Кольрабі останнім часом набуває все більшого поширення. Її можна вирощувати як для споживчих цілей, так і в комерційних масштабах – кольрабі знайшла свою нішу на ринку і свого споживача. Обробіток культури простий, проте важливо вивчити її сорти та особливості культивування.
Ботанічний опис
Від інших капуст – кольрабі сильно відрізняється за виглядом. Вона не утворює качана з щільно укладеним листям. Їстівною частиною є потовщене стебло, зване стеблеплодом, з білою соковитою м’якоттю. За смаком він схожий на капустяний качан, але більш м’який і без гіркоти.
Стеблеплід зазвичай невеликий, у середньому 150-400 г, пізні сорти більші, вагою до 3 кг. Форма капусти здебільшого куляста з невеликою кількістю трикутних або яйцеподібних черешкових листків у верхній частині.
Кольрабі дворічна рослина. На другий рік утворює квітконосні пагони, з яких дозріває плід у вигляді вузького стручка. Насіння кулясте кулясте темно-буре. Ранні сорти іноді встигають дати насіння в перший рік посадки. Навіть в умовах північного літа можна зняти 2 врожаї з одного місця.
Зазвичай кольрабі має світло-зелений колір, але завдяки присутності антоціанів, може бути забарвлена в різні відтінки фіолетового.
Історія та походження
Вважається, що батьківщиною цієї капусти було Середземномор’я, звідки потім її було перевезено до Східної Азії та Європи.
Кольрабі вживають у їжу вже давно, але перші письмові свідчення про культивацію цієї капусти трапляються в літописах Стародавнього Риму. У той час цей овоч був присутній на столах рабів і бідняків. У середні ж століття на території Європи кольрабі стає їжею багатих людей.
У Росію цю культуру було завезено Петром першим після його європейської подорожі. Цар був настільки вражений незвичайним виглядом овоча і його смаковими якостями, що вирішив, що кольрабі обов’язково має вирощуватися на Русі. З усіх найменувань цієї капусти прижилася німецька назва, що дослівно перекладається як “капуста-ріпа”.
Призначення капусти
Капусту кольрабі використовують не тільки в кулінарії, вона знайшла своє застосування також у медицині та косметології. Кольрабі дуже багата на мінеральні солі та вітаміни. А за вмістом вітаміну С не поступається лимону.
У кулінарії цей смачний і корисний овоч використовують таким чином:
- у сирому вигляді, додаючи в салати;
- у супах як замінник картоплі або просто додатковий інгредієнт;
- в овочевих солянках і при запіканні;
- як початковий прикорм малюків, виготовляючи пюре з кольрабі;
- пізньостиглі сорти маринують.
Чудові свіжі щі з капустою кольрабі за смаком нічим не поступаються щам, приготованим з використанням білокачанної капусти. При цьому кольрабі дозріває на два місяці раніше.
У кольрабі, як і в качанах інших капуст, здатні накопичуватися нітрати, тому потрібно бути обережним під час купівлі цих овочів, якщо їх вирощено в теплицях або парниках.
Багата на вітаміни й мінерали капуста кольрабі використовується також у медицині:
- сприяє росту і зміцненню кісток через наявність кальцію;
- покращує перистальтику і нормалізує обмін речовин;
- вміст калію допомагає вивести зайву воду з організму;
- використовується діабетиками замість картоплі;
- знімає запалення в ротовій порожнині.
Ця капуста хороша тим, що під час її вживання не виникає збільшеного газоутворення і здуття кишечника. Однак людям, у яких підвищена кислотність шлунка вживати кольрабі в їжу не слід.
Сорти кольрабі
Незважаючи на те, що період дозрівання у цієї капусти досить короткий, існуючі сорти кольрабі поділяються на ранньостиглі, середньоранні, середньостиглі та пізньостиглі. Сорти морозостійкі, тому вирощують цей овоч по всій території .
Ранньостиглі
Такі сорти дозрівають за 55-60 днів. Для отримання якомога більш раннього врожаю кольрабі її потрібно вирощувати розсадним способом. Гібриди дуже ніжні та соковиті, зазвичай їх вживають у їжу у свіжому вигляді, додаючи в салати, але не годяться для тривалого зберігання.
Сорт капусти | Маса стеблеплоду г | Урожайність кг/кв.м |
Атена | 180-220 | 3,0-3,5 |
Віденська біла | 480 | 2,1 |
Віталіна | 430 | 2,2 |
Делікатесна | 1500-2000 | висока |
Задумка | 750-1000 | 2,9 |
Неженка | 540 | 3,5-4,0 |
Ніцца | 700 | 3,0-3,5 |
Оазис | 1300 | 5,9 |
Октаве | 1200 | 5,4 |
Опус | 1100 | 4,6 |
Пікант | 500-900 | 5,9 |
Кухарка | 120 | 2,3 |
Смак | 500-700 | 4,6 |
Соната | 400 | 2,5 |
Сорти та характеристики:
- Атена. Цей сорт рекомендований для використання у свіжому вигляді та для переробки. Розетка середнього розміру, напіввертикальна. Лист витягнуто-овальний, нагадує форму яйця. Колір листка сіро-зелений зі світло-зеленими жилками. Має восковий наліт. Плоский верхній бік листової пластинки практично не має пухирчастості. Черешки біло-зелені, середні за довжиною, шириною і товщиною. Стеблеплід округлий з увігнутою верхівкою, шкірка – зелена, колір м’якоті – білий. Атена має малі розміри, але високі смакові характеристики. Урожайність сорту стабільна.
- Віденська біла. Використовується у свіжому вигляді та в домашній кулінарії. Листова розетка напівприпіднята. Темний синьо-зелений лист середнього розміру, має слабкий восковий наліт. Край листа рівний, слабопухирчастий. Забарвлення стеблеплоду темно-фіолетове з білою м’якоттю, має округлу форму. Соковита м’якоть вирізняється високим вмістом цукру. Цей сорт стійкий до посухи. Погано зберігається в зимовий час.
- Віталіна. Рекомендується для використання у свіжому вигляді. Темний синювато-зелений лист середнього розміру має фіолетові жилки і слабкий восковий наліт. Край листа розсічений, поверхня пухирчаста, черешок середньої довжини і товщини. Шкірка стеблеплоду має темно-фіолетовий колір, біла м’якоть соковита і щільна. Відрізняється відмінним смаком.
- Делікатесна. Використовується у свіжому вигляді та для переробки. Плоди округлі, забарвлені в червоно-фіолетовий колір. Цінується за високий вміст цукру та вітамінів. До основних переваг сорту належить гарний смак, транспортабельність і висока лежкість.
-
Задумка. Сорт внесено до Держреєстру для вирощування в особистих підсобних господарствах. Розетка листя напівпіднесена. Темний сіро-зелений лист має слабкий восковий наліт і розсічений край, поверхня пухирчаста. Черешок середньої товщини, довгий. Округлий стеблеплід має світло-зелене забарвлення. М’якоть біла, соковита, з відмінним смаком.
Велика частина садівників воліє висаджувати саме цей сорт!
- Неженка. Сорт використовується у свіжому вигляді та в кулінарії. Темне сіро-зелене листя середнього розміру утворює трохи підняту розетку. Край листа розсічений, є легка пухирчастість на поверхні. У Ніженки черешки тонкі, середні. Соковита біла м’якоть має гарний смак.
-
Ніцца. Рекомендується для використання у свіжому вигляді та для переробки. Стеблеплід плоско-округлої форми з вертикально спрямованим листям забарвлений у світло-зелений колір. Цінність гібрида в стабільній врожайності, стійкості до розтріскування та здерев’яніння і досить тривалому зберіганні.
Якщо цей сорт садити розсадним способом з інтервалом у місяць, то за весь сезон вийде зібрати 2-4 врожаї.
- Оазис. Ранньостиглий гібрид із напівпрямостоячою розеткою листя. Листя слаборозсічене, середнього розміру і сіро-зеленого кольору з невеликими черешками. Восковий наліт середньої інтенсивності, край листа малорозсічений, поверхня слабопухирчаста. Стеблеплід зворотноелептичний, забарвлення шкірки біло-зелене. Відрізняється чудовим смаком.
- Октаве. Використовується у свіжому вигляді та в домашній кулінарії. Напівпрямостояча розетка утворена листям середнього розміру сіро-зеленого кольору. Восковий наліт середньої інтенсивності, край листа малорозсічений, поверхня слабопухирчаста. Забарвлення шкірки зворотноелептичного стеблеплоду блідо-зелене. Смак хороший.
- Опус. Середньоранній гібрид із напівпрямостоячою розеткою листя. Лист середнього розміру з розсіченим краєм про середньої інтенсивності восковим нальотом. Товщина черешка від стандартного до товстого. Зворотно-широкоелептичний стеблеплід забарвлений у біло-зелений колір. Виділяється відмінним смаком.
- Пікант. Рекомендується використовувати у свіжому вигляді та в кулінарії. Напіввертикальна розетка утворена великим широкоовальним листям сіро-зеленого кольору з жовто-зеленими прожилками. Стеблеплід повернутоелептичний з біло-зеленою шкіркою. Має соковиту, смачну м’якоть, стійкий до розтріскування і здерев’яніння.
- Кухарка. Ранньостиглий плід із вертикальною розеткою листя. Овальний лист середнього розміру. Пофарбований у жовто-зелений зі слабким восковим нальотом. Край листка зубчастий, поверхня слабопухирчаста. Світло-зелений стеблеплід має широкоелептичну форму. Смак добрий.
- Смак. Використовується у свіжому вигляді та домашній кулінарії. Розетка листя напіввертикальна, утворена великим, овальним, сіро-зеленим листям зі світло-фіолетовими прожилками, що має слабкий восковий наліт. Темно-фіолетовий стеблоплід стійкий до розтріскування та здерев’яніння і має відмінний смак.
- Соната. Ранньостиглий сорт із напіввертикальною розеткою листя. Вузькоовальне листя зі слабким восковим нальотом забарвлене в синьо-зелений колір з темно-фіолетовими прожилками. Стеблеплід округлий, шкірка темно-фіолетова з білою соковитою м’якоттю.
Середньоранні сорти
Термін визрівання середньоранніх сортів кольрабі 70-80 днів. Ці рослини вже висаджують насінням у відкритий ґрунт. Середньорання капуста використовується як у свіжому вигляді, так і для приготування різних страв.
Сорт капусти | Маса стеблеплоду г | Урожайність кг/кв.м |
Веста | 480 | 2,1 |
Добриня | 700 | 3,2-3,4 |
Коріст | 400-760 | 2,0-2,2 |
Квочка | 560 | 2,5 |
Бузковий туман | 300-1000 | 4,0-4,5 |
Терек | 780 | 2,9 |
Укза | 300-1200 | 1,9-7,2 |
Середньоранні сорти кольрабі дають гарний урожай і благополучно переносять невеликі заморозки. Ці сорти мають допуск вирощування в усіх регіонах країни:
- Веста. Цей сорт рекомендований для використання у свіжому вигляді та в кулінарії. Розетка листя напівпіднесена, утворена темним синьо-зеленим листям із рівним краєм і слабким восковим нальотом. Поверхня слабопухирчаста, тонкий черешок середнього розміру. Округлий стеблеплід вирізняється високим вмістом цукру. Його колір – фіолетовий. Сорт стійкий до посухи, погано зберігається в зимовий час.
- Добриня. Гібрид рекомендований для використання в домашній кулінарії. Зелене листя середньої довжини зібране в напівпрямостоячу розетку. Край листка слабонадрізаний з невеликим восковим нальотом. Стеблеплід широкоелептичний біло-зеленого забарвлення. Біла соковита м’якоть має чудовий смак.
- Коріст. Голландський гібрид допущений до використання на всій території . Листя широкої овальної форми, має сіро-зелене забарвлення і слабкий восковий наліт. Край листа хвилястий. Стеблеплід округло-плескатої форми, забарвлений у світло-зелений з білою м’якоттю. Перевагою цього сорту є те, що стеблеплід довгий час не грубіє.
- Наседка. Середньоранній сорт із напівпіднятою розеткою листя. Лист довгий, темно-синьо-зелений з невеликим восковим нальотом і рівним краєм. Забарвлення шкірки яскраво- або темно-фіолетове. Відрізняється яскравим смаком.
- Бузковий туман. Рекомендований до використання у свіжому вигляді та в кулінарії. Має напівпрямостоячу розетку листя. Лист середнього розміру забарвлений у темний синьо-зелений колір, край листа рівний, поверхня пухирчаста. Стеблеплід широкоелептичний з темно-фіолетовою шкіркою і соковитою, білою м’якоттю.
- Терек. Гібрид із напівпрямостоячою розеткою листя. Забарвлення листя варіюється від синьо-зеленого до темно-синьо-зеленого з восковим нальотом від середньої інтенсивності до сильної. Край листа розсічений, поверхня слабопухирчаста. Стеблеплід обернено-широкоелептичний, біло-зеленого кольору. Смак відмінний.
- Укза. Середньоранній голландський гібрид рекомендований для використання в домашній кулінарії. Розетка листя напівпрямостояча. Темний синьо-зелений лист середньої довжини має сильний восковий наліт. Край листа слабонадрізаний, пухирчастість середня. Темно-фіолетовий стеблеплід має соковиту, хрустку м’якоть із відмінним смаком.
Середньостиглі сорти
Капуста кольрабі з середньостиглими термінами дозрівання готова до вживання вже через 80-120 днів після висадки. Ці сорти використовується в основному для приготування різних страв. Овоч фарширують і запікають або тушкують.
Сорт капусти | Маса стеблеплоду г | Урожайність кг/кв.м |
Блакитна планета | 150-250 | 2,5-3,0 |
Гулівер | 1500 | 4,7 |
Едер | 400 | 3,6 |
Картаго | 200-300 | 3,0-3,5 |
Мадонна | 1300 | 4,0 |
Останнім часом з’являється дедалі більше гібридів, стеблеплід яких стійкий до розтріскування та задерев’яніння. Найкращими середньостиглими сортами вважаються:
- Блакитна планета. Цей гібрид. М’якоть біла, щільна, соковита і солодка. Сорт стійкий до несприятливих погодних умов і придатний для тривалого зберігання. Головна відмінність – забарвлення, частіше буває бірюзового відтінку.
- Гулівер. Рекомендований для використання у свіжому вигляді та домашній кулінарії. Овальне середнього розміру листя утворює напіввертикальну розетку. Колір листя сіро-зелений зі слабким восковим нальотом. Округлий стеблеплід забарвлений у жовтувато-зелений колір. Відрізняється відмінним смаком.
- Едер. Включений до Держреєстру по Російській Федерації для садово-городніх ділянок, присадибних і дрібних фермерських господарств. Розетка листя напіввертикальна. Лист середнього розміру, овальний з невеликим восковим нальотом. Еліптичний біло-зелений стеблеплід має плоску верхівку і білувату м’якоть. Стійкий до здерев’яніння.
- Картаго. Рекомендований для використання у свіжому вигляді. Листя з тупим кінчиком утворює вертикальну розетку. Колір їхній блідий, брудно-зелений. Краї листка розсічені, поверхня середньої пухирчастості. Округлий і плоскоокруглий стеблеплід має ніжний смак. Цей сорт дає стабільну врожайність, стійкий до розтріскування та здерев’яніння.
- Мадонна. Середньостиглий сорт рекомендований для вирощування в особистих підсобних господарствах. Розетка листя напіввертикальна. Синьо-зелений округлий лист має слабкий восковий наліт. Стеблеплід широкоеліптичний зі світло-фіолетовою шкіркою.
Пізньостиглі сорти
Період вегетації цих сортів найдовший і становить від 120 до 180 днів. Ці сорти відрізняються вищою стійкістю до стрілкування і добре переносять заморозки. Завдяки щільнішій м’якоті вони найкраще підходять для консервації та тривалого зберігання.
Сорт капусти | Маса стеблеплоду г | Урожайність кг/кв.м |
Віолетта | 1500-2000 | 2,2-2,6 |
Гігант | 2500-3000 | 3,0-3,5 |
Колібрі | 700-900 | 3,0-4,0 |
Коссак | 400-760 | 2,0-2,2 |
Сорти Віолетта і Гігант можна залишити на другий рік, щоб отримати насіннєвий матеріал, а Колібрі і Коссак є гібридами і вирощуються з посівного матеріалу виробників. Відмінними рисами цих сортів є:
- Віолетта. Чеський сорт рекомендований для використання у свіжому вигляді та переробки. Овальне плоске листя синьо-зеленого кольору зі світло-фіолетовими прожилками утворює напіввертикальну розетку діаметром 50-70 см. Округло-плескатий стеблеплід забарвлений у темно-фіолетовий колір із білою соковитою м’якоттю. Морозостійкий, лежкість при зимовому зберіганні середня.
- Гігант. Ще один чеський сорт із напіввертикальною великою розеткою. Широкоовальна листова пластинка має сіро-зелений колір із середнім восковим нальотом. Забарвлення жилок біло-зелене. Стеблеплід виростає великим, білясто-зеленого кольору, з увігнутою вершиною. Жаро- і посухостійкий, добре зберігається.
- Колібрі. Рекомендований для використання у свіжому вигляді та домашній кулінарії. Напіввертикальна розетка складається із зеленого листя середнього розміру з восковим нальотом середньої інтенсивності. Стеблеплід еліптичний з темно-фіолетовою шкіркою. Має відмінні смакові якості.
- Коссак. Використовується для переробки. Розетка листя напіввертикальна, утворена великим темно-зеленим листям із середнім восковим нальотом. Великий жовтувато-зелений стеблеплід має еліпсоподібну форму з плоскою верхівкою. Смакові якості відмінні.
Техніка вирощування кольрабі
Вирощування кольрабі мало відрізняється від вирощування інших видів капусти. Практично всі сорти цього овоча морозостійкі, тому добре переносять посадку у відкритий ґрунт. Розсадний метод вирощування використовують тільки для отримання більш раннього врожаю скоростиглих гібридів. Але і їх можна сміливо висаджувати у відкритий ґрунт насінням, особливо в південних областях.
Підготовка ґрунту
Кольрабі, на відміну від білокачанної капусти, може рости навіть на малородючих ґрунтах, але удобривши і збагативши ґрунт, ви отримаєте набагато кращий урожай. Цей овоч не переносить кислі ґрунти. Такі ґрунти вимагають вапнування перед посадкою. Найкращі попередники для кольрабі – гарбуз, томати, морква, морква, кабачки і бобові.
Підготовка землі включає в себе такі етапи:
- восени скопайте землю з додаванням гною і перегною (4 кг на кв. м). м);
- внесіть мінеральні добрива, до складу яких входить калій, фосфор і азот, або золу;
- навесні ще раз внесіть добрива, із закладенням у верхній шар ґрунту за допомогою грабель;
- якщо добрива не вносили ні восени, ні взимку, внесіть їх під час посадки в кожну лунку, або додайте попіл (40 г на лунку).
Посадка розсадним способом
Для того щоб отримати ранній урожай капусти, застосовуйте розсадний спосіб посадки. У північних регіонах такий спосіб використовують для всіх сортів кольрабі, отримуючи до 2 врожаїв за сезон.
Якщо ви хочете виростити розсаду капусти кольрабі, дотримуйтесь таких порад:
- Підготовка та посів насіння. Насіння, що продається, зазвичай вже відсортоване і знезаражене і не потребує попередньої обробки. Насіння сійте в горщики із запасом по 2-3 насінини, або в ящики з подальшим пікіруванням розсади.
- Терміни посадки. Розсаду для ранніх сортів кольрабі починайте пророщувати з початку і до кінця березня залежно від регіону висаджування і погодних умов.
- Температурний режим. Пророщування насіння проводьте при температурі 20 градусів. Коли з’являться сходи, знизьте температуру, але не менше, ніж на 10 градусів і загартовуйте розсаду протягом 7-10 днів. Це необхідно для того, щоб сіянці не витягнулися. Потім температуру підвищіть до 16-18 градусів удень, з обов’язковим зниженням до 11 градусів у нічний час.
- Пікірування. Кольрабі погано переносить пікірування, але якщо ви все-таки скористалися цим методом, то пікіруйте сіянці через 8-10 днів після появи сходів. Потім розсаду полийте і затініть. Температуру підтримуйте 20 градусів протягом 2-3 днів, потім знижуйте.
- Полив. Полив розсади проводьте через день.
- Підживлення. Якщо рослина має міцний вигляд і страждає від хвороб, підживлення можна не проводити. При появі чорної ніжки пролийте ґрунт слабким розчином марганцівки і підсушіть ґрунт сухим піском.
- Сортування розсади. Перед висадкою у відкритий ґрунт зробіть загартовування розсади і її сортування. Кольрабі менш за інші види капусти схильна до захворювань, але при рясному поливі у розсади може розвинутися захворювання чорна ніжка.
Розсада готова до висадки у відкритий ґрунт приблизно через 30-35 днів, коли кожен паросток обзаведеться 4-5 справжніми листочками. Кольрабі дуже світлолюбна, тому при вирощуванні розсади забезпечте їй додаткове освітлення.
Розсаду висаджують у відкритий ґрунт наприкінці квітня – на початку травня, коли температура повітря перевищує 8 градусів.
Про те, як правильно сіяти насіння капусти кольрабі: як підготувати ґрунт, як вибрати насіння кольрабі, як підготувати насіння до посіву, як доглядати за посівами дивіться в наступному відео:
Посадка у відкритий ґрунт
Ранні сорти можна висаджувати насінням просто в ґрунт, просто урожай буде трохи пізніше. Сорти раннього і середнього строків дозрівання висаджуйте в ґрунт під плівку на початку травня. Тоді ж садіть у землю підготовлену розсаду, теж під плівку. У середині травня висаджуйте капусту у відкритий ґрунт, а пізні сорти сійте наприкінці травня.
Велике значення при висадці має погода. Якщо весна видалася холодною потрібно почекати. За низьких температур кольрабі дасть квіткову стрілку замість нарощування стеблеплоду.
Посадка кольрабі не відрізняється від висадки інших видів капусти:
- Підготовка ґрунту. Підготуйте ґрунт для висаджування капусти, у кожну лунку додайте мінеральні добрива або золу і ретельно пролийте лунку щонайменше 2 л води.
- Схема посадки. Скоростиглі сорти висаджуйте в ґрунт із відстанню між стрічками 40-45 см, між рядами в стрічці 20-30 см з відстань між рослинами 15-20 см. Пізньостиглі – рядами на 60 см один від одного, 20-25 см у ряду.
- Сортування і висадка розсади. Якщо висаджуєте розсаду, відсортуйте її, слабкі та хворі рослини відбракуйте. Посадку проводьте у вечірній час. Паросток заглиблюйте в землю не глибше сім’ядольних листочків, щоб добре сформувався стеблеплід. Ґрунт у лунці при висадці обімніть, пролийте і присипте сухою землею для запобігання висиханню.
При посадці насінням сійте із запасом із подальшим проріджуванням сходів. Для полегшення посадки заваріть негустий борошняний клейстер, остудіть його до кімнатної температури, додайте насіння капусти і за допомогою заварювального чайничка з носиком вилийте отриману суміш на підготовлені ряди. Насіння зашпаровуйте в ґрунт на 1,5-2 см.
Для того, щоб капуста не переводилася на вашому столі все літо, її висаджують у кілька прийомів кожні 20-30 діб.
Про те, як правильно провести посадку розсади капусти кольрабі, дивіться в наступному відео:
Догляд за капустою
Щоб отримати хороший урожай капусти кольрабі, необхідно регулярно її поливати, підживлювати рослину, розпушувати ґрунт і видаляти бур’яни:
- Полив. Цей вид капусти не вимагає такої кількості води, як інші, проте він не любить пересихання ґрунту. Тому полив краще проводити дощовим методом з подальшим розпушуванням землі. Полив проводять кожні 2-3 дні, у міру росту рослини за не посушливого літа полив можна скоротити до 1 разу на тиждень.
- Підживлення. Підживлення зазвичай проводять два рази. Перший раз настояним розчином перепрілого гною, розведеним з водою у співвідношенні 1:5. Друге підживлення проводять комплексними мінеральними добривами за інструкцією.
- Розпушування і видалення бур’янів. Капуста кольрабі любить пухкий ґрунт, тому розпушування проводять якомога частіше – після кожного поливу і дощу. Це сприяє збереженню вологи в ґрунті та позбавленню від бур’янів. Кольрабі, на відміну від білоголової капусти, не підгортають, щоб не заважати формуванню стеблеплоду.
Хвороби та шкідники
Капуста кольрабі менш за інші види капусти схильна до захворювань, властивих усім хрестоцвітим. Виведено нові сорти, які найбільш стійкі до капустяних хвороб. Для того щоб ваші рослини не захворіли, дотримуйтесь низки превентивних заходів:
- восени прибирайте всі залишки з городу;
- не садіть капусту на одному й тому ж місці;
- протруюйте насіння перед посівом слабким розчином марганцівки;
- не загущуйте сильно посіви;
- не поливайте рослини частіше, ніж належить.
Якщо рослини все-таки захворіли, то скористайтеся препаратами, наявними у вільному продажу: проти комах – інсектицидами, проти грибкових захворювань – фунгіцидами. Проти вірусних захворювань допоможе тільки своєчасне видалення хворих рослин.
Якщо ви не хочете використовувати на своїй присадибній ділянці хімію, то проти комах і шкідників допоможуть народні засоби: суміш сухої гірчиці, чорного перцю і попелу або суміш попелу, тютюну і меленого перцю. Цими сумішами можна посипати землю навколо капусти, а приготованими розчинами на основі цих сумішей з додаванням рідкого мила обприскувати рослини.
Збір і зберігання
Збір капусти кольрабі проводять у міру дозрівання стеблеплоду. Якщо залишити дозрілий стеблеплід на корені, то він може здерев’яніти і потріскатися. Хоча останнім часом з’явилися сорти, які зберігають свої товарні якості навіть у перезрілому вигляді.
Ранні та середньостиглі сорти капусти кольрабі вживають у їжу у свіжому вигляді або використовують для переробки. Ці сорти не підлягають тривалому зберіганню.
Пізні сорти кольрабі, завдяки більш щільній внутрішній структурі, добре маринуються і зберігаються. Капусту викопують, розетку листя видаляють, а стеблеплід із коренем зберігають у підвалі, присипавши піском.
Однак необхідно дотримуватися в підвалі температурного режиму. Вологість не має бути меншою за 95%, а температура підніматися вище 0 градусів. Тільки в цьому випадку капуста буде добре зберігатися до 6-8 місяців.
Кольрабі можна зберігати і в холодильнику, але не більше 3-х тижнів. Також її можна заморозити, порізавши попередньо на брусочки або потерши на тертці. Заморожена капуста буде придатна для приготування других страв або додавання в супи.
Вирощування капусти кольрабі не становить великої складності, особливо для тих людей, які вже вирощували інші види капусти на своїй ділянці. За сезон можна отримати по 2, а то й 3 врожаї і ласувати цим овочем протягом усього літа.