботи проводив відомий учений-біолог – Ісаєв С. И. Медунку вдалося отримати при схрещуванні двох сортів – Коричного смугастого і Веслі.

Дерево високоросле, досягає у висоту 4-5 метрів, крона широка, потужна. Листя овальне, довге, темно-зеленого відтінку. Плоди середнього розміру, важать від 100 до 150 г. Шкірка жовто-зеленого відтінку з червоним рум’янцем. Яблука округлої форми, трохи приплюснуті. М’якоть світло-кремова, щільна, соковита, солодка.

Рослина вступає в плодоношення на третій рік після посадки. Плоди дозрівають наприкінці серпня. Середня врожайність з одного дерева становить близько 180 кг. До переваг сорту Медунка відносять підвищену стійкість до морозів, захворювання паршею.

Сорт Медунка

Зелені сорти

Яблука із зеленою шкіркою особливо цінуються не тільки садівниками, а й тими, хто знає про корисні властивості фруктів. До найкращих сортів яблунь відносять кілька різновидів.

Гренні Сміт

Сорт був виведений у 1868 році. Перші плоди були отримані в Новому Південному Уельсі. У 1935 році сорт з’явився в Англії, у 1976 році – у США та Канаді. Селекційною роботою займалася Мері Енн Сміт – народний селекціонер, їй вдалося отримати сорт шляхом запилення австралійської яблуні з дикою французькою.

Дерево середньоросле, є природним напівкарликом, має розкидисту крону. Плоди дозрівають великими, їхня вага сягає до 300 г. Шкірка насиченого зеленого кольору, яблука круглі або трохи овальні. М’якоть світла, соковита, кисло-солодка.

Дозрівати плоди починають наприкінці вересня. За правильних умов термін зберігання довгий – аж до наступного врожаю. Догляд полягає в регулярній обрізці та внесенні підживлення.

Сорт Гренні Сміт

Голден Делішес

Середньостиглий сорт невідомого походження. Сіянець був випадково знайдений у Південній Вірджинії понад сотню років тому. Після цього його визнали по всьому світу. Садівникам подобається цей сорт за легкість і простоту у вирощуванні та догляді.

У рослини крона має форму конуса, у міру дорослішання вона розширюється і набуває округлості. Листя овальне, широке, яскраво-зеленого кольору. Плоди витягнуті, великі, важать до 200 г. У момент технічної зрілості шкірка світло-зеленого відтінку, в період повного дозрівання стає золотисто-жовтою. Яблука рівні, витягнуті, майже завжди однакової форми. Є дрібні підшкірні крапки чорного кольору. М’якоть соковита, солодка. Фрукти приємно пахнуть.

У плодоношення рослина вступає на другий або третій рік після посадки. Урожай починають збирати з середини до кінця вересня. Характеризується сорт високою врожайністю. Семирічні дерева можуть давати 250-300 центнерів з одного гектара.

Сорт Голден Делішес

Червоні сорти

Червоні сорти яблунь припадають до вподоби більшості садівників. Плоди в період дозрівання барвисто виглядають на деревах, прикрашаючи сад. Виділяють кілька найкращих сортів червоних яблук.

Ред Делішес

Цей зимовий сорт був виведений у США й отриманий від спонтанної мутації, що виникла на яблуні Делішес. На дереві виросла гілка з червоними яблуками – вона була добре помітна. Вчені дійшли висновку, що це цінний екземпляр і внесли його до Державного реєстру селекційних досягнень.

Рослина середніх розмірів, у висоту може досягати близько 5,5 м. Крона має овальну форму, в більш дорослому віці стає сплющеною, кулястою. Гілки середні за товщиною. Листя велике із зубчастими краями, темно-зеленого кольору. Плоди в період повного дозрівання стають насиченого червоного відтінку, важать від 100 до 300 г. М’якоть салатового кольору, соковита, хрустка, ароматна. Смак кисло-солодкий.

Урожай збирають із кінця вересня до кінця жовтня. З однієї рослини (віком десять років) отримують близько 150 кг плодів. За рахунок грубої шкірки яблука зберігаються довгий час і без пошкоджень транспортуються на далекі відстані.

Сорт Ред Делішес

Флоріна

Флоріна є результатом роботи французьких селекціонерів, які в процесі роботи використовували кілька сортів – сіянець Malus floribunda 821, Старкінг, Ром Б’юті, а також знамениті Голден Делішес і Джонатан. У результаті численних повторних схрещувань гібридів і вдалося отримати сорт.

Дерево середньоросле, досягає у висоту до трьох метрів. Рослини, що вирощуються на карликовій підщепі, виростають до двох метрів. Дерева мають широкоокруглу крону. Форма плодів більше циліндрична, іноді округло-конічна, помітна легка асиметрія. Вага коливається від 110 до 150 г. Шкірка щільна, еластична, жовтого відтінку з насичено-червоним рум’янцем. М’якоть зеленувато-біла, соковита, ніжна. Аромат приємний. Смак кисло-солодкий.

Плодоносити дерево починає на 4-5 рік після посадки. Урожайність із роками підвищується. З п’ятирічної рослини садівники знімають від 5 до 10 кг плодів, з яблуні віком 10 років збирають близько 60-70 кг яблук. До переваг сорту відносять високу стійкість до захворювань і можливість тривалого зберігання.

Сорт Флоріна

Джонатан

Це старовинний сорт, виведений на початку 19 століття в Північній Америці. При схрещуванні використовували сорт Езоп і яблуню Шпіценбург. Вважається, що свою назву сорт отримав на честь Джонатана Хінглі, дружина якого вивела новий різновид із коннектикутського місцевого сорту, що використовується для приготування сидру.

Дерева середньорослі. Рослина характеризується широкою, круглою кроною, середнім за розміром листям з матовою, зеленою поверхнею. Плоди середні, важать 100-150 г. Шкірка глянцева, тонка, зеленого кольору з насичено-червоним рум’янцем. Дозрілі яблука набувають світло-жовтого відтінку. М’якоть біла із зеленуватим відтінком, потім стає світло-жовтою. Смак ніжний і солодкий.

У плодоношення рослина вступає на 6, іноді на 4-5 році. Молоді рослини дають близько 20 кг плодів. Дерева віком 10 років і більше дають удвічі більше врожаю. Плоди збирають із середини вересня до середини жовтня. Яблука можуть зберігатися до березня за умови утримання в прохолодному приміщенні.

Сорт Джонатан

Лобо

Яблуня була виведена в Канаді 1906 року. Для селекції використовували насіння сорту Макінтош – його піддали вільному процесу запилення. У 1920 році сорт став особливо затребуваним, його почали вирощувати не тільки звичайні садівники, а й відомі селекціонери.

Дерева середньорослі, мають овальну крону. Після закінчення росту, крона стає округлою, прорідженою. Молоді пагони мають вишневий відтінок. Листя велике, яскраво-зелене, яйцевидної форми. Плоди великі, важать до 180 г. Форма кругла або злегка конічна, витягнута. Шкірка в період технічної стиглості жовто-зелена, під час дозрівання набуває червоного відтінку. М’якоть біла, дрібнозерниста. Плоди солодкі, з легкою кислинкою, соковиті.

У плодоношення рослини вступають на 3-4 рік. Збір урожаю припадає на кінець листопада. З одного дорослого дерева збирають до 380 кг плодів. Вони зберігаються до січня за температури від 2 до 7 градусів.

Сорт Лобо

Глостер Йорк

Сорт з’явився 1951 року в Німеччині. Схрещуванням займалися німецькі селекціонери, які використовували два сорти – Глоккенапфрель і Річард Делішес. Яблуня не тільки отримала позитивні якості від своїх батьків, а й набула підвищеної стійкості до морозів. У сорт став популярним не тільки серед садівників, а й у переробній промисловості.

Дерево є швидкозростаючим, у нього пірамідальна або високоовальна форма. Плоди великі, округлі, важать від 180 до 200 г. Шкірка світло-жовтого відтінку з малиново-червоним рум’янцем. Шкірка тонка і гладенька. М’якоть кремова, щільна, соковита. Смак кисло-солодкий, аромат виражений.

Плодоношення припадає на 4 рік після посадки. Урожай збирають наприкінці вересня. З дорослої яблуні збирають від 40 до 75 кг. Урожай нормально зберігається в прохолодному місці протягом чотирьох місяців. Транспортування переносять добре.

Сорт Глостер Йорк

Найкращі сорти яблунь для середньої смуги

Середня смуга – європейська частина країни, що характеризується помірно-континентальним кліматом. Для вирощування яблунь і легкого догляду за ними, необхідно брати до уваги сортові особливості, які притаманні клімату помірних широт. Виділяють кілька найкращих сортів яблук для середньої смуги .

Жигулівське

Сорт був виведений селекціонером С. П. Кедріним, який схрестив яблуню Боровинку і американський різновид Вагнер. Жигулівське – осінній, високоврожайний сорт, який завоював популярність у .

Рослина середньоросла, має широкопірамідальну або високоокруглу крону, що набуває в період плодоношення. Крона не сильно загущена. Пагони і стовбур забарвлені в темно-коричневий відтінок. Листя велике, довгасте, яйцевидної форми, темно-зеленого відтінку. Плоди великі, важать від 120 до 200 г. Яблука округлі, іноді широкоребристі. Шкірка щільна, масляниста, світло-жовтого відтінку з яскравим червоним рум’янцем. Під шкіркою присутні багато точок сірого кольору. М’якоть кремова, грубозерниста. Смак кисло-солодкий.

Сорт характеризується скороплідністю і високим показником врожайності. Перші плоди з’являються на 4 або 5-й рік після посадки. З одного дерева збирають до 240 кг плодів. Залежно від погоди дозрівання плодів припадає на початок вересня.

Сорт Жигулівське

Зірочка

Виведенням сорту займався російський селекціонер Черненко С. Ф., якому вдалося отримати Зірочку при схрещуванні яблуні Аніс і різновиду Пепинка литовська. Виведенням сорту займалися довгі роки, поки не вдалося отримати хороші результати.

Яблуня виростає великою, досягаючи у висоту понад 5 метрів. Крона дерева розлога, важка, округлої форми. Листя невелике, овальної форми, зазубрене, темно-зеленого відтінку. Плоди округлі, сплощені, середні за розміром, важать до 130 г. Шкірка яблук гладенька, світло-зеленого відтінку, є насичено-червоний рум’янець по всій площині фрукта. М’якоть дрібнозерниста, соковита. Смак кисло-солодкий.

Плодоношення припадає на 3-5 рік після посадки яблуні. Урожай збирають із вересня до жовтня. Пік урожайності починається на 7-10 рік, у цей час рослина дає по 100 кг фруктів за сезон. Щоб не зіткнутися з падінням врожайності, садівникові необхідно дотримуватися правил догляду.

Сорт Зірочка

Услада

Виведенням сорту займався знаменитий селекціонер Ісаєв. Вчений схрещував культурні та дикі сорти яблук. 1961 року селекціонеру вдалося домогтися гарного результату, внаслідок чого було отримано сорт Услада, стійкий до сильних морозів і парші.

Рослина середньоросла, її висота сягає 3-4 метри, тому її часто відносять до карликових культур. У молодого дерева кругла крона, потім вона стає овальною. Шкірка зелена, присутній яскраво-малиновий рум’янець. Під шкіркою помітні дрібні сірі точки. М’якоть біла, злегка рожевата. Плоди великі, важать до 170 г. Смак кисло-солодкий, нагадує малину. Аромат ніжний.

Сорт Услада

Урожай збирають наприкінці серпня-початку вересня. Плодоношення починається на 4-5 рік після посадки. Плоди дозрівають щорічно. У середньому з однієї яблуні вдається зібрати 60-80 кг стиглих фруктів.

Якщо знати, які сорти вважаються найкращими для посадки в той чи інший час, вдасться виростити на своїй ділянці красиву, потужну рослину, яка щорічно радує великою кількістю смачних яблук. Серед найкращих сортів представлені осінні, зимові, літні сорти і ті різновиди, що мають зелену або червону шкірку.