Попередній ремонт кухні виявився не зовсім вдалим? Колір кахлю почав дратувати вже через тиждень після його укладання? Кімната здається тісній? Бракує розеток? Прийшов час переробити кухню з урахуванням своїх потреб і на свій смак. А щоб переробка пройшла успішно, пропонуємо ознайомитися з рекомендаціями тих, хто вже пройшов цей шлях і отримав функціональне і затишне кухонне приміщення, обладнане за всіма правилами інтер’єрного дизайну.
Як уникнути помилок при проектуванні кухні
Ремонт будь-якої кухні починається з розробки дизайн-проекту. Відправними точками при його складанні служать:
- площа приміщення;
- необхідність і можливість перепланування;
- кількість проживаючих у квартирі людей;
- наявність окремої їдальні;
- вимоги до агрегатному наповненню кухонного простору.
Проектування зручно проводити за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. Причому купувати його необов’язково – багато дизайнерських програми поширюються безкоштовно. Серед них є і простенькі програмки-конструктори з мінімумом функцій, і потужні програмні продукти з професійним інструментарієм і власними бібліотеками тривимірних об’єктів. Радимо завантажити відразу кілька таких планувальників і вибрати найбільш підходящий по інтерфейсу і функціональними можливостями.
Програма – це, звичайно, добре і зручно, але передбачити абсолютно все вона, на жаль, не може. Які помилки найчастіше допускаються користувачами при складанні дизайн-проекту кухні? Перерахуємо деякі з них:
- Меблі і техніка «розставляються» на схемою не враховуючи їх функціональних особливостей. Результат – ящики не висуваються повністю, а розкриті дверцята блокують прохід між столом і зоною готування.
- При проектуванні малогабаритної кухні враховуються розміри якоїсь гіпотетичної техніки (холодильника, посудомийної машини і ін.), А не певної моделі певного виробника. Результат – свіжокуплений агрегат не вписується у відведений для нього простір або, навпаки, розташовується в ньому надто вільно.
- Не враховується, на яку сторону виходять вікна. Результат – запланованого освітлення виявляється недостатньо, кухня виглядає сіро і похмуро.
- Робочі зони розташовуються нелогічно і непрактично – холодильник поруч з плитою та ін. Результат – холодильник брудниться жирними бризками їжі, що готується.
- У проект закладається мінімальна кількість шаф і полиць. Результат – кухонне начиння доводиться зберігати в інших кімнатах, оскільки в нових шафах вона не поміщається.
- При проектуванні стільниці не враховується той факт, що на ній будуть розташовуватися часто використовувані побутові прилади на зразок тостера, кухонного комбайна або кавомашини. Результат – площа стільниці виявляється недостатньою для комфортного приготування їжі.
Який дизайн вибрати для кухні
При виборі стилю кухні повинні враховуватися не тільки стильові переваги господарів квартири, але і рекомендації професійних дизайнерів. Розглянемо основні риси трьох популярних кухонних «напрямків» – «класика», «Модерн» і «Кантрі».
Кухню в стилі «Класика» відрізняють:
- великі місткі шафи (навісні і підлогові) з орними дверцями;
- вбудована техніка;
- ламіноване покриття для підлоги або плитка «під ламінат»;
- фарбований або балочний стелю.
Кухня в стилі «Модерн» має такі характерні риси:
- навісні шафи, що відкриваються горизонтально вгору;
- широкі тумби з висувними ящиками;
- фартух з загартованого скла;
- різноманітна підсвічування;
- пол, облицьований плиткою;
- підвісна стеля.
Ознаки «сільської» кухні:
- масивні шафи простої форми з дверцятами і без них;
- відкриті полиці і сушка для посуду;
- витяжка, стилізована під камінну або комин;
- стеля з дерев’яних балок;
- підлогове покриття, що імітує деревину.
Яка планування кухні краще
Залежно від форми кухня може бути спланована:
- лінійно;
- кутом;
- паралельно.
Лінійне планування – кращий варіант для вузького, витягнутого приміщення. Кутове розташування гарнітура доречно в широкій квадратної або прямокутної кухні. Паралельна планування рекомендована для просторих кімнат прямокутної і квадратної форми.
Незалежно від стилю і типу планування кухня повинна містити три зони:
- зберігання;
- приготування їжі;
- мийну.
У зоні зберігання розташовуються шафи з продуктами, холодильник і морозильник. У зону готування входять панель з духовкою (або плита) і мікрохвильовка. У мийної зоні розміщуються раковина і шафа з посудом.
Ці три зони утворюють вершини так званого «золотого трикутника». Основне правило кухонного дизайну говорить: відстань між основними зонами має становити мінімум 60 і максимум 300 см.
Знаючи це нехитре правило і вміло застосовуючи інструментарій спеціалізованого ПЗ, можна спроектувати ергономічну і затишну кухню в будь-якому з сучасних стилів.